Най-важното, което Марк Зукърбърг каза пред Сената

Най-важното, което Марк Зукърбърг каза пред Сената

© Leah Millis, ReutersСъздателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг се изправи снощи пред американски сенатори, за да обясни скандала с "Кеймбридж аналитика" и злоупотребата с лични данни на потребители.


В продължение на пет часа той отговаря на въпросите на сенаторите, а днес ще се изправи и пред няколко комисии в Камарата на представителите. В. "Гардиън" събра някои от най-важните неща, които той каза.


За правото на неприкосновеност


"Вярвам, че е важно да кажем на хората как точно ще използваме информацията, която споделят във Фейсбук."
"Всеки път, когато споделите нещо – снимка, съобщение - всеки път има как да контролирате с кого го споделяте."


"Дългите политики за неприкосновеност са много объркващи. Ако са дълги, ако в тях са включени всички подробности, това намалява процента на хората, които ще ги прочетат и ще ги разберат."


За "Кеймбридж аналитика"


"Доколкото знаем, "Кеймбридж аналитика" не са използвали услугите ни през 2015 г. Не са били рекламодател. Не са управлявали страници. Така че нямаше какво да забраним."


По-късно той се поправи.


"Моето разбиране бе, че не са били на платформата, не са развивали приложения и не са били рекламодатели. Когато по-късно проверих, екипът ми ме уведоми, че "Кеймбридж аналитика" всъщност са започнали дейност като рекламодател по-късно през 2015 г. Така че на теория бихме могли да ги забраним тогава. Сгрешихме, че не го направихме."


"Когато ни казаха, че не са използвали данните и че са ги изтрили, преценихме, че случаят е приключен. В ретроспекция това бе очевидна грешка. Не трябваше да им вярваме. Осъвременили сме политиките си, за да гарантираме, че няма да направим същата грешка отново."


За запазването и продажбата на лични данни


"Съществува масово разпространената заблуда, че продаваме данни на рекламодателите. Не продаваме данни на рекламодателите. Позволяваме им да кажат до кого искат да достигнат и работим по това. Това е фундаментална част от модела ни и нещо, което често е възприемано погрешно."


На въпрос дали ученият Александър Коган е продал данните на други хора или институции освен на "Кеймбридж аналитика", Зукърбърг отвърна: "Да. Разследваме всяко приложение, което е имало достъп до голям обем информация. И ако открием, че някой е я използвал некоректно, ще им забраним достъпа до Фейсбук и ще съобщим на всички засегнати."


За регулациите


"Позицията ми не е, че не бива да има регулации. Мисля, че същинският въпрос, при положение че интернет става по-важен в живота на хората, е каква е правилната регулация, а не дали трябва да я има."


За руската намеса


"Едно от нещата, за които съжалявам най-много, е, че се забавихме да идентифицираме руските информационни операции през 2016 г."


"В Русия има хора, чиято работа е да се опитват да експлоатират системите ни, други интернет системи и други системи."


"Това е продължаваща надпревара във въоръжаването. Докато има хора в Русия, чиято работа е да се намесват в изборите по света, този конфликт ще продължава."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK