Строителството в Северна Корея процъфтява, но кой го плаща

Строителството в Северна Корея процъфтява, но кой го плаща

© Associated PressПлажна ивица, петзвездни хотели? Небостъргачи само на няколко преки от площад "Ким Ир-сен"?


Северна Корея бързо напредва с големи строителни проекти, които според някои експерти са насочени към разрастване на пазара за недвижими имоти под наем или частна собственост с цел да се помогне за укрепване на финансовото състояние на режима на Ким Чен-ун, засегнат от санкции заради ядрената му програма. Разрастващ се пазар за частни имоти не звучи много социалистическо и наистина не е.


Но правителството, изпитващо хроничен недостиг от пари в брой, изглежда, разработва нов източник на приходи - продажби на имоти за класата на севернокорейските новобогаташи, натрупали благосъстояние от разрастващата се, но все още предимно неофициална пазарна икономика на страната, придобиваща форма, откакто Ким дойде на власт.
Натискът върху Пхенян се увеличава, след като китайските инвеститори, които по традиция поддържат икономиката му, се оттеглят на фона на по-суровите от когато и да било ограничения, наложени от Пекин.
Строителните проекти, чието завършване може да струва доста над милиард долара, получават значителен тласък. Те са част от започнала преди шест години усилена строителна дейност при управлението на Ким, преобразяваща пейзажа в Пхенян. Севернокорейски служители заявиха пред "Асошиейтед прес", че се надяват поне някои от проектите да бъдат готови, за да се представят за честванията по случай 70-ата годишнина на страната през септември.


"От 2012 г. строим нов проект всяка година,


затова мисля, че след година в града ще са направени доста промени", каза архитект Ким Кум-чхол от Академията по архитектура "Пектусан" - центъра за архитектурни изследвания и проектиране в Северна Корея. "Имаме много строителни планове." Той каза, че тази година има три основни проекта.


Първо, да се презастрои центърът на Пхенян, като се заменят ниските жилищни сгради, построени след Корейската война през 1950-1953 г., с по-ефективно усвояващи пространството нови небостъргачи, офиси, обществени сгради и високо жилищно строителство. "В центъра на града има множество стари жилищни сгради, затова се опитваме да ги заменим с нови", обясни Ким.


Второ, в района Уонсан-Калма на източното крайбрежие се планират или се строят над 10 хотела, хиляди жилища и редица почивни комплекси, каза Ким. Хотелите ще варират от сравнително скромни тризвездни комплекси до луксозни петзвездни курорти, каза той. Ким Чен-ун вече построи ново летище, което обслужва района, известен като негов дом далеч от дома.


Третият фокус е близо до китайската граница в Самджийон - живописен град в подножието на планината Пекту, духовния дом на управляващата династия Ким. Според съобщения в държавните медии се предвижда районът да стане "открит музей за образование в революционните традиции" и


център за механизирано отглеждане на картофи, "будещ завист сред хората по целия свят".


Северна Корея често използва показни проекти, за да вдъхновява националистическата гордост, да възнаграждава предаността и да подсилва престижа на управляващия режим. Но Ким Чен-ун, изглежда, има склонност да предвожда завършването на квартали с високо строителство и модерни, наглед доста функционални почивни обекти.


На теория жилищата, образованието и здравеопазването се предоставят безплатно на всички в социалистическа Северна Корея, където държавата е собственик на целия капитал, включително сградите, заводите и земята.
Продаването на имоти наведнъж или събирането на наеми ще извади пари от джобовете на тези, които могат да си го позволят, и ще ги върне в хазната на режима. Изискването на предплащане може да помогне за финансиране на проекти, които вече са започнати или са на етап планиране. Северна Корея от години прави това до известна степен.


Строителството в Северна Корея процъфтява, но кой го плаща

© Associated Press


Китайските инвестиции обикновено се разглеждат като ключов източник на финансиране. Същото се отнася за бавния, но постоянен растеж на вътрешната икономика на Севера, подпомаган от разрастващия се сектор на предприемачите, които имат спестявания в чуждестранни валути като американски долари и китайски юани.


Тези хора, известни като "донджу", или господари на парите,


са по-забележими, откакто Ким Чен-ун дойде на власт, създавайки естествен пазар за по-добри жилища, какъвто нямаше в миналото. Повечето живеят в Пхенян и района Уонсан, където строителството е най-активно. Голяма част от процъфтяването на строителството е съсредоточено върху луксозни имоти в изискани райони като градския център на Пхенян или покрай речни или океански брегове, които може да се очаква да им харесат най-много и имат по-висока пазарна стойност.


Не е ясно дали подобни проекти някога ще се изплатят. Това може да помогне да се обясни защо през последните няколко месеца Ким предприема дипломатически инициативи към Сеул и Пекин - два потенциално огромни източника на инвестиции и помощ, ако политическото напрежение на полуострова се успокои.


Строителството в Северна Корея процъфтява, но кой го плаща

© Associated Press


Преди да влязат в сила по-суровите санкции миналата година, Северна Корея продаваше големи количества полезни изкопаеми на Китай, което идеално се съчетаваше с процъфтяването на строителството. Икономистът Уилям Браун от Джорджтаунския университет каза, че "ликвидацията" на някои държавни имоти има смисъл от фискална гледна точка въпреки жертването на социалистическите принципи, особено като се има предвид


хроничният търговски дефицит на Северна Корея по отношение на Китай.


Низходящата тенденция в китайската търговия и новите инвестиции приблизително от септември и неспособността на Ким да получава външни заеми или да привлича други инвеститори пораждат сериозни съмнения за бъдещето на икономическото процъфтяване и застрашават финансирането на армията, каза Бенджамин Кацеф Силбърстейн - изследовател от базирания в САЩ Институт за изследване на външната политика и един от редакторите на уебсайта "Икономическо наблюдение на Северна Корея".


Намаляващата търговия с Китай не само изсмуква чуждестранните резерви на режима, но и вреди на бизнеса, на който също така разчитат "донджу". Това е двоен удар върху икономиката, който може да стане значително по-тежък в идните месеци, подкопавайки търсенето на луксозни имоти. "В момента държавата наистина няма никакъв устойчив източник на приходи", каза Силбърстейн. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 383 Весело

  Мечтая да си купя панелка там....

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  "че "ликвидацията" на някои държавни имоти има смисъл от фискална гледна точка въпреки жертването на социалистическите принципи"
  В савецкия саюз отдавна ги жертваха соц.принципите, но чугуните продължават да вярват в светлото соц. бъдеще.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  Строителните проекти, чието завършване може да струва доста над милиард долара, получават значителен тласък.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------

  Статията показва дълбокото непознаване на реалността в Сев Корея
  от страна на журналиста от АП
  НЯмА такъв строителен проект в Сев Корея който да струва милиарди
  Няма и няма и да има при условие че там всичко се строи с безплатния
  робски труд на военизирани държавни роби - служещите по 10 и повече
  години в армията северокорейци
  Там 99 % от армията се използва както тук трудоваците в миналото -
  за строителство и прочее физически труд
  Архитектите и инженерите също полагат квалифициран безплатен
  робски труд
  Почти 90 % от строителните материали са местно производство
  Само за луксозните фасади на представителните хотели се внасят
  вносни материали но те не струват милиони и милиарди
  Друг е въпросът че Властта в Сев Корея няма никаква необходимост
  да продава на новобогаташите каквото и да е при условие че тези
  новобогаташи са изцяло в ръцете на властта и тя може да ги дои
  и стриже както си иска и без да им продава луксозни жилища

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  дечицата на снимката сигурно ли е , че са северно корейчета ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Весело

  "Според съобщения в държавните медии се предвижда районът да стане център за механизирано отглеждане на картофи, "будещ завист сред хората по целия свят".

  Хахахаха... ама разбира се, целият свят завижда на технологичното севернокорейско земеделие. 😂 И всички се възхищават на вожда Ким-чи III, той е лидер от световна величина! 😅

  С какви глупости местната пропагандна машина прониква главите на нещастните севернокорейски граждани. 😮

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  дечицата на снимката сигурно ли е , че са северно корейчета ?
  —цитат от коментар 4 на дерибеев


  Повече от сигурно е
  Корейците като раса няма как да бъдат сбъркани с китайци или други азиатци
  ФОНЪТ на снимката е тотално Северокорейски
  ПЪТ с НИКАКВО ДВИЖЕНИЕ по него - няма даже една жигулка за цвят дето се вика
  В Северна Корея частните автомобили са забранени
  Само министерствата и големите предприятия и военни поделения
  разполагат с по 1-2 леки автомобила които се пускат в движение само
  след вземане на разрешение за излизането им от гаража от няколко инстанции

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Весело

  промива *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4942 Весело
  Мечтая да си купя панелка там....
  —цитат от коментар 1 на кокошката


  Ти хубаво си мечтаеш и дори можеш и да си купиш мечтаната панелка

  обаче следващата ти мечта 100 на 100 ще бъде да си купиш нещо за ядене

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  не ме убеди , децата на снимката изглеждат здрави , нахранени , нормално облечени , имат дори играчки ... , а всички знаем , че там няма какво да ядат .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 383 Весело

  "Според съобщения в държавните медии се предвижда районът да стане център за механизирано отглеждане на картофи, "будещ завист сред хората по целия свят".Хахахаха... ама разбира се, целият свят завижда на технологичното севернокорейско земеделие. 😂 И всички се възхищават на вожда Ким-чи III, той е лидер от световна величина! 😅 С какви глупости местната пропагандна машина прониква главите на нещастните севернокорейски граждани. 😮
  —цитат от коментар 5 на Иво


  Социалисти, сър😂😂 (само дето не са православни😉)

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Весело

  До коментар [#10] от "кокошката":

  Комунисти сър (не социалисти), а, че не са православни си прав. 😂

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4942 Весело

  До коментар [#6] от "Hawaii":не ме убеди , децата на снимката изглеждат здрави , нахранени , нормално облечени , имат дори играчки ... , а всички знаем , че там няма какво да ядат .
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Децата от снимката имат ПХЕНЯНСКО ЖИТЕлСТВО
  В Северна Корея с ПХЕНЯНСКО ЖИТЕлСТВО се удостояват
  само и единствено кастата на ВИСШИЯ ПАрТИЕН и ВОЕНЕН ЕлИТ
  Ще рече - дечицата са дечица на ОТГОВОрНИ ДрУГАрИ
  имащи специално снабдяване и привилегии
  Най-малкото - плюскащи редовно
  За разлика от крепостниците в селата и малките градчета от глубинката

  А това че дори децата на Северокорейския Партиен елит
  имат привилегията да носят вехти дрешки - китайска втора употреба
  и да си играят със струващи стотинки китайски пластмасови играчки -
  това може да бъде повод за завист само и единствено в Северна Корея
  Не и за българин

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  аааа, така вече става

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Статията открехва малко информационната завеса. Истината е,че Ким е реформатор и започна да отваря Северна Корея към частен бизнес, външни инвестиции, разработване на природните богатства. Колко Южнокорейски предприятия има само по границата,където работят севернокорейци. Блокадата, която наложи Тръмп застрашава най-много тези проекти на Ким.

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4942 Весело

  Статията открехва малко информационната завеса. Истината е,че Ким е реформатор и започна да отваря Северна Корея към частен бизнес, външни инвестиции, разработване на природните богатства. Колко Южнокорейски предприятия има само по границата,където работят севернокорейци. Блокадата, която наложи Тръмп застрашава най-много тези проекти на Ким.
  —цитат от коментар 14 на gozambo


  Ким Ир ВНУК не е реформатор
  Той не само че не отвори Северна Корея към външни инвестиции
  Тъкмо обратното - точно по време на неговото царуване
  беше затворена уж временно та досега зоната около Вонсан
  където южнокорейците откриха предприятия в които работеха
  северокорейци
  Тези южнокорейски инвестиции бяха направени по време на баща му
  на сегашното царче
  Ким ВНУК ги затвори
  Въпросният частен бизнес възникна по време на баща му на Ким ВНУК
  Сега частния бизнес мъждука в несигурност и санкции
  Кажи ни КАКВИ природни богатства освен безплатната работна ръка
  има в Северна Корея и са започнали да се добиват от Ким ВНУК
  че не се сещаме

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  ЧЕСТИТО на "инвеститорите", очевидно очакват колосален ръст на "туристите", голям майтап, слава Богу,че не живеем том!

 17. 17 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 939 Любопитно

  До коментар [#9] от "дерибеев":


  не ме убеди , децата на снимката изглеждат здрави , нахранени , нормално облечени
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Снощи по NG имаше един филм за Северна Корея, който най-добре щеше да ти обясни... все для что слово идет!😊😊

  Да разлая троловете!!
 18. 18 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Кой плаща - много тъп въпрос. Ще плащат всички нещастни северокорейци, техните деца и внуци.
  Справка - "грандиозните" бай Тошови проекти, за които плащаме вече 28 години и още има да плащаме.

 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1666 Любопитно

  До коментар [#17] от "lone_wolf":

  И малко филмов материал за Северна Корея:

  https://www.youtube.com/watch?v=JNVCdL908ko

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 20. 20 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Не се виждат реклами на казина, нито търкалящи се в по улиците заспали в наркотично опиянение, нито лъскави лимузини на мутри...Пейзажът прилича на западния свят, но не и на София....

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  Именно, в столицата живеят предимно семейства на партийци и военни, за тях режима е осигурил горе долу по-добри условия за живот. Нещата в провинцията са много по зле....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  "Според съобщения в държавните медии се предвижда районът да стане
  център за механизирано отглеждане на картофи, "будещ завист сред хората по целия свят".Хахахаха... ама разбира се, целият свят завижда на технологичното севернокорейско земеделие. 😂 И всички се възхищават на вожда Ким-чи III, той е лидер от световна величина! 😅 С какви глупости местната пропагандна машина прониква главите на нещастните севернокорейски граждани. 😮
  —цитат от коментар 5 на Иво


  Че какво , нашенския форумен юнак Бай Таню Загорски им завижда искрено. Предполагам мечтата му е да се уреди нормировчик в "центъра за картофи" . Защото другият вариант - "механизатор" с мотика 8-ми номер /дето, ако я дигнеш над главата, сянка ти прави/ едва ли го устройва.

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4738 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Там си има статисти за снимка. Тези деца не са случайни. И се вижда, че това има ефект върху по-лековерните. Потърсете тайно направени снимки из провинцията. Там е народът, а не подбраното население на града-витрина.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2157 Весело

  "център за механизирано отглеждане на картофи, "будещ завист сред хората по целия свят".

  Ей сега сума ти хора си изядоха шапките от яд и завист!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4738 Весело

  До коментар [#24] от "dgd":

  Аз си разплетох чорапите от яд...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Еее, Дневник, прекалили сте. Всички знаят, че СК е кочина, хората живеят в землянки и спят до гърбовете на прасетата да се топлят, щото там няма гориво. И ток няма , и нищо няма. Това е ужасно неполиткоректна статия, сега едни другаре ще се чудят какво да напишат, а при други може да има катаклизъм в мисленето и психически разстройства. Някои даже ще почнат да сравняват с положението тук, което е много лошо, не пишете такива неща друг път.

 27. 27 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":не ме убеди , децата на снимката изглеждат здрави , нахранени , нормално облечени , имат дори играчки ... , а всички знаем , че там няма какво да ядат .
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  В Пхенян живеят само тези, които могат да си го позволят, особено в централната част на града.Бедните и инвалидите се гонят от града!А и от една снимка не можеш да си правиш заключения.Все едно да покажат Столипиново на снимка и хората да сметнат, че в България всички живеем така!
  И защо изобщо се излагаш, като пишеш под статии, за които нямаш и елементарна представа?!Явно си от онези - дървени философи, които всичко знаят и всичко могат, а реално - кръгла нула!

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10511 Неутрално

  Черния пазар винаги започва със строителство.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  Дерибеев не е българин, душа. Той е комунист.

 30. 30 Профил на today
  today
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Корейската партийна номенклатура се подготвя да налапа всички държавни активи, явно усетиха, че скоро ще трябва да правят перестройка, или измрат от глад.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 31. 31 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Севернокорейците да не се окаже, че са построили китайският комунистически капитализъм между американските санкции и да изненадат Тръмп когато се срещнат с него? Щото вече се срещнаха с по-важните в региона. До вчера ни обясняваха как в СК няма нищо, а сега видиш ли - милиарди инвестиции, петзвездни хотели и хем държавата била едноличен собственик на всичко, хем имало някакви хора с пари... Или авторът не знае за какво иде реч, или нещата са много по-сложни, отколкото на нас са ни ги показвали досега.

 32. 32 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 1041 Гневно

  В целия свят, по-големите градове централната им
  част е с високи сгради и небостъргачи. Дори и пухчо
  е започнал масова чистка на ниските постройки.
  Само нашата нещастна столица е с център, в който
  има хиляди съборетини или заплашени от срутване,
  или най-много с 5-6 етажа (историческо наследство-
  ха ха ха, колкото паветата на "Дондуков"). Има една
  "страшна" наредба за ограничаване височината, за да
  не се пречи на селяндурите-пришълци и да им ограничава
  изгледа към Витоша. Може на "Цариградско", та като
  им домъчнее за родните места, да има откъде да ги
  виждат. Абе...

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 33. 33 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Ето на ръба бяха бедните копелета да навлязат в неква Хрушьовска перестройка след 70 години сталинизъм, ама не, трябваше техния генералисимус да се прави на отворен с атомните бомби и ракетите, и са земи тия санкции.

  Дано скоро време се разберат с чичо Тръмп и продъли КНДР да си бута към нормален живот. Щом Китай и Виетнам успяха, и КНДР ще успее--просто им трябва лидерската каста да спре да се прави на джеймс-бондовски злодеи.

  Но щом дори в лидерската каста на Саудитска Арабия има раздвижване, значи всичко е възможно. Дано тия 20 милиона до няколко години опитат от нормален живот.

 34. 34 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3375 Любопитно

  До коментар [#14] от "gozambo":

  Гозамбо, откъде черпиш тези "истини" да се информираме и ние? Напоследък като чета алтернативните ти теории за всичко, имам чувството, че преразказваш Спутник или Раша Тудей.
  След Ким - реформатор, какво да чакаме - Хитлер - хуманист?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4942 Неутрално


  В Пхенян живеят само тези, които могат да си го позволят, особено в централната част на града.Бедните и инвалидите се гонят от града!А и от една снимка не можеш да си правиш заключения.Все едно да покажат Столипиново на снимка и хората да сметнат, че в България всички живеем така!
  И защо изобщо се излагаш, като пишеш под статии, за които нямаш и елементарна представа?!Явно си от онези - дървени философи, които всичко знаят и всичко могат, а реално - кръгла нула!
  —цитат от коментар 27 на chinaski  Таваришче
  От изтропаното от теб личи колко са наясно – не ти, а тези които са ти свели ОПОРКИТЕ за тиражиране – те колко не са наясно със ситуацията в Северна Корея.
  Не за теб, защото със флашка не се спори, а за колегите форумци ще го напиша
  В Северна Корея, тавариш, никой не си позволява нищо !
  Там НА ЧОВЕК ИЛИ МУ ПОЗВОЛЯВАТ или НЕ МУ ПОЗВОЛЯВАТ НЕЩО
  Та и с МЕСТОЖИТЕЛСТВОТО тъй.
  ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ по места определят КОЙ КЪДЕ ДА ЖИВЕЕ съобразно моментното му КАСТОВО СЪСТОЯНИЕ – дали е в състава на ПРИВИЛИГИРОВАНАТА ПАРТИЙНО-ВОЕННА НОМЕНКЛАТУРА, дали е изпаднал в немилост доскорошна номенклатура и дали е „враг” който следва да оцелява в КОНЦЛАГЕРИТЕ.
  ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ по места определят и кой да живее в Пхенян и кой да оцелява както може в селцата и градчетата на Северна Корея.
  Там ПАЗАР НА ЖИЛИЩАТА НЯМА !
  ВСИЧКИ ЖИЛИЩА СА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ !!!!
  Всеки северокореец бива ЦЕНТРАЛНО НАСТАНЯВАН съобразно с позицията си в СЕВЕРОКОРЕЙСКАТА КАСТОВА СИСТЕМА.
  Всеки северокореец е БЕЗПЛАТЕН КВАРТИРАНТ на жилището в което живее.
  До вчера е могло да живее с цялото си семейство в относително хубава гарсониерка в центъра на Пхенян, а от днес изпаднал в немилост да е интерниран пак с цялото си семейство в схлупена къщурка с две липи отпред на село.
  Съответно и на двете места да живее напълно безплатно – мечта за всеки форумен кандидат партиен секретар.

 36. 36 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":не ме убеди , децата на снимката изглеждат здрави , нахранени , нормално облечени , имат дори играчки ... , а всички знаем , че там няма какво да ядат .
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Това не е вярно. Знае се, че севернокорейците не измират масово от глад като руснаците през ВСВ. Само че в СК една щепа хора ядат свинско, а всички останали - зеле. Разбирай, че особено в провинцията нямат какво да сложат на масата освен купа варен ориз.
  Последното е само предположение, защото на пръсти се броят външните лица допуснати до бита на обикновения севернокорейски селянин.

  I don't want to believe. I want to know.
 37. 37 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  "...център за механизирано отглеждане на картофи, "будещ завист сред хората по целия свят"

  Творческата сила и способността за изненади на живота са безкрайни...

 38. 38 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":
  Тва са зецата на тамошните комунисти, та как ще оставят гладни собствените си деца.
  Иначе са много загрижени за чуждите!

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Улицата по-хубава от софийските.

 40. 40 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Севернокорейската пропаганда не се различава особено от руската в момента. Те и държавите си приличат доста, само едната е по-голяма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK