Израел е почти на 70 г., но трябва отново да търси идентичността си

Бенямин Нетаняху.

© Associated Press

Бенямин Нетаняху.За 70 години Израел изгради процъфтяваща икономика, стана най-голямата регионална военна сила и надви многобройни врагове. Много израелци обаче се питат дали страната им не е изправена пред нова заплаха: самата себе си.


На фона на наближаващата годишнината от провъзгласяването му за държава на 14 май 1948 г. Израел е разделен между тези, за които еврейската идентичност трябва да е на първо място, и онези, които се тревожат за демократичния характер на държавата си.


"Израелците са свързани от съдбата. Когато съществуването ни бива оспорвано, ние сме единни", обяснява Йедидия Щерн, преподавател по право в университета Бар Илан и вицепрезидент на мозъчния тръст Израелски институт за демокрация. "Настъпи ли сигурност обаче отново можем на воля да се борим едни с други за посоката, която трябва да се следва", казва той.
Правителството на Бенямин Нетаняху, смятано за най-дясното в израелската история, разбуни духовете сред видни представители на обществеността, като предложи законопроект, който цели да се засили еврейската идентичност на Израел. Подобни мерки отразяват стремежа на младата държава, родена от пепелта на Холокоста, да намери идентичността си, казват експерти. Защитниците на тези мерки ги оправдават с желанието да се чуе гласът и на други общности освен традиционния елит. Но техните критици, членове на опозицията, артисти, университетски преподаватели или бивши висши ръководители се безпокоят от популистки политики, които атакуват демокрацията.


Тази интроспекция се прояви наскоро в законопроект, определящ Израел като национална държава на еврейския народ, еврейския език (иврит) - като единствен официален език, а Ерусалим - като "единна столица" на страната. Проектът беше приет на първо четене в парламента.


Стара дилема


В неделя министерска комисия представи друг текст, ограничаващ правомощията на Върховния съд да обявява за недействителни законите, които според него противоречат на демократичните ценности. Според министрите, които подкрепят този закон, съдът се е сдобил с твърде голямо влияние спрямо останалите подразделения на властта. Върховният съд ги разгневи, като нареди евакуирането на някои еврейски селища на окупираните палестински територии и преустанови временно план за експулсиране на африкански мигранти. Междувременно министерството на културата се опита в последните години да съкрати средствата за културни институции, проявили се като "нелоялни" към Израел.


Това раздвоение предшества създаването на Израел. През 1947 г. светските ционистки ръководители и ултраортодоксалните еврейски представители на практика се разбраха ултраортодоксалните, които стриктно спазват законите на юдаизма, да си запазят правото да имат последната дума по закона в областта на частното право, например по отношение на брака, и да се наложи спазването на шабат - свещения ден, отреден всяка седмица за почивка.


Израел е почти на 70 г., но трябва отново да търси идентичността си

© Associated Press


Споразумението остана в сила, когато Израел обяви независимост, илюстрирайки стремежа за помиряване на демократичните ценности и еврейския характер на новосъздадената нация.


Израел официално няма конституция, а заместващи я "основни закони". През 1992 г. парламентът прие два фундаментални закона, които утвърдиха "еврейските и демократични" ценности на Израел и наложиха изискване всеки закон да е подчинен на тези ценности. Липсата на ясно определение за "еврейски" и "демократичен" обаче дава възможност за тълкувания.


"Дом" или "Крепост"


"Все повече израелци изпитват нуждата да избират между "еврейски" и "демократичен" и имат усещането, че при прилагането на тези ценности не е спазен балансът", казва Йедидия Щерн, основавайки се на допитвания на своя институт.


Светските евреи с европейски произход, със социадемократически ценности доминираха през първите 40 години от съществуването на Израел, казва той. Оттогава обаче други общности като евреите от арабските страни, религиозните националисти и ултраортодоксалните се наложиха като политическа сила.


Израелските араби, които представляват 17,5 процента от населението, са дори още по-ангажирани политически.
Израелско-палестинският конфликт продължава да хвърля сянка върху бъдещето. Все повече десни политиците се противопоставят на създаването на палестинска държава и говорят открито за анексиране на по-голямата част от окупирания Западен бряг. Противниците им "размахват" демократичния и демографския аргумент.


Предвид демографските реалности, ако иска да остане еврейска държава, Израел ще трябва да откаже равни права на палестинците и да наложи режим на апартейд, изтъкват те.


"Израел беше създаден, за да може еврейският народ, който никога не се е чувствал у дома си никъде по света, най-сетне да има свой дом", заяви наскоро Давид Гросман - едно от големите имена на израелската литература. "Днес, след 70 години на удивителни постижения в толкова области, Израел с цялата си мощ може би е крепост, но все още не е дом. Израелците няма да имат дом, докато палестинците не получат своя", каза той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  Много интересно какво се договориха вчера в Москва Путин и Нетаняху ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1107 Весело

  Израел е агресор и ще си плати!
  Господ ги наказа хиляди години без държава, явно не са си извлекли поуки!

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 951 Любопитно

  Сами се набутват между шамарите.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1944 Любопитно

  Цялата история на Израел е интересна!Все пак виждаме как се изпълняват пред очите ни библейските пророчества.Но че действат винаги съответно на чуждата агресия-Е ФАКТ!

 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тия хора са оцелели 2000 години без държава,а ние няма да оцелеем дори с държава до 100 години.

 6. 6 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Израел използват факта, че арабските страни са разделени поради противопоставянето на СА и Иран, и че Тръмп е достатъчно тъп да играе по свирката на Биби Натаняху! Решат ли обаче да анексират Западния бряг, много бързо ще видят зла края!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4123 Любопитно

  "Правителството на Бенямин Нетаняху, смятано за най-дясното в израелската история, разбуни духовете сред видни представители на обществеността, като предложи законопроект, който цели да се засили еврейската идентичност на Израел."

  Това коалиционно правителство на Биби не е просто дясно, то е КРАЙНО дясно, в него има откровенно радикално фундаменталистки партии.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4123 Любопитно

  "В неделя министерска комисия представи друг текст, ограничаващ правомощията на Върховния съд да обявява за недействителни законите, които според него противоречат на демократичните ценности. Според министрите, които подкрепят този закон, съдът се е сдобил с твърде голямо влияние спрямо останалите подразделения на властта."

  Върховния израелски съд е най-висшата съдебна институция в страната, както и трябва да и да бъде. Аналог в нашата България на този съд е Конституционния съд, само, че в Израел нямат конституция, затова се нарича Върховен. С това предложение сегашните крайно десни политици искат да направят така, че правителството и неговите решения да не бъдат санкционирани от местния съд и по този начин да подкопаят върховенството на закона в Израел.... и демокрацията като цяло.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4123 Любопитно

  "През 1947 г. светските ционистки ръководители и ултраортодоксалните еврейски представители на практика се разбраха ултраортодоксалните, които стриктно спазват законите на юдаизма, да си запазят правото да имат последната дума по закона в областта на частното право, например по отношение на брака, и да се наложи спазването на шабат - свещения ден, отреден всяка седмица за почивка."

  Израел е единствената уж демократична държава в която НЕ съществува граждански брак, а само религиозен такъв.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":
  "Правителството на Бенямин Нетаняху, смятано за най-дясното в израелската история"

  Какво значение има някакъв си Нетаняху в една история на 70 години. През цялото време преди Нетаняху Израел се е държал мъжки.

  подпис
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4123 Любопитно

  "Израелско-палестинският конфликт продължава да хвърля сянка върху бъдещето. Все повече десни политиците се противопоставят на създаването на палестинска държава и говорят открито за анексиране на по-голямата част от окупирания Западен бряг. "

  Не все повече, а ПОЧТИ ВСИЧКИ десни и крайно десни израелски политици отхвърлят дву-държавното решение при което редом до Израел ще съществува независима и свободна Палестинска държава. Самият Биби лъжеца дойде на власт с обещанието, че докато той управлява няма да допусне създаването на Палестинска държава.

  https://www.reuters.com/article/us-israel-election-idUSKBN0MC1I820150316

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на vnrad
  vnrad
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Евреите са прогонени първо от Англия /15- век/ , после от Испания и от другите. Хитлер е най-жестокият, но не е първия. За да се освободят от тях вземат решение за създаването на държавата Израел в земи, заети почти от 20 века от арабите/палестинци/ и конфликта е готов и ще бъде до свършека на света. САЩ е ясно, че се управлява от евреи. Кой печата долара? Какви са зетьовете на Клинтън и на Тръмп? За американците/евреите/- няма приятели, а има интереси. САЩ ПЪРВО СЕ СПРИЕТЕЛЯВАТ С НЯКОГО И ПОСЛЕ ГО УДРЯТ! Нали бяха приятели с Кадафи и после...
  Колкото и нелогично да е предложението на Марешки/което не е негово и той е пионкаи ясно на кого/ това рано или късно ще се случи. САЩ скоро ще се обърне срещу ЕВРОПА и тя трябва да се брани от тях. Ето разделението почна за споразумението с Иран. Защо никой не иска и не обича евреите? Отидете в Ерусалим и ще видите. Ремонтите на Божи гроб и във Витлеем се правят от арабите, защото те са на тяхна земя,но свещенниците са евреи и парите от поклнниците отиват в техния джоб. В Израел има 1,5 милиона руски евреи прогонени от Путин. Рано или късно великите сили ще се сблъскат там и тежко ни.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4123 Любопитно

  "Предвид демографските реалности, ако иска да остане еврейска държава, Израел ще трябва да откаже равни права на палестинците и да наложи режим на апартейд, изтъкват те."

  Ако Израел анексира Западния бряг, както направи вече с Източен Ерусалим точно това ще стане, ще има едни около 3 милиона палестинци, които живееят в тези палестински територии, които няма да имат израелско гражданоство, но ще живеят в държавата Израел. Но, това ще е даже по зле от южноафриканския апартейд, защото там поне чернокожите южноафриканци имаха южноафриканско гражданство, докато палестинците няма да имат такова (поне такова е желанието на крайно десните управляващи ционисти), те няма да има същите граждански права, като израелските. Няма например да участват на парламентарни избори (точно както чернокожите южноафриканци им беше отказано това основно човешко право по време на расисткия режим на апартейд), да живееят свободно там където пожелаят, да пътуват из страната и т.н..

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Явно тръгна да търси идентичността си от Червения площад на 9 май.
  Ех този Биби, докъде ще докара Израел...

 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1536 Весело

  До коментар [#14] от "Paolo Di Canio":

  Ех този Червен площад във вашите сърца

  подпис
 16. 16 Профил на vnrad
  vnrad
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Уточнение. Ето един сайт със списък на държавите и периодите на прогонване на евреите :https://alterinformation.wordpress.com/2013/02/07/92056262/

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Неутрално

  Една оцеляла през хилядолетията нация ще се справи с предизвикателствата

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3142 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Много интересно какво се договориха вчера в Москва Путин и Нетаняху ?"

  Прочети в съседната статия колко цели на Иран (съюзник на Русия) са били разпердушинени в Сирия (съюзник на Русия) от вчера досега.

  Ясно е какво са се договорили: Путин да не е посмял да гъкне, докато Израел млати съюзниците му.

  Защото покрай сухото гори и суровото. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1109 Весело

  До коментар [#15] от "Иван К":

  Аз там не съм бил. Но явно в сърцето на Биби нещо трепнало.

 20. 20 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1109 Весело

  До коментар [#15] от "Иван К":

  Дали на Пропагандата сърцето не е трепнало като са видяли премиера на Израел на Парада на Деня на победата насред Червения площад?
  А имаше и инфо, че Вучич не бил поканен щото Путин му се сърдел, хахаха.

 21. 21 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 914 Неутрално

  В оригининал в статията пише „The measures could be seen as part of attempts at self-definition by a young nation built in the biblical-era Jewish homeland in the wake of the Holocaust, some experts say.“

  А „Дневник“ пише за „родена от пепелта на Холокоста“ държава... та нали точно в еврейския холокост те стават на пепел?! Вие въобще наред ли сте да пишете такива глупости?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK