Какво стана, когато Буш и Обама изпратиха войници по границата с Мексико

Какво стана, когато Буш и Обама изпратиха войници по границата с Мексико

© Jose Luis Gonzalez, ReutersОткакто обяви кандидатурата си за президент на САЩ, Доналд Тръмп изговори такива неща за имигрантите и за границата с Мексико, каквито никой друг американски президент не е казвал. Сега обаче той прибягва пряко към инструментариум, използван от неговите предшественици, изпращайки на границата войници от Националната гвардия.


Когато президентите Джордж Буш-младши и Барак Обама разположиха гвардията по границата с Мексико, те притискаха Конгреса да приеме коренна реформа на имиграционната политика. И двамата не успяха в това начинание. Правителствен доклад от 2011 г. направи извода, че разполаганията на гвардията от Буш и Обама са стрували най-малко 1.3 млрд. долара.


Тръмп също се опитва да промени имиграционното законодателство.
Досега обаче Конгресът е одобрил финансирането само на малка част от граничната ограда, която той обеща по време на предизборната си кампания. Затова президентът каза миналата седмица, че иска да изпрати между 2000 и 4000 войници от гвардията на границата, докато бъде издигната стената. Тръмп смята, че това разполагане е от ключово значение, за да бъде подпомогната граничната полиция на САЩ, която след известен спад миналата година отново залавя (всеки ден по границата) обичайния брой хора, опитващи се да я преминат (откъм Мексико).
В събота Тръмп написа в "Туитър": "Запечатваме нашата южна граница. Хората в нашата велика страна искат безопасност и сигурност."


Официални представители на щатите Тексас и Аризона обещаха първите 400 войници да бъдат разположени до няколко дни, а министърът на отбраната Джеймс Матис каза, че Пентагонът ще поеме издръжката на всичките 4000, ако е необходимо, до септември.


Ето хронология на разполагането на Националната гвардия през последните години, какво са казали президентите, взели навремето решения за това, и какво беше състоянието на границата тогава в сравнение със сега:


Операция "Летящ старт", юни 2006 - юли 2008 г.


Какво каза президентът: "Десетилетия наред САЩ не са успявали да наложат пълен контрол над своите граници, каза Буш. В резултат мнозина, които искат да работят за нашата икономика, успяват да проникнат през нашата граница и милиони (от тях) остават тук."


Обявявайки операцията, Буш призова Конгреса да приеме "всеобхватна имиграционна реформа". Използвайки много по-различна риторика от Тръмп, Буш каза, че имигрантите без легален статут са "част от американския живот". "Това са реални проблеми. Ние обаче трябва да помним, че огромното мнозинство от нелегалните имигранти са свестни хора, които се трудят упорито, подкрепят своите семейства, изповядват религията си и водят отговорен живот", каза той.


Колко войници: Не повече от 6000 членове на гвардията през първата година, като броят им бе намален на 3000 през втората.


Къде: Около 2400 бяха изпратени в Аризона през първата година според доклад за хода на операцията на гвардията от 2008 г. Други 1500 бяха изпратени същата година в Тексас, 1200 в Калифорния и 900 в Ню Мексико. Гвардейците бяха набирани от всички щати в страната.


Защо: Буш каза, че се опитва да печели време, за да укрепи кадрово граничната полиция, "създавайки наблюдателни системи, анализирайки разузнавателни данни, изграждайки огради и прегради за автомобили, шосета за патрулиране и обучавайки персонала." Той добави, че гвардейците няма да имат правоналагащи отговорности" и че САЩ "нямат намерение да милитаризират южната граница".


Какво свърши гвардията: Макар че нямаха право да арестуват, гвардейците, според данни на правителството за двегодишния период на операцията са помогнали за 12% от залавянията на мигранти и за 9% от заловената на границата марихуана.


Цена: 1.2 млрд. долара според Сметната палата.


Проблеми: В статия за сп. "Джойнт форс куотърли" през 2009 г. майор Дейвид Чърч, командир на Националната гвардия по време на операция "Летящ старт", писа, че "внезапното формиране" на операцията е дало на Националната гвардия и на митническата служба на САЩ "малко време за подготовка, запознаване и координация". Двете агенции са имали трудности в комуникирането и обмяната на информация "без предварителна координация и здраво единодействие между тях", макар че тези проблеми постепенно са били преодолени.


Операция "Фаланга", юли 2010 - септември 2011 г.


Какво каза президентът: "Ние няма да разрешим проблема само като изпращаме там войници от Националната гвардия, каза Обама. Ние ще разрешим този проблем, защото сме създали порядъчна, честна, хуманна имиграционна рамка, която позволява на хората да имигрират в тази страна по легален начин. Работодателите отговарят за наемане на легално присъстващи тук работници."


Колко войници: Първоначално до 1200 гвардейци, макар че някои от тях продължиха да участват в операции, последвали първоначалното разполагане.


Къде: Около 560 гвардейци бяха пратени в Аризона. Според генерал Хуго Салазар, командир на Националната гвардия в Аризона, всичките четири югозападни гранични щати подкрепиха операцията със собствени гвардейци.


Защо: Обама каза, че гвардията може "да помогне с разузнаване, борба с трафика на дрога и хора по границите" и като разтоварва граничната полиция, давайки ѝ възможност да се занимава с правоналагащите си задължения.


Какво свърши гвардията: Според данни на правителствената Сметна палата от началото на разполагането до май 2011 г. гвардията е помогнала за 6% от всички залавяния на мигранти и за 2.6% от залавянията на марихуана.


Цена на операцията: 110 млн. долара през първата година според Сметната палата.


Проблеми: Политици повдигнаха въпроса дали разполагането си струва разходите, особено след като гвардейците нямат право да извършват арести. Джон Дейвид Франц, кметът на граничния град Идалго, щата Тексас, каза пред в. "Вашингтон пост": "Като кмет няма да кажа, че ние не искаме повече сигурност. Но като данъкоплатец? Бих казал нещо друго." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Обама:
  - Ние ще разрешим този проблем, защото сме създали порядъчна, честна, хуманна имиграционна рамка, която позволява на хората да имигрират в тази страна по легален начин.
  И после оставя над 3000км-овата граница с някаква супер рехава охрана -по-неадекватен президент от Обама щатите надали са имали.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2828 Весело

  Какво да стане ?

  Усвоиха едни долари !

  Похапнаха едни такос и буритос и се върнаха малко по дебели !!!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Антиимиграционната политика на Тръмпи е само за пред белите му избиратели, живеещи в каравани на социални чекове и постоянно под влиянието на окси и муншайн, които обвиняват мехиканците за всичко. В същото време Тръмпи много добре осъзнава, че американската икономика се нуждае от нелегални емигранти както електроцентралите им от въглища.
  —цитат от коментар 3 на aleks ivan


  Тия бели избиратели, защо не отидат да живеят в охолство в рООсия и да възхваляват Гасударя?

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Тази държава се е създала от емигранти, развила се е именно поради постоянния приток на хора, и ще продължава да се развива по този начин. Така растежът е гарантиран.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Обама е бил доста по-ефективен финансово :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  още не са пропили бояришник :)

  Birds of a feather flock together.
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Няма проблем за Тръмп да настъпва мотиката колкото си иска пъти, защото с наличния акъл, не може да запомни как се казва:), та какво остава да се поучи от примера на предишните провалени и скъпи операции.
  По-важното е да се вдига шум и малоумните му поддръжници да се убеждават колко е правилен избора им.

 9. 9 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Значи американците са ОК да пращат войничета на другия край на света и да харчат трилиони долари там, за да пазят интересите на частни компании, но за собствените си граници като трябва да дадат някой лев, дават заден. Логика!

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Тази държава се е създала от емигранти, развила се е именно поради постоянния приток на хора, и ще продължава да се развива по този начин. Така растежът е гарантиран.
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Тази държава не е създадена от емигранти а от заселници - свободни хора, които живеят според законите, които са си избрали и са в пълното си право да си подбират кой и по какъв ред да влиза в страната им.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Новината,че Тръмп праща армия за охрана на границата не само остаря, но и ни я поднасят по косвен път. Буш и Обама са пращали армията,но не и с цел да спират нелегалните. Напротив. Обама със заповед накара граничните служби само да залавят нелегалните,да им вземат пръстови отпечатъци, да им назначават дата за съд след три години и да ги пускат в Америка. Обама искаше да е сигурен,че никой няма да бъде върнат обратно. Каква работа може да свърши войската при такава заповед?
  Тръмп взе решение да изпрати войска,първоначално 4000 души,но впоследствие колкото е необходимо до построяване на стената. Но едновременно с това премахна и заповедта на Обама за т.нар политика- залавяне и освобождаване. И Тръмп издаде заповед военните да подготвят лагери по границата,където ще бъдат задържани нелегалните и там ще бъдат държани без да видят Щатите. От границата в затвора, от затвора обратно кой откъдето е дошъл. В същото време бе разпоредено на съдебната система да прилага нулева толерантност към задържаните. При това положение работата става съвсем друга. Армията само да охранава лагерите е достатъчно. Също и да наблюдава и подава информация. При Тръмп вероятно ще може и да задържа.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Весело

  "В събота Тръмп написа в "Туитър": "Запечатваме нашата южна граница. Хората в нашата велика страна искат Безопасност и Сигурност."

  Запечатвате дръжки, всеки ден през американо-мексиканската граница минават стотици хиляди хора през КПП-та, а незаконно още кой знае колко. Няма граница на света, която да е запечатана напълно, дори в КНДР, която е най-изолираната света в света има доста хора, които успяват да избягат от там, главно през корейско-китайската граница. Пък какво остава за американо-мексиканската граница, която е дълга хиляди километри.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Това е поредния пример, че когато правиш нещо, без да мислиш, резултата е почти нулев.
  Същото може да се види и в България. Много шум за нищо.

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  После се чудят защо Тръмп туитвал непрекъснато. Ако остане на еврейската преса да ни уведомява, изобщо няма да разберем какво се случва.

 17. 17 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Хората в нашата велика страна искат безопасност и сигурност."

  С тоя президент има да чакат

 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Антиимиграционната политика на Тръмпи е само за пред белите му избиратели, живеещи в каравани на социални чекове и постоянно под влиянието на окси и муншайн, които обвиняват мехиканците за всичко. В същото време Тръмпи много добре осъзнава, че американската икономика се нуждае от нелегални емигранти както електроцентралите им от въглища.
  —цитат от коментар 3 на aleks ivan


  Белите живеят на социални чекове,а черните ги хранят...
  Ако те чуе Сорос веднага ще ти залепи сто лева на челото

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Весело

  До коментар [#1] от "lustmord":

  По неадекватен от Тръмпи лудия и лъжлив клоун плюс глупавия Буш-мен преди Обама едва ли беше Обама. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#10] от "lustmord":

  страната е създадена е от разбунтували се колонии, всъщност. Повечето заселници са били емигранти, а някои са били заточени ( Англия е пратила над 50000 затворници в американските си колонии )

  Birds of a feather flock together.
 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тази държава се е създала от емигранти, развила се е именно поради постоянния приток на хора, и ще продължава да се развива по този начин. Така растежът е гарантиран.
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Това е един мит и клише. Америка не е създадена от емигранти, а от родени хора в Америка. Британците не са пристигали на Американския континент в чужда държава. Те не са идвали в държавата на Апачите или на Навахо. Британците са идвали в собствена Британска колония, която е била част от Великобритания. Колкото и емиргант или имигрант англичанинът,коъто се мести в Шотландия, толкова е имигрант когато се мести във всяка една Британска колония. Основателите на американската държава поколения наред са живяли в Америка и не са никакви имигранти или емигранти. Повтаряте клишета без да влагате грам разум.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Любопитно

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Абсолютно вярно, няма по имигрантска страна от САЩ, други подобни са Канада и Австралия (но, там етническото и расово многообразие е по-слабо изразено от САЩ).

  А, при Тръмпи, който е антиимигрантски настроен трябва да се отбележи, че настоящата му съпруга също има имигрантски произход. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Весело

  До коментар [#21] от "gozambo":

  Хахаха... това беше наистина забавно мнение! Според твоята сбъркана проколониалистична логика, то британска е била също и Индия, Кения, Малайзия, Кипър и така нататък. Там британците не са били колонисти, те са си били у дома, според твоята нелепа логика. :-Д

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#21] от "gozambo":

  всъщност има доста народ дето е отишъл в колониите бягайки. и след основаването на САЩ са продължили да емигрират още повече хората, с подобряването на транспорта през океана
  година население имигранти
  1790 3,918,000 60,000
  1800 5,236,000 60,000
  1810 7,036,000 60,000
  1820 10,086,000 60,000
  1830 12,785,000 143,000
  1840 17,018,000 599,000
  1850 23,054,000 1,713,000

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "redguy":Логиката е че се нуждаят от нелегслни имигранти, които да работят за малко пари под страх от депортация.
  —цитат от коментар 11 на aleks ivan


  Америка се нуждае от имигранти, но от такива,които тя преценява,че й трябват. Не от Сулю и Пулю, които се намъкват през оградата. На Америка й трябват бели хора и азиатци,а не африканци и латиноси.
  Еврейската преса лъже,че Тръмп е против имигрантите. Той е против само срещу нелегалната имиграция. Той иска Америка да си избира имигрантите и това да става според способностите им.

 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#10] от "lustmord":Не на всички американци прадедите и майките им са дошли с Мейфлуауър :)))
  —цитат от коментар 12 на aleks ivan


  Да беше прочел два реда от историята на Америка.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Весело

  До коментар [#24] от "Xumpomo name":

  Точно така, освен, че жената на Тръмпи е първо поколение имигрантка, самата рода на Тръмпи идва в САЩ от Германия в края на 19 век.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#10] от "lustmord":страната е създадена е от разбунтували се колонии, всъщност. Повечето заселници са били емигранти, а някои са били заточени ( Англия е пратила над 50000 затворници в американските си колонии )
  —цитат от коментар 20 на Xumpomo name


  Как успя да изпратиш в Америка емигранти, да я населиш и със същите тези хора да създадеш Американска държава. Имаш ли идея колко поколения е траело заселването? Колко деца са се раждали и са се местели на Запад?

 29. 29 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#21] от "gozambo":Хахаха... това беше наистина забавно мнение! Според твоята сбъркана проколониалистична логика, то британска е била също и Индия, Кения, Малайзия, Кипър и така нататък. Там британците не са били колонисти, те са си били у дома, според твоята нелепа логика. :-Д
  —цитат от коментар 23 на Иво


  В коя държава са ходили американските колонисти? Индийците са имали държава, в Америка какво е имало?

 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#21] от "gozambo":всъщност има доста народ дето е отишъл в колониите бягайки. и след основаването на САЩ са продължили да емигрират още повече хората, с подобряването на транспорта през океанагодина население имигранти1790 3,918,000 60,0001800 5,236,000 60,0001810 7,036,000 60,0001820 10,086,000 60,0001830 12,785,000 143,0001840 17,018,000 599,0001850 23,054,000 1,713,000
  —цитат от коментар 24 на Xumpomo name


  Хубаво е да ги пускаш тези данни,но ти не правиш сметка,че със заселването си хората започват да правят деца, тяхните деца също правят деца и т.н. и в момента,в който е образувана американската държава,това са го направили хора кореняци, а не от новодошли имигранти. И са се отделили от Великобритания. И никога не са живяли в друга държава,освен във Великобритания. Какъв имигрант си ако си се родил в собствената си държава?

 31. 31 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Помислите отново по въпроса за емигрантството в Америка. Това е едно удобно глобалистко клише

 32. 32 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  До коментар [#24] от "Xumpomo name":Точно така, освен, че жената на Тръмпи е първо поколение имигрантка, самата рода на Тръмпи идва в САЩ от Германия в края на 19 век.
  —цитат от коментар 27 на Иво


  Не само идва, ами цялата му рода са европейци. Родоначалникът на рода Фредерик Тръмп бил германец. Печели пари като търговец първо на източния бряг, после като собственик на бар и хотел на западния по време на Златната треска. Връща се в Германия и иска да остане там, но властите отказват за му издадат документ. С една дума - изхвърлят го. Той се връща в САЩ и започва бизнес с имоти. Доналд има шотландска кръв, защото една то майка му или баба му беше шотландка. Баба му най-вероятно. Чиста шотландка, първо поколение имигрантка като Мелания. Бащата на Тръмп е първо поколение роден американец в рода. Самият Тръмп се ожени за чехкиня, а после за словачка. Всичките му деца са 3-то поколение имигранти с германска, шотландска, чешка, словашка кръв. Само майка му на Тръмп май беше американка, но и тя не е ясна кое поколение имигрантка е била.

  И този чист имигрант Тръмп е тръгнал да говори как щял да гони имигрантите, при положение, че в рода му няма нито един чист американец три поколения назад. Пълен клоун.

  Статистиката за гвардиите на Буш и Тръмп кърти мивки. Буш дал 1.2 млрд долара за ... 12 % заловени мигранти и 9 % наркотици. Това прави по 100 млн. долара на процент. Смях. Обама решил да повтори и за две години хванал 6 %. Сега този кретен Тръмп колко ще хване? Ако следваме геометричната прогресия, би трябвало да е 3 %.

  Не му се смейте много на идиотщините, той не е виновен, просто е Тръмп.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 33. 33 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Повечето май не правят разлика между имигранти и легални имигранти.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Любопитно

  До коментар [#30] от "gozambo":

  Колко са тези британски колонисти, които създават САЩ в края на 18 век!? И колко след това имигранти идват в САЩ след това съграждайки и развивайки тази държава. Между другото Замбич, ти самия си американец с имигрантски корени от България, ти не си роден в САЩ, а в България, нали така. При това положение след като ти самия имаш имигрантски корени не ти ли е поне малко неудобно да плюеш по другите имигранти в твоята нова родина САЩ!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Любопитно

  До коментар [#31] от "gozambo":

  А, ти помисли от къде дойде в САЩ и как стана американец. Помисли над какво се кле, когато получи американско гражданство! Помисли какви са амеиканските ценности, какъв е духът на американската конституция! Помисли, че ти самия имаш имигрантски произход!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Любопитно

  До коментар [#32] от "Lou":

  Именно! Благодаря ти за този коментар! Всичко това показва какъв ужасен лицемер е Тръмпи що се отнася до имиграционната тема, която винаги е била актуална в САЩ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#30] от "gozambo":

  Всъщност втората колона е общото население, няма какво да правя сметка аз, то се вижда че е доста голяма.
  Но ако ще правим сметка, в момента населението са 14.4% от германски произход, 10.4% ирландски, 7.6% англичани, 5.4% италиански около 3% френски
  6-7% се самоопределят "американски произход" :)

  Birds of a feather flock together.
 38. 38 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  оф, гледам рублята станала 80р за евро :) нещо да нямат санкции :)

  Birds of a feather flock together.
 39. 39 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  [quote#21:"gozambo"][/quote]

  Глупости. Ти имаш ли представа, какъв огромен брой неанглоговорящи са емигрирали в Америка?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#1] от "lustmord":

  Тръмп - ще построим Стена. Не ограда, а Стена, аз съм велик строител, това ще е най-великата Стена. И Мексико ще плати за нея.

  Тръмп по-късно - ще постъпя като Обама и ще пратя Националната гвардия, докато не намерим пари да построим Стената, Мексико не иска да плати.

  Адекватен, та дрънка.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#39] от "Cassi":

  той явно вече е от коренното население там :)
  тука в София е пъно с такива, чувал съм човек да казва, аз съм кореняк софиянец, но пътуавам често до Варна, защото майка ми и баща ми са от там :)
  и другия ефект на "кореняка" - аз навремето като се преселих, нещата бяха по-различни, сегашните преселници не се интегрират добре както нас :)

  Birds of a feather flock together.
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Любопитно

  До коментар [#37] от "Xumpomo name":

  Да, и част от тези с "американски произход" са и тези с индиански произход, а индианците всъщност както всички знаем са коренното население на Северна Америка (не само САЩ, но и Канада и Мексико също).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#35] от "Иво":

  "Помисли какви са амеиканските ценности"

  Да бъдат пускани безогледно нелегални ли са ценностите? Къде го пише това в конституцията?

  Щото Тръмп е против това, не против имигрантите по принцип както левичарчетата обичат да ЛЪЖАТ :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 44. 44 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Нали Тръмпака обеща мехиканците да платят?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 45. 45 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#43] от "saint evlampi":

  Че кой говори да се пускат НЕЛЕГАЛНИ имигранти?
  Десничарчетата лъжат, че Обама и демократите били за нелегалната имиграция. При Обама бяха депортирани най-много нелегални имигранти, повече отколкото при Буш-младши, любимеца на десничарчетата.

  А че Тръмп е против имиграцията, включително и легална, е безспорно. Да вземем прословутия му "мюсюлмански бан" вече претърпял не знам колко редакции. В първоначалния си вид той спираше гражданите на няколко страни да влизат в САЩ. Говорим за легалните - с туристически/студентски/работини визи, та дори и със зелени карти. Никой от тези хора не е нелегален след като са получили документ от съответното американско консулство позволяващ им да влязат в страната. Но Тръмп ги спря, пък уж той не бил против имигрантите по принцип.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 46. 46 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#21] от "gozambo":

  А нещо за афро-американците да кажеш?
  Понтвойта логика, утре султан ер-доненаигран, може и рой твойта песен да запее.
  А случайно да попитаме аборигените в Австралия, какво мислят за новодомците от Албиона?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 47. 47 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#45] от "vesolr":

  "Никой от тези хора не е нелегален след като са получили документ от съответното американско консулство позволяващ им да влязат в страната"

  Малко е странно аз да ти обяснявам че разрешението да влезеш в Щатите е само НЕОБХОДИМОТО но не и достатъчно условие всъщност да влезеш. И че има достатъчно основания идващите от определени места потенциално свързани с определени фанатични движения да не бъдат пускани ей така.

  Явно са паднали доста критериите за щатско гражданство с времето, тряа и тва да го постегне Сенсей Доналд че ще опропастите новите анархолиберални 'американци' едно от малкото хубави места все още неопропастено от левичарската глупост

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 48. 48 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#37] от "Xumpomo name":Да, и част от тези с "американски произход" са и тези с индиански произход, а индианците всъщност както всички знаем са коренното население на Северна Америка (не само САЩ, но и Канада и Мексико също).
  —цитат от коментар 42 на Иво


  А от къде са дошли индианците, бе професоре? По тая логика цяла Азия трябва да претендира за двете Америки.... Аман от "учени" социалисти!!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 49. 49 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  Не би ли било по-евтино,да я минират?

 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Нищо не стана, както няма да стане и сега!
  Защо ли няма проблем на границата между Швеция и Норвегия?

 51. 51 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#47] от "saint evlampi":
  Явно има проблеми с разбирането на писан текст. Говорим за легални имигранти, а не за потенциални не знам си какво.
  Поголовното ограничение за цели държави, включително на хора, които легално пребиват в страната от години и са били по празниците извън страната, няма как да мине за имигрейшън-френдли стъпка, защото е точно противоположното.
  Нито пък замисляното ограничение за работните визи и опитите да се ограничи бройката на чужденците, които покриват критериите.

  Щото по-горе си писал високопарно "Да бъдат пускани безогледно нелегални ли са ценностите? Къде го пише това в конституцията?"

  Къде става въпрос за нелегални?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 52. 52 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#51] от "vesolr":

  "Къде става въпрос за нелегални?"

  В статията под която коментираме.

  И понеже както винаги буквоядстваш нека уточним - нелегални и потенциално проблемни, нищо че имат разрешение да се пробват или са пребивавали. Това не значи антиимигрантска цялостна политика а политика за ограничаване на ПРОБЛЕМНАТА имиграция, и да - в такива случаи има засегнати нормални хора обаче айде не почвай като кремляните да изкарваш все едно някой е тръгнал да ги беси - просто не ги пускат в Щатите, свят широк, като са толко добри все ще се оправят някъде

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 53. 53 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#52] от "saint evlampi":

  Както винаги почваш да ситниш по тъча като те хванат в крачка. От нелегални минахме на потенциални - забележителен прогрес. Цялостна е разтегливо понятие, което може да си уйдурдисваш до края на света, но някои от действията на Тръмп ограничават легалната имиграция, това е безспорно. И това е добре премерен ход да се хареса на гозамбовците, които забравиха кога дойдоха в Америка без грам английски и сега са баш американци повече от Основателите.
  А нелегалните - тях никой не иска да ги пуска, противно на внушенията на десничарчетата. Единственият въпрос е какво да се прави с тези със заварено положение и чийто статут така и не бе уреден от Конгреса заради тясно партийни интереси и заиграване с ксенофобските настроения на определени избиратели.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Весело

  А от къде са дошли индианците, бе професоре? По тая логика цяла Азия трябва да претендира за двете Америки.... Аман от "учени" социалисти!!
  —цитат от коментар 48 на venci4


  Индианците са дошли от Азия, а преди това азиатците и европейците са дошли от Африка, според мнозинството антрополози точно там се е зародил човешкия род и нашите най-стари прадеди.

  А, иначе очевидно ти не си разбрал моята логика крайно-десен расистки "учено", защото според моята логика САЩ е имигрантска страна (по-горе посах за това) и тя принадлежи на нейните граждани от имигрантски произход, така и на нейните граждани с индиански произход.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Весело

  До коментар [#49] от "Sabbath":

  Може, ако САЩ се наричаше КНДР. Защото, малко са тея страни, които минират своите граници със съседните на тях държави. И една от тях мисля, че е точно КНДР. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#53] от "vesolr":

  "като те хванат в крачка"

  Каква крачка, мечатателю? Тука не сме на изпит по БЕЛ и ти не си квестора дето дебне за преписване колкото и да ти се иска очевидно. Небуквоядите лесно разбират същността на мненията в подкрепа на Тръмп по темата - затягане на контрола на имиграцията понеже има проблеми с нелегални и такива от проблемни страни и идеологии, за буквоядите се налагат повече обяснения и като човек е в настроение ги прави, иначе просто се подиграва, размахвай показалката на друг пред мен не вървиш :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 57. 57 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Повечето май не правят разлика между имигранти и легални имигранти.
  —цитат от коментар 33 на redguy


  ... не желаят да правят разлика между имигранти и легални имигранти.

 58. 58 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#56] от "saint evlampi":

  Вървя и още как. Преди твърдеше, че левичарчетата виняли Тръмп, че бил против имиграцията, което не било верно - той се борел срещу нелегалните. После дойде на моя акъл, че мерките на Тръмп ограничават или затягат имиграцията. Пак заповядай, пари не взимам.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 59. 59 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 269 Неутрално

  2000 човека на 3 смени за 3 200 км граница? Нищо, нека реднеците се надървят. :-)

 60. 60 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1975 Весело

  До коментар [#59] от "Черен хумор на кило":

  Ан Култър периодично изпада в нервен срив от "твърдите" мерки на Тръмп против имигрантите. Но освен да проплаче "не за това те избрахме", нищо друго не и остава. А Тръмп от време на време им подхвърля по едно кокалче-близалка да утолят гнева си, докато чакат ВМС - Великата Мексиканска Стена.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 61. 61 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Новината,че Тръмп праща армия за охрана на границата не само остаря, но и ни я поднасят по косвен път. Буш и Обама са пращали армията,но не и с цел да спират нелегалните. Напротив. Обама със заповед накара граничните служби само да залавят нелегалните,да им вземат пръстови отпечатъци, да им назначават дата за съд след три години и да ги пускат в Америка. Обама искаше да е сигурен,че никой няма да бъде върнат обратно. Каква работа може да свърши войската при такава заповед? Тръмп взе решение да изпрати войска,първоначално 4000 души,но впоследствие колкото е необходимо до построяване на стената. Но едновременно с това премахна и заповедта на Обама за т.нар политика- залавяне и освобождаване. И Тръмп издаде заповед военните да подготвят лагери по границата,където ще бъдат задържани нелегалните и там ще бъдат държани без да видят Щатите. От границата в затвора, от затвора обратно кой откъдето е дошъл. В същото време бе разпоредено на съдебната система да прилага нулева толерантност към задържаните. При това положение работата става съвсем друга. Армията само да охранава лагерите е достатъчно. Също и да наблюдава и подава информация. При Тръмп вероятно ще може и да задържа.
  —цитат от коментар 13 на gozambo


  А бе Стената няма ли да я построят накрая? Мексико се съгласи да плаща вече. По един долар на година. В продължение на 30 милиарда години. :-))

 62. 62 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#58] от "vesolr":

  "мерките на Тръмп ограничават или затягат имиграцията"

  ПРОБЛЕМНАТА имиграция. Нормално е да не вземаш пари, първо трябва да предложиш качество :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 63. 63 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#62] от "saint evlampi":

  "Проблемната" е някакво буквоядо и дори не почиващо на фактите понятие, с което ти се напъваш да извъртиш същността на резултата, а именно - мерките на Тръмп ограничават легалната имиграция в САЩ.
  Съжалявам, не ти се получава. Като порастнеш заповядай пак да те препитам.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 64. 64 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#63] от "vesolr":

  Ако приемем че да се забавлявам с хващащи се като удавник за сламка буквояди е напъване значи се напъвам до пръсване. Виж колко съм диалогичен и как приемам другата гледна точка, водиш ли си записки?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 65. 65 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  Дявалчето Фют се изпусна... Ами нали това е демокрацията, бре чорт побери, да живееш където искаш. Аз живея в демократичен щат /НДж/ и отдавна не правя разлика между бели, черни, червени и сини, щом почтено се трудят и живеят човешки. Тук разни дяволета се питат защо Тръмп бил се заканвал на латиносите. А той му обясни, че не става дума за всички, а само за "мокрите гърбове"!

 66. 66 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#60] от "vesolr":

  Така де, Тръмп чака да я построи Мексико! А от там се чува: "Ку-ку-руку-ку-у-у-у-у-у!".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK