Контранастъплението на Юлия Кръстева

Контранастъплението на Юлия Кръстева


Под заглавие "Истината на досиетата" седмичникът "Ди Цайт" помества обширна статия по случая Юлия Кръстева. Най-интересното в нея е телефонното интервю, което тя е дала на вестника и което е интегрирано в статията, разказва "Дойче веле" в текста "Каква е истината за Юлия Кръстева?".


Експертите действително смятат, че досието на Юлия Кръстева е автентично, но не и особено обременяващо. То не съдържа според тях недвусмислени доказателства за доброволна агентурна дейност на известната интелектуалка. Въпреки това досието е важен документ за лудницата на ХХ век, пише "Ди Цайт".


За пръв път през живота си Кръстева се вижда представена в лоша светлина. Кой се интересува от нейните многобройни награди и почести, когато става дума за шпионаж? Историята е твърде понятна и се разпространява със светкавична бързина. И тази история е следната: една млада, красива и бедна българка пристига през 1965 г. в Париж. И скоро левият интелектуален елит на френската столица е в нозете й. По-късно тя въодушевява и либерален Ню Йорк. А в действителност същата тази бляскава интелектуалка е била само дребна шпионка от България?!


"Постфактическа политика"
В нашия телефонен разговор, продължават по-нататък авторите на публикацията, Кръстева казва нещо съвсем различно от онова, което казва "Сабина" според досието: "Никой не ме е разпитвал преди заминаването ми за Франция. Вероятно някой от апарата се е застъпил за мен. Никога не съм се опитвала да разбера точно."


"Лицето в това досие не прилича на мен. То не ме докосва и все пак ме скандализира", казва Кръстева в телефонното интервю за "Ди Цайт". Същевременно тя съзнава, че тоталното отричане не помага. Досието изглежда "автентично" и в нейните очи, но тя категорично се съмнява в истинността на съдържанието му. "Аз имам един голям въпрос към комисията [по досиетата]: проверили ли са те дали тъй наречените факти, за които става дума тук, не са били манипулирани от авторите."


Кръстева не е сигурна, четем по-нататък в публикацията, дали ще може да продължи необезпокоявано досегашното си ежедневие и работа, или ще трябва да се заеме сериозно с отправените й обвинения. Едно не може да приеме: "Дали са ми номер! Все едно, че като на затворник са ми татуирали някакъв номер на ръката", възмущава се тя. "Явно комунистите още тогава са се занимавали с постфактическа политика."


Кръстева не е съгласна с оневиняващата я позиция, че през 70-те, както преди това и в София, тя действително е разговаряла с българските другари, но без да подозира, че тези разговори ще прераснат в досие от тайните служби. Тя продължава да държи на собствената си версия, посочва "Ди Цайт".


"Илюстрация на полицейските методи в служба на един тоталитерен режим"


Кръстева, четем по-нататък, не може да си обясни наличието на своето досие по друг начин освен като изфабрикувано от неговите автори. Още в края на 60-те тя била вече известна фигура в Париж. Всички я познавали. Поддържала тесни връзки с иконите на френския структурализъм, с Дерида и Фуко. Още през 1970 Ролан Барт публично хвалел теорията й за интертекстуалността.


Нямало нищо вярно в твърденията за срещи в някакво си "скривалище" или в кафене "Клозери дьо Лила". Тя твърди, че не познава агента Лука Драганов, до когото е изпратила картичка от Брюксел: "Не познавам този човек, името му не ми говори нищо." Още една измислица: в досието пише, че по време на Пражката пролет тя заела страната на БКП. Глупости, заявява Кръстева. Навремето заемала позицията на ревизионист, не била срещу Пражката пролет, а срещу линията на Съветския съюз, посочва Кръстева в интервюто за "Ди Цайт". "Те правят от мен човек, какъвто аз не съм", протестира авторката на легендарната книга "Чужденци на самите себе си".


"Пълно с грешки!", възмущава се Кръстева, но особено се ядосва, че тъкмо "Ню Йорк Таймс" в статията си по случая се въздържа от всякаква оценка за истинността на обвиненията. "Това досие е идеална илюстрация на полицейските методи в служба на един тоталитарен режим", пише тя в своята интернет страница.


Юлия Кръстева преминава в контранастъпление, заключават авторите на публикацията в "Ди Цайт".

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1309 Любопитно

  Нито я познавам,нито се интересувам от нейните трудове,още по-малко ще тръгна да ги чета.Но поне да беше си замълчала,че помним по *онова време* как се ходеше в *капиталистическия свят*.Те до Малко Търново и Синеморец искаха открит лист и го даваха *през сито*.Тъй че ,юлче,мълчи си,каквито си ги правила - правила,лежи си на славата и гледай да отмине пушилката.Че от такива като тебе вече ни стана байгън.

 2. 2 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  Досие в което са приложени картичките и писмата до семейството й не е досие на агент а на обект за следене. Наблюдавана е под лупа и са подготвяли материали за дискретизация и накрая дискретизацията се случи. Ръката на ДС е дълга, достига жертвите си и след 30 години.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5903 Любопитно

  Да им имам аз проблемите на "Дойче веле" - Юлия Кръстева , р'иръш ли?

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  "И тази история е следната: една млада, красива и бедна българка пристига през 1965 г. в Париж."

  Без разрешение от Службите и открит лист през 1965 г. не е можело да се стигне и до Калотина. Камо ли до Париж.

 5. 5 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Не е убедителна позицията на Юлия Кръстева, според мен, усеща се дори преструвка /макар че ми се иска да не е била вътре в нещата - просто няма как/.
  В този казус всеки ще намери, онова, на което предпочита да вярва.

 6. 6 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2058 Весело

  да и спрат пенсията и наложат конфискация на половината имущество -придобито е по престъпен начин

  гошо
 7. 7 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Нагла доносница. Да разправя тези истории във Франция, защото в Германия няма кой да й се върже. Никой не можеше през 1965 да иде в Париж без ОК на ДС. Дори и членовете на Бкп. А най-лесният начин беше да станеш доносник на службите.

 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не е убедителна позицията на Юлия Кръстева, според мен, усеща се дори преструвка /макар че ми се иска да не е била вътре в нещата - просто няма как/. В този казус всеки ще намери, онова, на което предпочита да вярва.
  —цитат от коментар 5 на linard


  Това дори не е казус - жестоката истина е очевидна.

 9. 9 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Един чудесен текст от Даниела Горчева,
  а.к.а. Дилмана,
  от тия дни:
  http://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/ulitsata/aferata-sokal-i-prehvalenata-yuliya-krasteva
  През 1996 година проф. Алън Сокал, американски университетски преподавател по физика от New York University, изпраща една статия на американското академично списание Social Text.
  Social Text е левичарско, постмодернистично списание: феминизъм, марксизъм, поп-култура, нео-либерализъм (дето няма нищо общо с класическия либерализъм) и пр. левичарски превземки за замъгляване на мозъка.
  Списанието публикува текста, изпратен от Алън Сокал. Статията носи гръмкото заглавие Transgressing the Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity
  („Престъпване на границите: към една трансформативна херменевтика на квантовата гравитация”).
  Статията е четена, препрочитана, възхвалявана. Обаче...
  Обаче, те ти, булка, Спасовден!
  Три седмици по-късно професорът по физика публикува друга статия, но на страниците на друго списание - Lingua Franca и в нея признава, че се е помайтапил здравата с редакторите на постмодернистичното списание като им е предложил една абсолютно безсмислена статия, един псевдонаучен текст, една пародия на глупостите, които публикуват с така обичаните от тях псевдонаучни термини.

  Избухва страшен скандал

  Уязвените постмодернисти, хванати по бели гащи в тяхното високомерно интелектуално шарлатанство се опитват да се защитят.
  Напразно! Късно е, либе, за китка, както се казва.
  Но нека първо да се спрем на предисторията на разправията и защо уважаваният американски професор по физика прибягва до измамен трик с фалшивата псевдо-научна статия.
  Две години преди Алън Сокал да подхлъзне замаялите се в постмодернистичните си шарлатании френски псевдо-интелекуталци, воглаве с нашата Юлия Кръстева, е публикувана една книга със заглавие: Higher Superstition: The Academic Left and Its Quarrels with Science ( Висше суеверие: академичното левичарство и неговите кавги с науката).
  Нейни автори са биологът Пол Грос и математикът Норман Левит.
  Книгата критикува левичарската интелигенция заради обърканото й мислене и ги громи здравата. Засегнатите интелектуалци се ядосват и масирано отвръщат на удара, високомерно твърдейки, че авторите хал хабер си нямат от техните области на познание и затова не могат да се произнасят.
  Демек, вие прости математици и биолози, не може да видите "новите дрехи на краля", защото сте неуки в нашите велики науки.
  Сокал, който е проследил разправията и наглостта на празнословците а ла Кръстева решава да ги бие на техен терен. Той разсъждава като истински учен, какъвто наистина е, за разлика от прехвалените френски шарлатани и си казва: колкото и неразбираеми да са за един биолог, математик или физик академичните стандарти в дадена област на познанието, която е различна от неговата собствена, ако такива стандарти наистина съществуват, то те трябва да позволяват различаването на пародия от същинска научна статия.
  А ако стандартите в една област не могат да гарантират различаването на истинска научна статия от пародийна имитация на такава статия, тях или ги няма, или не се прилагат, или нещо друго не им е наред.
  С две думи: я да видим ще "видите" ли моите "нови дрехи на краля" и ще ахкате ли по тях или ще кажете, че царят е гол?
  Та така. Да не ви занимавам, че е дълга и широка, но да продължим натам.
  След две години престрелки по страниците на елитни издания, където на псевдоинтелктуалците им е натрит здравата носът, през 1998 година излиза книгата

  „Интелектуални шарлатанства”,

  на Алън Сокал и белгийския физик Жан Брикмон.
  Е, там има цяла глава, посветена на нашата Юлия Кръстева и тя е попиляна с всичките си псевдонаучни превземки.
  А защо го разправям всичко това? Защото, драги ми мои, всичките тези подмени на понятия, на истина с лъжата, на науката с лъже-наука, на либерализма с нео-либерализма и пр. хич не са невинни. Както не бе невинно понятието социал-фашизъм и клепането на всеки, който е против Сталин с етикета "фашист".
  Както не е невинен и измисленият етикет "антифашист", заместващ употребата на точното: комунистически терорист. (А истинските антифашисти като Кръстьо Пастухов бяха оклеветени като фашисти.)
  Започнете да наричате всички "фашисти" и вървете открийте що е то фашизъм. Или наричайте терористите "антифашисти" и после идете се оправяйте кой е антифашист и кой - сталинист и убиец.
  Всички тези етикети и етикетчета, думи и думички целят да се подмени точната терминология, за да се замъглят нещата и да станат трудно разпознаваеми.
  Ето така се разбъркват нещата и всичко

  като по Оруел

  си сменя мястото.
  Ето затова повече от неграмотници, презирам псевдо-интелектуалци манипулатори.
  И хич не е случайно, че няма-няма, пък току им лъснат задниците, че по един или друг начин са им дърпали конците от Москва.
  Агенти за влияние им казваха. Тоест, промивачи на мозъци.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  те на Дойче веле проблемите са все такива като в латино сериал и стила на писане същия, най много да го докарат подобен на ЧИКЛИТ

  гошо
 12. 12 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Много точни думи казани от самата Юлия Кръстева!
  Цялата тази история е просто един фарс, това досие, може да бъде охарактеризирано и анализирано всякък, само не и като агентурно сътрудничество.
  Но какво се наблюдава тук? При вице-премиер на България - горд ДС агент.
  При лице на управляващите - сътрудник в две управления на ДС.
  При офицери на ДС - начело на бизнеса, медиите, науката..... в България.
  Намериха злодея:
  Интелектуалка със световен авторитет, без връзка с България от десетилетия, преследванa и наблюдавана от ДС през 70-те.
  Спете спокойно, деца. Поради абсолютниия фарс и провал на Комисията по досиетата със случая с оповестените данни от архивите за Юлия Кръстева, където няма нищо написано или подписано от Кръстева, освен личната й кореспонденция, която ДС са отваряли и са правили копия, председателят на досиетата, другаря Евтим заявява, че изнесените документи за Юлия Кръстева може пък да не са единствени. С други такива обаче комисията не разполага и затова е изнесла само тези, но обаче не уточни какво се е случило с предполагаемите други документи. "Ние разполагаме само с това", заяви другаря Евтим, като добави и следното: въпреки, че ДС е закрита през 1990 г,, Кръстева продължавала да бъде активна и да работи като агент чак до 2009 г., документи и от този, вече зрял период на нейното сътрудничество лиипсвали, но се предполага че е имало. След което моралният стожер на обществото ни, самият Емил Кошлуков, бивш дисидент и настоящ патриот, заключи категорично за нея, че тя е « без капчица морал и съчуствие, без грам любов към родината, за което Бог ще я съди, но това вече не е моя работа. »


  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 13. 13 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Много е смешен ревът на умно-красивите, когато сред тях осветлят свързани с комунистическото минало. Пазят се един друг, защитават се - защото 90% са с такъв произход, като почнеш от Иван Костов-Командира, Ристьо Бойкикев (Иванов), Евгений Дайната.....Чак са впрегнали либерастките си приятели в Западна Европа да ги оправдават сега.
  —цитат от коментар 10 на 12345


  Тази парола "умно-красив жълтопаветник" разкрива агентите на Държавна Сигурност с по-голяма степен на сигурност от самата Държавна Сигурност.
  Презрение.
  И храчка не заслужават!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 14. 14 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2058 Весело

  До коментар [#10] от "12345":

  да незабравим Кюрановия и Левчевия син Мони Паси също

  гошо
 15. 15 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#8] от "galapagas":

  За нас да, говорех в глобален аспект. Един мой Проф., който определено е разочарован от нея, е на мнение, че в някаква степен се цели и злепоставянето и, но той си няма представа какво е ДС в България.

 16. 16 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Колко години минаха и досега нито един доносник не се покаял , за ДОБРОВОЛНАТА си служба към ДС - като се почне от т. н. "патриарх" Неофит , агент Гоце - "президента" и се стигне до нещастницата Юлия...........................

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Бих повярвал на казаното от Кръстева, както е подредено в интервюто и в германския вестник с изключение на началото. Изходната виза беше закон и само онзи, който не е пътувал "на Запад"!, той не знае какъв проблем е за редовия българин.
  Сигурно "някой се е застъпил"?!?! Тя не е дъщеря на АБПФК, а на счетоводител в синода. Обикновено този факт е утежняващ. Началото може до е убедително за Ню Йорк Таймс, за Ди Цайт, но за тези, които също са имали стипендии, но са спрени на границата – никак достоверно!
  История, започваща с лъжа за най-важното, обикновено продължава с още от същото.
  Юлия, играта с думите ти е професия. Няма да се надприказваме, напълно излишно.
  На теб ще продължат да ти вярват близките ти кръгове, но които са пържени от ДС –не!
  Имаше и по-достоен изход – "кариерата, грешка, не пострада никой от моите контакти" и всичко щеше да затихне, но не! ТЕ ще извадят всичко и ще те овъргалят допълнително!

 18. 18 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Хайде, *амбразурчиците* са тука!Не ви харесва,че сте се ос..... едно време и сте мислил,че всичко е скрито и покрито?Да,ама не,*вашите* са чистили,чистили,но все нещо са оставили.Ама кой да знае,просто сте се доверили на техните думи.
  *математика*,не ни пука за тази *интелектуалка със световен авторитет*.Пука ни за гадостите,в които се е натопила и които вие,нейните защитници,искате да забравим,че и да простим.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  "Заклеймяване по комунистически"
  и
  "Другото залитане с оневинителен уклон"
  - Един професионален анализ от Христо Христов - досието е "прочистено" както досието на Гоце...
  http://desebg.com/2011-01-16-11-42-13/3533-2018-04-02-10-03-12

  И едно мое крайно мнение от 02 апр 18:
  "Властта е целта на всяка тайна мрежа. Предимството, което се получава с участието и в нея. Няма разлика между мотивацията на Гестапото и на Сабина. Няма разлика между мотивацията на щатния сътрудник Красимир Гергов и вербувания Карък. Всички те са "авторитети", произведени от системата. С отварянето на досиетата става ясно как са станали "авторитети". Да, много досиета са унищожени, но механизмът за производство на авторитети е все същия. И по това се познават.
  Произвеждаш "авторитет", група "авторитети" печелят избори и доминират политиката докато мрежата завладее държавата. Това е завладяната олигархична държава, започната с липсата на лустрация, отвързан лев и закъсняла приватизация, дала възможност за формиране на "национален капитал" от "авторитетите" на Партията и създадената от нея ДС."

 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Разумен човек няма да я оплюва, ако само се е подписала и не е вършила някаква активна работа за ДС. Но все пак остава горчилката от това минало плюс упоритото твърдение, че през 1965 г. у нас са пускали кой когато иска да заминава за Франция. Аз съм на достатъчно години, за да се подиграва с мене г–жа Кръстева.

 21. 21 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 322 Любопитно

  "Дори експерти по архивите не са категорични дали Юлия Кръстева е била агент на ДС или не." Една много хубава статия, съдържаща и обиколка из кухнята на ченгесарницата, която доказва, че дори и от чисто техническа гледна точка "принадлежността на Юлия Кръстева към ДС" не е нищо друго, освен бълвоч на една огромна просташка далавераджийска българска шайка :

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/04/05/3158236_agent_sabina_i_budeshteto_na_dosietata/  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Кръстева да си носи кръста.

 23. 23 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 495 Неутрално

  ОБРЕЧЕНО КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ,

  след като се поддържа от такива като жалкият "спец" по Левата математика.
  Четете, Хора, за аферата "Сокал", по-горе, там всичко се изяснява....

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9266 Неутрално

  Какво се пънат да обясняват та не си замълчат, както всички знаем досиетата са доста прочистени от комунистите през годините. Естествено че не всички и всичко от тях.

 25. 25 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 772 Весело

  До коментар [#21] от "Mатематик":

  Можеш да продължиш да си говориш например с адв. Георги Димитров:

  http://glasove.com/categories/skandalyt/news/da-agentstvash-na-inat

  Той отначало беше на твоето мнение, пък след това прочете томовете.

 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Тази изобщо не ми прилича на жертва. П-добре да си мълчи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#9] от "Торбеш":

  Абсолютна тъпотия е това. И невежество на бедната провинциалистка Дилмана Горчева от новата ДС. Горките и грам представа си нямат какво е писала Кръстева. Полуграмотните псевдоучени Жан Брикмон и другаря му Сокал, - между впрочем още по голям сталинист-путинист и от него, открит привърженик на "въоръжената борба" на сандинистите - се използват от години в България, като авторитети от последна инстанция по оплюване на Кръстева. Да, българските тролове от мурзилажа и активни поддръжници и пропагандисти на ДС по досиетата, трябва още много стаж да карат за да стигнат това ниво на Брикмон, който на профила си във Фейсбук, https://www.facebook.com/jean.bricmont защитава ежедневно и ожесточено неговия еталон за истина и интелектуална честност: говорителят на кремълското външно министерство Мария Владимировна Захарова.

  /Настроение: подигравателно/

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2058 Весело

  До коментар [#21] от "Mатематик":

  теб нещо много те вълнува тая работа с досиетата ,да не би да има някое "фалшиво" с твоето име ,псевдоним и "измислен " водещ от ДС

  гошо
 29. 29 Профил на qhj01558696
  qhj01558696
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Колко години минаха и досега нито един доносник не се покаял ...........................
  —цитат от коментар 16 на Николай_1


  Доносниците са сред „сините“ редици. Донасяли са кой какъв виц е казал за БКП или Т.Ж. Такива са Иво Инджев, Коритаров, Бочаров.

  При „червените“ останаха разузнавачите.
  От 1990г. „сините“ искат всички да се наричат „Агенти на ДС“.

 30. 30 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 495 Неутрално

  ЛЪЖКИНЯТА Ю. КРЪСТЕВА РАЗЧИТА

  на невежеството но западната публика. В България НИКОЙ, по-възрастен от 42-45 години, не може да се върже на тези жалки лъжи. През 60- те годени, да заминеш на Запад ( тук стипиендията НЕМА нищо общо, дори да е осигурена от Марсианците), без да си генерично свързан с АБпФк или Службите на СССР/НРБ, е истинско ЧУДО! А чудеса, в реалния свят не стават. Обстоятелството, че бащата е счетоводител в Св Синод, пъко е утежняващо обстоятелство (освен, ако той не е свързан със службите, нещо често срещано в Св Синод)

  ПРИ ВС ПОЛОЖЕНИЯ, ЗАМИНАВАНЕТО НА ЗАПАД ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ВРЕМЕ, ДОРИ ПРИ РОДСТВО С АБПФК, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ СВЪРЗВАШЕ С АНГАЖИМЕНТИ КЪМ СЛУЖБИТЕ НА НРБ/СССР. ПРАВИЛО НЕОТМЕНИМО!

 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  "Малко по-късно се появиха позиции на други публични личности, които изтъкваха аргументи и доводи от набързо прочетеното досие на „САБИНА”, които поставиха под съмнение нейното агентурно минало.

  Така например уважаваната от мен поетеса, литературен критик и университетски преподавател проф. Миглена Николчина, която лично се познава с Кръстева, заяви пред Нова телевизия, че си е отдъхнала, когато е видяла в досието, че няма нищо писано от известния лингвист.

  Културологът Ивайло Дичев, подчертавайки, че не е адвокат на Кръстева, пък директно и категорично заключи, че „да се твърди, че [Кръстева] е била агент е абсурдно”. По думите му „това е историята на едно неуспешна разработка, вероятно опит за отчитане на точки от агент „Любомиров“.

  Само дето проф. Дичев така е прочел архивните материали по делото, че изобщо не е разбрал, че „Любомиров” не е никакъв агент, а е работният псевдоним на оперативния работник от Първо главно управление на ДС (ПГУ, външнополитическото разузнаване, б.а.), работещ под дипломатическо прикритие в посолството на НРБ в Париж, който осъществява връзката и срещите със секретен сътрудник „САБИНА” в продължение на три години.

  Журналистката Петя Владимирова отиде по-далеч в свой коментар за сайта dnevnik.bg, твърдейки, че „такъв закон [за досиетата] развращава сетивата ни за добро и зло”. Тя също заключи, че от досието „въобще не произтича, че тя е сътрудничила на ДС. В него... няма нито един написан от Кръстева текст”.

  Други политически коментатори, както и някои сайтове, пък решиха да се възхитят на 29-годишната Юлия Кръстева (към 1970 г., когато е привлечена като агент/секретен сътрудник) от това как тя всъщност е финтирала Държавна сигурност и успешно си е играела на котка и мишка с нея. Абе само дето не са написали, че това е направо героично!
  ...
  Какво не видяха всички: Досието „САБИНА” е прочистено ...
  Фрапиращи несъответствия и липси

  Има ли доказателства, че съдържанието на делото не е в пълнота? Да. И те се забелязват от пръв поглед. По делото не само липсват основни документи, задължителни за ДС при откриване на дело, но има и фрапиращи несъответствия.

  Липсват предложение за извършване на вербовка, план за извършване на вербовка, доклад за извършена вербовка, план за работа с агента/секретния сътрудник за съответната година и неговото ръководене, обучение и възпитание. Все основни документи по Инструкцията за работа с оперативния отчет на Първо главно управление на ДС.

  Това не означава, че никога не ги е имало. Напротив, те са задължителни и върху тях има санкции на съответния ръководител на отдел или зам.-началник на ПГУ. Тогава стои въпроса защо не фигурират по делото? Отговорът е, че тези документи биха дали светлина за целите и задачите на ДС при подхода към привличането на „САБИНА” и техните взаимоотношения. Тези документи биха позволили да се направят по-точни изводи. ...
  Неприсъщо е за разузнаването да има все по-засилващ се интерес към „САБИНА”, да има указания от Центъра и когато тя вече става професор във Франция и придобива популярност в интелектуалния елит на Париж изведнъж през 1978 г. материалите по досието да секнат. Къде се изпарява интереса на ПГУ към нея и каква е причината за това? Материалите по досието не дават отговор на този въпрос, защото са прочистени. ...
  Твърдящите, че Юлия Кръстева не е агент се „аргументират” с факта, че в нейното досие няма материали, писани от нея, въпреки че досието съдържа повече от 250 страници за контактите ѝ с различни представители на ДС, третиращи я преди всичко като секретен сътрудник „САБИНА”, а не като човека Юлия Кръстева.

  Добре. Ами при тези „аргументи” и аз да попитам как тогава президентът (2002-2012) Георги Първанов може да е секретен сътрудник на ДС „ГОЦЕ” при наличие само на 21 страници прочистено досие (виж материалите - ТУК), в което също няма оставени материали от него, а Юлия Кръстева не може да е?

  Как един бивш лидер на БСП и премиер Жан Виденов може да е съдържател на явочна квартира с прочистено досие до два картона (виж материалите - ТУК), а Кръстева не може?

  Къде бяха всички тези „специалисти” и критици на закона, когато Комисията обявяваше напълно законно тези публични фигури? Защо тогава не излязоха да защитят сътрудниците с прочистени досиета като посочените Първанов и Виденов? Нямаше ги. Следователно, не са принципни и обективни в позицията си днес.
  ..."
  http://desebg.com/2011-01-16-11-42-13/3533-2018-04-02-10-03-12

 32. 32 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Най-добрият анализ до сега, на цялата история, точно и интелигентно: "Юлия Кръстева, или страстите български" от Еми Барух :

  https://toest.bg/julia-kristeva-strastite-bulgarski/

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4337 Неутрално

  Каква сила са имали службите, и в частност агентите. Каквато и информация да са събирали, освен ако не е била написана собсвеноръчно от доносника, те са можели да я манипулират и да я представят така, както им е изгодно.

  ...
 34. 34 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 495 Неутрално

  ОСТАВЕТЕ ГО ЖАЛКИЯТ СПЕЦ ПО ЛЕВАТА лъжеМАТЕМАТИКА,

  а вижте по-горе професионалният анализ на адв. Г Димитров. Всичко обяснява и изяснява....

 35. 35 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 495 Неутрално

  ЧЕРВЕНИЯТ ХАМИЛТОНЕЦ

  и той спец по Лева математика, приложи теорема без доказателство. Нещо характерно за внуците на АБпФК ( или на Слугите на АБпфК)

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Всеки трети беше агент на службите или поне доносник. Днес всички отричат. И всички са дисиденти. Само веднъж чух един да казва, че изпълнил патриотичния си дълг. Самият другар Тодор Живков каза, че комунизмът бил недоносче, а другар Джуров каза, че такова било времето. Тази и тя се назлъндисва. А нещата са прости. Едни хора не успяваха да се дистанцират от Партията и Съветския съюз. Или не искаха, щото това ги устройваше. По същата причина днес не се дистанцират от евроатлантизма и Европейския съюз. Същите те и техните отрочета. Щото това пак ги устройва. Сега службите им виновни, щото ги манипулирали, за да ги злепоставят. Дрън, дрън! Мене що не успяха да ме манипулират? И сега не успяват. Човекът е произлязъл от маймуната, госпожи и господа, другарки и другари. И подлежи на дресиране също като маймуната. Просто е.

 37. 37 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Кръстева да си носи кръста.
  —цитат от коментар 22 на 4ort


  Кръстът май ще се окаже, че е петолъчка.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  Не и прави чест да продължава да отрича, но вече е късно да се промени стратегията си. Тя може би разчита на това, че досието е на български, а журналистите на запад нямат опит при работа с български досиета. Това е само до време ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Джулия Кристева символизира интелектуалното падение на света. Присъединяването ѝ в името на кариерата към най-долнопробни псевдоинтелектуалци, готови без да им мигне окото да нанесат погром над разума, над научния метод, над логиката, цинично представяйки въпросните разрушения на науката като някаква нова ``наука'', готови да прегърнат една още по-подла модификация на фашизма и комунизма -- постмодернизма -- в похода си срещу капитализма, е позор без прецедент в модерната история. Веднъж провалил се, марксизмът при тях се превръща в културален марксизъм, какъвто и бащата на еврокомунизма Антонио Грамши не е и сънувал, културален марксизъм, който е готов на свой ред да провали света, за да си постигне мракобесните цели. За съжаление, въпросните изпечени шарлатани са превзели ЕС и вече си налагат лунатизма и законово, чрез какви ли не наднационални Истанбулски конвенции с наднационалните си шпицкоманди и комисари, досущ по съветски образец. Отдавна забравено минало, ли? Не, много тъжно и жалко настояще, което прекрасната идея за ЕС не е ясно как ще преодолее.

  В частност, въпросната е срам за България. Все с някакви такива шарлатани като Джулия Кристева, Кристо ни се е паднало да ни знае светът, наред с циганите, проститутките и наркотрафикантите.

  Краят на въпросната ``интелектуалка'' беше изобличенито на бездарното ѝ шарлатанство от Сокал, сам той най-нищожен шарлатанин. Не знам по-голямо падение от това нищожество като Сокал да те изобличи, че си нищожество. Това е толкова да си се закопал в интелектуалното дъно, че е най-добре не интервюта пред ``Ди Цайт'' да даваш и да предприемаш карикатурно контранастъпление (по същата логика и Гоцэ може да предприеме контранастъпление; и в неговото досие няма нищо написано от него лично), а да изчезнеш, та поне с времето малко да ти се позабрави срама.

  Когато си пък толкова нищожен, беден по дух провинциален болезнено амбициозен кариерист, стъпката към съзнателни редовни срещи с агенти на ДС е като водата за рибата. След случая Сокал даже не е нужно да ни показват ДС-досието ѝ.

 40. 40 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Тя, че се е съгласила да слушка е ясно на всеки живял при комунизма - само роден след 1989 може да вярва, че човеколюбивото българско БКП пускаше бедни, неизвестни българки във Франция през 1965г...
  А виж тя може да си е мислила да ги отсвири след време - според изнесената информация от досието не е дала нищо клепащо някой друг. Не е лошо и това, че е била несериозна и недисциплинирана - в случая това е само плюс.

  В момента си се прави театрално на обидена, което може да се очаква в нейното положение. Като си се набутал в нейните среди не може да кажеш просто "Сори, момчета нямаше как иначе да дойда тука. Ама аз не издадох нищо важно, честна дума"....

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  До коментар [#9] от "Торбеш":

  +++++++++++++

 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Къде другаде освен в Дойчо Веле една комунистическа агентка може да си изплаче болките.

 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  ЮК, поредната червена проказа изплувала в публичното пространство!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2794 Любопитно

  Ще може ли философката, да развие нова философия по въпроса?

 45. 45 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Ако Юлия Кръстева беше хитра и беше сменила господаря, като И.Инджев или И. Василев сега щеше да си гледа животеца.

 46. 46 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Множество от задълбочени анализи върху липсващи документи! Като няма документи и прокуратурата пасува. Абна работа за торни бръмбари.

 47. 47 Профил на Умнокрасив стиковащ резидент
  Умнокрасив стиковащ резидент
  Рейтинг: 1464 Весело

  "Даниела Горчева*

  През 1996 година проф. Алън Сокал, американски университетски преподавател по физика от New York University, изпраща една статия на американското академично списание Social Text.
  Social Text е левичарско, постмодернистично списание: феминизъм, марксизъм, поп-култура, нео-либерализъм (дето няма нищо общо с класическия либерализъм) и пр. левичарски превземки за замъгляване на мозъка.
  Списанието публикува текста, изпратен от Алън Сокал. Статията носи гръмкото заглавие Transgressing the Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity
  („Престъпване на границите: към една трансформативна херменевтика на квантовата гравитация”).
  Статията е четена, препрочитана, възхвалявана. Обаче...
  Обаче, те ти, булка, Спасовден!
  Три седмици по-късно професорът по физика публикува друга статия, но на страниците на друго списание - Lingua Franca и в нея признава, че се е помайтапил здравата с редакторите на постмодернистичното списание като им е предложил една абсолютно безсмислена статия, един псевдонаучен текст, една пародия на глупостите, които публикуват с така обичаните от тях псевдонаучни термини.

  Избухва страшен скандал

  Уязвените постмодернисти, хванати по бели гащи в тяхното високомерно интелектуално шарлатанство се опитват да се защитят.
  Напразно! Късно е, либе, за китка, както се казва.
  Но нека първо да се спрем на предисторията на разправията и защо уважаваният американски професор по физика прибягва до измамен трик с фалшивата псевдо-научна статия.
  Две години преди Алън Сокал да подхлъзне замаялите се в постмодернистичните си шарлатании френски псевдо-интелекуталци, воглаве с нашата Юлия Кръстева, е публикувана една книга със заглавие: Higher Superstition: The Academic Left and Its Quarrels with Science ( Висше суеверие: академичното левичарство и неговите кавги с науката).
  Нейни автори са биологът Пол Грос и математикът Норман Левит.
  Книгата критикува левичарската интелигенция заради обърканото й мислене и ги громи здравата. Засегнатите интелектуалци се ядосват и масирано отвръщат на удара, високомерно твърдейки, че авторите хал хабер си нямат от техните области на познание и затова не могат да се произнасят.
  Демек, вие прости математици и биолози, не може да видите "новите дрехи на краля", защото сте неуки в нашите велики науки.
  Сокал, който е проследил разправията и наглостта на празнословците а ла Кръстева решава да ги бие на техен терен. Той разсъждава като истински учен, какъвто наистина е, за разлика от прехвалените френски шарлатани и си казва: колкото и неразбираеми да са за един биолог, математик или физик академичните стандарти в дадена област на познанието, която е различна от неговата собствена, ако такива стандарти наистина съществуват, то те трябва да позволяват различаването на пародия от същинска научна статия.
  А ако стандартите в една област не могат да гарантират различаването на истинска научна статия от пародийна имитация на такава статия, тях или ги няма, или не се прилагат, или нещо друго не им е наред.
  С две думи: я да видим ще "видите" ли моите "нови дрехи на краля" и ще ахкате ли по тях или ще кажете, че царят е гол?
  Та така. Да не ви занимавам, че е дълга и широка, но да продължим натам.
  След две години престрелки по страниците на елитни издания, където на псевдоинтелктуалците им е натрит здравата носът, през 1998 година излиза книгата

  „Интелектуални шарлатанства”,

  на Алън Сокал и белгийския физик Жан Брикмон.
  Е, там има цяла глава, посветена на нашата Юлия Кръстева и тя е попиляна с всичките си псевдонаучни превземки.
  А защо го разправям всичко това? Защото, драги ми мои, всичките тези подмени на понятия, на истина с лъжата, на науката с лъже-наука, на либерализма с нео-либерализма и пр. хич не са невинни. Както не бе невинно понятието социал-фашизъм и клепането на всеки, който е против Сталин с етикета "фашист".
  Както не е невинен и измисленият етикет "антифашист", заместващ употребата на точното: комунистически терорист. (А истинските антифашисти като Кръстьо Пастухов бяха оклеветени като фашисти.)
  Започнете да наричате всички "фашисти" и вървете открийте що е то фашизъм. Или наричайте терористите "антифашисти" и после идете се оправяйте кой е антифашист и кой - сталинист и убиец.
  Всички тези етикети и етикетчета, думи и думички целят да се подмени точната терминология, за да се замъглят нещата и да станат трудно разпознаваеми.
  Ето така се разбъркват нещата и всичко

  като по Оруел

  си сменя мястото.
  Ето затова повече от неграмотници, презирам псевдо-интелектуалци манипулатори.
  И хич не е случайно, че няма-няма, пък току им лъснат задниците, че по един или друг начин са им дърпали конците от Москва.
  Агенти за влияние им казваха. Тоест, промивачи на мозъци."

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 48. 48 Профил на Умнокрасив стиковащ резидент
  Умнокрасив стиковащ резидент
  Рейтинг: 1464 Весело


  —цитат от коментар 9 на Торбеш


  Извинявай не видях че си публикувал текста преди мен

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 49. 49 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Уязвените постмодернисти, хванати по бели гащи в тяхното високомерно интелектуално шарлатанство се опитват да се защитят.
  —цитат от коментар 9 на Торбеш


  Талеб им вика на тия "интелектуалци идиоти" - http://terminal3.bg/intelektualecat-idiot/

 50. 50 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alexander97":

  Нещо подобно щях да напиша и аз, ти и куп други ме изпреварихет, респект.

  Лакердиите на люлка може да минат в чужбина, НЕ И В БЪЛГАРИЯ. ПОНЕ ЗА ТЕЗИ ЖИВЯЛИ В СОЦ'А.

  П.С. От вчера съм без лаптоп, пиша през телефона, не виждам Лс и адресирани коментари.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 51. 51 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1977 Любопитно

  Кръстева да си носи кръста.
  —цитат от коментар 22 на 4ort


  До коментар [#22] от "4ort":

  Тя си го носи, баджанак, ама и на вас, дяволите, абе "ченгетата под прикритие", не ви е лесно! Вуна ви излезе на езика, да и помагате за носенето на кръста, нали? ;)


 52. 52 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#2] от "korc":

  И на мен така ми се струва, но странното е че комисията/законът не може да направи разликата. Уж не се давали присъди и само се разкривало, а пък то си е реална стигматизация и очерняне на жената без да изглежда да има за какво. Усещам и една злоба у много писачи по форумите срещу по-интелигентните постинги (да не кажа срещу по-интелектуалните професии), която е готова да оправдае такова безогледно очерняне в името на борбата против комунизма. Комунизма си отиде вече като държавност и политика, но за съжаление е останал като начин на (повърхностно) мислене. А Кръстева е с такова влияние и престиж по света, каквито досега нито един българин не е имал. Да не говорим, че за разлика от нея, други за които не може да се разбере дали са били разследвани или агенти, няма да получат толокова внимание и ще си останат просто жигосани...

 53. 53 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1977 Весело

  До коментар [#31] от "plebs":

  Много професионално и компетентно! Браво!
  Случайно да си ..., е ти си знаеш, нали!;)

 54. 54 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#27] от "Mатематик":

  Да си коригирам предишен коментар за ъ
  реП - ти не си наивник, а ПЛАТЕН ДРАСКАЧ!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 55. 55 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1977 Весело

  До коментар [#39] от "bryghtlyght":"Краят на въпросната ``интелектуалка'' беше изобличенито на бездарното ѝ шарлатанство от Сокал, сам той най-нищожен шарлатанин. Не знам по-голямо падение от това нищожество като Сокал да те изобличи, че си нищожество. "

  Казваш, Сокал е шарлатанин/! Който "изобличава" друг шарлатанин?! Велико достижение на физическата наука, която твърдиш че представляваш?!

 56. 56 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1309 Любопитно

  До коментар [#32] от "Mатематик":

  Не ми се иска да се занимавам с такива като тебе,но ще те попитам:ти имаш ли досие?Чел ли си го?
  Аз имам.И съм го чел.
  Казвал съм го и друг път - има четири диагнози,които са до гроб:
  рак,мерак,простак,комунист.
  Впрочем,грешка,четиридесет дни след последното алелуя.
  Няма да го разбереш.Никога.
  Както и аз не можех да разбера как и защо едно хубаво и мило момиче,с което съм учил от детската градина до завършване на гимназията,е писала,в ролята си на комсомолски секретар на гимназията - и там учихме в един клас,какво съм говорил.
  Само да ти *донеса до знание* - такива са били и бившия президен П.Стоянов и настоящия дИпутаТИН Павел Шопов. Впрочем последният *пое* щафетата на комсомолски секретар от моята съученичка.
  И цялата галиматия започва от една анкета за отношението на учащата се младеж към събитията в Чехословакия през 1968 година,която проведох в качеството си на комсомолски секретар - признавам си греха,бях такъв за месец и половина поради липса на желаещи.Е,след тази анкета и резултата и бях *детрониран*.Още малко и мога да се пиша дисидент!Дали ще дават някакви добавки към пенсията за това?Само питам...
  Та *такива бяха времената*,за които може да се напишат повече томове от събраните съчинения на правешкия циганин.
  И пак ще напиша - не става дума са умните,учените и красивите,а за моралния избор и честта.

 57. 57 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 823 Неутрално
 58. 58 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#9] от "Торбеш":
  До коментар [#41] от "Роси":

  Проблемът в текста на Даниела Горчева, е, че, колкото е вярно, че Джулия Кристева се занимава с научно шарлатанство, дваж по-вярно е, че сам Алан Сокал е най-посредствен научен шарлатанин. За Даниела Горчева обаче той е легитимен, истински учен, какъвто той не е. Няма как човек като Сокал, посветил се съзнателно да слугува на явен абсурд, какъвто е физиката на 20-ти век, да е не само легитимен, но изобщо да е учен. Горчева вероятно е впечатлена от факта, че Сокал е професор в NYU, но по този критерий Кристева го бие има-няма десет пъти, а пък авторката Горчева нещо май не е доволна от тази тъй високо почитана в академията Сабина.

  Сокал, какъвто го гледаш такъв несмаслен, обаче пази като куче абсурдната си територия и не позволява на други да се възползват от нелепостите ѝ, камо ли пък на някаква си известна от Париж. Глупостта владее света днес и докато при такива като сливенската пишман-интелектуалка тя е разпознаваема, при сокаловците глупостта е с лустро. Професор по физика бил. Това прави въпросната глупост още по-опасна.

  Добрата вест е, че пък несретата на съвременната физика може вече да се установи без забавяне. Лейтенантите на физиката на 20-ти век и разните келешчета около тях като Сокал, са изградили бетонна стена срещу непреодолимата истина. Не е за чудене, заложени са милиарди, a и осигуряват обосновката на всичките тези смахнати постмодернизми с културалните им марксизми и whatnot, на които даже и сливенски опортюнистки се намерили да лакействат. Но, истината, за която споменах, няма да се изпари, а ще си остане тук при нас и като еднo също fleur-de-lis ще пропука грозната несъстоятелност на днешната физика. Светлината от това пропукване ще огрее и социалните науки, но ще е светлината на истината, а не на псевдокритики от псевдоучени като пародията на критика, която ни сервираха Сокал и набедените френски интелектуалци, между които и нашата амбициозна, но бездарна, хубавица.

 59. 59 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Кръстева е шпионин от класа. Това е факт. Толкова години да не я разкрият си е постижение. При това да успее да се внедри в такива разнообразни и дори конкуриращи се среди.
  Казвам го като човек от занаята.
  Разбира се трябва и да отрича. Макар че можеше да се изкара ако не герой, то поне точен човек. Постигнала е много в тази професия.
  Малко са такива. В световния разузнавателен елит се броят на пръсти.
  Кръстева спокойно можем да я броим за българската Мата Хари. Само че с интелект - класи над оная танцьорка.
  Не си мислете че нашите служби някога са били загубеняци, миришещи на лук. Това е легенда на противника.
  !

 60. 60 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#39] от "bryghtlyght":"Краят на въпросната ``интелектуалка'' беше изобличенито на бездарното ѝ шарлатанство от Сокал, сам той най-нищожен шарлатанин. Не знам по-голямо падение от това нищожество като Сокал да те изобличи, че си нищожество. "Казваш, Сокал е шарлатанин/! Който "изобличава" друг шарлатанин?! Велико достижение на физическата наука, която твърдиш че представляваш?!
  —цитат от коментар 55 на batzdravo


  Ся, за по-лесно, представи си, че Сокал поддържа, че имало било дървено желязо и, че това било некфа си потресающа теория, която обръщала всичко. Кристева, за да се прави на многоучена, поръсва тук и там обичайното си бръщолевене, с позоваване на тази велика теория, като допълва съучастнически, че, да, дървото е трамвай. Сокал обаче пише цяла книга, в която обяснява очевидното -- дървото не е трамвай и госпожата просто няма и хал-хабер за какво иде реч. Ню Йорк Таймс публикува статия за тази подигравка и с това прави Кристева за смях пред цял свят. Та, какво излиза накрая, дървото не било трамвай и който твърдял друго бил за смях, ама желязото било дървено и това било велика теория, която обръщала всичко. Стана ли ти по-ясно с тази притча или да опитам някак по друг начин да ти го обясня?

 61. 61 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#56] от "tedif":

  За математичето съм съм съгласен.. За диагнозите,не.


  Рак днес се лекува. Простащината може да се измени, приппо адаптивните, всеки е продукт на околността си.

  Който не бил социалист до 20 няма сърце, след 30 няма акъл.

  Който вЕрване на лакърдиите на люлка е
  ...не е за пред хората.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 62. 62 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#56] от "tedif":

  Неуместен въпрос! Математичното мижитурче е платено драскаче, като манДЖото. За досиетата са чували, не са виждали! Ама драскаше, за жълти с'тинки№

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Само не разбрах в какво се състои контранастъплението и'. Нито пък коя е ''цялата истина'' за нея.

 64. 64 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#12] от "Mатематик":

  Не вземам страна. Припомням един прост факт. Всеки гражданин може да попита Комисията по досиетата дали има досие в архивите на ДС. Ако има може да го прочете. И може да обяви публично какво е било, как е било и какво пише в досието му. Особено ако той самият е публична фигура. А най-вече ако ще заема длъжност, за която се предвижда проверка от Комисията по досиетата. Както направи преди години Петко Бочаров, вечна му памет.
  Това не е теория. Имам досие. Чел съм го.

 65. 65 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#59] от "AzDebil":

  Юлка не шпиони, в класическия смисъл на думата. Била е информатор за неща,далек от конкретиката. Може би по ценни от специфичните данни-като например какво са мислели/обсъждали във ФЛО. Това освен докладите и (Устни) за разните други ”движения”,-палестински, марокански, алжирски и др.

  Вредата ие била там, в окепазяванетоо °;)шъ на целокупния идеализъм от 60те години
  .

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 66. 66 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Имам досие. Чел съм го.
  —цитат от коментар 64 на Един препатил

  В него видя ли, подробно описани битови случки, факти, които да подсказват или показват кои са информаторите?

 67. 67 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Юлия Кръстева лъже като възрастна представителка на сливенско малцинство.

  За почитателите ѝ сигурно е неприятно да гледат сриването ѝ в бунището на историята. Не заради тогавашното, а заради днешното ѝ недостойно поведение.

  Многократната ѝ подкрепа за Ирина Бокова пък е друг пирон в ковчега на левичарството, ама те още не го разбират.

 68. 68 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не мога да разбера защо е цялата тази истерия? Всяка държава е имала и в момента има своите служби за сигурност - разузнаване и контраразузнаване. Всяка служба за сигурност вербува агенти и изгражда агентурна мрежа. Информацията от всеки агент се сверява с тази на останалите. В службите за сигурност не работят светци - в повечето случаи агентите са най-долни и продажни отрепки. Ако не бяха такива, нямаше да станат агенти и никой нямаше да си губи времето с тях. Затова да се търси морал в тези среди е пълна загуба на време. Работата на службите за сигурност не е да преценяват, дали обществения строй на който служат е добър или лош, а да да го защитят от външни и вътрешни посегателства. Останалото е журналистика и чесане на езици по форумите и кръчмите - както е било винаги. И тези които най-много са се спотайвали тогава, сега надават най-яростен вой. Сякаш ДС им е била виновна за живота им на мижитурки, а не собствения им страх и нерешителност.

  /не се чете/
 69. 69 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#66] от "Ще върнем България в Европа":

  "В него видя ли, подробно описани битови случки, факти, които да подсказват или показват кои са информаторите?"

  Извинете, не сте ме разбрали. Моето досие не е на човек, следен от ДС. А на агент - секретен сътрудник на ДС. Каквото е досието на Юлия Кръстева.

 70. 70 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3526 Неутрално

  "... една млада, красива и бедна българка пристига през 1965 г. в Париж..."!

  Някой да познава или да е чувал за друга обикновена и бедна българка, която да си е взела чантата и ей така, да е отишла в Париж...? По онова време? Поне аз, не знам. Не познавам и някой дето да е чувал, за такава...

  Бивш tww09306483.
 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#1] от "tedif":
  че помним по *онова време* как се ходеше в *капиталистическия свят*.

  И какво помните? Лакардиите, на които сами си вярвате. Хиляди хора ходеха на работа и на екскурзии на запад. И всички мъкнеха валутица- български пощенски марки, та сега във Франция са по-евтини отколкото в България.

 72. 72 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  А на агент - секретен сътрудник на ДС.
  —цитат от коментар 69 на Един препатил

  Ако си мислите, че не сте следен, сте били много наивен сътрудник.

 73. 73 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Леле! Екатерина Бончева срещу Юлия Кръстева!!!??? От едната ще останат само очилата!!

 74. 74 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3526 Неутрално

  До коментар [#59] от "AzDebil":

  За нивото на нашите служби можем да съдим, по икономическото ни развитие, по онова време...! А то, май никак не беше високо. Нашите служби бяха създадени по съветски модел. И сега, не са много по-различни...!
  Ами погледни разузнавача Таско Ерменков. Настоящия депутат от БСП. Разузнавач, та дрънка...! Гледай него и се сещай, какви са били останалите. Имали са много власт, били са злобни и отмъстителни. Определяли са съдбите на много хора... И, какво се случи? Какъв беше ефекта от работата им...? Къде сме, като държава, като развитие...?! Под кривата круша сме, общо взето. Иначе приказките, какви велики разузнавачи сме имали ги знаем...

  Бивш tww09306483.
 75. 75 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#39] от "bryghtlyght":"Краят на въпросната ``интелектуалка'' беше изобличенито на бездарното ѝ шарлатанство от Сокал, сам той най-нищожен шарлатанин. Не знам по-голямо падение от това нищожество като Сокал да те изобличи, че си нищожество. "Казваш, Сокал е шарлатанин/! Който "изобличава" друг шарлатанин?! Велико достижение на физическата наука, която твърдиш че представляваш?!
  —цитат от коментар 55 на batzdravo


  ЗАСРАМИСЕБЕФАТМАК!

 76. 76 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Хиляди хора ходеха на работа и на екскурзии на запад. И всички мъкнеха валутица- български пощенски марки, та сега във Франция са по-евтини отколкото в България.
  —цитат от коментар 71 на ahasver


  Още един възрастен представител на малцинство - поне ако се съди по способностите да лъже без срам.

 77. 77 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Тя, че се е съгласила да слушка е ясно на всеки живял при комунизма - само роден след 1989 може да вярва, че човеколюбивото българско БКП пускаше бедни, неизвестни българки във Франция през 1965г....
  —цитат от коментар 40 на johnniewalker


  Абсолютни глупости. От 1965 г. до 1989 г. само в СОМАТ са работили над 30000 международни шофьори. Всички ли са били богати и известни българи и агенти на ДС, за да пътуват ежедневно в чужбина? Хиляди български спортисти пътуваха в чужбина, няколко хиляди моряци, още няколко хиляди българи, работещи в Либия, Ирак, Иран, Египет и т.н. Единственият голям и най-често непреодолим проблем за обикновените българи да пътуват в западни държави беше валутата. Легално се купуваше от ВТБ само при командировки и служебни пътувания, за лични пътувания - само при организирани екскурзии и то доста ограничено. Изходната виза изобщо не представляваше проблем - в милицията се попълваха едни формуляри с общи приказки като цел на пътуването, къде ще се преспива, имена на местни лица, на които ще гостуваш и т.н., толкова незначителни, че едва ли някой ги е четял, камо ли да ги проверява. За хората притежаващи легално западна валута пътуването в Европа беше по-лесно, отколкото през 90-те, когато вече имаше визи.

  Никога повече мутри начело на България.
 78. 78 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3526 Неутрално

  До коментар [#77] от "bgkurshum":

  Никакъв проблем казваш не беше пътуването по онова време...? И особено това на Запад?

  Тук, рядко се срещат толкова нагли и лъжливи милиционери, като тебе! :)

  Бивш tww09306483.
 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3687 Любопитно

  До коментар [#36] от "Judjuk":
  Всеки трети беше агент на службите или поне доносник.
  =======
  Но не всеки стана Юлия.

  Bukalemun
 80. 80 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Запада се страхува да не загуби идолите си.
  Не че и Западът е стока. Ако бяха стока нямаше да приемат БКП в ПЕС.

 81. 81 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Турците, които се вдигнаха на протести през 1989 г., и накараха селянина от Павец да отвори границите, имаха право да отидат в Турция. Обаждаш се в BBC (London) и казваш "Не съм съгласен с насилствената смяна на имената ми, турчин съм и се казвам еди как си" и след 2 дена идваха от ДС и ти връчваха червен паспорт за да напуснеш НРБ. И даваха срок, примерно 1 седмица. Така бягаха първите турци, после вече започна масовото изселване. Но те иначе червен паспорт нямаха, никой нямаше. Само БКП на който даде. А тая спокойно си отишла във Франция. С какъв паспорт?

 82. 82 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Доста се изписа по темата напоследък - лично аз намирам множество от коментарите под статията, линковете и препостнати коментари от други сайтове за много съдържателни. Не само за случая.
  Та цялата история е повече от ясна - другарката е "служила" и то яко, както го е написал друг форумец - явен агент за влияние, призван да разлага Запада с ливундерските си псевдоинтелектуални брътвежи, както и да донася за този или онзи.
  Съвсем показателна е и реакцията на другарката - безочливото отричане, видите ли тя светица била...ама подло я омаскарили...ама как...ама вижте колко е тя милата покъртително потресена! (Ще пусна сълза... още малко.)
  Доста паралели могат да се направят с поведението в миналото на Мардидския Шмекер, Бокова, Поптодорова... и пр. и пр. лакеи на Кремъл...
  На такива като нея ни втълпиха и че им били унищожили или прочистили досиетата. Проследете само как ни бе вменявана тази мантра - всичко тръгва с някакви преразкази и обвити в мистика истории как всичко било наредено и свършено от Семерджиев, Серкеджиева, Савов, Тородов и пр. ДС генерали и офицери и хооооп изведнъж НЯМА досиета...Брех, да му се невиди...?!?
  Тук не е редно да забравяме, че тия същите и много други като тях са си ни повече , ни по малко служители на КГБ, клели са се във вярност към СССР - та си е съвсем в реда на нещата "унищожените" и "прочистени" досиета да се съхраняват на Лубянка, не всички естествено, само за важните и перспективни особи...актуалният хал на клетата ни завладяна държава говори за което съвсем еднозначно.

  Лека вечер от Генерала.

 83. 83 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 553 Любопитно

  [quote#77:"bgkurshum"][/quote]

  В коя паралелна Вселена това бе, таваришчш?

 84. 84 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 495 Неутрално

  САМО НЕ МОЖАХ ДА ВДЯНА, ЗАЩО ДОМОРАСЛОТО ГЕНИЙЧЕ

  brightlight така силно е сърдит на Физикана на XX век. Интересно какво му е направила?
  А иначе, с другите му възгледи съм съгласен...

 85. 85 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Изв, я. ф. грешка:

  ...Физиката...

 86. 86 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 344 Неутрално

  ДС е била най педантичната организация в държавата. Спазва ли са се всички закони,разпоредби, указания и др. и никой не си е и помислял да не изпълни някои от тях.Даже са се и престаравали ,и нещо незначително са го разтягали да изглецда по мащабно. А и нещо друго.през 1975 год. решихме група колеги да отидем на екскурзия с кораб -Одеса -Ялта -Истанбул-Пирея. Подадохме документи през Март и ни казаха,че по рано от Май няма да стане. И така стана от май 10 Май,беше ,но колко документа подписахме ,колко "събеседвания "имаше и накрая се оказа,че имахме и "охрана" -разходите бяха за наша сметка. така си беше.

 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4347 Весело

  Иначе Кръстева не изоставя дори и в такъв спблимен момент високоинтелектуалния си стил на изказ! Машалла!

  klimentm
 88. 88 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4347 Весело

  До коментар [#74] от "tww09306483":

  Някой вчера тук се хвалеше че нашит агенти били откраднали протитипа за компотите “Правец”!

  klimentm
 89. 89 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#52] от "roiorou": +++++++++++++

  Много точен коментар !

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 90. 90 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 322 Неутрално

  « Юлия, или страстите български. За Юлия Кръстева научихме всичко. Научиха го и тези, които никога не са чували какво е психолингвистика и семиотика.

  Като хибридни чудовища раздвоените езици на възбудени коментатори облизаха тялото на Юлия Кръстева, влязоха в черепа, в червата и в чаршафите, за да разчленят, помиришат и оглозгат останките, за да вкусят сладостно удоволствието от това, че могат да се произнесат, че могат да припълзят от своята анонимност с присъда за моралната несъстоятелност на тази „меркантилна до крайна степен, вгледана почти патологично в своята продаваемост“ привилегирована интелектуалка.

  Кресчендото на някои от тях достигна забележителни нива. В „Маргиналия“ е поместен опит за психологически разбор на Кръстева въз основа на професионален прочит на досието, в който историкът Атанасов се бунтува „против лицемерното живеене според стандарта на буржоазия, но продавайки в академичните си изследвания обратното“. Той е потресен от „кариерния устрем на едно провинциално момиче от Сливен, успяло да се продаде скъпо във Франция“. „Литературоведката, родом от Сливен“, е разказана като успешно интегрирана в града бивша селянка (селското и Сливен са някаква фиксация на автора), зловещо безчувствена, лишена от базисни емоционални рефлекси, себична до последна степен, но научно успяла, сторила име в полето си, но все пак съмнителна като човешка плътност. Неговият наратив наднича и в спалнята на „обзаведената с богат съпруг сливенска девойка“, която я мързи да готви, споменава заплатата ѝ на университетска преподавателка и показва раздразненост от прозорци с гледка към Айфеловата кула.

  В цялото тресавище от мнения, които сърфираха върху проекциите на въобразената Сабина, потъва дефиницията за правилно и неправилно, за морално и неморално, за позволено и непозволено. Всички граници са удавени; размити са от взаимопроникване между екзалтацията да унижиш и ентусиазма да експериментираш колко може да понесе образът на един световен авторитет, който е извървял своя път далече от тази територия и не пред очите на днешните съдници. Има, разбира се и спокойни текстове, които анализират нелогичните пропуски в окомплектоването на досието – повод за много сериозна ревизия на закона и начина, по който той се употребява. Но думата ми е за друго.

  Повечето от гласовете, които се произнесоха по случая Сабина, изпълниха блестящо ролята на оперативни работници, които на групи по интереси и на доброволни начала обработваха общественото мнение в България. Техният почерк е сякаш производна или продължение на почерка на Държавна сигурност. Нещо по-лошо – наред с любопитството и подвеждащите професионални похвати, които могат да се възприемат като задължителни упражнения по вербовка, се разплиска мощен подводен поток от непропорционална ненавист, някакво сладострастно удоволствие да димираме блясъка на онези, които имат успешна кариера, да проектираме себе си върху техните сенки, да се съобщим, да се съпоставим, да скокнем. Същинска епидемия.

  Явлението е познато. Има го във всякакви пропорции между подминаването на чуждия успех и кривите усмивки на локалната колегиална общност, която има склонност да контекстуализира и да коментара обстоятелствата, позволили нечие постижение, за да намали мъничко сантиметрите на пиедестала. Успехът на другия дразни. Ох, как дразни…

  Няма да правя евтина народопсихология. Нямам отговор защо наблюдаваме такава експлозия на епигоните. Шампиони сте по обругаване, „вие, непотърсен багаж на историята, които се опитвате да я уловите отново, без да знаете как да посегнете – българи, невидими, нежелани, бяло петно сред светлината, мрачни Балкани, пронизвани от безразличието на Запада, от който аз съм част“. Българийо, страдание мое! »

  Еми Барух
  https://toest.bg/julia-kristeva-strastite-bulgarski/


  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 91. 91 Профил на spaceman
  spaceman
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Лоши хора сме българите! Не можем да простим на един успял сънародник! Трябва да го дърпаме долу, в калта, където сме всички, защото нямахме морани сили за истинска лустрация и катарзис. Лоши хора сме, и затова сме на опашката на Европа!

 92. 92 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#90] от "Mатематик":

  Можеш ли да направиш разлика между интелектуални постижения и подлост? Той и дяволът не е глупав, но това не значи, че не е и подъл.
  Тук се отвращават от подлостта. Защото едва ли въпросната не е знаела и е глупава.

 93. 93 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#77] от "bgkurshum":

  Не е хубаво да се лъже. Особено пък така нагло.
  Никой не можеше да излезе извън "социалистическия лагер" без съгласието на ДС. Нито шофьорите на СОМАТ, нито моряците, нито спортистите, нито командированите от различни предприятия и ведомства, нито изпратените на работа в чужбина, нито решилите се на частно пътуване. Оставяме настрана шофьорите и моряците - те си бяха отделен контингент на ДС. Всеки друг за да излезе на Запад трябваше да има паспорт - бежов служебен или червен частен. Червените паспорти бяха с ограничена географска валидност - само за страната, за която ще се пътува. Такива бяха паспортите не само на пътуващите на частни пътувания, но и на изпратените на работа в Либия, Ирак, Тунис, Алжир и т.н. С такъв паспорт просто не можеше да пътувате в други страни - те не бяха валидни за тях. Бежовите служебни паспорти можеха да бъдат и разширени - за континент/ти. С такъв паспорт също не можехте да се развявате извън посочения континент. Аз имах такъв паспорт първоначално само за Африка, после за Европа и Африка. Малцина заслужили верни хора имаха служебни паспорти с валидност "за цял свят". И такъв заслужих накрая. Не можеше да поиска някой паспорт просто така - да си го има, както е сега. Издаването на паспорт ставаше само с поставяне в него на изходна виза - непонятно нещо по света и за младите хора у нас. За служебните паспорти се представяше копие от заповедта за командировка, за частните - копие от заповедта за назначаване като лекар, инженер, преподавател в съответната страна за изпращаните на работа или покана от лице, при което отивате за искащите да пътуват частно. Процедура да отидете и да попълните някакви формуляри защото ви се е припътувало въобще не съществуваше - просто без тези документи искания за паспорти не се приемаха. Преди издаването на задграничен паспорт с изходна виза - независимо какъв - ДС извършваше проверка за лицето. Първо по документи - къде роден, в какво семейство, какви са родителите, къде е учил, къде работил, има ли роднини зад граница, има ли близки "засегнати от мероприятията на народната власт" (не се правете, че не помните тази формулировка!). А след това и чрез разговори с колеги, приятели, съседи - проверени хора, на които се забраняваше да ви казват, че сте проучван. За всичко това се изготвяше справка и ако беше положителна получавахте паспорт и изходна виза. Ако имаше нещо "нередно" получавахте отказ без обяснения. Ако държахте да научите защо ви е отказано можехте да се запишете за приемен час в паспротния отдел на МВР и някъде след около месец да отидете и да ви обяснят, че няма да пътувате защото "сте пикал накриво", както се казваше в онези години. Ако имахте издаден веднъж задграничен паспорт след завръщането от чужбина червените паспорти се предаваха обратно в паспортния отдел на МВР, а бежовите служебни - в отдел "Протокол" на съответното предприятие или ведомство. При повторно пътуване можеше да ползвате същия паспорт с издаване на нова изходна виза по същата процедура.
  Законното притежаване на валута въобще не гаратираше възможност за пътуване в чужбина. Първо защото това, че сте били на работа в Либия и сте спестили валута въобще не означаваше, че ще можете да отидете на частно пътуване в Англия например. Процедурата по издаване на паспорт и изходна виза си оставаше същата. И второ - нямаше "законно притежаване на валута". Валутата можеше да бъде само по сметка във валутни лева, срещу които да получите бонове за пазаруване в "Кореком", а да изтеглите долари, марки, паунди или франкове можеше в ограничени количества и то само срещу представяне на задграничен паспорт с поставена изходна виза.
  И накрая не е вярно, че след всички перипетии пътуването е било по-лесно, отколкото през 90-години, когато "вече имаше визи". Визи си имаше и тогава. Западните страни много добре знаеха кого комунистическата власт пускаше да излиза и внимателно и бавно проверяваха тези, които ще ги посетят.
  Пак Ви казвам - не е хубаво да се лъже. Пък и няма смисъл - нито можете да промените миналото, нито - колкото и да Ви е мъчно - можете да го върнете.

 94. 94 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#93] от "Един препатил":

  Да, хубаво е някой да ги казва тези работи.
  В чужбина много добре знаеха какво е положението в България и затова там не лъжат по въпроса, няма смисъл. А тук има хора, които лъжат. Идеята на троловете е да се излъжат младите. И младите кълват и вярват, докато някой друг не им каже истината.

 95. 95 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 495 Неутрално

  А БРЕ, ТОЯ ЛЕВИЯ лъжеМАТЕМАТИК

  от академия Позитано, не мирясва със симплизмите. Задръсти форума. Е толкова тъпни на едно место отдавна не бех виждал.
  Дали добре му плащат или просто си защитава класата, от която генерично произхожда (от АБпФК или от Слугите на АБпФК)

 96. 96 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кой урежда френската стипендия на Кръстева,французите едва ли,са знаели за една "бедна",млада жена от Сливен?С какви пари е живяла в Париж и къде?Получавала ли е "хонорари"от България,за доноси на невъзвръщенци,избягали вфв Фанция и други западни страни?"Почиствано"ли е досието ѝ след 1989 година? Като си отговорим на тези въпроси,ще ни се изясни съвсем случаят "Юлия Кръстева".Тук стои и въпросът за нейния съпруг,който е французин.Ако е знаел,че Кръстева е агент на българските тайни служби,значи и той споделя същия морал,като нейния.Ако ли не,това означава,че тя е живяла в лъжа със собствения си съпруг.

 97. 97 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#56] от "tedif":

  До коментар [#32] от "Mатематик":Не ми се иска да се занимавам с такива като тебе,но ще те попитам:ти имаш ли досие
  —цитат от коментар 56 на tedif


  Не ми се вярва, роден съм през 80-те и от години съм далеч от България. Не проявявам толкова голям интерес към досиета по принцип, нито пък до такава степен към политиката в България, - мисля дори, че този случай на просташко обругаване на Кръстева което става там, ме отдалечава още повече от България. Коментирам единствено, защото съм чел и харесвам Юлия Кръстева като учен, за мен тя също е и много голям писател. Но нивото на коментиращите тук е прекалено ниско, дискусия не би могло да се получи, така че, едва ли ще продължа дълго.
  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3622 Весело

  Хаха, и това ми било блестящата интелектуалка, титан на мисълта. Преди заминаването не разговаряла със службите НО... някой от тях се застъпил за нея! Ей така, от добро сърце, имал е троен критичен ден и си казал "Абе аз защо да не взема да напиша едно докладче, че съм разговарял с нея и тя е обещала. Да му помогна на момичето да замине за Париж. То на нас в наредбите ни е написано да правим профилактичен разговор с заминаващите за гнилият Запад, да обещаят че ще помагат ама аз няма да го проведа да не нараня крехката и душица. Защото ако откаже няма да я пуснат пък аз имам троен критичен ден и искам да и помогна".

  Моме, моме, аз и преди си мислех, че не си нищо особено интелектуално, че всичките ви левичарски псевдонауки са балон под налягане, начин да си живеете добре изцеждайки западният данъкоплатец. Сега лъсна напълно и интелектуалното ти ниво с тези нагли нескопосани лъжи. За моралното отдавна нямаме съмнения.

  Хем те предупреждавахме, не рови че повече ще се размирише. И въобще по нахалството си тази дами почва да ми прилича на онзи обратният който през ден ни досаждаше в Дневник със статии гордо подписани ЛБГТ. То левичарството и ЛБГТ са сродни духом.

  Хайде, завеждай дело за оклеветяване, ще посмееш ли? Не, няма да посмееш, ще си останеш с празните приказки, типична левичарка правеща се на интелектуалец а всъщност балон. Но вече спукан.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#77] от "bgkurshum":Не е хубаво да се лъже. Особено пък така нагло. Никой не можеше да излезе извън "социалистическия лагер" без съгласието на ДС.
  —цитат от коментар 93 на Един препатил

  Това направо си беше правило, има ли често контакти с чужденци, излиза ли на Запад дори за някакви конференции вероятността да бъде вербуван и това да бъде поставено като условие да те пуснат РЯЗКО се повишава. Лично познавам един такъв и то специализирал точно във Франция, като нея.

  Председателя на СДС-Средец, най-тъмносинята секция в София, по наше време вече професор навремето са го вербували за да го пускат на конференции. Защото така се прави кариера в науката, много се ценяха публикации в западни списания и конференции а как да публикуваш като не те пускат?

  Тази е неописуемо нагла да ни разправя лъжи сякаш не сме го живели този социализъм.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Досие в което са приложени картичките и писмата до семейството й не е досие на агент а на обект за следене.
  —цитат от коментар 2 на korc

  Обектите за следене не се срещат със следящите ги агенти да им разправят какво е положението в палестинското движение.

  Пазели са я 50 години да я компрометират? Защото са знаели, че ще има закон за досиетата и комисия за тях, че никому неизвестната провинциалка Юлия Кръстева ще стане гръмко име в науката и затова тези ДС оракули я започват още от млада? Кретенизмът на защитниците на "Сабина" надминава дори нейният собствен.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK