Експеримент търси колко биха плащали хората, за да ползват "Фейсбук"

Експеримент търси колко биха плащали хората, за да ползват "Фейсбук"

© Dado Ruvic, ReutersФейсбук", "Уикипедия", "Гугъл" и "Ютуб" са безплатни, но много хора вероятно биха плащали, за да се възползват от услугите. Въпросът е колко биха платили? Изследване на американското Национално бюро за икономически изследвания опитва да открие отговора, пише електронното издание Quartz.


Учените от Масачузетския технологичен институт и Университета в Грьонинген са направили прост експеримент: попитали са около 1500 души дали предпочитат да имат достъп до "Фейсбук", или да получат определена сума пари. Тя е варирала между 1 долара и 1000 долара, а за да бъдат хората честни в отговорите си, са им казали, че един на всеки двеста действително ще получи парите.


През 2016 г. 50 долара са били достатъчни на половината респоденти да се откажат от "Фейсбук" за месец. (Това число не е съвсем прецизно – 1500 души са прекалено малко на брой, за да се проведе такова проучване.) През 2017 г. необходимата сума е паднала по-близо до 40 долара, но не е известна причината за това.
С подобни методи учените са изчислили, че средният американец би оценил година на безплатно използване на имейл с 8400 долара, дигитални карти на 3600 долара и сайтове за електронна търговия като Amazon с 840 долара.


Заключенията им не са категорични, но показват, че е възможно сега безплатните онлайн услуги да бъдат получавани срещу приемлива сума.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK