Саудитският уахабизъм в Европа не отстъпва

Саудитският уахабизъм в Европа не отстъпва

© By Demeester (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia CommonsДали с възхода на престолонаследния принц, който има имиджа на реформатор, Саудитска Арабия ще престане да разпространява в Европа своя уахабизъм - фундаменталистки ислям, смятан за идеологическа матрица на джихадизма? Някои експерти се съмняват в това и насочват вниманието към силата на повече или по-малко тайните проводници на радикалното течение.


Мохамед бин Салман, 32-годишен, чието официално посещение в Париж приключи във вторник вечерта с вечеря с президента Еманюел Макрон, неотдавна даде нови сигнали за отваряне на страната си и води кампания за ухажване на Запада.


MBS (както наричат Мохамед по инициалите му - б.ред.) обеща една "умерена" и "толерантна" Саудитска Арабия, далеч от имиджа й на износител на уахабизъм - строга версия на сунитския ислям, създадена през 18 век от богослова Мохамед бин Абдулуахаб в съюз с основателя на саудитската династия Мохамед бин Сауд.
Световната ислямска лига, често смятана за дипломатически агент на кралството и финансирана с петродоларите му, разпространява нашироко това ново послание. "За нас няма уахабизъм. Има ислям. Точка", подчерта по време на посещение в Париж през ноември генералният секретар на организацията Мохамед ал Иса, давайки израз на враждебността си към "идеологическия екстремизъм".


Лигата сякаш не е толкова активна като в миналото. Дали това е искрена промяна или стратегическа демонстрация? В някои европейски столици дебатът се обтегна заради влиянието на уахабизма, неговите вариации и салафитски превъплъщения като мадхализма, разпространен от Марсилия (Франция) до Бирмингам (Великобритания).


"Всичко друго продължава да работи"


Белгийското правителство обяви в средата на март, че прекратява действащия от половин век договор, който предоставяше на Лигата управлението на голямата джамия в Брюксел, издигаща се насред европейски квартал.
Прекратяването на договора беше препоръчано от парламентарната комисия, разследваща атентатите на 22 март 2016 г., за които пое отговорност джихадистката групировка "Ислямска държава" (32 жертви в Брюксел): депутатите обвиниха храма, че разпространява "салафитско-уахабитски" ислям, който може да "играе доста важна роля в насилствения радикализъм".


"Отнемането на ключовете на голямата джамия от Саудитска Арабия беше необходимо да се направи, то имаше символично значение, за да кажем: Не, не приемаме тази версия на исляма", обяснява пред Франс прес специалистът по исляма Михаел Приво.


"Можем да затворим тази джамия, но всичко друго продължава да работи: издателските къщи, интернет сайтовете, телевизионните канали", казва той. Понеже начините за разпространяване зависят не толкова от саудитския държавен или парадържавен апарат, а от частни фондации и бизнесмени. "Нито веднъж не чух MBS да казва, че ще сложи край на паричните преводи от частни лица или благотворителни организации, които поддържат тези ретроградни версии на исляма. И те ще продължат", прогнозира белгийският изследовател.


"Социалните мрежи играят много по-важна роля от институционалните канали, по-специално за обикновените вярващи", съгласява се парижкият политолог Набил Мулин. Директната намеса на саудитското кралство в религията често пъти е скромна: във Франция например по-малко от 4 милиона евро са били дадени между 2010 и 2016 г. за финансирането на осем джамии и са били изплащани заплати на петнадесетина имами, съгласно доклад на парламента.


"Новата правоверност"


Освен изданията, интернет сайтовете или телевизиите като "Алмаджд", недоверие у западните правителства вече будят и саудитски ислямски университети, които продължават да са притегателни центрове за уахабизма. Като този в Медина, "който е обучил десетки хиляди духовници от 170 националности от създаването си през 1961 г., и, както се оказва, по-голямата част от лидерите на уахабитското движение по света", подчертава Мулин.


В Косово, където ислямът е преобладаващата религия, имами, учили в саудитски или египетски университети, вече са изправени на съд заради активно набиране на млади джихадисти за групировки като "Ислямска държава".
И ако в Испания и в Италия властите се справят без видими затруднения с ислямските културни центрове, управлявани от Световната ислямска лига, то в Германия разузнавателните служби се обезпокоиха в края на 2016 г. от прозелитизма, осъществяван на тяхна територия.


Няколко столици, сред които Рияд и Доха (Катар), бяха обвинени в доклад, че покровителстват германски салафити в рамките на "дългосрочна стратегия за влияние".


"Уахабизмът се наложи като новата правоверност. Ще бъдат необходими години, а може би и десетилетия това да се промени", казва още Набил Мулин и подчертава финансовата мощ и авторитета, свързани с религиозния статут на кралството, пазител на светите места на исляма.


Дали престолонаследникът може ли да ускори този процес? "Оцеляването на саудитската политическо-религиозна система се крепи върху съюза между улемите (религиозните учени) и трона: MBS не може да прекъсне напълно тази връзка", смята Бернар Годар, известен познавач на исляма, от френското външно министерство, който все пак приветства "значителната промяна", чийто изразител е подложения на натиск млад лидер. /БТА

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Дано с реформите на престолонаследника на саудитите да започне процес, който постепенно да обърне този тренд.

 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Дали е салафит,сунит или шиит-все думата ,,джихад"му е позната.Не разделям на течения мюслитата защото ,,целта им е една"...!

 3. 3 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Уахилзъм, тероризъм, ислямизъм, всичко води до единият главен: лъжепрофета Мохамед.

  Кой кръсти при християните си децата с името Исус: 3%.
  При мюсюлманите кръстят 66% от децата си на лъжепрофета Мохамед. И то не случайно, е**ал е малолетни 9 годишни немюсюлманки. И в това го следват мюсюламните, е*и чуждата религия, понеже мъжа власттва над жената, и мъж мюсюлманин с жена християнка, детето е мюсюлманин. Закон на лъжепрофета Мохамед, който и се оказва правилен

  Es muß Geld fließen!
 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Най-глупавото беше че пьрво иммотвориха вратите кьм Европа,а длед това започнаха да си задават вьпроса,,Беше ли нужно?"...

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7324 Любопитно

  Ма нали саудитите са ни партньори !

  [email protected]
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Голямата толерантност и недалновизъм ще доведе до това, исляма малко по малко да превзема Европа. С оръжие не можаха, но с голямата си раждаемост и имигранти, може и да го постигнат.

 7. 7 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Като гледам САЩ, дават и на бебетата оръжия, ще има хареса на мюсюлманите. Естествено по време на лъжепрофета Мохамед е нямало огнестрелни оръжия, преди 1400 години, но сега има. В САЩ по официална статистика има само 3,5% мюсюлмани. В Германия са двойно, макар САЩ от по начало да са държава с нелегално влизане на мигранти, а Германия тепърва от 1998 г. след ерата на канцлера Хелмут Кол. И него го преживях

  Es muß Geld fließen!
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Статията можеше да е по-категорична, а именно: принцът ще прави същото, каквото првеха предшествниците му, но по-ефективно, защото ще си е спечелил имидж на любимец на Запада.
  Това е просто тактика в борбата за власт, при това власт в точно определен формат - онзи, с който са свикнали саудитските тирани.
  Ресурсът петрол е на път да изгуби предишното си значение, затова те разработват нов ресурс - блгоразположението на фактическите конкуренти.

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "uhl23528019":

  И аз тага не разделям политико-икономическите олигархии. Ни на западни и източни, ни по цвят, ни по друго. Бог им е печалбата, пророк - властта.
  И целта им е известна.
  И кой ще иде за курбан на лакомията на тия психопати - също не е трудно за досещане.

  властта ражда паразити
 10. 10 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 572 Весело

  тези примитиви нямат място в европа.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 11. 11 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Дикато Макрон се лигави с "принца" и напада Сирия,поданиците на същия "принц" са налазили Франция и други европейски дърави и превземат отвътре.Недодяланите елити не могатда си оправят вътрешните проблеми,тръгнали да "оправят" Асад.Докато "оправят" Асад,уахабитите ще "оправят" нас.
  "Весело и интересно" е последните 20-на години.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 12. 12 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#8] от "Николай Теллалов":

  "Това е просто тактика в борбата за власт, при това власт в точно определен формат - онзи, с който са свикнали саудитските тирани."
  За съжаление ние не можем да се справим със собствените си тирани,политическо-икономическия елит,който постоянно си "избираме",а те ни вкарват винаги в едни и същи схеми.Та същия този "елит" ни натриса следващите тирани.Нашето участие е да блеем доволно.Толкова се иска от нас,а и ние с удоволствие блеем.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2400 Весело

  До коментар [#11] от "sandman":
  Точен коментар!

 14. 14 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 507 Неутрално

  И европа докога ще си дондурка гробокопачите???

  харпун
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5324 Неутрално

  Една птичка пролет не прави...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 884 Неутрално

  По добре никакъв ислям, защото води след себе си всякакви секти !!!

 17. 17 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  /.../ В САЩ по официална статистика има само 3,5% мюсюлмани. В Германия са двойно, макар САЩ от по начало да са държава с нелегално влизане на мигранти, а Германия тепърва от 1998 г. след ерата на канцлера Хелмут Кол. И него го преживях
  —цитат от коментар 7 на slan777


  На американския континент няма мюсюлмански държави; там на юг от САЩ има само католически държави, а Европа граничи с близкия изток и северна Африка.
  Малко все едно САЩ да сочат нас за пример колко малко мексиканци има в ЕС:)
  Всеки със своите съседи и със своите проблеми.

 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "valtoro":

  По-добре никаква религия, защото е фактор за скарване на хора и е оправдание за социалните несправедливости

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на vtn46559654
  vtn46559654
  Рейтинг: 8 Весело

  Ами тогава къде са западните санкции срещу Саудитска Арабия, след като режимът разпространява радикален ислям и тероризъм? Ааа? Мишкуваме май, а?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK