В разрушения Мосул кандидатите на изборите обещават светло бъдеще

В разрушения Мосул кандидатите на изборите обещават светло бъдеще

© ReutersНа част от надупчена с куршуми стена на училище в Стария Мосул предизборни плакати обещават по-добро бъдеще на избирателите. Тези обещания преди парламентарните избори на 12 май изглеждат смешни на фона на размера на разрушенията във втория по големина град на Ирак.


"Ирак напредва", уверява афишът на кандидата Лаит Ахмад Хасан, на който той е облечен в костюм с вратовръзка. Той е от изборната листа на "Алианс на победата" на премиера Хайдер ал Абади. "Нека продължим градивния процес и осигурим добруването на хората", гласи този на негов конкурент на име Фарес Шайх Садик от "Кюрдски алианс".


Близо десет месеца след края на нечувано жестока война, водена по улиците на града, в която в крайна сметка джихадистите от групировката "Ислямска държава" бяха прогонени от своята иракска "столица", Мосул все още тъне в разруха, изпод отломките е пълно с разлагащи се трупове и невзривили се експлозиви.
Спортни, културни или артистични събития, кортежи от надуващи клаксони автомобили, от които се чува музика като на сватбите, раздаване на сладкиши на минувачите. Всичко това е в реда на нещата за 938-те кандидати в провинция Нинава, опитващи се да мобилизират 2.3 милиона избиратели, 80 на сто от които се намират в главния административен център Мосул.


Тази провинция е най-разнородната от етно-религиозна гледна точка. Там живеят араби, кюрди, тюркмени. Там живеят мюсюлмани сунити и шиити, язиди, християни и хора от религиозната общност шабак. Тридесет и четири места ще бъдат разпределени от вота, от които три са запазени за малцинства съгласно квотните правила.


Национален дълг


Избирателите обаче са много разделени по въпросите дали има смисъл да гласуват и за кого.


Абу Файез чака от часове да получи избирателната си карта в училището "Бадр ал-Кубра", защото е решил да гласува. "След освобождаването на Мосул е национален дълг да се гласува, за да може животът ни да се промени. Не бива да постъпваме както при предишни гласувания, когато избирателите се възползваха от неработния ден да отидат на почивка в Кюрдистан, Багдад или в Турция", уверява механикът, чиито ръце и панталони са изцапани с машинно масло.


"Трябва да изберем хора, които действително да ни представляват и да ни издействат компенсации за материалните и моралните щети, които понесохме", добавя 41-годишният мъж.


След нахлуването през 2003 г. на водената от САЩ коалиция градът, чието население е предимно сунитско, с кюрдско и християнско малцинство, стана крепост на "Ал Каида" и бастион на привърженици на сваления от власт диктатор Саддам Хюсеин.


На изборите през 2014 г., малко преди превземането на града от "Ислямска държава", едва 50 процента от жителите се явиха пред урните, страхувайки се от отправяните от джихадистите заплахи.


Амар Раад няма да отиде да гласува. "Отидох да си взема избирателната карта, за да не я използва някой неправомерно, но ще я унищожа. Отказах 75 000 иракски динара (62 долара), предложени ми от един от кандидатите, за да гласувам за него. Никой не ми вдъхва доверие", обяснява 27-годишният безработен човек пред полуразрушения си дом.


Това недоверие към политиците е осезаемо, защото мнозина смятат, че когато "Ислямска държава" е превзела града през 2014 г., те просто са се изплашили и са си плюли на петите.


Нови съюзи


"Ще гласувам, но само за да прогоня корумпираните и старите лица, които нищо не направиха през годините", казва Абу Ахмад, 55-годишен пенсионер.


Признак за разместване на пластовете в провинция Нинава е, че 75 процента от кандидатите са новобранци и традиционните сунитски партии промениха имената си, за да не бъдат свързвани с миналото.


"Има опасност от политическо земетресение, което да разтърси провинцията", уверява политическият анализатор Хамед Али. "Новите съюзи, подкрепяни от силите за сигурност на терен, ще наложат нова действителност, която ще даде отражение върху изборите и ще промени политическата ситуация в провинцията", добавя той.


Победата над "Ислямска държава" в действителност бе постигната от армията с помощта на паравоенните сили "Хашд аш шааби", създадени по призив на шиитския духовен водач аятолах Али ал Систани. Те продължават да имат добри позиции на терен.


Според Фарах Сарадж, досегашен народен представител в местния парламент от листата на светското движение "Национален алианс", ръководен от вицепрезидента Аяд Алауи, "милициите са вездесъщи в провинцията и контролират сигурността, което облагодетелства свързаните с тях партии".


Иначе, подчертава тя, резултатът от вота може да бъде фалшифициран, "защото само 20 процента от разселените са се върнали в Мосул, а имената на хиляди мъченици и изчезнали все още са в избирателните списъци, както и тези на много членове на "Ислямска държава", избягали от страната. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK