Приемникът на Кастро изглежда по-модерен, но едва ли ще донесе промяна за Куба

Мигел Диас-Канел до Раул Кастро.

© Associated Press

Мигел Диас-Канел до Раул Кастро.Човекът, който стана следващият президент на Куба, е от по-младо поколение лидери и подкрепя модернизация на острова. Но е и дългогодишен "апаратчик" на комунистическата партия и не се очаква настоява за голяма политическа промяна.


Мигел Диас-Канел, 57-годишният първи вицепрезидент, днес бе посочен от Националното събрание за приемник на 86-годишния Раул Кастро и ще стане първият лидер след революцията в Куба от 1959 г., роден след нея.


Инженер по електроника по образование, Диас-Канел често изглежда повече в крак с времето от по-възрастните си носещи униформи "каки" предшественици - Раул и брат му Фидел, които управляваха карибския остров през последните шест десетилетия.
Като млад провинциален партиен ръководител Диас-Канел отхвърлил партийната праволинейност, като подкрепил културен център, свързан с ЛГБТ движението, слушал рок музика и носел дълга коса.


На национално равнище Диас-Канел призовава за по-критично отразяване на събитията от държавните медии и по-широк достъп до интернет в едно от най-слабо свързаните с нета общества. Често той идва на събрания с таблет.


Според анализатори обаче в последна сметка изглежда, че Диас-Канел е консенсусен кандидат, избран от Кастро, и е спечелил доверие, проправяйки си път в йерархията в продължение на три десетилетия и придържайки се към партийната линия по ключови политически и икономически въпроси.


Неотдавнашните му публични изказвания наблягат на необходимостта от приемственост и борба с империализма - предизвикателно и изтъркано послание, в момент на подновено напрежение между Куба и САЩ след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.


"Има причини да се очаква, че той ще бъде по-гъвкав, по-модерен", казва Артуро Лопес-Леви, бивш кубински правителствен анализатор, израснал в родния град на Диас-Канел - Санта Клара, и в момента преподавател в Тексаския университет. Той допълва: "Но няма основания да се смята, че ще бъде реформатор, нито да се предполага, че ще загърби еднопартийната система или ще спре да дава предимство на държавния сектор пред частния".


До голяма степен политическите възгледи на Диас-Канел остават загадка. Политическата агитация е забранена в Куба и Диас-Канел избягва показността, провалила кариерите на други претенденти през годините.


Приемникът на Кастро изглежда по-модерен, но едва ли ще донесе промяна за Куба

© Associated Press


Мнозина кубинци, разочаровани от бавния темп на подобряването на икономиката при Кастро, се надяват, че Диас-Канел просто чака благоприятния момент, за да поеме "командването на парада".


Въпреки това неговото поле за маневриране ще бъде ограничено, тъй като комунистическата партия остава водеща политическа сила и ще бъде ръководена от Кастро до 2021 г. На страната на Кастро в партийната върхушка ще бъде неговият революционен съратник от старата гвардия, 87-годишният Хосе Рамон Мачадо Вентура.


Някои членове на малката кубинската дисидентска общност, които според правителството работят за САЩ, за да го дестабилизират, осъдиха президентството на Диас-Канел още преди да е започнало, с думите, че то е продължение на предишното.


Един от противниците му, Илдебрандо Чавиано, го нарече "господин Никой" без политика, допълвайки, че дългогодишното управление на Фидел Кастро е създало поколение от последователи, а не от лидери. Фидел Кастро официално предаде управлението на брат си през 2008 г. и почина през 2016 г.


Човекът на Раул Кастро


Личността на Диас-Канел е държана в сянка, откакто влезе в националното управление преди девет години, но жители на родната му провинция Виля Клара го хвалят като симпатичен, дружелюбен "човек от народа", който умее да си върши работата.


Той израства в скромна едноетажна къща с фасада с олющена мазилка. Местни хора казват, че това е бил един от най-проблемните квартали на провинциалната столица, Санта Клара. Блестящ ученик, според негов бивш учител, той преподава в университета преди началото на политическата си кариера и става партиен ръководител във Виля Клара през икономическата криза в Куба от 90-те години, последвала разпада на основния ѝ съюзник, Съветския съюз.


Поради недостига на горива той отива на работа с колело, облечен в шорти, вместо да се вози със съветска "Лада" като другите партийни лидери. "Близостта му с гражданите бе негова запазена марка", казва 69-годишният Рамон Силверио, собственик на културния център "Ел Мехунхе" (коктейл, смес), където има лесбийски, гей, бисексуални и трансджендър (ЛГБТ) прояви.


Силверио хвали Диас-Канел за подкрепата на "Ел Мехунхе", във време, когато хомофобията бе нещо обичайно в партията. Почитател на културата, Диас-Канел водел двете си деца от първия брак на младежките прояви и вечер самият той танцувал там.


Той работел извънредно, правел изненадващи проверки на държавни компании, за да се бори с корупцията, и си спечелил прозвището "Диас и ноче" - игра на думи с неговото име и телевизионния криминален сериал "Ден и нощ".


През 2003 г. Диас-Канел е преместен на длъжност партиен ръководител на провинция Олгин, център на процъфтяващия кубински туристически сектор и на чуждестранните инвестиции. През 2009 г. той бе извикан в Хавана, за да стане министър на висшето образование. През 2013 г. Кастро го направи своя "дясна ръка" и похвали "непоколебимата му идеологическа твърдост".


"Той е човекът, на когото Раул има доверие, и това му печели уважението на военните и старата революционна гвардия", казва Карлос Алсугарай, пенсиониран кубински дипломат. Диас-Канел е замествал Кастро при важни политически прояви, приемал е чужди държавници и е пътувал в чужбина от името на правителството.


Твърдолинейни възгледи във видео


Миналата година изтекло видео от закрито събрание показва Диас-Канел, който изразява твърдолинейни възгледи към независимите медии, дисидентите и западните посолства. Това разочарова мнозина кубинци, които се надяваха, че той ще бъде реформатор.


Но някои анализатори казват, че това е по-скоро доказателство за политическата ловкост на Диас-Канел, отколкото за политическите му възгледи, тъй като се е налагало да успокои партийните хардлайнери, изплашени от смъртта на Фидел Кастро и избора на Тръмп. Тръмп хвърли сянка върху разведряването, договорено през 2014 г. между Раул Кастро и бившия американски президент Барак Обама.


Тази ловкост ще бъде от ключово значение, ако Диас-Канел иска да направи промени в начертания от Кастро път, достатъчни да направят кубинския социализъм устойчив, но не толкова големи, че да разрушат системата.
Тъй като Диас-Канел не притежава влиянието на Фидел и Раул Кастро като исторически лидери на революцията, способността му да упражнява властта ще зависи от успехите в икономиката, казват експерти.


"Новият президент ще трябва да създаде нов политически консенсус, какъвто няма да наследи", казва Рафаел Ернандес, редактор на списание "Темас", което е свързано с министерството на културата, но заема реформаторски позиции. Той допълва: "До два-три месеца хората ще се питат защо животът им не се е подобрил". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Няма да има нова революция с избора на наследник...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дано другарят Диас-Канел не предаде постиженията на революцията! Все пак в рамките на един човешки живот социалистическа Куба от бардака на американската мафия успя да изгради здравна система, благодарение на кошто средната продължителност на живота в "бедна и социалистическа" Куба надмина тази в САЩ. Тези хора удържаха 60 години ембарго и успяха да запазят иделите на социлизма.

  За то, что только раз в году бывает май, За блеклую зарю ненастного дня Кого угодно ты на свете обвиняй, Но только не меня, прошу, не меня.
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Рафаел Ернандес, редактор на списание "Темас", което е свързано с министерството на културата, но заема реформаторски позиции. Той допълва: "До два-три месеца хората ще се питат защо животът им не се е подобрил".
  ______________
  Ай са, за 60 години американците все трябва да свикнат ,че Куба не им предоставя марионетки на конци!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4664 Неутрално

  Моето лично впечатление от тази генерация ръководители е, че те нямат никакво намерение да се разделят със социализма в кубински стил. Върло националистически настроени, хора от типа "не искаме акъл". Тази позиция се формира до голяма степен и от агресивността на реституционните искания от страна на старата богата емиграция и бнуците им от Маями. Хората не искат да са пеони по латифундиите, и това е разбираемо. В същото време бизнес кимата се подобрява, като Мексико има решаваща дума за развитието му.

 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1043 Весело

  комсомолец - ногу гнъсна порода...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Посрещаме по дрехите, изпращаме по...

 7. 7 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Всичко по старому.Щом ги кефи...
  Ама пък и искали промяна,а сега де?Да се оправят,оня идиот по-горе нали каза,че живеели много,имат време значи.Ама защо,по дяволите продължават да плуват с легени към Флорида,не зная...Някой другар да обясни тоя феномен?

 8. 8 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Истината според мен е, че дори и да има желание за промени, малко неща ще зависят от Мигел Диас-Канел. Ако Тръмпи престане да се държи като хулиган към Куба, тогава шансовете за промяна ще бъдат много по-големи.

  Stupid people make me sick
 9. 9 Профил на Georgi Stoyanov
  Georgi Stoyanov
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#2] от "Йосиф Давыдович":

  Без да съм социалист, нито да харесвам Русия и пр., тотално подкрепям казаното! Viva la revolucion!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Колкото Андрей Луканов донесе промени за България толкова и този.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 12. 12 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 779 Весело

  Ай са, за 60 години американците все трябва да свикнат ,че Куба не им предоставя марионетки на конци!
  —цитат от коментар 3 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Куба е такъв фактор за живота на Американците, че се чудя как Американците не са умрели от шок и ужас за тези 60 години.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 13. 13 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#11] от "SCROTUS":

  Точно Андрей Луканов донесе едни такива промени, които не пожелавам на никоя друга страна освен на САЩ.

  За то, что только раз в году бывает май, За блеклую зарю ненастного дня Кого угодно ты на свете обвиняй, Но только не меня, прошу, не меня.
 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Със или без социализъм Куба е остров в Карибите. Ако има кой да налива пари в някой остров там нещата напредват, ако не мизерията е пълна.,Бил съм на десетина или повече острови, тези които британски, френски, американски, холандски имат инфраструктура, развити са. Другите са доста бедни. Честно казано на мен като турист повече ми харесват бедните.

 15. 15 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#10] от "Georgi Stoyanov":

  Дебил си ти,бе,дебил.За 50 години нормалните държави дръпнаха на светлинни години,дебиле!

 16. 16 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1034 Гневно

  До коментар [#7] от "Димитър Димитров":Лично ли ги видя, дебил? Чети малко състоянието на острова преди и след 1959-та, пък тогава се опитвай да се правиш на умен.
  —цитат от коментар 10 на Georgi Stoyanov


  Що,ти лично ли ги видя в 1959г.ве,каскет?Аре дърпай...Нещастен копейкаджия.

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Дано другарят Диас-Канел не предаде постиженията на революцията! Все пак в рамките на един човешки живот социалистическа Куба от бардака на американската мафия успя да изгради здравна система, благодарение на кошто средната продължителност на живота в "бедна и социалистическа" Куба надмина тази в САЩ. Тези хора удържаха 60 години ембарго и успяха да запазят иделите на социлизма.
  —цитат от коментар 2 на Йосиф Давыдович


  Продължителността на живота надминала тази в САЩ? Това живат ли е? И теб ако те подложат на тази диета и ти ще живееш дълго. Американците умират от преяждане. При кубинците партията гарантира,че тази опасност е отстранена завинаги. Между другото,никой не вярва на кубинската статистика. Имаме опит как се прави комунистическа статистика.

 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 965 Неутрално

  С този гей актив вицето на Раул няма как за не е направил кариера. Както знаем, Раул е гей и няма как да не се радва на подчинените си като му се явят по шорти.

 19. 19 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Кубинците имат нужда от някой като Пиночет, за да ги вкара пътя, да изкорени комунистическата зараза и да ги направи просперираща нация. С новоиздигнатият ортодоксален комунист, тип нашенския руски резидент, който се разкарвал по шорти и сипел огън и жупел върху лошите империалисти, на тези от острова не им се пише нищо по-добро, от това на което се "наслаждават" в момента.

  На комплексирания болшевик и доносник vesolr с безразличие
 20. 20 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1530 Весело

  До коментар [#11] от "SCROTUS":

  Е, недей така де, направи толкова другари милионери...

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6096 Неутрално

  Където се е ширел тоталитарен комунизъм, очаквайте банда олигарси и безразлично простолюдие.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 779 Весело

  До коментар [#11] от "SCROTUS":Точно Андрей Луканов донесе едни такива промени, които не пожелавам на никоя друга страна освен на САЩ.
  —цитат от коментар 13 на Йосиф Давыдович


  Ама не така със злоба към родения в Москва другар.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 23. 23 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 262 Неутрално

  И до ден днешен не разбирам защо Америка не думне тези идиоти Кастро и Мадуро с по една крилата ракета, и да се свърши с комунистическите експерименти в Карибско море.

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4213 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Изглежда Колос над режима на кастро.
  Едва ли не ще да донесе промяна.

  "Приемникът на Кастро изглежда по-модерен,
  но едва ли ще донесе промяна за Куба"

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4213 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Незнайко простолюден, знаеш:
  1. Достойни люди - сложни мнения ;
  2. Посттоталитар "елит" - со власт под наем,
  с извержения

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Където се е ширел тоталитарен комунизъм, очаквайте банда олигарси и безразлично простолюдие.

 26. 26 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  тия убавци кубинците, трябва да се научат от Китай и Виетнам, не от Русия и нас как се прави капитализъм.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 27. 27 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Йосиф Давыдович":

  здравна система 0к ,но имат ли мангизи за лекарства ?

 28. 28 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#26] от "Пешката":

  Наистина, в лицето на Китай има сериозен пример как да се направи преход без да се мине през по-лошо състояние.

 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Марксизмът не е идеология, а вирус, който превръща мозъкът на човека в червена пихтия!!!

 30. 30 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#18] от "gozambo":

  Откъде "знаете", в реддит ли ти нашепнаха поредната конспирация?
  Като един съвременен Нютон се опитваш да обясниш процесите в обществото, но вместо гравитацията използваш твоята обсебеност с гейовете.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK