"Борбата ще продължи вечно" - може ли Русия да победи "Телеграм", без да спре интернет

Павел Дуров през 2012 г., когато още живееше в Русия. Той напусна страната през 2014 г. и твърди, че е бил заставен да го направи, след като службите го принудили да се откаже от дела си във "ВКонтакте".

© Associated Press

Павел Дуров през 2012 г., когато още живееше в Русия. Той напусна страната през 2014 г. и твърди, че е бил заставен да го направи, след като службите го принудили да се откаже от дела си във "ВКонтакте".Преди две седмици руският телекомуникационен регулатор "Роскомнадзор" започна да блокира чат приложението "Телеграм".


Дали заради официалната причина (отказа на компанията собственик да предаде шифъра на съобщенията на Федералната служба за сигурност (ФСБ)), или заради предполагаемите планове за създателя Павел Дуров да пусне собствена криптовалута, регулаторът е непреклонен в действията си и се опитва да надвие приложението чрез поставяне на милиони IP адреси в "черен списък", а "Телеграм" продължава да заобикаля блокажа.


Междувременно освен проблеми в достъпа до приложения на "Гугъл" и други чужди гиганти потребители в Русия срещат смущения в работата на т. нар. "рунет" (рускоезичния интернет, считан за най-използван в света след англоезичния), в системи за покупка на билети в кина и самолети, но с безжични мрежи в Русия, с чужди чат приложения или дори телевизори и умни домове.
Статистиката на рускоезичните канали в "Телеграм" сочи, че в посещаемостта на приложението няма значима промяна от 16 април насам - въпреки информацията на някои агенции, че спадът ѝ е близо 76 на сто за две седмици.


Според в. "Коммерсант" единствената значима промяна е дошла за бизнеса в страната, чиито загуби може да достигнат милиард долара заради липсата на достъп до редица услуги. Засегнати бяха и няколкостотин компании, позващи облачните услуги на "Гугъл" и "Амазон". Междувременно "Роскомнадзор" вчера опита да смени подхода.


"Като слон в стъкларски магазин"


Много реакции дойдоха от руския бизнес но и от руски институции, за седмица. Това бе времето след вкарването в регистъра на почти 20 милиона IP адреса и създаването на списък, в който за кратко дори попаднаха социалните мрежи "ВКонтакте" и "Одноклассники" с ежемесечна аудитория от десетки милиони души в Русия и другаде. "Яндекс" (руският "Гугъл") също попадна в списъка за кратко заедно с адреси на "Фейсбук", "Туитър" и "Яху". Представители на "ВКонтакте" обвиниха "Роскомнадзор", че не разбира "принципа на работа на интернет". Пресслужбата на руската платежна система Qiwi каза, че регулаторът се държи "като слон в стъкларски магазин".


Федералната антимонополна служба се усъмни, че е възможно да бъде блокиран "Телеграм", а Кремъл обяви, че действията срещу приложението не трябва да смущават други интернет услуги. И интернет омбудсманът, Дмитрий Мариничев, обяви, че борбата с "Телеграм" ще продължи вечно, защото съществуващият механизъм за блокирането му е неефективно, защото приложението винаги може да го заобиколи. Според него най-добрата идея е усилията да се насочат срещу авторите на незаконно съдържание в него, а не срещу самата услуга. За РИА "Новости" той обяснява, че "Телеграм" "не е сайт, а приложение и е невъзможно да се блокира... по IP адрес."


В петък беше внесен и първият иск заради блокирането на "Телеграм" - генералният директор на компания със сайтове за продажба на недвижими имоти обяви, че действията на "Роскомнадзор" са му нанесли щети в размер на 5 млн. рубли (към този момент около 80 хил. долара), включително заради невъзможността клиенти да се регистрират в интернет платформата като страничен ефект от забраната. И други възнамеряват да го последват - например заради проблем с достъпа до услуги на "Гугъл" и "Яндекс".


Отбой?


В събота след обяд "Роскомнадзор" извади 3 млн. адреса от списъка (от които 2 млн. свързани с облачните услуги на "Амазон"), за да избегне проблеми с достъпа до "порядъчни интернет ресурси", с твърдението, че е успял да запази конкретни адреси, ползвани от "Телеграм" в списъка. Това свали размера на "черния списък" до 15 млн. адреса.


С други думи "Роскомнадзор" обяви, че може избирателно да блокира адреси, свързани с "Телеграм", без да засяга други услуги. Приложението обаче може отново да използва част от разблокираните адреси, за да бъде достъпно в Русия.


Заместник-ръководителят на регулатора Вадим Суботин побърза да увери бизнеса в събота, че е разработена "по-съвършена" методика, за да се спре работата на "Телеграм" в страната. Само ден по-рано Суботин каза, че и "Амазон", и "Гугъл" знаят кои точно адреси се използват от приложението, но отказват съдействие. Според него конфликтът с "Телеграм" се е превърнал в противопоставяне с американските IT гиганти, които "отказват да изпълнят руското законодателство" и заговори за "политическите" им интереси.


Русия не е единствената държава, която обвинява "Телеграм", че заради високата степен на поверителност на комуникациите се използва от членове на терористични групи.

© Dado Ruvic, Reuters

Русия не е единствената държава, която обвинява "Телеграм", че заради високата степен на поверителност на комуникациите се използва от членове на терористични групи.


Дали промяната в тактиката означава, че "Амазон" се е съгласила да посочи кои от милионите адреси на облачната ѝ услуга ползва "Телеграм", остава отворен въпрос. Изглежда обаче противопоставянето ще продължи - Дуров го обрисува като въпрос на принципи (да не предава комуникациите на потребителите в ръцете на ФСБ), а властите като проблем на закона и сигурността, който изискваше и регистрация на всички услуги за съобщения и мерки за забрана на анонимността. Руските медии дори писаха за операция срещу членове на "Ислямска държава", общували си с висшестоящи в Сирия чрез "Телеграм". Ако се вярва на Дуров, битката може да продължи поне няколко години.


Неизвестно е и докога ФСБ ще настоява за "шифъра" на съобщенията, които при "Телеграм" и други приложения се разменят в режим на крайно криптиране - между предаващото и приемащото устройство - и без достъп до самото устройство усилията на службите биха били безплодни.

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5168 Весело

  Направо да въвеждат КИМ ИР НЕТ в Русийката.

  КИМ ИР НЕТ - импортозамещение Интернета в Руссии

  Га-гааааа

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  Много по-радикална мярка би била Русия изобщо да спре електрозахранването в градовете.

  Защото без ток няма Интернет, а без Интернет няма Телелграм.

  Ако ще режем гангрената, да режем издъно, другари.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Пресслужбата на руската платежна система Qiwi каза, че регулаторът се държи "като слон в стъкларски магазин".
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Сори, ама слоновете са нежни гиганти!

  По-правилно си е "като пиян руснак в стъкларски магазин"!

  Да разлая троловете!!
 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Русийката отново застава на опашката на технологичното развитие.

  седеньето го зголемува задникот
 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Товарищи, пользуйтесь телеграфными станциями СССР , какой такой Телеграм ?
  Ленин ничего не сказал о Интернете : 'Коммунизм - это есть советская власть плюс электрификация'..... ха-ха-ха

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 7 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Важно е да се генерират някакви действия.Което да покаже на света , че са си самодостатъчни.Както се казва не всеки опит трябва да е успешен.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2495 Весело

  Комунистите винаги ме удивляват колко глупави могат да бъдат.
  След това решавам повече да не се удивляван на тяхната глупост, но все не успявам и те отново ме удивляват.

  подпис
 8. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Телеграм е децентрализирана система. В живота такива децентрализирани системи са например модата в музиката или в облеклото.
  Има някакви центрове в модата, но модата си е мода дори и да изгориш тези центрове.

  подпис
 9. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5606 Неутрално

  Един адрес може да се използва от повече услуги. Не виждам решение на Роскомнадзор, ако не започнат да променят подхода си. Иначе списъкът блокирани адреси ще расте докато не стигне всички отпуснати на домейн .ru адреси и тогава ще се сбъдне мечтата на путин за собствена отделна мрежа. Вярно, че нищо няма да работи...:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бащицата се бори Телеграм като прасе с тиква... Хо-хо-хо!

 11. 13 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1135 Весело


  ...може ли русия да победи "Телеграм", без да спре интернет.
  Ами не може!!!

  https://www.novayagazeta.ru/news/2018/04/28/141319-internet-ombudsmen-priznal-nevozmozhnost-zablokirovat-telegram

  Имало едно време ссср...
 12. 14 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#11] от "penetrating":

  WWW ... World-Wide Web......
  Ако WWW стане WWW w/o Russia, Интернет ще стане едно по-приятно място!

  Да разлая троловете!!
 13. 15 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 873 Любопитно

  До коментар [#13] от "citoplast":

  "Думали для лучшее, получилось как всегда!"
  Ех Черномирдин, Черномирдин!
  Прозорлив човек си бил!

  Да разлая троловете!!
 14. 16 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Борбата е безмилостно жестока.
  Борбата както казват, е епична.
  Аз паднах. Друг ще ме смени и...
  толкоз.
  Какво тук значи някаква си личност?!..."

  Другари кремльовци, нито крачка назад пред Телеграм... Хо-хо-хо!

 15. 17 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Русия яко дълбае надолу по пътя на тоталитаризма.

 16. 18 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Сори, руснаците попътуваха последните две десетилетия и усетиха Свободата. Сега вече няма да търпят тия кагебейски номера!!
  —цитат от коментар 6 на aleks ivan


  В България съм срещал млади хора, които също са пътували в Европа и САЩ, цъкат с айфона, ама си харесват твърдата ръка и руската кочина. Докато не ти опре ножа до кокъла тия хора няма да разберат какво подкрепят. Само си представям какво е в Русия, където пропаганда е навсякъде.

 17. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Мосва, Пхенян, Каракас единни във борбата скоро ще наложат нов интернет на земята.

 18. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2552 Весело

  Много по-радикална мярка би била Русия изобщо да спре електрозахранването в градовете.Защото без ток няма Интернет, а без Интернет няма Телелграм.Ако ще режем гангрената, да режем издъно, другари.
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  Ще минат на дърва. Пали руската баня, пъха вътре термодвойки и захранва лаптопа. Хем автономно хем приятно, особено ако го комбинираш с бира и мезенца :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 19. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  В България съм срещал млади хора, които също са пътували в Европа и САЩ, цъкат с айфона, ама си харесват твърдата ръка и руската кочина. Докато не ти опре ножа до кокъла тия хора няма да разберат какво подкрепят. Само си представям какво е в Русия, където пропаганда е навсякъде.
  —цитат от коментар 18 на Yard


  Ами ето това е.

  https://www.youtube.com/watch?v=rSgd6jQekHQ

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5606 Весело

  До коментар [#14] от "lone_wolf":

  Не ми пречат руснаците. Роскомнадзор им пречи на тях :)
  Ако руснаците го смятат за нормално и го търпят, толкова по-зле за тях

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  В крайна сметка Дуров и Телеграм получиха прекрасен PR. Не е шега държава като Русия да се заеме с тебе и ти да я поставиш на колене. Е, заслугата е повече на Amazon и Google които не се пречупиха под руският натиск но широката публика такива технически подробности не ги знае.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 22. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  "Според в. "Коммерсант" единствената значима промяна е дошла за бизнеса в страната, чиито загуби може да достигнат милиард долара заради липсата на достъп до редица услуги. "

  Както винаги сме си самодостатъчни, и като няма кой да ни наказва си се самонаказваме!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3631 Весело

  Впрочем, използването на "Телеграм" от членове на Ислямска държава е живо доказателство че ИД има руски произход. Програмата "Телеграм" не се ползва от други освен от личности живеещи или излезли от Русия. Става очевидно, че голяма част от членовете на Ислямска държава са с руски произход.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2946 Весело

  Винаги когато си помисля че евразия е счупила тъпомера се оказва, че те просто са минали на по-ниско ниво...

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 25. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Впрочем в Китай уж има Велика Интернет стена, но само който не е поискал, не я е заобиколил :)))
  —цитат от коментар 9 на aleks ivan


  Ааааабе не е баш така. Пробвай да ползваш гугълски услуги в Китай. Ще кажеш "ами през тор или впн не е проблем". През тор режат доста успешно, една заявка на 10 ако мине е добре. През впн тунел става, но работи само няколко минути и след това почват да филтрират - некакви статистически методи ползват. Хората ползват някакви глупости от сорта на пачове дето динамично бутат мту-то на случайни стойности в рамките на позволеното или "инжектират" фейк трафик в тунела така че да чупят бейсианските изпълнения. С иодин-а (днс тунелинг) пак става, не знам защо....ама е супер бавно така.

  Та си е доста ефективна великата китайска стена, не е каквото е била навремето. Все пак милиарди са хвърлили за това и за разлика от руснаците не са изобщо малоумни.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 26. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Русийката отново застава на опашката на технологичното развитие.
  —цитат от коментар 4 на Пипера е много лют


  В случая статията е , че Русия настъпи опашката на технологичното развитие и за това са писъците от Запад :-) Все едно колко е ефективно - спад 76 % за 2 седмици.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 29 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Отвратителна страна. Отврат! Тва да си руснак значи да си вечен роб, посмешище. Но щом искат винаги някой диктатор да ги управлява хак да им е!

 28. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  До коментар [#28] от "dark'star":

  "Все едно колко е ефективно - спад 76 % за 2 седмици."

  Гуньо, Русия санкционира РУСНАЦИТЕ, ограничавайки достъпа им до РУСКА мрежа.

  Пука им на западните технологични гиганти, дори Путин да рече да ги лиши от храна или кислород.

  Ти дори не можеш да осмислиш прочетеното, а си тръгнал да коментираш и да правиш прогнози за човешкото развитие.

  По-добре си намери работа...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 31 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Причината за цялата тази комична ситуация е, че явно Путин е наредил да се блокира Телеграм. Ама дали може да стане, дали не може, щом заповедта е свисше, нет смисла думать, нада изпълнять и мужиките изпълняват както могат. Блокираха де що има адреси, ама как да обяснят на изкуфелия Путин, че няма как да стане.
  Аналогично никой мужик явно не е посмял да обясни на Путин, че ракети с ядрени двигатели, хиперзвукови ракети и тем подобни измислици нямам как да са реалност следващите 20-30 години, още по-малко да твърдиш, че ги притежаваш сега.
  Стават вече за смях и самите руснаци се майтапят, че ботокса е проникнал в мозъка на Путин и вече хептен е изкуфял.

 30. 32 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 717 Неутрално

  А днес "Телеграм" е бил саботиран от Холандия.

 31. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  До коментар [#31] от "shumnalia":

  "Ама дали може да стане, дали не може..."

  Ще видиш ти, когато Илон Мъск изведе 12,000 спътника в орбита.

  Тогава на Путин няма да му остава друго, освен да дислоцира въздушко-космическите десантни войски да скачат с парашути, за да блокират пътя на вражеските вълни към пролетариата...

  :) :) :)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 34 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#31] от "shumnalia":"Ама дали може да стане, дали не може..."Ще видиш ти, когато Илон Мъск изведе 12,000 спътника в орбита.Тогава на Путин няма да му остава друго, освен да дислоцира въздушко-космическите десантни войски да скачат с парашути, за да блокират пътя на вражеските вълни към пролетариата...:) :) :)
  —цитат от коментар 33 на Norman Granz


  Мъск харчи безконтролно парите на американците, добре че държавата го спасява, засега. Ако се вярва на думите му скоро Холивуд ще трябва да праща хора и на Марс.

 33. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  До коментар [#34] от "faraon":

  "Ако се вярва на думите му скоро Холивуд ще трябва да праща хора и на Марс."

  Питай другаря Рогозин колко е вярно това, дето го плещиш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 36 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3105 Весело

  Може !

  Праща ТЕЛЕГРАМ във виртуалния ГУЛАГ ...

 35. 37 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3105 Весело

  Може !

  Праща ТЕЛЕГРАМ във виртуалния ГУЛАГ ...

 36. 38 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  В крайна сметка Дуров и Телеграм получиха прекрасен PR. Не е шега държава като Русия да се заеме с тебе и ти да я поставиш на колене. Е, заслугата е повече на Amazon и Google които не се пречупиха под руският натиск но широката публика такива технически подробности не ги знае.
  —цитат от коментар 23 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Стискаме палци на младия господин злопаметните ченгета да не го докопат през 2025г примерно с малко радиацийка или отрова и после злорадно да обясняват "докажете че сме ние".

 37. 39 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#28] от "dark'star":

  Настъпила Русия?!Кое е настъпила?!Само вътрешни щети е нанесла.

 38. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1132 Весело

  До коментар [#34] от "faraon":

  Така е-американците НЕ са кацали на Луната таман 6 пъти....

 39. 41 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  ФБР имаше проблем декодиране на един Айфон, но си платиха на израелска фирма и получиха необходимото. Путин действа на принципа "Ако не става със сила, вземи по големият чук".

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 40. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#28:"dark'star"][/quote]

  Комрад, ти чиваш ли се какво говориш? Русия и технологично развитие, все едно да видиш свиня да свири на цигулка...

 41. 43 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#34:"faraon"][/quote]

  Комрад, я обясни, как точно Мъск харчи парите на данъкоплатците? Ако се вярва на медицината, препаратите за вана са нанесли непоправими поражения на крехта ти кремльовска душа...

 42. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4391 Весело


  "Борбата ще продължи вечно" - може ли Русия да победи "Телеграм", без да спре интернет

  Можи, можи, Русия можи да победи ,,Телеграм,,. Начи така можи, пращат братушкити на Павел Дуров ена тубичка с душ гел ,,Новичок,, и работата спи

 43. 45 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4391 Весело

  До коментар [#38] от "patilanskomeze":

  ,,през 2025г примерно с малко радиацийка или отрова и после злорадно да обясняват "докажете че сме ние".,,

  Не вее, душ гел ,,Новичок,,

 44. 46 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4391 Весело

  До коментар [#32] от "Virgin":

  ,,А днес "Телеграм" е бил саботиран от Холандия.,,

  Ти пишеш, ама ти самият саботираш ли го тоа ,,Телеграм,, или си праиш бъзик

 45. 47 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4391 Весело

  До коментар [#32] от "Virgin":

  ,,А днес "Телеграм" е бил саботиран от Холандия.,,

  Ти пишеш, ама ти самият саботираш ли го тоа ,,Телеграм,, или си праиш бъзик

 46. 48 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#31] от "shumnalia":"Ама дали може да стане, дали не може..."Ще видиш ти, когато Илон Мъск изведе 12,000 спътника в орбита.Тогава на Путин няма да му остава друго, освен да дислоцира въздушко-космическите десантни войски да скачат с парашути, за да блокират пътя на вражеските вълни към пролетариата...:) :) :)
  —цитат от коментар 33 на Norman Granz


  Космически ихтамнетовци? Това звучи застрашително...

 47. 49 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  До коментар [#43] от "bez_ime2":

  "Комрад, я обясни, как точно Мъск харчи парите на данъкоплатците?"

  На тях им раздават лиШЧетата без обяснения, да не ги натоварват излишно.

  Мъск е балон, харчи парите на данъкоплатците.
  Матросите от Доналд Кук се изнасраха, от Пентагона раздават памперси.
  Американци никога не са кацали на Луната.
  Кулите ги събориха ония от ЦРУ.
  Крим е на Русия, а ония в Киеф са бандеровци-фашисти.
  Тръмп е десен, защото защитава интересите на трудовите хора. :)
  Путин си го мести от третия в първия, и от вървия във втория крачол.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 50 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4391 Весело

  До коментар [#34] от "faraon":

  ,, Ако се вярва на думите му скоро Холивуд ще трябва да праща хора и на Марс. ,,

  Ми те Американсите от ,,Мосфилм,, ги копираха тес номера ве ни знаиш ли. Руснаците вече чрез ,,Мосфилм,, владеят моретата и океаните с техните хора амфибии. Че Американците защо да не завладеят Луната и Марс чрез Холивуд

 49. 51 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 290 Весело

  А днес "Телеграм" е бил саботиран от Холандия.
  —цитат от коментар 32 на Virgin


  Имало е проблем с електроснабдяването в Амстердам и на Летище Схипхол, което е довело до проблеми и с Телеграм.
  Имало е отменени полети и закъснения.
  Ако е "саботаж", явно "саботьорите" са саботирали бая други обекти из Ниските земи.

 50. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Весело

  Интернет е изобретение на ЦРУ другари!

  klimentm
 51. 53 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4391 Весело

  До коментар [#33] от "Norman Granz":

  Къдя, от Луната ли да скачат с парашути. Ма то мое и да стани, за Руснацити невазможну нящу немя, те с един самальотоносач окадиха цяла Европа през Ламанша, чи тва ша им са упре, да скочат от Луната с парашути

 52. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Причината за цялата тази комична ситуация е, че явно Путин е наредил да се блокира Телеграм. Ама дали може да стане, дали не може, щом заповедта е свисше, нет смисла думать, нада изпълнять и мужиките изпълняват както могат. Блокираха де що има адреси, ама как да обяснят на изкуфелия Путин, че няма как да стане.Аналогично никой мужик явно не е посмял да обясни на Путин, че ракети с ядрени двигатели, хиперзвукови ракети и тем подобни измислици нямам как да са реалност следващите 20-30 години, още по-малко да твърдиш, че ги притежаваш сега.Стават вече за смях и самите руснаци се майтапят, че ботокса е проникнал в мозъка на Путин и вече хептен е изкуфял.
  —цитат от коментар 31 на shumnalia

  Подобни мужици направиха за смях Путин подпъхвайки му филмче за американските Апачи че били руски хеликоптери в бойна акция.

  Явно е наредил да му направят филмче колко е велика руската бойна техника да се хвали пред Оливър Стоун който прави филм за него. Те нямат нищо в реални бойни действия на прословутата си техника но не смеят да му кажат, набързо фалшифицират филмче за акция на американските Апачи в Афганистан. Просто му слагат преговори на руски пилоти и готово. Да ама Оливър Стоун го слага във филма си, в Интернет набързо намират откъде е копирано и става страхотен скандал.

  http://www.mediapool.bg/putin-stana-za-smyah-s-falshivo-video-za-ruski-avioudari-v-siriya-news265605.html

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 53. 55 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 290 Неутрално

  [quote#34:"faraon"]
  —цитат от коментар 43 на bez_ime2
  Комрад, я обясни, как точно Мъск харчи парите на данъкоплатците? Ако се вярва на медицината, препаратите за вана са нанесли непоправими поражения на крехта ти кремльовска душа...[/quote]

  Това е вражеска медицина, на която не може да се вярва. Русия е на път да се освободи от нея и ще мине на изпитани от царско време илачи.

 54. 56 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Весело

  Не се занимавайте с Телеграм ами отивайте да тренирате парада на Червения площад че време не остана!

  klimentm
 55. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  "Подобни мужици направиха за смях Путин подпъхвайки му филмче за американските Апачи че били руски хеликоптери в бойна акция. "

  Те щом Путин могат да излъжат, защо да не излъжат Графа, бай Таню или Дерибеев...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Весело

  До коментар [#34] от "faraon":


  Другаря Рогозин- началника на руската космическа програма как харчи парите на стветските данъкоплатци? Чувам че си е поръчал нов самальот?!

  klimentm
 57. 59 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#43] от "bez_ime2":"Комрад, я обясни, как точно Мъск харчи парите на данъкоплатците?"На тях им раздават лиШЧетата без обяснения, да не ги натоварват излишно.Мъск е балон, харчи парите на данъкоплатците.Матросите от Доналд Кук се изнасраха, от Пентагона раздават памперси.Американци никога не са кацали на Луната.Кулите ги събориха ония от ЦРУ.Крим е на Русия, а ония в Киеф са бандеровци-фашисти.Тръмп е десен, защото защитава интересите на трудовите хора. :)Путин си го мести от третия в първия, и от вървия във втория крачол.
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz


  :)
  Много им станаха опорните точки, трудно ги запомнят...

 58. 60 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#55:"solange"][/quote]

  Ако родните рубладжии бойкотират западните лекарства, представи си какви неща ще пишат по форумите...

 59. 61 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Интернет е изобретение на ЦРУ другари!
  —цитат от коментар 52 на klimentm


  Т.е., дяволско творение... :)

 60. 62 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "dark'star":"Все едно колко е ефективно - спад 76 % за 2 седмици."Гуньо, Русия санкционира РУСНАЦИТЕ, ограничавайки достъпа им до РУСКА мрежа.Пука им на западните технологични гиганти, дори Путин да рече да ги лиши от храна или кислород.Ти дори не можеш да осмислиш прочетеното, а си тръгнал да коментираш и да правиш прогнози за човешкото развитие.По-добре си намери работа...
  —цитат от коментар 30 на Norman Granz


  Да си намери работа? Ти искаш да саботираш родния бизнес? :)

 61. 63 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 290 Весело

  [quote#55:"solange"]
  —цитат от коментар 60 на bez_ime2
  Ако родните рубладжии бойкотират западните лекарства, представи си какви неща ще пишат по форумите...[/quote]

  Мислиш ли, че сега ги пият?

 62. 64 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Тия дни „руския Елон Мъск” е бил арестуван за „завишаване на цените на своите услуги”, и макар проверка да показа че напротив, правил е всичко възможно да направи евтини новото поколение 3D технологии за руски подводници...
  ГО НАМИРАТ ПРЕБИТ, ИЗГОРЕН С ТОК, ИЗНАСИЛЕН (с чужда сперма в ректума и устата) И ОБЕСЕН в килията си и руската прокуратура казва че СЕ Е САМОУБИЛ защото МУ Е БИЛО ТЪЖНО.
  (И вероятно който твърди друго е "грантаджия на Сорос")
  https://www.novayagazeta.ru/articles/2018/04/22/76264-nikomu-nichego-ne-plati-voobsche-nichego
  Ето как стават нещата вече в Рашка тези дни.
  Затова „Руския Стив Джобс” е избягал в чужбина и сега ги ебава с Телеграм.
  Те тия хора там не разбират ли че такъв садистичен хаос Мордорски няма как да функционира на ниво по-високо от Либия, ако ще и с ядрени двигатели на ракетите?

  Който иска в България да е така, защото е „по-морално” и „не-гейско” и така „се става от колене”, да му окапят месата на кара баир на кола... Турците и Унгарците ако искат да си организират такъв живот. В България ако почнат така да следват заветите на Чайката дето шушу-мушу на Цацата и Боко миналата година, то край, дотук с толерастията. Ще ставаме "истински мъже" и "истински жени" по путински.
  А ако не снасяш достатъчно рушветче--и Нобел да имаш--пак ще си счупиш сам гръбнака в килията и после ще се обесиш с червата си.

 63. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 64. 66 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Весело

  До коментар [#63] от "solange":

  В руската Дума се обсъжда закон за забрана на вноса на западни лекарства шегаджиите веднага го нарекоха "Закона за дъбовата кора и лайкучката" - бъдещите средства за лечение в Русия!

  klimentm
 65. 67 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#63:"solange"][/quote]

  О, няма да пропуснат да се възползват от западните блага, даже и децата си пращат там да се изучат...

 66. 68 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Тия дни „руския Елон Мъск” е бил арестуван за „завишаване на цените на своите услуги”, и макар проверка да показа че напротив, правил е всичко възможно да направи евтини новото поколение 3D технологии за руски подводници...ГО НАМИРАТ ПРЕБИТ, ИЗГОРЕН С ТОК, ИЗНАСИЛЕН (с чужда сперма в ректума и устата) И ОБЕСЕН в килията си и руската прокуратура казва че СЕ Е САМОУБИЛ защото МУ Е БИЛО ТЪЖНО.(И вероятно който твърди друго е "грантаджия на Сорос")https://www.novayagazeta.ru/articles/2018/04/22/76264-nikomu-nichego-ne-plati-voobsche-nichego Ето как стават нещата вече в Рашка тези дни.Затова „Руския Стив Джобс” е избягал в чужбина и сега ги ебава с Телеграм. Те тия хора там не разбират ли че такъв садистичен хаос Мордорски няма как да функционира на ниво по-високо от Либия, ако ще и с ядрени двигатели на ракетите?Който иска в България да е така, защото е „по-морално” и „не-гейско” и така „се става от колене”, да му окапят месата на кара баир на кола... Турците и Унгарците ако искат да си организират такъв живот. В България ако почнат така да следват заветите на Чайката дето шушу-мушу на Цацата и Боко миналата година, то край, дотук с толерастията. Ще ставаме "истински мъже" и "истински жени" по путински.А ако не снасяш достатъчно рушветче--и Нобел да имаш--пак ще си счупиш сам гръбнака в килията и после ще се обесиш с червата си.
  —цитат от коментар 64 на patilanskomeze


  От коментарите:
  Похоже, он погиб именно потому, что сэкономил деньги Минобороны. Сократил возможности для распила. Это никак не устраивало его убийц...

 67. 69 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  ИХ ТАМ НЕТ вместо ИНТЕРНЕТ, това е мечтата на всеки диктатор джобен формат ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 68. 70 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Такива масови забрани обикновено са обречени на неуспех. В САЩ също се опитват да получат ключове към инкрипшън кодове но също не ги получават. И правилно, защо което и да е правителство трябва да има директен достъп до всички частни комуникации.
  Единствения начин да получават помощ при отключване на частни комуникации е чрез специална заповед от съдия. В САЩ на година се издават около 8,000 такива заповеди. Това не е много като се има предвид че САЩ са 330 милиона. Да не говорим че информация събрана без заповед от съда се счита за незаконна и не може да се използва.
  Ако Руснаците поискат отключване на определени съобщения само - това е ОК. Но да подслушват всички не трябва, а да се опиташ да забраниш приложение което "плува" свободно в Интернета .... вредите са много по-големи от ползите.

  California Über Alles
 69. 71 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 598 Разстроено

  Тея хора в кой век живеят?

 70. 72 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Прочетох че ден-два преди да почне кампанията срещу "Телеграм", в Русия почна да се рекламира патриотическата алтернатива (пиратско копие) "ТамТам".
  https://kanobu.ru/articles/chto-takoe-tamtam-istoitli-perehodit-vnego-iztelegram-371850/
  Щото преди това руския "шеф на интернета" и съветник на Путин, посъветва истинските патриоти да минат обратно на ICQ,
  https://www.znak.com/2017-06-23/sovetnik_prezidenta_po_internetu_predlozhil_polzovatsya_icq_vmesto_telegram
  обаче после се оказа че никой няма да направи това, та сега приготвиха алтернатива с уж сходни свойства. Е, освен, естествено, анонимност:)

  Та сега ще видим. Може пък да се получи и това да е важен урок за всички сатрапии по света--ако ще блокираш "лош месинджър" примерно, който е невъзможно да блокираш, то просто а) прави живота на всички труден и б) дай подобна "патриотична" алтернатива--и като се пренасочат достатъчно хора--обяви победа.
  Впрочем Китай го направи това отдавна--има си свой Фейсбуко-месинджър, свои Ютуби, и свой Гугъл.

  Русия вече също има свой Гугъл, има свой Фейсбук (купен "честно и почтено" от същия г-н Дуров, след което той веднага бяга от Русия завинаги), има вече и свой Телеграм (ТамТама копиран от същия Дуров), и скоро сигурно и те ще си отделят интернета със стена от лошите либерасти.

  Само че Китай не убива и не опандизва своите иноватори в технологиите, и не ги кара да бягат, и затова си има стабилен поток иновации. Докато в Русия ако измислиш него готино--след като те забележат и преди да ти го вземат, имаш късмет ако избягаш с живота си.

  Тук си проличава огормната разлика между Китай и Русия--Китай са култиватори--дай му на китаеца 1 квадратен метър, и той на него ще почне да произвежда стойност.
  А Русия умее само да опоска нещо чуждо, по татаро-монголски, и дори и ще убие и производителя, и догодина няма да има от кой пак да опоска, ама сега да има пък утре ще видим. За руските власти бизнесменът или иноваторът или който и да който произвежда стойност--е "природен ресурс" подобен на гора или руда или нефт--щом го забележим--веднага го взимаме за себе си, и за всеки случай опандизваме или убиваме всички по трасето дето не са "от наще".

  Също така, Китай, както и Индия, са "страни цивилзиации" от по милиард и половина души. Те ако искат могат да се изолират от целия свят и да си живеят само от вътрешно потребление. Няма да има икономически ръст, но няма да им и пълен срив, щото милиард и половина свои потребители си е милиард и половина свои потребители.

  Русия, на днешна дата, е по-малко от 150 милиона души. Опитът "да се създаде отново руският свят"--т.е. да се върнат изгубени републики--свърши с отхапването на две провинции от Грузия и три от Украйна. Няма "Руски свят". Има "Русия+Беларус+Казахстан, Таджикистан, Узбекистан и пр.,+Иран+Венецуела+Северна Корея". Малко трудно ще се прави паралелна цивилизация на тази основа.

  Макар ето сега руски "политически технолози" отиват в Мадагскар, Кения, и ЮАР, да ги учат как правилно се правят избори.
  https://www.kommersant.ru/doc/3607961
  Така че кой знае. Може и част от Африка да стана участник в паралелната "руска цивилизация". Но това вече не е "руска цивилизация". Това си е просто една "треторазредна цивилизация на сатрапите, чийто най-голям и силен член е Русия".

  Също така, половин Африка вече си е изкупена от Китай, Индия, и Япония, през последните 15г. Те големите азиатски икономики там купуват политици и строят инфраструктура, щото там има природни богатства но няма ядрени ракети (както примерно в Сибир)

  В крайна сметка в момента Русия с всички сили се старае да бъде "играч със собствена цивилизация" като Китай, Индия, и Япония, ала няма нито самодосттъчно население като Китай и Индия, нито самодостатъност във високите технологии като Япония.

  Впрочем и днешна Турция също се опитва да стане "самостоятелна суверенна цивилизация" и също изкупува политици в Сомалия и подобни, строи "правилни училища", ала бала. Военни бази фантазира в Гваделупа.

  Сигурно скоро и Бразилия и Мексико и Индонезия ще почнат и те да го играят "центрове на отделни цивилизации" и да се опитват да доминират по-дребните си съседи и да купуват вотове и статусни военни базички в ООН от Гана, Чад, и Никарагуа.

  Мулти-полюсен свят, баце. Мрънкаха, мрънкаха хората как е несправедливо само САЩ да са център на света--ето--вече има половин дузина "центрове", а след няколко години, ще са дузина.

  Пей сърце.

  Въпросът е България да остане в рамките на европейската цивилизация, въпреки всички опити "в името на морала и независимостта" да стане част от руската или турската цивилизация. Имаме си доста предателчета копаещи натам и не се знае хич.

 71. 73 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Грънец, това зя гангрената го пробвай на себе си, па после мъдрувай. Опитът на руските служби, особено в борбата срещу тероризма и капитализма показва, че става дума за перманентен процес, който е елемент на информационна война. И тук има две сериозни нещица - фейкът и терористичните заплахи. Другото е преливане от пустото в празното, мисля!

 72. 74 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 790 Неутрално

  за това са писъците от Запад
  —цитат от коментар 28 на dark'star


  Какви писъци на Запад чуваш, товарищ?

  На Запад рядко се сещаме за съществуването на русия, по никакъв начин нямат никакво отношение към нашето битие.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 73. 75 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 790 Весело

  .Стават вече за смях и самите руснаци се майтапят, че ботокса е проникнал в мозъка на Путин и вече хептен е изкуфял.
  —цитат от коментар 31 на shumnalia


  https://youtu.be/Kubv2hBmOdg

  На мен лично ми прилича на Брежнев от късния период.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 74. 76 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 790 Весело

  [quote#28:"dark'star"]
  —цитат от коментар 42 на bez_ime2
  Комрад, ти чиваш ли се какво говориш? Русия и технологично развитие, все едно да видиш свиня да свири на цигулка...[/quote]

  Възможно е. В русия вече имат прасета - виолончелисти.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 75. 77 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 790 Весело

  [quote#51:"solange"][/quote]

  Вчера в Холандия беше Деня на Краля. Всички са се напафкали и масово са си хвърляли телефоните и Телеграммите в каналите.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 76. 78 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#43] от "bez_ime2":"Комрад, я обясни, как точно Мъск харчи парите на данъкоплатците?"На тях им раздават лиШЧетата без обяснения, да не ги натоварват излишно.Мъск е балон, харчи парите на данъкоплатците.Матросите от Доналд Кук се изнасраха, от Пентагона раздават памперси.Американци никога не са кацали на Луната.Кулите ги събориха ония от ЦРУ.Крим е на Русия, а ония в Киеф са бандеровци-фашисти.Тръмп е десен, защото защитава интересите на трудовите хора. :)Путин си го мести от третия в първия, и от вървия във втория крачол.
  —цитат от коментар 49 на Norman Granz


  Ето няколко "лиШЧетата", комсомолски плам в очите.
  http://autoweek.com/article/technology/teslas-scramble-lithium
  http://money.cnn.com/2018/03/28/news/companies/tesla-model-3-cash-crunch/index.html
  https://futurism.com/three-problems-tesla-company-future/

  В нета има много такива, нключително форум на потребителите на Тесла. Но трябва да потърсиш.

  В интерес на истината трябва да се признае новаторския дух на Мъск, управленските му качества. Но е нужно да изпълнява обещаното, за да не олеква.

 77. 79 Профил на Благовест Цветанов
  Благовест Цветанов
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Няма телеграм - няма проблем.

  “Най-добрия начин да отмъстиш на врага си е да не приличаш на него.“ - М. Аврелий
 78. 80 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2960 Весело

  До коментар [#78] от "faraon":

  И какво от цитираното от тебе доказва:

  Мъск харчи безконтролно парите на американците, добре че държавата го спасява, засега. Ако се вярва на думите му скоро Холивуд ще трябва да праща хора и на Марс.
  —цитат от коментар 34 на faraon


  Явно и ти , и старшината над тебе сте много прости милиЗионери и изключая руският (със знанията на който вероятно единствено бихте си изяли боя) не знаете други езици.

  Първият ти линк даже е как Тесла си осигурявала литий в бъдещето за да си прави колите!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 79. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 82 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2960 Весело

  Между другото, нали "Беаналоговая" имаше най- способните хакери? Уж способни, плюят в Туитър и Фейсбук като (без)родните форумни тролчета. И на акъл даже го докарват като тях....

  А пък едно приложение за споделени съобщения не могат да спрат. Московски цирк!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 81. 83 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Споко, ще ги блокнат. И едните и другите го знаят.))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 82. 84 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2960 Весело

  Споко, ще ги блокнат. И едните и другите го знаят.))
  —цитат от коментар 83 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  А дано и вас да ви блокнат. Що не имигрирате в Рус-нет?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 83. 85 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2960 Весело

  Опитът на руските служби, особено в борбата срещу тероризма и капитализма показва, че става дума за перманентен процес, който е елемент на информационна война.....
  —цитат от коментар 73 на ИванКар


  Това, звучи направо като изкарано от "Наръчника на пропагандатора" от времената на презрелият соц. Вижда се кой какво е правил тогава! Некои дрОгарЕ даже са замръзнали във времената на "недоностчето".

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 84. 86 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#73] от "ИванКар":

  Първо,казва се КапитализЪма и второ-много оптимистично завършва поста ти-с"мисля"

 85. 87 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2960 Весело

  Мурзитата могат само да рИват, днес втора американска компания показа излитаща и кацаща ракета:https://www.youtube.com/watch?v=CSDHM6iuogI Къде е Роскосмос дрОгарЕ?
  —цитат от коментар 81 на Realist


  Всъщност, полета предстои- Ти -28 (28 минути преди старта):

  https://www.youtube.com/watch?v=ZUV53Nn3PhA

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 86. 88 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Явно и ти , и старшината над тебе сте много прости милиЗионери и изключая руският (със знанията на който вероятно единствено бихте си изяли боя) не знаете други езици.

  Първият ти линк даже е как Тесла си осигурявала литий в бъдещето за да си прави колите!
  —цитат от коментар 80 на Realist


  Комсомолски плам в очите, много сори, но Мъск не изпълнява сроковете, работи на загуба. Немалко са оплакванията, касаещи качеството на автомобила Тесла.

  Една от компаниите му е побучила почти 5 милиарда държавни субсидии, народна пара, при това до 2015г.
  http://www.latimes.com/business/la-fi-hy-musk-subsidies-20150531-story.html

  Очевидно Мъск е Богоизбран да представя САЩ със своето новаторство и дух. Обаче човекът удря на камък и понякога се нуждае от сериозна държавна помощ. 87. 89 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2960 Весело

  До коментар [#88] от "faraon":

  Това което си постнал, ушанка, отново са пълни глупости на квадрат. Това което ти цитираш отново показва незнанието ти, неинформираноста ти, глупостите, които ви пускат от началството и "мантрите" които повтаряте като папагали:

  "The figure compiled by The Times comprises a variety of government incentives, including grants, tax breaks, factory construction, discounted loans and environmental credits that Tesla can sell. It also includes tax credits and rebates to buyers of solar panels and electric cars."

  От всички тези: grants, tax breaks, factory construction, discounted loans and environmental credits, .... се ползва не само Тесла, Солар Сити и Спейс Екс, НО И ВСИЧКИ КОМПАНИИ РАБОТЕЩИ В ТОЗИ БИЗНЕС. Това да си го запшеш някъде, примерно на челото и да си го пазиш, защото следващият пък пак ще блеснеш а никаквият си мозъчен капацитет.

  И специално за теби подобни grants, tax breaks, discounted loans, .... има и примерно за въглищниет централи, производителите на етанол от растения, компаниите добиващи шистов нефт, .....

  Това е закона, Това е политиката на Америка за насърчаване на иновациите, потреблението, намаляване на цената на тока, защита на работни места, политика която не различава Тесла от останалите.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 88. 90 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  До коментар [#78] от "faraon":

  Гуньо, за Мъск е гордост, че пред дюкяна му се вие опашка от чакащи.

  По-добре така, отколкото да е пълен с коли, а да няма купувачи.

  А къде пише, че харчи бадева парите на данъкоплатците? Това от лиШЧето ли беше?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 89. 91 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  До коментар [#85] от "Realist":

  Много ми хареса това за "борбата на руските служби против капитализма"... 😋

  Да им пожелаем успех, а? 😆😆😆😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 90. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 91. 93 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2960 Весело

  До коментар [#92] от "faraon":

  Какво значи, хайде преведи ми го ти, дървен комуняга?

  Само за уточнение, борсовата капитализация на Тесла в момента е $50 милиарда, борсовата капитализация на Спейс Екс е $25 милиарда.

  Тесла или Спейс Екс не са ползвали нищо специално, направено за специално за тях. Каквото са ползвали се ползва и от тяхните конкуренти. Примерно, всяка електрическа кола на ГМ или Нисан ползва същият федерален данъчен кредит който ползва Тесла. Всяка електрическа кола на ГМ ползва всички калифорнийски еко- кредити които ползва Тесла. Всеки продаден Волт позволява на ГМ да прдате две други бензинови коли в щата Калифорния, всеки продаден Болт, 3.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 92. 94 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  До коментар [#93] от "Realist":

  Колега, червените кхмери ненавиждат Мъск по 2 прилини:

  1. Тяхната Русия с нейната ДОБИВНА ИКОНОМИКА никога не може да роди подобен entrepreneur. Нито сега, нито след 200, 500 или 1000 години. Там са на принципа: сечи тайга, копай боксит, помпай петрол, продавай, изнасяй парите.

  2. Илон Мъск САМ (single-handedly) прати Роскосмос - последната им останала продаваема индустрия - в небитието.

  Е, как да не го мразиш?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 95 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#93] от "Realist":Колега, червените кхмери ненавиждат Мъск по 2 прилини:1. Тяхната Русия с нейната ДОБИВНА ИКОНОМИКА никога не може да роди подобен entrepreneur. Нито сега, нито след 200, 500 или 1000 години. Там са на принципа: сечи тайга, копай боксит, помпай петрол, продавай, изнасяй парите.2. Илон Мъск САМ (single-handedly) прати Роскосмос - последната им останала продаваема индустрия - в небитието.Е, как да не го мразиш?!
  —цитат от коментар 94 на Norman Granz


  Комсомолски плам в очите, аз харесвам Мъск, изглежда нормален милиардер, не е като останалите натруфеняци. Прави много неща едновременно, лично той печели. Опитва да изпревари времето, но засега отчита загуби, въпреки това печели доверието на акционерите. Резултатът е 200 000 произведени EV за 9 години и няколко успешни опита с новата ракета (между другото немалко западняци се съмняват в тяхната реалност, интернет пространството е пълно с фирмчета по темата), след редица провали.

  Дали е изпреварил руската космическа програма е много рано да се каже. Специално НАСА обича да фантазира и послъгва на тема "космос". По всичко изглежда, че той не отстъпва в това отношение.

 94. 96 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":Грънец, това зя гангрената го пробвай на себе си, па после мъдрувай. Опитът на руските служби, особено в борбата срещу тероризма и капитализма показва, че става дума за перманентен процес, който е елемент на информационна война. И тук има две сериозни нещица - фейкът и терористичните заплахи. Другото е преливане от пустото в празното, мисля!
  —цитат от коментар 73 на ИванКар


  Комрад, продължавате ли борбата срещу капитализма? Ама тя е по-безнадеждна дори и от тази, срещу Телеграм, хо-хо-хо... Но вие держайте, молодци!

 95. 97 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#76:"SCROTUS"][/quote]

  Вярно, бях забравил... :)

 96. 98 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#93] от "Realist":Колега, червените кхмери ненавиждат Мъск по 2 прилини:1. Тяхната Русия с нейната ДОБИВНА ИКОНОМИКА никога не може да роди подобен entrepreneur.
  —цитат от коментар 94 на Norman Granz


  Малко уточнение - да го роди може, но да го култивира - никогаш.

  Справка - Брин, Сикорски и т.н.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 97. 99 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 790 Весело

  Няма телеграм - няма проблем.
  —цитат от коментар 79 на Благовест Цветанов


  Не мислите с размах, другарю.

  Няма Интернет - няма проблем.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 98. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7798 Неутрално

  Гледай им акъла и им крой шапка.

 99. 101 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  До коментар [#96] от "bez_ime2":

  "Комрад, продължавате ли борбата срещу капитализма?"

  А тоя идиот живее в Щатите (или поне така твърди) - представяш ли си?!

  Ей, наистина е велика държава Америка, след като и подобен sore loser може да оцелее там, да си плати интернета и да си купи компютър, за да пише дивотиите си в претръпналия на какво ли не уърлд уайд уеб.

  Аз тая вечер слушам нещо изключително АМЕРИКАНСКО - Tower of Power, 40th Anniversary Concert.

  С едно бяло винце от Сонома Вели, където бях миналото лято и се надявам това (след 3 месеца) пак да бъда.

  Лека на всички нормални хора, а руските тролове - те си знаят. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 100. 102
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK