Китай изпреварва САЩ и Южна Корея в разгръщането на 5G мрежи, сочи проучване

Китай изпреварва САЩ и Южна Корея в разгръщането на 5G мрежи, сочи проучване

© Associated PressКитай е начело в световната надпревара за разгръщане на 5G свръхскоростен мобилен интернет, изпреварвайки Южна Корея и Съединените щати, сочи проучване на кантората "Аналисис Мейсън" (Analysys Mason), цитирано от "Франс прес" и БТА.


Тези три страни, както и Япония, са сред най-ангажираните с разпространението на тази технология. Проучването обхваща действията на компаниите и държавната политика в тази сфера в общо десет страни. Те представляват първата група, най-напредналата, докато европейските пазари, сред които Франция, Германия и Великобритания, са във втората група. Сингапур, Русия и Канада са част от третата група според проучването, изготвено за Американската асоциация на телекомуникационните оператори (CTIA).


Китай дължи напредъка си едновременно на "проактивна правителствена политика и импулса от сектора", коментира телекомуникационната асоциация в комюнике. По-конкретно, големите компании от сектора са се ангажирали с дати за пускане в действие, а правителството - с отпускане на честоти на операторите.


По-скоро догодина
Петото поколение (5G) мрежи е ключов фактор за развитието на интернет на нещата. Разработката му ще допринесе за поддържането на милиарди данни, включващи повсеместно използване на автономни автомобили и други всекидневни интелигентни предмети. Европейският съюз си е поставил за цел въвеждането на 5G през 2020 година.


Първите появи на тази технология за потребителите са планирани още за тази година в Азия и Съединените щати, но основната част от задействането ѝ се очаква по-скоро през 2019 г. според скорошно проучване на "Глоубъл дейта" (GlobalData).


Много страни, най-вече Съединените щати, определят 5G като стратегически залог. Това накара Белия дом да блокира в средата на март враждебната оферта за придобиване на производителя на полупроводници "Броудком" (Broadcom), чиято централа е в Сингапур, от американския "Куалком" (Qualcomm), аргументирайки се с опасения за националната сигурност. Съединените щати се опасяват най-вече от Китай, по-специално от групата "Хуауей" (Huawei).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK