Австралиец на 104 години планира да бъде убит законно днес

Австралиец на 104 години планира да бъде убит законно днес

© ReutersАвстралийският еколог Давид Гудол планира днес да се подложи на подпомагана от лекар процедура за прекратяване на живота. Той лично обяви намерението си на пресконференция в сряда в Базел, като обясни, че ще възползва от швейцарското законодателство за асистирано самоубийство, което е забранено в родната му страна.


Гудол обясни, че не е нелечимо болен, но е готов да сложи край на живота си. Доколкото ми е известно, каза той, смъртта ще бъде причинена от инжекция, макар че не знам много подробности за процедурата. Това ще стане в присъствието на членове на семейството на 104-годишния австралиец.


"Човек трябва да е свободен да избере и смъртта си в подходящо време", каза той, облечен в пуловер с бродиран надпис "Да остаряваш без достойнство". "Възможностите ми намаляват през последните година-две, губя зрението си от 6 години. Не искам повече да живея. Щастлив съм от шанса всичко да приключи утре."
Австралиец на 104 години планира да бъде убит законно днес

© Reuters


Асистираното самоубиство е законно в Швейцария от 40-те години на ХХ век, припомня "Ройтерс". Условието е да се прилага на някой, който няма пряк интерес от това да сложи край на живота си.


През 2002 г. в Холандия разрешиха евтаназията за пациенти, страдащи от непоносима болка, причинена от състояние, за което няма лек. Подобна процедура за нелечимо болни позволи през ноември австралийската провинция Виктория, като тя ще влезе в сила от юни 2019 г.


Гудол е роден в Лондон и се мести в Австралия през 1948 г., където е лектор в Университета на Мелбърн, но е заемал академични постове и във Великобритания и САЩ.


На пресконференцията той видимо недочуваше, но отговаряше ясно и подробно и каза, че не е поставен под натиск от медийното внимание, и сподели, че не е мислил още за последната храна или музиката, която би искал да чува в последните си минути на този свят. Може би Девета симфония на Бетовен не е лош вариант, каза той.


"Има много неща, които бих искал да направя, но вече е твърде късно. Приел съм, че те ще останат несвършени."


Австралиец на 104 години планира да бъде убит законно днес

© Reuters

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK