"Медиите изолираха опозицията" и още заключения на ОССЕ как е победил Орбан

"Медиите изолираха опозицията" и още заключения на ОССЕ как е победил Орбан

© ReutersКампанията за парламентарните избори в Унгария не е предложила равнопоставеност на управляващите и опозицията и макар вотът да е протекъл при цялостно спазване на основните човешки права и свободи, това е станало във враждебна обстановка.


Това са част от първоначалните оценки на мисията наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за неделните избори. На тях избирателната активност достигна почти 70% - рекорд за последните 20-ина години, а управляващата партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан спечели половината гласове и над две трети от депутатските места.


Дъглас Уейк от екипа наблюдатели заяви на пресконференция в Будапеща, че "щедрите правителствени разходи за реклами, подсилващи посланието на управляващата коалиция, подкопаха способността на конкурентите да се състезават на равна основа". "Достъпът до информация, както и свободата на медиите и на сдружаванията бяха ограничени, включително и чрез неотдавнашни правни промени", допълни Уейк в понеделник. На днешната си пресконференция Орбан пренебрегна критиките и само благодари на ОССЕ за приноса за провеждане на изборите.
В доклада за предварителните заключения, разпространен в деня след изборите, се казва, че те са били "характеризирани с масово припокриване на ресурсите на държавата и на управляващата партия (...) и макар избирателите да имаха широк спектър, от който да направят политически избор, заплахите и ксенофобското говорене, медийните пристрастия и мъглявото финансиране на кампанията свиха пространството за истински политически дебат и намалиха способността на избирателите да направят напълно информиран избор".


Авторите на доклада обръщат внимание, че законът в Унгария не изисква прозрачност за финансирането на политици и кампаниите им преди или по време на подготовката за вота, а само отчет след гласуването, което не дава възможност на избирателите да се информират чии пари стоят зад определени партии.Що се отнася до медиите, от ОССЕ говорят за регистриране на натиск над журналисти, силно поляризирано отразяване на кампанията и отсъствие на критични анализи. Обществените медии са предоставили свободен ефир на кандидатите, но в новинарските емисии и публицистичните предавания неприкрито е фаворизирана управляващата коалиция.


В доклада се дава и конкретен пример - М1, единият от петте канала на обществената телевизия, е отделил 61% от репортажите си за правителството, като 90% от тях са били с позитивен тон. За сметка на това в 82% от случаите отразяването на опозицията е било негативно. В наблюдаваните вестници за управляващата коалиция е писано в 54% от случаите, а всички опозиционни партии са получили едва 10%.


"Секторът на традиционните медии съдържа множество издания, но е разпокъсан от прогресивната концентрация на собственост в ръцете на свързани с партиите бизнесмени и от раздаването на държавни реклами на подбрани медии. Политизирането на собствеността на медии в комбинация с ограничителните правни рамки има смразяващ ефект върху редакционната свобода, което лишава избирателите от достъп до плуралистична информация."


По време на кампанията е имало само един телевизионен дебат между трима кандидати за премиер, но Орбан е отказал да участва в него.


"Въпреки ангажиментите като страна от ОССЕ в Унгария не бе позволен граждански надзор над провеждането на изборите. Законовите ограничения и заплахите от правителството сковаха участието на гражданското общество в дейности, свързани с изборите, и ограничиха достъпа на обществеността до непартийни оценки за изборите. (...) В един от случаите кандидат от управляващата партия отправи едва прикрити заплахи срещу хилядите граждански активисти, като ги нарече "армия от наемници".


Правителството и управляващите партии през цялото врече водеха трудно различими една от друга информационни кампании срещу имигрантите, Брюксел, ООН и Джордж Сорос, особено видими във външната реклама, казват още от ОССЕ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK