Може ли Космосът да стане свободна икономическа зона

Може ли Космосът да стане свободна икономическа зона

© NASA.govВодещите световни икономики се опитват да започнат бизнес в космоса чрез частни компании, за да не харчат бюджетни средства.


За бизнеса космосът е нова игра. Засега, тя не е най-популярната, но вече е доста рискована и с високи залози. Проблемът е в подробностите - както при всяка игра и тук са необходими правила, които да се спазват от всички играчи. Някои такива правила вече действат, други се раждат пред очите ни.


Законодателство срещу глобализация


Колективните международни договори, държавните законодателни актове, двустранните международни споразумения, вътрешните правила на международни агенции и консорциуми. Това далеч не е пълният списък на документите, които установяват реда в космическия отрасъл. За да се разпредели по чиниите тази законодателна салата, ще бъде необходима не една докторска дисертация.
За да покажем колко голяма е бъркотията в тази сфера, нека дадем нагледен пример с орбиталния проект OneWeb. Той цели до 2020 година да осигури за цялото население на Земята широколентов спътников интернет. За тази задача се създава група от 900 спътника. Нека анализираме географията на проекта. Компанията инициатор е регистрирана във Великобритания. Ключовите инвеститори са международните Airbus и Intelsat, американските Hughes и Coca-Cola, индийската Bharti Enterprises, мексиканската Grupo Salinas и други.


Спътниците ще се произвеждат във френския град Тулуза, а за извеждането им в орбита ще отговарят руските ракети "Союз" и "Протон".


Реторичният въпрос е: законодателството на коя държава трябва да регулира този проект? Също толкова интересна задача - как ще се уреждат правата и задълженията на космическите агенти, насочени към космоса, ако те започнат да се регистрират в екзотични страни? Например, в Бангладеш или Буркина Фасо. На места, където не са и чували за международни договори за космоса, а законодателство за регулиране на тази сфера изобщо не съществува като клон на правото. Означава ли това, че ще може да се играе изобщо без правила?


Не. Все пак има универсален набор принципи, които регламентират космическата дейност на всички държави и частни компании в космоса. Това са основни норми на международното космическо право, закрепени в междуправителствени споразумения под егидата на ООН, които всички играчи на пазара сякаш спазват. Поне на думи.


Принципите са следните: свобода на изследване и използване на космическото пространство и небесните тела за благото на цялото човечество (тук всичко е ясно). Космическото пространство и небесните тела не подлежат на национално присвояване (по-просто казано, всяка държава може например да построи база на Луната, но не и да обяви повърхността под нея за своя територия). Държавите носят отговорност за всяка национална космическа дейност (това означава, че Русия отговаря изцяло за Роскосмос, Китай - за CNSA, САЩ - за NASA, SpaceX и така нататък).


Нека приемем, че космическите държави ще продължат и в бъдеще да спазват тези правила.


Държава срещу бизнес


Никоя държава не харчи за развитие на космическата сфера над 1 % от брутния си вътрешен продукт. През последните години лидерите в сектора дори неведнъж обявяваха намаляване на разходите и свиване на програми.


Русия оряза лунния си проект до минимум и отложи за дълго пускането на тежката ракета "Ангара". САЩ временно се отказаха от ново кацане на Луната и свиват участието си в Международната космическа станция.
Тези и много други фактори ни водят до очевидната тенденция - държавите постепенно сами се отдръпват от близкия космос. Те си запазват далечните мисии и изстрелванията на космически обекти за военни и национални цели, а останалата търговско-космическа дейност прехвърлят на милостта на частния бизнес. В резултат, в момента за почти три четвърти от икономическите проекти в космоса отговорност носят предприемачи.


Зад всичко това ясно прозира стремежът на водещите световни икономики да пренесат в космоса макиавелисткия подход, който вече бе успешно изпробван на Земята. Той включва създаване на национални предприятия при максимално благоприятни условия за търговска дейност в космоса; без да се харчат бюджетни средства да се постигне смазващо икономическо преимущество в космическото пространство; да започнат да диктуват собствените си условия на останалите играчи на пазара от позиция на превъзходство.


Това е напълно реална перспектива и засега към тази цел най-последователно вървят САЩ.


Владение срещу ползване


Следващият проблем, с който предстои да се сблъскаме в относително близко бъдеще, е чрез какъв правен принцип да се разпределят териториите на съседните планети. Засега най-вероятна изглежда американската практика от времето на Дивия запад - кол, забит на територията на участъка, закрепва правото на собственост върху него. Разликата е само в това, че няма да се установява право на владение, а право на ползване. Усвоената част от повърхността на планетата няма да става далечен анклав на Русия, САЩ или някоя друга страна.


Материалните (полезни изкопаеми, проби) и нематериални (резултати от изследвания) блага най-вероятно ще се разпределят според правото на първия пристигнал.


Нека не забравяме и за потенциалното Елдорадо на 21 век - астероидния пояс. Класиците на научно-популярния жанр раздухват тази тема не по-лошо от букмейкъри преди финала на Шампионската лига. По данни, на които се позовава руския вестник "Коммерсант", общата стойност на полезните изкопаеми, съсредоточени между Марс и Юпитер, достига астрономическите 700 квинтилиона долара, а средностатистическият астероид съдържа 1,5 милиона тона кобалт, което е една четвърт от земните залежи на този метал.


Как ще си разделим богатството? Най-вероятно по схемата печели този, който първи се докопа до най-тлъстите парчета от астероидния пояс. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 586 Неутрално
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Нека приемем, че космическите държави ще продължат и в бъдеще да спазват тези правила.
  _________________________
  Държавите нали били лоши стопани? Някак в хармония с ширините на времето и пространството на вселената и по-либерално е тръст от космически корпорации да поемат икономическата зона в космоса и когато започнат да се колонизират други планети , кой може да ги накара да плащат данъци или да спазват правата на джендърите там(примерно)?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Това са бели кахъри.
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  За всички изостанали държави е така, но преди около 2 години американците си допълниха законодателството, като регламентираха добива от космоса. За любимата ти Русия тоя въпрос не е актуален естествено. Тя трудно добива на собствената си територия, що остана да мисли за космоса!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  по статията: половинчата и с неясна позиция

  по същество (отговор на заглавието): и да може - не бива!
  Космосът е враждебна за човека среда и екстремно изпитание за техниката. Това налага не конкуренция с всичките й атрибути и изкуствено пръкнали се юридически спънки, а СЪТРУДНИЧЕСТВО и СПОДЕЛЯНЕ (на технологии, информация, полезни практики, т.е. опит) плюс свобода да се постъпва адекватно, а не да се оплитаме в правни паяжини.
  Без сътрудничество и споделяне ще има големи катастрофи, жертви и щети.
  Космосът, специално Луната като начало, следва да стане индустриална зона, да разтовари биосферата на Земята от техногенния натиск. И не само индустриална зона, но и среда за временно до постоянно живеене. И между лунни градове не бива да има конкуренция, това ще е разрушително.

  властта ражда паразити
 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  не са. Вече не са.

  властта ражда паразити
 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "quatro_4x3":

  добив от космоса е абсурд; не е нужно да се карат суровини от астероиди на Земята - върху самите астероиди е по-логично да се построят производства, основно на космохардуер (кораби, модули и т.н.), но и чисто потребителски изделия (използвайки предимствата вакуум и безтегловност за направата им), които вече далеч по-лесно ще бъдат приземявани и разпределяни за ползване.

  властта ражда паразити
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  В САЩ вече има компании за добив на метали от астероиди !
  Свободна икономическа зона в космоса разбира се, че ще има.
  За всеки който може !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  какво ще прави тези метали?

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 289 Неутрално

  по-либерално е тръст от космически корпорации да поемат икономическата зона в космоса и когато започнат да се колонизират други планети , кой може да ги накара да плащат данъци или да спазват правата на джендърите там(примерно)?
  —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Либеларните джеднъри - с боб. Тия които са само джендъри - с ориз.

 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  ако корпорациите поемат колонизирането, ще получиш обстановка в колониите както във филма "Зов за завръщане", само дето надали ще има герой спасител и извънземен артефакт като инструмент на всеобщо спасение.
  Виж историята на английския колониализъм и какви ги е вършела корпорацията Ост-Индийска компания. Ама това е Земята. Въздухът и водата са ти "без пари". В една например лунна или марсианска колония диктатурата на корпоративната управа ще разполага с абсолютни средства за контрол.
  Не разбирам защо трябва да пренасяме в космоса човещинията, вместо да използваме космическата експанзия за ръст на човечността - и в космическите колонии, и на Земята.

  властта ражда паразити
 11. 11 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#3] от "quatro_4x3":добив от космоса е абсурд; не е нужно да се карат суровини от астероиди на Земята - върху самите астероиди е по-логично да се построят производства, основно на космохардуер (кораби, модули и т.н.), но и чисто потребителски изделия (използвайки предимствата вакуум и безтегловност за направата им), които вече далеч по-лесно ще бъдат приземявани и разпределяни за ползване.
  —цитат от коментар 6 на Николай Теллалов


  Суровини или краен продукт, каквото е възможно. По-добре е на Земята да се доставя краен продукт, разбира се. Но когато сравнявам с Русия, как да говоря за краен продукт, като там само се добиват суровини и почти нищо не произвеждат!?

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "quatro_4x3":

  не виждам защо в тази тема да обсъждаме Русия (днешната неомонархия)

  има и нещо друго: държавно разделение на колонии и автоматизирани космически производства е нерационално.

  властта ражда паразити
 13. 13 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  ... и когато започнат да се колонизират други планети , кой може да ги накара да плащат данъци...
  —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи

  Ще ги кара този, който ги кара и в момента. Данъците плащаш там, където си регистриран и където декларираш печалбата си. За да се отърват от данъци трябва не просто да колонизират планета, а да изградят достатъчно силна общност за да създадат собствена държава и да регистрират компанията си там.
  Горе-долу както е станало със САЩ. Британските компании не са харчили печалбите в далечните колонии, а у дома където е имало за какво да ги харчат. От своя страна на колониите са им трябвали 200 години за да станат достатъчно силни, че да обявят независимост.
  Но резултатът е, че новосъздадените компании на новото място пак плащат данъци, щото имат да развиват държава.

 14. 14 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Смятам за крайно неудачно да се коментира мнение на представител от постоянно изоставаща държава, общество и управление. То личи и от основното негативно и примитивно отричане на естествения прогрес плод на свободната предприемаческа инициатива. Само краткото цитиране на част от използваните пропагандни съчетания "макиавелисткия подход", "да се постигне смазващо икономическо преимущество", "да диктуват собствените си условия на останалите играчи на пазара от позиция на превъзходство" е достатъчно за да се убедим, че мнението в статията е от отвратителната среда на болшевишката азиатска кочина.

  Всичко хубаво в днешния и бъдещия свят ще произлезе от жизнерадостната ни и успешна евроатлантическа общност.

  Navigare Necesse Est
 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#8] от "Николай Теллалов":

  За по-подробна инф колега виж източниците под статията.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Asteroid_mining

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  знам го.
  Но питам теб, твоето мнение.

  властта ражда паразити
 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#16] от "Николай Теллалов":

  Според мен олигархията се развива и търси нови начини да се налага без контрол и граници.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Може. Ще мушнем кабел в Слънцето и с него доставчиците ще ни продават енергия. От луните на Юпитер ще доставяме минерална вода, а от Юпитер и Сатурн бидони с газообразни вещества. На Луната ще направим почивен курорт със СПА. Ще гледаме телевизионен сигнал от планетата Кеплер 33443, намираща се на 400 светлинни години от нас.

  Само не разбрах мармота кога завива шоколада.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 19. 19 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#6] от "Николай Теллалов":

  Добив на суровини в космоса е абсурд, да, защото на Земята има всичко, при това относително достъпно. Това е и основната причина държавите да финансират основно фундаменталните научни изследвания, а търговската дейност да се ограничава до комуникационни спътници, такива за дистанционно наблюдение и малко туризъм.

  Eddie lives... somewhere in time!
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "tigervi":

  да, но не били било по-разумно да се създаде индустриална база извън Земята, която да произвежда нужното за космонавтиката и така да не пресилваме околната среда

  властта ражда паразити
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#19] от "tigervi":да, но не били било по-разумно да се създаде индустриална база извън Земята, която да произвежда нужното за космонавтиката и така да не пресилваме околната среда
  —цитат от коментар 20 на Николай Теллалов

  Направо да пращаме изкуствения интелект на Марс с технороботи и да го оставим да се развива?!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 458 Неутрално
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#21] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  един същински Изкуствен ИНТЕЛЕКТ не можеш го пратиш, без да е съгласен да отиде там :)

  а и говоря за Луната, не за Марс.
  Луната е близо, със станции като Cycler ( https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_cycler ) може да се осигури редовно транспортиране на товари в двете посоки в кратки срокове, не години, както с Марс.

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Неутрално

  Мнението на авторката, когато тя говори за добив на полезни изкопаеми от космоса и завладяването на кобалта на един среден астероид асоциирам с първобитно мислене, идващо от икономика намираща се под нефтена игла.
  Далеч по сериозният ресурс са близките орбити и правото да ги заемеш. Този ресурс е необходим, ограничен и все повече страни имам апетит към него

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4117 Весело

  Това е малко като плача по Нероден Петко! Квиталиони долари се разхождат из космоса ама няма кой да ги прибере и чии са те?

  klimentm
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4117 Весело

  До коментар [#24] от "penetrating":

  По същата логика руснаците се силят да завладяват Арктика,като в същото време в Сибир имат огромни неразработени находища но нямат нито средства нито технологии за усвояването им!

  klimentm
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Неутрално

  До коментар [#26] от "klimentm":

  :) по-близо до границите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "klimentm":

  точно за мисленето в долари или друга валута казвам, че с него усвояване на космоса няма да се получи

  властта ражда паразити
 29. 29 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  Може би ще видим добив и такава технология сравнително съвсем скоро.

  Първоначално ще се добива водород и кислород за гориво на сателитите. Това може и да не стане, защото йонните двигатели поевтиняха се развиха доста бурно последните години, а те прадлагат много малко използване на инетрният газ, който се ускорява с помоща на електричество добито от панелите.

  Добив на благородни метали. Златото на земята ще свърши след десетина години. Платината, паладия и благородните метали използвани в катализаторите на автомобилите и сега е по- изгодно да се добиват от космоса. Редкоземни елементи също.

  Уникални за земята вещества като изотопа на хелия, Хелий 3, който не се среша на земята, но е в изобилие в слънчевият вятър и на Луната. Хелий 3 може да се използва за гориво в термоядрени централи. Всичко това хубаво, но трябва да разработим тази икономика.

  Каквото и да е, в следващите 10 години полетите в космоса ще поевтинеят поне десетина пъти. И това ще направи възможни много технологии- туризъм, лаборатории, изследователски експедиции, производство, добив на метериали, .....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  тДо коментар [#29] от "Realist":

  Гориво за сателити...
  Евтини йонни двигатели...
  Златото свършвало...
  Хелий-3 за още непостроени централи...

  Олеле олеле олеле

  властта ражда паразити
 31. 31 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#26] от "klimentm":

  логиката никога не е пречила на руснаците :)

  Birds of a feather flock together.
 32. 32 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "quatro_4x3":

  Ех тази Русия...

 33. 33 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#14] от "Schopenberg":

  Работата е там, че какво смяташ ти, изобщо не интересува никой норфмален човек... така че опъвай на някъде да си търсиш терапия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK