От какво се нуждаят бежанците, за да се върнат в Сирия

Сирийски бежанци преминават на йорданска територия, 2015 г.

© Muhammad Hamed, Reuters

Сирийски бежанци преминават на йорданска територия, 2015 г.Сирийците, напуснали своите жилища, естествено са бягали от войната - от смъртта и разрушенията, които носи тя. Да си представим, че войната е свършила. Ще поискат ли те да се върнат по домовете си? Какво им е необходимо, за да стане връщането в родината техен свободен избор?


Над пет милиона сирийци са напуснали страната от март 2011 г., когато там избухна гражданската война. С цел да научи от какво имат нужда, за да се върнат в Сирия след приключването на бойните действия, Близкоизточният център "Карнеги" разговаря с общо 320 сирийски бежанци, живеещи днес в Ливан и Йордания. Те ни разказаха какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да съберат смелост да се върнат в страната си.


1. Сигурност за децата


Мнозина бежанци съвсем не са зарадвани от изгледите да останат завинаги в чужбина. Страхуват се да не изгубят своите традиции и култура. И се боят, че децата им ще бъдат подлагани на дискриминация и завинаги ще останат чужденци в новата страна.
Но още повече ги е страх от рисковете за децата им, ако се върнат в Сирия. Според доклад, публикуван неотдавна в сп. "Лансет", 25 на сто от всички загинали в Сирия през 2016 г. са деца. Данните сочат, че от началото на конфликта 14 хиляди деца са намерили смъртта в тази страна.


Повечето бежанци, с които разговаряхме, виждат в Сирия държава, където е опасно да се намираш и почти няма как да си планираш живота. Щом знаеш какво значи война, как да рискуваш бъдещето на децата си? Жена на име Айша, родом от провинция Хомс, ни отвърна с риторичен въпрос: "Как смятате, може ли човек да тръгне със собствените си нозе към собствената си смърт?"


Доста наши събеседници споменаваха и друго - че ги е страх от днешния президент на Сирия Башар Асад. Заявяваха, че нямат представа каква сигурност може да получат те самите и децата им от правителството на Асад и въоръжените групировки, действащи в страната.


2. Отмяна на наборната военна служба


Колкото по-млади бяха бежанците, с които разговаряхме, толкова по-слабо личеше у тях желание за връщане в Сирия.


Хасан е млад бежанец от Сирия, живее в Бейрут, но без официален бежански статут. "Днес всеки, напуснал Сирия, се третира (от режима - бел. Би Би Си) като предател", казва той. Също като мнозина избягали от Сирия младежи на неговата възраст Хасан се страхува да не бъде обвинен в отклонение от военна служба и подложен на репресии. Страх го е освен това, че може да бъде взет във войската против волята си. Знае за неколцина свои връстници, които след завръщане в Сирия били пратени в армията и загинали в битките.


В Сирия съществува наборна военна служба. Младежите получават повиквателни, щом навършат 18-годишна възраст, и служат година и половина.


Напоследък в Сирия бяха приети нови закони, заради които младежите, несъгласни с политиката на режима на Башар Асад, де факто няма как да избегнат тази повинност. Сирийските власти намалиха категориите на лицата, освобождавани от служба в армията, и вдигнаха размера на глобите за самоволно отклонение. Мнозина младежи, с които говорихме, казваха, че уважават армията и държат да изпълнят гражданския си дълг. Най-често обаче добавяха, че смятайки за дълг да служат на родината, не искат все пак да им се налага да убиват свои братя и да служат на режима.


3. Жилища, в които да се върнат


Мнозина наистина са готови да се върнат в Сирия въпреки всички опасности и икономически проблеми. Но ако се върнат още сега, просто няма да има къде да живеят. През годините войната е превърнала в развалини цели села и градски квартали. Според оценки на Световната банка 30 на сто от сградите в Сирия са разрушени изцяло или сериозно повредени.


Много от оцелелите сгради са заети от проправителствени сили, проирански опълченци, а и от други сирийци, принудени да напуснат жилищата си в зони на интензивни боеве. "Казаха ми, че ако собственика го няма, военните тутакси слагат ръка на къщата, дори там да живее вече някой... Изпъждат хората и се настаняват", казва Ламия, живяла преди войната в едно предградие на Дамаск.


Много къщи в Сирия са строени без разрешение от властите. Повечето хора, с които успяхме да разговаряме, казват, че нямат никакви документи за собственост върху имота си. И щом се върнат, почти няма да има книжа, с които да докажат, че притежават дадена къща или апартамент. А трудното не свършва дотук, защото са унищожени или изгубени и много данни от държавните ведомства, чрез които би могло документите да се възстановят.


4. Спокойствие и сигурност


Почти всеки осем на десет бежанци - наши събеседници, са напуснали Сирия след някакъв инцидент, заради който са ги обзели опасения за живота и сигурността им. Мнозина казваха, че заминали от страната, когато в квартала им започнали масови незаконни арести или след като загинал техен роднина или познат. Някои пък не излизали от къщите си до последно, докато в района не започнели ожесточени боеве.


Тарек, млад бежанец от Хомс, ни разказа, че дори Сирия да стане по-сигурна дотам, че да мисли за връщане в страната, той все пак едва ли ще го стори. Обясни, че се страхува от сирийските военни и от това на какво са способни. "Преди да замина, работех като гробар. Случваше се да погребвам мъченици (убити и загинали въстаници - бел. Би Би Си)... Видях какво са правели с тях, как са ги рязали с ножове - никаква вяра не хващам вече на тия. Дори да сложат охрана навсякъде, нямам им доверие", каза той.


Почти всички бежанци, с които разговаряхме, смятат, че възможността някой ден да се върнат в родината ще нарасне, ако Башар Асад изгуби властта. Малцина вярват, че в страната може да се възцари стабилност и сигурност, ако Асад остане на власт. В очите им свалянето на Асад засега е по-важно, отколкото да бъдат решени икономическите проблеми на страната.


Холуд, живяла преди войната в едно от селата край Дамаск, казва: "Ако Башар Асад бъде свален, ще има и сигурност, дори страната да остане без храна и вода. Сами ще си смелим брашно и ще печем хляб." Мнозина се тревожат също, че в страната все още има групи чуждестранни военни и други въоръжени бойци, чието присъствие според бежанците само поддържа царящите в Сирия беззакония и безнаказаност.


Повечето сирийци, разговаряли с нас, освен това са против идеята за разделяне на страната, смятат за извънредно важно тя да остане единна. И им се ще да видят Сирия като държава, бореща се за нови ценности, включително свобода, равенство, справедливост и върховенство на закона. Иска им се техните копнежи и надежди да бъдат чути. "Искаме решение, което да ни върне нашето чувство за достойнство - ни повече, ни по-малко", каза млад бежанец.
* * *
Имената на бежанците, споменати в публикацията, са променени от съображения за сигурността им. Статията е написана за Би Би Си от експерта Маха Яхия, директор на близкоизточния клон на центъра "Карнеги". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  От начално ускорение.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Преди всичко се нуждаят от това ислямистите главорези (любимци на Запада) да оставят страната им на мира.

 3. 3 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2425 Весело

  от екстрадиране или от статут на бежанци в Германия

  гошо
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  "От какво се нуждаят бежанците, за да се върнат в Сирия?"

  На първо място от сигурност и след това от някакви условия за нормален живот по родните си земи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  "Повечето хора, с които успяхме да разговаряме, казват, че нямат никакви документи за собственост върху имота си. И щом се върнат, почти няма да има книжа, с които да докажат, че притежават дадена къща или апартамент. А трудното не свършва дотук, защото са унищожени или изгубени и много данни от държавните ведомства, чрез които би могло документите да се възстановят."

  Това звучи като сериозен проблем, който ще създаде много проблеми след края на войната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  "Почти всички бежанци, с които разговаряхме, смятат, че възможността някой ден да се върнат в родината ще нарасне, ако Башар Асад изгуби властта"

  Тоя филм го видяхме колко добре свърши в Либия и Ирак.

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 2056 Весело

  Ма кой мисли да се връща, да не са луди? Баба им е послала богата трапеза, а германския данъкоплатец ще ги обгрижва още поколения напред😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11247 Неутрално

  Все неща, които са намерили извън Сирия :)
  За какво им е да се връщат? Още повече жилищата са незаконни, младежите си организират военно обучение сами, а сигурността им е гарантирана...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#7] от "venci4":

  ми според "статията" искат единствено Асад да падне ...:""Ако Башар Асад бъде свален, ще има и сигурност, дори страната да остане без храна и вода. Сами ще си смелим брашно и ще печем хляб". Мнозина се тревожат също, че в страната все още има групи чуждестранни военни и други въоръжени бойци, чието присъствие според бежанците само поддържа царящите в Сирия беззакония и безнаказаност."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 598 Любопитно

  "Повечето хора, с които успяхме да разговаряме, казват, че нямат никакви документи за собственост върху имота си. И щом се върнат, почти няма да има книжа, с които да докажат, че притежават дадена къща или апартамент"

  Май са хвърляли в морето и нотариалните актове барабар с паспортите...

 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Наборната военна служба сигурно няма да бъде отменена, а жилища кой ще им даде, след като всичко е съсипано, така че бежанците скоро няма да се върнат по родните си места.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4849 Весело

  До коментар [#7] от "venci4":

  Германския данъкоплатец ще ги обгрижва, ама нали и те ще "обгрижват" германската икономика и данъчна система?! Нали всичко, което им се дава, влиза обратно в като потребление?!

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 13. 13 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Нуждаят се от социалните помощи в Европа и от условия за размножаване

 14. 14 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  стига сте ни облъчвали с прожекции ала Мосфилм за храбрият чапай,и на децата е ясно,че нормалните сирийци останаха в руйните да зашитават и малкото ,което имат.КОй идва тук?-подгонени от асад главорези,нахлули от Ирак,колячи на деца с профилни снимки с картечници.Кой ше се върне,като получава по 900 евра на човек и не си мръдва пръстта да премести и един камък.Защо сирийците са под 17% от бежанския поток,ще ми каже ли някой.Доколкото знам Афганистан от 2003 г е с частна армия,обучени от Буш войски?И как афганистанец с 9 деца,прибра 345 000 евра за година,статия на Билд,не на Дневник?

 15. 15 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf1":

  е застраховките живот за сгазените и заколени немци ,калкулират ли се/Ри що не отидеш да лежиш там на кулка и пак ше връщаш 1000 евра в икономиката.А от къде идват парите,явно се взима от едно място-примерно здравни осигуровки,за да се повиши потреблението в ЛидЛ

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3039 Неутрално

  Нуждаят се от това Асад да се разкара и да престане да води война със собственият си народ!
  Нуждаят се от това ВСИЧКИ, които нахлуха в държавата им да се разкарат от там и и да ги остават да се опитат да възстановят държавата си!

 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  Където е стъпил руски ботуш всички бягат, преди да са оградили с мрежа "лагера".

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Имат нужда някой да одруса шишарката на Башарката

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8481 Неутрално

  Значи завръщането се отлага за неопределено време.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#18] от "nhn53551174":

  Вече сме в осмата година на гражданската война в Сирия и още никой не посмя да одруса Башарката, явно има здрав гръб зад себе си, или пък страх да бъде одрусан заради последствията след това, друго обяснение нямам.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#21] от "Иво":

  Е, не знам дали никой не посмя, но вчера вечерта Башарката, барабар с чааветата, кадъната си и целият висш ръководен състав на Сирия е "евакуиран" в Техеран!

 23. 23 Профил на jelev03
  jelev03
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Почти всички бежанци, с които разговаряхме, смятат, че възможността някой ден да се върнат в родината ще нарасне, ако Башар Асад изгуби властта"Тоя филм го видяхме колко добре свърши в Либия и Ирак.
  —цитат от коментар 6 на lustmord


  А във филма с дълговратия сатрап Сирия по добре ли е?

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  "Доста наши събеседници споменаваха и друго - че ги е страх от днешния президент на Сирия Башар Асад."

  А от Арабската пролет не ги ли е страх? А преди Арабската пролет що не ги беше страх от Асад? Вчера Гардиан писа, че единственият начин да се умиротвори Сирия е пълна и окончателна победа на Асад. Защото само той може да озапти брадатите кланове. Първо трябва да се изтеглят западните наемници.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  Ако беше оставено на народа на Сирия Башарката отдавна щеше да бъде одрусан и забравен и нямаше да се налага Меркел да кани бежанци. Как щяха да живеят сирийците тогава си е тяхна работа.

 27. 27 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Наборната военна служба сигурно няма да бъде отменена, а жилища кой ще им даде, след като всичко е съсипано, така че бежанците скоро няма да се върнат по родните си места.
  —цитат от коментар 11 на voyko


  Като падне режима,който и да дойде на власт, ще отмени наборната служба,защото би желал да си подбере състава на армията,а и може да му се окаже натиск,а за жилищата ,;исля че спокойно може да дадем един 30 годишен низколихвен кредит за 50 000 € срещу ипотека на бъдещото жилище на тези,които се върнат,като така едновремено ще са благодарни и ще можем в някаква степен да им въздействаме.Може и програма за кредити за бизнес,това вече на хора с удобни за нас ценности и известна лоялност,така ще имаме лоялни на нас представители на средната класа,някои от които ще влязат в елита.

 28. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Ъхъ..
  "Много къщи в Сирия са строени без разрешение от властите. Повечето хора, с които успяхме да разговаряме, казват, че нямат никакви документи за собственост върху имота си."
  Селяндурщина.
  Да пробваме да обясним на центъра Карнеги гледката през горното изречение и демографското развитие на Сирия през последните 25 години - до момента на "революцията", както мило я наричат неолевичарите.
  През 1990 г. в Сирия живеят 11 милиона "сирийци", каквото и да значи това. През 2011 г. са вече 21 милиона. За двадесет години населението се удвоява. Основно в селските райони на страната. Те са повече араби отколкото сирийци, повече мюсюлмани отколкото араби и повече сунити, отколкото мюсюлмани. Те дават и материала за "революцията" и бежанската вълна към Йордания, Турция и Ливан.
  Селото - неграмотно, но за сметка на това и агресивно, реши да наложи волята си над градска Сирия и ... загуби.
  Това, че "цивилизования" свят заложи точно на това явление...
  Е, това вече е друга и много дълга тема.

  Ecrasez l’infâme
 29. 29 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5070 Неутрално

  В Сирия мир и ред няма да има!Дори руските ,иранските и турски миротворци го твърдят.Гражданските,етнически и верски проблеми се задълбочават .

  До истината се достига с познание!
 30. 30 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Колко десетки години ще трябват за да спре войната и държавата да се
  възстанови, а и кой ще иска прекарал толкова време във топлата прегръдка
  на запада ???

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#26] от "nhn53551174":

  Може би, но за съжаление Башарката има много силни съюзници в лицето на Русия и Иран. Съгласен съм с вас, че в огромна степен точно те спасиха неговия режим в Сирия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#30] от "valtoro":

  Само да добавя, че мнозинството сирийски бежанци не живеят в топлата прегръдка на Запада, а живеят в съседните страни на Сирия, и по точно около 2-3 милиона сирийци в Турция, около 1,5 милиона в Ливан, и около 800 хиляди в Йордания.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4324 Весело

  Преди всичко се нуждаят от това ислямистите главорези (любимци на Запада) да оставят страната им на мира.
  —цитат от коментар 2 на Феникс


  Цс!
  Ало!
  В момента в който пишеш тези пренадути лозунги в Сирия се подвизават Русия, Иран и Турция.
  Нима искаш да кажеш, че военните на Русия, Иран и Турция са ислямисти?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4324 Весело

  ....Съгласен съм с вас, че в огромна степен точно те спасиха неговия режим в Сирия.
  —цитат от коментар 32 на Иво


  Не в известна степен, а изцяло!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До модераторите: Защо ми изтрихте коментар [#25], бе хора!? Затова, че нарекох Мизо неонацист ли!? Явно не знаете, че Мизо е НЕОНАЦИСТ и той никога НЕ е крие този факт (което му прави чест впрочем, не че е неонацист разбира се, а че е честен съфорумец и не крие своите истински политически и идеологически пристрастия). Мизо, излез моля те и потвърди моите думи. Не вярвам ти самия да си се почувствал обиден от моя предишен коментар, който беше изтрит. Няма как човек да се обиди от истината, която той самия никога не криел, даже напротив.
  —цитат от коментар 31 на Иво


  На теб, както и на останалите русофили и левичари въобще не ви се обиждам. Политическите ми възгледи са ясни, аватарът ми казва всичко. Аз съм си крайно-десен. Темата за мен е приключена.
  По темата: Смятам, че Европа не трябва да приема бежанци, дори трябва да започне да експулсира такива.

 37. 37 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1577 Разстроено

  Изглежда като мисия невъзможна, поне десетилетия още.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 38. 38 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1577 Разстроено

  Ма кой мисли да се връща, да не са луди? Баба им е послала богата трапеза, а германския данъкоплатец ще ги обгрижва още поколения напред😂😂
  —цитат от коментар 7 на venci4


  Пак глупости пишеш, ей така, без мисъл.
  Прочете ли изобщо какво е написано : "Близкоизточният център "Карнеги" разговаря с общо 320 сирийски бежанци, живеещи днес в Ливан и Йордания. "
  Какви германци ти се присъниха, сирийците, намиращи се в Германия не са обект на това изследване.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#36] от "Mizo":

  Да, точно така, дори останалите съфорумци да не знаят твоите политически пристрастия, които ти самия сподели сега (за което ти благодаря), достатъчно е да се види просто аватара ти за да се досети човек какъв си и какво изповядваш като политически и идеологически пристрастия.

  Иначе, аз НЕ съм русофил, а ЕВРОфил и с коментарите си тук винаги съм отстоявал точно това - защита и подкрепа на ЕС, нейните политики и т.н.. А, относно левичар, ако за теб левичари са европейските социалдемократи и социалисти, то да, аз съм такъв.

  И накрая да напиша и нещо по темата все пак в този коментар, смятам, че сирийските бежанци също трябва да се върнат по родните си места, някой ден, но когато имат условията да направят това. Защото няма как да очакваш дадено сирийско семейство да се върне, когато все още се водят военни дейстия по родните му земи. Страха от репресии и насилие от страна на режима затова, че си напуснал страната си заради войната или че си избягал от казармата примерно също е фактор, който възпира хората да се върнат по родните си земи и това всичко е доста добре описано в самата статия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иво":

  Съюзници не е точната дума. По-скоро кукловоди. Башарката им е марионетка и не може дори да пръ.....днес без да му наредят. То няма как и да е иначе. Армията му е съставена от руски инструктори, хизбулаци и ирански наемници освобождаващи Сирия от народа и. Башарката до държат само като формален повод за присъствието им там.

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#35] от "Храбър":

  Хаха... добре, нека се приближим към златната среда, ще променя формулировката "в известна степен" във "в огромна степен". ;-) Пиша това за да припомня, че все пак режима на Асад има подкрепа и сред самите сирийци, особенно сред малцинствата, пък и доста сирийски сунити също.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#40] от "nhn53551174":

  НЕ съм много съгласен с вас. Русия и Иран са дългогодишни съюзници на режима на семейство Асад, много преди да започне настоящата гражданска война в Сирия. Относно тяхното влияние върху режима, то със сигурност има такова, но дали е пълно влияние, както вие мислите, честно казано се съмнявам, че е точно така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":Е, не знам дали никой не посмя, но вчера вечерта Башарката, барабар с чааветата, кадъната си и целият висш ръководен състав на Сирия е "евакуиран" в Техеран!
  —цитат от коментар 22 на Mizo


  Това той лично ли ти го каза, или го помести на Facebook

 44. 44 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":Е, не знам дали никой не посмя, но вчера вечерта Башарката, барабар с чааветата, кадъната си и целият висш ръководен състав на Сирия е "евакуиран" в Техеран!
  —цитат от коментар 22 на Mizo


  Това той лично ли ти го каза, или го помести на Facebook

 45. 45 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":Е, не знам дали никой не посмя, но вчера вечерта Башарката, барабар с чааветата, кадъната си и целият висш ръководен състав на Сирия е "евакуиран" в Техеран!
  —цитат от коментар 22 на Mizo


  Това той лично ли ти го каза, или го помести на Facebook

 46. 46 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":Е, не знам дали никой не посмя, но вчера вечерта Башарката, барабар с чааветата, кадъната си и целият висш ръководен състав на Сирия е "евакуиран" в Техеран!
  —цитат от коментар 22 на Mizo


  Това той лично ли ти го каза, или го помести на Facebook

 47. 47 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1527 Любопитно

  От какво имат нужда за да се върнат ли?
  От държава, в която да се върнат, ама такава отдавна липсва, благодарение на ВСИЧКИ замесени.

  Знанието е сила, информацията - власт
 48. 48 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иво":

  Дългогодишни заложници е точната дума. Всеки държи заложниците за да ги размени в подходящият за него момент. Разбира се, заложникът също има изгода през този период. Но нямайте съмнение, в подходящият момент, когато бъде ненужен или ще бъде разменен или изоставен.

 49. 49 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Сирийците са малка част от плъзналите из Европа. Африканските навлеци, афганите и другите несирийски араби какво ги бърка състоянието на Сирия?

 50. 50 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#41] от "Иво":

  Когато малцинството управлява въпреки желанието на мнозинството се нарича диктатура.

 51. 51 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Преди всичко се нуждаят от това ислямистите главорези (любимци на Запада) да оставят страната им на мира.
  —цитат от коментар 2 на Феникс


  Никой не се оплаква от главорезите. Даже изобщо не се споменават като проблем за завръщането на бежанците. Вместо "главорези" в представителното изследване на Карнеги деликатно и със съчувствие е вмъкнато "въстанници - мъченици".

  Никога повече мутри начело на България.
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  Доста наши събеседници споменаваха и друго - че ги е страх от днешния президент на Сирия Башар Асад.
  ======
  Преди 2 години, когато го написах същото , 90% от хората тук , ме нарекоха ислямист , провокатор, агитатор и т.н......
  Че Асад бил носител на напредналостта , възвишеността и какво ли още не !
  А бях преразказал единствено мнението на стотиците бежанци , при посещениенията ми в лагерите. .....

  Bukalemun
 53. 53 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 221 Весело

  [quote#43:"labby"][/quote]

  Eх, само ако можеше в черепно-мозъчната ти кухина да протичат когнитивни дейности.
  На, чети: https://www.eremnews.com/news/world/1278766
  Източник на новината е Националната Гвардия на ИРАН!!! Новината е поместена във вестник от ОАЕ, еврейски източници потвърждават.
  Лек ден!

 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#48] от "nhn53551174":

  Възможно е да сте прав за това. Предстои да видим каква точно ще бъде съдбата на Башар Асад.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#50] от "nhn53551174":

  Факт, така е. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  "Ако Башар Асад бъде свален, ще има и сигурност, дори страната да остане без храна и вода.
  =======
  Как интересно го е обяснил интервюирания.......
  Само че глобалните мислители на западния империализъм , имат други планове.

  Bukalemun
 57. 57 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 665 Весело

  Спрете войната и им дайте им същите социални помощи, които им се дават в Германия, и 99,9% ще върнат!
  После им спрете помощите...

 58. 58 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  От какво се нуждаят бежанците, за да се върнат в Сирия
  ============================
  От самолет.

 59. 59 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Любопитно

  Как то какво се нуждаят? САЩ< СА< Турция и подкрепяните от тях терористични групировки да окупират цялата територия. После да се саморазправят по между си! Защото са на принципа-всеки срещу всеки. И после-ражданската война в Сирия да затихне от само себе си! А тя вероятно ще продължи 20-30 години! Може и повече!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 60. 60 Профил на cdw44559327
  cdw44559327
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интересно, "искали" били Асад да се махне, но всички се стичат към териториите, управлявани от него, а не от умерената демократична опозиция.

 61. 61 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Като прочетох, че искат да се отмени наборната служба и спрях да чета повече.
  Смешници.
  Ми кой ще ви пази земята бе?
  Дори и да ви я върнат...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK