Саудитският уахабизъм в Европа не отстъпва

Саудитският уахабизъм в Европа не отстъпва

© By Demeester (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia CommonsДали с възхода на престолонаследния принц, който има имиджа на реформатор, Саудитска Арабия ще престане да разпространява в Европа своя уахабизъм - фундаменталистки ислям, смятан за идеологическа матрица на джихадизма? Някои експерти се съмняват в това и насочват вниманието към силата на повече или по-малко тайните проводници на радикалното течение.


Мохамед бин Салман, 32-годишен, чието официално посещение в Париж приключи във вторник вечерта с вечеря с президента Еманюел Макрон, неотдавна даде нови сигнали за отваряне на страната си и води кампания за ухажване на Запада.


MBS (както наричат Мохамед по инициалите му - б.ред.) обеща една "умерена" и "толерантна" Саудитска Арабия, далеч от имиджа й на износител на уахабизъм - строга версия на сунитския ислям, създадена през 18 век от богослова Мохамед бин Абдулуахаб в съюз с основателя на саудитската династия Мохамед бин Сауд.
Световната ислямска лига, често смятана за дипломатически агент на кралството и финансирана с петродоларите му, разпространява нашироко това ново послание. "За нас няма уахабизъм. Има ислям. Точка", подчерта по време на посещение в Париж през ноември генералният секретар на организацията Мохамед ал Иса, давайки израз на враждебността си към "идеологическия екстремизъм".


Лигата сякаш не е толкова активна като в миналото. Дали това е искрена промяна или стратегическа демонстрация? В някои европейски столици дебатът се обтегна заради влиянието на уахабизма, неговите вариации и салафитски превъплъщения като мадхализма, разпространен от Марсилия (Франция) до Бирмингам (Великобритания).


"Всичко друго продължава да работи"


Белгийското правителство обяви в средата на март, че прекратява действащия от половин век договор, който предоставяше на Лигата управлението на голямата джамия в Брюксел, издигаща се насред европейски квартал.
Прекратяването на договора беше препоръчано от парламентарната комисия, разследваща атентатите на 22 март 2016 г., за които пое отговорност джихадистката групировка "Ислямска държава" (32 жертви в Брюксел): депутатите обвиниха храма, че разпространява "салафитско-уахабитски" ислям, който може да "играе доста важна роля в насилствения радикализъм".


"Отнемането на ключовете на голямата джамия от Саудитска Арабия беше необходимо да се направи, то имаше символично значение, за да кажем: Не, не приемаме тази версия на исляма", обяснява пред Франс прес специалистът по исляма Михаел Приво.


"Можем да затворим тази джамия, но всичко друго продължава да работи: издателските къщи, интернет сайтовете, телевизионните канали", казва той. Понеже начините за разпространяване зависят не толкова от саудитския държавен или парадържавен апарат, а от частни фондации и бизнесмени. "Нито веднъж не чух MBS да казва, че ще сложи край на паричните преводи от частни лица или благотворителни организации, които поддържат тези ретроградни версии на исляма. И те ще продължат", прогнозира белгийският изследовател.


"Социалните мрежи играят много по-важна роля от институционалните канали, по-специално за обикновените вярващи", съгласява се парижкият политолог Набил Мулин. Директната намеса на саудитското кралство в религията често пъти е скромна: във Франция например по-малко от 4 милиона евро са били дадени между 2010 и 2016 г. за финансирането на осем джамии и са били изплащани заплати на петнадесетина имами, съгласно доклад на парламента.


"Новата правоверност"


Освен изданията, интернет сайтовете или телевизиите като "Алмаджд", недоверие у западните правителства вече будят и саудитски ислямски университети, които продължават да са притегателни центрове за уахабизма. Като този в Медина, "който е обучил десетки хиляди духовници от 170 националности от създаването си през 1961 г., и, както се оказва, по-голямата част от лидерите на уахабитското движение по света", подчертава Мулин.


В Косово, където ислямът е преобладаващата религия, имами, учили в саудитски или египетски университети, вече са изправени на съд заради активно набиране на млади джихадисти за групировки като "Ислямска държава".
И ако в Испания и в Италия властите се справят без видими затруднения с ислямските културни центрове, управлявани от Световната ислямска лига, то в Германия разузнавателните служби се обезпокоиха в края на 2016 г. от прозелитизма, осъществяван на тяхна територия.


Няколко столици, сред които Рияд и Доха (Катар), бяха обвинени в доклад, че покровителстват германски салафити в рамките на "дългосрочна стратегия за влияние".


"Уахабизмът се наложи като новата правоверност. Ще бъдат необходими години, а може би и десетилетия това да се промени", казва още Набил Мулин и подчертава финансовата мощ и авторитета, свързани с религиозния статут на кралството, пазител на светите места на исляма.


Дали престолонаследникът може ли да ускори този процес? "Оцеляването на саудитската политическо-религиозна система се крепи върху съюза между улемите (религиозните учени) и трона: MBS не може да прекъсне напълно тази връзка", смята Бернар Годар, известен познавач на исляма, от френското външно министерство, който все пак приветства "значителната промяна", чийто изразител е подложения на натиск млад лидер. /БТА

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  Дано с реформите на престолонаследника на саудитите да започне процес, който постепенно да обърне този тренд.

 2. 2 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Дали е салафит,сунит или шиит-все думата ,,джихад"му е позната.Не разделям на течения мюслитата защото ,,целта им е една"...!

 3. 3 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Уахилзъм, тероризъм, ислямизъм, всичко води до единият главен: лъжепрофета Мохамед.

  Кой кръсти при християните си децата с името Исус: 3%.
  При мюсюлманите кръстят 66% от децата си на лъжепрофета Мохамед. И то не случайно, е**ал е малолетни 9 годишни немюсюлманки. И в това го следват мюсюламните, е*и чуждата религия, понеже мъжа власттва над жената, и мъж мюсюлманин с жена християнка, детето е мюсюлманин. Закон на лъжепрофета Мохамед, който и се оказва правилен

  Es muß Geld fließen!
 4. 4 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Най-глупавото беше че пьрво иммотвориха вратите кьм Европа,а длед това започнаха да си задават вьпроса,,Беше ли нужно?"...

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6754 Любопитно

  Ма нали саудитите са ни партньори !

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8524 Неутрално

  Голямата толерантност и недалновизъм ще доведе до това, исляма малко по малко да превзема Европа. С оръжие не можаха, но с голямата си раждаемост и имигранти, може и да го постигнат.

 7. 7 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Като гледам САЩ, дават и на бебетата оръжия, ще има хареса на мюсюлманите. Естествено по време на лъжепрофета Мохамед е нямало огнестрелни оръжия, преди 1400 години, но сега има. В САЩ по официална статистика има само 3,5% мюсюлмани. В Германия са двойно, макар САЩ от по начало да са държава с нелегално влизане на мигранти, а Германия тепърва от 1998 г. след ерата на канцлера Хелмут Кол. И него го преживях

  Es muß Geld fließen!
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Статията можеше да е по-категорична, а именно: принцът ще прави същото, каквото првеха предшествниците му, но по-ефективно, защото ще си е спечелил имидж на любимец на Запада.
  Това е просто тактика в борбата за власт, при това власт в точно определен формат - онзи, с който са свикнали саудитските тирани.
  Ресурсът петрол е на път да изгуби предишното си значение, затова те разработват нов ресурс - блгоразположението на фактическите конкуренти.

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#2] от "uhl23528019":

  И аз тага не разделям политико-икономическите олигархии. Ни на западни и източни, ни по цвят, ни по друго. Бог им е печалбата, пророк - властта.
  И целта им е известна.
  И кой ще иде за курбан на лакомията на тия психопати - също не е трудно за досещане.

  властта ражда паразити
 10. 10 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 740 Весело

  тези примитиви нямат място в европа.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 11. 11 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Дикато Макрон се лигави с "принца" и напада Сирия,поданиците на същия "принц" са налазили Франция и други европейски дърави и превземат отвътре.Недодяланите елити не могатда си оправят вътрешните проблеми,тръгнали да "оправят" Асад.Докато "оправят" Асад,уахабитите ще "оправят" нас.
  "Весело и интересно" е последните 20-на години.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 12. 12 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#8] от "Николай Теллалов":

  "Това е просто тактика в борбата за власт, при това власт в точно определен формат - онзи, с който са свикнали саудитските тирани."
  За съжаление ние не можем да се справим със собствените си тирани,политическо-икономическия елит,който постоянно си "избираме",а те ни вкарват винаги в едни и същи схеми.Та същия този "елит" ни натриса следващите тирани.Нашето участие е да блеем доволно.Толкова се иска от нас,а и ние с удоволствие блеем.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 13. 13 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1830 Весело

  До коментар [#11] от "sandman":
  Точен коментар!

 14. 14 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 598 Неутрално

  И европа докога ще си дондурка гробокопачите???

  харпун
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12186 Неутрално

  Една птичка пролет не прави...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 961 Неутрално

  По добре никакъв ислям, защото води след себе си всякакви секти !!!

 17. 17 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  /.../ В САЩ по официална статистика има само 3,5% мюсюлмани. В Германия са двойно, макар САЩ от по начало да са държава с нелегално влизане на мигранти, а Германия тепърва от 1998 г. след ерата на канцлера Хелмут Кол. И него го преживях
  —цитат от коментар 7 на slan777


  На американския континент няма мюсюлмански държави; там на юг от САЩ има само католически държави, а Европа граничи с близкия изток и северна Африка.
  Малко все едно САЩ да сочат нас за пример колко малко мексиканци има в ЕС:)
  Всеки със своите съседи и със своите проблеми.

 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#16] от "valtoro":

  По-добре никаква религия, защото е фактор за скарване на хора и е оправдание за социалните несправедливости

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на vtn46559654
  vtn46559654
  Рейтинг: 8 Весело

  Ами тогава къде са западните санкции срещу Саудитска Арабия, след като режимът разпространява радикален ислям и тероризъм? Ааа? Мишкуваме май, а?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK