Има ли опасност за подводните кабели, които свързват света

Кораб за полагане на кабели.

© Associated Press

Кораб за полагане на кабели.Руски кораби дебнат около подводни комуникационни кабели, притеснявайки САЩ и съюзниците им, че Кремъл може да пренесе информационната война до нови дълбини.


Заинтересована ли е Москва от прекъсване или източване на информация от кабелите? Иска ли тя Западът да се притеснява, че би го сторила? Има ли по-невинно обяснение? Не е изненада, че Русия не казва.


Каквито и обаче да са намеренията на Москва, американски и западни официални лица са все по-разтревожени от интереса на съперника им към 400-те фиброоптични кабела, които пренасят по-голямата част от обажданията, електронните писма и съобщения по света, а също така и всекидневните финансови трансакции на стойност 10 трилиона долара.


Защо са важни кабелите
"Забелязахме активност в руския флот и в частност активност на подводниците, каквато не сме виждали от 80-те години на миналия век", каза в Конгреса този месец генерал Къртис Скапароти, командващ американските въоръжени сили в Европа.


Без подводни кабели банка в азиатска страна не би могла да изпрати пари до Саудитска Арабия, за да плати за петрол. Американските военачалници трудно биха комуникирали с войските, сражаващи се с екстремисти в Афганистан и Близкия изток. Студент в Европа не би могъл да се свърже по "Скайп" с родителите си в Съединените щати.


Цялата тази информация се пренася през малки стъклени влакна, затворени в подводни кабели, които в някои случаи имат малко по-голям диаметър от този на градински маркуч. Общо 620 хил. мили (близо 997 800 километра) фиброоптични кабели минават под морската повърхност - достатъчно да обиколят целия свят близо 25 пъти.


Повечето линии са собственост на частни телекомуникационни компании, включително гиганти като "Гугъл" и "Майкрософт". Местонахожденията им лесно се определят на публично достъпни карти - там има вълнообразни линии, приличащи на спагети. Докато прерязването на един кабел може да има ограничено въздействие, прекъсването на няколко едновременно или в геостратегически региони би могло да спре огромен трафик на комуникационни данни.


Руснаците "си пишат домашното и в случай на криза или конфликт с тях могат да ни причинят отвратителни неща", каза Майкъл Кофман, военен експерт по Русия от изследователската организация с нестопанска цел "Си Ен Ей Корп".


Има ли опасност за подводните кабели, които свързват света

© Alexei Nikolsky, Associated Press


Свързване с тайни кабели


Не бойните кораби и подводници на Москва притесняват представителите на НАТО и САЩ, а руското Главно управление за дълбоководни изследвания, чиито специализирани надводни кораби, подводници, подводни дронове и миниподводници осъществяват разузнаване, подводно спасяване и други дейности.


Един от корабите на управлението е "Янтар". Той е непретенциозен на вид, дълъг 350 фута (106.68 м) океанографски плавателен съд с екипаж от около 60 души - за последно той беше до бреговете на Южна Америка, помагайки на Аржентина в търсенето на изгубена подводница.


"Парламентская газета", изданието на руския парламент, заяви през октомври, че "Янтар" има оборудване, "предназначено за дълбоководно проследяване" и "свързване с топ секретни комуникационни кабели." Вестникът каза, че през септември 2015 г. "Янтар" е бил до Кингс Бей, Джорджия, където се намира американска база за подводници, "събирайки информация за оборудването на американските подводници, включително за подводни сензори и за унифицираната (американска военна) информационна мрежа." Руският държавен телевизионен канал "Россия" заяви, че "Янтар" може не само да се свързва с тайните кабели, но би могъл и да ги прекъсне и "да заглуши подводните сензори чрез специална система".


Руското министерство на отбраната не отговори на запитването за коментар.


Няма солидно доказателство, че корабът е замесен в престъпна дейност, каза Стивън Уоткинс, консултант в Канада по сигурността на информационните технологии, който следи кораба. Той обаче се чуди какво прави корабът, когато спира до жизненоважни кабели или когато проследяващото му устройство, част от автоматичната система за идентификация, не е включено.


За екипажа на "Янтар" той казва: "Не мисля, че това са хората, които осъществяват какъвто и да било саботаж. Мисля, че те подготвят почвата за бъдещи операции."


"Дезинформация и недоверие"


Членове на Конгреса също се чудят. Джо Кортни от Камарата на представителите, демократ от щата Кънектикът и член на подкомисията по военноморските дела, каза за руснаците: "Самият факт, че те очевидно проследяват кабелите и дебнат около тях, показва, че те правят нещо." Сенаторът демократ Гари Питърс от Мичиган, член на комисията за въоръжените сили в горната камара на Конгреса, заяви, че целта на Москва, изглежда, е "да наруши нормалните канали на комуникация и да създаде обстановка на дезинформация и недоверие."


Действия на "Янтар" са предизвиквали неодобрение и преди.


На 16 октомври 2016 г. сирийска телекомуникационна компания инициира спешен ремонт на кабел в Средиземно море, който доставя интернет връзка на няколко държави, включително Сирия, Либия и Ливан. "Янтар" пристига в района в деня преди началото на 4-дневния ремонт и си тръгва два дни преди неговия край. Не се знае какво е правил корабът, докато е бил там.


Уоткинс разказа и друг епизод от 5 ноември 2016 г., когато в Иран има прекъсвания по трасето на подводен кабел, свързващ страните от района на Персийския залив. Часове по-късно "Янтар" напуска Оман и се запътва към район на около 60 мили западно от иранското пристанище Бушер, където кабелът минава по суша. Връзката се възстановява само часове преди "Янтар" да пристигне на 9 ноември. Той остава неподвижен на място още няколко дни.


Мишени с история


Подводни кабели са били мишени и преди. В началото на Първата световна война Великобритания прекъсва няколко германски подводни кабела за комуникация и използва информация от пренасочения трафик за разузнавателни цели. По време на студената война флотът на САЩ изпраща американски водолази дълбоко в Охотско море до руския бряг да инсталират записващо съветските съобщения устройство, надявайки се да научи повече за подводния ядрен капацитет на Съветския съюз.


Британските и американските разузнавателни служби са прехващали данни от фиброоптични кабели съгласно документи, оповестени от Едуард Сноудън, бивш служител на Агенцията за национална сигурност. През 2007 г. виетнамските власти конфискуваха кораби, пренасящи дълъг мили фиброоптичен кабел, който крадци са взели от морето за лично облагодетелстване. Кражбата доведе до спирания на информационния трафик за няколко месеца. А през 2013 г. египетските власти арестуваха близо до Александрия трима леководолази, опитали се да прекъснат кабел, стигащ от Франция до Сингапур. Пет години по-късно остават въпросите за атаката срещу кабел, пренасящ около една трета от целия интернет трафик между Египет и Европа.


Има ли опасност за подводните кабели, които свързват света

© Associated Press


Въпреки сравнително малкото публично известни инциденти на саботаж повечето прекъсвания са случайни. Около двеста спирания на трафика, свързани с повреда на кабели, стават всяка година. Повечето се случват, когато котви на кораби скъсат кабели или оборудване за търговски риболов ги повреди. Други се прекъсват при цунами, земетресения и други природни бедствия.


Дори и случайни прекъсвания обаче могат да навредят на американските военни операции.


През 2008 г. в Ирак американски безпилотни разузнавателни самолети не излитат в последния момент от въздушната база "Балад" не заради вражески минометен обстрел или прашни бури. Оказало се, че котва е повредила кабел на стотици мили от базата, разположена в сунитския триъгълник, северозападно от Багдад. Прекъснатият кабел свързвал диспечерите в САЩ с безпилотните самолети, осъществяващи разузнавателни, наблюдателни мисии и огледи за коалиционните сили в небето над Ирак, обясни пенсионираният полковник от военновъздушните сили Дейв Лъджан от Хамптън, щата Вирджиния.


"Да кажем, че управляваш дистанционно кола и изведнъж не можеш да я контролираш", каза Лъджан, който е бил заместник-командващ на 332-а група за експедиционни операции в базата, когато слабо разгласеното прекъсване продължава два-три дни. "Въздействието е голямо", заяви той, разказвайки как вместо това е трябвало американски пилоти да изпълняват мисиите. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3273 Весело

  Ако бяаа медни имаше , щото маалата щеше да изкупи аквалангите !

  Ако стъклото поскъпне ша видят сметката и на тия ...

 2. 2 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Естествено че има опасност, те се късат от случайни кораби, дори акули ги нападат какво ако това стане метод на война. И не можеш нищо да направиш, не е предвидена защита. Пък могат ли и да се защитят стотици хиляди километри кабели, на всеки метър полицай с акваланг ли ще сложиш?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  От рашанзите могат да се очакват само действия в деструктивен план. Сори, те само толкова си могат.

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  Ей, вчера се поразсъхна темата с Новичкия и днес вече имаме нова задача.
  Особено ми хареса ситуацията, дето от друг континент управляваш автономна кола и изведнъж губиш връзка.
  Сега всеки проблем на автономните коли ще има един адрес.

  Еретик
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Докато цивилизацията създава и гради, Русия пречи и руши.

  Тя никога не може да достигне продуктивността, напредъка, благоденствието и привлекателността на западния свят, основан на либерална демокрация и свободна пазарна икономика, но вече разполага със тредствата да го унищожи.

  Допускам, че това доставя голяма радост на русофилите, Ал Кайда, Иран, ИДИЛ и останалите варвари по Земното кълбо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 7. 7 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 599 Неутрално

  На мен ми идва малко в повече тази русофобия, ширеща се навред! Жалко, че всички сте се захласнали толкова!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 8. 8 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Да-а-а... Звучи лошо и песимистично. От друга страна самите руснаци разчитат на тези кабели... Но от варварин, особено притиснат варварин, всичко може да се очаква.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мондиана":

  "Но от варварин, особено притиснат варварин, всичко може да се очаква."

  Самоубийствените атентати не са патент на цивилизовани народи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Хайде, хайде .. прекалено апокалиптично предтавя нещата статията.
  Явно забравяте, че над главите ни има хиляди сателите, голяма част от тях комуникационни.
  И искате да повярвам, че американската армия няма сателити и зависи изцяло от кабели? :)

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Офффф, те американците само стоят, пият кола и гледат мис америка сигурно.

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6038 Неутрално

  Да дебнеш по моретата и да режеш кабеляци...
  Какво ниво...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 952 Весело

  Големите постоянно си ги мерят, нормално. А ние по-добре да си гледаме живота, щото и без това нищо не можем да направим...

 14. 14 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Докато цивилизацията създава и гради, Русия пречи и руши.Тя никога не може да достигне продуктивността, напредъка, благоденствието и привлекателността на западния свят, основан на либерална демокрация и свободна пазарна икономика, но вече разполага със тредствата да го унищожи.Допускам, че това доставя голяма радост на русофилите, Ал Кайда, Иран, ИДИЛ и останалите варвари по Земното кълбо.
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  Бахти пионерския патос рано сутрин!
  Все едно, че слушам някой активист по политпросвета от близкото светло минало.
  Ех, фатмак се остава цял живот, само цвета се променя.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Когато Интернет и комуникациите минат на сателитно излъчване от хиляди спътници, а това е вече в ход, злосторниците нямат полезен за тях ход.
  Илан Мъск работи и върху това, но не е само той.
  Статията е част от съществуваща обосновка за насърчаване на инвестиции в сателитно-дронна мрежа, покриваща кълбото на пластове, черпеща енергия от слънцето. Единствен шанс на злото е да се развие технологично, но тук имаме изпуснати векове, а и сега нямат пари. Няма и да имат.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 16. 16 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Какво стана, скрипал не хвана дикиш, сега ще инсценират прекъсване на кабел ли?
  Какво се занимавате с глупости?
  Стига с тези измислени глупости, направо спретнете един десант на крим и вкарайте американския флот там, за благото на демокрацията.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#15] от "Торбеш":

  "Единствен шанс на злото е да се развие технологично, но тук имаме изпуснати векове, а и сега нямат пари. Няма и да имат."

  Както винаги, отличен и много уместен коментар.

  Интригата в близките години ще бъде: един свободен частник срещу една робска държава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 566 Любопитно

  Тия освен да рушат и да серат в нета могат ли друго?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 19. 19 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Има и сателити за най-важните и военните комуникации.

  Като прекъснат кабела, ще изгубя достъп до Фейсбук, ще оживея някак :)

 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Имат достатъчно предположения ,че имат интерес :)) Става нелепо и тъпо . Написаното горе поне да беше взело от някой технологичен експерт.

 21. 21 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Ами, дразнете ги още.

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#16] от "emosms":

  След стотина изгонени дипломати да твърдиш, че Скрипал не е хванал дикиш е доста болно

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Дневник, повдигнете малко тавана на българската журналистика! И главно, спрете да давате идеи на малцинството.... Дано във Факултето не ви четат.

 25. 25 Профил на ghq24558719
  ghq24558719
  Рейтинг: 0 Весело

  Хаха айде сега ново 20 - руските хакери се вързали към подводните кабели и ви подслушват трафика! Вероятно пак се гласят да манипулират избори некъде по демократичния свят ...!

 26. 26 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Дневник, напишете нещо за истинските неща - примерно руския ХААРП и как откакто се празнува 9-и май, в Москва на празника не е имало лошо време. Може и нещо за тунгузкия метеорит. Или пък какво правят американски военни кораби в Черно море - сигурно се кефят на часовата зона. А подводните кабели никой няма интерес да ги прекъсне, защото парите минават от там. А да ги подслушва просто е невъзможно. Това не е американският екшън "Умирай трудно" с летището.

 27. 27 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Другари от Дневник, сутринта като идвах на работа, около редакцията ви се въртяха двама души и говориха на руски. Засилете си охраната!

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Весело

  Руснаците нямат кабели. Затова се опитват да "крадат" технологии. Убеждават се, че Китай дори е пред тях по технологии и решават, че имат друг добър пример от талибаните - 2 кг взрив и пак всички са равни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Кабелите ще бъдат защитени с изграждане на свързаност в друга географска локация. Явно "изследователските" кораби залагат устройства които да прекъснат кабела в критичен момен, но това може да бъде локализирано и дезактивирано. Това ще бъде нов бизнес - профилактиране на кабели срещу въздействия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 30. 30 Профил на jon17521967
  jon17521967
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "По време на Студената война флотът на САЩ изпраща американски водолази дълбоко в Охотско море, до руския бряг, да инсталират записващо съветските съобщения устройство, надявайки се да научи повече за подводния ядрен капацитет на Съветския съюз."

  Ъъъъ, извинявам се, ама нали руснаците бяха гадни и чоплеха нещо по кабелите... Оказава се, че реднексите не падат по- долу. ;)
  За съжаление, хората са овце и са лесно податливи на манипулации, нямат критично мислене и без угризения се лашкат от един полюс на друг - русофили и русофоби.
  Докато вярвате, че Америка единствено гради, а Русия руши съграденото (или обратно), нищо добро не ви чака. Докато вярвате, че "мурзилките" умеят единствено да правят бомби, докато в точно същия момент САЩ воювят в Сирия, на път са да нападнат Северна Корея, а освен това сключват оръжейна сделка за милиярди с арабите, нищо добро не ви чака. Мога да продължвам до утре, но не това е смисълът.
  Всяка една военно и икономически мощна държава има за цел постигане на надмощие над останала част на света, като средствата за постагане на тази цел са без значение. Разберете това!!! Следващият на тази опашка е Китай. За сега действат скромно и тихо, като тактически надиграват всички само с пари, но не е далеч денят, в който и те ще извадят оръжие.

 31. 31 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вече имаше инциденти след земетресения. Ако на това ви се основава военната стратегия, по-добре мислете за сателитен бекъп. Питайте Елън Мъск, бързичко. Sharpish.

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Да-а-а... Звучи лошо и песимистично. От друга страна самите руснаци разчитат на тези кабели...
  —цитат от коментар 8 на Мондиана

  От поне 2-3 години Русия системно работи за изолирането си от световният Интернет. За техните политици това е източник на информация която те не могат да контролират, прозорец за обикновеният руснак към света. Според изявленията на руски политици те са почти готови. Като го направят вече ще могат да извършват съвсем спокойно диверсионни атаки, техният вътрешен Интернет няма да пострада.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Много ме е яд, че преди 80 години съюзниците не оставиха мустакатия да довърши тая кочина.
  —цитат от коментар 23 на Lou


  И мен. Ако сравняваме вредите към човешката цивилизация Хитлер беше много по-малкото зло. Пък и много нямаше да изкара, Вермахта не го обичаха и доста атентати са опитвали, като го махнат после щяха да се споразумеят със Запада. Дават им Русия да се занимават с нея, работа за поне 2-3 века. И ние като съюзници нещо щяхме да получим.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lou":

  "В човешката история винаги е имало два вида цивилизации. Способни /градивни/ и антикултурни, нецивилизовани, диви /вандали/."

  Това е точно тезата на Бжежински от The Grand Chessboard. Като руско-съветската цивилизация според него е твърдо във втората категория.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 761 Неутрално

  От рашанзите могат да се очакват само действия в деструктивен план. Сори, те само толкова си могат.
  —цитат от коментар 3 на 442


  Еми сори, ама то си го пише правели са го британците и американците, но казват че можеЛО руснаците да го направят. Това като ядрените бомби?

 36. 36 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Със сигурност руснаците ще се опитат да развият такива възможности-да прослушват и отклоняват тафика по кабелите. Но със сигурност не са първите, нито единствените. Американците са правили подобни упражнения през Студената война. И сега го могат. Те пък имат и капацитета чрез съоръженията на АНС да подслушват телефоните по цял свят. Което пък не е просто потенциална възможност, а си се извършва редовно. В някой момент чакаме и китайците да развият такива възможности в по-голяма степен от руснаците.

 37. 37 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 821 Неутрално

  На мен ми идва малко в повече тази русофобия, ширеща се навред! Жалко, че всички сте се захласнали толкова!
  —цитат от коментар 7 на Clap


  Да разбираме ли, че всеки, който не харесва авторитарното управление и политика на путКин е русофоб?

  No Pain No Gain
 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#15] от "Торбеш":

  Колкото по-сложна е една технология, толкова по-лесно е зловредно да я саботираш. Доказано във времето :)

  А всеки военен ще ти обясни, защо кабелната комуникация е с по-високо ниво на сигурност от ефирната :)

 39. 39 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1109 Любопитно

  Дневник, повдигнете малко тавана на българската журналистика! И главно, спрете да давате идеи на малцинството.... Дано във Факултето не ви четат.
  —цитат от коментар 24 на venelingeologia


  Откога руснаците живеят във Факултето?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 40. 40 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Общо 620 хил. мили (близо 997 800 километра) фиброоптични кабели минават под морската повърхност - достатъчно да обиколят целия свят близо 25 пъти."

  Това са нещо като нервни връзки, свързващи отделни елементи на материалния носител на общочовешкото съзнание.

 41. 41 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 529 Весело

  Русия е като ром- рецидивист на световната сцена - не си сигурен дали ще те ограби, убие, изнасили или ще ти отреже кабелите, за да ти спре интернета.

 42. 42 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 302 Весело


  Като го направят вече ще могат да извършват съвсем спокойно диверсионни атаки, техният вътрешен Интернет няма да пострада.
  —цитат от коментар 32 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП

  Е да, ама шпионите им по света ще трябва да минат пак на късовълновите радиостанции ... ;-)))

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Поне един случай на повреден кабел от руснаците да бяхте посочили. Ако няма, можехте да си измислите или да го представите като "изключително вероятно". Иначе къв е смисъла? А че при военно положение всички кабели ще бъдат прекъснати, това и баба го знае. То това важи и за космическите връзки.

 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  Брей, буря от справедлива пролетарска критика от страна на червениата към омразния Дневник!

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Като не могат да достигнат нивото на другите, поне могат да пречат.

 46. 46 Профил на qwx19354540
  qwx19354540
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Кабелите могат да се защитят.Нищо че са дълги хиляди километри...Просто трябва предварително да се смачка главата на змията....

 47. 47 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Когато Интернет и комуникациите минат на сателитно излъчване от хиляди спътници, а това е вече в ход, злосторниците нямат полезен за тях ход.Илан Мъск работи и върху това, но не е само той.Статията е част от съществуваща обосновка за насърчаване на инвестиции в сателитно-дронна мрежа, покриваща кълбото на пластове, черпеща енергия от слънцето. Единствен шанс на злото е да се развие технологично, но тук имаме изпуснати векове, а и сега нямат пари. Няма и да имат.
  —цитат от коментар 15 на Торбеш


  Хахах.. заглушаването на сателитен сигнал е далеч по-лесно от рязане на кабел на няколко километра дълбочина ,специалисте :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 48. 48 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Весело

  До коментар [#7] от "Clap":

  "На мен ми идва малко в повече тази русофобия, ширеща се навред! Жалко, че всички сте се захласнали толкова! "
  ==============
  А, не е толкова много, само тук е така. Пък и лесно се прави статистика. В момента имаш 33 минуса и 21 плюса.
  Ако идеш в сайта "Факти", резултатът е съвсем различен.
  По принцип форумите се държат като футболни агитки. Ако не викаш с всички как съдията е .... Ататнас, значи не си за там. Могат да те поканят да си събереш куфара, да идеш на гарата и ... за Мюнхен.

  Еретик
 49. 49 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Престанете да ги издигате в собствените им очи, а иначе след такива изказани безсмислици дълбоко в себе си си викат:де да бяхме стигнали това ниво!

 50. 50 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Весело

  До коментар [#22] от "Darth Plagueis":

  "След стотина изгонени дипломати да твърдиш, че Скрипал не е хванал дикиш е доста болно "
  =========
  Ами да изгонят всички тогава. И?
  Явно няколко им трябват на тях самите. На мен не ми трябват ни руски, ни британски дипломати.

  Еретик
 51. 51 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Гневно

  До коментар [#35] от "deutschland":
  "Еми сори, ама то си го пише правели са го британците и американците, но казват че можеЛО руснаците да го направят. Това като ядрените бомби? "
  ===========
  Да ти откраднат имането, е хем грешно, хем престъпно. Виж, ако ти можеш да чопнеш чуждото, е друга работа.
  Пиша го с ясното съзнание, че сме членове на ЕС и НАТО.
  Надявам се, че няма пак да лежа в ареста, както когато ги говорех същите през 1984.

  Еретик
 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  До коментар [#51] от "Костадин Иванов":

  Ей го още един дисидент, дето демокрацията му е крива, а байтошовизма му е на сърце.

 53. 53 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 476 Любопитно

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Ал Кайда и ИДИЛ леко са продукт точно на либералната демокрация...

 54. 54 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 873 Весело

  "По време на Студената война флотът на САЩ изпраща американски водолази дълбоко в Охотско море, до руския бряг, да инсталират записващо съветските съобщения устройство, надявайки се да научи повече за подводния ядрен капацитет на Съветския съюз."Ъъъъ, извинявам се, ама нали руснаците бяха гадни и чоплеха нещо по кабелите... Оказава се, че реднексите не падат по- долу. ;)За съжаление, хората са овце и са лесно податливи на манипулации, нямат критично мислене и без угризения се лашкат от един полюс на друг - русофили и русофоби. Докато вярвате, че Америка единствено гради, а Русия руши съграденото (или обратно), нищо добро не ви чака. Докато вярвате, че "мурзилките" умеят единствено да правят бомби, докато в точно същия момент САЩ воювят в Сирия, на път са да нападнат Северна Корея, а освен това сключват оръжейна сделка за милиярди с арабите, нищо добро не ви чака. Мога да продължвам до утре, но не това е смисълът. Всяка една военно и икономически мощна държава има за цел постигане на надмощие над останала част на света, като средствата за постагане на тази цел са без значение. Разберете това!!! Следващият на тази опашка е Китай. За сега действат скромно и тихо, като тактически надиграват всички само с пари, но не е далеч денят, в който и те ще извадят оръжие.
  —цитат от коментар 30 на jon17521967


  Колега, не се хабете напразно. В този форум освен да ви освиркат няма каква реакция да очаквате. Чак ми е смешно като гледам демократичния патос на някои от основните играчи колко напомня лекциите на ЗКПЧ-то в казармата.

 55. 55 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 873 Неутрално

  По време на студената война флотът на САЩ изпраща американски водолази дълбоко в Охотско море до руския бряг да инсталират записващо съветските съобщения устройство, надявайки се да научи повече за подводния ядрен капацитет на Съветския съюз.
  ...............
  Преди няколко години попаднах на една статия описваща тази операция. Всъщност американците са влизали поне два пъти с подводница в района, което дава добра представа за технологичните възможности на двете страни.
  Имало е и друг подобен случай на другия край на СССР - през 1970-те или 80-те години в Колския залив, където американска подводница случайно открила подводен кабел. При следващо влизане в района инсталирали записващо устройство и в продължение на 2-3 години записвали трафика към база на съветските ядрени подводници. В книгата имаше интересен коментар от висш американски военен колко изненадани са били когато са установили че цялата дейност на руснаците следва твърдо отбранителна стратегия. При една от смените на записващото устройство обаче неволно повредили кабела и руснаците ги разкрили. Последвал тих дипломатически скандал (всичко ставало в съветски териториални води) като накрая се разбрали руснаците да не оповестяват публично проблема, а американците поемат ангажимент да не повтарят опитите си за подслушване. Познайте кой не си е спазил обещанието ?!

 56. 56 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Естествено че има опасност, те се късат от случайни кораби, дори акули ги нападат какво ако това стане метод на война. И не можеш нищо да направиш, не е предвидена защита. Пък могат ли и да се защитят стотици хиляди километри кабели, на всеки метър полицай с акваланг ли ще сложиш?
  —цитат от коментар 2 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Как по дяволите подводен кабел ще се скъса от случаен кораб или акула. Ти наред ли си?!? Даже от дневник са те позлатили. Боже мили. Моля те обясни ми как кораб гази през океана на 1+ километър и къса кабели. Даже не, обясни ми как на пристанище което е проектирано за даден тип кораби се късат кабели. Ти знаеш ли какво е подводен кабел?!? Ти знаеш ли как е изолиран изобщо че да се скъса от АКУЛА?!?

 57. 57 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  [quote#52:"Alarmstufe: Rot"]До коментар [#51] от "Костадин Иванов":Ей го още един дисидент, дето демокрацията му е крива, а байтошовизма му е на сърце."
  =================
  Иронията ти е крайно неуместна.
  Най-добрата реклама за времето на комунизма е зле направената демокрация. В България затова има носталгици, защото новото беше построено сбъркано. От хубаво никой не бяга.

  За това, че съм лежал три дена в ареста, не се имам за репресиран. Можеше да е по-зле.
  Проблемът е, че логиката и истината не се променят, ако един цесекар стане левскар. Така и с нашата "промяна". Няма да е първа, през ВСВ сменихме коалицията. Всеки път ни обясняват как най-после сме на правилната страна.

  Еретик
 58. 58 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#56] от "Denis Stoyanov":

  Котвата е нещо, което всеки кораб притежава и О ЧУДО стига до дъното, и въпреки че по трасета на кабели е забранено да се пуска котва, инциденти има доста.

 59. 59 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 282 Неутрално
 60. 60 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Амин, човека лозунг се изказа, да си напишеш поста на табела и да я качнеш на някоя улица.

  Колкото до темата, ще ми се че някои хора всячески търсят причина да подхванат трета световна война. Какви кабели, какви дебнещи руски кораби, звучи повече от несериозно, каква е ползата на Русия да спира интернета и комуникациите с други континенти при положение че и Русия е необратимо зависима от интернета.

 61. 61 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Със сигурност руснаците ще се опитат да развият такива възможности-да прослушват и отклоняват тафика по кабелите.
  —цитат от коментар 36 на anton83


  Ти как си го представяш да се закачиш незабелязано за подводен оптичен кабел и да прослушваш и отклоняваш гигабитов трафик? Това дори Джеймс Бонд не си го и помисля.

 62. 62 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#56] от "Denis Stoyanov":Котвата е нещо, което всеки кораб притежава и О ЧУДО стига до дъното, и въпреки че по трасета на кабели е забранено да се пуска котва, инциденти има доста.
  —цитат от коментар 58 на marine eng.


  Котва много трудно ще скъса такъв кабел, освен ако не е пусната до пристана. Ей така руска ядрена подводница изплува до Манхантън незабелязана нали? Или ракетен крайцер така си плува по Темза ей така. Ти имаш ли си напредстава колко е армиран един такъв кабел и как се произвежда че да го скъса котва падаща във вода на няколко стотин метра дълбочина?

 63. 63 Профил на equalizer
  equalizer
  Рейтинг: 467 Неутрално

  САЩ са нервни, че ще загубят монопола по следене на трафика на интернет, за това е и цялата врява...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK