Как и защо в Русия държавата превзе гражданската инициатива "Безсмъртният полк"

Шествие "Безсмъртният полк" на 9 май 2018 г. в София - начело се издига знаме на т.нар. Донецка народна република в Източна Украйна

© Reuters

Шествие "Безсмъртният полк" на 9 май 2018 г. в София - начело се издига знаме на т.нар. Донецка народна република в Източна Украйна"Безсмъртният полк" - една от най-масовите обществени акции в Русия, възникна като гражданска инициатива на трима журналисти в Томск, но бе изтласкана от държавата и в познатия си днес вариант е превзета от специалисти по организиране на масови мероприятия. Според създателите тази промяна е довела до опорочаване на първоначалната идея, разказва разследване на в. "Ведомости".


По данни на МВР преди година само в Москва на улицата с портрети на роднини, загинали във Втората световна война, са излезли 600 000 души. Акцията, начело на която за поредна година застана президентът Владимир Путин с портрет на баща си, вече се провежда в над 60 държави и днес русофилски организации планират да я осъществят на близо 40 места в България.


Истината е, че "Безсмъртният полк" получи държавна подкрепа едва след като инициативата бе пуснала корени в няколко района на Русия. Намесата доведе до появата на общоруско обществено гражданско-патриотично движение с различен генезис, устав, мащаб и координатори. Вместо регионалните доброволци сега масово действат чиновници. На практика в момента в Русия има две такива организации, но историко-общественото движение, от което тръгва всичко, продължава да е с юридическа регистрация в Томск.


Първата идея - поровете в старите албуми
Игор Дмитриев, един от тримата създатели на "доброволческия полк", споделя, че когато са го основавали, изобщо не са си и представяли, че някой ще мине на 9 май през центъра на града с портрет на Сталин или на сепаратисткия лидер от Донбас с прякор "Моторола". "Нашият устав забраняваше подобно нещо, както и комерсиализирането и идеологизирането на движението."


Паметни събирания с портрети на загинали във войната е имало и преди - още от 60-те години на срещи на ветерани. През 1965 г. - първата, когато официално се празнува Денят на победата, в Новосибирск ученици излизат на улицата с портрети на своите бащи, сражавали се на фронта. През 2011 г. Игор Дмитриев, Сергей Лапенков и Сергей Колотовкин, работещи в Томската медиагрупа, решават да проведат такава акция в Томск и да я направят традиционна. За това измислят името "Безсмъртен полк", както и устав, в който изрично се заявява, че няма да има никаква стопанска дейност.


Сега Дмитриев си спомня, че местни бизнесмени искали да продават тениски с емблеми и не разбирали защо "Безсмъртният полк" не се продава в други части на Русия като франчайзинг. Той обяснява, че дори когато обсъждали събиране на пари за отпечатване на портретите, все пак се отказали, защото това нарушавало основния смисъл - хората сами да се сетят за роднините си, да поровят из старите фотоалбуми, да си припомнят историята на семейството. "Това е гражданска инициатива, караща хората да се размърдат, да направят нещо."


Повратната 2014 г.


Тримата инициатори са свързани с телевизионния канал ТВ2, който неотдавна бе закрит от властите след критики срещу управляващите. Виктор Мучник, ръководител на телевизията, си спомня, че през 2013 г. в един от националните вестници се появила статия, поставяща под въпрос с каква цел всъщност се е появила инициативата и няма ли в нея някаква зла умисъл.


По това време в Москва местният координатор Николай Земцов организира първото шествие, преминало без голям интерес. През есента на същата 2013 г. координаторите от 12 района решават все пак да създадат неправителствена организация, за да имат формален повод да бъдат приети от консервативните и подозрителни чиновници. Земцов предложил да привличат и финансиране на шествието в столицата, което му било отказано, а няколко месеца по-късно той е изключен от томския "Безсмъртен полк" като координатор заради системно нарушаване устава на движението. Пътищата му повече не се пресичат с основателите.


Земцов обаче продължава да развива движението в Москва с подкрепата на московските и федералните власти, президентски грантове, денонощна гореща линия... Сега той твърди, че през 2015 г. вече е успял да привлече в шествия около 12 милиона руснаци.


Как и защо в Русия държавата превзе гражданската инициатива "Безсмъртният полк"

© Reuters


Защото е извън контрола на властта


"Тогава стана ясно, че движение, способно да събере милиони хора, ще бъде превзето от властите", спомня си Игор Дмитриев. Спомените му от 2015 г. са, че на повечето места шествията на 9 май действително са преминавали като гражданска инициатива, а властите са поддържали реда, осигурявали са медицински пунктове и т.н.


Но след като начело на московската колона застава Владимир Путин, в министерството на правосъдието е регистрирано общоруско обществено гражданско-политическо движение "Безсмъртният полк на Русия", начело със същия Николай Земцов и актьора Василий Лановой като публично лице.


Мучник коментира, че властта е опитала да преформатира инициативата, както ѝ е удобно, "и я опошли до степен, каквато само тя може да постига". "В момента, в който гражданската инициатива влече в пространство, което властта възнамерява да контролира - а историческата политика у нас е област на пълен държавен контрол - не може подобна инициатива да съществува без компромиси." Да оспорваме по правен път новата регистрация би било глупаво, все едно да се изправим срещу Левиатан, допълва Дмитриев.


Разгромяването на ТВ2


През същата 2015 г. телевизия ТВ2 е закрита при съмнителни обстоятелства. На 19 април 2014 г. заради авария в предаващите кабели каналът изчезва от ефир, но продължава да присъства в интернет. На 15 май от "Роскомнадзор" ги уведомяват, че от месец не излъчват и това не е позволено според издадения лиценз. През юни проблемът най-после е отстранен, но в края на 2014 г. регулаторът заявява, че има нещо нередно в издадения лиценз, а регионалният телевизионен център отказва да продължи договора за ретранслация.


По това време напрежението около ТВ2 расте заради интервю на областния губернатор Сергей Жвачкин, който на 24 ноември казва, че на когото не му харесва как са почистени улиците от снега, "да заминава на юг". Но Мучник твърди, че е виждал докладна записка от Кремъл, в която като причина се посочва именно връзката с "Безсмъртният полк" и това, че "хора от нашата телекомпания несанкционирано са се месили в историческата памет".


На историята не може да се гледа "отдолу"


Той споделя, че доброволческата организация поддържа сайта си с дарения от държавата, "но би било добре тя да си остане просто едно народно движение". "Властта и гражданското общество трябва да имат комуникация помежду си, но в Русия тя е преди всичко имитация, защото няма обратна връзка."


Опитите да се погледне на историята на войната не отгоре, а отдолу, в един момент започнаха да се разглеждат от държавата като нещо опасно за нея и тя реши да го превърне в нещо привично и контролируемо, коментира "Ведомости". "Всяка форма на гражданско общество е враждебна на държавата на ниво съдържание", обяснява политологът Станислав Белковски. "Например акцията "Георгиевска лентичка" беше нелоша гражданска инициатива, но се изроди в регулирана, регламентирана схема за експлоатиране на лентичките като част от държавната митология и дори създателите ѝ се отрекоха от нея."


Доброволческият полк си поставя за цел на първо място да обединява хора от различни националности, религии и политически убеждения. Плановете на казионния "Безсмъртният полк на Русия" е да организира шествия, да помага за издирването на загинали във войната, да продуцира и популяризира исторически филми, да развива международен културен туризъм и да поддържа младежки образователни проекти.


Въпреки това днес на сайта на народното движение са публикувани над 400 хиляди лични истории на участници във войната. На този на "Безсмъртният полк на Русия" те са 200 000.

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Тръгнало е като добра идея, но е опорочено от чиновниците. Типично за Русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "възникна като гражданска инициатива kd трима журналисти в Томск, но бе изтласкана от държавата и в познатия си днес вариант е превзета от специалисти по организиране на масови мероприятия."

  Болшевики, сър.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5230 Любопитно

  "БЕЗСМЪРТНИЯ ПОЛК" марширува СЪВМЕСТНО

  С ХИТЛЕРОВИЯ ВЕРМАХТ на СЪВМЕСТНИЯ ПАРАД

  на ЧЕРВИВАТА АРМИЯ и ВЕРМАХТА в Брест-Литовск

  БРАТЯ ПО ОРЪЖИЕ - СЪВЕТСКИТЕ и НЕМСКИТЕ НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИ

  Совместный парад РККА Вермахта Брест-Литовск

  https://www.youtube.com/watch?v=7seQEz6Wt0o

  17 сентября 1939 СССР вступил во Вторую Мировую Войну

  на стороне Гитлеровской Германии

  КАК СТАЛИН С ГИТЛЕРОМ ДРУЖИЛИ. 1939 ГОД

  https://www.youtube.com/watch?v=aGj3lzA5snA

  "БЕЗСМЕРТНИЙ ПОЛК" воевал рядом с Гитлеровцами

  Га-гааааааааа

  1 11

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  Мдам
  https://ukrainerussia.livejournal.com/733148.html
  Сталин и Гитлер - дружба скрепленная кровью

  Чия ли кръв е била тази през 1939? Да не е полска?

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Във всяка сатраепия е така: Нищо не може да остане извън контрола на Държавата, Партията и Службите!!!
  Хората на КГБ са видели "ресурс" за пропагандата на Кремъл и са смлели една иначе добра и смислена гражданска инициатива за да я направят част от долнопробната имперска пропаганда на джуджето!!!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  В тоталитарната държава всичко е от едно място - централната власт и случая не прави изключение.
  Въпроса е кога достатъчен брой руснаци (за кой ли път:)) ще осъзнаят, че такъв тип уравляние не води до нищо хубаво.

 9. 9 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Кремъл - най-голямата мафия в света!

 10. 10 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "Как и защо в Русия държавата превзе гражданската инициатива "Безсмъртния полк"?"

  Хубав въпрос, но авторите, вместо да прозрат отговора, пак тъсят русофобски решения.
  Президентът Путин е отговорил на този въпрос в днешното си слово,..

  "Днес се опитват да зачеркнат подвига на народа, спасил Европа и света от робство, от изтребление, от ужаса на Холокоста. Опитват се да изкривят събитията от войната, да предадат на забрава истината за героите, да подправят, пренапишат и фалшифицират самата история. Ние обаче никога няма да им позволим да направят това.
  Цялото човечество "трябва да осъзнае, че светът е много крехък неговата стабилност може да ъде укрепена единствено с нашия стремеж да слушаме, да се доверяваме и да се уважаваме едни други.
  Ние помним трагедиите на двете световни войни, уроците на историята, те не ни дават да ослепеем. Зад новите заплахи прозират старите, познати уродливи черти - егоизъм и нетърпимост, агресивен национализъм и претенции за изключителност. Ние разбираме пълната сериозност на тези заплахи"

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 11. 11 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Супер си беше днес на марша "Безсмъртният полк"! На Братската могила в Лозенец също положихме венци и цветя.
  Нетаняху днес рамо до рамо с Путин на Парада. Миналата година година Кнессета обяви День Победы, за официален празник на Израел!)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 12. 12 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1662 Любопитно

  А от какъв зор има маршове на руския Безсмъртен полк в България? Със знамена на терористични групировки?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 850 Неутрално

  При диктатурите е така.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  С две думи - защото Путинова Русия е тоталитарна държава. Пак. И Безсмъртният полк е станал Безсрамният полк. Защото се иска безаналогово безсрамие да манифестираш в нападната без причина и окупирана от полковете ти страна. И по време на окупацията са избити 30 000 българи - националния ни елит.

 15. 15 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Интересно колко души е имало на парада в София.

 16. 16 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Забравихте да пишете, че Ведомости е финансирано от Държавния департамент. А и милионите по улиците явно са "платени" от държавата. Мислете, преди да преписвате глупости. Вижте, кой го финансира .

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  В "братски" Минск сборищата на въпросния полк са официално забранени.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мондиана":

  "Интересно колко души е имало на парада в София."

  Стотина 80-годишни пенсионери АБПФК и Абдал Будала Цървул Бей.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Тръгнало е като добра идея, но е опорочено от чиновниците. Типично за Русия.
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  Всъщност идеята е наистина е много добра. В СССР и в днешна РФ няма официална статистика за загиналите по времето на войната. Какви ли не числа се хвърляха в общественото пространство? от прословутите 20 млн, за които и ние учихме в соц училищата, та сега се стигна до близо 42 млн. загинали. В много от семейните библиотеки има известия "пропал без вести". Именно това е причината за започването на това движение. Д подтикнат държавните органи да се заинтересуват за тези безследно изчезнали хора. При това 70 години след края на войната.
  Вместо това, какво получават?:

  "през центъра на града с портрет на Сталин или на сепаратисткия лидер от Донбас с прякор "Моторола". "

  Какво общо имат сатрапът Сталин и терористът Моторола с безследно изчезналите съветски войници?

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1736 Любопитно

  До коментар [#19] от "Родолюбец":

  https://newtambov.ru/best/dedy-voevali-govorite-smotrite-chto-oni-poluchili-ot-vlasti/

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мондиана":"Интересно колко души е имало на парада в София."Стотина 80-годишни пенсионери АБПФК и Абдал Будала Цървул Бей.
  —цитат от коментар 18 на Norman Granz


  Пенсионерите вероятно са десетина. Личния състав на пасола попълва бройката.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  В "братски" Минск сборищата на въпросния полк са официално забранени.
  —цитат от коментар 17 на Norman Granz


  А Беларус е дала милиони жертви във ВСВ. Също и Украйна. Да не се окаже че руснаците са най-малко?

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  ............................................Честитя на всички Денят на Европа!!!!......................................................
  Тази Европа, която гледа напред в бъдещето. На нас не ни трябват държави, чиято единствена мисъл е миналото.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 24. 24 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 319 Неутрално

  "За Софийска община траурният марш в почит на един български родолюбец - ген. Христо Луков е престъпен !?, но маршът в почит на чужда окупационна РУСКА армия е приемлив !?
  Моля др Фандъкова да обясни на нас непросветение "идиоти" - българофилите, след като е всеизвестен ФАКТ, че България е страна ЗАГУБИЛА - ВСВ(и от това територията на България е намалена почти наполовина), какво ПРАЗНУВАТ днес вашите комунистическо-РУСОРОБСКИ другари и защо позволявате, подобно БЪЛГАРОФОБСКО сборище във възхвала на чужда армия и във възхвала на КРАХЪТ на България във ВСВ, да се провежда всяка година !?
  др Фандъкова, нормално ли е всяка година да забранявате Луков марш, но всяка година да позволявате на една родоотсъпническа, рубладжийска Шайка, шествие на което винаги, освен ЗАБРАНЕНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ символи и портрети на комунистически престъпници, се веят ЧУЖДИ РУСКИ ЗНАМЕНА, и бихте ли обяснили на нас БЪЛГАРОФИЛИТЕ, какво празнуват червените ви другари днес, ЗАГУБАТА на България във ВСВ, или ЗАРОБВАНЕТО на България от рАсия !?"

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  Междувременно пред паметника на крадливата мародерска армия е станало сбиване на русофили-комунисти (БСП) и русофили-нацисти (Атака) - не могли да се разберат кой е по-челобитно лоялен на съветския окупатор:
  https://faktor.bg/bg/articles/ekshan-pred-pametnika-na-savetskata-armiya

  Обърнете внимание на антропологичните характеристики на представителната русофилска извадка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Безсмъртния полк е една миризма на спарени валенки , която се носи в страните през които е минала " Освободителната " им армия , и дори след 70 години няма отмирисване !!! Силен дезифектант като НАТО ще свърши чудесна работа

 27. 27 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Нещо не се разбира дали тези 600000 роднини си задават въпроса кой е виновен за убитите им предци. Защото ако обвиняват единствено и само тов. Гитлер и, в краен случай, международното положение, жертвите са били напразни.

 28. 28 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 660 Весело

  Нещо не се разбира дали тези 600000 роднини си задават въпроса кой е виновен за убитите им предци. Защото ако обвиняват единствено и само тов. Гитлер и, в краен случай, международното положение, жертвите са били напразни.
  —цитат от коментар 27 на Цайко


  Значи ...Много ме озадачават таквиз, кат'ваша милост
  /да си жив и здрав на майка си, и тейка си/ :)
  Ми, КОГО да обвиняват ,бе артисте ?
  Ленин ли , Троцки ,ли Сталин ли? ...Или , може би В .В. Путин?!?!
  Демек , искаш да кажеш ,че Хитлер и наци-Джърмани 'ич нямат вина , тъй ли ?

  Как беше?..... ''Ето Путин виноват''?!?!
  БУХАХАХА!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 29. 29 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ............................................Честитя на всички Денят на Европа!!!!......................................................Тази Европа, която гледа напред в бъдещето. На нас не ни трябват държави, чиято единствена мисъл е миналото.
  —цитат от коментар 23 на Николай Колев


  Мерси ,ама ''Денят на Европа'' ,си го празнувай самичък :)

  ЧЕСТИТ ДЕН НА ПОБЕДАТА!
  Ти ,можеш да го наречеш и ''Денят на Марс'' ако щеш , но това не омаловажава героизма ,доблестта и себеотрицанието на руснаците и Червената армия!

  Точка!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#29] от "onemanband":

  Денят на Европа го празнуваме 500 милиона Европейци. "Победата" я празнувате шепа пенсионери.

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 660 Неутрално

  !!! Силен дезифектант като НАТО ще свърши чудесна работа
  —цитат от коментар 26 на Bojidar Vasilev

  Силен ,силен...Колко да е ''силен'' ?
  Един ...Умрел петел е НАТО-то ти ...
  Дано Турция не инициира инвазия къмто Южна България ...
  Тогаз ще се убедиш ,КОЛКО аджеба ''сигурен'' гарант и защитник'' е НАТО....
  Има си и пресен/ много или малко/ пример ...Кипър-1974та :)
  Със съюзник като САЩ/Нато...то си е едно и също/ , враг не ти требе .

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Всичко трябва да е под контрол. Къде са тръгнали да правят мероприятия бе разрешение .

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Весело

  До коментар [#28] от "onemanband":

  Гадълкар, пак си запецнал, нещо.

  Gunter glieben glauchen globen
 36. 36 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Весело

  До коментар [#32] от "onemanband":

  Абе, все с Турция ни плашите, а все с техните представители тук управлявате.

  Gunter glieben glauchen globen
 37. 37 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#28] от "onemanband":

  Мола ви съ, не е необходимо така настървено да взимате отношение по въпроса. Иначе, като се замисля, сте върло прав, каква вина може да има бащата на народите за това, че тов. Гитлер е постигнал по добър рандеман с по малък брой жива сила (е, вярно, в по-голямата си част със средно и по-високо образование), с по-малък брой, като цяло и лекинко неадекватна в някои отношения към онзи момент военна техника. Ако пък прибавим и международното положение, то тогава бащата на народите с право е кандидат за светец.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Весело

  До коментар [#32] от "onemanband":

  Освен това, гадулкар, Кипър никога не е бил член на НАТО. Ама то трябва да се чете, не само да се събира парса из подлезите и да се троли за жълти копейки по форумите.

  Gunter glieben glauchen globen
 40. 40 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#29] от "onemanband":Само руснаци ли са се сражавали срещу Хитлер, ушанке спарена?
  —цитат от коментар 31 на EU defender


  Ма , да ти отговоря на въпроса ,все пак ...
  Ми да ...Долу-горе, те така ...
  Справка :
  86% от жертвите на Вермахта , са понесени на Източният Фронт.

  Пояснявам за такивато игноренти , кат' ''ваша милость'':
  ''Източният Фронт'' ще рече, СРЕЩУ Червената Армия.
  Още елементари въпеосчета да имаш?
  Ще се радвам да те просветя :)

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5722 Неутрално

  И навсякъде е казионния, нахален и арогантен...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Путин с портрет на баща си. Той нали е роден през 1952. Пък баща му станал "безсмъртен" през 2СВ.

 43. 43 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#23] от "Николай Колев":

  и как ще има бъдеше.без изграденото минало?Затова ли СВЕТИ ГЕОРГИ Е РОМСКИ ПРАЗНИК,КАЖИ БЕ ФУТУРИСТИЧЕН ГЛОБАЛИСТ.ЗАПАЛИ ПАСПОРТА И КАЖИ АЗ СЪМ ГЛОБАЛЕН ЧОВЕК,НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ЛЕВСКИ И БОТЕВ ,ИСТОРИЯТА НИ,АЗ СЪМ ТРАНС ВЪВ ВСИЧКО-ПО.ИКОНОМИКА,КУЛТУРА,РЕЛИГИЯ

 44. 44 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Любопитно

  До коментар [#38] от "Dima Gromov":

  А при теб как стоят нещата? От безсмъртните ли си?

  Gunter glieben glauchen globen
 45. 45 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#30] от "EU defender
  ела да ги видиш на жълтите павета шепата,ама да не побегнеш,както пред омв бургас?

 46. 46 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#32] от "onemanband":Освен това, гадулкар, Кипър никога не е бил член на НАТО. Ама то трябва да се чете, не само да се събира парса из подлезите и да се троли за жълти копейки по форумите.
  —цитат от коментар 39 на Alarmstufe: Rot


  ГЕРБерченце мало, Кипър не е бил член на НАТО , ама Гърция беше!
  Турската инвазия в Кипър се случи ,след като кипъсркият Архиепископ/който тогава беше и избран за президент на Кипър/ , обяви ,че Кипър ще се присъедини към ...Гърция/член на НАТО ,както вече казАх/ ...
  Та ,технически погледнато Турция/член на НАТО/, анексира , част от Гърция/ПАК член на НАТО/ ...
  НАТО , не си мръдна пръста !

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 47. 47 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 506 Неутрално

  по време на окупацията са избити 30 000 българи
  —цитат от коментар 14 на spiegel

  :D Грешиш, по последни данни са избили 4 милиона и 580 хиляди.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 48. 48 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Любопитно

  До коментар [#30] от "EU defenderела да ги видиш на жълтите павета шепата,ама да не побегнеш,както пред омв бургас?
  —цитат от коментар 45 на Dima Gromov


  Славчо Велков ли ще ни бие?

  Gunter glieben glauchen globen
 49. 49 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Весело

  До коментар [#46] от "onemanband":

  Комундел, технически погледнато, пак си надраскал глуппости.

  Gunter glieben glauchen globen
 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  Защо герберастите, уж проевропейци са толерирали знамето на отцепниците-терористи?
  Яне, имаш ли мнение, или си се покрил?

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1245 Гневно

  Всички участници в тази болшевишка манифестацийка, до догодина да са последвали онези на снимката!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Хората трябва да толерантни към всички видове гей прайдовете,но трябва да се непримирими към тези дето излизат с портрети на своите предци, които са участвали във Великата Отечествена война???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#28] от "onemanband":Гитлер е постигнал по добър рандеман с по малък брой жива сила (е, вярно, в по-голямата си част със средно и по-високо образование),
  —цитат от коментар 37 на Цайко


  Ъхъ ...Да си припомним думите на Ууди Алън ,по този въпрос:

  ''Всеки път, когато чуя Вагнер /любимият композитор на Хитлер/ , в мен се заражда непреодолимото и необяснимо желание ,да нападна ...Полша ''
  😆😆😆😆

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 56. 56 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мизо":

  ти ще си пред тях на майдана или по скоро като чичко маккейн !

 57. 57 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  86% от жертвите на Вермахта , са понесени на Източният Фронт.
  —цитат от коментар 40 на onemanband


  Източник? Или колкото-толкова, а?

  Според немски източиници, на Източния фронт загиват 2,124,352 немски войници, от общо 3,904,103 загинали във войната, т.е. 50/50.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 58. 58 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1245 Весело

  До коментар [#52] от "Мизо":ти ще си пред тях на майдана или по скоро като чичко маккейн !
  —цитат от коментар 56 на Dima Gromov


  Всички комунисти и русофили фотографирани, а снимката качена на пръчка!

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#53] от "Dima Gromov":

  На теб акцентът ти е руски. Без всякакво съмнение.

  Gunter glieben glauchen globen
 62. 62 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1245 Весело

  Парад на пукясалите комуняги!
  Нов парад- нови санкции!
  Сенатската комисия по разузнаването потвърди, че свързани с руската държава хакери са извършили кибер операция против държавната избирателна кампания на САЩ през 2016 година. Разсекеретен е документ от този доклад:
  https://www.burr.senate.gov/imo/media/doc/RussRptInstlmt1- ElecSec Findings,Recs2.pdf

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  До коментар [#27] от "Цайко":

  "Нещо не се разбира дали тези 600000 роднини си задават въпроса кой е виновен за убитите им предци."

  Руснаците са бамбашка народ.

  Те, например, (включително политиците и военачалниците им!) се гордеят, че са дали във войната 5 пъти повече жертви от победена Германия.

  Ако аз бях руски военачалник, щеше да ме е срам от този факт, който показва, че руснаците не умеят да воюват.

  За разлика от своя първоначален съюзник и приятел Хитлер, Сталин влезе във войната абсолютно неподготвен, по бели гащи.

  И ако не беше протегнатата ръка на Британия и САЩ (които великодушно му простиха срамния факт, че Луфтвафе бомбардираше Лондон и Ковънтри със съветски бензин, и че последният ешелон с цистерни петрол за Германия отпътева ... сутринта на 22 юни!), ако не беше т.нар. lend-lease, Сталин щеше да загуби войната извън всякакво съмнение, а на територията до Урал официален език сега щеше да бъде немският.

  Поне шосета щяха да им направят...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#54] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Тези, кото са участвали в Отечествената война, вие сте ги разстреляли като врагове на народа, след завръщането им от фронта.

  Gunter glieben glauchen globen
 65. 65 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#54] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Тези, кото са участвали в Отечествената война, вие сте ги разстреляли като врагове на народа, след завръщането им от фронта.

  Gunter glieben glauchen globen
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#55] от "onemanband":

  Въпросът е кой е композиторът, който е мотивирал тов. Сталин да нападне Полша. Щото, предполагам знаеш, че тов Гитлер и тов. Сталин са извъртяли своеобразен дабъл пенетрейшън на Полша, която, аххххх, тази истинска мръсница, им се е отдала без много да се опъва.

 68. 68 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Весело

  До коментар [#51] от "onemanband":

  Прав си. Затова и още мърдаш.

  Gunter glieben glauchen globen
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#57:"c.b.o."][/quote]

  Глупости на търкаленца си нащракал , с извинение :)
  На!
  Чети и се светвай ,най-накрая:
  ''...днес все по-рядко си спомнят за водещата роля на Съветския съюз за постигането на епохалната Победа над фашизма през миналия век.

  Тези, които се стремят да ревизират резултатите от Втората световна война, преднамерено игнорират оценките, изказани от водещи политици още по времето на войната.

  „От гледна точка на голямата стратегия... – подчертава през май 1942 г. президентът на САЩ Франклин Рузвелт – трудно може да се избяга от очевидния факт, че руските армии унищожават повече войници и оръжие на противника, отколкото всичките други 25 държави на Обединените нации взети заедно“.
  През септември 1944 г. в писмо до Йосиф Сталин премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил пише: „Ще се възползвам от случая, за да повторя утре в Камарата на общините това, което заявих и по-рано, че именно руската армия изкорми германската военна машина...“. Победата не се споделя дори от бившия външен министър на външните работи на Третия райх Йоахим фон Рибентроп.
  Той посочва трите основни причини за поражението на Германия: оказалата се неочаквано упорита съветска съпротива, мащабните доставки на оръжие и техника от САЩ и успехите на западните съюзници в борбата за превъзходство във въздуха.

  Ако се направи пространствено измерване, то няма да са нужни доказателства, че с най-голям размах се отличава Съветско-германският или Източния фронт. По своята сумарна дължина (около 4000 км през 1941 г. и повече от 6000 км през 1942-а) той е 4 пъти по-голям от тези в Северна Африка, Италия и Западния фронтове. Съвременните разчети показват, че на Източния фронт Червената армия е разгромила 674 нацистки дивизии (508 на Вермахта и 166 на негови съюзници).

  В периода 1941-1943 г. на англо-американските войски в Северна Африка се противопоставят от 9 до 20 дивизии, в Италия през 1943-1945 г. – от 7 до 26 дивизии, в Западна Европа след откриването на Втория фронт през 1944 г. – от 56 до 75 дивизии. Именно на Източния фронт общите загуби на Вермахта в сраженията с Червената армия достигат 73%, а щетите, нанесени само върху личния състав, са 4 пъти по-големи от тези, претърпени на западноевропейския и средиземноморския театри на военни действия.
  За периода 1941-1945 г. войските на Червената армия разгромяват и пленяват 607 вражески дивизии, а в същото време англо-американските – около 176 дивизии. На Източния фронт Вермахтът губи 70% от унищожените за цялата война самолети, 75% от танковете и 74% от артилерията.

  Разбира се, разгромът на Германия, оглавяваща фашистко-милитаристичния блок, оказва решаващо влияние и върху ликвидирането на последното огнище на Втората световна война в Далечния изток. Генерал Махмут Гареев цитира следните данни:

  „През август 1945 г. японските въоръжени сили наброяват 7 милиона души, 10 хиляди самолета, 500 бойни кораба, докато в същото време САЩ и техните съюзници в Азиатско-тихоокеанския регион разполагат с около 1,8 милиона души и 5 хиляди самолета. Ако СССР не се бе включил във войната, основните сили на Квантунската армия можеше да се съсредоточат срещу американците и тогава (каквито са били изчисленията на ръководителите на САЩ) бойните действия можеше да продължат още две години и съответно жертвите щяха да нараснат – още повече, че японското командване вече се подготвяше да употреби бактериологично оръжие. По изчисления на Комитета на началник щабовете на САЩ и Великобритания войната за окупирането на Япония можеше да им коства 1 милион живота“.

  Преди 13 години някои политици предявиха към Русия искане тя да се покае пред съседите и съюзниците си от Източния блок. Едновременно с това възникна и новация за презумпция на виновност на Русия. Но тези, които се стремят да изнасилят миналото, по всякакъв начин избягват безпощадната истина за безпощадната война. Втората световна война отне повече 50 милиона човешки живота, а повече от половината човешки загуби в Европа се падат на Съветския съюз. Те се оценяват на повече от 27 милиона души – при това в преобладаващата си част те не са бойци, а гражданско население.
  От друга страна, загубите на съюзниците от антихитлеристката коалиция са: за Великобритания 375 хиляди убити и 369,4 хиляди ранени, за САЩ те са 1,76 милиона, от тях 405 хиляди са убитите по всички фронтове и морски театри на военни действия. СССР плати висока цена и в борбата за освобождението от окупаторите на народите от Европа и Азия. Над 1 милион съветски воини загиват по бойните полета в Източна и Централна Европа, на Балканите, в Китай и Корея.

  Нито в Съветския съюз, нито в нова Русия, общата Победа никога не е делена, никога не се е водел нечовечен пазарлък кой е допринесъл повече или по-малко в сформиралата се военна коалиция срещу нацистите. Русия никога не е принизявала ролята на народите от Съветския съюз и на съюзниците при извоюването на Победата, паметта за която не познава граници, не различава националности и безусловно стои над днешните политически обстоятелства.''

  Точка!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 72. 72 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Любопитно

  До коментар [#66] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Ще има ли прзнична каша?

  Gunter glieben glauchen globen
 73. 73 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  За разлика от своя първоначален съюзник и приятел Хитлер, Сталин влезе във войната абсолютно неподготвен, по бели гащи.И ако не беше протегнатата ръка на Британия и САЩ (които великодушно му простиха срамния факт, че Луфтвафе бомбардираше Лондон и Ковънтри със съветски бензин, и че последният ешелон с цистерни петрол за Германия отпътева ... сутринта на 22 юни!), ако не беше т.нар. lend-lease, Сталин щеше да загуби войната извън всякакво съмнение, а на територията до Урал официален език сега щеше да бъде немският.Поне шосета щяха да им направят...
  —цитат от коментар 63 на Norman Granz


  А страната с най–големи заслуги за победата безспорно е Великобритания, която воюва с Хитлер от самото начало и не се предава в битката за Острова. Това всъщност е и преломният момент във войната, а не Сталинград и прочее военни трагедии. Ако Лондон беше паднал, Хитлер щеше да си осигури предостатъчно време – поне 1-2 години повече, за да се въоръжи с атомна бомба. Все пак немците са били най–напред в разработването й, а използването й щеше да предреши изхода на войната, поне на източния фронт.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#66] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Спретнете си едно фронтово меню - картошки и американская тушонка, че ако не беше Чичо Сам мужиците щяха да са умрели от глад!

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 77. 77 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4610 Весело

  До коментар [#60] от "onemanband":

  Гадулкар, ти сам си се опровергал. Кипър не е член на НАТО и никога не е бил член. Какво ти предполагаш, че е можело да стане, няма никакво значение. Ти си никой.

  Gunter glieben glauchen globen
 78. 78 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#71] от "onemanband":

  Ясно. Сам не знаеш колко са загиналите немски войници във войната и в частност на Източния фронт. Затова се опитваш да замажеш невежеството си с пространно копиране на некви приказки, без разбира се да посочиш източника.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 79. 79 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако трима души започнат нещо малко и доброволно, нерелаистично е да се очаква, че когато станат 100 000 привърженици нещата ще останат такива каквито са били.
  Пораснала е идеята и това е хубаво. Другото изглеждат подробности....
  Ясно е, че като се намеси държавата където и да е, не винаги е каквото очакваме, но дори да беше някаква частна намеса на трети лица, едва ли щеше да е гладко и без претенции...
  Нищо кой знае какво неочаквано не се е случило.

 80. 80 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Интересно колко души е имало на парада в София.
  —цитат от коментар 15 на Мондиана  Препоръчвам ти думата " души " да замениш с БОКЛУЦИ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 81. 81 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1172 Весело

  Супер си беше днес на марша "Безсмъртният полк"! На Братската могила в Лозенец също положихме венци и цветя.
  —цитат от коментар 11 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Нали щеше да летиш за масква бе цървул брей? Само до Лозенец ли успя да стигнеш?

  Имало едно време ссср...
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  .................. когато са го основавали, изобщо не са си и представяли, че някой ще мине на 9 май през центъра на града с портрет на Сталин или на сепаратисткия лидер от Донбас с прякор "Моторола". "Нашият устав забраняваше подобно нещо, както и комерсиализирането и идеологизирането на движението."......................


  Няма какво да се каже, освен, че в Русия няма добро дело неосрано.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  До коментар [#73] от "c.b.o.":

  "А страната с най–големи заслуги за победата безспорно е Великобритания, която воюва с Хитлер от самото начало и не се предава в битката за Острова. "

  Абсолютно вярно.

  Аз съм бил в разрушената от нацистите катедрала в Ковънтри (самолетите им - повтарям - са летели с руски бензин!); по стечение на обстоятелствата се случих и в Лондон през 1990 г. за 50-я Battle of Britain Day (идиотът, който се снима пред чужди къщи и свири по подлезите, едва ли знае какво е това) през септември 1990, гледах величествения въздушен парад на ремонтираните Ланкастъри, Спитфайъри и Хърикейни, спрях се да поговоря с един обкичен с ордени ветеран на моста Уотърлу (същия, на който червените кхмери убиха Георги Марков) и в този момент почнаха фойерверките...

  Между другото, по време на войната сегашната кралица на Великобритания е карала военен камион и е яла военни дажби като всички останали, а не се е крила като Сталин и шайката му в бункери, където келнери са им сервирали черен хайвер и шампанско, докато обсадените ленинградчани на яли умрели плъхове.

  Огромна разлика има между двата свята...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 85. 85 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Нетянаху е до Путин на "Безсмъртният полк" с портрета на свой роднина червеноармееец! Все пак той не забравя, че корените му са от Русия!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 86. 86 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2911 Весело

  Идеята е безнадеждно опорочена! Самият факт, че и у нас започнаха да си правят гаргара с "безсмъртния" е пряко доказателство за това. А в основата на опорочаването е стремежът идеята да се използва за пропаганда. В резулттат се получава както през 2015- един се изтъпанил със снимки на баща си и двамата си чичовци, а се оказва, че по време на войната те са били по на 8-9 години. И най-фрапиращото- след парада кофите за боклук и полянните бяха пълни със захвърлени портрети на "безсмъртните".

 87. 87 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#71] от "onemanband":

  "Точка" ще викаш на децата си, ако някога имаш.

  От текста ти става напълно ясно ЗАЩО Хитлер губи войната или по-скоро ЗАЩО сесесерето я печели.


  .................Той посочва трите основни причини за поражението на Германия: оказалата се неочаквано упорита съветска съпротива, мащабните доставки на оръжие и техника от САЩ и успехите на западните съюзници в борбата за превъзходство във въздуха.
  ...........................

  ЕДНО от тези неща да липсва и край със сесесерето.
  Значи....като за тебе.....не става само с упоритата съпротива на руснака.
  Без другите две условия сесеРосия губи войната при всички случаи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 88. 88 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2434 Весело

  До коментар [#78] от "c.b.o.":

  Ама каскета не вижда, че всъщност посочва ясно причината сесеРосия да спечели войната.
  САЩ.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 89. 89 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2434 Любопитно

  До коментар [#85] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Вече обясиних.
  Израелеца е длъжен да бъде на всяко място, където се празнува/отразява победата над Хитлер.
  И сталин е избивал евреи, но няма данни дали е с мащабите на Хитлер.

  Виж сърбина що си сере на членството в ЕС не става ясно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 90. 90 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 797 Неутрално

  А с портретите на десетките милиони граждани на СССР, убити от кръволока Сталин, какво ще правим?
  А с портретите на десетки хилядите българи, избити от родните ни комунисти-терористи след девети?

 91. 91 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  То и социализмът в началото беше една добра идея, докато не го барнаха руснаците.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мизо":

  да бе човек това го чухме за н ти път-най-великата държава,руски жичкаджий от рубльовка и решили изборите,за да не бъде кървата килъри президент?А я кажи защо Дневник не ни осведомяват за делата на специален прокурор милър?нещо чувам,че днес е крайният срок,а доказателства РЕАЛНИ само на лъжлив агент от ми-6.

 94. 94 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ..................Той посочва трите основни причини за поражението на Германия: оказалата се неочаквано упорита съветска съпротива, мащабните доставки на оръжие и техника от САЩ и успехите на западните съюзници в борбата за превъзходство във въздуха............................
  —цитат от коментар 87 на Росен (Путлер капут)


  Последното е може би най–важното. Самоубийствените (поне в началото) англо-американски полети над Германия буквално съсипват немския военно-промишлен комплекс. Без двигатели, части, нови машини, няма как да победиш световна коалиция, захранвана с всякаква техника от могъщия Детройт. Не случайно доста хора, специалисти, са на мнение, че именно Детройт смаза Хитлер.

  Малко се говори, напр. в сравнение с митологизирания Сталинград, но войната във въздуха наистина наклонява везните в полза на съюзниците. Близо 200 000 англичани и американци загиват в небето над Германия. 200 ХИЛЯДИ пилоти, механици, стрелци, т.е. висококвалифицирани и обучени бойци, а не селяни-кашици, хвърляни с/у немските танкове и картечници със стари пушки и няколко патрона!!!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 95. 95 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  "Как и защо в Русия държавата превзе гражданската инициатива "Безсмъртният полк"...

  Много малко "радоасти" им останаха на ушанките, и за съжаление всичките измислени по подобие на безмъртния полк.

  Имало едно време ссср...
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  До коментар [#93] от "Dima Gromov":

  "днес е крайният срок"

  За кое бе, готин?

  И като споменаваш "кървавата килъри" - тя ли ви изби като дървеници частната елитна армия в Сирия? Вдовиците на ония 307 богатира нея ли обвиняват? И те ли са за #Трымпнаш?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 98. 98 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2434 Разстроено

  До коментар [#94] от "c.b.o.":

  Средният живот на пилот през ВСВ е бил 14 дни.
  Обучението им е било по-лошо, отколкото моето за два месеца пилотиране.
  Нямало е време. Обучение в движение.

  Сталинград. Там е бил истински ад. И не толкова войната, колкото глада.
  В "Блокадна книга" е описано повечето, но далеч не всичко. Човекоядството си е било нещо нормално.
  А тези, които са пазили....не знам думата....колекциите със семена за посев не са ги докоснали. Просто са умирали. А биха могли. Пазели са тонове от всичко и са могли да спасят поне семействата си и себе си.

  Така или иначе факт е, че без помощта от САЩ не е имало никакъв шанс сесеРосия да победи Хитлер.

  Цитата, който си взел от мен не е мой. Той е от дългият ферман на каскета.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2434 Гневно

  До коментар [#96] от "disclosure":

  Да ти питам нещо?

  Гледал ли си руският сериал "Синът на бащата на народите". Аз съм го гледал два пъти. Та ще те питам нещо, ако си го гледал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 100. 100 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  НЕ гледайте кой пост е "гневен", "весел" или какъвто и да е. НЕ зависи от мен.
  Излиза както си иска.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK