В България държавата води кампании за оклеветяване в медиите

В България държавата води кампании за оклеветяване в медиите


Първа е Норвегия, последна - Северна Корея. А еврочленката България не само не успява да се класира някъде по средата, но дори още повече пропада: потискащо 111-о място за страната в новия индекс на медийната свобода. Изпълнителният директор на "Репортери без граници" Кристиан Мир, който добре познава медийната ситуация в България, коментира в интервю за "Дойче веле" тазгодишното класиране на страната:


Г-н Мир, преди година България леко подобри позицията си в класацията на "Репортери без граници" за медийната свобода, но въпреки това се оказа отново на последно място сред страните от ЕС - на потискащата 109-а позиция в световен мащаб. Какво е положението тази година?


- България си остава на последно място сред държавите от ЕС, като отново влоши позицията си - в настоящата класация е на 111-о място.
А как изглежда това 111-о място в сравнение с позициите на други средно- и източноевропейски държави от ЕС, но и на балканските съседи?


- Най-напред трябва да кажа, че в световен мащаб цяла Европа най-силно губи позиции по отношение на медийната свобода. Сърбия е малко по-добре от България, на 76-о място, но независимо от това драматично пропада с 10 места надолу. Сериозно се влошава положението с медийната свобода и в друга страна от региона - членката на ЕС Унгария. Там това е тенденция вече от няколко години.


Точно преди една година с вас отново говорихме за медийната свобода в България. Тогава вие посочихте най-вече три отрицателни фактора: високата концентрация на медии в едни и същи ръце, непрозрачната собственост в медийния бранш и използването на рекламите като лост за прокарване на политически и икономически интереси. Има ли някаква промяна тази година?


- За съжаление почти нищо не се е променило. Единствената промяна, която регистрират няколко емпирични изследвания, е свързана с едновременното въздействие на тези три фактора. В резултат от това едновременно въздействие доверието на българите в медиите е спаднало драматично. А след като недоверието е толкова масивно, медиите вече не могат да изпълняват изконната си функция.


А как точно се упражнява въздействие върху медиите чрез рекламните бюджети?


- Най-напред трябва да кажа нещо по принцип. В България, но и в други страни, рекламният пазар е доста ограничен, а медиите са прекалено много. Тоест медиите по никакъв начин не могат да се издържат само чрез рекламни пари от частния бизнес. Конкретно за България през последните години се появиха някои журналистически разследвания, например на Спас Спасов от "Капитал", които показват как комуналните власти сключват договори с местните медии, които трябва да насърчават положителното отношение на гражданите към съответните местни власти. И за това се плащат пари. Според други проучвания сходни тенденции се наблюдават и в медиите на един от най-големите медийни олигарси в България - Делян Пеевски.


В България все по-често се разпространяват фалшиви новини и се водят клеветнически кампании в медиите. Такова поне е моето впечатление. Какво показват в това отношение експертните оценки на "Репортери без граници"?


- Трябва да уточня, че аз имам проблем с понятието "фалшиви новини". Башар Асад нарече фалшиви новини информациите за изтезания в Сирия, а това компрометира самото понятие, което впрочем още преди това беше дискредитирано от Доналд Тръмп в неговото настъпление срещу медиите. Затова и ние не използваме това понятие в нашия доклад.


Независимо от това обаче е факт, че в България има кампании за дискредитиране и оклеветяване, водени от представители на държавната власт. От страна на правителството няколко пъти е имало мръсни кампании. Мога да спомена например кампанията в медиите на Делян Пеевски срещу основателите на информационния портал "Биволъ", които бяха сериозно оклеветени с помощта на отчасти напълно измислени истории. И по този начин, тъй да се каже, бяха нарочени за "свободен отстрел" в България.


Има и други подобни примери, когато по инициатива на своите собственици определени медии разпространяват лъжи и оклеветяват журналисти. В този смисъл това наистина може да се нарече фалшиви новини.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Когато повечето печатни медии са в джоланчетата на един корпулентен успял млад, здраво фирмено свързан с държавата, резултатът ще става все по-лош. Нормално!

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Много обичам такива да ми ги рЕди баш някой от Дойч-каквито-се-сетите!

  След като за случилото се в Кьолн медиите в Германия единогласно гръмовно мълчаха и се размириса едва чак след седмица, когато се оказа, че са изпуснали от хватката един дребен сайт ...

 3. 3 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Кой е спонсор на Репортери без граници?

 4. 4 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1462 Любопитно

  Хм нещо много статии днес за свободата на словото ама само в Дневник
  Да не би нещо с Прокопиев да е станало

  гошо
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Когато повечето печатни медии са в джоланчетата на един корпулентен успял млад, здраво фирмено свързан с държавата, резултатът ще става все по-лош. Нормално!
  —цитат от коментар 1 на Alexander97

  Сорри, ама Шиши е част от процеса, а не самият процес.
  И не е само соцпресата.
  Да ви припомням ли култовите:
  - Телевизията винаги върви след победителите! - Асен Агов?
  Или наскорошните вихрени прояви на Бетината Жотева?

 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Медиите в България са свободни. Всяка има свободата да пише каквото реши за когото реши и много трудно се доказва кое е истина и кое е премълчано.

 7. 7 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 538 Неутрално

  По добре ще народа да се грамоти за това как да се информира, как да проверява информацията, как да формира мнение. Ама, доста е сложно това!

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  До коментар [#5] от "xm...":
  Да ви припомням ли култовите:
  - Телевизията винаги върви след победителите! - Асен Агов?
  Или наскорошните вихрени прояви на Бетината Жотева?

  И на кое място бяхме тогава?

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  По добре ще народа да се грамоти за това как да се информира, как да проверява информацията, как да формира мнение. Ама, доста е сложно това!
  —цитат от коментар 7 на ralita68

  Глупости!
  Освен вестниците на Шиши имате и телевизиите. Които не са на Шиши.
  Специално в БНТ си има посточнно място и либералната позиция. НОВА и бТВ също не са на Шиши, но и не са изцяло на ГЕРБ. А освен това има "за всекиго по нещо", "свои си" телевизонни канали.
  Да изброявам ли канали?
  Либералните "F+", "Европа", "България Он Ер"
  "Скат"
  "Алфа"
  БСП-то и то тръгнало да си прави канал ...
  Българите са и много активни в нета. Ама наистина много.
  И дори троловете, работещи по една или друга пропаганда, пускат някаква алтернативна информация и линкове. Което също обогатява картинката.

  Въобще идеята, че българите били тъпи и залупен прованс, който пасе само от Шиши, е повече от смешна!

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Просто пропаганда, базирана на измислено изследване, направено по секретни критерии.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Весело

  До коментар [#5] от "xm...":Да ви припомням ли култовите:- Телевизията винаги върви след победителите! - Асен Агов?Или наскорошните вихрени прояви на Бетината Жотева?И на кое място бяхме тогава?
  —цитат от коментар 8 на Alexander97

  Аз оспорвам обективността на класацията и въобще критерия - вие ме питате на кое място ни били класирали!

 12. 12 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Не съм казала само от Шуши! Имаш ли представа, напр. как бтв МАНИПУЛИРАТ бабите, които отказват всякаква друга гледна точка.

 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Проблемът е в незнаенето на езици. За съжаление, поради спецификата на образованието в БГ, чуждо езиковото обучение е несериозно или недостатъчно, с изключение на специализираните гимназии. Иначе информация има много, част фалшива, част не. Ако си говорим за информация за самата България в чужди медии, то такава е малко. Просто не сме интересни.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":Не съм казала само от Шуши! Имаш ли представа, напр. как бтв МАНИПУЛИРАТ бабите, които отказват всякаква друга гледна точка.
  —цитат от коментар 12 на ralita68

  Разбира се!
  Също както манипулират младите, които отказват всякаква друга гледна точка!

  Но това е проблем на състоянието на обществото, а не на медиите.

 15. 15 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Контролираните медии на "Пеевски" не са само в угода на правителството и за очерняне на неудобните с режима. Те са и да обръщат хартията в пари и за затваряне на обръча цигари-алкохол-места за безплатна реклама на безпроблемно придобиваните разработени бизнеси. Парите от държавата срещу медиен комфорт е друг плюс.
  Добре дошли в олигархическия държава Лафка.!

 16. 16 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Кой е спонсор на Репортери без граници?
  —цитат от коментар 3 на balkantourist

  Ако се поинтересуваш, ще разбереш. Със сигурност са прозрачни, което не може да се каже за повечето от нашите медии. Но явно не те интересува кои са спонсорите, а се опитваш да правиш внушения. Ето за това сме на последните места в класациите.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3127 Неутрално

  Правителството си купува медиен комфорт с европейски пари. На послушковците -реклама на европейските фондове.Добре ,че има няколко независими сайта.

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3127 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":

  BIT от тези медии ли беше?

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsyrvulan":
  Не съм съвсем съгласен.
  Проблемът с чуждия език е само за ползване на по-задълбочена информация.
  Основният информационен поток обаче си е наличен и много добре представен на българите.
  Ако имате предвид идеологически мейнстрийм отвън - дори той си има своите адепти и адаптатори тук. Дори турският и руският ...

  Вас ви тормози проблемът, който посочи Ралица - манипулирането и разпарчетосването на хората на твърдо вЕрващи и невЕрващи на една или друга медия или линия, каквото и да правят или казват те, респективно - другите.
  Но това си е проблем на целия днешен свят ...

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":BIT от тези медии ли беше?
  —цитат от коментар 18 на кръвожаден джендър

  И тя беше "проект".
  Който не успя ...

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  Освен кампаниии за дискредитиране и оклеветяване, има и кОмпании за същото нещо. Чуем ли на обяд на жълтите павета "Бате к*ре, раята е као джената, треъ ъ се действа....", вечерта ще слушаме по половината канали за страшните опасности и неспреаведливости, които идват от Гейропа

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Весело

  Много обичам такива да ми ги рЕди баш някой от Дойч-каквито-се-сетите!След като за случилото се в Кьолн медиите в Германия единогласно гръмовно мълчаха и се размириса едва чак след седмица, когато се оказа, че са изпуснали от хватката един дребен сайт ...
  —цитат от коментар 2 на xm...


  Типичен номер на червен трол!
  Хваща нещо дето се случило нам къде си и поради не знам какви си причини и прави генерално заключение на база частен случай!
  Този номер вече не минава мило!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Весело

  До коментар [#9] от "xm...":

  И как пък се случи точно тези канали да бъдат погнати поради някакви изсмукани из пръстите обвиненийца!
  Как пък се случи във всичките медии да бъде сложен някой който като Цербер проверява какво се отива за печат и спира всичко неудобно?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":

  Именно това казах в първия си пост!

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#24] от "ralita68":
  Ако съм разбрал неправилно - извинявам се.
  Но не мисля, че при шарка проблемът ни е, че са ни грозни пъпките и дали са ни на носа или на г@за...

 26. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  НОВА и бТВ също не са на Шиши, но и не са изцяло на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 9 на xm...

  Ъ-ъ-ъ, това е нещо различно ли е?
  Либералните "F+", "Европа", "България Он Ер" "Скат" "Алфа"
  —цитат от коментар 9 на xm...

  Скат и Алфа либерални? По-добре ги наречи джендъро-соросоидни, по-няма да се засегнат.
  Европа вече е с нов собственик и шеф онзи от напоителни системи. Там управлението на ГЕРБ е представено като хипер успешно вече.
  Като добавим кастрирането на оная телевизия със сашо диков, ПИК тв, канал3, не знам какво остава.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 27. 27 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#3] от "balkantourist":

  е не е Пеевски ;)

 28. 28 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Време е бибича да си ходи. Дърт Пън Вън!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 29. 29 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 241 Весело

  На никой ли не му направи впечатление - според г-н Мир един от основните проблеми в БГ бил че има прекалено много медии.

  Аз предлагам да почнем да закриваме.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 30. 30 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Да ви припомням ли култовите:
  - Телевизията винаги върви след победителите! - Асен Агов?
  Или наскорошните вихрени прояви на Бетината Жотева?
  —цитат от коментар 5 на xm...

  Точно, следите винаги остават. Но най-добра е формулата на Надежда Михайлова - "Нахранете журналистите!"

 31. 31 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Не мога да разбера защо като се заговори за "свобода на медиите" и всички дават за пример 6-те вестника на Шиши?

  Колко общо вестника има в БГ? Сигурно са над 100. Кой ви е задължил да четете на Шиши вестниците?

  Понатието медии, с печатните издания ли приключва? В 21 век? Колко телевизии са "на Шиши"? Интернет от Шиши ли се управлява?

  В Италия, за империята на Берлускони казват ли нещо тия "репортерчета без граници"? А за САЩ и тамошните информационни конгломерати изцяло подчинени на определени бизнес интереси?

  В цял свят медията играе по свирката на собственика! Това е пазарен закон. В БГ имаме изобилие от медии, всеки може да си чете и вярва на която си избере.

  Изкарват ни страдаща от неща, за които ама грам не се трогваме :) Т.е. масовия българин му е през ... за това изследване.

 32. 32 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 525 Весело

  "...комуналните власти сключват договори с местните медии, които трябва да насърчават положителното отношение на гражданите към съответните местни власти. И за това се плащат пари. "
  =======================================================================
  И това са парите на същите тези граждани,които вече насърчени към положително отношение,отново избират същите местни власти и всичко е ОК! Няколко пъти. И всичко е мирно,тихо и спокойно.Стабилно.:)))

 33. 33 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#31] от "niakoi_si":

  Точно. Каквито и критерии за има класацията не може и Швеция и Италия да са пред нас. Поне едната държава трябва да е зад България.

  Да не говорим за Малта. Ами Унгария, където изгониха соросоидите е пред нас. Че да ги погнем и ние, може и да мръднем напред догодина. А какво да кажем за мястото на Турция в класацията. Защо не е приравнена на Китай и Русия, само съставитилите на таблицата си знаят.

  Едно е сигурно. Няма такива критерии. Явно класирането е абсолютно субективно.

  Само че тоя филм е вече трета година и омръзна. А пък и вече гледам дори само най-върлите тролове обвиняват правителството. Повечето обвиняват Пеевски и Прокопиев.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Държавата, какво е това държава. Защо не говорят за мафията, която ни управлява.

 35. 35 Профил на jolly_josh
  jolly_josh
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "... в България има кампании за дискредитиране и оклеветяване, водени от представители на държавната власт. От страна на правителството няколко пъти е имало мръсни кампании..."

  " ... А как точно се упражнява въздействие върху медиите чрез рекламните бюджети?


  - Най-напред трябва да кажа нещо по принцип. В България, но и в други страни, рекламният пазар е доста ограничен, а медиите са прекалено много. Тоест медиите по никакъв начин не могат да се издържат само чрез рекламни пари от частния бизнес..."


  Всеки неудобен, който дава обективни факти и осветлява порочни практики на властимащите, няма да бъде пропуснат да бъде дискредитиран, отстранен и ако трябва му се спретват съдебни дела, независимо след това, че се оказва невинен. Императивът, характерен за тоталитарния строй "Всеки е виновен до доказване на противното" още е в сила. В държавата на мафиотите и журналистиката е такава и обслужва мафията. С изключение на малкото критично мислещи. Още повече, че журналистиката се "пазарува" евтино заради свръхпредлагането й на ограничен медиен пазар. Жалкото е, когато това се прави с парите на данъкоплатците, определени за разходи за реклама на държавни институции и органи, които чистят и поддържат "безупречен" имидж.

 36. 36 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Англичаните викат: който вярва на вестниците е глупак. То, и англичаните не са много за вярване, ама нейсе...

 37. 37 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7950 Неутрално

  Всеки божи ден международните институции трябва ясно да показват недъзите и безобразията на управляващите в Булгаристан

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 38. 38 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Не съм и се съмнявал,че либералното ДВ ще се включи в рева за Чичко Сорос.Един ден като се гътне,не знам кой ще ви финансира и какво ше работите...

 39. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#31] от "niakoi_si":

  Проблем за разните НПО-та(репортери без граници е точно това) е,че са на една хранилка със Дневник.Няма как да не са в един хор.Пеевски е бизнес враг на Прокопиев-значи се плюе.Пеевски,съответно прави същото през своите медии с Прокопиев.

 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#22] от "Храбър":

  ДВ е хард антибългарска медия.Само да чуеш "македонската" секция на ДВ-дори ти ще се изчервиш!Според нея в България има десетки хиляди македонци в България,ние сме зли варвари-едно към едно с тезите на друго НПО-неБХК,коити защитаваха Омовци.

 41. 41 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fiji":

  Прозрачни са-на дъното на сайта на Медиапул гледаш логото на АзаБ и на ОтовореноОбшество(Сорос)

 42. 42 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsyrvulan":

  Това е пълна глупост!В България се знае много повече чужди езици от Италия или Франция.Там масово,освен родния си език,друг не знаят.

 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4088 Весело

  До коментар [#31] от "niakoi_si":

  Баш щото "масовия българин му е през ... за това изследване." сме на този хал я!

  klimentm
 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4088 Весело

  До коментар [#42] от "yanne":

  Остави ги,простаци! Някои дори не говорят и родния си език добре! Жабари и франсета!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK