Защо Владимир Путин е най-влиятелният човек в света

Защо Владимир Путин е най-влиятелният човек в света

© Pool, ReutersКой е най-влиятелният човек на планетата? Аз гласувам за Владимир Путин.


Путин се утвърди като полюс в големия дебат на сегашната епоха - между авторитаризма и демокрацията. Той има последователна стратегия за пропагандиране на идеите на авторитарния лагер в този дебат. Притежава умението, когато си поиска, да унижи и подкопае позициите на своите демократични съперници и това да му се разминава. Навсякъде в културен план той се превърна в герой за популистките консерватори - във Франция, Италия, Филипините и Овалния кабинет.


Постоянно се казва, че Путин е добър само тогава, когато трябва да изиграе своята ръка, а картите му са слаби. Всички очакват в крайна сметка той да се провали, защото руската икономика има толкова много проблеми. Ръката му всъщност обаче не е толкова слаба. Това е така, защото властовата му база не е икономическа; тя е културна и идеологическа.
Както Кристофър Колдуел пише в изданието "Импримис", международният престиж на Путин започва от историята, която той разказва. Той дойде на власт, според неговата версия, след като западните реформатори почти бяха унищожили неговата страна. Екипите от американски икономисти смятаха, че ако се извърши приватизация по правилния начин, редът, законността и социалното единство ще се зародят от само себе си.


Последва социална катастрофа. Средната продължителност на живота в Русия стана по-ниска от тази в Бангладеш. Държавата банкрутира. Представителите на някогашната комунистическа номенклатура разграбиха ресурсите на страната. На световната сцена


Русия беше унижена от поредица американски правителства.


И дойде Путин и възстанови стабилността. Средната продължителност на живота в Русия сега е 71 години, исторически връх. Икономиката също се възстанови. Русия отново е световна сила, способна, както се видя само преди седмица, да приеме с насмешка комбинираната дипломатическа атака на цял куп западни страни. След 17 години на Путин във властта рейтингът му на одобрение у дома надхвърля 80%.


Още повече че през следващите години авторитарните лидери от путински тип ще имат няколко ключови предимства във войната на идеи. На първо място, либералната демокрация се опира на представата, че властта трябва да е разпределена между система от отношения и институции.


Путин олицетворява представата, че властта трябва да е централизирана, с един лидер на върха и железни линии на упражняване на тази власт надолу по вертикалата. Той олицетворява идеята, че либералната демокрация неминуемо изпада в хаос, когато няма социално доверие, че тя е една измама, която позволява на хората с добри връзки да грабят от всички останали. Във времена на тревога и недоверие е много по-лесно да се застъпвате за модел с ясна и централизирана власт, отколкото за такъв, в който властта е разпръсната и аморфна.


Второ, в крайна сметка лоялността към либералната демокрация е към нещо абстрактно - към конституция, убеждения и набор от демократични норми. Ние в демократичния лагер винаги сме обезпокоени, когато видим как някой като Путин или Доналд Тръмп, или Си Цзинпин погазва нормите, за да съсредоточи власт у себе си.


Лоялността на авторитаризма по същество е към една личност. Към самия човек. Както се изразява М. Стивън Фиш в изданието "Джърнъл ъв димокръси": "Путин е не само най-известният и най-влиятелен политик в Русия; той е единственият политик там." Нито поддръжниците на Путин, нито тези на Тръмп, нито онези на Си Цзинпин са особено притеснени от погазването на нормите, стига на върха да има човек, който да е готов да командва парада.
Във времена на тревога и недоверие е много по-лесно да обедините хората около личност, отколкото около абстракция.


Защо Владимир Путин е най-влиятелният човек в света

© Gleb Garanich, Reuters


Трето, либералната демокрация се опира на вяра, вяра в способностите на отделния гражданин. Вярата, както знаем, е увереност в неща, на които се надяваме и за чието сбъдване не сме видели доказателства. Ние, демократите, вярваме в идеята, че хората знаят най-добре как да управляват живота си и че този личен избор е възможно да намери място в обществената тъкан.


Путинизмът, подобно на тръмпизма, се опира на цинизъм. Той се основава на представата, че не трябва да имаш никакви илюзии, че трябва да подхождаш мъдро към ставащото в света. На хората се гледа точно така, както ги е определил Макиавели - неблагодарни и лъжливи, боязливи пред опасността и жадни за печалба. Съперничеството е неизбежно. Всичко е политизирано. Всеки или всяка институция, която твърди, че е обективна и стои далеч от крамолите, лъже. В света всичко е пиар и


колкото по-безсрамен фарс се предлага, толкова по-добре,


защото хората ще повярват на всяко нещо, в което е в техен интерес да повярват. Във времена на тревога и недоверие е много по-лесно да продавате цинизъм, отколкото идеализъм.


И накрая, либералната демокрация стъпва върху схващането, че хората, които не са като вас, също заслужават уважение и внимание, че в политиката става дума за постигане на компромиси с хора, с които дори не можете да изтърпите да стоите в едно и също помещение.


Путинизмът се опира на схващането, че хората, които не са като теб, сеят културен хаос; те пречат на твоя начин на живот. Путин последователно ругае срещу хомосексуалните, мюсюлманите, атеистите и "яловия и безполов" Запад. Във времена на тревога и недоверие е много по-лесно да се продава на нас/тях различия, отколкото толерантност към културното многообразие.


Накратко, никога не подценявайте този човек или каузата му. Навсякъде по света политическите режими се приспособяват, ставайки или малко по-авторитарни, или малко по-демократични. В момента инерцията видимо е в посока към авторитаризъм. Донякъде това се дължи на брилянтната и дръзка фигура, която стои начело на този лагер. Това е така и защото, ако се спрете и запитате кой е глобалният предводител на либералния демократичен лагер, няма да се сетите за нито едно име. /БТА

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  "Това е така, защото властовата му база не е икономическа; тя е културна и идеологическа."

  Т.е. успяеа да излъже голтаците, които лично е обрал, че са велика нация, понеже са "православни", и понеже Ванга тъй била рекла.

  😆😆😆😆😆😎😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Путин не е най-влиятелният човек на света, но е най-големият хитрец и демагог.

 3. 3 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Естествено, че ще си признаете, къде ще ходите? Путин е висока класа и скоро няма да го догоните! Тъжно за вас, другари... :)

 4. 4 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Да пребъде Путя! Толкова по-добре за всички други :)

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  Защото днес гостува на един още по влиятелен .... ;)

  Bukalemun
 6. 6 Профил на terminal>>velocity
  terminal>>velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  Риторичен въпрос. На всеки е ясно Who's boss :))) САЩ и всичките им пуделчата в НАТО-то от 10 години поне гледат като прецицали телета как Путин им дърпа чергата из под краката и освен да циврят и да съчиняват медийни сензации... и толко. По всички други точки Късия ги прави на мармалад.

 7. 7 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Как да не е влиятелен? Командори с малкото си пръстче и правителство и парламент. Българските...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  6 години гърчове... какво нерадостно либерално бъдеще ...

 9. 9 Профил на ozg17558698
  ozg17558698
  Рейтинг: 0 Любопитно

  "Това е така, защото властовата му база не е икономическа; тя е културна и идеологическа."😆😆😆😆😆😎😎
  —цитат от коментар 1 на Norman Granz


  Чекай, чекай... Нали имаше 300 млрд $? Че това си е икономическа власт както и да го погледнеш.

 10. 10 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Стига глупости- АмГъл най-влиятелния в света. От четири години потъват устойчиво в блатото. Путин май се учи от Мадуро, дори Кимчето е повече в час. Най-големия Мадуро на най-голямата Венецуела. Докато не докара липсата на тоалетна хартия, няма да миряса.

 11. 11 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  И дойде Путин и възстанови стабилността. Средната продължителност на живота в Русия сега е 71 години, исторически връх
  * * *

  Не е вярно. Има едно специалистче тук, което дърдори, че това е стъкмистика :)
  Лично на Путин....

  Ама журналиста, на...

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Любопитно

  путан е великан за наведените ,гладни и обременени хорица свикнали с Бащицата,соца и безвремемието!!За нормалният свят е един нов диктатор и параноик!!!Толкоз!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Държава където спестяванията на хората са във валутата на големия и враг , не е нормална държва. Независимо кой диктатор я управлява , нормалност няма как да има.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Весело

  6 години гърчове... какво нерадостно либерално бъдеще ...
  —цитат от коментар 8 на Велков


  Старшина ще си останеш само с целуването на портретчето на "великана"!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 15. 15 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  От втората снимка е видно, че езикът му е обложен и вероятно страда от ГЕРП. Но това не му пречи да продава илюзии и хаос. Само Новичока го раздава хем безплатно, хем на най-високата възможна цена. Несъмнено е добър търговец.

 16. 16 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Путаран е великан!
  Нали Тайга?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 17. 17 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 244 Весело

  Щом NYT са го публикували...

 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Весело

  Да се идеализира Путин е също толкова неправилно, колкото да се маргинализира.
  При него Русия стъпи на краката си, но само защото някои преди това е бяха оставили на самотек. Той не е всевластен, но е далеч от представата на някои форумци за политически пинчер с ботокс.
  В Русия се живее зле, но перспективите за скорошно разпадане са комични. /Посредния път се разпадна през февруари 2017 по предсказанията на тукашните врачки/
  Изобщо, за Путин важи простото правило - да не се изпада в крайности, което ей сега ще бъде нарушено тука.

  Еретик
 19. 19 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 624 Весело

  Другари, много се радвате на анексията на Крим, едно от големите постижения на малкия-голям човек, но се очертава едно дежа-ву. Преди 160 години рашките опитаха същия номер и ядоха дървото от международна коалиция с англичаните начело. Нещата отиват на римейк. Още една символика-след олимпиадата в Сочи Пупи се главозамая и нападна Украйна, сега след световното ще се наложи да я връща.

 20. 20 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 398 Разстроено

  Ами Неолибералистите само са си виновни за Путин,. И дано остане само той, ама не ми се вярва 😩

 21. 21 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2959 Весело

  Най- влиятелната личност, пък (без)родните рублета не са си счупили краченцата да живеят под негово управление. Що така, таваришчи и таварашутки?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 23 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Проблемът не е в Путин а в хората, които гласуват за него.
  Проблемът е в материала и в самата система.
  Общо взето за Русия няма никаква надежда. Там ще става по-зле и по-зле.

  If you are going through hell... Keep going!
 24. 24 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 264 Весело

  Путин е най-влиятелен, защото е виновен за всичко лошо , случило се в света, а лошото е много - 99% от всичко , ако съдиш по новините!

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Така е, но се пропуска един "маловажен" проблем. Човекът е смъртен :)
  Другото важно нещо, което се пропуска. В либералната демокрация социологическите сондажи са относително точни. При авторитарните и Путин, те са театър :)
  Залагащите на борсата в черния четвъртък преди почти век сигурно са мислили какви са богове :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Шеше да е най-влиятелния, ако беше направил от Русия най-влиятелната държава, а тя не е.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Да, Путин оказва огромно влияние на световните пазари, защото и децата могат да спечелят от сриващата се рубла през неговото управление, От 26 рубли за евро, когато дойде на власт, сега рублата се е обезценила до 71. Колко пари е донесъл на капиталистите, докато народът му мизерства? "Велик"!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 29. 29 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  "Това е така, защото властовата му база не е икономическа; тя е културна и идеологическа."
  Именно. За руснака гасударя (царя-батюшка), скотския живот като "велика държава" е като бурката за мюсюлманската жена, или като брадата за правоверния.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Любопитно

  По клиповете за изборите видяхме защо е по по най, беше избран седмица преди изборите. Който не вярва да пита волен Сидеров :)).

 31. 31 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 244 Любопитно

  До коментар [#13] от "ka2":

  И кво сега...По твоята логика да не правим влогове в евро...?!??

 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Весело

  До коментар [#19] от "Dante":

  " Преди 160 години рашките опитаха същия номер и ядоха дървото от международна коалиция с англичаните начело. Нещата отиват на римейк. "
  ==============
  Преди 160 години англичаните владееха Австралия, Бангладеш, Индия, Пакистан.......
  Британците са много лош пример за това кой какво може да повърне.

  Еретик
 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Като е толкова влиятелен, защо минималните пенсии и заплати в богата и могъща Русия са по-ниски от тези в малка и бедна България.

 34. 34 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#31] от "dr_al_hussaini":

  Ние сме в куба на златния милиард. Колкото и да ти се струва странно . Българския Лев е устойчиво вързан с Ойрото. Та за мен няма значение във какво са ми спестяванията. Да не говорим , че заплатата ми е по-висока от тази на руснака със същата квалификация.

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Велик Путин!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Защото има кресливи идиоти да го твърдят

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 37. 37 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#21] от "Realist":

  защо според теб трябва да се ходи и живее в Русия ,като всъщност Русия може да дойде и идва тук в България

  гошо
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dante":

  Тц. Не е Амгъл.
  Шрек е!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Весело

  Либералното лицемерие превръща ...Тръмп в приемлив и логичен пример за подражание. Путин също, но той е само фон за антитръмповската тирада..
  "Ние в демократичния лагер винаги сме обезпокоени, когато видим как някой като Путин или Доналд Тръмп, или Си Цзинпин погазва нормите, за да съсредоточи власт у себе си."
  Наистина?
  Връх на цинизма е да поставиш в една редица Тръмп с Путин и Си Цзинпин.
  След горните редове, които са за американско ползване, макар тук да ни сервират Путин, идва и изкачването на върха:
  "И накрая, либералната демокрация стъпва върху схващането, че хората, които не са като вас, също заслужават уважение и внимание, че в политиката става дума за постигане на компромиси с хора, с които дори не можете да изтърпите да стоите в едно и също помещение."
  Направо ти иде да се разревеш от умиление....
  Дебили, бляд...

  Ecrasez l’infâme
 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#18] от "Костадин Иванов":

  Ох леле... На какви крака е стъпила?
  Руската власт е стъпила на врата на народа - голям показател за успех, няма що!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 41. 41 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dante":

  я ти по добре виж какво са представлявали преди 160г англичаните и какво са сега После дръкаи за това кой ял бои го таковали и кои се смял последен

  гошо
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#23] от "dante_18":

  Гласуване под конвой

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 44 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Истинска ода за руския президент

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 45. 45 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2959 Весело

  До коментар [#21] от "Realist":защо според теб трябва да се ходи и живее в Русия ,като всъщност Русия може да дойде и идва тук в България
  —цитат от коментар 37 на гошо


  И нещата ще цъфнат и вържат, като при правешкото недоносче. Ходи да чакаш червената армия на Дунава, ще те направят пак партиен секретар и ще крадеш, и ще се правиш на "велик" като през "ония" години! Иначе нищо няма да стане от тебе- мързелив, глупав, с мирис на вкиснало, .....:

  ДС в НРБ: мързелива, глупава, с мирис на пот и вкиснало

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/04/03/3157545_ds_v_nrb_murzeliva_glupava_s_miris_na_pot_i_vkisnalo/

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 46. 46 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Да се просълзиш чак!Поредният "велик"главатар на злото!Много велик беше ленин,още по-велик беше сталин,последвани от стадо еднодневни величия/е,не съвсем-никита кукурузник управлява достатъчно дълго;да не говорим за нищожеството брежнев/.Поредният" велик "ще се окаже най-обикновен крадец и перфиден убиец с мания за величие!Потърпете още известно време!Величаещите го сега- първи ще го развенчаят и стъпчат в калта,въртейки опашки пред следващия...Нищо ново...

 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#25] от "penetrating":

  Остава да докажем, че путин е човек...
  Само ефрейтор Ноби Нобс има документ, че принадлежи към човешката раса. Путин има ли такъв?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 48 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  лилиПутин бил най-влиятелният,а пък народът му мизерства,и икономиката затъва!Хаха.....Това ли му е влиятелното????С клизма върна половин Сирия на пудела си Асад,и то с помощта и на Иран.САЩ изтребиха руски наемници,и Путин не можа да реагира даже.Това ли му е влиятелното.Много слаба статия,нямаща никаква реална база на писаното в нея!

 49. 49 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално


  Статията е много добре написана. Има само един недостатък - главният й герой въобще не заслужава усилието тя да бъде написана.

 50. 50 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 925 Весело

  Властта на дребосъка е следствие на глупостта на много! Със здраве и още дълго да си го ползват на зомбитериторията! Е все пак всяко малко нещо си има край!

  Имало едно време ссср...
 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#34] от "ka2":

  Хихик
  Ако бяхме в КУБА, нямаше да има бедствия заради снеговалежи.

  Сериозно: кой е казал, че златният милиард е милиард, а не например сто милиона? И че сме в него? Да си виждал списъците?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 52. 52 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#50] от "citoplast":

  Все някога , хладилника ще победи телевизора....

  SHADOWS of SOFIA
 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#35] от "Taiga":

  Колко точно велик? Кажи го в килоджаули.
  Или електронволти.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 54 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Шеше да е най-влиятелния, ако беше направил от Русия най-влиятелната държава, а тя не е.
  —цитат от коментар 26 на Роси


  Русия е кочина при Путин,пък онова джудже било най-влиятелното!Хаха.....Никой не емигрира в Русия(ако изключим някои алкохолици и наркомани в артистичните среди).Путин влияе живитът на обикновенния руснак да бъде все по тежък и мизерен!В това е много влиятелен,така е!

 55. 55 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#51] от "Николай Теллалов":

  Извинявам се , лабсус на пръста . Клуб.

  SHADOWS of SOFIA
 56. 56 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Защото днес гостува на един още по влиятелен .... ;)
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Мемедчо,това виц ли е????Хаха......разлях си бирата!За пореден път ме разсмиваш с глупостите които пишеш!Продължавай в същия дух.В този форум сте тримца големи "специалисти"- Diegos,пенсионер Велков, и ти!

 57. 57 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Толкова е влиятелен, че пришпори техническия прогрес в целия свят - енергийно-независими къщи, соларна енергия, електромобили, а като междинна станция - шистови газ и нефт.
  Толкова е влиятелен, че пришпори интеграционните процеси в ЕС.
  Толкова е влиятелен, че пришпори надпревара във въоръжаването, в което няма и нулев шанс да покаже нещо над сАвеЦката ера.
  Толкова е влиятелен, че расия няма да усети нищо от това, оставайки си под влиянието на путинската шайка една изостанала некултурна кочина.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 58. 58 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  МНОГО БЕЗДАРЕН ПиАр си е намерил Путин в лицето на
  Автора на горния пасквил !
  Толкова бездарно четиво в СЕВЕРО КОРЕЙСКИ стил
  отдавна не бяхме чели !
  Повръщня - типично СЪВЕТСКО - СЕВЕРО КОРЕЙСКИ образец
  Всеки може да си поръча КРИЗИСЕН ПиАр в смисъл
  ЗАЩО СЪМ НАЙ-ВЛИЯТЕЛЕН В СВЕТА
  ха-хааааааааааа
  Путин върви по утъпкания от
  ЧАУШЕСКУ
  САДДАМ ХЮСЕИН
  КАДАФИТО път !
  Ще свърши като тях колкото и чисто по човешки
  да не му го пожелаваме

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Весело

  Като се позамисли човек

  Путин наистина е много влиятелен човек

  Успял е да ПОВЛИЯЕ НА ЖЕНА СИ ДА ГО ПАРЯСА

  както и да ПОВЛИЯЕ НА ДЪЩЕРИТЕ СИ

  ДА НЕ ИСКАТ И ДА ЧУЯТ ЗА ТАТКОВИНАТА СИ

  Наистина ВЛИЯТЕЛЕН ЧОВЕК

  ха-хааааааааа

 61. 61 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 578 Неутрално

  На второ място е новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, а трета е канцлерът на Германия Ангела Меркел. Барак Обама е на 48 място. според Forbes: 62. 62 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  Дарки е категоричен. Няма да работи за чорбаджия изедник.Очаква с нетърпение завръщането на соца . Обещали са му да е отчетник в завод имени путина

  SHADOWS of SOFIA
 63. 63 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Авторът не може да си представи колко са олайнявили либералната демокрация през последните десетилетия,че тя вече нито е либерална, нито е демокрация. Това,което са направили от либералната демокрация е най-разрушителният в историята модел за социално инженерство на обществото. Комунизмът,който прекарахме, с мед да го намажеш! Комунизмът правеше страните да изглеждат като затвори. Олайнявеният модел на либерална демокрация прави страните да изглеждат като психодиспансери.
  Путин без да си е мръднал пръста, без да се е променил на йота, второ десетилетие се извисява като морален коректив. Путин си е същият,но западните лшберални демокрации затъват все повече в безумни, откачени идеи на психично болни хора без грам здрав разум и в крейзи социални и политически практики.
  Вижте докъде стигнахме,че китайските комунисти да хвалят Запада,че прилага китайския опит в налагане цензура в социалните мрежи и осъжда като в Китай хората заради изказано мнение. Т.нар. либерални демокрации докараха свободата на словото до китайската!!!

 64. 64 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Влиятелен е, вярно. Избра американски президент, български, настрои света срещу Русия. Само да не си му под ботуша!

 65. 65 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#40] от "Николай Теллалов":

  "И дойде Путин и възстанови стабилността. Средната продължителност на живота в Русия сега е 71 години, исторически връх. Икономиката също се възстанови. Русия отново е световна сила, способна, както се видя само преди седмица, да приеме с насмешка комбинираната дипломатическа атака на цял куп западни страни"
  ============
  Това пише в материала на Дейвид Брукс, "Ню Йорк таймс". А това, че властта е стъпила на врата на народа, както казваш, е характерно за Русия, както и за почти всички страни в света. Изключенията са малко.

  Еретик
 66. 66 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 833 Любопитно

  "Това е така и защото, ако се спрете и запитате кой е глобалният предводител на либералния демократичен лагер, няма да се сетите за нито едно име. "

  нелициприятен но точен анализ ,но българите които никога не са се докосвали до либералната демокрация няма как да го разберат ?

 67. 67 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#42] от "protivbspdpsatak":

  Всъщност, той и да иска не може да емигрира в Русия. Освен ако няма стоманени нерви и дълбоки джобове. Или не е от старата генерация предатели, на служба в руската разведка, или не е роден някъде в бившия СССР ( за тях има специална програма за прием).

  Да емигрира в Русия по законен начин, за българин, се иска:

  1. Изпит по руски език, знание на законодателството на Русия и историята на Русия. Изпита е 2 часа, писмен, говорим и звуков, и се наблюдава онлайн.

  2. Свидетелство за съдимост от България.

  3. Преглед за, СПИН, хепатит, венерически болести и рак от руска болница.

  4. Тест дали си употребявал наркотици последните 6 месеца в руска болница и събеседване с психолог.

  5. Снемане на отпечатъци на ръцете и дланите и снимки.

  6. Законна причина за емиграция (политически емигрант не минава)

  7. Има квота за емигранти за година. Ако се ожени в Русия е без квота.

  8. Регистрация в полицията, която се прави от човека който те приема в Русия.

  9. Преводи и заверка на паспорта и свидетелството за съдимост.

  Всичко това струва към 2000 лв., общо. И към 2 месеца време нон стоп висене пред кабинети в полиция и миграционния център. Но, на българите гледат като на западняци, в ЕС сме и правят спънки постоянно за най малко (на мен не ми признаха свидетелството за съдимост, защото беше напечатано на бял лист хартия и поискаха ново на хартия с герб!).

  Ако направиш всичко, и ти приемат документите за легално разрешение за пребиваване в Русия, го получаваш след 6 месеца, през които нямаш право да бъдеш в Русия, щото сме с визов режим с Русия. След това вече можеш да седиш легално за 3 години в Русия и да работиш или да се занимаваш с бизнес.

  Туй то )) малко ме съмнява той да тръгне към този рай ))

 68. 68 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#44] от "neut":

  "Истинска ода за руския президент"
  =======
  Не точно. Най-напред няколко благи думи, после своята си политика. И виж снимките. Те не са на Таймс, а с а подборка, където Путин изглежда кофти.

  Еретик
 69. 69 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Ни мой дъ бъй.. За мене най-влиятелните са драскачите по тоя форум.. :-) За тях т'ва Русия с Путин, Сащ с Тръмп, Китай с компартията, Турция с Ердоган, Юкея с брекзитаджиите....са баламурници и калпазани.. :-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 70. 70 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Толкоз е влиятелен, че след неговото царуване русия няма никакъв шанс някога да стане нормална държава.

 71. 71 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#42] от "protivbspdpsatak":Всъщност, той и да иска не може да емигрира в Русия. Освен ако няма стоманени нерви и дълбоки джобове. Или не е от старата генерация предатели, на служба в руската разведка, или не е роден някъде в бившия СССР ( за тях има специална програма за прием).Да емигрира в Русия по законен начин, за българин, се иска:1. Изпит по руски език, знание на законодателството на Русия и историята на Русия. Изпита е 2 часа, писмен, говорим и звуков, и се наблюдава онлайн.2. Свидетелство за съдимост от България.3. Преглед за, СПИН, хепатит, венерически болести и рак от руска болница.4. Тест дали си употребявал наркотици последните 6 месеца в руска болница и събеседване с психолог.5. Снемане на отпечатъци на ръцете и дланите и снимки.6. Законна причина за емиграция (политически емигрант не минава)7. Има квота за емигранти за година. Ако се ожени в Русия е без квота.8. Регистрация в полицията, която се прави от човека който те приема в Русия.9. Преводи и заверка на паспорта и свидетелството за съдимост.Всичко това струва към 2000 лв., общо. И към 2 месеца време нон стоп висене пред кабинети в полиция и миграционния център. Но, на българите гледат като на западняци, в ЕС сме и правят спънки постоянно за най малко (на мен не ми признаха свидетелството за съдимост, защото беше напечатано на бял лист хартия и поискаха ново на хартия с герб!). Ако направиш всичко, и ти приемат документите за легално разрешение за пребиваване в Русия, го получаваш след 6 месеца, през които нямаш право да бъдеш в Русия, щото сме с визов режим с Русия. След това вече можеш да седиш легално за 3 години в Русия и да работиш или да се занимаваш с бизнес. Туй то )) малко ме съмнява той да тръгне към този рай ))
  —цитат от коментар 67 на nikolay.


  2000 лв???Пенсионера в живота си не е виждал толкова пари на куп!Забрави!Той до съседното село не може да отиде с мизерната си пенсийка,та камо ли на хиляди километри с виза!

 72. 72 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Най влиятелните хора в света са тези , които са поставили Путин , Тръмп и подобни на позициите които заемат .
  А кои са тези кукловоди ние няма как да знаем .

 73. 73 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  Айде още малко забавление!:)
  Пиша ти от Плевен, драги Ванка. Помниш ли кагда пришол със танка? Беше млад, но се държеше мъжки. Зарази семейството ми с въшки… Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари. Помниш ли, как кушаше картошки? Наконец забърса три кокошки. После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия. А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата! Длъжен бях да те обичам, Ва ня. Даже кръстих дъщеря си Маня. Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила. После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки. Грабихте и жито, папироси… Зарад тебе ходим голи-боси! Дружбата ни беше “свята”, “чиста”. Ние всички хранехме танкиста. А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка… Пазеше и немците, и чехите. Ние тук възпявахме успехите. С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята......!:)

 74. 74 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 694 Весело

  Влиятелен е Пут-ин, да. Цялото си влияние използва, за да се прочуе повече от Херострат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 75. 75 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Путин при Ердоган... Военни почести... Откриване на строежа на атомна централа, която впрочем ще конкурира българската енергийна позиция... След това, тристранна среща на тримата президенти, на Русия, Турция и Иран... Основна тема - сирийският въпрос... А сирийският въпрос е ключът към арабския свят... Този, който владее и контролира решаването на сирийския въпрос, ще владее арабския свят по отношение на енергийните ресурси... И в цялата тази история няма никакви САЩ и още по-малко някакъв ЕС... Това е положението! Останалото са пропагандни брътвежи!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 76. 76 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Авторът е изложил мнението си по темата. Подкрепил е изводите си със сериозни и като цяло, лесно достъпни аргументи. В една разумна дискусия, би било добре да коментираме именно тези аргументи. Защото, дали на нас ни харесва Путин да е най-влиятелния или не, това няма никакво значение. Имат значение само фактите .

  Stupid people make me sick
 77. 77 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 536 Весело

  До коментар [#67] от "nikolay.":
  Събеседването с психолог е интересно изискване, но също и обяснимо, да. :) Необясними на фона на руската действителност са проверките за наркозависимост, СПИН, венерически болести и ни в клин, ни в ръкав - рак.

 78. 78 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Авторът на статията е написал много стари клишета за това какво представлява либералната демокрация. Тя отдавна не е такава. Либералната демокрация е превзета от психично болни извратеняци, от ултралеви радикални малцинства, от разрушителни политизирани групи, които с огън и меч налагат техните правила,плод на болни мозъци. Това е един гигантски експеримент, опит за социално инженерство, който трябва да разруши всяка една традиция,да изличи родовата ни памет, да заличи дори половете ни и да ни превърне в аморфни същества и суров материал за изграждане на нещо ново. Но това ново още не знаем какво е, защото в момента само се руши. Рушат се нации,рушат се култури, руши се идентичност и самосъзнание,рушат се традиции, руши се морал,рушат се дори биологични дадености, създавани в природата милиарди години.
  Колкото и да не ни се иска,колкото и да ни е неприятно,колкото и да е незаслужено, Путин ще остане в историята като борец срещу тази розова чума, срещу най-разрушителната в историята утопия. Западът със своето културно и морално падение направи Путин герой без Путин да си е мръднал пръста.

 79. 79 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 308 Неутрално

  [quote#71:"protivbspdpsatak"][/quote]

  Да, това е само цената за документите. Ако сметнеш, че трябва и да живееш през това време и да се храниш, самолетните билети до България-Русия и разходи други, около 4-5000 лв. е всичко общо само да си изкараш разрешителното. Задължително трябва да имаш руски мобилен номер, руска банкова сметка... парите летят тука )) Не е за пенсионери, освен ако не си Гоце Архара...

 80. 80 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Този идиот,журналистчето,няма ли Феисбук,Туитър,не се ли възползва от Суифт услуги,а говори глупости.Леви ДЖЕНДЪРИ,пишещи в САЩ, протев САЩ.Но не се изнасят в КНДР,СССР, и т.н.Полезните идиоти.

 81. 81 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Само на мен ли ми се струва, че статията е подигравка с джобния диктатор?

  The best way to predict the future is to invent it.
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 474 Весело

  При него Русия стъпи на краката си, но ....В Русия се живее зле...
  —цитат от коментар 18 на Костадин Иванов

  Хм,...както казва един папагал в един стар виц :"-Убийте ме,но тая поза искам да я видя!"

 84. 84 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#23] от "dante_18":

  Общо взето за Русия няма никаква надежда. Там ще става по-зле и по-зле.
  -----------------
  А така Нане, сега олекна ли ти :)

  Stupid people make me sick
 85. 85 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Събеседването с психолог е интересно изискване, но също и обяснимо, да. :) Необясними на фона на руската действителност са проверките за наркозависимост, СПИН, венерически болести и ни в клин, ни в ръкав - рак.
  —цитат от коментар 77 на wiligri


  Идеята е, да не идват болни хора в Русия, за които трябва после от руската система да се плаща тяхното лечение, един вид да не дойдеш в Русия с цел да се лекуваш "безплатно".

 86. 86 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#81] от "EU defender":

  "Само на мен ли ми се струва, че статията е подигравка с джобния диктатор?"

  Статията е много остро критична, но идиотите й се радват.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 87. 87 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#85] от "nikolay.":
  Е, да де, ама не съм убедена, че здравите (вкл. психически) и перспективните тръпнат от нетърпение да се преселят точно там. То и болните гаче ли не напират тъдява. По-скоро е защото си имат предостатъчно местни от посочените групи.

 88. 88 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1996 Весело

  И двете снимки къртят мивки...особено първата...свети Путин...дано патриарх Кирил скоро го канонизира...

 89. 89 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  С пропадането на Запада пропагандата на Путин се сведе до една дума-"Гейропа". Няма нужда за се обяснява на нормални хора повече. Гейропа изчерпва всичко.
  Между другото, още няколко важни събития се случват,за които либералната преса няма да докладва. Кардиналите правят опит за импийчване на Папата заради ереси. Едната ерес е заради твърдението му,че Ад няма. Папа атеист! Тръмп реши да използва армията за границата- за да спре тълпата от 1500 младежи от Централна Америка. Това е прецедент. Лондон,където оръжия няма,дори ножовете са забранени,надмина по убийства и тежки престъпления Ню Йорк.

 90. 90 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Е, да де, ама не съм убедена, че здравите (вкл. психически) и перспективните тръпнат от нетърпение да се преселят точно там. То и болните гаче ли не напират тъдява. По-скоро е защото си имат предостатъчно местни от посочените групи.
  —цитат от коментар 87 на wiligri


  Ами аз се преселих )) Нямаш си напредстава колко емигранти има в Русия, тълпи от казахстанци, узбекистанци... и всякакви "танци" от бившите републики на СССР. За тях обаче половината от изискванията не важат, ако са трудови емигранти, могат да живеят и работят с миграционната карта (дават я при влизане в Русия) но всеки месец трябва да плащат патент, около 10 000 рубли (280лв) ако не се лъжа. Който иска гражданство обаче или разрешение за временно пребиваване за 3 години, минава по процедурата.


 91. 91 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1996 Весело

  До коментар [#66] от "Stewie":


  "Това е така и защото, ако се спрете и запитате кой е глобалният предводител на либералния демократичен лагер, няма да се сетите за нито едно име. "нелициприятен но точен анализ ,но българите които никога не са се докосвали до либералната демокрация няма как да го разберат ?
  —цитат от коментар 66 на Stewie


  Комуне де се губиш...комунистическите ти простотии като тая липсват...:)

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това е така и защото, ако се спрете и запитате кой е глобалният предводител на либералния демократичен лагер, няма да се сетите за нито едно име.
  Мда.
  След толкова дрън дрън, накрая цитат от сенатор Маккейн.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 94. 94 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1996 Весело

  До коментар [#90] от "nikolay.":

  Ами аз се преселих )) Нямаш си напредстава колко емигранти има в Русия, тълпи от казахстанци, узбекистанци...
  Както казва колегата трябва да си психичноболен за да отидеш в Русия да живееш и да работиш...ти надявам се си само за лечение там...:)

 95. 95 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#65] от "Костадин Иванов":

  Дейвид Брук пише глупости.
  С останалато от коментара ти съм съгласен.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 96. 96 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#55] от "ka2":

  Зарежи шегата с лапсуса.

  Защо смяташ, че сме в клуба на златния милиард? - това е въпросът

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 97. 97 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#46] от "kqv22356908":

  Цитираш Виктор Суворов

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 98. 98 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#77] от "wiligri":

  "Събеседването с психолог е интересно изискване, но също и обяснимо, да. :) Необясними на фона на руската действителност са проверките за наркозависимост, СПИН, венерически болести и ни в клин, ни в ръкав - рак"
  =============
  Вероятно не искат да приемат граждани, подлежащи на незабавно и скъпо лечение.
  Всъщност, да заживее човек в България също не е толкова просто. Проверете.

  Еретик
 99. 99 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Весело

  До коментар [#83] от "objektivist96":

  "Хм,...както казва един папагал в един стар виц :"-Убийте ме,но тая поза искам да я видя!""
  ===================
  Вече си я виждал.
  Всички реват как се живее в България при Бойко.
  После им напомняш за Виденов.
  А вица го знам за хотелски портиер.

  Еретик
 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#56] от "protivbspdpsatak":

  Голям с голям се среща. ....запиши си го някъде.

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK