Руски съд блокира приложението "Телеграм" заради конфликт със службите

Руски съд блокира приложението "Телеграм" заради конфликт със службите

© Dado Ruvic, ReutersРуски съд нареди достъпът до най-популярното в страната приложение за размяна на съобщения "Телеграм" (Telegram) да бъде ограничен, съобщиха руските медии.


Решението може да влезе в сила незабавно, след като държавният регулатор "Роскомнадзор" поиска от Таганския районен съд мярката да бъде приложена, без да се изчаква евентуалното обжалване и решението на друга инстанция.


"Роскомнадзор" поиска "Телеграм" да бъде блокиран по-рано през април заради спор между приложението и Федералната служба за сигурност (ФСБ) след отказ на компанията собственик да предаде ключа за декриптиране на съобщенията, както изисква в момента руското законодателство.
Подобна стъпка би дала достъп до съобщения на потребителите, което създателят на "Телеграм" Павел Дуров настоява, че "Телеграм" никога няма да направи. Според "Роскомнадзор" "информацията, която се разпространява чрез "Телеграм", може да нарушава закона, да се използва от терористични и екстремистки органиации, да представлява заплаха за сигурността на Русия, живота и здравето на гражданите, на всеки ползващ тази мрежа."


Според Дуров приложението ще използва вградени в него системи, за да заобиколи забраната, но не може да гарантира, че то 100% ще е достъпно за руснаците извън частни виртуални мрежи (т. нар. VPN). Същевременно методът за заобикаляне няма да изисква допълнителни действия от потребителите.


"Никога не е било самоцел"


Дуров отказа да изпрати адвокати на заседанието, на което бе взето решението, като определи процеса като "откровен фарс". Според представители на асоциация, защитаваща интересите на компаниите собственици на подобни приложения, определението на съда все пак ще бъде обжалвано.


Разглеждането на иска по същество е отнело около 20 минути. Взетото решение изисква от доставчиците на интернет услуги да са ограничили достъпа към регистъра със забранени домейни и IP адреси (сега в списъка ще влязат и адресите на сървърите на "Телеграм") към мометта, в който съдържанието на регистъра се обновява. Това се случва всеки ден по два пъти - в 9 ч. и в 21 ч. московско (в момента и българско) време.


И Кремъл коментира информацията, като обяви, че е имало възможност за компромис, но той не е бил постигнат. Говорител на президента обаче добави, че блокирането на "Телеграм" никога не е било самоцел.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK