Пиер Московиси: За да влезете в еврозоната, важно е и какво ще правите след това

Пиер Московиси: За да влезете в еврозоната, важно е и какво ще правите след това

© ReutersПриветствам ентусиазма на България за присъединяване към еврозоната, но е важно да има не само формално, а и реално изравняване със страните с единна валута, защото трябва да сте добре подготвени за приемане на еврото и да е сигурно, че ще продължите с усилията си и след това.


Това заяви в интервю за "Дневник" еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси. Бившият министър на финансите (2012-2014) в администрацията на президента социалист Франсоа Оланд пристига в България за неформалната среща на икономическите и финансовите министри (ЕКОФИН) в края на седмицата.


Господин Московиси, скоро започват преговорите за новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз, в която ще се определи бюджетът за 2021-2027 г. Наблюдавате ли вече някакви разделителни линии между някои групи от страни членки относно принципите, на които да се основава тази рамка? Кои "стари" принципи не подлежат на преговори и по кои очаквате най-разгорещени дебати? Какви са шансовете като критерий за достъп до еврофондовете да бъде включено върховенството на закона?
- Европейската комисия проведе тази седмица обширен дебат за новия многогодишен бюджет на Европейския съюз и следващата сряда (на 2 май) ще представим нашите предложения.


Разговорите за бюджет никога не са лесни и този път ще сме изправени пред ситуация с особено силни предизвикателства в резултат от напускането на Великобритания. Дискусиите между страните членки, както и тези в Европейския парламент ще се водят на следващия етап и не бих искал да спекулирам сега за това как ще се развият те.


Ще кажа само, че се надявам бюджетът, който ще се появи в резултат на този процес, да отговаря на мащаба на предизвикателствата пред Европа. Определено това е нашата цел. Връзката между върховенството на закона и бюджета на ЕС е един от аспектите, които обсъждаме в този контекст.


Българското правителство търси подкрепа за кандидатстване за членство в еврозоната. В същото време се спори за необходимостта да се реформира единната валута. Полезно ли е в този момент за България да настоява за влизане в еврозоната?


- Приветствам ентусиазма на България да се присъедини към еврото - символ на европейското единство, който се надявам един ден да стане валутата на всички европейци.


Смяната на валута е сложен процес и за това си има основания. Трябва да се убедим, че страната е подготвена да се присъедини към еврото, както и да издържи на тази нова икономическа и монетарна среда. Поради тази причина приемането може да стане само след като е отговорено на критериите за конвергенция (бел.ред. - български еквиваленти за този финансов термин са сближаване, изравняване, уеднаквяване на показатели).


Един от ключовите уроци, които научихме през последните две десетилетия, е, че реалната икономическа конвергенция е толкова важна, колкото и номиналната конвергенция. Държавите трябва да бъдат добре подготвени за приемането на еврото, но те трябва също така и да продължат с усилията си след това.


Ето защо е важно България да работи много усилено за повишаване на производителността, увеличаване на инвестициите, подобряване на заетостта и справяне с неравенството. Растежът [на икономиката] в момента е силен, но е важно ползите от него да достигнат и до най-уязвимите групи в обществото.


Разбира се, Европейската комисия ще подкрепи България в тези усилия!


Европейската комисия беше посочила, че политическият риск е сред основните проблеми за еврозоната. Остава ли валидно това и днес?


- Европа е икономически в много по-добра позиция, отколкото някой е очаквал по същото време миналата година.


Въпреки това популизмът - и особено неговият националистически крайнодесен вариант - продължава да оставя отпечатъка си върху европейската политика. В Германия "Алтернатива за Германия" (AfD) стана първата крайнодясна партия, влязла в Бундестага от 50-те години на ХХ век насам. В Австрия Партията на свободата заема ключови позиции в колиционното правителство. В Италия повече от една пета от гласовете на избирателите отидоха миналия месец за партии от крайната десница. Всички видяхме и съкрушителната победа на "Фидес", партията на Виктор Орбан, в Унгария през април.


"Приливната вълна от популизъм вероятно ще е продължително явление."

Тази продължаваща приливна вълна на популистки, националистически и антиевропейски партии вероятно ще бъде продължително явление. Тя вече въздейства върху взимането на решения на национално равнище. Трябва да се подготвим това да се отрази и на европейско ниво след като през 2019 г. се обнови състава на Европейския парламент и Европейската комисия.


Ето защо казвам през последните седмици, че най-големите рискове пред Европа в момента са политически. Докато настоящият силен [икономически] растеж в Европа се възприема като възможност да се прокарат важни реформи за засилване на еврозоната, политическата ситуация е такава, че тази възможност е все по-малка.


Докъде стигна идеята за създаване на поста финансов министър на еврозоната?


- Нуждаем се от глобална визия за задълбочаващия се икономически и монетарен съюз - такава, която отива отвъд краткосрочните приоритети.


Сегашните дискусии между финансовите министри, които ще продължат на срещите ни в София в следващите два дни, са фокусирани върху предложения, свързани със засилване на банковия съюз и реформата на Европейския стабилизационен механизъм (ESM). Но това не означава, че от полезрението ни изчезват други реформи за еврозоната, предложени от Европейската комисия, включително за създаване на европейски министър на икономиката и финансите.


Това е идея, която отдавна ми е присърце, и вярвам, че тя ще даде значителен тласък на прозрачността и отчетността, когато вземаме решения.


Европейската комисия все по-активно изказва мнение за данъчните разлики между страните членки и посланието, което изпраща, е, че в някои случаи става дума за нечестна практика на общия пазар. Но нали това е суверенно право на националните правителства? Какъв аргумент бихте използвали за българите, ако се появи предложение да приемат повишаване на техните корпоративни и подоходни данъци?


- Европейската комисия няма намерение да предлага хармонизиране на корпоративните или подоходните данъци, което наистина е право на всяка страна сама да решава.


Еврокомисията работи за справяне с друг въпрос - ерозията на данъчната основа и пренасочването на печалбата от компании. Често не се плащат необходимите данъци в страните членки, където компанията генерира печалбата си, като резултатът е, че правителствата губят пари, от които се нуждаят, за да финансират обществени услуги като здравеопазване, изследвания и образование.


Последиците от мащабното избягване да се плащат данъци са съвсем реални и се усещат от обикновените граждани. Това е неприемливо.


"Изобщо не се обсъжда хармонизиране на данъчните ставки на ниво ЕС."

През последните години напреднахме много в справянето с практиките за злоупотреба с данъци и за увеличаване на прозрачността въпреки правилото, че в Съвета на министрите на ЕС решенията, засягащи данъците, се взимат с единодушие.


Това стана възможно благодарение на политическия натиск, създаден от поредицата изтичане на информация, която наблюдаваме от 2014 г. - от типа на "Люкслийкс" и "Досиетата от Панама". Трябва да продължим с тези усилия. Комисията направи някои важни предложения и придвижването им зависи сега от страните членки.


Най-важното ни предложение е за обща основа за корпоративния данък, с която ще се запушат много от вратичките [в закона], използвани от компаниите за избягване на справедливия дял от данъците. Но още веднъж подчертавам - това няма нищо общо с хармонизиране на данъчните ставки. Подобно нещо изобщо не е обсъждано.


Комисията представи идея за т.нар. цифров данък за компании, действащи на единния пазар. Изглежда неизбежно подобен разход на компаниите да бъде компенсиран от тях с повишаване на цените. Смятате ли, че европейците са готови да платят подобна цена, наложена им чрез регулация?


- Предложението ни за честно данъчно облагане на цифровата икономика опитва да отговори на фундаменталния въпрос за честността, олицетворен от факта, че дигиталните компании плащат средно 9.5% данък, докато традиционните компании са облагани със средно 23%.


"Няма причина потребителите да се притесняват от предложението за т.нар. цифров данък."

Това, което предложихме, е общо решение за ЕС да се облага цифровата икономика в съюза, като се позволи на страните членки да събират данък от печалбите, реализирани на тяхна територия, независимо че компанията физически не присъства там. Това е въвеждане в законите на ЕС на концепцията за "значително дигитално присъствие". Новите правила ще гарантират, че онлайн бизнесът допринася за справедливостта в обществото по същия начин, по който го правят и традиционните компании с физическо присъствие.


Успоредно с тази работа по всеобхватно решение за дигитално облагане ние представихме и предложение за преходна таргетирана мярка - данък за цифрови услуги, който да се прилага единствено до договарянето на международно равнище на споменатото цялостно решение. Основната цел е предложеният данък да не създава потенциални проблеми, произтичащи от разнообразните национални мерки за дигитално облагане, които никнат като гъби из целия единен пазар. Смятаме, че такъв данък би донесъл в рамките на целия ЕС около 5 млрд. евро годишно - относително скромна сума предвид мащаба на цифровия сектор.


Не виждаме причина потребителите да се притесняват от резултата от това предложение.


След няколко дни изтича срокът, който президентът на САЩ Доналд Тръмп бе дал да се изясни търговският спор между САЩ и ЕС, преди да бъдат наложени наказателни мита. Колко близо са САЩ и Европа до избухване на търговска война? Как тя би засегнала младите пазарни икономики в Централна и Югоизточна Европа и в частност България? Заявявал сте, че "протекционизмът никога не е отговор" за икономическите проблеми, но не смятате ли, че причината по-скоро е популизмът на национално равнище?


- Протекционистичната реторика, която всъщност е форма на популизъм, и изявленията от последните месеци би трябвало да притесняват всички нас, вярващи в ползите от свободната търговия. Разбира се, търговията трябва да бъде обект на подходящи правила и защита, но протекционизмът наистина никога не е отговор.


"Търговските войни са като всички войни - разрушителни."

Допълнителни протекционистични мерки може да прекъснат глобалните вериги за доставки, да понижат производителността и да деформират икономическия растеж. Те също така може да предизвикат допълнителни корекции в оценките на активите и увеличаване на волатилността на финансовите пазари.


В крайна сметка от удара от всичко това може да пострадат нашите граждани, които би трябвало най-много да защитаваме.


Търговските войни са като всички войни - разрушителни. Затова трябва спокойно да приземим дебата между ЕС и САЩ. В момента активно обсъждаме с американските ни приятели и то в доста конструктивен дух. Така че имам надежда.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  ""България да работи много усилено за повишаване на производителността, увеличаване на инвестициите, подобряване на заетостта и справяне с неравенството. Растежът [на икономиката] в момента е силен, но е важно ползите от него да достигнат и до най-уязвимите групи в обществото" .Това при тази политическа ШАЙКА няма как да стане, по скоро с друго население от ГЕРМАНИЯ ,НОРВЕГИЯ и тн. ГЕРБАВИТЕ искат медал ...и потупване по гърба , онези им казват грижете се за НАРОДА. За данъците е също интересно, въобще рухват всички ГЕРБ "пазарни"тези , който били наложени от ЗАПАДА!

 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Ние сме народ с достойнство, не го искаме " на всяка цена"
  като други Балкански лигльовци.

 3. 3 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Въпреки това популизмът - и особено неговият националистически крайнодесен вариант - продължава да оставя отпечатъка си върху европейската политика.
  -----
  Страаааха, Московици, страх ви тресе глобалистите! ЕС е добър проект, но СЕЩ не е. Европа на нациите. Европа от мечтите на Де Гол, не на Макарон.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  как кво ще правим ,ще лъжем и крадем ,то е ясно ,каквото винаги сме правили и навсякъде .

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Преди да обърне палачинката Пиер Московиси е бивш член на Революционната Комунистическа Лига - крайно лява, троцкистка организация. А както знаем бивш наркоман, бивша лека жена и бивш комунист няма.

  По тази причина е излишно да се четат врели-некипелите на франсето с московската фамилия. Цели 16 страни от зоната нарушават критериите за "конвергенцията" на общата валута и дори Франция има държавен дълг 96% от БВП-то при допустими 60%, и само 29% на България. Ако такива "усилия" има предвид еврократът, май е по-добре да си седим в борда за да не отпушим лудо харчене на верисия, което ще плащат деца и внуци.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  следваща стъпка , тихичко дълг на Франция , Италия .. ще се превърне в дълг на еврозоната ... солидарен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3136 Весело

  Човека се облизва за бъдещия пост на фин. министър на еврозоната ...

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3136 Весело

  Човека се облизва за бъдещия пост на фин. министър на еврозоната ...

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1489 Весело

  "За да влезете в еврозоната, важно е и какво ще правите след това"

  Ще печатаме евро и ще вземем два трилиона дълг. Които после няма да връщаме, едтественоо!

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ше може да се краде и на кредит.
  Ако го докараме до 200% от БВП, това са си 100 милиарда евро.

 11. 11 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 278 Весело

  Ъ, ко ша прайм!
  Нищо бе, като сега!

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Зае съжаление ние сме още във фазата на въпроса :"Как да стигнем до там"!!!

 13. 13 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Българските банки НЕ ИСКАТ еврозона!!!
  За "политиците", ако това са политици...
  За народа .... да го д.......
  Държава ни имитатори!

  Машини прости, народ неук.
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5307 Весело

  Ясно, следващата бариера пред еврото се нарича "реална конвергенция". Странно, тя не е била валидна за други страни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Ти бъди рахат. Ще усвояваме неусвоимото. Само гледай.

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5385 Неутрално

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":

  Именно, от това ги е страх. Но ние не сме толкова хитри, като елините.
  Нямаме акъл как се краде толкова глобално.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 582 Неутрално

  "Валдис Домбровскис: България може да влезе в чакалнята на еврозоната до месеци" - https://www.bnt.bg/bg/a/valdis-dombrovskis-blgariya-ima-dobra-fiskalna-politika

  !!! "Пиер Московиси (на френски: Pierre Moscovici, [piɛʁ.mɔs.kɔ.vi.si]) е френски политик от Социалистическата партия." - Уики

 18. 18 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  ++++++++++++++++++++++++++

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Ясно, следващата бариера пред еврото се нарича "реална конвергенция". Странно, тя не е била валидна за други страни...
  —цитат от коментар 14 на penetrating  До коментар [#14] от "penetrating":

  За реална конвергенция се говори от доста време. Стръмното увеличение на МРЗ е показател именно за реална конвергенция. А тя стана изискване след проблемите с Гърция.
  "Еврозоната - заблуди и рискове" - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6090097

 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lemmy":

  Така КОМУНИСТ от някаква лига и внедрен от .........вероятно ПУТИН , за прави лоши неща. Кога ще излезете от тази МАТРИЦА прилягаща на .... по различни индивиди съгласно ЕВОЛЮЦИЯТА от Дарвин?? Всъщност и да не излезете ........е ваше право. Всеки има право на демокрация и " болести" :) Какво е демокрация ? ..........Има едни хора по списък ( те могат да обяснят ), защото контактуват с "боговете на демокрацията" ( чуват гласове или .... СМС , както го приемате) .

 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Идеята на служебните недоразумения за излизане от борда катастрофира.
  Еврозона и борд - който иска да чете: Горанов - "Еврозоната - заблуди и рискове" - 24 часа ; "България трябва да излезе от валутния борд, независимо от това дали ще влезе в еврозоната или не, заяви бившият премиер Иван Костов." - БНР ; "Муравей Радев Отмяна на борда, без да сме в еврозоната, ще обезцени лева и стопи спестяванията" - 24 часа

  Горният мятериал е поредната илюстрация за левия бекграунд на "дясната" Икономедия.

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#16] от "Незнайко в Слънчевия град":

  За сметка на това сме прости, нахални и крадем и с г*за си. Започвайки от горе и стигайки до последния ма*гал, мечтата на всеки "истински българин" е да крадне нешо. Едници са хората с про-европейски разбирания. И европейците очевидно вече са го разбрали това, след опита който натрупаха с други крадливи балканци.

 23. 23 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Влезем ли в Еврозоната автоматично след това започва криза.
  1. Всички цени ще се вдигнат два пъти. Това, което е било 1 лев, веднага ще стане 1 евро.
  2. Всички цени на услуги ще се вдигнат, зъболекари (които в момента са горе-долу евтини), ремонтни услуги (ремонт на домовете), и т. н. ще се изравнят с европейските.
  Т. е. българинът ще обеднее. Така, че правете сега ремонти, оправяйте си зъбите, че после няма. След някъде около 6 г. започва това.

 24. 24 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Като гледам Гърция как се "оправи" след влизане в Еврозоната си мисля, че България никога не трябва да влиза. Отделно в Европа най-много пари има във Великобритания, а те не са в Еврозоната, даже ще напускат ЕС.

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  "За да влезете в еврозоната, важно е и какво ще правите след това"

  В България никой не мисли толкова напред :-) Това не значи че България не трябва да влиза в Еврозоната!

 26. 26 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Доста говори.Езикът му никак не е дипломатичен.Доста политически квалификации,направо поименно ги е изброил тези,които биха създали проблеми с популизма си.Иначе на нас нищо не ни пречи да кандидатстваме до края на европредседателството ни за чакалнята,в която по-трудно се влиза отколкото в самата еврозона.Моето мнение винаги се определя от интересите на предприемачеството,не от страховете на пролетариата и консуматорите.

 27. 27 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Каква ще е ползата за България?
  Или Великобритания и други държави дето не са приели еврото са глупави?

 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Пиер Московиси: За да влезете в еврозоната, важно е и какво ще правите след това"

  Ще правим това , което правим от въвеждането на валутния борд насам - ще чакаме някой да ни оправи финансите и икономиката , а ние ще блеем и ще чакаме обещаната манна небесна .

 29. 29 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Не изпълнихме изискванията по мониторинга , а искаме Еврозона.Троянския кон продължава с поставената му задача.Знае се ,че сриването на валутния съюз е края на обединена Европа.Нереформирана България е за никъде , но най е необходима на българите.

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4502 Неутрално

  Като гледам Гърция как се "оправи" след влизане в Еврозоната си мисля, че България никога не трябва да влиза. Отделно в Европа най-много пари има във Великобритания, а те не са в Еврозоната, даже ще напускат ЕС.
  —цитат от коментар 24 на anonim440


  Гърция след всички премеждия си подържа жизнен стандарт поне 2 пъти по-висок от нашенския - при това с много добра инфраструктура - магистрали, пътища, улици, тротоари и какво ли не. Просто паралелът ти не е много удачен.
  Особено пък с Великобритания! Там вече си смешен!

 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Дрън, дрън..... Поне 4-5 г ще пунтираме желание за еврозоната.... но с нашите банки не става. Има 50-тшна млрд лв депозити на граждани, трябва да се откраднат преди това. Ако сме в зоната европейския надзор ще пречи....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 32 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  До коментар [#30] от "historama":

  Ти си смешен с този коментар.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4502 Неутрално

  Преди да обърне палачинката Пиер Московиси е бивш член на Революционната Комунистическа Лига - крайно лява, троцкистка организация. А както знаем бивш наркоман, бивша лека жена и бивш комунист няма....
  —цитат от коментар 5 на Lemmy

  Забрави да добавиш болшевик, педераст, педофил. И това го казва българин, в чиято страна условието за връзки с бившата БКП и службите от ДС е задължителна, за да си в управлението на страната или поне в първата редица на държавната администрация.
  Но и Московиси не е казал всичко! Напр. за процента на фирми регистрирани в офшорни, или квазиофшорни зони (Лукойл, БТК-Виваком, хотелиери, Юлен, обръча на фирмите на ДПС - ти също можеш да добавиш нещо), за собствеността в медиите, за енергийното лоби. И не на последно място отказът от реформа в правосъдната система.

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  Ще обръснем господина от снимката, щото явно го и закъсал, горкия!

 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Растежът [на икономиката] в момента е силен, но е важно ползите от него да достигнат и до най-уязвимите групи в обществото."

  Петрето МосковСКИ гавари като днес паднал по някаква случайност сред брюкселските зелки . Ами това го кажете на Простия и на правителството му , който е обявен и за менидфър номер 1 в ЕВРОПА !!!. И то заради ръста на икономиката , по който показател според Московиси и колегите му ,, сме отличниците на Европа . Въпреки , че ПОЛЗИТЕ ОТ ТОЗИ РАЗТЕЖ никак , ама никак не се отразяват в хладилника на обикновените граждани на България . От които 40% са на ръба на бедността и ежедневно голям брой испадат от ръба в бездната на бедността . А тези данни за бедността са от средите на Московиси и Сие . Та добре би било да помнят какво са дъвкали вчера и какво си спомнят днес .

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4502 Неутрално

  До коментар [#30] от "historama":Ти си смешен с този коментар.
  —цитат от коментар 32 на anonim440


  Българите мечтаят да са на дереджето на гърците. Аз лично познавам много хора, които искат да ликвидират със собствеността си у нас срещу някакво имотче в Гърция, далеч от бг мутрите. Включ и от всякакви авто и мото талибани.

 37. 37 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Като гледам Гърция как се "оправи" след влизане в Еврозоната си мисля, че България никога не трябва да влиза.
  —цитат от коментар 24 на anonim440


  За да правим изводи от някакъв пример, първо трябва да си отговорим на въпроса "Защо?" Гръцките политици от двете традиционни партии редуващи се във властта се възползваха от по-ниските лихви, които банките им предоставиха, тъй като заемите в евро вече не представляваха валутен риск. За разлика от еврото, драхмите преди винаги можеше да се обесценят (както и левовете можеха да се обесценят преди въвеждането на валутния борд). Сами по себе си, ниските лихви по заемите са хубаво нещо, понеже парите на данъкоплатците могат да отидат за полезни за тях цели. Но гръцките политици използваха възможностите да взимат заеми за да държат на работа неоправдано голяма бюрокрация и поддържат губещи държавни предприятия (като гръцките железници например). Допълнително, средствата са се изливали във високи пенсии и грандиозни проекти като олимпиадата в Атина, например. Разбира се, имало е редица случаи на обикновенна корупция (например, подкупи при закупуване на немско оръжие).

  Българските политици не са по-малко корумпирани. Но валутния борд до голяма степен вече е отнел способността им да раздават щедро по-високи заплати на държавни служители, и после да ги стопяват с обезценяване на лева. Защо тогава да плащаме по-високи лихви от колкото би могло ако преминем към еврото? Още по-добре: Полезните правила от валутния борд би могло да продължат да действат като закон.

 38. 38 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Абе, нямаше ли независимост на институциите- откъде-накъде, Московеца ще се проинася от името на ЕЦБ?
  Това даже баце не си го позволява, ами дискретно се обаждаше на Искров и му диктуваше какво да каже.

 39. 39 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  ..От които 40% са на ръба на бедността и ежедневно голям брой испадат от ръба в бездната на бедността . А тези данни за бедността са от средите на Московиси и Сие . Та добре би било да помнят какво са дъвкали вчера и какво си спомнят днес .
  —цитат от коментар 35 на papyre

  най-бедни..ама в ЕС.

 40. 40 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Каква ще е ползата за България?Или Великобритания и други държави дето не са приели еврото са глупави?
  —цитат от коментар 27 на anonim440


  Ползата са по-ниските лихви, които би плащала държавата по своите заеми, предприемачите взимащи заем да развиват своя бизнес и гражданите взимащи ипотеки за жилища.

  Великобритания има 50 пъти по-голяма икономика от България (мерено в БВП през 2016 г.) и валута призната за резервна валута от МВФ. Централни банки от цял свят държат част от валутния си резерв в лири стерлинги. Това не се отнася за българския лев.

 41. 41 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Да споменем и ДДС данъка. Като стана дума за евро зоната. Освен че цените на стоките и услугите ще "скочат" до тавана, ще скочи и ДДС-то. Дори при курс 2:1 ДДС-то ще скочи двойно от 20% на 40%, барабар с цените на стоките и услугите.Има и други негативи, но за тях нито Мен(т)да Стоянова ще ви информира нито Румен Гечев ще ви каже истината за евро зоната. Самите европейци ви подсказват .Първо Брекзит, после крайно десни ориентирани политици ( националисти) в Европа печелят симпатиите на избирателя европеец( т.е. на мат*ряла.)Тия 48 милиарда спестени в БГ-банките"бодът"очите. А цената на златото расте ли расте.

 42. 42 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  [quote#30:"historama"][/quote]

  Вече почти 15 години сме в НАТО, и нито един нов изтребител не е закупен. Дори и при 3 млрд лв заделени за подновяване на авиацията, Шкембе войвода и Рапон тичат да ремонтират старите таралясници в Масква.
  А Гърция разполага с над 100 Ф-16, и 20 Мираж 2000.
  Рапон си мисли, че на запад това не се вижда.

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5307 Неутрално

  До коментар [#19] от "plebs":

  Благодаря, че потвърдихте наблюдението ми :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  Нищо не ни пречи да приемем Еврото, като основна разплащателна единица и без да влизаме в еврозоната.
  За мен този вариант е даже за предпочитане.

 45. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  Глей го Петър Москов как си изкелиферчил името.

 46. 46 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ще усвоявамееееееее!

  Every cradle is a grave.
 47. 47 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Ние сме готови и то много отдавна, поради валутния борд.

  The best way to predict the future is to invent it.
 48. 48 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Реалното изравняване, за което хортува уважаемият, няма как да стане, ако:
  1. Няма вътрешен общ пазар на суровини. Не щем да плащаме за газ повече от "бедната" ФРГ например.
  2. Задължително равномерно разпределяне на инвестициите в ЕС според брой на гражданите, а не нек'ви "помощи" (= подаяния). Пък като се построи нов голям промишлен завод в БГ от концедните, то могат да дойдат по квоти и някои шведи, например, които също да работят в него, добре дошли!
  Като следствие (приблизително) равно заплащане за равен труд ! (нали се плаче, че жените вземали по-малко; а че българите вземат ТОЛКОВА МАЛКО ??).
  3. Равно качество на здравеопазването, чрез равномерно разпределяне на общите за ЕС средства за целта.
  4. Реформиране на правната ни и полицейска с-ма, пак от ЕС, с временно командироване на (много) западняци тук за целта. После (след петилетка)- чао, поемаме ние.
  5. Ако не щете 1.-4., то майната ви на €-то, но и на мигрантите. А спрете ли ни милостинята, ще се намери все някой да ни подаде, срещу влияние, като сме станали просяци.

 49. 49 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Бе некъде преди година юдеят Москович обяви, че до 2 седмици ше представи тайнствена "неустоима оферта" - всички в текезесето (еврото). Тайнствената оферта я отнемА, нопък за сметка на туй година по - късно зе да хортува за "Ленинските принципи"

 50. 50 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Фактът, че тъй-наречените "крайнодесни" (партията на Фюрера бе "новата лява", според Гьобелс в една реч: "wir sind die neue Linke") са в подем, би трябвало да накара т.н."центристи" да се замислят 'де, аджеба, съгрешиха пред суверена (популацията) и да сЯ поправят. Щото половите девиации си ги е имало винаги, нек'ви неинтегрируеми мигранти, хрантутени добре, също почти всяка държава си има, ама такваз загуба на работни места (от глобализъм, безконтролна свръхексплоатация и безогледна автоматизация) като днес капитализмът не помни. Или това някой да тъне сред десетки милиарди $/€, а други да ровят по кофите си е в реда на нещата за 3-тото хилядолетие от Христа ??!

 51. 51 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Недейте да четете витиевати обяснения и не се напъвайте да пишете сложни анализи. Истината е много проста: докато Бойко Борисов е министър-председател България няма да бъде приета в еврозоната. Не по съображения за конвергенция, а по съображения за чистоплътност. И ако някой има илюзии по въпроса то този някой не е Бойко Борисов. Той и затова се почесва, размотава и бави кандидатурата на България - за да отложи момента, в който истинската причина за неприемането й ще му бъде казана в прав текст.

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2360 Весело

  До коментар [#48] от "balgariez":

  Напълно съм съгласен ама сте забравили да споменете най-важното - задължително да работим като немци. И тука вече загубихме 95% от българите. Пък и ако ни наложат да спазваме немските правила и закони вече ще стане страшно.

 53. 53 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#41] от "Armagedon":

  Дневник, защо не го разкарате този с глупостите си за 40% ДДС?

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4502 Неутрално

  Баце се почесва по главата: Как да стигнем до еврозоната, ама да не ни приемат? Хем д вземаме нисколихвени заеми, хем да ги харча както си искам

 55. 55 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 599 Гневно

  Тия от ЕС кога най-накрая ще ни приемат в зоната и шенген при положение че сме отговорили на всички критерии от поне 5г.

 56. 56 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#41] от "Armagedon":

  Ти нещо не си много фред,какви са тия глупости дето си натворил.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8303 Неутрално

  До коментар [#24] от "anonim440":

  Гърция е член на Еврозоната от януари 2001 година, като и тогава е фалшифициратла данните си , за да влезе и въобще не е била готова. През тези години, много добре си поживяха гърците.

 58. 58 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  Недейте да четете витиевати обяснения и не се напъвайте да пишете сложни анализи. Истината е много проста: докато Бойко Борисов е министър-председател България няма да бъде приета в еврозоната. Не по съображения за конвергенция, а по съображения за чистоплътност. И ако някой има илюзии по въпроса то този някой не е Бойко Борисов. Той и затова се почесва, размотава и бави кандидатурата на България - за да отложи момента, в който истинската причина за неприемането й ще му бъде казана в прав текст.
  —цитат от коментар 51 на Един препатил


  Що бе, краката ли му миришат?

 59. 59 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 997 Любопитно

  Интересно защо комунисти и клети идиоти си държат спестяванията в ЕВРО, а са против влизането на България в ЕвроЗоната?

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK