Раул Кастро оставя на Куба спорно икономическо наследство

Кубинският президент Раул Кастро наблюдава тържествата за 1 май в Хавана

© Associated Press

Кубинският президент Раул Кастро наблюдава тържествата за 1 май в ХаванаУсилията на президента на Куба Раул Кастро да модернизира централизираната планова икономика от съветски тип доведоха до смесени резултати, пише "Ройтерс". Някои от начинания са успешни, други са в застой, а редица инициативи се развиват много бавно или тепърва ще започнат.


Тези усилия могат най-добре да се видят в започнатите политически промени, при които след разпадането на Съветския съюз Куба например позволи да навлязат чуждестранни инвестиции и даде възможност на семейния бизнес да се развива. Починалият кубински президент Фидел Кастро определяше тези промени като "отстъпки към врага", докато Раул Кастро, който утре ще предаде властта на ново поколение, ги представяше в положителна светлина и твърдеше, че те са неизменна част от бъдещето на Куба.


Представители на управляващата комунистическа партия казват, че започналият процес на модернизация е много по-тежък от очакваното и продължава работата по реформите, които са приети първоначално на партийния конгрес през 2011 г., а след това ратифицирани през 2016 г.
Някои от промените, като например развитието на частния сектор, продължават и са обект на постоянни поправки и нарастващо недоволство, както заради все по-голямото социално неравенство, така и заради по-строгите регулаторни мерки. Докато през 2011 г. планът за реформи забраняваше натрупването на частна собственост, във варианта му от 2016 г. бе добавена и забрана за "натрупване на богатство".


Ето същността на най-важните икономически промени:


Земеделие


Правителството започна да отдава под наем некултивирана държавна земя на перспективни земеделски производители през 2008 г. Оттогава условията за това отдаване значително са се подобрили, въпреки че фермерите трябва да се съгласят да отглеждат определени посеви или да развъждат добитък за продажба на държавата.


В момента 151 000 души обработват 1.2 млн. хектара земя под аренда подобно на положението преди 5 г.


Мащабната реформа в земеделието започна през 2010 г. и включваше облекчаване на регулаторните мерки, за да се благоприятства развитието на пазара и ценовата политика. Пазарните реформи бяха променени през 2015 г. и централизираната държавна система бе възстановена, което доведе до покачване на цените.


Малък бизнес


Регулаторните мерки за малкия бизнес бяха либерализирани през 2010 г. като опит да се орежат надутите държавни заплати. Предприемачите все още са определяни по-скоро като самонаети, отколкото като притежатели на собствен бизнес. Въпреки това те получиха правото за пръв път от 1968 г., да наемат на работа хора извън семейството.


Пилотен проект, който узаконява създаването на неземеделски кооперации, започна през 2013 г. Частният сектор включва 429 кооперации, много от тях бивши държавни учреждения. Има около 580 000 самонаети лица като шофьори на такси, търговци, служители в хиляди частни заведения за хранене и строителни предприемачи.


Държавни компании


Правителството започна да реорганизира и слива хиляди компании през 2011 г., въпреки че те не са вече под прекия контрол на съответните министерства. То се опитва да даде по-голяма самостоятелност и компаниите и те да станат по-конкурентоспособни. Във връзка с това са направени много промени в регулаторните мерки, които целят да дадат повече оперативна власт на фирмите, както и в начина, по който се справят с излишъка в продукцията, след като покрият производствените си квоти и след облагане на печалбата. Тези компании обхващат 70% от икономическата дейност на Куба.


Правителството обаче все още упражнява строг контрол чрез лостове като централизирано планиране и монопол върху чуждестранната търговия.


Частна собственост


Правителството узакони купуването и продаването на къщи и коли през 2011 г., което беше забранено след революцията от 1959 г.. Собствениците имат право да дават под наем своите помещения, но могат да притежават само една къща или ваканционен имот. Продажбата на вносни нови коли остава в ръцете на държавата при надценка от средна 800% над производствената цена.


Данъци


През 2012 г. Куба прие първия си цялостен данъчен кодекс, след като всички данъци за физически лица бяха премахнати след революцията. В него са включени облагането с данък на приходите, собствеността, наследството, земеделската земя плюс различните вноски и такси за социалното осигуряване например. Данъците се въвеждат постепенно. Голяма част от държавните служители все още не плащат данък общ доход. В същото време той е дължим за самонаетите селски стопани и работници, които печелят 2500 песос на месец (100 долара), което е три пъти над средната заплата.


Чуждестранни инвестиции


Нов закон за чуждестранните инвестиции, приет през 2014 г., отваря в по-голяма степен икономиката в сравнение с предишния, приет през 1990 г. Законът намалява данъците с около 50% и предоставя значителна гъвкавост при по-активно участие на чуждестранните инвеститори в търговски партньорства с държавата.


През 2017 г. държавата сключи нови партньорства, оценени на повече от 2 млрд. долара, което е почти два пъти повече от всяка предходна година. Специалната зона за развитие "Мариел" се намира в западната част на Хавана и за нея се прилага специална данъчна политика. Голяма част от проектите в нея изцяло са притежание на инвеститори.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dada Dada
  Dada Dada
  Рейтинг: 229 Неутрално

  стига вече сте ни занимали с тея комуняки.Знаем,дето са гладни,нямат тоалетна хартия и телевизор сони
  Дайте нещо за хаити и Гуатемала.Там никой не рови по кофите,гледат само телевизори сони и понеже карат на фотосинтеза,не им трябва тоалетна хартия....
  Отделят СО2

  xxxxl
 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  Жалко, че Каталуния не може да отхвърли испанското робство и да стане малък но горд остров на свободата.

 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  Каквато и да е системата в Куба, нейната цел е отстояване на държавния суверинитет. Кубинците може да са бедни, но това което имат си е тяхно. А то означава, че всъщност са много богати. Защото Куба е фантастична, екзотична страна с богата природа и благодатен климат. Другото означава всичко ценно в Куба да бъде изкупено от янките буквално за една седмица и за жълти центове, а народът да се превърне в нищожен обслужващ персонал. Кубинците това много добре го знаят и няма да го допуснат.

 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  "Раул Кастро оставя на Куба спорно икономическо наследство"

  Какво спорно може да има в една закостеняло комунистическо, планово стопанство, което прави хората мързеливи, безразлични, безинциативни и оттам бедни? Няма нищо спорно, всичко е еднозначно. Комунизъм = бедност.
  Система изхвърлена на "бунището на историята", както казваше вождът и учителят на българския народ - другаря Димитров. Единствената му грешка беше, че той приказваше туй за капитализма.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1450 Любопитно

  стига вече сте ни занимали с тея комуняки.Знаем,дето са гладни,нямат тоалетна хартия и телевизор сониДайте нещо за хаити и Гуатемала.Там никой не рови по кофите,гледат само телевизори сони и понеже карат на фотосинтеза,не им трябва тоалетна хартия....Отделят СО2
  —цитат от коментар 1 на Dada Dada


  Тоест ти признаваш, че комунистите докараха Куба до състояние от една от най-развитите държави в Латинска Америка да се сравнява с Хаити и Гватемала !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 6. 6 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1450 Любопитно

  Каквато и да е системата в Куба, нейната цел е отстояване на държавния суверинитет.
  —цитат от коментар 3 на Judjuk


  Тоест без комунизъм и глад няма държавен суверенитет !!!
  Швейцария, Белгия - те не са суверенни държави защото нямат комунизъм и просперират.
  Боже, ела си прибери вересиите.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 7. 7 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1450 Любопитно

  Кубинците може да са бедни, но това което имат си е тяхно. А то означава, че всъщност са много богати.
  —цитат от коментар 3 на Judjuk


  Мда, много са богати, нЕма що - на босия цървулите.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  "Тоест без комунизъм и глад няма държавен суверенитет !!! Швейцария, Белгия - те не са суверенни държави защото нямат комунизъм и просперират."
  До коментар [#6] от "Ian Smith":

  Хей, България що забрави да я споменеш? Нарочно ли я пропусна? А Сирия?

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3994 Неутрално

  До коментар [#4] от "simval":

  "Комунизъм = бедност."

  След 60 години комунизъм вече нямаме нация, а ГМО биомаса, която не може да се изхранва със собствени сили и изобщо да се оправя в живота.

  Ако някога е имало способни и амбициозни кубинци, те отдавна са преплували 150-те километра с легени, вътрешни гуми и дървени гаражни врати.

  Вижте какво става в източната част на Германия, някогашната лъсната витрина на соца: 28 години след обединението пролетариите още мрънкат, че са бедни, а работят наполовина на западните братовчеди.

  А в Куба след 60 години Кастровско безвремие?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1450 Любопитно

  Защото Куба е фантастична, екзотична страна с богата природа и благодатен климат. Другото означава всичко ценно в Куба да бъде изкупено от янките буквално за една седмица и за жълти центове, а народът да се превърне в нищожен обслужващ персонал. Кубинците това много добре го знаят и няма да го допуснат.
  —цитат от коментар 3 на Judjuk


  Какъв е смисъла от богатата природа и благодатния климат когат хората ходят гладни и голи.
  Ако си изберат добро управление нищо няма да продадат за жълти центове. Никой в Източна Европа не продаде нищо за жълти центова, само ние продавахме в жълти центове защото си избирахме твоите другари комунисти.
  И дне скубинците са обслужващ персонал - на червените дрОгарЕ. Може би е по-добре да си обслужващ персонал на туристи за 200 долара отколкото на дебели комунисти за 20 долара.
  И още нещо - кубинците никой за нищо не ги е питал, ако някой ги питаше отдавна да са били шута на комунистическата ви "система".
  Което и неизбежно ще се случи де.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 11. 11 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 722 Неутрално

  [quote#6:"Ian Smith"][/quote]

  Само какви вересии, какво чудо.
  Страните в цял свят не отстояват суверенитет сал едничка Куба го прави...
  Пък и много богати тез кубинци и не си дават имането на хищните американци.
  До коментар [#6] от "Ian Smith":

 12. 12 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1450 Любопитно

  "Тоест без комунизъм и глад няма държавен суверенитет !!! Швейцария, Белгия - те не са суверенни държави защото нямат комунизъм и просперират."До коментар [#6] от "Ian Smith":Хей, България що забрави да я споменеш? Нарочно ли я пропусна? А Сирия?
  —цитат от коментар 8 на Judjuk


  България не беше суверенна точно когато вие комунистите бяхте на власт.
  Помниш ли - хората ни бяха кръстили "най-верния сателит на СССР". Да не говорим, че за малко щяхте да ни направите 16-а република.
  Със Сирия примера е същия. Сирия днес е слугинаж на Русия и Иран. Сирия не е суверенна точно защото начело стои един съветски диктатор много подобен на тези в Куба.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 13. 13 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1450 Любопитно

  [quote#6:"Ian Smith"]
  —цитат от коментар 11 на gmbh
  Само какви вересии, какво чудо.Страните в цял свят не отстояват суверенитет сал едничка Куба го прави...Пък и много богати тез кубинци и не си дават имането на хищните американци.До коментар [#6] от "Ian Smith":[/quote]

  Ами малоумието на комуниста - може да умрем от глад ама не си даваме бананите. БОли ги дудука американците за кубинските банани, тръстика и ром. Те комунистите всичко това отдавна го изнасят за Щатите ама, ако за същите пари го правят частни фирми било грабеж.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3994 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ian Smith":

  "Какъв е смисъла от богатата природа и благодатния климат когат хората ходят гладни и голи."

  Венецуела е страната с най-големи доказани запаси на петрол в света. По-големи от тези на Русия, по-големи от саудитските.

  И в същото време е една напълно разорена държава, с икономика и финанси в състояние на свободно падане и подивял от глад народ, свикнал да се реди на километрични опашки, когато "пуснат" хляб или пилета - опашки, често довършващи със стампеди и побоища.

  Защо?

  Заради СОЦИАЛИЗМА.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  30 долара средна заплата и Венсеромос. Това му е наследството.

 16. 16 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ПИШЕТЕ НАПРАВО,ЧЕ ФАМИЛИЯТА КАСТРО Е ОСРАЛА ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА.ИЛИ,ЧЕ НАПРАВО Я Е ПОГРЕБАЛА.АМАН ОТ ПОЛИТКОРЕКТНОСТ СПРЯМО ИЗРОДИ...

 17. 17 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 760 Любопитно

  Ехааа,
  що така бе, дрогаре!?
  Въртите го сучете го, ама пак до капитализъм ще го докарате?
  Стискам палци в Куба да НЕ се случи, като в България - и социалиЗЪМА и 'капиталиЗЪМА' да го правят едни и същи дрогаре от 6-то управление.

 18. 18 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Другото означава всичко ценно в Куба да бъде изкупено от янките буквално за една седмица и за жълти центове, а народът да се превърне в нищожен обслужващ персонал. Кубинците това много добре го знаят и няма да го допуснат.
  —цитат от коментар 3 на Judjuk


  Кубинците се ИЗБИВАТ да работят като обслужващ персонал в хотелите на Варадеро. А кубинките се продават за един чифт чорапогащи за 99 цента. Толкова струва целия ви социализъм.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 19. 19 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Ехааа, що така бе, дрогаре!?Въртите го сучете го, ама пак до капитализъм ще го докарате?Стискам палци в Куба да НЕ се случи, като в България - и социалиЗЪМА и 'капиталиЗЪМА' да го правят едни и същи дрогаре от 6-то управление.
  —цитат от коментар 17 на ali_ibn_isa


  В Куба имат шанс за някакво нормално развитие, първо защото са далеч от русия, второ, защото русия никога не ги е "освобождавала" и трето, защото не са "славянски братя" с русия.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 20. 20 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Спорно икономическо наследство от семейство Кастро - ха ха ха! Става дума за ТРАГИЧНО наследство! От най-голям производител на захар в света комунистическща Куба се превърна в кочина, в който даже захарта е срещу купони! Да не говорим за транспорт, инфраструктура и поголовна бедност в някогашната перла на Карибите! да не говорим за хилядите политически затворници и масовото бягство към САЩ. Този престъпник Кастро трябва да свърши на бесилото.

 21. 21 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 883 Весело

  Рай првеърнат в кочина, гарантирано от дрогарето...

 22. 22 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#3] от "Judjuk":


  Каквато и да е системата в Куба, нейната цел е отстояване на държавния суверинитет. Кубинците може да са бедни, но това което имат си е тяхно. А то означава, че всъщност са много богати. Защото Куба е фантастична, екзотична страна с богата природа и благодатен климат. Другото означава всичко ценно в Куба да бъде изкупено от янките буквално за една седмица и за жълти центове, а народът да се превърне в нищожен обслужващ персонал. Кубинците това много добре го знаят и няма да го допуснат.
  —цитат от коментар 3 на Judjuk


  Стига си декламирал лозунги от 68-ма година,бе, пич. Кубинците и сега саобслужващ персонал в собствената си държава. А най-вече кубинките. Те сами се натискат да обслужват чужденците с цел придобиване на така омразната им империалистическа валута.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  "Тоест без комунизъм и глад няма държавен суверенитет !!! Швейцария, Белгия - те не са суверенни държави защото нямат комунизъм и просперират."До коментар [#6] от "Ian Smith":Хей, България що забрави да я споменеш? Нарочно ли я пропусна? А Сирия?
  —цитат от коментар 8 на Judjuk


  А какво и е на България бе комуне?! Който знае има много повече пари на месец, отколкото при смотаният ти комунизъм за година!! Даже средната пенсия е по-голяма от тогава! Който го мързи-няма. И така трябва да е!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Икономиката на Куба е ясно показана на снимката. При средна заплата на острова от $30, червената мърша Кастро се пули през прецизен германски "Щайнер" за поне 2 хилки зелено.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  "Мда, много са богати, нЕма що - на босия цървулите."
  [quote#7:"Ian Smith"][/quote]

  Имат достъп до почти всичко. Имат много добро здравеопазване и фантастично образование. Без проблем си ходят на плаж. Тук плажовете са окупирани от мутри. Половината българи са извън системата на здравеопазването, а една трета са неграмотни. Абе що не оставиш кубинците да си живеят както те си искат и знаят? Сърби ли те някъде или боли?

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  " А най-вече кубинките. Те сами се натискат да обслужват чужденците с цел придобиване на така омразната им империалистическа валута."
  До коментар [#22] от "leon555":

  Я стига бе? То такова обслужване в Америка няма ли? А тук как си мислиш че е?

 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Който е бил по Карибите сигурно е осъзнал че в този климат е трудно да упрекнеш някого че не работи. Социализмът само е помогнал малко.

 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  Какво му е спорното с $20 на месец. Бои и ориз, това е. Няма спорове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK