Защо балканските лидери вечеряха "без бошняците" в Мостар

На снимката отляво надясно: президентът на Черна гора Филип Вуянович; премиерът на Хърватия Андрей Пленкович; президентът на Сърбия Александър Вучич; премиерът на България Бойко Борисов, хърватският член на босненското президентство Драган Чович; председателят на босненския парламент Боряна Крищо; и президентът на Република Сръбска Милорад Додик.

© Пресслужба на Министерски съвет

На снимката отляво надясно: президентът на Черна гора Филип Вуянович; премиерът на Хърватия Андрей Пленкович; президентът на Сърбия Александър Вучич; премиерът на България Бойко Борисов, хърватският член на босненското президентство Драган Чович; председателят на босненския парламент Боряна Крищо; и президентът на Република Сръбска Милорад Додик.Отвъд официалните разговори в босненския град Мостар Бойко Борисов и други балкански лидери имаха възможност да си говорят и на вечерята, на която той присъства с премиери и президенти от няколко западнобалкански държави, преди да открие Международния икономически панаир в Мостар.


Докато едни посрещнаха с предпазлив оптимизъм посещението на Борисов - като лидер на страната, поела председателството на Съвета на ЕС от началото на януари, други изтъкнаха, че той няма как да се срещне с политиците, които фактически управляват страната домакин в момента - председателя на тричленното босненско президентство Бакир Изетбегович и председателя на Съвета на министрите Денис Звиздич.


Отсъствието им от иначе "частна" вечеря, на която е домакин хърватският член на президентството, роденият в Мостар Драган Чович, и на която единствените други босненски представители бяха президентът на босненските сърби Милорад Додик и председателят на федералния парламент, босненската хърватка Боряна Крищо, може да звучи като дребна вътрешнополитическа подробност.
То обаче може да въвлече Борисов в рискована игра във време, в което босненските политици на практика водят чрез нападки едни към други кампания за националните избори през октомври - при това в страна, където новият изборен цикъл е водеща тема от над година и се оказа по-важна от нуждите на евроинтеграцията.


Особено рискована я прави обещанието, което премиерът даде след двустранни разговори с Чович - да съдейства за изборна реформа, която именно хърватите желаят най-силно.


Без запазени места


Според някои издания Чович дори не запазил места на вечерята за Изетбегович и Звиздич, а ги е поканил със закъснение, знаейки, че те ще откажат. Така "от името на Босна и Херцеговина" единствено представители на хърватската HDZ, разклонение на управляващия в северната съседка Хърватски демократичен съюз, и на Съюза на независимите социалдемократи (SNSD, партия на босненските сърби) разговаряха с чуждестранните гости. Освен това Чович и парламентарният председател Крищо са съответно председател на HDZ и негов заместник, а SNSD оглавява известният Милорад Додик.


"Някои представители на международната общност бяха неприятно изненадани, че на вечерята с премиера на Хърватия Андрей Пленкович и премиера на България Бойко Борисов не е поканен председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина", пише онлайн изданието Klix в публикация, озаглавена "Вечеря без бошняците".


Причина за напрежението между водещите хърватски и бошняшки партии (и двете силно консервативни) е спешната нужда от ново законодателство, за да се избегне (по думите на хърватите) блокаж на държавата. Според сегашния закон изборите трябва да се проведат в първата неделя на октомври, а указът с датата им да е подписан най-късно до 10 май. Това е и моментът, до който трябва да се измени изборният закон, части от който бяха отменени още в края на 2016 г. от Конституционния съд на Босна и Херцеговина.


Става въпрос за броя на депутатите в Дома на народа, или парламента, на Федерация Босна и Херцеговина (едната, по-голяма съставна единица на страната) и начина на избирането им. Във Федерацията, която събира бошняци и хървати, хърватският депутат Божо Любич обжалва сегашните правила с аргумента, че системата дава възможност на бошняците да избират депутати, представляващи хърватите.


Нещо повече, на държавно ниво бошняците - над три пъти повече от хърватите - могат да избират и собствения си, и хърватския член на тройното президентство. Конституционният съд даде право на Любич и събуди страхове от "мостарски сценарий" - заради отменени правила за местни избори през 2010 г. Мостар няма градски съвет, а избраният година по-рано кмет не може да бъде сменен или отстранен при липса на съвет. Хървати и бошняци (вече почти равен брой) в града години наред не успяват да се договорят за нови правила и така в петия най-голям босненски град демокрацията не може да бъде възстановена.


Тримата президенти - сърбинът Младен Иванич, бошнякът Бакир Изетбегович (първите двама отляво надясно) и хърватинът Драган Чович (четвъртият отляво надясно) бяха заедно, когато посрещаха председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и еврокомисаря по въпросите на разширяването Йоханес Хан в Сараево на 28 февруари.

© Associated Press

Тримата президенти - сърбинът Младен Иванич, бошнякът Бакир Изетбегович (първите двама отляво надясно) и хърватинът Драган Чович (четвъртият отляво надясно) бяха заедно, когато посрещаха председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и еврокомисаря по въпросите на разширяването Йоханес Хан в Сараево на 28 февруари.


Реформа на реформата


Ако проблемът не се разреши на национално ниво, няма да може да се формира управлението на ниво федеративни единици, нито да се довърши изграждането на националния парламент (в който членовете на едната от камарите, федералния Дом на народа, се назначават от депутатите в парламентите на съставните части). А без Дома на народа не може да бъде избрано и правителство, казват хърватите. "Нов закон или разпад на Босна и Херцеговина", настояват издания, подкрепящи предложението за реформа на Чович.


Именно Драган Чович оглавяваше президентството на Босна и Херцеговина през януари - по времето, когато българското европредседателство с фокус върху Западните Балкани започна и направи така, че интеграцията на шестте държави да изглежда по-близка. Той искаше проблемът да бъде решен в рамките на осеммесечния му мандат, който завърши на 18 март. Сега Изетбегович, поел властта от него, е единственият президент, у когото остава възможност за подобна инициатива половин година преди изборите.


Оглавяваната от него консервативна Партия на демократичното действие (SDA) обаче смята, че Чович и неговата HDZ използват проекта си за реформа за "изборно инженерство" и че той би облагодетелствал хърватите неправомерно. И босненското общество е разделено, а противниците на Чович гледат на Додик и Република Сръбска като на съюзници на HDZ както по този въпрос, така и при някои други гласувания в парламента. Нито HDZ обаче има имат нужното мнозинство, за да мине реформата, нито SDA - за да предложат алтернатива.


Бошняците се опасяват и че предложението на хърватите, което и Загреб подкрепя, допълнително ще раздели страната на още по-малки, "етнически" изборни райони; затова Изетбегович не би приел предложението в този му вид. Междувременно Хърватия търси и от Турция, която има известно влияние в Сараево, подкрепа за реформата. Според привържениците на проекта той ще помогне хърватите (498 хил. души във Федерацията по данни от 2013 г., докато бошняците са 1.56 млн.) да бъдат по-добре представени и ще отслаби страховете от създаване на трета териториална единица в Босна и Херцеговина.


За нуждата от изборна реформа (макар и без да споменава конкретно проекта на HDZ) говори и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на балканската си обиколка през февруари. Постоянните мисии на ЕС и САЩ в Сараево също искат реформа, но внимават да не се ангажират с предложения от конкретни партии и разочароват босненските хървати.


"И другата страна"


След срещата с Чович в прессъобщението на Министерския съвет нямаше и дума за изборите в Босна и Херцеговина. След вечерята с него и срещата с президента Александър Вучич обаче Борисов заговори за тях.


В съвместното си изявление с Вучич премиерът изрази песимизма си за реформата: "Категорично по изборния закон няма да се разберат трите страни, а това няма да е най-доброто, което очаква Европейският съюз." Борисов предупреди, че бездействието по въпроса може дори "трайно да блокира" Босна и Херцеговина, но добави, че е на "разположение" за помощ. Борисов потвърди и информацията, която дойде през регионални издания още ден по-рано, след пристигането му в Мостар - босненският му колега Звиздич ще е в София утре и вдругиден.


Всичко това съответства на съобщенията, че от Борисов се очаква да помогне на Босна и Херцеговина да пренапише изборния си кодекс. Подобни искания обаче не са дошли от Изетбегович като ротационен председател на президентството, а от Чович (дали той е бил начело, когато поканата е получена в София, може да се спекулира). Затова в края на срещата с Вучич Борисов побърза да уточни, че предстои да говори и с "другата страна" - сякаш става дума за конфликт, в който българският лидер влиза в ролята на посредник.


От HDZ говорят за "нечестни избори" в Мостар още от 1996 г. Тогава те бойкотират първото в мирно време заседание на градския съвет - столовете им остават празни.

© Associated Press

От HDZ говорят за "нечестни избори" в Мостар още от 1996 г. Тогава те бойкотират първото в мирно време заседание на градския съвет - столовете им остават празни.


Сами или с чужда помощ


В понеделник следобед Борисов спомена и Звиздич, и Изетбегович като свои гости - по-малко от 24 часа след като Изетбегович, вече отказал се дори да пътува до Мостар (макар икономическият панаир да е едно от най-важните международни събития в страната), разговаря по телефона с Вучич. Борисов тогава обясни идеята за посещението на двамата държавни ръководители с думите: "Така че в тази изборна година по всички възможни начини да се трудим, за да помогнем за единството на държавата."


Снощи, часове след откриването на панаира, обаче и самият Изетбегович, който прие Борисов само няколко месеца по-рано като първи български премиер в Босна и Херцеговина, не скри раздразнението си. "Не съм чул никакви послания, цял ден работих", каза той, помолен да коментира посланията от срещата в Мостар. "Ако сами не успеем да намерим решение, това е лош сигнал за Европа. Ще изпрати и лошо послание за Босна и Херцеговина. За нас е важно да опитваме да намерим решение, а не е късно до края на септември. Този парламент може да реши всичко, докато не се разпусне. Имаме още към 5-6 месеца срок."


Междувременно, докато засегнатите страни в Босна и Херцеговина заговориха за проблема, се появиха и анализи като текста на неправителствената организация "Европейска инициатива за стабилност" (ESI), според който босненската демокрация всъщност "няма да свърши през октомври", а истерията се създава изкуствено. Други анализатори изтъкват, че пропуски в законите, които ограничават част от босненските граждани да се кандидатират на изборни длъжности, може да са по-голям проблем от "неконституционните" правила.


Дори изборната реформа само да се използва за политически цели и за ангажиране на международни актьори, това би означавало, че двете страни само ще използват разговорите си с Борисов (а и с Вучич), за да спечелят по-важната битка за изборите - информационната. Особено ако дневният им ред стане част от срещата ЕС - Западни Балкани в София на 17 май.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Яли са суджуци, а в Босна свинко не ядат?!?

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Каква е тази нация "бошняци"?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Борисов не следва да е пасивен наблюдател, ако иска да е посредник...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  УФФ,ЗАПУШИ МИ ГЛАВАТА ОТ ТАЯ БЪРКОТИЯ...КАТОЛИЦИ ТЪРСЯТ ОТ ТУРЦИЯ СЪДЕЙСТВИЕ ЗА НЕЩО СИ.ПАЗИ ,БОЖЕ!
  И КАТО КАПАК СУПЕРБОКО КАТО ПЪРВИ ОПРАВЯЧ НА БАЛККАНСКИЯ ГЮВЕЧ.ЩОТО ВЕЧЕ СИЧКО Е ОПРАВИЛ В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА,МОЖИ БИ?ЩОТО СТРАНАТА ВЕЧЕ Е ПРЕДАДЕНА НА РАШИСТИТЕ И БОКОВАТА МИСИЯ ТУК Е ИЗПЪЛНЕНА..

 5. 5 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Що баце е изел яденьето и не е останало за тех

 6. 6 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 439 Неутрално

  По-далеч от тоя сръбски тюрлю гювеч, нямаме работа там

  I shave with Occam's razor
 7. 7 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 272 Весело

  Май е имало свинско на трапезата...

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Ситуацията в Босна и Херцоговина е като илюстрация до къде може да се стигне в абсурда на националните претенции.
  Един каскет хора ще си извадят очите накъде да се дърпа чергата и при това, валят манипулации от всичките околни заобикалящи ги страни и разбира се "помагачите" ( всъчщност обичайните заподозрени в интереси на балканите:)) от по-далечните места по света.
  Но когато народа е прост и се поддава на всякакви лъжи и инсинуации, така ще бъде - то и у нас 10% гласуват за т.н. патриоти.
  Защо и най-вече с какви резултати за нас, да не говорим за целокупния ЕС се пъха в тази каша ББ, шредстои да видим, но искрено се надявам, не на неговата опитност като медиатор, а на неговото шубе, та да не успее да ни докара допълнителни вражди и разправии играйки ролята на посредник в споровете.

 9. 9 Профил на dimitarkasev Kasev
  dimitarkasev Kasev
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Имат ли акъл Евролидерите да дадат такава отговорна мисия на нашия простак?Този ще изпъ ни задачата поставена от Путшн и Вучич.Страм ме е от Юнкер, Туск , не разбраха ли този селски лъжец

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Много тънак лед, трябва висш пилотаж за да не падне в заложените капани.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  На екс Югославия не може да и се помогне. Това е сборище от народи с различни религии, кой от кой по-примитивни и комплексирани, с високо самочувствие и голяма простотия. Между тях и ЕС като манталитет и ценности зее пропаст по-голяма от Средиземно море. България и Румъния в това отношение са си направо Европейци

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Ненавистта и недоверието са толкова големи, че и 23 години след спирането на войната не могат да се разберат. Това, освен другото говори и за консерватизъм и за простотия, застинали в XIX век. Не е проява на здрав патриотизъм, а на див провинциализъм.
  От контактите си със сърби и хървати още през 90-те години, съм останал с впечатлението, че при даденото възпитание, което имат (дори иначе хора на ниво и с добро образование), най-доброто решение е разделяне на Босна и Херцеговина на етнически държави - не могат да се разберат и да се успокоят. Или ще заеме векове.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На екс Югославия не може да и се помогне. Това е сборище от народи с различни религии, кой от кой по-примитивни и комплексирани, с високо самочувствие и голяма простотия. Между тях и ЕС като манталитет и ценности зее пропаст по-голяма от Средиземно море. България и Румъния в това отношение са си направо Европейци
  —цитат от коментар 11 на uq


  ТАКА Е.МА НАШ СУПЕРБОКО СИ ГО ВЛЕЧЕ ПРИМЕТЕВИЗМА...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  офф..ПРИМИТИВИЗМА ,ДЕ.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Такава каша даже и у нас няма. По-добре да не се забъркваме, там няма друг изход освен разцепване на държавата на три части.

 45. 45 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Незнайко, босненци са православните в Босна, а бошняци - мюсолманите. Поне по техните земи така е прието.

 46. 46 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Преди година маргиналите не вярваха ,че България и Македония ще подпишат договора за добросъседство и Гърция и Македония, че ще седнат на една маса за да разрешат проблема с името.

 47. 47 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  На повечето снимки Борисов изглежда едър спрямо другите. На тази снимка всички са по-високи от него. Аз съм работи в региона 8-9 години. БиХ ядат най-много месо на глава от населението.
  Според някои - това е причината за бързото увеличаване на средната височина на населението (и Черна гора, и в Хърватия ...)
  Е, въпрос малко и на съвпадение. Предишните лидери на Сърбия не бяха високи като Вучич, Додик е бил баскетболист и т.н.

  Никола Йорданов
 48. 48 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#47] от "Никола Йорданов":

  Това е влиянието на денарския расов подтип на европеидната раса.
  Всъщност мисля че най-високите хора на света са черногорците и хърватите.

  Panta rhei....
 49. 49 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Каква е тази нация "бошняци"?
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Тея са отдавна известни.

  "Имаше и ешелон бошнаци, който по неизвестни причини чакаше вече от два дена, напълно изоставен и забравен. Бошнаците от два дена не бяха получавали храна и бяха плъпнали по Нова Пеща да просят хляб. Не се чуваше нищо друго освен ядосания говор на забравените бошнаци, които оживено жестикулираха и непрекъснато повтаряха: „Ебем ти бога, ебем ти душу, ебем ти майку.“

  https://bit.ly/2JE5pJg

 50. 50 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не знам дали на вечерята е имали свинско, но нашиОТ отдавна не може да си закопчава гащите.
  От държавни софри.

 51. 51 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#48] от "Molossian":

  Така е. Като нищо са едни от най-високите в средни стойности в света. И това съвсем не е от скоро.

 52. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Босненските мюсюлмани. Като косовари. Косовските албанци.

  Мърфи е оптимист!
 53. 54 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  Защо ли му трябва на нашият премиер да се занимава и с тези. Да помогне с каквото може на макетата и толкоз.

 54. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално


  Участието на който и да било български министър-председател в тази пост-югославска бъркотия би било напълно неуместно. Но участието на Бойко Борисов има предимството да бъде и комично.

 55. 56 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#11] от "uq":

  Вземи да се поразходиш се из Словения (и Хърватска) и тогава пак напиши коментар, моля те :)

 56. 57 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Пак реши Икономедия да направи от мухата слон! Но за каквото плащат спонсорите за това пишете! Нормано - който плаща - той поръчва музиката на "свободното слово"! Какво като "бошняците" не са били поканени на вечерята? Те нямат място там. Това е била вечеря на лидери на измислени нации! Т.нар. бошняци са измислица и пародия на нация! Просто със сила трябваше изкуствено да бъдат създадени две мюсюлмански държави в Европа! Държавата Босна и Херцеговина трябва да бъде разделена на три и Република Сръбска - да се присъедини към Сърбия, Хърватска да взема частта населена с хървати и останалата част да остане държавата на бошняцте!

 57. 58 Профил на vvladov
  vvladov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "Molossian":

  мислиш защото не знаеш, че всъщност най-високата нация в света са холандците ;)

 58. 59 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Старото рекетьорче е научено да се вклинява и да разделя, а не да обединява, ето защо се е оплело в постюгославската прежда. А иначе, волно или неволно, а най-вероятно от глупост, с действията си Борисов работи изцяло за интересите на Русия и Турция, които също имат за цел поддържането на разкол в бивша Югославия - за да се възпрепятства влизането им в ЕС и за да се създават предпоставки за поддържане на напрежение по етническа и религиозна линия. Срещата е провал за Борисов.

 59. 60 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Разстроено

  В този спор всеки се чуства ощетен.Трудно се лекуват стари рани.Югославия бе едно сборище от взаимна омраза.Всичко създадено насила рухва, а новото е разцепление със стари тегоби. Където е стъпил руски ботуш и турски фес не очаквай добро!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK