Как Ким опитва да опази Северна Корея и от САЩ, и от Китай

Как Ким опитва да опази Северна Корея и от САЩ, и от Китай

© Kcna, ReutersНепосредствените причини за неотдавнашния дипломатически пробив на Корейския полуостров са добре известни: засилени международни санкции срещу Северна Корея (КНДР), одобрени дори от Китай и Русия, и войнственият отговор на президента на САЩ Доналд Тръмп на неотдавнашното засилване на ракетните и ядрени опити при управлението на Ким Чен-ун, лидер на КНДР от 2011 г.


Но така се пропуска един по-фундаментален подтик: засилващите се амбиции на Китай да доминира в Източна Азия. Очевидните действия на Ким за помирение с южнокорейския му колега, президента Мун Дже-ин, са преди всичко гамбит за сближаване с Америка, за да се сдържа Китай. Той се надява да намали тоталната икономическа зависимост на Северна Корея от Китай и да обуздае домогванията на Пекин да контролира бъдещето на Корейския полуостров.


Оцеляването и сигурността на режима отдавна са най-важен приоритет за семейството на Ким, а политическата независимост не остава далеч назад; това са основните причини, поради които той се стремеше към разработването на севернокорейски ядрени оръжия и ракети с голям обсег. За тази цел бяха използван и политически чистки, особено убийството на чичото на Ким Чен-ун Джан Сон-тхек през 2013 г., който беше заподозрян в поддържане на особено близки отношения с Китай, а в началото на 2017 г. - и на полубрата на Ким, Ким Чен-нам, друго протеже на Пекин, някога смятано за вероятен наследник на Ким Чен-ир, предишния лидер на КНДР и баща на Ким Чен-ун.
Сега, след като тези неотложни екзистенциални цели, изглежда, са били постигнати, икономическото развитие стана основен въпрос за дългосрочната стабилност на режима. Изобщо не е съвпадение например, че миналия месец Корейската трудова партия рязко реши да изостави отдавна установената си политика на едновременно развитие на икономиката и на армията на страната - особено ядрената й програма - за да се фокусира изцяло върху икономическото развитие.


Но какъв е най-добрият начин да се постигне това? Предвид че над 90 на сто от севернокорейската търговия вече зависи от Китай, по-нататъшно сближаване с Пекин води до риск от превръщане на Северна Корея в придатък на Китай или в зависима страна - мечта за някои китайски националисти, но кошмар за почти всеки севернокореец. Интеграцията със Южна Корея


би подкопало върховенството на семейството на Ким


в Севера. На теория Русия би могла да намали севернокорейската зависимост от Китай за петрол и газ, но не много повече. Така че за Ким най-добрият вариант за подсилване на севернокорейската икономика е да диверсифицира партньорствата й и да се открие към Япония и Запада.


Сближаването със САЩ и отдалечаването от Китай е разумна стратегия и от гледна точка на сигурността. Китай може да не заплашва открито севернокорейската независимост, но амбициите му да контролира по-добре своята "близка чужбина" - в Югоизточна Азия, около Южнокитайско море чрез инициативата "Един пояс, един път" - могат само да подхранват сериозни подозрения в Пхенян. (Изглежда, не се и говори за активизиране на стария китайско-севернокорейски съюз или на отдавна забравения договор за съвместна отбрана). Опитите на Ким за преговори с Тръмп, за да възпре Китай днес, не са толкова различни от действията на Мао Цзедун, който протегна ръка на американския президент Ричард Никсън през 70-те години, за да възпре съветската заплаха.


Това развитие, независимо колко внезапно или малко вероятно може да изглежда, не би трябвало да е изненада, особено в част от света, където държавните лидери клонят към реализъм по отношение на международните дела. А Ким може би е най-големият реалист от всички тях.


Всичко това изобщо не означава, че Китай скоро "ще спре да бъде фактор", както спекулираха някои. Пекин винаги ще бъде част от картината, а понякога и част от проблема. Идеята е просто, че съседите на Китай се препозиционират, докато той се засилва и се опитва да установи с тях йерархични или клиентелистки отношения. Някои като Камбоджа и Лаос се подчиняват. Други - като Виетнам и Сингапур, се опитват да окажат ответен натиск или поне да възстановят баланса. Северна Корея също трябва да се пренастрои и да ограничи рисковете.


Тя го прави от специално положение, разбира се, поради ядрената си програма и дипломатическата изолация - и заради оставащата несигурност за намеренията ѝ, включително по толкова основен въпрос като


какво Пхенян има предвид


с думата "ядрено разоръжаване". Въпреки това неочакваното предложение на Ким да се срещне с президента Тръмп и бързото му приемане от Тръмп подсказва, че и двамата лидери виждат в този момент възможност за някаква степен на разведряване. Поне дотолкова те са прави.


Отмяната на санкции, нормализирането на отношения, започването на търговия - тези неща може да не се случат скоро или изобщо. Но стратегическият ландшафт на Корейския полуостров вече се промени и се промени в полза на САЩ и техните съюзници.


Внезапната и необявена среща между Ким и китайския президент Си Цзинпин, състояла се неотдавна в Пекин, беше преди всичко забележително дипломатическо шоу, целящо преди всичко да позволи на Китай да "запази лице". През петте години, откакто е на власт, Си, изглежда, като цяло пренебрегваше Ким; сега може би съжалява за този подход. Докато влиянието на Китай се засилваше, това на Америка отслабна, убеждавайки Северна Корея да се сближи повече със САЩ и да получи от тях гаранции за сигурността си.


Скептиците ще изразят съмнение, че Северна Корея би могла да се движи в тази посока, предвид идеологията си; оптимистите може да видят на хоризонта обединяването на Корейския полуостров. Аз мисля, че севернокорейската еднопартийна система ще се запази доста време и през това време ситуацията с човешките права в страната ще продължи да бъде тежка. Подобрените отношения между двете Кореи и дори сключването на мирен договор няма да доведат до никакво обединение. Всякаква подобна инициатива би била самоубийствена за Пхенян и прекалено скъпа за Сеул.


Но все пак мисля, че този момент наистина е рядка възможност за Америка и нейните съюзници да подобрят отношенията си със Северна Корея и да работят с нея за създаването на нов баланс на силите в Североизточна Азия, който може да уравновеси амбициите на Китай за доминация в региона и да служи по-добре на интересите на Запада.


Жан-Пиер Кабестан е професор и началник на катедрата по правителствени и международни изследвания в Хонконгския баптистки университет. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Действията на С.Корея се ръководят от Китай ,.На кого още не не е ясно ?? Войната през 1953 в С Корея в Китай се изучава като : Война за бащино огнище... Китай има опит в създаването на "райони със специален статут" . Мисля че ще насърчи дори под някава форма обединението на Двете Кореи ,за да ги подични икономически . Същото го чака и Тайван , всъщност "поглъщането на Тайван е започнало" отдавана.

 2. 2 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1605 Весело

  ........пълни глупости.....СБЛИЖАВАНЕТО със САЩ води единствено и САМО до ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ......!!!!!!?????.........САЩ и ПРИЯТЕЛИ........?????!!!!!!.....смех в ЗАЛАТА.......!!!!!......за ИЗРАЕЛ не говоря.......щото се са си две страни на ЕДНА МОНЕТА със щатите...-един отбор командва и двете ДЪРЖАВИ......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Зависимостта на Северна Корея от Китай няма да прекъсне. Китай неведнъж е налагал вето в Съвета за сигурност на ООН срещу резолюции, засягащи Северна Корея и ще го прави. Подобряването на отношенията със САЩ обаче ще позволи на тази държава да се отвори към света и да подобри икономическото си развитие.

 4. 4 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1605 Разстроено

  Зависимостта на Северна Корея от Китай няма да прекъсне. Китай неведнъж е налагал вето в Съвета за сигурност на ООН срещу резолюции, засягащи Северна Корея и ще го прави. Подобряването на отношенията със САЩ обаче ще позволи на тази държава да се отвори към света и да подобри икономическото си развитие.
  —цитат от коментар 3 на voyko


  ..той и КАДАФИ беше ОТВОРЕН КЪМ СВЕТА и беше СПОНСОР на САРКО и ПРИЯТЕЛ на БЕРЛУСКОНИ....и шушу МУШО със ХИЛАРИ.......!!!!!!??????....и РЕЗУЛТАТА го ВИДЯХМЕ.........БАТИСАХА ДЪРЖАВАТА........!!!!!!........и ликвидираха КАДАФИ........за ИРАК същото....-докато воюваха с ИРАН сичко беше ОК........когато реши да се ЕМАНЦИПИРА САДАМ му ВИДЕХА СМЕТКАТА и БАСТИСАХА ДЪРЖАВАТА.........!!!!!.......МУБАРЕК нали БЕШЕ техно КУЧЕ.../...особено на САЩ...../....КВО СТАНА с НЕГО.......?????!!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 5. 5 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Баси, кал ми дожаля за Ким-чо, горкият - сам самичък с голи гърди се мъчи да опази проспериращата си държавица от злите сили САЩ и Китай, които са си поставили за цел да я унищожат.

  П.П.
  С тази статия журналистиката удари ново дъно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Причината е много по-прозаична. Тръмп беше вдигнал пушилката сериозно и беше на крачка от това да вкара солиден американски флот в близост до зоната. На Китай обаче въобще не му е комфортно в задния му двор да има американски самолетоносачи.

  И просто Китай стисна за топките дебелия корейски пубер и той клекна.

 7. 7 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Последните ходове на Ким показват, че във С.Корея много са го закъсали !!!

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  "Как Ким опитва да опази Северна Корея и от САЩ, и от Китай"

  Нито дума затова как Северна Корея да се опази от продължаващата диктатура на Ким. Авторът е загрижен за съдбата на Ким. Цялата му симпатия е към този кръволок, държащ в робство народа си. Лоши са американците , които искат да го унищожат.
  Подобни статии се печатат в Ню Йорк таймс. Как след такива публикации да имаш вяра на тази медия?

 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Къде е най-голямата лъжа в статията? В отреждането на пасивна роля на САЩ. Затова нека си припомним оценките на южнокорейския президент и на външния министър на Южна Корея. А и на общественото мнение в Южна Корея. Президентът и външния министър направиха отделни заявления, в които казаха, че Тръмп и неговата политика имат най-голяма роля в това, което се случва, че Тръмп от първия си ден в Белия дом се е заел с решаването на този проблем. А южнокорейците обожават Тръмп. Америка беше и е водещият фактор, който бута севернокорейския проблем към разрешаването му. Политиката на Америка спрямо Северна Корея при това президентство бе променена на 180 градуса в сравнение с тази на предишните администрации.
  Сигурен съм, че проблемът с Иран също ще бъде решен по категоричен начин и то много по-бързо, отколкото си го представяме.

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  Причината е много по-прозаична. Тръмп беше вдигнал пушилката сериозно и беше на крачка от това да вкара солиден американски флот в близост до зоната. На Китай обаче въобще не му е комфортно в задния му двор да има американски самолетоносачи.И просто Китай стисна за топките дебелия корейски пубер и той клекна.
  —цитат от коментар 6 на niakoi_si


  Мисля си, че САЩ и Китай действат съгласувано срещу Северна Корея. Намерили са допирни точки на общи интереси. Предстои да видим какво са замислили.

 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В статията- Ким искал това, Ким искал онова... Кой го друса какво иска Ким!? Ако Америка реши, че режимът на Ким трябва да си върви и продължи санкциите безкрайно, Ким ще види и реформи и чудо. Ким случи на американски президент, който не е обременен с идеология и който иска да разшири влиянието на Америка. Северна Корея е изключително богата на ресурси, неразработена целина. А Тръмп има афинитет към тези неща. Няма да остави Китай да им разработи ресурсите.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bicho Raro":

  Браво! Хареса ми:
  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann

  В този контекст западната левица е съучастник на комунистическите престъпления.

 13. 13 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп притисна много силно три държави Китай,Русия и Северна Корея,и успя да наложи волята си.Тежки санкции и военна заплаха,накараха Кимчо да се опомни.Браво на Тръмп-показва на света,че е най-влиятелната личност в света,въпреки фалшивите класации на някои медии.Другите лидери само трябва да се учат и попиват от това което прави Тръмп.Разбира се Тръмп има едно голямо предимство,че е президент на най-мощната държава в света.

 14. 14 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Според мен много зависи как ще се пренаредят картите сред това - Китай иска изтеглянето на американските войски от Южна Корея и разделена Корея, Ким иска отмяна на санкциите и да го остовят да диша, Тръмп иска Северна Корея да му предаде ракетите си и той да излезе като миротворец от ситуацията, Южна Корея иска стъпки към промяна на режима на север и защо не към обединяване по демократичен модел, Япония и Южна Корея искат оставането на американските войски като гаранция, и т.н. Много е сложен възелът.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Хитрец. Иска да се възползва от всички.

 16. 16 Профил на Иво Мончев
  Иво Мончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко е политика... Но мен ме притеснява присъствието на бившия директор на ЦРУ???? Мисля че правилното е само държави от региона да седнат и да се разберат.... САЩ там нямат работа.. За да няма спекулации и Русия няма работа макар че е по близо........ Дано не се оплескат нещата.....

 17. 17 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ........пълни глупости.....СБЛИЖАВАНЕТО със САЩ води единствено и САМО до ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ......!!!!!!?????.........САЩ и ПРИЯТЕЛИ........?????!!!!!!.....смех в ЗАЛАТА.......!!!!!......за ИЗРАЕЛ не говоря.......щото се са си две страни на ЕДНА МОНЕТА със щатите...-един отбор командва и двете ДЪРЖАВИ......
  —цитат от коментар 2 на kesh


  Е, друго си е сближаване с Русия, нали?!!!Мир, спокойствие и благоденствие.А - и равенство!
  Що не се гръмнеш?!Или иди в Русия или Северна Корея - там ще го направят те!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Между другото дневник, както и да си го измисляте токущо ми скрихте коментара. Благодаря за признанието на правотата на тезата ми. Продадохте сте и вие, отвъд съмнение. Прокопиев не очаквай повече подкрепа от мен. Принципите се пазят и когато е трудно. Не сте ангели.

 20. 20 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Един от малкото ъгли от които може да са подцени това което направи Тръмп на Корейския полуостров, което е от историческа значинмост е като го обърнат на 'горкият Ким'.

  Разказа трябва да бъде поддържан така, че да може да не се губи репутация докато се деградира Тръмп. Ако се признаят постиженията му по само изключително косвен начин докато се изплете нещо за това как всъщност това било защото горкия Ким бил притиснат, това дава такава пролука докато не се лъже фактически, защото вече не може да се отричат позитивните дела на Тръмп на фактическо ниво. Абе разбрахте ме.

  Защо всичко трябва да е толкова засукано? За да може всеки който го обясни потенциално да отвори себе си за атаки от сорта на 'параноик' и 'теория на конспирация'които са ултимативните защити, но обвиненията на този етап ще са смешни, защото може само от последните дни да се види Дневник колко избирателно пропускат статии.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Дяволът чете Евангелието!

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Малкия дебелак се показва като обигран играч с пресметнат руск.
  Проблемът му е, че авторитарните режими се разпадат неочаквано, понякога и от дребни поводи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 445 Весело

  И ся от тая статия излиза кво ???
  Че Кимчо е мноо по-смарт от джуджиии !!!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 24. 24 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Обединението на двете Кореи може и да е много скъпо за Южна Корея но това в дългосрочен план е единствения начин те да оцелеят на фона на плановете на Китай да доминира тотално икономически, военно и политически в региона.
  Една обединена Корея с високи технологии от юг и ракети и ядрено оръжие от север никак няма да се хареса на големия съсед. Но е единствения начин да се запази баланса в региона и независимостта им от Китай.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  В тази статия янките обясняват какво им се иска и как и защо няма да стане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK