Задава ли се руска буря на Балканите

Задава ли се руска буря на Балканите


За Русия Балканите са ценни икономически и стратегически не толкова сами по себе си, колкото заради позицията си в съседство с евросъюза и заради ролята на Турция в региона. Затова може да се очаква по-активно присъствие на Москва през 2018 г. на Балканите като терен на "политическа война", казва старшият изследовател в Института по международни отношения в Прага в анализ за Европейския съвет за външна политика.


Според анализа Москва има три по-общи цели на Балканите: да получи роля като регионален играч и сила със сфера на влияние, която да носи плюсове пред националистите и да балансира с ЕС и Турция; да подкопае експанзията на НАТО; да се възползва от потенциалното разширяване на ЕС.


"Основната руска цел не е да се създаде неформална империя на Западните Балкани, нито да се води открита битка с ЕС" - Москва по-скоро вижда Балканите като част от нова, по-широка "Голяма игра", в която и тя, и Брюксел, и Вашингтон, а и други ще търсят ползи и влияние за цели, които имат малко общо с балканската политика, пише Галеоти.


Различната година
Галеоти дава примери като този с обвинените от черногорските власти в опит за преврат сръбски и руски граждани, които според прокуратурата са действали с подкрепата на Москва, а целта им е била да попречат на страната да се присъедини към НАТО.


Макар 2017 г. да е белязана от несбъднати предупреждения за руска намеса на Западните Балкани, а опасенията да не са се оправдали, 2018 г. може да е различна. "(Върховният представител на ЕС за външната политика) Федерика Могерини предупреди, че "Балканите лесно могат да станат една от шахматните дъски, където може да се води голямата игра на власт," но опитът за преврат от 2016 г. показва, че играта вече е започнала", пише Галеоти.


Цитиран е анализаторът Димитър Бечев, който припомня, че "Русия не се завръща на Балканите, защото никога не си е тръгвала". От друга страна, ролята ѝ показва "слабостта на слабите отношения" - макар да подчертава отношенията си с Русия, Сърбия все още гледа към членство в ЕС (и заедно с Черна гора има най-голям шанс за това сред западнобалканските страни) и търгува много повече например с Италия и Германия, а и невинаги одобрява руските политики в региона, допълва Галеоти.Според него, макар заради българското европредседателство и стратегията за разширяване на ЕС Западните Балкани да са на дневен ред за Европа, това може да е така и за Русия около спора за името на Македония, изборите за президент в Черна гора и за парламент в Босна и Херцеговина и възможността за предсрочен вот в Сърбия. "Това със сигурност са вълнуващи времена във всеки най-лош и най-добър смисъл."


Организатори и идеолози


Фактът, че след опита за преврат в Черна гора бившият шеф на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и сегашен секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев заминава спешно за Белград, е само пример за нарастващата му роля в руската политика на Балканите, каквато президентът Путин му възлага или в края на 2015-а, или в началото на 2016 г. в зависимост от версиите на събеседници, с които авторът е разговарял.


Патрушев е цитиран с думите си от миналата година, че "Черна гора, Македония и Босна и Херцеговина биват насилствено вкарвани" в НАТО. Той следва възгледите на бившия руски разузнавач и шеф на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников: "Когато през 2016 г. (Решетников) каза, че е "време (Русия) да се завърне на Балканите", той го направи с пълна увереност, че Патрушев е съгласен."


Импулсът в изпълнението на задачата обаче идва от "геополитическия предприемач" със спорна репутация Константин Малофеев, организирал притоворечивото посещение на казаци в Баня Лука в подкрепа на Милорад Додик и с интереси в Сърбия според "Досиетата от Панама". "Изглежда, той... е източникът на идеята, че малка операция може да дестабилизира Черна гора най-малкото с убийството на Джуканович и да попречи страната да влезе в прегръдката на НАТО", но има нужда от съюзници в кабинета и ги е намерил в лицето на Патрушев, пише Галеоти.


Според този анализ провалът на опита в Черна гора е причина не само за визитата за "обяснение" на Патрушев в Белград, а и Решетников да загуби позицията си като шеф на РИСИ. Според руски служител ситуацията е показала нуждата от "балканска страгетия" на Москва, осъзнавана и преди, но по-сериозно на дневен ред след случилото се в Подгорица.


Руският президент Владимир Путин с президента на Република Сръбска Милорад Додик.

© Associated Press

Руският президент Владимир Путин с президента на Република Сръбска Милорад Додик.


Нови възможности


"Авторитарният завой на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и фрустрацията му както от ЕС, така и от САЩ, също отвори нови възможности за сътрудничество," а по ирония на съдбата "бавното и болезнено възстановяване на Гърция също подновява интереса към пране на пари и евентуално избягване на санкциите," пише Галеоти. "Битката за Западните Балкани се вписва в по-широк геополитически контекст."


За Русия има политически капитал и във все по-агресивния ангажимент на Ердоган към "неоосманистки" практики в балкански държави, съседни на Турция, притеснил ЕС. "Турските инвестиции в сектори от минното дело в Косово до магистралата между Сараево и Белград, както и споразумението за свободна търгоия с Босна може да са просто от икономическо естество. Но те подсилват страха у някои в региона, че Анкара има по-мащабен политически дневен ред."


От друга страна, слабостите на ЕС в региона също са добре дошли за Русия заради спорното решение на Брюксел за индивидуален подход към страните от Западните Балкани. Рамуш Харадинай, премиерът на Косово, например обвинява евросъюза в "двойни стандарти" заради приоритета на членството на Сърбия, за да не предпочете тя по-близки отношения с Москва.


Балканите при всички недостатъци на демокрациите си, обаче и с културната си и географска близост със Западна Европа и с присъствието на членки и кандидати за ЕС и НАТО, са по-малко важни сами по себе си за Русия, отколкото като възможност за Москва да си издейства по-добри позиции в отношенията както с Европа, така и с Турция, отбелязва Галеоти.


Фотогалерия: Хиляди македонци излязоха "за мир и любов" и срещу албанската платформа >


Какво иска Русия


В повечето балкански държави Русия има по-скромни цели - да окаже влияние по определени въпроси, например да покаже македонската политическа криза като вмешателство на запада с цел натиск за приемане на "платформата от Тирана" и да изтъкне себе си като честен посредник. В отношенията ѝ с Косово залогът е свързан със зависимостта на международното признаване на Прищина от руската подкрепа за Белград. В Албания Москва има малко лостове за влияние, доколкото външният министър Дитмир Бушати представя Тирана като "бастион срещу руското влияние в Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Хърватия."


Сърбия е изключението - там Москва опитва да "установи мощни мрежи от съюзници и клиенти, способни да доминират в страната" и има както политически връзки, така и икономическо присъствие, пише Марк Галеоти. "Москва може и да надгражда над съществуващите схващания, създадени от самоподдържаща се смесица от пропаганда и историческа близост. Както Бечев отбелязва, "изследване в Сърбия от 2015 г. откри, че 47% от респондентите са вярвали, че Русия предоставя повече финансова помощ от ЕС. В действителност тя изостава значително. Докато ЕС предоставя 3.5 млрд. евро само между 2000 и 2013 г., Русия единствено се е ангажирала да даде заем от 338 млн. долара на сръбските железници. Дори далечната Япония е дала повече."


Европейското разширяване, от друга страна, носи както притеснения, така и предимства на Русия - влизането в ЕС на нови, по-бедни страни неизбежно ще всее по-голям раздор в съюза и споровете около стратегията за раширяване са само пример в тази насока. В случая на Сърбия например, ако разширяването е успешно, Москва се надява най-малкото да има "троянски кон" в ЕС, а ако не - да извлече още повече ползи.


Тези цели могат да се постигнат чрез тактики като "разделяй и владей" (напр. представянето на Македония и Косово пред Сърбия и Гърция като клиенти на САЩ или подклаждане на страхове от "Велика Албания" в Македония); "купуване" на съюзници в елита (от доскоро управлявалата в Македония ВМРО-ДПМНЕ до Милорад Додик в Република Сръбска, с когото Путин се е срещал поне 6 пъти от 2014 г.); и възползване от нереалистични очаквания от разширяването на ЕС.


"Малки предизвикателства", свързани с местни инициативи или връзките на руски с местни престъпни групи в Западните Балкани, също могат да са от полза в новата стратегия, смята Галеоти, като се позовава на израза цитат от бивш служител на администрацията на Путин от 2016 г. Полезни тук ще са "хибридни" актьори като "Нощните вълци" или паравоенната "Балканска казашка армия". Пример е и руският "хуманитарен център" в Ниш, за който Москва иска дипломатически статут, но за който Западът смята, че служи за разузнавателна дейност. Споменава се и публикацията на босненското издание "Журнал", според която паравоенната организация "Сръбска чест" е обучавана от руснаци именно в центъра в Ниш.


Друг способ са медийните операции и финансирането на издания с "удобни политически позиции", както и влиянието на "Спутник" в Сърбия и непропорционално голямото му въздействие в босненския медиен пейзаж, пише Галеоти.


Алтернативите


Според него Евросъюзът трябва да признае, че гледа на Западните Балкани като арена на геополитическа конфронтация с Москва и да влезе в "Голямата игра" и да мисли отвъд "стабилокрациите", утвърждаващи политическото спокойствие на всяка цена, да приоритизира ценностите пред интересите и да ангажира балканските политици с реформи. Освен това "страните имат нужда от причини да оставят руските пари" чрез изгодни алтернативи.


И на страните от Западните Балкани обаче им предстои работа, ако не искат да са пионки в "политическата война" на Москва и не виждат шанс за себе си в руския модел на управление: те трябва да са внимателни кой от актьорите какво им предлага, но и да търсят активно партньорство с ЕС, вместо само да очакват от него. Трябва също така да разберат, че руските действия са "злонамерени и опортюнистични" и биват използвани, за да се окаже натиск на Запада, смята Галеоти.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  За путинова Русия всички западнали райони са ценни, защото само на такива места може да си пробутва съветските номера и да подкупва политици с по 30 рубли. Сега ще въртят к*рвенски номера в Македония, очаквайте и там нещо като в Черна гора.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 746 Неутрално

  В Черна Гора стана ясно колко е мощта и какво е влиянието на Русия на Балканите - черногорците вкараха и двата крака на наглите и брутални ушанки в един ботуш и ги пуснаха да куцат....... Черна Гора е ВЕЧЕ член на НАТО !

 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Предполагам бъдещата намеса ще се състои в гневно плюене по монитора, люти закани и призиви за православно-славянско подчинение във виртуалното пространство, и някоя нова серия анимационни филми за местна консумация от типа " Какво би станало ако СССР не се беше разпаднал". Пропаганда предимно.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Офффф...
  "Дневник"!
  Поне заглавието преведете вярно!

  Да разлая троловете!!
 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Олеле, сякаш не са минали сто-сто и петдесет години, все е същота - "Великите сили" си мерят пишките, а лошто е, че има кой от местните да им ги държи за повече мерене!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  "Основната руска цел не е да се създаде неформална империя в Западните Балкани, нито да се води открита битка с ЕС"
  _________________
  Логично , трябва да има алтернатива на либералния джихадистки проект за Косово и АОК, иначе Ислямска Държава ще бъде промотирана от САЩ на Балканите със скрита битка срещу ЕС!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай_1":

  Много ценен член, разбира се! Щом там заради традициите гледат да имат само синковци, а не щерки, само членове ще има. Нагъсто.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  За Балканите е добре тук да няма дори руски повей. Всяко влияние на тази изостанала икономически, технологично и морално държава е вредно за всички тук.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Прочитайки материала за сетен път разбирам защо меко казано не долюбвам сите политици. Голямо ритане по кокалчетата и извиване на ръце. А КОЙ се интересува от факта, че всеки средностатистически човечец, независимо от национална принадлежност и религия иска чисто и просто да живее в сигурност/финансова и емоционална/, за да е доволен и радостен че е жив!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Не само на Балканите кремълоидите водят престъпна политика, която да описват, като величествен сблъсък със света на замяните си поданици, докато крадливо извличат за лично ползване несметни подземни богатства. Противовес на надземната неописуема човешка мизерия.

  Не само на Балканите европейците трябва да се отнасяме към руското присъствие, като към престъпление и преследваме извършителите му, като престъпници.

  За целта правилна е тотална изолация на Русия, ограничаване до критичен минимум дипломатическото ѝ представителство, санкции към целия кремълски апарат и приобщената към него олигархия, публично, настойчиво обезвреждане на информационните злоупотреби в средствата за комуникации, енергично подпомагане на москвобежните сили в Беларус и военен натиск в Украйна.


  Navigare Necesse Est
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Руската буря на балканите не е спирала!
  Ние сме перфектната жертва на руският империализъм- стратегическо положение, ограничени ресурси, слаби армии..

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#3] от "Индиана":

  Веднага мога да ти кажа какво би било сега, ако ссср не беше се разпаднал.
  То по план,изработен съвместно с американското правителство, не биваше да се разпада, а от държавен капитализъм плавно да стане частнокапиталистически и да е ядрен аналог на СА, верен съюзник на САЩ.
  Европа, вкл ние,щяхме да сме в менгеме, чиито челюсти действат съгласувано, а не се хапят една друга.
  Идилия, а?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Русия на Балканите може само да организира преврати и да ръчка националистите. Между другото, нищо не се казва за руско влияние в Румъния. Явно там няма пета колона от майцепродавци.

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  До коментар [#4] от "Viva la Evolution":

  Мнение на юберменш, предполагам?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Всички балкански държави са малки, бедни и слаби по желание на Русия, Франция, Англия, Германия, в новата история - и на САЩ. Всяка от тях си има различни причини, но по подобен начин се е развила и държавността в Близкия Изток, затова е наложително да имаме собствена стратегия и да избегнем развоя на Близкия Изток.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Югославия, която азиатските орки създадоха, е благодатна почва за поддържане на нестабилност.
  Добре е, че Македония случи на лидер, а България не е скарана с никого. Голямото ми разочарование са гърците - не очаквах, че галениците на Запада са толкова прости парчета.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Какво е това манипулативно заглавие! Статията не за Балакните като цяло, а за Западните Балкани. Което съвсем не е същото.

 20. 20 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#4] от "Viva la Evolution":

  От полу до пълни идиоти,по-скоро към горната граница.

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  Югославия, която азиатските орки създадоха, е благодатна почва за поддържане на нестабилност...
  —цитат от коментар 18 на solange

  Ъъъ ...
  Югославия е създадена пре 1918 година с помощта и ОК от победителките в Първата световна война.
  Та да наричате Англия, Франция и Щатите "азиатски орки" е търде неполиткоректно, ша знаете ...

 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Мой роднина беше почти година командировка в Косово. Жена му няколко пъти му ходи на гости с децата. Съвсем нормална държавица. Светска и спокойна. Никакви брадати чалми, мацки с къси поли и голи рамене. Мисля, че няма джихадисти в Косово. За Босна обаче, не съм сигурен...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Сърбия ще влезе в ЕС.......след 200 години. По-вероятно е да стане член на НАТО отколко на ЕС

 25. 25 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Мой роднина беше почти година командировка в Косово. Жена му няколко пъти му ходи на гости с децата. Съвсем нормална държавица. Светска и спокойна. Никакви брадати чалми, мацки с къси поли и голи рамене. Мисля, че няма джихадисти в Косово. За Босна обаче, не съм сигурен...
  —цитат от коментар 22 на Незнайко в Слънчевия град


  Че то Албания е по-светска от сегашна Русия. С малко повече инат албанците могат и нас да изпреварят.
  Преди около 100 години албанци и косовари избират да са част от България пред сърбия.
  Руснаците ще си запазят един анклав на влияние на балканите и за дълго балканите няма да са бурето с барут на Европа

 26. 26 Профил на nechovec
  nechovec
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Слаб анализ. За да поддържаш влияние , такова за каквото говорят, трябва отворена граница. Такава може да е България. Всички действия на Русия навътре на балканите ще бъдат свързани с активни действия в България. И тези действия са налице. И са най силно изразени именно при нас. Ако обвързаността НАТО-ЕС бъде преодоляна в Европа- ние сме вън от НАТО. Опитът за единна европейска армия беше именно с тази цел- да прекъсне обвързаността. Освен това превъоръжаването на армията ни , при наличие на много сериозни средства , не се случва, което е много странно и отново говори за активни геостратегически дейности. Няма развитие по газовите връзки, няма развитие в енергетиката, Бойко удря на камък с всяко предложение, без значение за кой наш партньор би било изгодно. "Войната" за балканите се води у нас, ключът за балканите е у нас, и "битката"ще става все по оспорвана.

 27. 27 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  "Основната руска цел не е да се създаде неформална империя в Западните Балкани, нито да се води открита битка с ЕС"_________________Логично , трябва да има алтернатива на либералния джихадистки проект за Косово и АОК, иначе Ислямска Държава ще бъде промотирана от САЩ на Балканите със скрита битка срещу ЕС!
  —цитат от коментар 7 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Тоз пък!!!!! Тя, Русията, не успя да запази части от собствената си империя тръгнала да дири влияние през девет планини в десета

 28. 28 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Самите рашки не биха били никакъв проблем, ако не беше една маса продажници сред населението ,които са готови да бъдат роби и да продадат и своите сънародници (пак) на гнусните съветски джуждета в името на фалшивата комунистическа идея...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 29. 29 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 763 Неутрално

  [quote#27:"stanislavdi"][/quote]

  И аз така мисля, че влиянието на Русия в световен и локален план е слабо. Изниква тогава въпросът, защо ти и подобните ти тогава всеки ден ни заливате с глупости от рода, как Русия щяла да ни пороби?

 30. 30 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тя информационната война си тече от години .Въпроса е да не пренесат това,което става в близкия изток на балканите.Войната на разлома ....

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 31. 31 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  [quote#27:"stanislavdi"]
  —цитат от коментар 29 на von_seeckt
  И аз така мисля, че влиянието на Русия в световен и локален план е слабо. Изниква тогава въпросът, защо ти и подобните ти тогава всеки ден ни заливате с глупости от рода, как Русия щяла да ни пороби?[/quote]

  Защото, по подобие на криминалиста, един хулиганин тормози спокойния квартал. Не, че някой взема неговата страна, но е неприятен. Ежедневните му зълуми няма как да не бъдат обсъждани. Но накрая ще се намери ченге което да му свие сърмите........или Господ ще си го прибере

 32. 32 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  Между другото, нищо не се казва за руско влияние в Румъния

  Защото няма. Там хватката на СССР е била най-брутална заради участието на Румъния на страната ва Хитлер , при Сърбите беше лабаво и те още не са опитали " Братската " любов на ватата , логично е да си мислят сърбите че някой ги обича

 33. 33 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Напъните на Русия да се представя като фактор в света и в частност на Балканите, ми прилича на Чарли Чаплин, който със закърпените гащи отива да играе голф.

 34. 34 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  Там не могат толкова да тиражират темата за "славянски братя" толкова пък и тъй като в Източна Европа, човек който е русофил е и много често соцносталгик, много трудно ще успее да има някакво влияние особено след сталинизма на Чаушеску, който задмина и НРБ по идиотизъм и мизерия. Не че няма и изкукуригали червени бабички там, но са по-малко

 35. 35 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#29] от "von_seeckt":

  защото бяхме 45 години тяхна колония и още не сме се отървали от лакеите им, даже напротив. За това имат такова влияние у нас

  Birds of a feather flock together.
 36. 36 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Турция се залиса на югоизток и Русия веднага се възползва от случая да се развихри на Балканите.

 37. 37 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  МОСКВА НЕ ПРИСЪСТВУВА НА БАЛКАНИТЕ.
  МОСКВА СЕ ОСИРА НА БАЛКАНИТЕ.

 38. 38 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Много приказки, думи..... подписа ми е достатъчен!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 39. 39 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#36] от "half truth":

  Турция се залиса на югоизток и Русия веднага се възползва от случая да се развихри на Балканите.

  Според написаното излиза че Турция до тоя момент е била стълба на Балканите . Глупости

 40. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#39] от "Bojidar Vasilev":

  До момента Турция и Русия се балансираха на Балканите. В момента равновесието е нарушено.

 41. 41 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 440 Весело

  До коментар [#40] от "half truth":

  Стокообменът с Турция е в пъти по-голям от този с Русия , и тенденцията се увеличава , но политическото влияние на Русия доминира . Балканска му работа

 42. 42 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#38] от "chichka":

  Ами щом смяташ държавата която спаси Света от Нацистите за зараза само да ти кажа че си безнадеждно зле.
  Знаем откъде идват парите на едно издание и знаем само то може да си позволи тази ситуация във сайта и форума. Но това не е никаква журналистика. АКо господата от Днервник се смятат за журналисти - ами да си се смятат. Ако вие сме смятате за коментатори - да се смятате.

  Отстрани погледнато изглежда като траги-комедийна ситуация.

  Но по-лошото е че изгонихте и последните свестни анализатори от тук.

  И общо взето съжалявам тези които почват да спорят по същество с такива паразитираши "хора" като вас и цялият ви соросоиден кръжок :)

  Не представлявате никой - не сте фактор, вие сте малко незначително умалено копие на Алековото "пази боже сляпо да прогледа".

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 43. 43 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Полезни идиоти има навсякъде по Балкана. Русия е като един вирус, който атакува всяка слаба брънка в балканския организъм. Където има патриотарство, глад, безработица, там се вклинява Русия, за да напомни на местните колко хубаво е било през соца и как и е имало "взаимна братска дружба". Чрез платени политици и пропагандатори, както и с тролски бригади, Русия промива мозъците на населението на съответните държави. Защото гладът е по-силен от тока. И когато си гладен, търсиш да обвиниш някого за своя глад. Чуваш, че група хора обвиняват някой друг и се включваш в хора, без да мислиш дали не те водят за носа. Тази схема проработва навсякъде по Балканите. Представете си например Лавров да отиде в Париж и да каже, че Русия е изиграла важна роля във френската история от времето на Наполеон и след него. Направо ще бъде изяден и изхвърлен от страната. Но идва у нас Гундяев, прави ни на 5 стотинки навръх националния ни празник и... тишина. Русофилите мълчат като Сталин след 22 юни. Ни звук, ни стон. Никой не излезе една дума да каже цели 5 дни. Накрая от Москва пристигнаха опорните точки, веднага се задействаха марионетките. Съветски роби бяхме, руски роби си останахме. Същото важи и за Сърбия, Македония, Черна гора... Дори вече развити държави като Чехия и Словения залитат по руските интереси. Трябва ни един нов Стамболов, който за разпердушини руснаците.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 44. 44 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#42] от "qwerty 500":

  "държавата която спаси Света от Нацистите"

  Това същата държава дето е правила парад с нацистите в Брест-Литовск след като са си разделили Полша ли е?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3160 Разстроено

  Пак димки и фантасмагории за руски заговори. Същите слепци които даже не забелязват окупацията на Сирия от Турция ни плашат с руска заплаха на Балканите. Балканите винаги са били цел номер 1 на Турция! Във всяка балканска държава има ислямско малцинство което си е пета турска колона плюс измислените ислямски държави Косово и Босна! След Сирия непосредствена цел на Турция стават Балканите а разни платени драскачи нека си пишат за руски заговори!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3160 Разстроено

  Пак димки и фантасмагории за руски заговори. Същите слепци които даже не забелязват окупацията на Сирия от Турция ни плашат с руска заплаха на Балканите. Балканите винаги са били цел номер 1 на Турция! Във всяка балканска държава има ислямско малцинство което си е пета турска колона плюс измислените ислямски държави Косово и Босна! След Сирия непосредствена цел на Турция стават Балканите а разни платени драскачи нека си пишат за руски заговори!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3160 Разстроено

  Турция се залиса на югоизток и Русия веднага се възползва от случая да се развихри на Балканите.
  —цитат от коментар 36 на half truth


  Турция никога не е изпускала Балканите от погледа си! Турция никога няма да бъде империя ако отново не си върне в Европа, а Балканите са вратата към нея!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 48. 48 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Най-добрияприятел е руския приятел.
  Русия беше приятел на Милошевич ,сега е причтел на Асад.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  В борба за лидерство на Западни и прочее Балкани,
  Македония "диша във врата" на Черна Гора.

  Предстои оспорвано съперничество.

  До коментар [#2] от "Николай_1":

  В Черна Гора стана ясно колко е мощта и какво е влиянието на Русия на Балканите - черногорците вкараха и двата крака на наглите и брутални ушанки в един ботуш и ги пуснаха да куцат....... Черна Гора е ВЕЧЕ член на НАТО !

 50. 50 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  Задават се орда от вампири , таласъми ,вещици и какво ли не !? Това е позитивно виждане на нещата ..

 51. 51 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не случайно Гундяев ни смята за губерния. Тука сме чиляк, путинаец, чиляк, Гоце, чиляк, Ратко Пръдлето, чиляк, Р.Овч, чиляк, Перхидролената златка

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#42] от "qwerty 500":

  От кои нацисти бе? Да не са тия национал социалисти, с които са си партийка в началото?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това е силата на пропагандата. Единственият антидот с/у пропагандата и промиването на мозъци е образованието.

 56. 56 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  Правителството на СИРИЗА/АНЕЛ обсъжда със САЩ 3 нови бази в Гърция.
  Гърция няма да се остави да бъде ''прегърната'' от Русия.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Ако бабушка Ви, тав. Тралалалов, беши настаящий мужик...

  Инак се развиха събитията.
  Унстън, Маргарет и Роналд прозреха долната ни всъщност.

  Наложиха ограничения.
  Наложиха ембарго.
  Паритет не се получи с передавой наш отбор ("Нашо кучи")

  До коментар [#13] от "Николай Теллалов":
  До коментар [#3] от "Индиана":

  Веднага мога да ти кажа какво би било сега, ако ссср не беше се разпаднал.
  То по план,изработен съвместно с американското правителство, не биваше да се разпада, а от държавен капитализъм плавно да стане частнокапиталистически и да е ядрен аналог на СА, верен съюзник на САЩ.

 58. 58 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#56] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Путин няма път към Африка та да прегръща Гърция първо , второ няма граница с Гърция . Достатъчно е да се пробва на западните балкани , там още ги мислят за братя

 59. 59 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Путин, не си желан и над, върви си с мир ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Прав си, 1/2 ;)

  Многая лета азийская баластра... баланс.
  Азийскиe балансьори станаа излишни.

  До коментар [#40] от "half truth":
  До коментар [#39] от "Bojidar Vasilev":

  До момента Турция и Русия се балансираха на Балканите.
  В момента равновесието е нарушено.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  На снимката Милорад Додик по далеч от путя за да не се забележи ръста на жуже...

 63. 63 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 433 Весело
  Задава се буря, да. Сърбите бурно ще го изд*хат. 64. 64 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#38] от "chichka":Ами щом смяташ държавата която спаси Света от Нацистите за зараза само да ти кажа че си безнадеждно зле.
  —цитат от коментар 42 на qwerty 500
  леле колко си бил зле. сам вярваш ли на това или нямаш друга опорка.
  "спасила света"!!!/ сама ли бе!??. посмали манго!
  Да си приписва нещо, което е дело на много други държави може само руския комплексиран мужик, с промит от пропагандата мозък! и само това показва колко опасна е русия.
  освен това :
  1, Сталин и Хитлер си бяха приячтелчета с подобни фашизоидни режими!! е после се скараха. Но ако 2 вълка се бият за плячка и единя с помощта на много други животни победи не става по-симпатичен! Пак си е вълк! и пак си е зараза!
  2. без помощта на САЩ Масква набързо щеше да падне.
  3. няма друга от страните победителки във ВСВ , която така нагло да се самоизтъква!
  4. няма друга от страните победителки във ВСВ , която да казва "аз съм ви спасила сега за вечни времена трябва да ме слушате". Нима САЩ искат от франция това което русия искаше от нас?
  5. темата е за днешна Путлеристка Русия. която не е Нито "царска русия'', Нито е СССР.!
  А днешна Путлеристка Русия е Отвратителна гадна страна, с фашизоиден режим, див шовинизъм насъскван съзнателно от кликата на власт. + средновековно старообрядно православие. И агресивен империализъм и реваншизъм,
  затова е зараза!!!
  виж кои са й приятели - диктаторчето Ердоган, убиеца Асад, довелия до глас страната си мадуро... Е може и северна корея да пишем?!
  и отгоре на всичко води антибългарска политика!

 65. 65 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 604 Неутрално

  виж кои са й приятели - диктаторчето Ердоган, убиеца Асад, довелия до глад страната си мадуро... Е може и северна корея да пишем?!
  и отгоре на всичко води антибългарска политика!

 66. 66 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 581 Весело

  Дори при извъредното работно вереме н тролетариата е видна всеобща ненавист към Русия и Путин ... Има над какво да се замисли джуджето преди да се пробва да се намеси във вътрешните дела на държава член на ЕС и НАТО :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 67. 67 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Русия на Балканите може само да организира преврати и да ръчка националистите. Между другото, нищо не се казва за руско влияние в Румъния. Явно там няма пета колона от майцепродавци.
  —цитат от коментар 14 на palav_nik


  Еми, да идат да им кажат на румънците, че са славяни, после че не са дали 200 000 убити през Втората световна срещу рашките, после, че само те не се втурнаха в чехословакия 1968г. После че 2 000 чеченци не трепаха румънци по времето на ужреволюцията от 1989 проведена от КГБ.
  Как да имат кремльовците влияние там?

 68. 68 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Става дума за бивша Югославия, в която Тито се разправи безкомпромисно с руско-съветската агентура. Русия няма особени възможности там. Това се видя при опита за преврат в Черна гора, когато руснаците се опитаха да стопират влизането й в НАТО. Специалните служби на Черна гора и Сърбия ефективно и безапелационно се справиха с превратаджиите, а съответните прокуратура - черногорската и сръбската - директно посочиха Русия за виновник. Такава реакция в България няма как да се получи. Тук главният прокурор е директно свързан с Русия /чрез внушителни суми, плащани му от Пеевски ежемесечно - по твърдение на Цветан Василев цитиращ хвалби на самия Пеевски/. Посещението на Чайка беше показателно. Приет бе като лидер и държавник от най-висока важност и заедно с Цацаров посети Борисов да си поговорят нещо. Кога българските служби ще разкрият руски комплот, че и прокуратурата ще обвини руснаците? Никога, естествено. Вярно пише № 26, че България е плацдарм на Русия. Самите македонци, например посочиха, че България е отправна точка за операциите на руското разузнаване срещу Македония. А вероятно и изобщо срещу бивша Югославия.

 69. 69 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#58] от "Bojidar Vasilev":

  Африка ? А Близкия Изток и енергийните находища в Израел, Кипър, Египет, Ливан и Гърция ?
  Погледни картата и виж гръцката изключителна икономическа зона (EEZ) !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 70. 70 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 294 Весело

  минавам за секунда да тегля дневната ПМ на ушанкистан и троловете им.

 71. 71 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2193 Весело

  До коментар [#67] от "skomina":

  В Румъния "Партидул комунист роман" въобще не я пускат близо до властта...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 72. 72 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  Русия дори има по-голямо медийно присъствие от ЕС в Сърбия. Ще пусна един плакат който в различни вариации стои вече година...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 574 Неутрално

  СВЕДЕНИЕ

  Съгласно международната статистика за БВП (GDP) за 2016*:
  БВП РФ - 1 283 млрд дол (12 място), като 4.5 % от това БВП = 59 млрд дол ВБ(в.бюдж.)
  БВП САЩ - 18 624 млрд дол (1 място), като 3.3 % от това БВП = 611 млрд дол ВБ
  БВП НАТО - 36 281 млрд дол
  следователно
  БВП на РФ е 7 % от БВП на САЩ
  БВП на РФ е 3.5 % от БВП на НАТО
  съответно
  ВБ на РФ1 е под 10 % от БВП на САЩ
  Още
  БВП на гл. от нас. за: Люксембург, Швейцария, Норвегия, Ирландия, Исландия, Катар (от 1 до 6)
  БВП на гл. от нас. за САЩ - 57 467 дол (7 място)
  БВП на гл. от нас. за Германия – 41 936 дол (16 място)
  БВП на гл. от нас. за Япония – 38 895 дол (20 място)
  БВП на гл. от нас. за Гърция – 18 104 дол (36 място)
  БВП на гл. от нас. за Румъния – 9 474 дол (59 място)
  БВП на гл. от нас. за РФ - 8 748 дол (61)
  БВП на гл. от нас. за Китай - 8 123 дол (66)
  БВП на гл. от нас. за РБ - 7 351 дол (71)
  Литература
  1.Всякакъв учебник по Аритметика I – II отделение 2.GDP (per the World bank)
  3.SIPRI Yearbook 2016
  ________________________________
  * числата, по-горе са закръглени
  1 за 2018 се предвижда: ВБ РФ - 47.7 млрд дол ; ВБ САЩ - 692 млрд дол
  или ВБ на РФ ще бъде 6ъде 6.9% от този на САЩ

 75. 75 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1709 Гневно

  Нас защо не ни уважават в публикацията. Имаме толкова изтъкнати радетели за руско присъствие – Сидеров, Малинов, Шаренкова и още ред знайни и незнайни борци за мазнене пред източния съсед.

 76. 76 Профил на kp
  kp
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дошло е време разделно. Само дето нямаме кадърни политици или по- скоро въобще нямаме политици, които да извлекат ползи за България. Имаме мошеници и кретени- глутница дупеДавци и лакоми г Ъ зов е.

  И едните и другите са маскари!!!!
 77. 77 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Русия на Балканите може само да организира преврати и да ръчка националистите. Между другото, нищо не се казва за руско влияние в Румъния. Явно там няма пета колона от майцепродавци.
  —цитат от коментар 14 на palav_nik


  Любопитно!
  Още в зората си на учредяването си в края на 18в. Румъния е почуствала опасността от съседството си с руската мечка, и категорично е отказала протекцията й под формата на панславизъм - отказала се е от средновековната българска азбука и език, и е приела някакво романизиран диалект (според мен поиталианизиран български), разпозстранен в Карпатите - достатъчно за да се приеме, че Румъния няма нищо общо със славянското братство, и да бъде оставена на относително спокойствие (и под протекция от културната Франция).

 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Русия никаква империя няма да направи на Балканите, ама може да се впие като някой паразит, и да смуче сила и енергия. Ето, от България успява да изсмуче всяка година по над 500 млн евро под най-различни форми. Надява се на подобни варианти с Македония и Сърбия.
  Може и да стане, но има и нещо хубаво на хоризонта - светът разбра що за боклуци са новите руснаци - путинисти.

 79. 79 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  Еднакво ни са чужди евро- и руско- поклонството!!!
  Те са двата края на веригата, която оковава България!

  Европатията и русоманията са симптоми на една и също заболяване - чуждопоклонството!

  Ще дойде време, когато европатите и русоманите ще си задават горчиви въпроси от рода на "Какво, по дяволите направихме с България?!"

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 80. 80 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#74] от "specifier":

  И още едно сведение: Швеция е на едно от челните места в света по БВП на човек от населението.
  Както и по брой на самоубийствата...

  Многообразието на живота не се побира в никакви статистики, особено ако са финансови.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 81. 81 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Допълнение към предишния ми коментар: забравих Япония.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  ...Ще дойде време, когато европатите и русоманите ще си задават горчиви въпроси от рода на "Какво, по дяволите направихме с България?!"
  —цитат от коментар 79 на Консерватор

  когато човек попадне на запад от Сърбия, особено в "стара" Европа изпада в мечти - как и България да стане чиста и уредена като Австрия, Германия, Франция, Холандия - чиста, подредена, с красиви мини паркове и градинки, хубави тротоари, с чиста природа, и усмихнати непознати хора които без повод те поздравяват .
  И как да загърбим разбитата инфраструктура от татово време, полуразрушените фасади, сметища в гори и планини, ново строителство без канализация, и повсеместната простащина и грубиянщина.

 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  "Анализаторът" от Прага, които се изказва са Балканите(!)очевидно е местен грантаджия на когото е зададена темата Русия. И понеже няма какво толкова да каже е сготвил такъв безвкусен тюрлю гювеч, че е трудно в "анализа" му да се намери каквато и да е било логическа нишка.
  —цитат от коментар 23 на von_seeckt


  А ти "понеже нямаш какво толкова да кажеш" по статията се хващаш за анализатора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  "Руската буря на балканите не е спирала!
  Ние сме перфектната жертва на руският империализъм- стратегическо положение, ограничени ресурси, слаби армии.."
  ============
  Вечното противоречие. Русия се разпада в следващия четвъртък, но прави буря на Балканите. Поне се разберете кое е вярно.
  От моя гледна точка Русия се опитва да държи някакво влияние тук, като да не е съвсем незначителна. Същото прави и Турция, като линията не е НАТО и ЕС, а като майчица на мохамеданите. Това го е играла, макар и наопаки, Русия през 19 век.

  Еретик
 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#78] от "historama":

  Русия действа подло и подмолно, а ние имаме прекалено много предатели-интересчии!
  И понеже апетитът идва с яденето, ние трябва да бъдем нащрек и винаги да даваме силен и неумолим отпор на всеки руски опит за влияние тук.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#69] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  САЩ имат интереси в Егейско море , Русия си има Сирия и сие

 87. 87 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  До коментар [#17] от "solange":

  "Югославия, която азиатските орки създадоха, е благодатна почва за поддържане на нестабилност."
  =======
  Хайде помисли пак кой създаде Югославия. Дали в 1918 година Русия е била в състояние да създава някакви чужди държавни проекти, или просто ти звучи добре.

  Еретик
 88. 88 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#9] от "Darth Plagueis":

  и турски също, и турски

 89. 89 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  До коментар [#71] от "mitko11":

  "В Румъния "Партидул комунист роман" въобще не я пускат близо до властта..."
  ======
  И съвсем правилно.

  Еретик
 90. 90 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#77] от "historama":

  скоро гледах румънски филм от чаушесковско време, беше чернобял.Разказваше се за един гавазин по турско време в румъния,който преследваше един циганин.Показваха мизерния живот на селяните като роби почти.особенно циганите-те си бяха роби на чокоите.И синът на гавазина го пита-татко, защо толкова мъчим циганите да работят като роби.Отговорът беше-за да плащаме на турците васалния данък, щото ако не платим, ще ни атакуват и тогава ще дойдат руснаците да ни освободят.И за да не се случи това ще трябва да работят всички като роби.

 91. 91 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Най-обичам да ритам в главата руски тролове.

 92. 92 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Ако не беше Русия България нямаше да съществува в момента като независима държава, щеше да е западна провинция на Туркието.

 93. 93 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#92] от "faraon":

  Ако не беше Русия България нямаше да съществува в момента като независима държава, щеше да е западна провинция на Туркието.

  Опитай се да прочетеш това -онова в нета за Сан Стефанския мирен договор , коментари и анализи по темата , и ако после си на същото мнение -пиши смело , поинтересувай се за интересите на " Братската Русия " в България и на Балканите

 94. 94 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Русия има силно влияние в България, но тенденцията започва да се обръща. Все повече и повече хора изпитват неприязън към всякакви руски пропагандни кампании. Рано или късно тези обществени нагласи ще си проправят път в политиката на България. Крайно време е да си гледаме интереса.

 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Евроатлантика се опитва да награби целите Балкани. И да си ги окачи на врата. После ще изнемогва и ще пъшка с изплезен език. Само и само да ги откачи от Русия. Даже не се усеща, че навлеци на Русия и без това не и трябват. Когато най-накрая Съветск.., пардон, Европейския съюз грохне, ще дойдат китайците, за да оправят положението. Защото всяка държава на изток осенена от евродемократичните ценности и окрилена от безкористната братска европейска помощ, много скоро се разнебитва и почва да пищи и търси помощ. Откъде помощ може да дойде, познайте?

 96. 96 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Балканите (Западните) са били в центъра на руските интереси открай време заради излаза на Средиземно море, а България е била недолюбвана и пренебрегвана в полза на Сърбия, след това Югославия, а сего в полза на всички, който имат излаз на Средиземно Море. В България Русия има мощна подкрепа от русофилските кръгове и най-вече от онези, който навремето си получиха образования в СССР и се порусиха, а също от офицерството и силте за сигурност. Постепенното им превъзпитаване в българофилски дух е важно и неотложно.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 97. 97 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Югославия, която азиатските орки създадоха, е благодатна почва за поддържане на нестабилност.Добре е, че Македония случи на лидер, а България не е скарана с никого. Голямото ми разочарование са гърците - не очаквах, че галениците на Запада са толкова прости парчета.
  —цитат от коментар 18 на solange


  Ами... Самият факт, че в по-близки до нас времена се е наложило да им обясняват, какво е това "демокрация" и че те са я създали.... И че оттогава освен да търсят кой да им плати за тази работа, защото сиртакито е по-демократично от бачкането, друго не правят...

  Но ние сме същите. Нямаме историческа памет за Велики Болгар и когато ни го припомнят, гледаме тъпо и мислим, че ни разказват приказки, нямаме памет, че диваците на Светослав са сложили начало на унищожаването му, нямаме памет, че по Лениново ли, Сталиново ли време последните му остатъци са били преименувани от "Булгаристан" в "Татаристан", не знаем колко много русифицирани народи смятат че общият им фолклор идва от Велики Булгар, нито че най-обемният роман за Кубрат е писан от човек, когото днес смята за татарин, не сме чели Тойнби, който отбелязва как една велика и древна цивилизация остава без всякакви шансове за самостойно историческо развитие след падането на "Първото българско царство", разгромено от Византия, но след съсипването му от Светослав, вярваме, че то наистина е било първо... Помним само, че заради конюнктурата около войните между русия и турция за проливите сме получили шанс жалките ни остатъци отново да се обособят и още по-добре помним, че поради това и внуците на внуците на внуците ни са длъжни да целуват руските задници и да скандират, че са "по-малки братя", т .е., не даже не хора второ качество, ами животни някакви, които трябва от сутрин до вечер да треперят от страх да не загубят статуса си на домашни любимци. И дори представа нямаме за това, за което самите руснаци пишат: по времето на Велики Булгар техните прадеди са били в такова състояние, че послужват за прототип на живеещите в пещерите и мислещи се за мечки диваци от филма "Тринадесетият воин" с Антонио Бандерас.

 98. 98 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#92] от "faraon":Ако не беше Русия България нямаше да съществува в момента като независима държава, щеше да е западна провинция на Туркието. Опитай се да прочетеш това -онова в нета за Сан Стефанския мирен договор , коментари и анализи по темата , и ако после си на същото мнение -пиши смело , поинтересувай се за интересите на " Братската Русия " в България и на Балканите
  —цитат от коментар 93 на Bojidar Vasilev


  Горкият просяк просто троли, за да изкара някой лев. Нали трябва и да яде? Няма да тръгне да събира скрап от кофите за боклук я!

 99. 99 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#91] от "tvr18355030":

  Всички сме така.

 100. 100 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Анализаторът" от Прага, които се изказва са Балканите(!)очевидно е местен грантаджия на когото е зададена темата Русия. И понеже няма какво толкова да каже е сготвил такъв безвкусен тюрлю гювеч, че е трудно в "анализа" му да се намери каквато и да е било логическа нишка.
  —цитат от коментар 23 на von_seeckt; А ти "понеже нямаш какво толкова да кажеш" по статията се хващаш за анализатора.
  —цитат от коментар 83 на Храбър


  И аз съм му се чудил на "фон"-а. Толкова ерудиран човек, всичко разбира, пише с култура, каквато малцина притежават, а... ега си позицията. Все едно, че мрази България с цялата си душа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK