Като във виц - нобелов лауреат е "изключена" от съюз на писателите

Като във виц - нобелов лауреат е "изключена" от съюз на писателите


Най-новият румънски скандал звучи като един от популярните вицове на фиктивното радио Ереван от времето на комунизма. Главната роля в него играе носителката на Нобелова награда за литература Херта Мюлер, разказва Роберт Шварц в статията "Това някакъв виц ли е?" за "Дойче веле".


Най-новият румънски скандал звучи като един от популярните вицове на фиктивното радио Ереван от времето на комунизма. Попитали радио Ереван: вярно ли е, че партийното ръководство е дало автомобил на своя заслужил член Иван Иванович? Радиото отговорило: Да, принципно е вярно. Само че не му е даван автомобил, а му е бил отнет.


По същата схема се развива в момента скандалът в румънския Съюз на писателите, избухнал около името на носителката на Нобелова награда за литература Херта Мюлер. Тя произхожда от областта Банат в Западна Румъния, от германското малцинство на банатските шваби. Мюлер придобива известност като писателка още преди да замине за Германия през 1987 година. Като част от дисидентската писателска "Банатска група" тя попада в полезрението на румънските тайни служби - основно заради критичните си текстове.


Членство, за което тя дори не знае
Първата ѝ книга - "Низини" - се появява през 1982 година. В Румъния тя е цензурирана. Оригиналът обаче стига по обиколни пътища до Германия, където бива публикуван - през 1984 година от издателство "Rotbuch". Румънският отговор навремето гласи: засилен шпионаж от "Секуритате", клевети и заплахи по адрес на авторката. "Всеки, който ме критикуваше тогава, доказваше по този начин своята любов към родината", казва Херта Мюлер години по-късно в интервю за ФАЦ. Изглежда обаче и до днес това не се е променило.


Преди няколко дни Херта Мюлер, която отдавна живее в Берлин, научава, че е била изключена от Съюза на писателите в Румъния, понеже е пропуснала да си плати годишния членски внос. Същото решение е взето и за други нейни колеги и колежки, някои от които - като нея самата и като банатския ѝ колега Вилям Тоток - живеят в Германия. Малко по-късно от писателския съюз смекчават тона. Казват, че писателката е била отстранена само временно.


"Това някакъв виц ли е?", гласи първата реакция на нобеловата лауреатка, в чието писмено становище до Дойче Веле се казва следното: "Никога не съм знаела, че членувам в този писателски съюз. Никой никога не ме е питал дали искам да влизам в него, нито пък някой ме е информирал, че съм била приета за член - без значение с какви мотиви". И още: Мюлер никога не е била подканвана да си плати членския внос в тази организация.


Абсурден театър


Още по времето, когато живее в Румъния, тя получава предложение да бъде приета в писателския съюз. Тогава обаче Херта Мюлер обвързва това с условието в съюза да бъде поканен и нейният банатски колега Вилям Тоток. И тъй като той не получава такава покана, Мюлер също решава да не стане член на съюза. Това е и последният ѝ контакт с тази организация.


"Как да нарека този абсурден театър? Шантаж както едно време? Някой решава нещо през главата ми и после хвърля вината изцяло върху мен. Това няма нищо общо с демокрацията", посочва Херта Мюлер.


Пред Дойче Веле Вилям Тоток потвърждава думите на Херта Мюлер. И все пак: как да си обясним, че двамата писатели, пък и не само те, са били членове на писателския съюз? Според Тоток, като израз на настъпилото отваряне към света, обновеният след 1989 писателски съюз е приел в редиците си и някои писатели в изгнание, без обаче по официален път да ги информира за това. Тоток, подобно на Мюлер, никога не е бил подканван да си плати членския внос.


Заради избора на ново ръководство?


Скандалът избухва точно преди избора на новото ръководство на писателския съюз. Старата писателска гвардия около публициста и литературен критик Николае Манолеску изведнъж - цели 28 години след промените - решава да се придържа към старите правилници. Много други членове на съюза обаче смятат това за скандално. Според тях, ръководството на съюза мисли само за своето преизбиране. Вместо да се гордее, че в редиците му е и нобеловата лауреатка, ръководството на съюза се опитва да си спечели подкрепа с помощта на една групичка писатели "патриоти", които все повече са обречени на забрава - само и само за да си осигури преизбирането.


В социалните мрежи, но и в някои отделни публикации, скандалът отприщи популистка клеветническа кампания срещу Херта Мюлер - от лични нападки до оскверняване на получената от нея Нобелова награда. Ето само два примера от румънската преса: "По правило еврейките са отвратителни, но дебелата Херта ги бие всичките" и "Нямаме нужда от нобелови лауреати, които не си плащат дълговете. Нека си стои в Германия и да не се прави на по-велика от нас!".


Точно на принципа "който ме напада, демонстрира любов към родината". Очевидно формулата работи и днес - 31 години след като Херта Мюлер е напуснала старата си родина Румъния. Тук обаче вицът свършва.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Това е нещо като: Пияният пита- кой ме напи.

  mihala
 2. 2 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Също като у нас - работят сякаш времето е спряло за тях и още е комунизъм!!!Ние поне си нямаме нобелист, при това жив, защото тогава Милен Русков щеше да го хейтва по няколко пъти на ден.
  И румънските "патриоти" са същите, като нашите - глупаци и идиоти!!!

 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1967 Неутрално  Навремето Чаушеску се хвалеше, че Румъния изнася на Запад три неща: немци, евреи и нефт.

  ФРГ откупуваше от Румъния етнически немци в зависимост от образованието на цени от 2 до 30 хил. дойчмарки.

  От 450 хил. през 1945 год. в момента броят им е под 35 хил. , като повечето са пенсионери. Президентът Клаус Йоханис може би е най-младият.
 4. 4 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 705 Весело

  Това е то патрЕотизма, такива са и нашите патрЕоти.

 5. 5 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 566 Весело

  Да, Балкани, кво да се прави. Все пак Румъния имат нобелист. Ако навремето, през деветдесетте , Нобеловия комитет бе приел награди за актови мъжки фотографии /ясно е кой щеше да спечели/ историята на България щеше да е друга.

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  Роберт Шварц е пообъркал вица за Радио Ереван, но може би е "етнична редукция". По сериозно прогледанто обаче би трябвало с прискърбие да признаем, че вълната на антисемитизма и ксенофобията е реална даденост в бившите соц. страни.

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#5] от "zegi":

  Има 4 нобелиста, родени в Румъния, двама от тях са немци, а другите двама евреи.
  Интересно би било да се види за колко ги е продал навремето Чаушеску?

  Romania
  - Stefan Hell*, Chemistry, 2014
  - Herta Müller*, Literature, 2009
  - Elie Wiesel*, Peace, 1986
  - George E. Palade*, Physiology or Medicine, 1974

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":


  До коментар [#5] от "zegi":Има 4 нобелиста, родени в Румъния, двама от тях са немци, а другите двама евреи.Интересно би било да се види за колко ги е продал навремето Чаушеску?Romania- Stefan Hell*, Chemistry, 2014- Herta Müller*, Literature, 2009- Elie Wiesel*, Peace, 1986- George E. Palade*, Physiology or Medicine, 1974
  —цитат от коментар 7 на Ф.Нинов


  Е, ние нямаме нобелисти и за това продавахме щангисти.

 9. 9 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 593 Неутрално

  празна работа е тоя нобел

  мислех, че южен йноеску има нобел, а той нямал
  да не би тая херта мюлер да е по-голям писател от него
  то и бертолт брехт няма нобел

  нобеларките са си кич. нямат реално отношение към приноса на даден писател

  или някой мисли, че херта мюлер е по-добра от южен йонеску

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 788 Весело

  Комшиите зад Дунав се опитват да ни бият по простотия. Няма да им е лесно, но в този конкретен случай се справят успешно.

 11. 11 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2026 Весело

  Цитат:
  "В социалните мрежи, но и в някои отделни публикации, скандалът отприщи популистка клеветническа кампания срещу Херта Мюлер - от лични нападки до оскверняване на получената от нея Нобелова награда."

  Позната до болка картинка. Щом не е от "наш'те", е маскара и т.н.!

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#8] от "koko65bg":

  Милиончето дето бай Тодар касира за Наим Сюлейманов, Чаушеску би могъл да получи за Емилия Еберле.
  Иначе трябва да се види дали някой (американец) е платил откуп за Надя Команечи?
  Не по етничетка, а по спортна линия.

 13. 13 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Голяма тъпня!... А от заглавието очаквах да прочета нещо интересно...

 14. 14 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Голяма тъпня!... А от заглавието очаквах да прочета нещо интересно...

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  Не на корупцията!
  Не на щирлиц!

  Не е виц, а случай аналогичен с членство в Топлофикация.
  Тоз съюз, обаче, и организация, не пропуска да събира членски внос.

  ""Това някакъв виц ли е?", гласи първата реакция на нобеловата лауреатка,
  в чието писмено становище до Дойче Веле се казва следното:

  "Никога не съм знаела, че членувам в този писателски съюз.
  Никой никога не ме е питал дали искам да влизам в него,
  нито пък някой ме е информирал, че съм била приета за член -
  без значение с какви мотиви".

  И още: Мюлер никога не е била подканвана да си плати членския внос
  в тази организация."

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Балканите са място на абсурдите.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6587 Неутрално

  Не е виц, това е мироглед, който не си е отивал никога...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#14] от "Митев":

  типична графоманщина Дойче Веле стил Много приказки и никакъв смисъл

  гошо
 19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Навремето Чаушеску се хвалеше, че Румъния изнася на Запад три неща: немци, евреи и нефт.ФРГ откупуваше от Румъния етнически немци в зависимост от образованието на цени от 2 до 30 хил. дойчмарки.От 450 хил. през 1945 год. в момента броят им е под 35 хил. , като повечето са пенсионери. Президентът Клаус Йоханис може би е най-младият.
  —цитат от коментар 3 на Ф.Нинов


  ЕвреЙте в Румъния са се минали...Всъщност Израел се е минал (за разлика от руските евреЙи, според вица от Радио Ереван, по нататък): Тарифата била $ 2,000 до $ 25,000 по Чаушесково време. Това според статията в линка:

  https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_Romania

  Явно съм мно'О тъп, и не разбирам как някои тъпанари изключват от Писателския Съюз нобелистка...ама нейсе😀.

  П.С. Чаушеско едва ли се е хвалил с този специфичен износ, но се носеха слухове за това, та едва ли е била толкоз строго пазена тайна. Но докато повеето етниески германци са останали в Румъния (от 450,000 през 45 до 35,000 днес), при евреЙте нещата са различни: От около 300,000 през 45 днес са към 5,000....

  П.П.С. Два еврейски вица по темата:

  1. СССР през 50те години. След слух че "са пуснали месо" още в 5 заранта има ОГРОМНА опашка пред магазин в Москва.

  -в 10;00 излиза управителя и казва: Месото няма да е достатъчно за всички, евреЙте да напуснат опашката! И евреЙте си тръгват, "благословявайки" по мустак.

  -в 14;00 ПАК излиза управителя и казва: Месото няма да е достатъчно за всички, безпартийните да напуснат опашката! И безпартийните си тръгват, "благословявайки" по мустак

  -в 16;00 ПАК излиза управителя и казва: Месото няма да е достатъчно за всички, който е с партиен стаж под 20 г' да напусне опашката! И още един билюк хора си тръгват, "благословявайки" по мустак

  -в 18;00 ПАК излиза управителя и казва: Месото няма , и няма да има! Но не исках малонадеждните да знаят това, за туй ги изгоних от опашката!

  Тругват си неколцината закалени комуняги с над 20 г' партиен стаж...И един от тях си мърмори:...Мамка им на евреЙте, ПАК СЕ УРЕДИХА-първи да напуснат опашката.

  2. Защо в Израел румънските ресторанти се множаха, и бяха печаливши? А Българските изчезваха един по един (явно щото не пИчелиха)? Иначе и двата вида ресторанти имат сходно меню и цени (знае от личен опит).

  Румънци разговарят в понеделник как прекарали уикенда в румънски ресторант:

  Бях в еди'кой си ресторант със семейството, тъщата и тъста! Малеее, съдраха ми кожата с тези цени! Ама скарата СКАРА, бирата БИРА, мезетат МЕЗЕТА, и едно младо маце'сервитьорка даде цветя на тъщата и цунка тъста😀 Следващия уикенд пак сме там!!!

  Българите (ЧАСТ ОТ ТОВА СЪМ ГО ЧУВАЛ ЛИЧНО):

  ЕГАСИ СКЪПАРИТЕ!!! За порция 200 гр' кисело зеле/туршия искат...2 лв (например). Това като 1 кг зеле на пазара е 1,5 лв?!?

  -За 2 мариновани чушки (очистени, опечени обелени и овкусени, текста е мой) ) искат...3 лв, като на пазара те са по 2 лв/кг?!?

  -За тройка кебапчета (да кажем 250 гр) искат...да кажем 6 лв, като в Суперсал на примоция 1 кило ГОТОВО МЛЯНО ти го дават за тази цена-6 лв.

  -НИКОГА няма да стъпя в този ресторант!!!

  И...така умряха "българските ресторанти" в Яфо-Тел Авив. С изключение на един (Витоша, в Яфо, информация от преди 10 г', да ме коригират израелците). Чат пат ходех там щото имаха и "домашно готвено", и вкусни постни ястия за разни мацки (язекЪ съм карнивор), и ракия. Отдавна не съм бил там...не ми липсва
  До коментар [#3] от "Ф.Нинов":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1118 Разстроено

  "Точно на принципа "който ме напада, демонстрира любов към родината". Очевидно формулата работи и днес - 31 години след като Херта Мюлер е напуснала старата си родина Румъния. Тук обаче вицът свършва."
  =================================================================
  Виц?!? Много тъжен този виц...

 21. 21 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":

  "Има 4 нобелиста, родени в Румъния"

  А можеше да имат и пети Нобелов лауреат... Чела съм как необразованата Елена Чаушеску е настоявала с решение на ЦК на Румънската ком. партия да бъде изискано тя да получи Нобелова награда по химия, за да натриела носа на Маргарет Тачър.
  "Това някакъв виц ли е?", за съжаление отговорът е "Не".

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 22. 22 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 587 Весело

  До коментар [#19] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Мерси! Разсмя ме от сърце!

 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":
  —цитат от коментар 8 на koko65bg

  Елиас Канети е роден в Русе.

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 24. 24 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1184 Весело

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":"Има 4 нобелиста, родени в Румъния"А можеше да имат и пети Нобелов лауреат... Чела съм как необразованата Елена Чаушеску е настоявала с решение на ЦК на Румънската ком. партия да бъде изискано тя да получи Нобелова награда по химия, за да натриела носа на Маргарет Тачър. "Това някакъв виц ли е?", за съжаление отговорът е "Не".
  —цитат от коментар 21 на Bramasole


  Виц (по памет) за Николае и Елена:

  Николае казва: Искам да съм маршал!
  Елена: Става! Съгласна съм!!!

  Николае: Искам да съм генералисимус!
  Елена: Съглсна съм!

  Николае: Искам да съм върховен вожд на човечеството, и светец признат от всички църкви!
  Елена: Съгласна съм!

  Николае: Искам да съм господ'бог!
  Елена: ААААА, НЕ! ТОВА НЕ!!! АЗ СЪМ ГОСПОД БОГ!!!!!!!!

  До коментар [#21] от "Bramasole":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1184 Весело

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":Елиас Канети е роден в Русе.
  —цитат от коментар 23 на Николай Колев


  Ама и той евреЙн😀Не става за БЪЛГАРСКИ нобелист! ПатрЕотите нЕма 'го признаят!

  И Карл Джераси (който е улеснил ДО НЕИМОВЕРНОСТ Б живота на МИЛИАРДИ хора) нЕма 'го признаят!!! Това освен другите му постижения (пичът е бил всестранно развита личност, има го в Гугъл).


  До коментар [#23] от "Николай Колев":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 26. 26 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":
  Добре де, Румъния имала 4 нобелиста. И 4-мата не могат да стъпят на малкото кутре на Волен по без гащи.

 27. 27 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#18] от "гошо":

  Гошо, писателя от съюза на караславов си изказа мнението.

 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#26] от "zegi":

  те само са родени в Румъния.

  Иначе двама от тях са на ФРГ, един на САЩ и един на Австралия. Тоест единственият принос на Румъния е да касира откупа. Трима от тях са я напуснали като деца.

 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Евреите в Румъния от 735 хил. през 1900 год. са били 3700 през 2011 год. , тоест сега може и да са под 1000.

 30. 30 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мойше! Толкоз!!!":

  " Елиас Канети ....Ама и той евреЙн"

  Е, да - ама сефардим доколкото знам...току виж заради това сте се отказали от него ... макар че, предполагам - не, все пак. :))

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 31. 31 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#9] от "Binko Georgiev Binev":

  Ми то Буш нямаше ли нобелова награда за Мир? Или обама ли кой беше? все гоелми миротворци. По-голям ташак и от оскарите.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK