Трябва да наваксате пропуснатите разходи за отбрана, призова зам. генералният секретар на НАТО

Трябва да наваксате пропуснатите разходи за отбрана, призова зам. генералният секретар на НАТО

© Георги Кожухаров"Днес вече сме излезли от икономическата криза и макар финансовите министерства в страните - членки на НАТО, да имат различни приоритети, сега е моментът всички да обърнат внимание на изискванията, поставяни от заплахите, пред които сме изправени. Трябва да наваксате изгубеното време."


Това заяви в интервю за "Дневник" Роуз Готемюлър, зам. генерален секретар на НАТО, която бе в София през последните дни за срещи на най-високо ниво с българското държавно ръководство и да присъства на неформалния съвет на министрите на отбраната на ЕС.


Тя е била вече в България като помощник държавен секретар на САЩ, но това е първата ѝ визита като най-високопоставения американец в политическото ръководство на алианса. По повод времето, изминало от януари 2017 г. - първото посещение на президента Румен Радев в централата на НАТО - без двустранни контакти с алианса на най-високо ниво, Готемюлър припомни, че през миналото лято той участва на срещата на върха в новата централа на алианса. Все пак бихме предпочели да има по-чести двустранни контакти с България на ниво държавен глава и министри на отбраната и външните работи, добави тя.
В разговора попитахме Готемюлър за изискването за увеличаване на разходите за отбрана и доколко това е свързано с настояването на новата администрация във Вашингтон. "Не, въпросът за увеличаване на разходите за отбрана предшества идването на президента Доналд Тръмп в Белия дом", отвърна тя.


"Преломната година бе 2014, когато руснаците завзеха Крим и дестабилизираха Източна Украйна. Хората забравиха, че в това бе и годината, в която "Ислямска държава" превзе Мосул в Ирак. Наблюдавахме засилване на насилието и нестабилността и осъзнахме, че трябва да се заемем с още една битка. Фокусът не е само върху колективната отбрана, но и върху способността да разпространяваме стабилност и да се борим с тероризма. Всичко това подейства като аларма, като сигнал за пробуждане и на срещата на върха в Уелс бяха поети ангажименти страните членки да се движат към разходи за отбрана в размер на 2% от БВП и 20% от тях да се влагат в нов капацитет и възможности."


Готемюлър потвърди, че този въпрос е обсъждан от нея в София. "Изразих благодарност, че българското правителство представи план да постигне този праг към 2024 г. Защото наистина от Вашингтон непрекъснато чуваме настоявания страните да имат такива планове за увеличаване на инвестициите в отбрана."


Трябва да наваксате пропуснатите разходи за отбрана, призова зам. генералният секретар на НАТО

© Георги Кожухаров


Запитана за факта, че България е най-бедната страна в ЕС и заделянето на повече средства за отбрана не се посреща с ентусиазъм от управляващите, тя повтори, че "България постъпи правилно, като изработи план, и това е много, много важна крачка".


"Подготвяйки са за гостуването му, прочетох, че вашият БВП расте и това е нещо много добро. Икономиката расте, безработицата намаля силно и въпросът е - а той важи за всички страни от НАТО - че през 2008 - 2013 г. всички бяхме в плен на световната рецесия. Както в Европа, така и в Северна Америка съюзниците трябваше да отговорят на въпроса за какво да отидат намалелите средства - за пенсии, здравеопазване, образование или за отбрана. Но сега е моментът да наваксате изгубеното време."


Понеже водихме разговора в самото навечерие на 6 май, помолих Роуз Готемюлър да каже няколко думи за мъжете и жените в униформа в българската армия. "Честно ще ви кажа, че когато говорим за българските войски в централата на НАТО, често се чуват много добри оценки за вашите военни. Сред всички страни от НАТО вие сте девети по дял на жените сред служителите в отбранителните сили. Това е нещо много, много хубаво, имайки предвид, че започнахте по-късно от други държави с този процес."


Тя напомни също за много добре обучените български военни, включително спецчасти, доказали стойността си в Афганистан и на други места като Косово и Украйна.


"Ние сме алианс на 29 демокрации, защитаващи хората, но и принципите си. Това е една от най-важните задачи пред НАТО - да брани международното върховенство на закона и принципи като този на суверенитета и териториалната цялост, нуждаещи се, за съжаление, от специална защита в наши дни."


Пълният текст на интервюто с Роуз Готемюлър може да прочетете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK