Как войната на Турция с "училищата на Гюлен" обхвана пет континента

Живеещият в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

© Reuters

Живеещият в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на опита за преврат в Турция през юли 2016 г.Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно изтъква в последните седмици успеха на властите, погрижили се за депортиране на турски граждани заради връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен от властите в Анкара за организатор на неуспелия опит за преврат през 2016 г. В Косово и Габон действията на турските служби отприщиха политическа буря, а в Прищина доведоха и до уволнения в правителството и разузнаването и парламентарно разследване.


Залавянето на "гюленистите" е само удар по върха на айсберг, от чиято подводна част Турция опитва да отчупи все по-големи парчета вече четири години. Става дума за движение, с което се свързваше една от най-влиятелните в света мрежи от училища, от няколко седмици обект на действия с нова решителност на турските власти.


Допреди по-малко от десетилетие "Хизмет", както често то бива наричано (без да има официално име), държеше най-малко 2000 (2800 според турското разузнаване) училища, обучаващи стотици хиляди (според някои оценки до 2 млн.) души в десетки страни.
За няколко години това влияние започна да се променя - от Балканите и Латинска Америка до Африка, Централна Азия и дори Австралия.


"Дневник" обобщава как се промениха отношенията на турските власти с мрежата, в разгара на операция, която се очаква Анкара да усили и в Европа, когато започне кампанията за предсрочните избори през юни.


Съюзници и противници


Няколко правителства на Ердоган (тогава премиер) се възползваха, заедно с предшествениците си, от "меката сила" на "Хизмет" и на мрежата, с която се свързват училищата. Преподавайки турски и други езици, турска култура или математика (в някои държави училищата са общообразователни), те помогнаха на Анкара да укрепи позициите си в бившия Съветски съюз, в Далечния изток и - най-вече - в Африка. Много от тези институции са резултат от партньорства между турски и местни организации. Част от тях твърдят, че са само вдъхновени от Гюлен, но не и свързани с него; други признават връзката и изтъкват, че са създадени от "гюленисти".


В тези институции, които в някои страни нямаха местни конкуренти в края на 20 в., започнаха да пращат децата си родители от "елита", но и такива с по-малки доходи, на които училищата отпускат стипендии (такъв бе случаят и с над 25% от учениците им в Пакистан и Афганистан). Таланти от азиатски и африкански страни участват в международни състезания - например по турски и математика - след курсове в училищата.


Според Пабло Кендикян, автор на книгата "Фетхуллах Гюлен: загадъчната турска политическа мрежа", училищата са много полезни и на Вашингтон през 90-те години след разпадането на Съветския съюз, като противотежест на руското влияние. В някои страни обаче те будят подозрение. През 2008 г. Узбекистан ги затвори заради подозрения в изучаване на "тайни" религиозни предмети, през 2009 г., руското министерство на образованието поема контрола върху 50 училища в Татарстан. В САЩ срещу част от училищата имаше разследвания на ФБР заради финансови и други измами в началото на сегашното десетилетие.


По това време обаче Анкара още ги подкрепяше: през 2009 г. тогавашният президент Абдуллах Гюл посети в Найроби откриването на едно от най-големите в Кения. През 2014 г. кенийският президент Ухуру Кенята пристигна на посещение в Турция и изказа само похвали за училищата, свързвани с "Хизмет", и работата им в страната. Така той изпадна в неловкото положение да каже добри думи за организации, които същия ден Ердоган заклейми като част от "паралелната държава".


Турция днес смята, че те обслужват интересите на Гюлен и изграждат ново поколение "заговорници", които действат срещу турската държава. Тази позиция се появи в края на 2013 г., когато Турция свърза мащабно антикорупционно разследване с "дългата ръка" на Гюлен и обяви, че ще "изкорени" организацията му - както в Турция, така и по света.


Сенегалският президент Маки Сал изпраща турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който се готви да отпътува от Дакар, на 1 март 2018 г.

© Associated Press

Сенегалският президент Маки Сал изпраща турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който се готви да отпътува от Дакар, на 1 март 2018 г.


Успехи по цялото земно кълбо


След опита за преврат, през 2016 г., Анкара създаде фондацията "Маариф", чието основно предназначение беше да поеме контрола върху училищата - както тези в Турция, така и в чужбина, там, където правителствата се съгласят. Оттогава турски представители, при официалните си посещения, искат от колегите си да затворят училищата. Примерите за успех изобилстват.


За Сомалия, в разгара на десетилетен цикъл на бедствия и конфликти, училищата бяха жизненоважна външна помощ за бъдещето на децата. Тя обаче се съгласи да прекрати дейността им през 2016 г. - за да ги отвори отново под шапката на "Маариф". Мароко, където организацията "Мохамед ал Фатих" е партньор на "Хизмет" (и където в Танжер се появява първото "училище на Гюлен" в Африка през 1994 г.), направи това в началото на 2017 г., пренебрегвайки критиките, че действа срещу училищата в разгара на учебната година.


В Сенегал над 3000 деца получаваха образование в училища, свързани с движението. Но това продължи до края на миналата година, когато (според информация от средата на март) училищата са били затворени. Темата беше обсъдена и на посещенията на Ердоган в Алжир, Мавритания, Сенегал и Мали през февруари. "Ще отгледаме поколение, което обича родината, което работи за страната и семейството си, чрез училищата в Сенегал през нашата фондация "Маариф"," каза Ердоган, докато беше в Дакар. Други африкански държави с общо над 150 млн. души население също отстъпиха пред турския президент - Етиопия, Судан, Нигер, Ангола, Екваториална Гвинея и други.


Турция смята, че училищата, свързани с Гюлен, отглеждат "превратаджии" и подхранват антитурски настроения.

© Reuters

Турция смята, че училищата, свързани с Гюлен, отглеждат "превратаджии" и подхранват антитурски настроения.


В Пакистан властите поискаха над 100 учители, свързани с Гюлен, и семействата им (няколкостотин души) да напуснат страната в срок от 3 дни още през ноември 2016 г. Изявлението беше направено от името на мрежата PakTurk International Schools and Colleges, която години наред се свързваше с Гюлен, която обясни решението с отказ да бъде подновена визата им. Така "Маариф" пое контрола върху PakTurk и 28-те ѝ училища (плановете бяха и за скорошно отваряне на университет) за близо 10 хил. деца и постави под въпрос системата, помогнала според "Дойче веле" на поддръжниците на Гюлен да осъществяват "бизнес интереси" в Пакистан от десетилетия и да развият връзки с някои политици. PakTurk продължи работа и заради факта, че повечето от служителите от години бяха пакистанци.


През февруари това се случи и с 12 училища в Афганистан, където според Анадолската агенция дори е извърена "церемония по предаването" с участието на образователния министър в Кабул. В Киргизстан движението държи 28 училища, включително един университет. Силното влияние на "Хизмет" в централноазиатската държава дори подтикна Ердоган да каже малко след опита а преврат, че гюленисти са "проникнали" в институциите на страната и могат да извършат преврат там. С думите си той разгневи тогавашния президент Алмазбек Атанбаев и на Ердоган се наложи да посети Бишкек за среща с наследника му, Сооронбай Джеенбеков, за да затопли отношенията. Той обаче повтори, че "утре в Киргизстан" може да се случи същото.


Натиск отдалеч


В страни като Колумбия, Аржентина и Бразилия успехът е по-скромен. Ръководители на свързвани с Гюлен (но и с части от турската диаспора) училища и културни центрове обаче твърдят, че следени от разузнаването или от други турски граждани. Други попадат в "черни списъци" на терористи, съставени от Анкара, макар част от организациите в Латинска Америка настояват, че единствената връзка е във вдъхновението.


Твърденията на гюленистите за увеличаващ се турски натиск идват на фона на все по-голямо взаимодействие между Турция и Латинска Америка - търговският им обмен, който е бил само 100 млн. долара през 2000 г., е нараснал до 8 млрд. през 2016-а., а турското икономическо министерство се надява да достигне 200 млрд. през 2023 г.


Дори в Австралия поделение на Sirius College (една от организациите партньор на "Хизмет") в Шепъртън, в югоизточната част на страната, затвори врати през есента. Проблемът обаче не беше в политическия натиск - според директора на училището Адем Енгин причината е в отлива на ученици, зачестил след опита за преврат. Тук мнението на диаспората е способно да окаже силно влияние - до 200 хил. души, кито живеят в Австралия, са турски граждани.


Подобно на всички други служители на организации, свързани с Гюлен, преподавателите и директорите на училища от мрежата на "Хизмет" се определят в Турция като част от т. нар. "Фетхуллахистка терористична организация" (FETÖ).

© Baz Ratner, Reuters

Подобно на всички други служители на организации, свързани с Гюлен, преподавателите и директорите на училища от мрежата на "Хизмет" се определят в Турция като част от т. нар. "Фетхуллахистка терористична организация" (FETÖ).


Какво ще стане на Балканите


Само в Германия и Холандия има 25 училища, свързвани с мрежата на Гюлен, такива действат и във Великобритания. Предстоят посещения на Ердоган в Европа - например във Великобритания през май и в Германия по-късно тази година - на които темата се очаква да бъде засегната. Училищата обаче не са най-големият проблем за Анкара в отношенията ѝ със страни членки на ЕС. Големите въпросителни, свързани с Гюлен, са другаде: Ердоган неколкократно е посочвал, че според Турция, освен Африка и Централна Азия, "Хизмет" има най-голямо влияние на Балканите.


Инцидентът в Косово се случи заради училищата "Мехмет Акиф" и образователна фондация, действащи в четири града - Прищина, Призрен, Гякова и Липлян, но той засяга малка част от "инфраструктурата", свързана с Гюлен в региона. Турските власти твърдят, че в пет от шест западнобалкански (без Хърватия) държави - Босна и Херцеговина (15), Албания (12), Македония (7), Косово (5) и Сърбия (1) има "училища на Гюлен" - общо 40. Още от опита за преврат насам Анкара настоява, че те се намесват активно в държавните въпроси, освен че възпитаниците им трупат икономическо влияние. "Най-голямо влияние" според Турция Гюлен има в Албания, където мрежата действа от 1994 г. и освен зад известни училища стои зад първия интернет вестник в страната, "Газета старт", критичен към турските власти. Възраждащият се национализъм на Тирана и подозренията ѝ към турската демокрация обаче вероятно ще попречат на "косовски сценарий", пише "Катимерини".


В Македония основните и средни училища "Яхия Кемал" са активни в почти всички големи градове, от Скопие и Тетово до Гостивар, Струга и Струмица. Албанската партия "Беса", която влезе в парламента на изборите през 2016 г., често е обвинявана от политическите си противници, че е пряко свързана с Гюлен; тези твърдения се повтарят непрекъснато от управляващите в Турция.


В Босна и Херцеговина според разузнаването MIT Международният университет "Бурч" и по няколко предучилищни институции и основни и средни училища са основани от свързани с "Хизмет" фигури и действат още от 1998 г. Миналата седмица турският посланик в Сараево Джихад Ергинай поиска спешни мерки срещу организацията, която по думите му не заплашва "само Турция". В отговор най-голямата бошняшка партия SDA, чийто председател е сегашният ротационен президент Бакир Изетбегович, предупреди, че училищата може и да са "проблем" в страната - след като вече съществуват в нея от 20 г. В отговор основната организация на тези училища в страната, "Босна Сема", отрече връзки с Гюлен (но призна "вдъхновението" му) и обвини Турция в "намеса във вътрешните работи" на Босна.


След предаването в на турски граждани от косовските служби и последвалия скандал изследователският център SETA, който често заема близки до правителството позиции за "Хизмет" и други въпроси, написа коментар със заглавие: "Косово е само началото". Каквито и турски действия да последват тази закана, желаещите да изкоренят дори само образователната мрежа на Гюлен от Балканите биха се изправили пред истинско предизвикателство.


Как Турция ще продължи борбата с продължи битката с мрежата на Гюлен, четете следващата седмица в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Само не мога да си обясня, откъде тоя всемогъщ Гюлен взема пари за такава мащабна дейност.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  И аз не разбрах !!! от къде пари за целия този масраф ???

 3. 3 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 371 Неутрално

  " Врагове на Турция " общо название на инакомислещата непокорна интилигенция , с председател Гюлен

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Параноята е СЪЩНОСТ на политиката на султана!!!

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Няма място за двама души на върха. Но Ердоган прекалява със страха си от Гюлен! Какво толкова може да му направи един изгнаник в чужда държава на другия край на света?!

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  Не бих се учудил, ако Гюлен, има и база в Антарктида.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Едни стари подозрения за Гюленистите, които са ВЪЗМОЖНИ, макар и недоказани. Защо организацията му е тайна? Защо не прави партия за да защитава идеите си? Прилича ли ви на мрежите на ДС или на масоните???
  п.с. Не се ангажирам с превод на следващия пасаж, въпреки че модито не обича такива неща. Ако някой помогне, ще съм благодарен.

  ""Opponents of the movement point to a video which surfaced in 1999, in which Mr Gulen seemed to tell his followers that they should deliberately attempt to infiltrate mainstream structures:
  "You must move within the arteries of the system, without anyone noticing your existence, until you reach all the power centres.
  "You must wait until such time as you have got all the state power, until you have brought to your side all the power of the constitutional institution in Turkey."" - http://www.bbc.com/news/world-13503361

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  а с какво образование е разбра ли ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  В България негови бяха училища Дружба. В тях чистката приключи дни след преврата. Бързо и тихо.

 10. 10 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Трудно може да се коментира тази организация и влиянието и ако не я познаваш добре!

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  До коментар [#2] от "442":

  От къде пари ли? Схемата е проста - мрежата помага на определени "авторитети" да заемат високи постове. За услугата "авторитетите" правят "дарения"...

  "Членовете на движението “Хизмет” трябва да са образовани, модерно облечени и любезни. Това е изискването на основателя Фетхуллах Гюлен. Наред с това, в съответната държава те трябва да членуват в големи партии, да имат връзки с влиятелни политици и да набират щедри дарения. ..."
  http://www.clubz.bg/43914-ot_pyrva_ryka_dvijenieto_na_gyulen_e_sekta

 12. 12 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Само няколко факта-
  Гюлен е ислямист.
  Разполага с огромни пари с неясен произход.
  Организацията му е сенчеста , прикрита, с неясни цели и представлява МРЕЖА по целия свят.

  Не знам дали това е опасно за Турция, но ми изглежда опасно по принцип.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Винаги и без изключение най - заклетите врагове се раждат от предходно също толкова заклето съдружие, основано на някакви общи интереси.....След това между бившите съдружници пламва война на живот и смърт....

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  Много интересна и информативна статия, поздравления за автора й Ангел Петров.

  Иначе, по темата, не съм чул за нито една държава в света в която има училища на Гюлен и неговата организация и които да бъдат заплаха за тяхната сигурност. Докато Турция е заплаха за сигурността на всички свои съседи, не случайно тиранина Ердоган с имперски амбиции изостри отношенията си с Ирак, Сирия, Гърция и Кипър. Много по-добре е тези училища да продължат да съществуват под шапката на Гюлен от колкото да бъдат под шапката на турското правителство и държава, която даже е създала цяла фондацията "Маариф", която да ги контролира.

  И евала най-вече за едекватната позиция на Албания по този казус, вчера външния министър на Албания открито заяви във Вашингтон, че Турция й се бърка във вътрешните работи и очевидно една от причините е точно училищата на Хизмет на нейна територия. Албания, за щастие няма да попадне под влиянието на Турция, което е добре за целите Балкани. Албания пак ще помогне да предпази Косово от Турция, а ние България и защо не и Гърция трябва да помогнем на Македония да се предпази от вредното турско влияние, а Турция през последните години усилено ухажва Македнония.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  Дали училищата на Гюлен са запхлаха или не, може да се разбере единствено от учебното съдържание , учебните предмети в тях, както и от общата насока в обучението-светско или религиозно.

 16. 16 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Откъде пари?

  Ами подсказано е в статията. Най-важната цел на тези училища е да се разшири турското влияние като противовес на турското. Това пък е основната геополитическа роля на Турция, заради която Западът винаги я е подкрепял. Всячески.

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Гюлен живее в САЩ и е нормално там да са му бизнес интересите или източникът на финансиране.
  Още повече, че е САЩ не го пуска на дело в Турция, въпреки че е турски гражданин, доколкото ни е известно.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  А в България? Борисов е послушен (като Косово) и подчинен на Ердоган...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  В момента системата съществува по начина по който описвате. А първоначалния капитал ?

 20. 20 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Само няколко факта-Гюлен е ислямист.Разполага с огромни пари с неясен произход.Организацията му е сенчеста , прикрита, с неясни цели и представлява МРЕЖА по целия свят.Не знам дали това е опасно за Турция, но ми изглежда опасно по принцип.
  —цитат от коментар 12 на rsw37525595


  И правилно ти изглежда. От дълго време, винаги когато се появи материал касаещ тази организация се опитвам да убедя вечно подиграващите се форумници, че проблемът с гюленистите е по-скоро зловеш и няма място за подигравки. Човек трябва да умее да чете м/у редовете и освен това на български инфо за Гюлен или няма, или е по-скоро в положителен аспект. Щото последователите му били образовани. Страхотна логика.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  цел на тези училища е да се разшири турското влияние като противовес на турското. .
  —цитат от коментар 16 на half truth


  *турското влияние като противовес на руското.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#15] от "rsw37525595":

  Именно, и всички тези неща се контролират от образователните министерства в съответната държава. Да си чул примерно в някоя западна държава, където има училища на Гюлен да създават проблеми или опасности!? Аз не. В същото време всички знаем що луд и параноиден тип е Ердоган. Та, как мислиш, кой е по-опасен Гюлен или Ердоган?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Разстроено

  До коментар [#18] от "penetrating":

  За съжаление изглежда точно така. :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#21] от "half truth":

  Да, това беше отбелязано и в статията под която коментираме, там училищата на Гюлен имат може би и тази цел за която ти пишеш. И затова Турция се опитва не толкова да ги затвори, а напротив да ги вземе под свой контрол, за целта даже е създала своя собствена фондация на име Маариф.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  * имам предвид училищата му в централна Азия, като Киргизстан например.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  Фактически, тази е първата статия на Дневник , открехваща плахо истината за Гюлен. ....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Ердоган щял да накара тези деца да обичат Турция - родината. Само че много голяма част от тях не са турци. В някои държави изобщо ги няма. Става ясно, че тези училища, обявени за гюленистки са финансирани от турската държава. Остава въпросът Гюлен ислямист ли е, след като е бил саратник на Ердоган, а също ислямистка ли е новата фондация ''Маариф", която иска да поеме финансирането и контрола на тези училища. Добре е правителствата, в държавите където ги има дали да не ги закрият изобщо.

 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иво":

  Това е едната цел, която си е неизменнта от столетия. Турция като противотежест на Русия.
  Другата цел е да се подкрепи движението на Гюлен заради по-съвременния му прочит на исляма, несъвместим с радикализацията.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  Статията благосклонно е избегнала България. Впрочем училищата на Гюлен съществуват и у нас...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":


  Няма място за двама души на върха. Но Ердоган прекалява със страха си от Гюлен! Какво толкова може да му направи един изгнаник в чужда държава на другия край на света?!
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Може да има и страх, все пак Ердоган би трябвало по-добре от нас да си познава противниците, но моето мнение е, че както "преврата", така и тази история с училищата ми приличат по-скоро на поводи, при това създадени, инициирани или най-малкото подпомогнати от службите на султана, за да може да се разправя с който си пожелае, прикачвайки ми етикета "човек на Гюлен".
  И както се вижда, до момента схемата работи.

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  Ангел Петров е написал доста подробна, но политкоректна статия.
  Защо?
  Ами защото Гюлен и неговата "Хизмет" са мюсюлманският аналог на Сорос и "Отворено общество".
  Малките, но съществени разлики са само заради "гърба", който обслужват.
  Просто Турция не е толкова мощна, колкото кръговете, които се спотаяват зад гърба на Сорос. И когато му резнаха на Ердоган мераците да оглави чрез "Хизмет" и Мюсюлмански братя най-вече Близкия Изток - последва и разривът с Гюлен. Но вторият вектор на движението си остана на въоръжение на Турция и си цъфти и връзва и си се полива и ползва и днес - културната и идеологическа индоктринация и привързване към Турция на "братята" навсякъде, докъдето му "стига сърцето" на Ердо, т.е. на Турция. Софт, културен пантюркизъм, даващ на Турция и реални политически и икономически плодове.

 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Ердоган вече е в блатото което му приготвиха САЩ и Русия !
  Гюлен не играе глобално ей така случайно.
  Зад него седи колосална мощ !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#28] от "half truth":

  Да, съгласен съм с теб.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Гюлен не е политически лидер, държавник и колоритна личност. Но макар и на 10 000 км от родината
  проповедникът има мощно влияние
  в нея, както и на много други места по света. Основаното от него движение "Хизмет" е нова, по-мека и либерална форма на модерен ислям. Преводът му означава "служба", а също и "паство". Движението финансира стотици частни ислямски училища в десетки страни. То разполага с милиарди долари. Макар че не се води официално като организация или партия с членска маса, то се е развило като най-голямата световна мюсюлманска мрежа. Негови привърженици в Турция заемат важни позиции в държавата и обществото включително в управляващата Партията справедливостта и развитието. Гюлен има силно присъствие и в бизнеса, както и в турските медии. Най-четеният в. "Заман" е под негово влияние. В проповедите си от Америка той призовава към толерантност, алтруизъм, филантропия, трудолюбие и образование. Но в личните си възгледи е силно религиозен и консервативен. Затова критиците му смятат, че крайната му цел е политическата власт. ..."

  http://standartnews.com/svyat-svyat/duel_mezhdu_islyamisti-220177.html

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#30] от "tsvetko_51":

  Вероятно си прав. Сталин също упорито е наричал своите противници троцкисти,въпреки че Троцки отдавна е бил изгнаник в чужбина и не е представлявал заплаха за властта му.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#30] от "tsvetko_51":

  А, моята хипотеза Цветко е, че Ердоган е знаел, че се готви преврат срещу него, но не е предприел нищо да го предотврати в зародиш. Причината е, точно тази, която ти спомена, да използва този преврат след това (след потушаването му) като повод да прати в затвора всеки един опозиционер в страната във всички сфери, от политиката, през медиите, та даже и в бизнеса нищо, че нарочените за предатели нямат никаква принадлежност към преврата или пък към Гюлен. Точно затова този тиранин уволни, подложи на репресии, или вкара в затвора десетки хиляди души, не само военни, но опозиционни политици, журналисти, интелектуалци, полицаи, съдии и какви или още не, даже маи лекари имаше. Този човек направи така, че цялата власт да премине в негови ръце. Той направи така, че да унищожи свободата и демокрацията в Турция.

  Гюлен и Хизмет бяха просто изкупителната жертва, бяха нарочени за извършители на преврата, а истинските извършители бяха една малка група турски военни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  Я ако можеш ми кажи защо Гюлен живее в САЩ в имение, което е собственост на брата на шефа на МИТ?
  Защо Ердоган не може да пипне шефа на МИТ?
  Защо в турските медии се заговори, че шерфът на МИТ няма как да не е знаел за готвеният преврат, което значеше, че се намеква, че ще го сменят и после темата се покри, т. е. не могат да го пипнат?
  Това са риторични въпроси, но ти ако можеш отговори.
  И стига с тези митове, колко велик бил Ердоган. Той е само пионка в нечии ръце.

  ДБ=БКП
 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  Само не мога да си обясня, откъде тоя всемогъщ Гюлен взема пари за такава мащабна дейност.
  —цитат от коментар 1 на lz2

  Е, как от къде!
  А самата Турция и най-вече МИТ? Ами Дианета? Щото там се мОтат и Мюсюлманските братя ...
  Гюлен и Ердо бяха "на частно" като "проект" само в началото, когато използваха движението като ракета-носител за докопване до политическата власт.
  После се включва на пълни обороти и държавата.
  Частните спонсори също дават, ама в кошара не вкарват ... Тия училища по света?
  И схемата е като със Сорос - "Хизмет" от своя страна "влага" 100 единици, а Турция "додава" още поне толкова, че и повече ... А и местните биват опаковани да "додадат", защото нали образование, туй-онуй и таквозата ... Същата схема като със Сорос!
  Но главният двигател и основният ползвател на експанзията извън Турция си е самата държава Турция. Само през първото десетиление на този век Турция беше споделила "официално" на над $2 милиарда "инвестирани" в това и главно по този начин.

 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Ердоган е толкова смешен с неговата теза за "паралелната държава". Игрални филми се правиха... в турските торрент сайтове коментарите само осмиваха тези пародии на филми. Конспирацията против Ердоган... А той е поставен там от някой, и този някой доста държи явно точно Ердоган да е на върха, факт, който се потвърждава и с тези предсрочни избори. И даже Мерел Акшенер няма да я регистрират за изборите.

  ДБ=БКП
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#28] от "half truth":

  https://youtu.be/U3xJa0qQKvc
  =======
  Ето видео материал , показващ връзката на Гюлен със ЦРУ ....
  След войната в Корея , Цру подпомага много комунистически организации в не комунистически страни .....
  Така янките откриват Гюлен . Началото на кариерата му започва с комунистическа нелегална пропаганда. Издига се ....и дори му предлагат ръководна роля в политиката ....но катеторично отказва !
  ....." Тия ме взеха съвсем за елементарен ! Защо ми е официално да управлявам една държава ? Та аз , още 25 годишен ,имах план как да ги свалям ония управляващи на върха. Защо ми е да слизам после хиляди стъпала за един път ?"..... са негови думи .....
  Така Цру разбира ,че е намерило правилния човек, но му е дадена грешна позиция.
  От тук нататък комуниста, Гюлен става проповедник.....
  На негово място е избран друг един , влязал в радарите на ЦРУ. ....Абдуллах Йоджалан. ......
  Жалко, че го няма на английски .....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  До коментар [#39] от "anonim440":
  Вие сте странни хора - да се тръшкате, че водата била мокра!
  Ами че то е просто като две и две:
  Когато е за експанзия навън - споделеният контрол е чиста полза!
  Когато въпроса опре до рабитите вътре в страната - споделеният контрол си е чиста загуба на контрол!

  Ако ви е от политически пристрастия вопиенето - ОК. Разбираемо.
  Но чак пък да се вживявате така ...

 42. 42 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Е то не се знае дали и Ердоган не е агент на ЦРУ. Те там нещата не са толкова прости колкото си мислиш.
  Разпалват война между двама свои агенти и държат нещата в свои ръце под контрол. И после правят каквото си поискат.
  Той и Ердоган се роди от нищото. И него продължават да го протектират до ден днешен и то протекцията е много силна. А не съм убеден, че е за благото на Турция.

  ДБ=БКП
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#37] от "anonim440":

  Защото MIT бе може би последната инстанция , минала през профилактика за да бъде очистена от мръсното минало на ония светски времена ......
  И от видеото което съм дал , ще видиш ... как тогавашния MIT е сътрудничил със ЦРУ. ..
  Турция не е Лихтенщайн .....до обят да има опит за преврат ....а след обят да бъде потушен и всички , заловени ....
  Хакан Фидан и Йиит Булут са хора спасили Ердоан от явна смърт ,но в същото време са и в MIT ....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Параноята е СЪЩНОСТ на политиката на султана!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Не е параноя, а е съзнателна кампания на отстраняване на всичките му политически противници................. Идва една турска мурзилка, като Ети, лепва ти епитета "гюленист" и си в затвора или изчезнал. Същото каквото правеха, комунистите с хората след 9 ти септември...............

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 45. 45 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Само не мога да си обясня, откъде тоя всемогъщ Гюлен взема пари за такава мащабна дейност.
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Ами как откаде от Кенан Еврен

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#41] от "xm...":

  Ако ви е от политически пристрастия вопиенето - ОК.
  =======
  Аз му свикнах .... :)....
  Не го прави умишлено. ...
  Генетично е такъв.....Няма лошо !
  По важно е да наблюдава нещата без зелените очила ....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#43] от "eti mehter":

  Когато пипнат МИТ ела ми се обади.
  Нали МИТ сложи Ердоган там. Ще се обърне срещу МИТ и ще е до там.

  ДБ=БКП
 48. 48 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#41] от "xm...":

  Нещо нищо не ти се разбира от "коментара".

  ДБ=БКП
 49. 49 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#37] от "anonim440": Защото MIT бе може би последната инстанция , минала през профилактика за да бъде очистена от мръсното минало на ония светски времена ......И от видеото което съм дал , ще видиш ... как тогавашния MIT е сътрудничил със ЦРУ. ..Турция не е Лихтенщайн .....до обят да има опит за преврат ....а след обят да бъде потушен и всички , заловени ....Хакан Фидан и Йиит Булут са хора спасили Ердоан от явна смърт ,но в същото време са и в MIT ....
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Не беше ли свакото на Ердоган кйто го спаси. Навремето катъо искаме да ги затворим Ердоган и твойти хора изпищяхте света почнахте да обикаляте Европа и да се молите да нева докосват. МОшеници

 50. 50 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Гюлен не е беден, беше собственик на медийна група "Zaman", даже в България издаваше.
  Сега не го знам с какво друго се е занимавал, но обикновено богатите хора в Турция имат много и различни бизнеси.

  ДБ=БКП
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Действията на Ердоган ще имат дългосрочни последствия за Турция.

 52. 52 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  И видеото което си дал е правено от канал А най близки Ердоган и бебетата го знаят

 53. 53 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И схемата е като със Сорос - "Хизмет" от своя страна "влага" 100 единици, а Турция "додава" още поне толкова, че и повече ...
  —цитат от коментар 38 на xm...


  До коментар [#38] от "xm...":

  "– Значи Сорос е действал сериозно и на държавно ниво?
  – Ами да! Беше постигнато споразумение да се издаде специално министерско постановление, съгласно което „Отворено общество“ ще развива дейност в областта на човешките права, масмедиите, културата, гражданското общество и други. Българската държава също се задължаваше да участва, като за всеки преведен от Сорос американски долар, трябваше да предоставя на фондацията близо половината от стойността му по курса в български лева. Тази привилегия другите фондации нямаха, а нашата изведнъж започна да оперира с милиони.“ - https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/

 54. 54 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#44] от "iak":

  Точно, исляма и комунизма си приличат.

  ДБ=БКП
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#28] от "half truth":

  Другата цел е да се подкрепи движението на Гюлен заради по-съвременния му прочит на исляма, несъвместим с радикализацията.
  =======
  Хайде поне днес не го прави това !!!!!
  Дневник се е решил да го разобличи ....днес ....чрез факти .....
  С умо заключенията , друг път !
  Статията е пълна с неща непознати за тукашния читател....л

  Bukalemun
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#49] от "walking.dead":

  Не беше ли свакото на Ердоган кйто го спаси.
  ======
  Мога да изброя 5.....6 покушения срещу Ердоан .....
  Опита за преврат не го броя дори ....

  Bukalemun
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#20] от "Реми":

  когато се появи материал касаещ тази организация се опитвам да убедя вечно подиграващите се форумници, че проблемът с гюленистите е по-скоро зловеш и няма място за подигравки.
  ==========
  Приемай ги нормално тия неща. ....
  Помня първата статия на Дневник отнасяща се за Гюлен. ....
  Бяха го отразили едва ли не като изгнаник , прокуден в чужда държава. ...дисидент ....мъченик и т.н....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#7] от "plebs":

  По принцип от това, което съм чел от Гюлен, той трябва да е масон. Такива са разбиранията му. Което веднага показва на кого служи. Но в Турция има много масони, това се знае, но кой е масон не се знае. В политиката в Турция уж нямало масони... Според мен едва ли има там някой от управляващите, който да не е масон, включително и сегашният, Ердоган.
  Прието е да се мисли (в публичното пространство в Турция), че никога масон не е управлявал Турция, но като се започне от последният султан, след това Мустафа Кемал ("Ататюрк") и т. н. до ден днешен според мен всички управлявали са масони. Като за последният султан и за Мустафа Кемал се знае със сигурност.

  ДБ=БКП
 59. 59 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 993 Весело

  До коментар [#13] от "samoedin":

  български модел: Цв.Василев - Пеевски

 60. 60 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 237 Весело

  За всеки уважаващ себе си управник е важно да има чужд враг. За Ердоган е важно да има много врагове. Това му дава отваря възможности за оперативна разправа с всеки.
  На Ердоган врагове са му:
  1. Гюлен, понеже май направил на Ердо опит за преврат;
  2. Гюленистите, понеже са на страната на Гюлен;
  3. ПКК, понеже участвайки във властта не играят по свирката;
  4. Всички кюрди, които по презумпция са терористи;
  5. Израел, понеже са убийци;
  6. САЩ, понеже не са лоялен съюзник;
  7. Великобритания, Франция и Германия, понеже са кръстоносци;
  8. Саудитска Арабия, понеже са съюзник на САЩ;
  9. ЕС, понеже са несправедливи;
  10. Гърците, понеже не искат да си отстъпят земята;
  11. Арменците, понеже не си знаят мястото и приказват за Геноцид;
  12. Интелектуалците на Турция, понеже са слуги на чужди интереси;
  13. Жените на Турция, понеже не искат да ходят опаковани и искат да правят карира, вместо да си седят дома и да раждат деца, както е казал Аллах;
  14. Кемал Атататюрк, понеже заповядал светска република, която е чужда на турците и понеже не си знае мястото и той.

  По отношение на Русия още не е ясно дали е враг. Турците първо им бутнаха един самолет понеже май били враг, ама после това им излезе солено, та Ердоган ходи на крака в Москва да се моли и извинява.
  Та те така те!

 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#52] от "walking.dead":

  И видеото което си дал е правено от канал А
  =======
  И какво препоръчваш ....да чакам CNN или Ройтерс да го стори ?
  По важното е, че материалите които са изложени, не подлежат на никакво съмнение. ....
  Номера е ....да събереш парчетата от мозайката. ...

  Bukalemun
 62. 62 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Всички почитатели на Ердоган и Путин са едни и същи. Погледни Ети е хроматичен пример за руско-турска мурзилка. Тя си харесва и двамата диктатори.
  А не е толкова сложно за разбиране (ниво седми клас), че когато унищожиш демократичните устои на една държава (независимите власти: съдебна, изпълнителна, законодателна и медийна) и държавата премине в ръцете на един човек, колкото и да е умен "диктатора" - винаги всичко приключва зле. Абсолютно винаги! В най-добрия случай, ако избере подходящ наследник, че и останалите вземат да до припознаят, стабилността при диктатурата може да продължи малко по дълго, но за живота не една държава- едно нищо. Нито Турция нито Русия са примамливи за хора от останалия свят.................... и турци и руснаци бягат на "Запад" ............... това казва всичко................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#59] от "waterfall":

  български модел: Цв.Василев - Пеевски
  ======
  Айде ....закривай темата....
  Я кажи , Цв. Василев , колко пеевисти ....и в кои държави бе заловил до момента ?
  Питам ....понеже нали всички модели по света бяха български. .... затова !

  Bukalemun
 64. 64 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Най-качествените хора (мозъците) и от Русия и от Турция, тези които създават добавената стойност бягат на Запад. В страните остават тези, които нямат капацитета да пробият на Запад или "вярващите" в православния или ислямисткия радикализъм, между които, както ти казваш - няма разлика
  До коментар [#54] от "anonim440":

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 65. 65 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Учудващо е колко малко хора разбират, че за една държава, най-важното нещо са работещите институции. Те не са дар от бога е се изграждат, бавно, методично и с години, и се разрушават много лесно.............. Няма човек, който да е в състояние да ги замени. Нито султан Ердо, нито цар Джуджи. Като конкретен пример мога да кажа, че ако в България работеха институциите, щеше да има няколко пъти повече инвестиции и българите щяха да живеят няколко пъти по добре. Сега в България с малкия европейски натиск който се осъществява и без никакви полезни изкопаеми и Босфора и Дарданелите, се живее по-добре отколкото в Русия и Турция.......... БВП-то ние само 15 % по ниско от турското и руското, но за сметка на това всички параметри за качество на живот - по-високи...........
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)_per_capita

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#62] от "iak":

  и държавата премине в ръцете на един човек, колкото и да е умен "диктатора" - винаги всичко приключва зле.
  ========
  Хе ....липсата на смислена визия по темата , води до подмяната и !
  Но така да е ......ще ти отговоря !
  Когато управлява един , толеранса му да прави грешки е почни нулев.
  Затова (както си обяснил)......приключва зле. ...когато управлението му не е добро.
  Но щом не приключва зле , и продължава да живее, значи това управление е добро ! Това е с диктатурата.
  Нека видим какво става при демократично парламентарната форма на управление. ...
  Когато има коалиция между няколко партии в управлението , вероятността това правителство да бъде свалено , е доста малка
  Те дори се договарят между два избора , кой да ръководи следващия мандат.
  Типичен пример за това е Германия. ...
  Хората искат да свалят Меркел ,но на практика това е невъзможно. ....
  Тя дори престъпи политическата си клетва. ...да не се коалира с Шулц. ...
  Такива демократични игри в управлението на така наречените диктатури , са невъзможни. ...

  Bukalemun
 67. 67 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  До коментар [#37] от "anonim440": Защото MIT бе може би последната инстанция , минала през профилактика за да бъде очистена от мръсното минало на ония светски времена .......
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  ... мръсното минало на ония светски времена .......

  Тц, тц, тц! Ти да видиш!
  Предаде четата, а? Като не внимаваш и ти е длъшък езика тъй става ...

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#65] от "iak":

  Учудващо е колко малко хора разбират, че за една държава, най-важното нещо са работещите институции.
  =======
  Хе....още една грешка ....
  Франция е държавата номер 1 в света, по работещи инструкции. ...но дори и в момента ....по френските улици се водят войни между хората и държавата. ....
  Но проблем няма ! Щом CNN и Ройтерс не са го казали , проблема е нулев !

  Bukalemun
 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  До коментар [#53] от "plebs":
  Ъхъм.
  Но това, което постваш, е към частта:

  ... А и местните биват опаковани да "додадат", защото нали образование, туй-онуй и таквозата ... Същата схема като със Сорос! ...
  —цитат от коментар 38 на xm...


 70. 70 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Сега Орбан ще пробва същото с офисите на Сорос из света.
  Ама Германия и Италия не са Сомалия и Етиопия, и ще му пратят по бързата поща един дебел и дълъг да гризне.

 71. 71 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всеки прочел тук-там нещо за Гюлен и станал "специалист"....

 72. 72 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#66] от "eti mehter":


  До коментар [#68] от "eti mehter":

  Т.е. в Турция и Русия е по-добре отколкото във Франция и Германия ?
  Ти си болен, бе момче .................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 73. 73 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#64] от "iak":

  Нещо си тълкуваш както си искаш нещата.
  Комунизмът няма нищо общо с Православието. Напротив, единствено Православието се бори с комунизма.
  А това, че МП не е православна вече е съвсем друга тема. Няма как "църква" пълна с агенти на КГБ, ДС, секуритате и т.н. комунистически престъпни организации, да е православна. Те могат да се наричат както си искат, даже по закон ("Конституцията на РБ") може да са "единствените законни", но няма как да стане. Защото комунистите са антихристи.

  ДБ=БКП
 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#72] от "iak":

  Ех с тая опорка , значи. .... :).....докога ?
  Затова ли и янките са в момента в БИ ?

  Bukalemun
 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#31] от "xm...":

  Просто Турция не е толкова мощна, колкото кръговете, които се спотаяват зад гърба на Сорос
  ========
  :)....
  Нощта на преврата показа кой е по мощния ......
  Само с един телефон , 80 милиона излязоха на улицата. ....
  Шамара който получиха някои , още кънти в Пенсилвания. ....

  Bukalemun
 76. 76 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  Параноята е СЪЩНОСТ на политиката на султана!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Така е но има защо да го преследва-тази параноя .Той е пряк налседник и продукт от политиката на това движение.
  Самия Ердоган е бедно анадолско моче на Гюлен и му е ясно ,че ще му се потърси сметка.Предполагам ,че вече му е била искана такава.
  Но ,че попрекалява е видим за нас които нямаме понятие с какво ги държат и надъхват.

 77. 77 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 936 Неутрално

  [quote#20:"Реми"][/quote]

  Разликата между Ердоган и Гюлен е само една- Ердоган иска централна роля на Турция в границите на турскоговорящите страни и някои райони от бившата Османска империя.
  Гюлен иска налагането на софт ислям в целия свят като по-добрата и човечна религия.
  А САЩ подкрепят ислямизацията,защото контролът над този свят ще е по -резултатен

 78. 78 Профил на bvu38525482
  bvu38525482
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Европа трябва да си направи по една стена от към путин и от към ердоган каквата тръмп обещава с мексико. Да се прекъсне всякакво влияние, и да се изолира пропагандата им. Нека си живеят в Азия щастливо и да не ни се месят.

 79. 79 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1024 Весело

  До коментар [#68] от "eti mehter":

  Труден ви е българския -ок,но и логиката Ви въобще не е на н ниво.
  Но явно е от религиозното умение да създавата въображаема ИСТИНА.
  "работещите институции" не е равно на "работещите инструкции" / аи твърдението е невалидно,Франция не е номер едно за- работещи институции/

  Когато управлява един , толеранса му да прави грешки е почни нулев.
  Т.Е. слязъл е Бог на земята -безгрешен човек/внимавай Аллаах да не прочете мислите ти/

 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#77] от "log_on":

  САЩ подкрепят ислямизацията,защото контролът над този свят ще е по -резултатен
  =======
  Браво бе !
  Най накрая едно заключение .....за съжаление !
  Точно заради това , Ердоан прие хвърлената ръкавица от Гюлен (разбирай ЦРУ).
  Има и още една причина, но тя е от теологичен характер .... и затова не е обект на разискване. ....

  Bukalemun
 81. 81 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#43] от "eti mehter":

  ДБ=БКП
 82. 82 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#77] от "log_on": САЩ подкрепят ислямизацията,защото контролът над този свят ще е по -резултатен=======Браво бе !Най накрая едно заключение .....за съжаление !Точно заради това , Ердоан прие хвърлената ръкавица от Гюлен (разбирай ЦРУ).Има и още една причина, но тя е от теологичен характер .... и затова не е обект на разискване. ....
  —цитат от коментар 80 на eti mehter


  Гюлен со благо и со кротце ще вкара исляма навсякъде,а немюсюлманите се плащат /или ги плашат/ ,че Ердоган ще ги ''потурчи'' едва ли не с ятаган.
  Не е така,но пък върши работа пред непросветените.
  За теологичната причина можеш да кажеш ти ,освен ако не касае проблема между сунити и шиити,който е вечен.

 83. 83 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  На един приятел българин - работеше в международна организация - синът му учеше в "турското училище" в Сараево 1999. Беше добро - качествено обучение на английски за 6000 лв на година.

  Никола Йорданов
 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#82] от "log_on":

  Нямам намерение да разясня теологичната страна на полемиката между Гюлен и Ердоан. Няма да успея тук в тоя форум.
  Става дума за фундаменталните различия относно тълкуването на Исляма, между двамата.

  Bukalemun
 85. 85 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Не ми е известно османската империя да е имала афинитет към образованието. Ценял се е бабаитлъка, не даскалите. То как ли и да ти се учи, като се е пишело с арабски букви. Един изучен българин не съм чувал да е ходил в "турско училище". Ходили са в гръцки, руски и американско-протестантски. Ердоган нали е османист. Как да обича училищата.

 86. 86 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  Кой го финансира и проектите му на Гюлен.

 87. 87 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#82] от "log_on":Нямам намерение да разясня теологичната страна на полемиката между Гюлен и Ердоан. Няма да успея тук в тоя форум.Става дума за фундаменталните различия относно тълкуването на Исляма, между двамата.
  —цитат от коментар 84 на eti mehter


  Когато двама споредщи за кое е "истинския ислям" почват да намесват чужди страни в своя спор, е време да им се напомни кое е бащиния, а кое не.

 88. 88 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#60] от "Balkanets":

  ++++++++++++++++++++++++++++ !

 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#87] от "patilanskomeze":

  Действай .....да видим !
  Но не на думи, а на дела. ..

  Bukalemun
 90. 90 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#60] от "Balkanets":

  Списъкът е доста неизчерпателен - ами Сирия и Башар Асад ? Ами Холандия - " нацистките останки" ? Ами Китай, когато потискали с Уйгурите ?
  Даже направо можем да опростим всичко така: има само един критерий за истината и едно мнение, което " важи" на тоя свят - който не го приема ми е враг ! В списъка са (почти) всички извън мене !

 91. 91 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  ......Жалко, че го няма на английски .....
  —цитат от коментар 40 на eti mehter


  Ми няма го, щото е скалъпено за вътршна употреба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK