Изслушването на Зукърбърг показа, че Конгресът не разбира що е то "Фейсбук"

Изслушването на Зукърбърг показа, че Конгресът не разбира що е то "Фейсбук"

© Leah Millis, ReutersШефът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг призна, че въвеждането на регулации върху компаниите, занимаващи се със социални медии, е "неизбежно", и разкри, че дори собствените му лични данни са били компрометирани от злонамерени външни лица. Но след два дни показания изглежда, че Конгресът не знае много нито за "Фейсбук", нито какво да прави с него.


Вчера членове на Камарата на представителите разпитаха агресивно Зукърбърг за данните на потребителите, настройките за сигурност и дали компанията е предубедена спрямо консерватори. Представители както на Републиканската партия, така и тези на Демократическата заявиха, че може да се наложи въвеждането на регулации, но нямаше консенсус и не бяха съобщени много детайли как може да изглеждат тези мерки. Нямаше консенсус дори по въпроса кои са най-големите проблеми.


Конгресменът от Ню Джърси Франк Палоун, най-високопоставеният представител на Демократическата партия в комисията, заяви в началото на изслушването, че планира да работи по проектозакони, но изпитва скептицизъм, че Конгресът ще приеме такива. "Просто съм го виждал и преди, отново и отново - провеждат се изслушвания и нищо не се променя", заяви той.
За Зукърбърг, който често се оказваше принуден да обяснява с елементарни термини на два пъти по-възрастни от него конгресмени какво прави неговата компания, изслушването можеше да се сметне за победа: акциите на "Фейсбук" се повишиха с повече от 1%, след като в понеделник се повишиха с 4.5 на сто. И компанията му си върна повече от 25 милиарда долара от пазарната стойност, които беше загубила, след като през март беше разкрито, че фирмата "Кеймбридж аналитика", занимаваща се със събиране и анализ на информация и свързана с предизборния щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп, е събрала личните данни на 87 милиона потребители, за да се опита да повлияе на изборите.


Въпреки това акциите на "Фейсбук" остават с близо 10 на сто по-ниско от точката, в която бяха преди скандала, спад, който доведе до загуби от 50 милиарда долара от богатството на акционерите. Зукърбърг се съгласи да се яви на изслушването, докато напрежението се засилваше заради скандала с "Кеймбридж аналитика" и заради признанието на самата компания миналата година, че е била компрометирана от руснаци, опитващи се да повлияят на президентските избори през 2016 година.


По-рано тази година специалният прокурор Робърт Мюлър обвини 13 руснаци и три руски компании в заговор за намеса в президентските избори през 2016 г. чрез кампания за пропаганда в социалните медии, която включвала закупуване на онлайн реклами, използвайки измислени американски имена, както и политическа дейност на територията на САЩ. Много от руските реклами са били във "Фейсбук".


Изслушването на Зукърбърг показа, че Конгресът не разбира що е то "Фейсбук"

© Leah Millis, Reuters


Във вторник Зукърбърг заяви пред Сената, че компанията е работела с Мюлър по свързаното му с Русия разследване и се извиняваше отново и отново за начина, по който компанията му се е отнесла към защитата на личните данни на потребителите. "Аз създадох "Фейсбук", аз го ръководя, аз отговарям за това, което става тук", заяви той.


Депутатите от Камарата на представителите бяха малко по-строги към Зукърбърг, отколкото колегите им от Сената, много от които изглеждаха объркани по отношение на компанията и точната ѝ дейност. Някои от членовете на Камарата го прекъсваха рязко по време на въпросите, опитвайки се да използват максимално добре четирите минути, с които разполагаше всеки от тях.


Като цяло Зукърбърг запази самообладание, повтаряйки много от добре заучените си отговори: Съжалява за грешките на компанията. Работи по технология за изкуствен интелект, която да разчиства речта на омразата и в същото време да гарантира, че няма да има блокирани по грешни причини потребители. Хората притежават собствените си данни, както го вижда той. И той е изминал дълъг път, откакто е създал платформата в стаята си в общежитието преди близо 15 години.


Някои от конгресмените говореха на 33-годишния Зукърбърг, както биха говорили на децата или внуците си, и от време на време бяха объркани от заплетената работа на компанията му.


В края на отпуснатите му четири минути конгресменът от Републиканската партия Гюс Билиракис от щата Флорида похвали социалната медия, казвайки, че "за нас, възрастните, е прекрасно да поддържаме връзка с роднините си".


Към края на вчерашното изслушване Зукърбърг беше прекарал около 10 от последните 24 часа, давайки показания пред Конгреса на САЩ. По отношение на регулациите заяви, че е отворен към тях. "Значението на интернет в живота на хората по света нараства и мисля, че неизбежно ще се наложи да се въведат някои регулации", каза той.


Въпреки това конгресмените трябва да бъдат внимателни, каза той, отбелязвайки, че нови правилници или закони може да навредят на по-малки предприятия повече, отколкото на бегемот като "Фейсбук". Председателят на комисията по енергетиката и търговията на Камарата на представителите Грег Уолдън заяви, че комисията ще разгледа какво може да се направи. "Макар че "Фейсбук" със сигурност се е разраснал, опасявам се, че не е узрял", заяви Уолдън, представител на Републиканската партия от Орегън. "Мисля, че е време да се запитаме дали не е прибързвал и не е счупил прекалено много неща".


Много от въпросите се фокусираха върху "Кеймбридж аналитика", която е събирала информация преди няколко години чрез тест за определяне на личността, създаден от университетски учен. Приложението е събирало не само данните на хората, които са попълвали теста, а и - благодарение на слабите ограничения на "Фейсбук" - данни от техните приятели, включително данни, които те не са избирали да споделят публично. След това "Кеймбридж аналитика" се е сдобила с данните и, както се твърди, ги е използвала, за да се опита да повлияе на избори по цял свят.


На изслушването в Камарата на представителите Зукърбърг заяви, че личните му данни също са попаднали в тази схема. Той заяви пред Сената, че "Фейсбук" е бил подведен да повярва, че "Кекмбридж аналитика" е изтрила събраните данни на потребителите и че това "очевидно е било грешка". Той увери сенаторите, че днес компанията би подходила към проблема по различен начин.


Това може да е достатъчно, за да задоволи засега конгресмените. Но положението може да се промени, ако представителите на Демократическата партия поемат контрол над Конгреса на междинните избори, които предстоят тази година. Палоун заяви, че ако демократите бяха водеща сила, "щяхме да оказваме още по-голям натиск". /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1760 Весело

  ми кофти ако беше роден в Русия е лесно. Русия е виновна, сега кво правим като е роден в САЩ

 2. 2 Профил на nechovec
  nechovec
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Докато се бори с руските тролове, разрешава на Кеймбридж аналитика да събира и анализира информация(лични данни) и Манипулира 70-80 милиона американци. Не се вързва нещо.

 3. 3 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ми кофти ако беше роден в Русия е лесно. Русия е виновна, сега кво правим като е роден в САЩ
  —цитат от коментар 1 на 1001


  Прочети за закона Ярова в Русия и пак се върни да коментираш глупости ....

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Това стана ясно веднага, което прави цялото изслушване уникално смешно.

 5. 5 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Весело

  Когато с ехидна усмивчица отговори "Ами сенаторе, как да ви обясня откъде са приходите... пускаме им реклами" - стана ясно кой откъде е.

 6. 6 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Извинете, какво е "бегемот"?!?

  Знам, че е хипопотам на руски, но на български език думата няма никакво значение!!!!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  Очаквах повече от Комисията, уже бяха подбрали специалисти по техническите въпроси за втория ден, но нищо реално не се получи. А и Зукърбърг прекара линията на защита на интелектуалната си собственост върху Фейсбук, оспорвана от близнаците Winklevoss, негови състуденти от Харвард.
  ПП
  За всеки случай, "бегемот" е русизъм и означава хипопотам, може все пак да се отредактира в "...отколкото на бегемот като "Фейсбук"."

 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  за ганю най-голема степен на защита е жена му да не разбере, че точи лиги на снимки на приятлката ѝ от плажа през лятната ваканция... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  ега behemoth да нее русизам... ми православнъйми рушняками да ползват хебрюизам... като и българска азбука междувпрочем :)
  http://www.dictionary.com/browse/behemoth?s=t

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Весело


  Изпитвам извество облекчение от факта, че Конгресът на САЩ разбира какво става с "Фейсбук" толкова, колкото нашено Народно събрание разбира какво става с ЧЕЗ.

 11. 11 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Всички знаят какво е Фейсбук. Всички разбират силата и влиянието на този "бегемот", ха-ха! Това, което все още НЕ се разбира от масата е, че не може хем да си публична личност, хем да се криеш като мишок. И хем да влияеш върху нещата и процесите, хем до тебе никой да няма достъп. Да имаш достъп до всичко и всички, а ти самият да си неуязвим и неприкосновен. И все в този порядък неща...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 12. 12 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Конгресът разбира големия бизнес когато трябва да направи нещо за него и има подходящо финансиране. В тая ситуация няма нищо да разберат, защото кой ще плати?

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Весело

  До коментар [#1] от "1001":

  ми кофти ако беше роден в Русия е лесно. Русия е виновна, сега кво правим като е роден в САЩ
  —цитат от коментар 1 на 1001


  Не се тревожете. Няма как Русия да е виновна. Дори и ако Марк Зукърбърг беше роден там. Че и да беше пак "Фейсбук" щеше да го направи в САЩ, а не в Русия. Сергей Брин е роден в Русия, ама Гугъл го направи в САЩ. И Сикорски е роден в Русия, ама хеликоптера го създаде в САЩ. И Зворикин е роден в Русия, ама телевизия гледаха първо американците, а не руснаците. Такие брат, дела.

 14. 14 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Сенаторите не само разбират, какво е Фейсбук, ами направо разпиляха Цукърбъргчо отвсякъде. :-) Разбира се в либералната преса всички други са нерабиращите, лошите, виновните, расистите, хомофобите и т. н. а вашите са добрите, умните и красивите. Смешна история, която отдавна премина към жалка. :-)

 15. 15 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1730 Весело

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Ма в английския behemoth съвсем не означава "хипопотам". Клет "Дневник", клет гугъл транслейт, клети редактори!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 16. 16 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Не спряха американските леви демократи да се чудят какви оправдания да измислят за загубата на изборите. Вместо да гледат напред. Тази антитръмп кампания втръсна.

 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  - Асошиейтед прес, сър.

  Относно регулациите, няма начин. Самият принцип на тази социална мрежа е разголване пред другите на всички подробности за себе си, това е замисълът и. Затова я използват психически неуравновесени личности които обичат да се разсъбличат пред отворените прозорци, изпитвайки перверзното удоволствие, че всички ги гледат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Аз изтрих профила преди 5 години. Хич не ми дреме за зомбитата и техните лични данни! И да си кажа честно - хич не ми липсва. Водя пълницене живот офлайн от социалните мрежи и се чуствам ЖИВ!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 19. 19 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 310 Весело

  Докато има балами, ще има и тарикати! Докато има хора, които споделят в социалните мрежи, за да си вдигнат самочувствието, социалните мрежи ще споделят или продават споделеното.

  От римско време няма измислена регулация за защита при глупост ....

 20. 20 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#6] от "Athanatos":
  До коментар [#7] от "daskal1":
  Бегемот или веемот е голямо земноводно животно, което се споменава в една от книгите на Библията. Било е асоциирано е с различни животни, но описанието не пасва изцяло на нито едно от тях. На руски думата се използва и за хипопотам. Според съвременните библейски изследователи става въпрос за изчезнал вид. Преносно думата се използва за древно чудовище или за нещо огромно.

 21. 21 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#15] от "Хриси":
  Споко, само на руски бегемот означава и хипопотам. На български означава, каквото и на английски. Друг път не подценявай общата култура на Гугъл транслейт :)

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#14] от "xox55541929":

  Сенаторите не само разбират, какво е Фейсбук, ами направо разпиляха Цукърбъргчо отвсякъде. .....
  —цитат от коментар 14 на xox55541929


  И в резултат акциите на "Фейсбук" тръгнаха рязко нагоре.

  ZUCKERBERG WINS ON WALL STREET: Facebook shares have best day in 2 years

  https://www.cnbc.com/2018/04/10/facebook-fb-stock-zuckerberg-speech-in-washington.html

  Бих Ви препоръчал да се придържате към по-достъпни теми отколкото съдбата на "Фейсбук" и ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Пожелавам бодрост и успех.

 23. 23 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Бехемота трябва да внимаваш да не те нацели с камък
  https://tinyurl.com/y7sp5b3k

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#15] от "Хриси":

  Хриси, да, "бехимот" (behemoth, съвременен behemot) e дума от июдейски произход (в библията Jov 40:15-24), използвана за огромно животно - слон, хипопотам, носорог, бивол. В съвременния английски разбира се хипопотам е hippopothamus,.

  Behemoth (/bɪˈhiːməθ, ˈbiːə-, ˈbeɪəmɒθ/; Hebrew: בהמות‎, behemoth (modern: behemot)) is a beast mentioned in Job 40:15–24. Suggested identities range from a mythological creature to an elephant, hippopotamus, rhinoceros, or buffalo.[1]

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#20] от "kumcho___valcho":
  Точно така, дадох цитат в # 24.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#21] от "kumcho___valcho":

  Интересното е, че в руския"бегемот" е дошъл през немския, а немците са го заимствали от йудейския.

  бегемо́т • (begemót) m anim (genitive бегемо́та, nominative plural бегемо́ты, genitive plural бегемо́тов)

  1. hippopotamus
  2. (mythology) behemoth

 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 382 Неутрално

  В конгредса има дъртаци, които хал хабер си нямат от същността на фейсбук, така че и да им обяснява, нищо няма да разберат. По изказванията им става ясно, че не са в час.

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Тъй, тъй... Асошиейтед прас прес разбира, :)
  но Конгрес на 50 и отгоре щати не?

  А даже на Зука окрали от Бука личните данни.
  В хотел ли нощувал?
  Под шипков ли храст?
  Опита, но не можа да отгатне.

  "Изслушването на Зукърбърг показа, че Конгресът не разбира
  що е то "Фейсбук"",
  Мери Клеър Джалоник и Барбара Ортутай,
  Асошиейтед прес

 29. 29 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  "В края на отпуснатите му четири минути конгресменът от Републиканската партия Гюс Билиракис от щата Флорида похвали социалната медия, казвайки, че "за нас, възрастните, е прекрасно да поддържаме връзка с роднините си".

  Толкова е мило това!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Весело

  Цукърбърг не казва истината :) но е разбираемо. Той защитава създанието си. И сенаторите го разбират, защото не искат да сринат многомилиарден бизнес. Нещо, което със сигурност биха направили, ако фирмата не беше толкова значима.
  Пример за спестяване на истината: "Ами сенаторе, продаваме реклами" :)
  Въпросът е: "Дали?" :)
  Фейсбук продава таргет групи (до идентифициран читател ) за реклами :)
  Т.е. фирма, желаеща рекламата и за Пежо или конкурент на Пежо да се прочете от младежи, с интерес към автомобилите, около Пазарджик, пишещи активно за някакъв модел на Пежо ще го възложи на Фейсбук, която ще го прати на всички в тази "група" независимо дали са били или не във фейсбук.
  Сега въпросът е "Какво в този случай продава Фейсбук? Реклами или аудитория?"
  Отговорът е ясен "Аудитория с пощенски кутии където пада рекламната брошура" Продажбата на реклама е нещо друго :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Когато с ехидна усмивчица отговори "Ами сенаторе, как да ви обясня откъде са приходите... пускаме им реклами" - стана ясно кой откъде е.
  —цитат от коментар 5 на Неизвестен извършител


  Ерин Хеч просто трябваше да продължи -- Ми, като това било, пускали сте били само реклама, що тогава карате хората да се регистрират и да им притежавате личните данни? Даже и да им тръгнаха акциите леко нагоре, сенаторите го разбиха, защото даже и за слепия стана ясно що за измама е. Вероятно и някой друг има интерес от подробната регистрация, затова още го държат над водата. Не ми се занимава да пиша повече по тази очевидно скучна тема.

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Конгресът разбира, много добре.
  Не е наясно Франкенщайн ;)

  Сенаторите са Експерти -- като милиарди потребители,
  по най-важната перспектива:
  Client/Server, Потребителска, Клиентска.

  Набелязаха ред въпроси за Investigation.
  Набелязали са области за Regulation.

  Това касае не само FB.

  Виртуална интернет услуга за милиарди физически и юридически лица не е просто "социална медиа" или "мрежа".

  Де факто e в множество конвенционални категории,
  като например необходима "Битова" услуга (Utility)
  Вода, Електричество, Телефон...

  До коментар [#10] от "Един препатил":

  Изпитвам извество облекчение от факта, че Конгресът на САЩ разбира какво става с "Фейсбук" толкова,
  колкото нашено Народно събрание разбира какво става с ЧЕЗ.

 33. 33 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#21] от "kumcho___valcho":

  https://youtu.be/ji1tCcIgH5U
  Беема-добиче
  Беемот-добичета

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  В този ред на мисли,
  The Father of the Computer "ABC" Atanasoff,
  ако твореше под номенклатурско иго,
  не би изобретил Компютъра.

  А без Компютър - пайжина жалка
  (www) би била

  До коментар [#13] от "Един препатил":
  До коментар [#1] от "1001":

  ми кофти ако беше роден в Русия е лесно. Русия е виновна, сега кво правим като е роден в САЩ
  —цитат от коментар 1 на 1001

  Не се тревожете. Няма как Русия да е виновна. Дори и ако Марк Зукърбърг беше роден там. Че и да беше пак "Фейсбук" щеше да го направи в САЩ, а не в Русия. Сергей Брин е роден в Русия, ама Гугъл го направи в САЩ. И Сикорски е роден в Русия, ама хеликоптера го създаде в САЩ. И Зворикин е роден в Русия, ама телевизия гледаха първо американците, а не руснаците. Такие брат, дела

 35. 35 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "1001":

  аве аре ве , следвщата програма на световната банка ще е обвързана с тия машинации за да може щатите да си гасят борчовете ,като сьемата с глобалното затопляне и леонардо ди каприо ...аре моля ,Ви!

 36. 36 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 793 Неутрално

  ДНЕВНИК, в българския език няма дума "бегемот".

 37. 37 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Весело

  Аз изтрих профила преди 5 години. Хич не ми дреме за зомбитата и техните лични данни! И да си кажа честно - хич не ми липсва. Водя пълницене живот офлайн от социалните мрежи и се чуствам ЖИВ!
  —цитат от коментар 18 на xqv31309910


  Не, не си го изтрил. Спомни си логина си и поралата си, влез пак, и ще видиш, че всичко е там и те чака.
  И аз мислех преди време, че съм го изтрил, ама след верме по инерция влязах пак, просто защото броюзърът ми помнеше логина и паролата, и ХОП - изненада!

 38. 38 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Весело

  ДНЕВНИК, в българския език няма дума "бегемот".
  —цитат от коментар 36 на Weingro


  Но пък това много хубаво показва природата нажурналистите на Дневник ;)
  А иначе се правят на нещо съвсем различно :)))

 39. 39 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тоя фарс продължава прекалено дълго :)
  Ей го САЩ имат 100 % достъп до ФБ Туитър и други подобни платформи но не видях някой да пише за това?
  Защо ли ?
  При това е доказано :)

 40. 40 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Всички знаят какво е Фейсбук. Всички разбират силата и влиянието на този "бегемот", ха-ха! Това, което все още НЕ се разбира от масата е, че не може хем да си публична личност, хем да се криеш като мишок. И хем да влияеш върху нещата и процесите, хем до тебе никой да няма достъп. Да имаш достъп до всичко и всички, а ти самият да си неуязвим и неприкосновен. И все в този порядък неща...
  —цитат от коментар 11 на Йоаникий


  Що да не може ?
  Сноудън не даде ли доказателства че ЦРУ го може и го прави ?

 41. 41 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "xqv31309910":

  Абсолютна истина. Проблема е обаче, че Фйса не те истрил :)

 42. 42 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#33] от "Sabbath":

  До коментар [#21] от "kumcho___valcho":https://youtu.be/ji1tCcIgH5U Беема-добичеБеемот-добичета
  —цитат от коментар 33 на Sabbath

  На всяко гърне си меродия, когато се спомене нещо еврейско. Нещата често са по-сложни и изискват по-задълбочени познанния:

  In form it is a plural of בהמה, but in Job 40:15-24 the word is accompanied by verbs and adjectives in the singular (describing a big and powerful beast).
  This fact can be explained either be assuming a pluralis excellentiae, a method of expressing greatness by pluralizing a noun, or by assuming a word in the singular.
  The first approach is taken by the Septuagint (θηρία (thēría)) and by the Targum (בעיריא), both translating the word as “beasts”.
  The second approach is taken by the Midrash (Leviticus Rabbah 13:3), describing the בהמות as a great beast, and probably also by the Peshitta, transliterating the word rather then translating it: ܒܗܡܘܬ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK