България е по-зле по свобода на медиите дори от Западните Балкани

България е по-зле по свобода на медиите дори от Западните Балкани

© Скрийншот от доклада на „Репортери без границиМежду Боливия и Централноафриканската република - това е мястото, което отрежда на България годишната класация на "Репортери без граници" за свобода на медиите в света. Организацията разпространи в сряда изработвания от нея Световен индекс за свобода на медиите и в него от 180 държави България е на 111-о място.


Това означава още, че България е не само медийно най-несвободната държава от Европейския съюз, но и е единствената в ЕС в категорията "трудна ситуация". Това е предпоследната от 5 категории и в нея в Европа са още три държави - Турция, Русия и Беларус.


Македония, която миналата година бе в тази категория, сега излиза от нея и е пред нас на 109-о място. Авторите на доклада изрично изтъкват това: "Макар в момента да ръководи ротационното председателство на Европейския съвет (до края на юни 2018 г.), България е по-ниско в индекса от която и да е страна от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС."


Правителството подкупва медии
Частта, посветена на България, е озаглавена "Непрозрачни и корумпирани" и в нея се казва, че са "масово разпространени корупцията и тайното договаряне между медии, политици и олигарси".

"Най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата е Делян Пеевски - бивш ръководител на основната разузнавателна агенция на България и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания.


Правителството раздава на определени медии средства от фондовете на Европейския съюз при пълно отсъствие на прозрачност, като на практика ги подкупва, за да не го критикуват в материалите си или изцяло да се въздържат от отразяването на определени проблеми. Нападенията и заплахите срещу журналисти се увеличиха през последните месеци. Да си журналист в България може да е опасно."


В доклада от 2017 г. България бе на 109-о място, а година по-рано - на 113-о.


България е по-зле по свобода на медиите дори от Западните Балкани

© Associated Press


Наистина ли Македония е по-добре


Тази година България е там, където преди година бе Македония. Но въпреки критиките, западната съседка се изкачва през последните години в класацията - от 118-о място през 2016 г. на 109-о през 2018 г.


В оценката за нея се казва: "Систематичните атаки срещу свободата на медиите бяха характерна черта в десетте години управление на Никола Груевски и неговата партия ВМРО, което най-накрая приключи, когато ВМРО изгуби изборите през юни 2017 г. През десетте си години като премиер Груевски установи степен на контрол над медиите без паралел на Балканите и много опозиционни медии трябваше да спрат работа.


За известно време националните радио и телевизия продължиха да обслужват ВМРО. Падането от власт на "режима" на Груевски доведе до леко отслабване на правителствения контрол над медиите, но все още е твърде рано да сме сигурни в намеренията на правителството устойчиво да подобри ситуацията. Няма значително подобряване на икономическото положение на македонските журналисти, които обикновено са зле платени, а работата им е несигурна."


Каква е оценката за отделните райони на света през последните 6 години:


"Омразата срещу журналистите заплашва демокрациите"


Основният анализ, с който от "Репортери без граници" представят тазгодишната си класация, е озаглавен "Омразата срещу журналистите заплашва демокрациите". В него се казва, че Европа остава най-безопасното място за журналистите, но също така това е регионът с най-значително влошаване на положението през 2017г.


Тук са четири от петте държави с най-значително спускане в класацията: Малта (от 18 на 65), Чехия (от 11 на 34), Сърбия (от 10 на 76) и Словакия (от 10 на 27). Продължава да се наблюдава бавната ерозия на европейския модел, защото тук отново убиват журналисти, допълват авторите


Световната тенденция е да се разраства омразата срещу журналисти, открито раздухвана от политици, а усилията на авторитарни режими да изнасят възгледите си за това с какво според тях трябва да се занимават журналистите, носи заплаха за демокрациите." При това тази омраза към представителите на медиите не е ограничена само до страни като Турция (157-о място) и Египет (161-во), където "медияфобията" е толкова открита, че журналистите често са обвинявани в тероризъм, а който не демонстрира лоялност към властта, бързо бива тикван в затвора.


Топ 10 в класацията:
1. Норвегия
2. Швеция
3. Холандия
4. Финландия
5. Швейцария
6. Ямайка
7. Белгия
8. Нова Зеландия
9. Дания
10.Коста Рика.

Все повече демократично избрани лидери вече не гледат на медиите като на част от фундаменталните елементи на демокрацията, а като на враг, към когото открито демонстрират враждебност. САЩ, страната, в която Първата поправка на конституцията гарантира свободата на словото, отново слиза надолу в индекса - този път до 45-о място. Президентът Доналд Тръмп, който възторжено се нахвърля върху медиите, нарича репортерите "врагове на народа" - термин, използван навремето от съветския диктатор Йосиф Сталин.


Размива се границата между устните и физическите нападки, а омразата, изливана от политически и държавни лидери, се подема и усилва в социалните мрежи от армиите от тролове на управляващите, казват още от "Репортери без граници", като посочват изрично Филипините (слизане с 6 позиции до място 133) и Индия (слизане с две позиции до 138). Поне четирима журналисти са застреляни в двете държави през последната година.


Но това не е характерно само за азиатски държави - в Европа също има възход на призивите за насилие над журналисти, идващи от високопоставени политици. В Чехия (слизане от 11 на 34) презинетът Милош Земан се появи на пресконференция с играчка "Калашников", на която пишеше "за журналисти". в Словакия премиерът Роберт Фицо нарича журналистите "мръсни антисловашки проститутки" и "идиотски хиени". Няколко месеца по-късно - през февруари 2018 г. бяха застреляни журналистът Ян Куцяк с приятелката му.


"Отприщването на омраза към журналистите е една от най-лошите заплахи към демокрациите", заяви Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници". "Политически лидери, които раздухват ненавист към репортерите, носят огромна отговорност, защото подкопават концепцията за обществен дебат, основан на факти, а не на пропаганда. Да се поставя днес под въпрос легитимността на журналистиката е игра с изключително опасен политически огън."

Коментари (265)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Весело

  Нелепа класация.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 2. 2 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Весело

  Никой не може да ме убеди че в БГ няма свобода на медиите.

  Да, качествените медии са малко. Но свобода има повече отколкото в лидера по свобада Швеция.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Весело

  Повечето медии не са свободни, а послушни.
  Журналистите - послушковци!
  Е, Дневник са от малкото изключения.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Докъде ни докара Шиши, с мълчаливата подкрепа на Бойко!? До "третия свят"....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  За да има качествена журналистика, трябват преди всичко качествени журналисти. :)

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "България е по-зле по свобода на медиите дори от Западните Балкани"

  - И си има обяснение за това. Щатният десар Красимир Гергов, вербуваните десари Завадски и Карък и много други като тях. На всичкото отгоре и новоизлюпения на пазара ни Келнер. Олигархична държава на мрежата на старите специални служби, произвели "авторитети" - приватизатори и олигарси.

 7. 7 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1193 Весело

  Повечето журналисти слушат работодателя си, както и Дневник. По едно време лягахме и ставахме с лика на ХР. Иванов. Добре, че в последно време не го виждаме толкова често, че вече бях започнал да го сънувам:))

 8. 8 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  То си личи. Само няколко медии в БГ са останали които отстояват някаква журналистическа етика и свобода. И тези медии са под натиск. Открито се заплашват журналисти. Уволняват се кадърни щото станали неудобни с разследванията си. Армии от платени тролове атакуват форумите, разводняват дискусиите и пльоскат тъпизми на килограм. Това преди годинки го нямаше, или го имаше в много по-малка степен. Лошо. Баш демократа Бойка в стремежа си да осигури медиен комфорт закопа свободната журналистика и продължава да дълбае.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 9. 9 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Гарантирано от Прасчо.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  Правителството на съабилността ни върна в 90-те като усещане за сигурност и ни запокити в джунглата като исещане за свобода.

  Боко се оказа достоен ученик на бае Тодар от Правец.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 484 Разстроено

  Снимката не е актуална.Македония също е няколко позиции пред нас и не е вече в червено.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 12. 12 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Класацията по обективни критерии ли е направена или на принципа - "така сме чули, така казват"?

  В българските медии пише всичко и има медии за всеки вкус. Кеф ти медия подкрепяща Шиши, кеф ти медия подкрепяща Христо Иванов и генерала-гном Атанасов и свързаните с тях олигарси.

  Обаче не се намери германска медия, която в началото да посмее да публикува истината за изстъпленията на "бежанците" в онази новогодишна нощ в Кьолн. В Швеция също няма да публикуват новина, че африканец е нападнал шведка.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Разстроено

  "България е по-зле по свобода на медиите дори от Западните Балкани"

  Много срамен факт за страната като цяло, но най-вече за самите български медии.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Весело

  Значи разгледах критериите.

  в БГ нямало свобода защото хората не вярвали на това което журналистите пишат. И като цяло не уважавали журналистите. Хахаха. Баси, логиката.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 15. 15 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 313 Неутрално
 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Бойко Василев:
  "Парадоксално в ключови моменти ръцете на обществените медии се оказват по-развързани. Когато ме питат от какво зависи свободата, ще отговоря - в частните медии свободата стига дотам, докъдето позволят собствениците. В обществените медии обаче свободата стига дотам, докъдето позволят журналистите."
  https://m.dnevnik.bg/intervju/2017/06/16/2989922_boiko_vasilev_panorama_bulgarskata_jurnalistika_e_kato/

 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf1":

  Оставам с впечатлението, че някой насила ви кара да четете жълтите парцали на "Шиши".

  Медиите следват хората. Това искате, това получавате.

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Това става ясно на цената на една обиколка по луксозните заведения около жълтите павета, където журналисти и висши чиновници се уговарят на висок глас "Како Х*йне, со кфо че ги кендзиме у модзъко 7-те милиона боклука покрай тия цкандали? Ако требе нешо циганско напреджение, само кааш, Джамбазки съм го дигАл у 3 сутринта !", "Бате к*ре, раята е као джената, не я ли клатиш дздрао, почва ъ мисли дза глуусти!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Любопитно

  Иначе, според мен Турция би трябвало да е боядисана в черно, а не в червено. Там положението със свободата на словото и медиите през последната една година рязко се срина!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Най-зле по свобода на словото са в Западна Европа, където хиляди души са осъдени и вкарани в затвора заради изразено мнение в интернет или политическа позиция. И където е въведена в интернет цензура по китайски образец. Наскоро китайският президент похвали Западна Европа, че въвежда успешно китайският модел цензура.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Ето за тези които са любопитни за критериите на оценяването и цялата класация.

  https://rsf.org/en

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#2] от "Обществен деятел":''Никой не може да ме убеди че в БГ няма свобода на медиите''

  Да, наистина - напълно свободни дс в бълването на долнопробни, пошли сензации, фалшиви новини и манипулативни ''статии''. Кой ли се интересува от сериозна журналистика и търсене на истината?

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Някой ще попита как така бизнес кариерата на журналиста Иво Прокопиев остава незабележима за медиите. Отговорът е, че в Съюза на изателите в България, който допреди години бе наистина влиятелна организация, се спазваше неписаното правило издателите да не се атакуват помежду си. Любопитно е, че по този начин бизнес начинанията на Иво Прокопиев, Петър Манджуков, Тодор Батков, Сашо Дончев и т.н. останаха извън новините в печата." - https://www.24chasa.bg/novini/article/5833941

  Февруари 2009г.
  Управителен съвет на „Съюза на издателите в България":
  Тошо Тошев – Председател на УС
  Венелина Гочева – Зам. председател на УС
  Светлана Шаренкова - Зам. председател на УС
  Иво Прокопиев - Зам. председател и Главен секретар на УС
  Валери Запрянов, главен редактор на списание „Тема”
  Сашо Дончев, издател на в. „Сега”
  Степан Ерамян, управител на Издателски къщи „Марица” и „Струма”
  Тодор Батков, издател на в. ”Стандарт”
  Петър Манджуков, управител на ПМ Прес ООД– издател на в. „Дума”
  Валентин Панайотов, издател на в. „Пари”.
  Николай Даковски, издател на в. "Новинар"
  Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група България“

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Свобода на словото има.
  Това, че журналистите и медиите са продажни, е друг въпрос.
  Моля, не смесвайте нещата...

 27. 27 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#20] от "gozambo":

  Не се притесняваи , за такива като теб цензурата е безопасна.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 28. 28 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1167 Неутрално
 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1216 Любопитно

  До коментар [#18] от "cinik":

  Това на какъв език е? :)

 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Сега всички медии, които съобщават колко са несвободни медиите в България, си мислят "Всички останали са несвободни, само нашата медия е суперсвободна".
  И друг път съм го писала - не мога да си представя Камарата на строителите например да се "хвали" с това, че качеството на българското строителство всяка година пада, че и да го прави централна новина. Или пък Съюзът на стоматолозите да обяснява как от година на година съсловието е все по-некадърно.
  Не знам като журналисти как се чувствате, но аз бих се срамувала ужасно много.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Гербавите намериха цяла световна конспирация против тях. Тия гадове са направили умишлено цяла класация, само и само да ги прецакат. А, да, Христо Иванов и Атанасов са виновни, иначе медиите са си супер.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Днес четем новини, че интернет гигантите цензурират вече и консерваторите в Полшаи не допускат разпространяването на консервативни идеи в интернет, цензурират източниците на консервативни новини.

 33. 33 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1391 Весело

  това е добра новина... значи имаме на какво да ги научим хахаха

 34. 34 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":

  Свободата на словото и свободата на пресата са две различни неща.

  Доброто е заразно
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#21] от "tosho_toto":

  Хахахаахаха, велик!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#32] от "gozambo":

  Верно ли 😂😂😂

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  На тук списващите дето се правят на интересни и подлагат на съмнение критериите и резултата от изследването. Господа и Госпожи/ци късопаметни. Спомнете си само какъв скандал се вдигна когато Явор Дачков беше уволнен. Аз тогава живеех в БГ, и още помня каква медийна буря се изви. Спомнете си как беше отстранен Владимир Береану, заради късите но доста остри репортажи които правеше. Я кажете сега, когато уволняват журналисти или ги заплашват, нещо подобно случва ли се? Ето ви едно от доказателствата че журналистиката е станала по-зависима и несвободна.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 38. 38 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Да не се оправдаваме за всичко с ББ. Основна причина за плачевното състояние на журналистиката ни се крие в самите журналисти. Като повечето българи те са страхливи и освен това глупави. Да не би Пеевски да е седнал лично да пише в бухалковските си медии? Да не би Пеевски да пее дитирамби за Путин и царството му и хвалебствия за войната му в Сирия. Има си свестни и смели журналисти, но са една шепа хора и не пишат и не говорят често по "личните" медии.

 39. 39 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Монопола в разпространението и то на на най големия издател е мрачен факт за налагана диктатура в печата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 40. 40 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#3] от "ruby Опознавайки поповете, ще разберете религията.":

  Що пък Дневник да са изключение. Не са. Никак даже.

  И не е необходимо журнолистите ти да бъдат послушковци. Медийните собственици си подбират персонала според насоката на медията. Ако е левичарска, назначаваш левичари. И те убедено пишат левичарски неща.

  За мен важното е че има всякакви медии в БГ.

  Има много добри медии - Дневник, фактор, вевести, клуб3, уебкафе, оффнюз, Пик, Дарик, БГонЕър, Редута, ТВ Европа... с различни гледни точки. И всички ги чета, гледам и слушам с удоволствие. Но на никой не вервам.

  Затова не я разбирам тази класация. Която е всъщност класация за "Вярвате ли на медийте във вашата страна". Ми не, не вяярвам. Нито на тези в нашата, нито на тези във вашата.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Любопитно

  Точно пък Дневник е една демократична и свободна медия хахахаха ...изцяло зависима от грантове на НПО -та, създадени от ЦРУ...
  И при бай Тошо нямаше такава цензура като тук.
  —цитат от коментар 23 на viva13


  Глупости на търкалета! Дневник действително е една от най-свободните медии в България, НЯМА никаква цензура, даже напротив, понякога са прекалено толерантни с разни хейтърски тролове, които използват форума за да бълват своята реч на омразата, лъжи, обиди, клевети и манипулации спрямо кого ли не... от цигани и чернокожи, през мюсюлмани и стигнем до хомосексуални. А, в повечето случай спрямо хора които просто не споделят тяхното собствено расистко, ислямофобско, ксенофобско и всякакво фобско мнение.


  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Гарантирано от ГРУХ...

 43. 43 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":

  Това сериозно ли? Имам чувството че сте бил толкова облъчен от Тръмпоидната пропаганда че мисловните ви процеси са сериозно засегнати. Много от тук списващите дето живеем в несвободната Западна Европа ще ви се смеем.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":

  Не намирате ли нешо абсурдно в ситуацията - за пореден ден, по цял ден плюете "гербавите" за всевъзможни несгоди във вашия си живот. Но да ги плюете за липса на свобода на словото, във форума на вестникарска група ппосветена на 100% на оплюването на Герб и лансирането на розово-лилавата коалиция е напълно абсурдно. Каквва по-голяма свобода на медиите очаквате да има в България ?.

 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":Свободата на словото и свободата на пресата са две различни неща.
  —цитат от коментар 34 на dogwoman


  Как ги разделяш?

 46. 46 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsyrvulan":

  Когато хвърляш някакво твърдение, добре е да можеш да го докажеш поне само с един факт. В противен случай си обикновен лъжец.

 47. 47 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Ъъъ..
  Годишната класация на "Репортери без граници" е абсурдна. Или лъжлива. В България има проблем с медиите, но това е манталитетен, а не властови проблем. Медиите, а по-скоро журналята в тях са корумпирани, нечестни и лъжливи, но това не е поради властта, а поради качеството на журналистите и чорбаджиите им.
  Да класираш обаче Украйна, като по-свободна и с по-честна журналистика от това, което става в България си е върхът на лъжата. Да наредиш България до Турция, където над 800 журналя са из затворите - това е катастрофа за методиката. Да я опишеш като Беларус или Русия...
  Впрочем, какво им е на свободата на медиите в Русия?
  Дали РБК или Новая газета са несвободни? Дали Ехо Москвы не излъчва без всякакви проблеми? Дали Дожд и Ведомости не са на пазара и на разположение на руската публика?
  Репортери без граници се превръщат в поредната организация, затриваща собствената си репутация с "несвободна, корумпирана и нечестна" класация. :)

  Ecrasez l’infâme
 48. 48 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Тримата Шишковци тужур. Правешкият хитрец е наследен от банкянския тарикат.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 49. 49 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 484 Весело

  Бърза реакция на редакцията , браво :p

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 50. 50 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Тия класации и рейтинги са тотален фарс. Първият въпрос тук е кой от страна на България е подал информацията. Обикновено това е някое соросоидно НПО. А соросоидните НПО са най-върлия враг на свободата на словото! Ако някъде се каже или напише нещо, което не им допада, то непременно там се е намесило или правителството или Делян Пеевски, или Кремъл.
  А правителството има две солидни прегрешения пред НПО. Първо, не прокара Истамбулската конвенция, и второ не изгони руски дипломати заради случая "Скрипал". Е как да не кажеш на "Репортери без граница" че тук няма свобода на словото! И за корупция ще ни наклепат, соросоидните НПО-та. За да упражняват политически натиск в полза на чужди сили.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 51. 51 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#46] от "Oggie Petkov":

  Прочети коментар Номер 37. Как ще го опонираш. Ако ли си пък твърде млад за да помниш събитията и журналистите които съм споменал - безсмислено е да дискутираме. Просто не си видял и преживял описаното.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 52. 52 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Смешки.

  Ементарни класации неправещи разлика между свобода и само-свобода.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 53. 53 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Като няма свобода на словото, как можа Иван Бакалов да го каже това по България он еър:

  "Нали искахте като в Румъния? - каза прокурорът по делото с кметицата. Да, искаме. Това означава да арестуват Борисов и Цветанов. Има за какво. Както в Румъния и др. арестуват премиери и министри.
  Току що го казах това по България.он ер. С надежда повече да не ме канят.
  Всички мафиоти на прехода са на свобода необезпокоявани, някои избягаха, други се самоизбиха, а един от тези среди стана премиер. И някой очаква борба с престъпността. Лъскайте имиджа на мафията, колеги от медиите. България става все по-хубаво място.".

  А някои други "журналисти" все не могат...

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":

  Междо другото, познавам главния редактор ( и единствен служител на заплата) в един от нишовите вестници от група на Пеевски. Според него никога никой не му е казвал какво да пише или не. И твърди че емпирично е установил за последните 20 години в които се занимава с това че точно такива глупости се търсят. Може би е частен случай защото всяка вестникарска група очевидно си има политическа позиция но съовсем определено голяма част от простотията се лее заради търсене на пазара и простотията в журналистическата гилдия.

 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#48] от "Николай Колев":

  Интересно ако намерите ла*но в гащите си, дали също ще заподозрете тримата шишковци че са ви ср*ли в гащите ?!?

 56. 56 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#45] от "gozambo":

  Не ги разделям аз, това са две различни понятия. "Свобода на словото" е всеки да може да изразява мнение без санкция от държавата. Повтарям, "мнение", не да разпространява лъжи и клевети. Например да извикаш на площада, че АЕЦ е гръмнал (недай боже) и да предизвикаш паника, това не е свобода на словото, а подсъдно деяние. И т.н.
  Свобода на пресата е съвсем различно нещо и касае само професионалните медии, не отделни хора.

  Доброто е заразно
 57. 57 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Момент, да проверя какво казва Агенция ПИГ, Близ и в-к Труп между двете колони с цици и истории коя чалгаджийка е мачкала чаршафите нощес.

 58. 58 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Гарантирано от Прасчо.
  —цитат от коментар 9 на Viva la Evolution


  Точно пък в неговите медии няма никаква цензура, за разлика от грантаджийските издания.

 59. 59 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":

  Лъжеш отново, никой не може да те вкара в затвора просто така. Дай 2 примера за затворени хора в 2 различни западноевропейски страни и да видим за какво точно са ги затворили, ако изобщо е вярно? Не можеш, но иначе си много силен в лъжите.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 60. 60 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Така е! Медиите в България са поделени между Сорос и Пеевски!

 61. 61 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Монопола в разпространението и то на на най големия издател е мрачен факт за налагана диктатура в печата.
  —цитат от коментар 39 на korc


  Тоя монопол в разпространението е пълна измислица. На никого не е забранено да основе разпространителска фирма. А и не става дума за кой знае какви пари. Не е като Прокопиев, Огнян Донев, Сашо Дончев да ги нямат. Жълти стинки са за тях.

  Просто няма хляб в тая работа. Изданията върху хартия са отживелица.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 62. 62 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2672 Неутрално

  Не може да се говори за липса на медийна свобода, щом няма репресирани журналисти.
  Така че възниква въпросът - на каква база и по какъв алгоритъм се прави оценката.

 63. 63 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Непрозрачни и корумпирани медии!
  А за развитието на една държава медиите са толкова важни, колкото и изпълнителната власт.
  Когато Костов направи правителство на ОДС и започна стабилизиране на страната след кризата, причинена от управлението на БСП начело с Жан Виденов, основните медии – вестниците "24 часа" и "Труд", "Дарик радио", бтв чрез "Шоуто на Слави" – започнаха масирана атака срещу управлението, застанаха много отчетливо на страната на комунистите. И това беше една от причините за резкия спад на доверие към Костов и СДС.
  Сега наблюдаваме обратното явление – медиите поддържат властта и благодарение на тях, тя е практически стабилна.

 64. 64 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":Това сериозно ли? Имам чувството че сте бил толкова облъчен от Тръмпоидната пропаганда че мисловните ви процеси са сериозно засегнати. Много от тук списващите дето живеем в несвободната Западна Европа ще ви се смеем.
  —цитат от коментар 43 на tsyrvulan


  Вас няма как да ви облъчат, защото са ви сложили чадър и ви е наложено информационно затъмнение. Не мога в момента да говоря с цифри за останалите страни, но до края на миналата година във Великобритания бяха осъдени 4 хиляди души. Предполагам, че във Франция или Германия бройката не е по-малка. Спомняш ли си дипломатическия скандал между Тръмп и Тереза Мей, когато Тръмп препостна видеоматериали за изстъпления на бежанци в Западна Европа? Тръмп ги препостна от сайта на британска политическа лидерка на националистическа партия или движение. За същите материали, за същото деяние, тази британка бе осъдена и вкарана в затвора заради разпространяване на омраза. Това беше своеобразен начин Тръмп да протестира срещу липсата на свобода на словото в Западна Европа. Цялото деяние на жената е, че е пуснала в ютуб заснети кадри как бежанци се гаврят с местни хора. Във всички западни страни прокараха закони за езика на омразата и направиха изразяването на "омраза" криминално деяние. Тези закони дават право на управляващите да тълкуват кое е омраза и кое не и да вкарват хората в затвора. И във всички западни държави правителствата уж задължиха интернет гигантите да следят за езика на омразата, да цензурират и да докладват случаите на омраза пред правосъдните органи. Казвам уж, защото самите интернет гиганти са крайно политизирани и с правителство и без правителство те си цензурират консерватори и националисти. Хайде извадете си главите от задниците и вижте истината!

 65. 65 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#61] от "Обществен деятел":

  С изключение на пенсионерските вестници и два жълтура.
  Само те са печеливши в сегашния си хартиен вид, като жълтурите не че са точно печеливши, но не са губещи.
  И вероятно няколко списания - за тях не знам.
  Всичко друго е онлайн издание с хартиена притурка за разкош и авторитет.
  Както допреди известно време много се настояваше фирмите да имат стационарен телефонен номер - за какво им е, никой не ти казва, но трябваше да имат. Сега май вече не е така.
  Точно същото е с хартиените издания.

  Доброто е заразно
 66. 66 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тази класация е поръчкова. Пак ни поливат с помия. Ние сме мека цел, въртим си трибуквието навсякъде и затова перманентно ни оплюват. Да, ние имаме кусури, обаче те не са много по-различни, отколкото на другите. Достатъчно е да се погледнат чуждите криминални статистики. НИЕ НЕ СМЕ ПО-ЛОШИ ОТ ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ!

  Нас ни управляват зависими крадци, мошеници и некадърници и ние сме поставени от изборния закон и другите регулации в СЪСТОЯНИЕ ДА НЕ МОЖЕМ ДА ГИ МАХНЕМ.

  Много малко хора си дават сметка, че това оплюване и поливане с помия, колкото и конюктурно и жълто-странично да изглежда, има страшни последици за народа ни и за страната ни. Тези уж независими класации се четат от инвеститорите. При това от тези инвеститори, които са желани в целия свят. Там, където инвестират те, там има високи заплати, постъпления в бюджета, пари за здраве, образование, пътища, сигурност и пр. Там където инвестират те, там са белите държави.

 67. 67 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Всеки от нас сам избира какво да чете и на какво да вярва. А явно много хора имат доверие на несвободните медии.

 68. 68 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#48] от "Николай Колев":Интересно ако намерите ла*но в гащите си, дали също ще заподозрете тримата шишковци че са ви ср*ли в гащите ?!?
  —цитат от коментар 55 на m17

  За гащите не знам, но в държавата са видни ст@билните л@йна, сътворени от шишкавата Троица.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 69. 69 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Борисов, колкото и да се старае с образа на европеец, реалността в България не може да се скрие. Правителството просто подпомага руския слугинаж, който доказва верността си към Големия брат.
  Тази класация е в минус за обществото, но е в голям плюс за проповедниците на съветската идеология, които остават скрити зад Пеевски.

 70. 70 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Никой не може да ме убеди че в БГ няма свобода на медиите. Да, качествените медии са малко. Но свобода има повече отколкото в лидера по свобада Швеция.
  —цитат от коментар 2 на Обществен деятел


  Свобода, колега, не е да изпсуваш евреите или арабите, да изгориш американско знаме, или шамаросаш травестит--това го има и при арабите. Те това го могат, но нищо друго не мгоат. Зависят от всяко шефче и не смеят копче да кажат на никой над себе си.
  Това е "свобода по арабски".
  Това не е мерило за свобода за бял човек, и рано или късно дори руснаците ще го осъзнаят.

 71. 71 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Нормално при положение, че медиите са подчинени, а в интернет пространството вилнеят цели групи организирани тролове.

 72. 72 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#64] от "gozambo":

  Гозамбо, ти допреди 2 години държеше главата си завряна в Обама, сега я извади и тутакси я натика в Тръмп. Крайно време е да последваш собствения си съвет, да я извадиш да подиша малко чист въздух, белким се възстанови способността ти да разсъждаваш, а не да връзваш на елементарната пропаганда.
  Законите са направени за такива като теб разпространяващи омраза и изопачаващи историята със своите нелепи антисемитски конспирации. В някои страни е криминализирано отричането на Холокоста. И затова ако се пробваш там да говориш нелепостите, които редовно пробутват тук, нищо чудно да бъдеш осъден. За затвор не знам, но най-малко солидна глоба ще отнесеш. Продължаваме да чакаме да посочиш конкретно къде са тия "хиляди затворени" както твърдеше? Защото много пъти съм те съветвал - като лъжеш, лъжи с мярка, не прекалявай.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 73. 73 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Днес четем новини, че интернет гигантите цензурират вече и консерваторите в Полшаи не допускат разпространяването на консервативни идеи в интернет, цензурират източниците на консервативни новини.
  —цитат от коментар 32 на gozambo


  Мисляче изпуснахте още няколко пъти да кажете "консервативно". Ако думата "консервативно" е всяка втора в дадено изречение, тогава вече има шанс да повярваме че национал-популисти са "консерватори" и са чели нещо на Едмънд Бърк.
  Може би Волен Сидеров ако казва тази думичка на всеки 10 секунди, дори на него ще повярваме.

 74. 74 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Спрете да купувате Телеграф, Монитор, Уикенд и тази класация ще се промени!

 75. 75 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#64] от "gozambo":

  До колкото разбирам, вие сте за езика на омразата да се разпространява свободно и нецензурирано. Аз обаче съм против. Даже и този малък форум е абсолютното доказателство за това че езика на омразата не трябва да се толерира. От 2011 списвам тука и видях как с годините форумчето се променя към по-лошо. Видях как от прилични дискусии по най-различни теми, се превърна в някаква невъобразима какафония. Различни индивиди, хейтъри и фоби, за всичко различно от техните закостенели разбирания и възгледи, осмърдяват околността, разводняват дискусиите, отвращават другите участници. Аз лично не бих толерирал подобен език, похвати и действия. Виждам обаче че вашите лични виждания са доста фобски и закостенели. Предполагам че ако не сте в Мидуест, сте в някой южен щат. Едва ли сте позициониран по някое от крайбрежията, където виреят добри университети и хай-тех фирми. Хората там са по-либерални.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 76. 76 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "Обществен деятел":

  Бъркаш свободата със зависимостта!!!Погледни на кого са медиите в България и после прецени доколко са свободни.От години се внушават страхове и неистини на хората и резултатът е виден - вече повече хора искат да излезем от НАТО и ЕС и пак в лапите на руската мечка, а още повече смятат, че животът през комунизма е бил по-добър в сравнение с днешния.
  Повечето медии са послушни и пишат и говорят каквото им се каже.Нима си забравил как само, буквално, за един ден преди години, медиите на Пеевски/които са най-много и гласовити!/, смениха позицията си и от оплюващи Борисов, започнаха да го славят.

 77. 77 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Гневно

  ДА , има ограничаване свободата на медиите в България , ако нямаше , то целия български народ щеше да знае , че България е страната която сега е най-важната в Европа и щеше ежедневно да е информиран за нещата които се случват , а сега се дебнат само гафовете и само за тях се шуми .
  Да медиите са ангажирани единствено с манипулации , но не и с информация .
  Нека някой изброи поне три позитивни информации разпространени във водещите медии които следят и ежедневно предоставят информация за случващото се с председателството .

  ПП Вестниците ги купуват заради кръстословиците и забавните ...

 78. 78 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#45] от "gozambo":Не ги разделям аз, това са две различни понятия. "Свобода на словото" е всеки да може да изразява мнение без санкция от държавата. Повтарям, "мнение", не да разпространява лъжи и клевети. Например да извикаш на площада, че АЕЦ е гръмнал (недай боже) и да предизвикаш паника, това не е свобода на словото, а подсъдно деяние. И т.н.Свобода на пресата е съвсем различно нещо и касае само професионалните медии, не отделни хора.
  —цитат от коментар 56 на dogwoman


  Още в първото изречение изричаш една дебела лъжа. Не е само държавата тази, която отнема свободата на словото или каквато и да е свобода. В момента най-страшният цензор не е държавата, а частната медия. Дори в определени случаи държавата се бори за да осигури свободата на словото на хората и да отнеме правото на частните медии да цензурират. В Америка, например. Гугъл, Туитър, Ютуб, Фейсбук и останалите цензурират, а правителството се бори срещу тяхната цензура, за да може да осигури поне минимум свобода на словото и за да могат да се появяват новини, които по принцип се цензурират, върху които се налага информационно затъмнение. Как работи частната цензура? Богатите тузове, които прокарват глобализацията по конспиративен път, изкупуват всеки един сайт, който е привлякъл аудитория, всеки вестник, всяка медия и налагат цензура. Ако не могат да наложат на нещо цензура, те го купуват и като собственици налаг цензура. Борбата е жестока за да може да се появява навременна информация. При всяко неудобно за глобалистите събитие се затварят цели сайтове за дълго време, изключват се акаунти, трие се неудобната информация. Но социалната медия, която всъщност не е медия, а отделни хора, които участват в информационния поток, във времето са си изработили тактика. Например- става масово изнасилване на германки в Кьолн. Правителството на Меркел и интернет гигантите налагат информационно затъмнение, трият на часа всяка една информация за случилото се в Кьолн. Какво прави социалната медия? Един да пусне някъде филмче или новина, или съобщение, веднага хиляди и десетки хиляди го снемат и го съхраняват и започват периодически да го пускат. това дава възможност на още много хора да издебнат цензурата и с една секунда по-рано да го запишат и те от своя страна също започват да пускат и така няколко дена пускане, триене, докато в крайна сметка всички научат какво се е случило и вече цензурата губи смисъл.
  Та ти първо си уточни понятията. Свободата не се отнема само от държавата. Аз мога да те хвана и да те заключа в моето мазе за девет години, а ти си мисли, че си свободна, защото аз не съм държавата.

 79. 79 Профил на cozzworth
  cozzworth
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нашите властници не търпят на критика и смятат, че могат да управляват с гола пропаганда. Това по принцип е възможно само в условията на несвобода и изисква заглушаване на несъгласните. Както казва Оруел, "журналистика е да публикуваш това, което някой друг не иска да бъде публикувано, всичко друго е пиар."

 80. 80 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 269 Неутрално

  България, Русия и Турция с еднакви показатели! На печелившите честито...

 81. 81 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#44] от "m17":

  Разбира се. Според герберастията, плюенето е символ на свободната журналистика.
  Еми... това е, което имаме като матрял, както би казал Цвъки.

  А, да, и редакторчето на пеевския парцал, да знаеш, прав е, точно това се търси - ежечасно хвалебствие към Баце. Сигурен бъди.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 82. 82 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Днес "добрите" новини преобладават!
  Шъ съ изложим пред чужденците!

 83. 83 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Това, което в България се нарича "несвобода на медиите", на запад го наричат "медиен уклон" (media bias). Това, което в България се нарича "корупция по високите етажи", на запад се нарича "лобизъм".

  Всяка медия защитава някаква линия, същественият проблем с медиите в България е опростенческото представяне на фактите и слабите анализи. В политиката е същото, предлагат се прости решения за сложни системни проблеми.

 84. 84 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Най-зле по свобода на словото са в Западна Европа, където хиляди души са осъдени и вкарани в затвора заради изразено мнение в интернет или политическа позиция.
  —цитат от коментар 20 на gozambo


  Това по "Раша Тудей" ли го чу ? :).
  Хубав виц.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 85. 85 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не може да се говори за липса на медийна свобода, щом няма репресирани журналисти.Така че възниква въпросът - на каква база и по какъв алгоритъм се прави оценката.
  —цитат от коментар 62 на atmanpg


  И как да има подобни журнлисти, като те пишат каквото им се каже!Според теб, ако има бой и затвор на журналисти, тогава може да се говори за свобода на медиите, така ли?Тогава в Турция са най-свободните.И в Русия!
  По телевизии и вестници няма нито един журналист, който да критикува правителство, президент или каквото и да е.Те само споменават дадена новина, като лошите за властимащите, ги замазват и дори пропускат важната част.Само тук там в интернет пространството има някои, които казват истината, но с много малко хора, които да ги видят и чуят.
  Ето, КОНПИ защо не разследва парите на Пеевски с камарата му медии?Защото той командва тук, в държавата на герберастите!!!

 86. 86 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Весело

  От статията:

  Нападенията и заплахите срещу журналисти се увеличиха през последните месеци. Да си журналист в България може да е опасно."

  -----
  Моля?

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 87. 87 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#83] от "Carrera Panamericana":

  Изобщо не е това проблемът с медиите у нас. А аналогията ти е тотално грешна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 88. 88 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#26] от "НеКой":

  ++++++++Много точна и вярна констатация.А тези нелепи, измислени класации, не заслужават никакво внимание.

 89. 89 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":

  Абе ти не беше ли социалист? Защо така настървено, по презумпция скачате срещу свободата на словото и медиите?! В Западна Европа социалистите са едни от най изявените защитници на свободата и независимостта на медиите... Тоталитаристи, това сте вие, с опорни точки от Масква...

 90. 90 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2559 Любопитно

  Например- става масово изнасилване на германки в Кьолн. Правителството на Меркел и интернет гигантите налагат информационно затъмнение, трият на часа всяка една информация за случилото се в Кьолн. Какво прави социалната медия? Един да пусне някъде филмче или новина, или съобщение, веднага хиляди и десетки хиляди го снемат и го съхраняват и започват периодически да го пускат. това дава възможност на още много хора да издебнат цензурата и с една секунда по-рано да го запишат и те от своя страна също започват да пускат и така няколко дена пускане, триене, докато в крайна сметка всички научат какво се е случило и вече цензурата губи смисъл.
  —цитат от коментар 78 на gozambo


  Примерът ти е грешен. Той звучи така:
  Например алтернативно дясната или руската пропаганда решават да измислят несъществуващо изнасилване на руско момиченце, пускат "новината" и след това армия от ботове и гозамбовци започват да я цитират и разпространяват в социални медии. Благодарение на тази организирани дезинформационна кампания обикновените хора са подлъгани и започват да се възмущават и искат наказание за "престъпниците".

  Това е класически пример как работят фалшивите новини и то с твое непосредствено участие. Тук има десетки примери в които ти си разпространявал елементарни и лесно опровержими лъжи, но после имаш наглостта да се оплакваш от цензура?
  Та гугъл, туитър, фейсбук се опитват да направят точно това - да ограничат фалшивите новини (то е ясно, че не могат да ги изкоренят), които алт-десните, та дори и правителството разпространява. Да припомням ли за ужасяващото "клане в Боулинг Грийн", което Келиане измисли в ефир? И което не се е случвало изобщо, но ако се направи проучване сред републиканските избиратели, едно 30% сигурно вярват в него, както вярват и че Обама не бил роден в САЩ...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 91. 91 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":Това на какъв език е? :)
  —цитат от коментар 29 на princess_x


  На шопскоцигански сленг - обичайна лингва франка на жълтите павета. Кариеристи от провинцията ходят специално на логопед, за да спечелят уважението на колегиума

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 92. 92 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Вместо да плюем по класацията на "Репортери зад граница", да се замислим, защо сме на това срамно място.
  Защото всички ние го позволяваме. При силно гражданско общество тримата шишковци няма да си правят каквото искат. Видяхме какво стана, когато НС избра Пеевски за шеф на ДАНС - будните хора на България недопуснаха това издевателство, но когато ножът опря до кокъла. А трябва винаго да сме нащрек когато крехката ни демокрация е заплашена, вкл. , когато свободата на пресата се потъпква.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 93. 93 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Първо причината е в собствеността на медиите. Собствениците ги контролират, определят тяхната политика и какво ще се публикува. Тезата за тайни уговорки с правителството е несъстоятелна, тъй като не е станало ясно как е станало известни за такива, иначе не би са били тайни, а това ще предизвика голям скандал.

 94. 94 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 559 Весело

  Преди бяхме последни в града (ЕС), а сега вече сме последни и на село (Балканите). Евалата Баце - за още един мандат сигурно дори и най-забутаните африкански държави ще са ни задминали!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 95. 95 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#50] от "kihano":

  "Тия класации и рейтинги са тотален фарс. Първият въпрос тук е кой от страна на България е подал информацията."
  И аз това се чудя - КОЙ е подал информацията. Защото в нея има откровени лъжи.
  Цитат: "Най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата е Делян Пеевски - бивш ръководител на основната разузнавателна агенция на България и собственик на Нова българска медийна група. Неговата група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания."
  Пеевски беше шеф на ДАНС 3 дни, и след масови протести беше отстранен. Ако Дневник страда от загуба на паметта, да припомня, че той беше избран с гласовете на БСП и ДПС, а ГЕРБ гласуваха против. Само че в Дневник не се пише много против БСП и ДПС, чудно защо.
  Пеевски притежавал 6 вестника, което било 80% от печатните издания. Излиза, че в България има само 7-8 вестника, и 6 от тях са на Пеевски. Всъщност в България има над 200 вестници, и шестте вестника на Делянчо са около 3% от тях.
  Има една класация на The Economist Intelligence Unit - казва се Democracy Index 2017
  Free speech under attack. Та в нея България е оценена със 7.03 по десетобалната система. След нас са членовете на ЕС Полша - 6.67, Унгария - 6.64, Хърватска - 6.63, любимата на "автентичните десни" Румъния - 6.44.
  Разбира се, за някои "независими" медии Economist Intelligence Unit не е авторитет, той е капиталистически пропаганден център и неговите класации не се публикуват и обсъждат.
  Ако някой иска да види изследването на EIU:
  http://pages.eiu.com/rs/753-RIQ-438/images/Democracy_Index_2017.pdf
  И картата към него:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index #/media/File:Democracy_Index_2017.svg

 96. 96 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  При условие, че Прасчо контролира 80% от медийното разпространение, какво друго да се очаква?

  Имало едно време ссср...
 97. 97 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#90] от "vesolr":

  Според Муриканската конституция гражданин на САЩ, който не е бил роден в САЩ не може да стане президент. Политик да, губернатор - да, но президент - не. Какви са тия дето вярват че Обама е роден някъде си по света?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 98. 98 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Наскоро китайският президент похвали Западна Европа, че въвежда успешно китайският модел цензура.
  —цитат от коментар 20 на gozambo


  Хахаха, бях пропуснал таз гавра

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Знаменателно - бокулизачите и комунягите не харесват доклада на "Репортери без граници".
  Не го харесват, защото поставя България между Боливия и Централна Африка.
  И до Русия, Беларус и Турция.

  Бокулизачите и комунягите наричат лъжа твърдението, че правителството купува и подкупва медиите.
  Защото правителството, за чиито премиер е сложен другарят Борисов е тяхното правителство - на бокулизачите и комунягите.
  Пък тяхното правителство не може да върши лоши неща!
  Отнюд!

  Бахти комунягите и бокулизачите...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK