България е в застой, смятат германски инвеститори

България е в застой, смятат германски инвеститори


Звучи като виц: България изнася повече стоки и услуги за Германия, отколкото внася от нея. В цялата история на двустранните търговски отношения това се случва за трети път - след 1942 и 2013 г. Но има и лоша новина, разказва "Дойче веле" в статията "Германски инвеститори: "България е в застой".


Първо добрата новина: условията за правене на бизнес в България не са се влошили през 2017 година. Но в същото време няма и никакво подобрение, гласи лошата новина. Този извод правят участниците в традиционната анкета сред германските инвеститори.


На фона на достигнатия през миналата година рекорд в търговския обмен за 7,5 млрд. евро нагласите на германските фирми за преки инвестиции в българската икономика не са никак оптимистични. През 2017-а те са били около 130 милиона евро, което ги задържа на нивото на санитарния минимум. За сравнение - през 2008-а година преките германски инвестиции в българската икономика са били 6 пъти повече.
Но и това е някакъв успех на фона на постигнатия през 2011-а и 2014-а отрицателен баланс, казва шефът на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев. "Независимо от застоя, през миналата година германските капиталовложения са създали нови 55 хил. работни места в българската икономика", допълва той.


Какво отблъсква инвеститорите?


Растящият дефицит на работна ръка и особено на подготвени специалисти, корупцията, слабата правна система и непрозрачността на обществените поръчки са основните причини за апатията на германския бизнес по отношение на България, сочат изводите от ежегодното допитване до германските предприемачи в 15 страни от Централна и Югоизточна Европа. Малко повече от половината участници в анкетата оценяват средата за правене на бизнес в България като задоволителна, а 44% вярват, че тя ще се подобри.


Най-сериозната пречка е липсата на кадри - близо 2/3 от германските инвеститори оценяват проблема като много остър в България. Той се усложнява още повече от лошото качество на българското висше образование - по този показател България е последна от всичките 15 страни в анкетата.


Близо три четвърти от анкетираните не са доволни от напредъка в борбата с корупцията и общата престъпност в България. По този показател България стои по-зле дори и от страни като Албания и Македония. Същото се отнася и за показателя прозрачност на обществените поръчки. По отношение на правната сигурност и върховенството на закона България е оценена на 10-о място в региона. Доволни от българската администрация са едва 17% от германските инвеститори. За сравнение - близо 2/3 от германските фирми в Естония са много доволни или доволни от работата на държавния апарат.


Какво ги привлича в България?


Ниското ниво на заплатите и десетпроцентовата данъчна тежест се оценяват от германските фирми като най-атрактивните предпоставки за нови инвестиции в България. Единствено Албания предлага още по-ниски разходи за жив труд сред 15-те страни от ежегодното допитване.


Несъмнено българското еврочленство е сред най-силните конкурентни фактори за привличането на нови капиталовложения - това се признава от 83% от германските инвеститори в страната. Близо половината (48 %) от тях се изказват в полза на въвеждането на еврото, а 36% са против.


И още няколко числа: 88% от установилите се в България германски фирми биха инвестирали отново в нейното стопанство - с 2 процента по-малко, отколкото преди 1 година; всеки втори от тях смята, че България е в застой, а подобрение очакват 44% от германските инвеститори.

Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 749 Неутрално


  Е как да няма криза с кадрите, като от една страна изчезваме като нация, а от друга университетите ни не знаят на кой свят се намират и бълват психолози, филолози,юристи,бизнес администратори ,счетоводители и всякаква друга тиня която после реве, че не може да си намери работа, а същите тези университети не могат да изкарат един читав инженер на пазара на труда.....

 2. 2 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 980 Весело

  Важно е да има стабилност...

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Не е застой а стЪбилност бе, простаци стиснати! Баце всичко прави за вас - вие само се оплаквате...

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  До коментар [#1] от "praseta_mezeta":

  Не знам дали не е измислица, но чух, че през миналата, в СУ са се дипломирали шест машиностроителни инженера.

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  До коментар [#1] от "praseta_mezeta":

  Не знам дали не е измислица, но чух, че през миналата, в СУ са се дипломирали шест машиностроителни инженера.

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Е как да няма криза с кадрите, като от една страна изчезваме като нация, а от друга университетите ни не знаят на кой свят се намират и бълват психолози, филолози,юристи,бизнес администратори ,счетоводители и всякаква друга тиня която после реве, че не може да си намери работа, а същите тези университети не могат да изкарат един читав инженер на пазара на труда.....
  —цитат от коментар 1 на praseta_mezeta


  Не е вярно.кадри има.Ама немците искат да плащат мизерни заплати.Мой близък работи в немски завод за 570 лв на месец.Естествено ,че при такива заплати кадри няма да намерят.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Как така, ве? Баце веке десет години непрекъснато бележи растеж след растеж. Много са капризни тез немски инвеститори.

  Колкото до ниската цена на труда и плоския данък - това трябва окончателно да се промени, ако искаме да остане каквато и да е работна ръка у нас. Иначе ще си живеем в либералната мизерия и упадък.

 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Любопитно

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  От кой пък факултет са се дипломирали тези инженери в СУ?

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Неутрално

  Да инвестират в Китай, тогава.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":


  Братовчеда преди няколко години като беше първи курс там в математическия факултет сподели че от поток 140 човека във втори курс са преминали под 60. Не се учудвам ако са завършили само няколко от тях четвърти.

 11. 11 Профил на lxg02562512
  lxg02562512
  Рейтинг: 8 Весело

  Хубаво е че така ни осведомявате, но ако може и с превод, че некой може да не разбере за какво става въпрос. Недоволството им от корупцията винаги върви с недоволство от нагласени обществени поръчки. Големата им болка не е че некой им искал пари за нещо - не им искат - с пръст не ги закача администрацията, а че не могат да се наредят и те на трапезата и да блажат от обществените поръчки. Те си имат други лостове - с лобиране от посланици и др. дипломати, но пустата корупция винаги облагодетелства местни фирми. Ех мъка, мъка немска.

  Под "липсата на кадри" да се разбира "липса на нископлатени кадри". Много лесно и бързо им се решава проблема с липсата на кадри само с увеличаване на заплатите, дори не до средноевропейски нива, а до това в страни като Чехия, Словакия и Словения, но те не искат просто кадри, а кадри за без пари. Малко им е че данъците са символични, че имат много по-ниски разходи за наеми, за земя на която да строят фабрики, за ток, газ, вода и пр. Не им се свиди да вдигнат заплатите, искат държавата да им обучава роми за да им работят, българите е ясно че отдавна са се насочили към чужбина.

 12. 12 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#1] от "praseta_mezeta":

  Немските инвеститори да почнат да дават по-нормални заплати,и няма да имат недостиг на кадри.С 500 лева само общаци със осми клас може да привлечеш.Да не говорим за срамотата да ни продават ментета-със етикет на Нивеа или Ариел,ама с качеството на Тройной и Веро.

 13. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Много ясно, че липсват квалифицирани кадри. Повечето способни български деца заминават да учат в германските университети и не се връщат в България.

 14. 15 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#6] от "ofh26561639":


  В моя сектор (ИТ) кадри няма, търсим хора за нов проект от септември миналата година, трябват ни 5, с нечовешки мъки до момента сме назначили 3ма, буквално само с желание за работа и нула знания , сега си ги обучаваме. Фирмата ми дава над средните заплати за сектора, както съм споделял и в други коментари, 1/3 от тима са чужденци, и освен румънци македонци албанци и други балкански съседи, имаме италианец, 2ма чехи, англичанин, унгарка (над 15 чужденеца тотално) , тоест заплатите в сектора в България догонват вече средноевропейските.

  За заводи и заплати от 570 лева нямам наблюдения и не мога да дам мнение.

 15. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  В България корупция кайне. Нихтверщейн????? Баце каза, че щом няма осъдени за корупция значи корупция няма. НЯМА!!!!! Даже и в съдебната система няма корупция. Честно.
  Оф, не успях да убедя себе си, пък камо ли немците

 16. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "Фирмата ми дава над средните заплати за сектора"

  Разбира се, читавите български програмисти предпочитат средните заплати в Катар, примерно.

 17. 18 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  До коментар [#17] от "palav_nik":

  Специално програмисти има в София. И заплатите им са като европейските. Има и добре работещи софтуерни фирми с много добри продукти.

 18. 19 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Как бе, ей сега като пуснат младоската кметица да тръгне по улицата остригана и гола, и корупцията ще се оправи.
  А относно висшето, гледах оня ден световната класация--не влиза в първата хиледарка. Софийския е на първо място в БГ, и на 1946-то място в света.
  https://www.4icu.org/reviews/481.htm
  В рамките на България, НБУ е на второ място, а в света--три хилядно.
  https://www.4icu.org/reviews/479.htm
  Пред България има дори малазийски и казахстански университети.
  А държави с по-малко от нас население, като Финландия и Ирландия, са си супер напред, така че не е до население а до инвестиции и манталитет.
  До ден днешен за старите ушанки няма по-добър университет от софийския, и в България е така, но извън нашия гьол е по-зле отколкото евтин университет в Небраска примерно.

 19. 20 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Е, поне за разлика от Небраска, няма да дойде депресиран реднек да разстреля 2-3 курса с автомат, да чукнем на дърво, така че това си е стабилен плюс за маркетинга.

 20. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  Нито миналата година, нито за последните 100 и колкото години съществува, в СУ не се е дипломирал нито един машинен инжинер защото няма така специалност. Инжинери се обучават в техническите университети като ТУ-София. И там завършват доста хора макар че точно машинното инжинерство не е особенно желана специалност.

 21. 22 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 713 Разстроено

  Последни статистически проучвания. 3% от хората са на мнение, че страната върви в правилна посока, 7% мислят, че движението е в погрешна посока. Останалите 90 % са убедени, че нстраната отдавна е СПРЯЛА да се движи...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 22. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#6] от "ofh26561639":

  Брех, къде са тия хора дето бачкат за 570лв. Магазините в софия се избиват за продавачи за 1000+ чисти с пълкни осогуровки, позната сервитьорка прави 1500 и не и се работи по това дето го е учила, дори най-криворъкия майстор не се помръдва за под 2000.

 23. 24 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Отчайващо!
  Последни дори измежду балканските страни.
  Последни във ... абсолютно всичко!

  Прегледах коментарите - матряла вини западняците!
  Не управниците и нагласяният вече 10 години за баш-управник потомствен комуняга Бойко Борисов, а западняците.
  Малко пари давали.

  Хората казват - университетите ви не струват, съдебната система - хептен, ма матряла си блее - пари ми дай!

  Прочее - чий го дири другарят Бойко Борисов в Атон?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 24. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "ofh26561639":В моя сектор (ИТ) кадри няма, търсим хора за нов проект от септември миналата година, трябват ни 5, с нечовешки мъки до момента сме назначили 3ма, буквално само с желание за работа и нула знания , сега си ги обучаваме. Фирмата ми дава над средните заплати за сектора, както съм споделял и в други коментари, 1/3 от тима са чужденци, и освен румънци македонци албанци и други балкански съседи, имаме италианец, 2ма чехи, англичанин, унгарка (над 15 чужденеца тотално) , тоест заплатите в сектора в България догонват вече средноевропейските.За заводи и заплати от 570 лева нямам наблюдения и не мога да дам мнение.
  —цитат от коментар 15 на praseta_mezeta


  Знаем за Ай ти сектора.Ама не всички сме достатъчно умни да сме Ай ти.И останалите ни трябват пари,за да живеем.

 25. 26 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":Нито миналата година, нито за последните 100 и колкото години съществува, в СУ не се е дипломирал нито един машинен инжинер защото няма така специалност. Инжинери се обучават в техническите университети като ТУ-София. И там завършват доста хора макар че точно машинното инжинерство не е особенно желана специалност.
  —цитат от коментар 21 на m17


  То и лекарите се пръкваха в МА, ама СУ откри и тази специалност.

 26. 27 Профил на lxg02562512
  lxg02562512
  Рейтинг: 8 Неутрално

  тоест заплатите в сектора в България догонват вече средноевропейските
  —цитат от коментар 15 на praseta_mezeta


  Средноевропейските ама от сектора или средноевропейските изобщо от всички сектори? Защото разликата е съществена. Нищо не догонват, защото данъците у нас са ниски. Ако им сложат и средноевропейски данъци картинката става по-различна. А без високи данъци нема как да се изгради развита държава.

 27. 28 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "ofh26561639":Брех, къде са тия хора дето бачкат за 570лв. Магазините в софия се избиват за продавачи за 1000+ чисти с пълкни осогуровки, позната сервитьорка прави 1500 и не и се работи по това дето го е учила, дори най-криворъкия майстор не се помръдва за под 2000.
  —цитат от коментар 23 на m17


  София не е цяла България.Заводът ,за който говоря се нарича"Костал" в Пазарджик.а и в другите части на страната заплатите не са различни.Това че софиянци сте хванали Господ за шлифера,не означава,че другаде не мизерстват.

 28. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#10] от "praseta_mezeta":

  И кое е лошото на това ?. Това е нормална практика навсякъде по света, все пак не може да очакваш на 19 всеки да си е планирал живота до последния детайл. Влиза с някаква идея, оказва се че математиката/информатиката/правото./... не е за него, ученето му идва множко, живее му се докато е млад и всякакви други аргументи. Отделно образованието в България често е самоцел, познавам няколко доста талантливи програмисти които така и не завършиха. То и Бил Гейтс е зарязал университета пък ето, оправил се е в живота.

 29. 30 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#23] от "m17":

  в провинцията,България не е само феодала на фъндъкова;)

 30. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Това е един доста тревожен резултат...
  И отличен за Пеевски и Сие.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 32 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Растящият дефицит на работна ръка и особено на подготвени специалисти, корупцията, слабата правна система и непрозрачността на обществените поръчки са основните причини за апатията на германския бизнес по отношение на България"

  Тези проблеми ги дъвчем от доста време, но от кабинетите на ББ повече и не може да се очаква, поради липсата на реформи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 32. 33 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1150 Весело

  До коментар [#2] от "alchemist":Ми то застоя...си е стабилност от където и да го погледнеш...

 33. 34 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#19] от "patilanskomeze":

  Не подценавай Малайзия! Иначе там имат ислямски космически институт, който се е пройзнесъл как трябва да се молиш към Мека като си в космоса...

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 34. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  Ниски за заплатите на тези, които са с ниска или никаква квалификация! Че образователната система няма никаква връзка с реалната икономика, е без съмнение! Тук е ролята на държавата! Но на никого те му се занимава, защото резултат би се видял след не по-малко от 15 години.

 35. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ниски за заплатите на тези, които са с ниска или никаква квалификация! Че образователната система няма никаква връзка с реалната икономика, е без съмнение! Тук е ролята на държавата! Но на никого те му се занимава, защото резултат би се видял след не по-малко от 15 години.
  —цитат от коментар 35 на vassilun


  Значи населеното място няма никакво значение?А само квалификацията била важна.Бихте ли ми обяснили тогава защо една сервитьорка в София везма двойно по-висока заплата от учителка в езикова гимназия в провинциален град?Едната може да няма и средно образование,а другата е завършила висше образование плюс специализация.

 36. 37 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":

  В София.В провинцията не е точно така.

 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  На фона на падението по другите места, застоя си е добра новина :)

 39. 40 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  "Не знам дали не е измислица, но чух, че през миналата, в СУ са се дипломирали шест машиностроителни инженера."

  СУ?... както в СУ "Св. Кл. Охридски"? Защо бихте очаквали той да произведе един дори инженер?! ... освен, може би "инженер-физик".

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 40. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "b_52_strato":Борисов е в Атон,защото се открива крило на манастир,което е ремонтирано с пимощта на българската държава.Манастира носи името на Свери Георги,затова и откриването е днес.Разбирсе,Дневник от плювни,няма място за новини.
  —цитат от коментар 38 на yanne


  Той хубаво мисли за манастири,ама да вземе да помисли и за раждаемостта,защото 2017г беше с най-ниска раждаемост от Съединението през 1885г насам,а 2018г се очертава направо катастрофална раждаемост.Накраоя в България няма да останат хора ,които да посещават манастирите или да карат по пътищата.Не че и там се е много забързал да ги прави.

 41. 42 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Неутрално

  България в застой?
  А, не!
  Я попитайте новият Бай Тошо!

  Да разлая троловете!!
 42. 43 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":

  Населеното място има значение само за хора с ниска квалификация (сервитьорки)! Заплатите на държавните служители (учители) са друга бира! Един квалифициран стругар, ако търси добреплатена работа в Горно нанадолнище, си е негов проблем.

 43. 44 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Корупция, престъпност, липса на кадри. Казали са го високо и ясно! Дали има кой да ги чуе, и да реагира? На мен ми звучи като повод за спешна реакция. Дали политическия ни елит осъзнава че България отблъсва инвеститори със славата си на корумпирана и престъпна страна без кадри? Със сигурност го осънава. Дали им пука? Съмнявам се.

 44. 45 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мусаши":Населеното място има значение само за хора с ниска квалификация (сервитьорки)! Заплатите на държавните служители (учители) са друга бира! Един квалифициран стругар, ако търси добреплатена работа в Горно нанадолнище, си е негов проблем.
  —цитат от коментар 43 на vassilun


  Ами не е само до държавните служители.Служител на Билла в София получава двойно по-висока заплата от такъв в провинциален град..Дори и по-голяма е разликата.Имам познат в "Мосю Бриколаж" в Пловдив,който получава двойно по-ниска заплата от такъв в София.Същоот се отнася и до служители в представителството на"Ауди".
  Така че населеното място има голямо значение.Вие какво-предлагате всички да се преместим в София ли?

 45. 46 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Немците, значи, искат да оптимизират печалбата си по най-елементарния начин: Да плащат ниски данъци и ниски заплати ("привлича (ги) ниското ниво на заплатите и десетпроцентовата данъчна тежест") и да НЕ плащат подкупи или за охрана ("не са доволни от напредъка в борбата с корупцията и общата престъпност"). Или както казват в наше село: "искат с, пардон, пръдня боя да правят" ... Viel Glück!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 46. 47 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  Вероятно сте от Пловдив и ще Ви дам така да се каже "местен" пример. Брат ми е със средно (дори не специално) образование. Завърши електротехник в онова СТПУ "Малчика". Работи от завършването си (около 30 години) в стъкларския завод (май още се казва "Дружба", но не съм сигурен). Заплатата му е малко над 1500 лева с пълни осигуровки. Живее в собствено жилище и никак не се оплаква.

 47. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Любопитно

  До коментар [#45] от "Мусаши":

  Съгласен съм, че заплащането за една и съща работа в София и провинцияна е различно. Но не смянате ли, че това е нормално? Разходите на човек в София и провинцията еднакви ли са? Дали заплатите в Лондон и Кардиф (Барселона и Хихон, Париж и Метц, Мюнхен и Саарбрюкен) са еднакви?

 48. 49 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  "Звучи като виц: България изнася повече стоки и услуги за Германия, отколкото внася от нея."

  И изглежда да е. Според НСИ общият ни търговски баланс за април е -471.2м лева. Няма разбивка по страни, но като се има впредвид, че Германия е най-големият ни търговски партньор, звучи малко вероятно общият да е един голям минус, а специфично с Германия да е плюс.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 49. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":Съгласен съм, че заплащането за една и съща работа в София и провинцияна е различно. Но не смянате ли, че това е нормално? Разходите на човек в София и провинцията еднакви ли са? Дали заплатите в Лондон и Кардиф (Барселона и Хихон, Париж и Метц, Мюнхен и Саарбрюкен) са еднакви?
  —цитат от коментар 48 на vassilun


  И какви точно са по-високите разходи в София,изключвайки наема и цените на жилищата?Тока ли е по-скъп,водата ли,интернета ли,кабелната,телефона,горивото или цените в големите хранителни магазини?Само за пример-1 кг метан/метанът се продава на килограм/ в София струва 1,19 лева и 1,44 лв в Пловдив.

 50. 51 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мусаши":Вероятно сте от Пловдив и ще Ви дам така да се каже "местен" пример. Брат ми е със средно (дори не специално) образование. Завърши електротехник в онова СТПУ "Малчика". Работи от завършването си (около 30 години) в стъкларския завод (май още се казва "Дружба", но не съм сигурен). Заплатата му е малко над 1500 лева с пълни осигуровки. Живее в собствено жилище и никак не се оплаква.
  —цитат от коментар 47 на vassilun


  Браво на него.Ама не всички в Пловдив получават такива заплати.Това по никакъв начин не опровергава тезата ми,че е много по-важно населеното място,отколкото образованието.В провинцията,изключвайки Пловдив и Варна,каквото и образование да имаш висока заплата няма да видиш.В София дори и неграмотен да си, получаваш добра заплата.
  И какво да правят хората,които не живеят в трите големи града ?да мигрират в София всичките ли?

 51. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мусаши":

  Дори едно кафе в София е по-скъпо от кафе в същия тип кафене в Свищов, например! Отговорете на другия ми въпрос: "Заплатите в Кауфланд / Лидл / Алди в Мюнхен и Саарбрюкен еднакви ли са?

 52. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#49] от "Gretel":

  Отрицателният ни търговски баланс (макар и нисък) идва най-вече от вноса на газ и петрол. Познайте с коя страна имаме най-голям отрицателен баланс!

 53. 54 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мусаши":

  След като мислите, че образование (квалификация) е по-маловажно от населеното място, аз нямам аргументи да споря с Вас! Бъдете здрав!

 54. 55 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мусаши":След като мислите, че образование (квалификация) е по-маловажно от населеното място, аз нямам аргументи да споря с Вас! Бъдете здрав!
  —цитат от коментар 54 на vassilun


  Не е маловажно образованието,но целият спор започна заради ваш коментар,че образованите хора били добре платени.И ви доказвам ,че не е така.И образованите хора извън София,Пловдив и Варна,рядко си намират добре платена работа.

 55. 56 Профил на Kancho Dedov
  Kancho Dedov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#49] от "Gretel":

  Дарлинг,
  Случайничко не споменаваме данък Лук и Газпром.
  И щом има дефицит, значи Германия е виновна, а пидораша е непричем.

 56. 57 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мусаши":Дори едно кафе в София е по-скъпо от кафе в същия тип кафене в Свищов, например! Отговорете на другия ми въпрос: "Заплатите в Кауфланд / Лидл / Алди в Мюнхен и Саарбрюкен еднакви ли са?
  —цитат от коментар 52 на vassilun


  И колко кафета се пият месечно?Няма ли в София кафе автомати?Последният път като бях там имаше.
  Истината е,че София още от комунизма е галеното дете на държавата.Другите се оправят както могат.Еврофондовете се използват преимуществено за метро,а важни пътища не се строят или ремонтират.Парното в София постоянно се субсидира.Уж софиянци са за пазарна икономика,пък ползват комунситически приоми-субсидира се губещо държавно учреждение.

 57. 58 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мусаши":

  Че положението в България е изкривено, заради доминацията на София е безспорно! Моята основна теза е, че образован и квалифициран човек има много по-голяма вероятност да си намери прилично планена работа от необразован човек!

 58. 59 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мусаши":

  медиците също са най платени в София , но по малките градове без мед университет ,докторите са малко и изкарват огромни пари ,за разлика от софиянци .

 59. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мусаши":Че положението в България е изкривено, заради доминацията на София е безспорно! Моята основна теза е, че образован и квалифициран човек има много по-голяма вероятност да си намери прилично планена работа от необразован човек!
  —цитат от коментар 58 на vassilun


  Така е ,но в предшният коментар казахте,че били ниски заплатите само на хората с ниска квалификация.А не е така-има високо образовани хора с ниски заплати и обратно.Важно е не само образованието,а и къде живееш.В София дори и най-ниско квалифицираният може да си намери работа на 100 места.Има градове,където и с високо образование не можеш да намериш добре платена работа.

 60. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мусаши":медиците също са най платени в София , но по малките градове без мед университет ,докторите са малко и изкарват огромни пари ,за разлика от софиянци .
  —цитат от коментар 59 на edin drug


  Не навсякъде лекарите са малко.Пазарджик е с население 65 хиляди души,а има 5 болници.

 61. 62 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#53] от "vassilun":

  "Отрицателният ни търговски баланс (макар и нисък) идва най-вече от вноса на газ и петрол. Познайте с коя страна имаме най-голям отрицателен баланс!"

  Е, Вие май нарочно ми задавате лесни въпроси. Бих отговорила "русия" само на базата на страстите в този форум. Но ми стана интересно каква е Българската индустрия и погледна в интернет.
  България изнася най-много (рафинирани) нефтопродукти и мед и тъй като нямам спомен от географията като ученичка страната ни да има големи залежи от тези, то вероятно ги внасяте. Най-големият производител медна руда и голям - на нефт е Русия и съм сигурна, че някой от форума би ни светнал кои точно олигарси ни ги продават. Сега, за да има нег. баланс с Русия, то би трябвало износът ни натам да е по-малък, дали защото не ни искат продукцията (едва ли), или не произвеждате нещо за продан или защото не искате да помагате на Путин да е на власт ... може би Вие знаете кое е.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 62. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мусаши":

  Образованите хора са добре платени. За съжаление, има и доста хора с дипломи, които се водят образовани, но са тотално неадекватни. В учителската професия е пълно с такива.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 64 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#24] от "b_52_strato":Борисов е в Атон,защото се открива крило на манастир,което е ремонтирано с пимощта на българската държава.Манастира носи името на Свери Георги,затова и откриването е днес.Разбирсе,Дневник от плювни,няма място за новини.
  —цитат от коментар 38 на yanne

  Боцата е в Атон, защото на парада нямаше да му козируват на него българи и македноци.


 64. 65 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#56] от "Kancho Dedov":

  "Случайничко не споменаваме данък Лук и Газпром.
  И щом има дефицит, значи Германия е виновна, а пидораша е непричем."

  Предполагам, че влагате някакъв особен смисъл в думата "данък" щото данък ни се продава ни купува, поне не в смисъла на търговските взаимоотношения между 2 страни.

  А ако наистина трябва да се търси "виновник"за дефицита (което по начало е странно), то това е структурата на местната икономика, Българската която повече купува и по-малко може да продаде, а не на някой търговски партньор.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 65. 66 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мусаши":

  Мобилност! Хората в САЩ, например се местят от град в друг много често!

 66. 67 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#62] от "Gretel":

  За износа на рафинирана мед е ясно - имаме богато находище и немски концесионер с високи технологии и know how . За рафинираните нефтопродукти също е ясно - имаме една рафинерия в Бургас, която от деня на приватизацията не е платила и 1 лев данък печалба! Сигурно е световен рекорд! Петролна рафинерия да работи почти 30 години на загуба! Но пък директорът на тази рафинерия умее да играе белот и да пада от силния на деня!

 67. 68 Профил на lxg02562512
  lxg02562512
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "vassilun":

  Всички да се струпат в София ли бе гений? Американците затова са и толкова асоциални и изперкват, от много местене не могат да пуснат корени, отчуждават се от приятели, роднини, съседи и пр.

 68. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  За политиците, които управляват тези проблеми не съществуват. Борисов даже не подозира за тях.

 69. 70 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#67] от "vassilun":

  само 1/3 от медта е от местна българска руда.

  останалите 2/3 са вносен концентрат от цял свят през пристанище Бургас и подбалкансата железница. Поради тази причина Аурубис е най-големият ж.п. ползвател в България.

 70. 71 Профил на lxg02562512
  lxg02562512
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отрицателният ни търговски баланс (макар и нисък) идва най-вече от вноса на газ и петрол. Познайте с коя страна имаме най-голям отрицателен баланс!
  —цитат от коментар 53 на vassilun


  Пълни глупости, всички в Европа с 1-2 изключения внасят петрол и газ, това са суровини и по-големия им внос е признак на силна икономика. Разликата е, че развитите страни изнасят готова продукция, а ние пак изнасяме суровини. Нема нищо по-логично от това да си с отрицателен търговски баланс с големите износителки на суровини, нема и нищо лошо, защото балансът спрямо конкретна държава е с нулево значение, важен е общия, какво внасяш и какво изнасяш.

 71. 72 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#71] от "lxg02562512":

  България също е и голям износител на преработени горива и масла.

 72. 73 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално


  Германия има огромен отрицателен търг. баланс с Македония (внос €2млрд. , износ €1млрд) , както и с Унгария и Словакия, произвеждащи автомобили, с Русия и Холандия заради внос на прир. газ & горива... и страни като Виетнам и Китай.
  Най-голям положителен баланс има със САЩ (Тръмп точи манарата) и Великобритания.

 73. 74 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#68] от "lxg02562512":

  ОК. За да бъда честен, ще се съглася с Вас. Американците приятели нямат. А съседите си дори не ги познават. Единственото, което ги интересува е РАБОТА. Този начин на живот никак не ми допада и за това си предпочитам България! Живях (работих) в САЩ години. Никога не съм си и помислил да кандидатствам за гражданство. Булката така и не кандиса да дойде (умна булка) и се отказах. Абе, не е просто! Но животът в Европа е много по-приятен от този в САЩ!

 74. 75 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#70] от "Ф.Нинов":

  Ок. Но Аурубис е най-големият български износител! Това лошо ли е?

 75. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Е как да няма криза с кадрите, като от една страна изчезваме като нация, а от друга университетите ни не знаят на кой свят се намират и бълват психолози, филолози,юристи,бизнес администратори ,счетоводители и всякаква друга тиня която после реве, че не може да си намери работа, а същите тези университети не могат да изкарат един читав инженер на пазара на труда.....
  —цитат от коментар 1 на praseta_mezeta

  Бях от читавото поколение инженери , ама един черен наряза заводите
  Сега защо ревете ?! Без заводи и реализация на кадрите ... толкоз

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 77 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Весело

  До коментар [#71] от "lxg02562512":

  Значи сме богата държава. Изнасяме суровини! Като Русия сме! 🤣

 77. 78 Профил на lxg02562512
  lxg02562512
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "Ф.Нинов":

  Ниска добавена стойност. Това е само една идея над обикновените изкопаеми. Като погледнеш износа на България не виждаш европейска държава.

 78. 79 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#75] от "vassilun":

  моето доуточнение се отнасяше за произхода на суровината, който е предимно вносен.

  Аурубис в момента бълва три пъти повече продукция от някогашния неребейски медодобивен комбинат. Дори и един ден цялата руда в света да свърши, Аурубис пак ще продължи да буботи, рециклирайки стар бакър, в което е водещ в световен мащаб.

 79. 80 Профил на lxg02562512
  lxg02562512
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "vassilun":

  Ами то и в София до голема степен вече е така, не си познават комшиите заради високо текучество на преселници/изселници.

 80. 81 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  [quote#50:"Мусаши"][/quote]

  Елементарено е и друго, в София автомобилът е необходимост, тъй като градът е доста по-голям от Пловдив. В Пловдив почти всичко ти е в радиус от 2 км, което реално погледнато означава, че даже автомобил не е и нужен, да не говорим за по-малките градове.

 81. 82 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#76] от "dark'star":

  "Бях от читавото поколение инженери , ама един черен наряза заводите
  Сега защо ревете ?!"

  Нали! Изхвърлиха ни на улицата и с това, без да искат, ни направиха услуга. Аз знам, че съм от читавото поколение, щото на Запад ни ценяха наравно с руските и френските математици. Сега дори аз съм много подозрителна към най-новите.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 82. 83 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#76] от "dark'star":

  "Бях от читавото поколение инженери , ама един черен наряза заводите
  Сега защо ревете ?!"

  Нали! Изхвърлиха ни на улицата и с това, без да искат, ни направиха услуга. Аз знам, че съм от читавото поколение, щото на Запад ни ценяха наравно с руските и френските математици. Сега дори аз съм много подозрителна към най-новите.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 83. 84 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Е как да няма криза с кадрите, като от една страна изчезваме като нация, а от друга университетите ни не знаят на кой свят се намират и бълват психолози, филолози,юристи,бизнес администратори ,счетоводители и всякаква друга тиня която после реве, че не може да си намери работа, а същите тези университети не могат да изкарат един читав инженер на пазара на труда.....
  —цитат от коментар 1 на praseta_mezeta


  Брех, брех, брех! Ще си помисли човек, че само инженери, ако може ИТ инженери, са нужни на едно общество. Аз съм с хуманитарна специалност и без работа не съм останал нито в България, нито в чужбина. Да не би да не трябват филолози в България? Учители, преводачи, дипломати, викаш талаж и баласт така ли? А, счетоводител пък точно без работа не съм виждал на живо, какъв е проблемът да си счетоводител? Добри юристи и психолози също са необходими. Разбирам да кажеш, че в момента да се учи културология или философия е тъпо, но да се хванеш с филолозите и счетоводителите ми се струва странно.

  Колкото германците, казват си го в прав текст, искат ниски данъци и ниски заплати. А, някои мечтатели чакат да дойдели германците за да получават по-високи заплати.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 84. 85 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 637 Любопитно

  До коментар [#1] от "praseta_mezeta":Не знам дали не е измислица, но чух, че през миналата, в СУ са се дипломирали шест машиностроителни инженера.
  —цитат от коментар 4 на atmanpg


  че откога има машиностроене в СУ?

  Марс е изконна Американска територия!
 85. 86 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Значи криво да седим, право да говорим- Борисов трябва да се маха. Има нещо в него и в групата му, което не уйдисва на страната. Още като софийски кмет ми направи впечатление изключителната мърлявост на столицата и многото нерешени проблеми. Явно не може, не знае и не иска да пита. Не искам да мисля, че има някаква друга цел, защото и това е възможно. Но! Непрестанно обвиняваше някого за всичките си гафове и фалове , и това си остана, като негова политика. Няма динамизъм и хайде няма, да има поне стратегия за нещо си. Магистрали-тук-там- дабеше покрил страната с магистрали от край до край- ето ти работа, ето ти работна ръка и инвестиции. Да бе направил електронното правителство и адм. управление да не се тича по 100 гишета. Каза, ще дигна заплатите в образованието да привлека учители. Ами назначи си свои хора, русофили и гласоподователи най вече. Много от преподавателите и в досегашните никакви университети заминават за чужбина, и ми се струва, че се провежда програма по закриване на държавата. Да се избере някй друг, да не е комунист, да не е масон и такива да няма и в МС, да видим какво ще стане, че тук нищо не върви.

 86. 87 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Фирмата "Язаки" е направила за интеграцията на циганите повече отколкото всичките партии и фондации у нас през целия преход. Не им дават много, но поне им създават трудови навици. Става въпрос за почти неграмотни хора.

 87. 88 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":От кой пък факултет са се дипломирали тези инженери в СУ?
  —цитат от коментар 8 на lustmord


  Чак машиностроителни ме съмнява. Макар че с тази дивотия наречена "парите следват ученика" която сътвориха ИПИ вече нищо не ме учудва, всеки е готов да обучава всичко само и само някой лев да докара.

  Но СУ безспорно имат много силна школа за софтуерни специалисти, най-добрите са според мен в това направление. Техническият университет като че ли повече към желязото/хардуера ги влече, не толкова към софтуера.

  Това което ме учудва е, как при тези доста добри за българските условия заплати /3-4,000лв/ няма достатъчно кандидати за софтуерни специалисти и непрекъснато се реве че няма такива? При което според мен програмист се става по-лесно отколкото машинен инженер, фундамента е по-лесен.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 88. 89 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Българите са направени исмекярите на Европа с най-ниските заплати, но и това не е достатъчно германските фирми да инвестират. Въпросът е, защо се чака германски фирми да инвестират? Защо България няма национална отговорна икономическа политика и защо правителството не се занимава със създаването на български бизнеси и разширяването на съществуващите, както Тръмп се занимава? Всеки Божи ден Тръмп е зает с американския бизнес, през ден е на среща с производители, трудови колективи, специалисти от отделни отрасли и пр.
  Правителството на България слугува на европейските глобалисти, те му разрешават да окраде европейските фондове и дейността на правителството се изчерпва.

 89. 90 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Защо България няма национална отговорна икономическа политика и защо правителството не се занимава със създаването на български бизнеси и разширяването на съществуващите, както Тръмп се занимава? Всеки Божи ден Тръмп е зает с американския бизнес, през ден е на среща с производители, трудови колективи, специалисти от отделни отрасли и пр.
  —цитат от коментар 89 на gozambo


  Защото български бизнес НЯМА. Изключенията са много малко и са някакви маломерни фирми.

  Български бизнес няма защото капиталистите ни бяха НАЗНАЧЕНИ. Заради идиотската приватизация при която заводите /по-едрите и печелившите/ се подаряваха на хората с куфарчетата, средните се поемаха от партийната номенклатура а останалата плява от всякакъв боклук чието основно "предимство" беше че са нагли и готови да дават подкупи.

  Е, какво искате от такъв "елит"? Той е добър да краде, да дава и получава подкупи, не да създава и разширява бизнес. За колко от нашите бизнесмени можете да кажете от какво са почнали, какво ново и печелившо са създали? За нито един. А за всеки от световните лидери можете в Интернет да намерите как е започнал в гаража, какво е създал, как се е разширявал. За нашите единствено ще намерите как от неработеща ТЕЦ се печелят 60 милиона. И как една Гинка купува нещо за стотици милиони от което няма дори елементарно понятие.

  От такъв "бизнес" нищо добро не чакайте. Той е захлупил като мъртъв камък националната икономика и под него нищо не може да расте. Само отравя всичко със средата на корупция и некадърност която създава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 90. 91 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  Абе, вие луди ли сте? В София и Пловдив сравнявате разходите за издръжка, а правите изводи за заплати.... С толкова способности за установяване на причинно-следствена връзка дори Баце е много за Премиер.
  Заплатата се определя от пазара на труда. Очевидно в Пловдив равновесието между предлагането на труд и търсенето е на цена, която е смешна за София. Причините могат да бъдат много.
  1. Инвестициите в София са относително повече и съответно търсенето на работна ръка.
  2. Работната ръка е повече в Пловдив.
  3. В София държавните учреждения "отмъкват" работната ръка на бизнеса и цената ѝ нарества.
  ....Много променливи има, но едно е ясно - колко скъп е животът не е от значение. Никой бизнесмен не се интересува от това. Гледат печалбата (има ли сметка), ако не излиза сметката просто не започват бизнес. Цената на доматите или кафето в съответния град изобщо не е от значение...

 91. 92 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 10 Весело

  До коментар [#91] от "puknatastotinka":

  Абсолютно правилно.Не разбирам само защо не се повишават заплатите а се реве ,че нямало специалисти.Очевидно няма пресичане на графиките на търсене и предлагане
  а само рев за роби. И аз търся да купя акции на Гугъл за по лев и петдесет парчето ма няма
  а се скъсвам от търсене.

 92. 93 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 10 Весело

  Общо взето ситуацията не се е променила от късният соц.В сила е правилото:
  Те ни лъжат че ни плащат ,ние ги лъжем ,че работим.
  Накрая всички са излъгани на тази територия.

 93. 94 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#90] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  +++++++
  Същото го говоря от поне 20 години!
  После капитализма бил лош! Ми не, не е, но с комунисти да правиш капитализъм е налудничаво. И обвиняваме Ран и Ът! Няма да забравя какво са си говорили Луканов и Ран!
  - Ама без нас да се прави капитализъм?!
  - Задължително без вас!


  Това оняснява много неща!

 94. 95 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Абе, вие луди ли сте? В София и Пловдив сравнявате разходите за издръжка, а правите изводи за заплати.... С толкова способности за установяване на причинно-следствена връзка дори Баце е много за Премиер.Заплатата се определя от пазара на труда. Очевидно в Пловдив равновесието между предлагането на труд и търсенето е на цена, която е смешна за София. Причините могат да бъдат много.1. Инвестициите в София са относително повече и съответно търсенето на работна ръка.2. Работната ръка е повече в Пловдив.3. В София държавните учреждения "отмъкват" работната ръка на бизнеса и цената ѝ нарества.....Много променливи има, но едно е ясно - колко скъп е животът не е от значение. Никой бизнесмен не се интересува от това. Гледат печалбата (има ли сметка), ако не излиза сметката просто не започват бизнес. Цената на доматите или кафето в съответния град изобщо не е от значение...
  —цитат от коментар 91 на puknatastotinka


  Вие сте принципно прав, колега, но колко е скъп живота ИМА значение също, защото това а фактор филтриращ човек в какви очаквания и каква квалификация е готов да работи за колко. Съответно работодателят в място Х или плаща достатъчно че квалифициран работник от място Х да е готов да работи за него, или изгражда система в която работници от места в които животът е много по-евтин да работят за него, а квалифицирания работник от място Х си седи на помощи за безработни.
  Ако работодателя избира да плати достатъчно на местен кадър това е функционираща икономика, а ако избира да внесе човек от по-евтино място за да плаща по-малко, това е дисфункционална икономика, която хем произвежда ръст, но благосъстоянието стагнира или дори пада, а инфраструктурата загнива, защото заплатите в съответните инситуции са жалки и никой квалифициран човек не отива там.
  Както стана в Британия и САЩ и те решиха да обвинят целия останал свят за това, а не своята икономическа политика.
  Както и у нас ще стане, когато почнем да внасяме работна ръка със занижени очаквания от Украйна, Молдова, Русия, Босна и т.н.
  Поне инфраструктурата ни докато зависи от еврофондове ще е що-годе адекватна. Стане ли на наш личен самотек--тогава вече ще се окаже че каквото сме построили подледните 10 години--това ще го ползваме следващите 70.

 95. 96 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мусаши":Мобилност! Хората в САЩ, например се местят от град в друг много често!
  —цитат от коментар 66 на vassilun


  Разликата със САЩ е,че там заплащането на труда не се различава драстично .А тук прилично заплащане има само в София..по вашата логика всички образовани хора трябва да се изнесем в София.И градът да нарасне тройно като население.С всичките съпътстващи проблеми за ифраструктура,трафик,цени на жилища и така нататък.А останалите градове трябва да ги закрием.
  То тази политика се следва досега от ГРОБ и резултатът е видим-най-висока смъртност в света/заради застаряващото население/,ниска раждаемост,висока емиграция,миграция към София.И така България загива.

 96. 97 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#50:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 81 на T.M.
  Елементарено е и друго, в София автомобилът е необходимост, тъй като градът е доста по-голям от Пловдив. В Пловдив почти всичко ти е в радиус от 2 км, което реално погледнато означава, че даже автомобил не е и нужен, да не говорим за по-малките градове.[/quote]

  Браво.Печелиш награда за най-тъп коментар.Значи в Пловдив не ти трябва кола?И как точно ще закарам сутрин децата на градина и училище,и после да отида на работа?Да се телепортирам ли?Или ако не живееш в самият град,а в околностите,както правят много хора?

 97. 98 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Основната причина за лошото висше образование е така наречената автономия! В почти всеки вуз има мафия, която управлява! Държат се маса преподаватели, които нямат студенти, но пък са членове на академичния съвет и не дават да пипнат с пръст лапачите! Например в ХТМУ има цял металургичен факултет със 7 студента и 40 преподаватели, същата е ситуацията в Техническия Униврситет, в УАСГ и т.н.т. Какви кадри дава библиотекарския университет? Как ще намерят читави преподаватели след като началнаъа заплата на един касиер в Лидъл е 1250 лева, а на един асистент в по-вечето вузове е около 650 лева (почти двойно по-малка).

 98. 99 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Какво ги отблъсква: липсата на обучени кадри
  Какво ги привлича: ниското заплашване

  Абе германци, вие ръчички ли сте?

  Евроатлантида
 99. 100 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Хубаво е че така ни осведомявате, но ако може и с превод, че некой може да не разбере за какво става въпрос. Недоволството им от корупцията винаги върви с недоволство от нагласени обществени поръчки. Големата им болка не е че некой им искал пари за нещо - не им искат - с пръст не ги закача администрацията, а че не могат да се наредят и те на трапезата и да блажат от обществените поръчки. Те си имат други лостове - с лобиране от посланици и др. дипломати, но пустата корупция винаги облагодетелства местни фирми. Ех мъка, мъка немска.Под "липсата на кадри" да се разбира "липса на нископлатени кадри". Много лесно и бързо им се решава проблема с липсата на кадри само с увеличаване на заплатите, дори не до средноевропейски нива, а до това в страни като Чехия, Словакия и Словения, но те не искат просто кадри, а кадри за без пари. Малко им е че данъците са символични, че имат много по-ниски разходи за наеми, за земя на която да строят фабрики, за ток, газ, вода и пр. Не им се свиди да вдигнат заплатите, искат държавата да им обучава роми за да им работят, българите е ясно че отдавна са се насочили към чужбина.
  —цитат от коментар 11 на lxg02562512


  Ами пич, това дето си го написал е съвсем нормално. Хората искат обучени специалисти. Понеже са в Булгаристан знаят, че могат да им плащат малко. Това не е техен проблем, а наш. Защото нашичките мутри така са ги привлекли тук. С обещания за мизерни заплати. Колкото до циганите. Време е нашата "държава" наистина да започне да ги обучава. Друг човешки ресурс нямаме. Бежанци не искаме, значи трябва да се оправяме с тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK