Най-възрастният учен на Австралия сложи край на живота си с евтаназия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 805 Неутрално

  човека правилно е избрал сам да сложи край на живота си и това трябва да е демократично право на всеки в този глобален информационен век

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Следват интервюта с близките и докторите, книга, после филм. Все пак трябва да се изкарат и пари от цялата работа...

 3. 3 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1611 Весело

  На Български евтаназия значи убийство. В случая е самоубийство

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 4. 4 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 341 Неутрално

  "В Швейцария евтаназията е законна, докато в Астралия е забранена. Ролята на медицинските лица днес е била ограничена единствено до това да поставят абокат на ръката на Гудол, а той сам е отворил системата, по която във вените му се е излязла специална смъртоносна течност.

  Организацията Exit International, която помогна за еднопосочното му пътуване до алпийската страна, заяви, че е несправедливо "един от най-възрастните и известни граждани на Австралия да бъде принуден да отиде на другия край на света, за да умре с достойнство". "Мирна и достойна смърт е нещо, което би трябвало да се полага на всеки, който я желае. Човек не бива да бъде принуждаван да напуска дома си, за да я получи."

  Голяма драма! Какво точно е достойното на това самоубийство, в смисъл - ако си беше прерязал вените в леглото, дали щеше да е недостойно или пък по–малко достойно? Да не би да е забранено? Винаги е имало самоубийства, но това никога не е било право. Срещу кого може да бъде упражнено? Кой ни спира сами да сложим край на дните си? Странен е този дебат и още по–странна е употребата на фрази като "да умреш с достойнство". Донякъде е разбираемо за хора в безпомощно състояние, които и да искат нямат физическата възможност да посегнат на живота си. Но в случая е леко прекалено този човек да бъде изкарван герой, жертва на системата, борец за правда и справедливост и прочее левичарски дъвки. Изобщо как може едни и същи хора да говорят, че екзекуцията със смъртоносна инжекция е варварство (което е вярно!), а асистираното самоубийство със същата съртоносна инжекция да е достойна смърт. Подобни двойни стандарти само подкопават правото на живот като абсолютна и най–висша ценност. Подчертавам: става дума за чисто юридическия аспект на въпроса, а не за социалния и моралния. Правото трябва да избягва вътрешни противоречие м/у своите принципи.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 5. 5 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 341 Неутрално

  това трябва да е демократично право на всеки в този глобален информационен век
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  Страхотен лозунг! Кажи какво точно трябва да означава "самоубийството – домократично право" и каква е връзката с "глобален информационен век". Подобен лозунг, кух и изпразнен от каквото и да е съдържание, е нагледно доказателство за щетите от достъпа до информация и споделянето на цитати с недоказан произход в социалните мрежи.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4507 Неутрално

  До коментар [#5] от "c.b.o.":

  Ти нещо като последна инстанция ли се имаш ? Тъжно. Правото на живот е суверенно право на индивида и правото на смърт е част от същото.
  Дали можеш да го разбереш ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#5] от "c.b.o.":

  Човекът е бил впечатлен от някакви думи и е решил да ги сглоби в едно изречение.

 8. 8 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  На този, който е решил да си ходи от тоя свят, не му трябват подпис и печат от държавата. А дали това е добро, или лошо - всеки сам решава за себе си. Одобрявам евтаназията при хора, които са безнадеждно болни и изпитват огромни болки. Одобрявам и евтаназията на политици, данъчни, адвокати. Като цяло одобрявам евтаназията на целия свят, без изключения.

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Светъл път на Душата му!
  Самоубийстото е ГРЯХ!!!
  Само Бог може да ни съди, но живота и смъртта не са и не бива да бъдат резултат на човешко решение!!!

 10. 10 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 346 Неутрално

  във въпросният случай едва ли ще има човек, който няма да се съгласи с решението на дядката. В конкретния случай това е било приемливо. В общия случай обаче не е, щото би трябвало това да е право на всички, ако го има като право. Колко беди биха произтекли от това - всеки депресиран да реши, че понеже има право - въжето и край ? Помислете си как би изглеждал закон, който позволява евтаназията (или пък направо да прочетем швейцарския)

 11. 11 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1128 Гневно

  Не беше приятно да виждам заглавията по темата няколко дни, чак днес се осмелих да си причиня дискомфорта да отворя и прочета статия.
  Айде нема нужда от такава информация.
  Решил - решил.
  Да бяхте стояли с камера до него докато се трови!
  Айде холан, много интересно.
  Писна ми от негативна енергия, дето бълва от всяка медия.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 12. 12 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Правото на живот е суверенно право на индивида и правото на смърт е част от същото. Дали можеш да го разбереш ???
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Кажи къде виждаш "демократичното начало" в случая? Чети какво коментираш, преди да задаваш въпросчета, на които сам нямаш отговор.

  Правото на живот е право, абсолютно право, защото е валидно и важи спрямо всички в обществото, които ти дължат въздържане от действия, накърняващи това право. В противен случай има наказание – затвор до живот или екзекуция.

  Кажи какво точно разбираш под "право на смърт", кой и какво поведение ти дължи, за да упражниш това т.нар. право. А и като цяло, някой спира ли те да сложиш карй на дните си дори и да нямаш такова "право"?

  Голяма мода станаха тези права за щяло и нещяло – право на брак за всички, права на животните, право на това, право на онова... Всевъзможни социални искания се лансират с етиката "право", което трябва да покаже, че са справедливи, в реда на нещата и т.н., т.е. нещо толкова очебийно, че изобщо не трябва да се аргументира. Почти никой обаче не се опитва да мисли отвъд овчето повтаряне на лозунги. Несъгласните прасто биват заклеймявани като "лоши" и така. Прогрес.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3322 Неутрално

  Аз съм "за" законово регламентиране на евтаназията у нас.
  Думи на Тери Пратчет: „Ами ето на, болен съм, ще ставам по-зле, думите ме изоставят и се замислям дали това е Изборът, защото имам право да избера начина си да умра. Знанието, че можеш да го направиш и имаш Избор, ти дава сили”.
  http://glasove.com/categories/kultura-i-obshtestvo/news/in-memoriam-teri-pratchet-i-izboryt

  "Хората, които се фукат с коефициента си на интелигентност, са загубеняци." Стивън Хокинг
 14. 14 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Човекът е бил впечатлен от някакви думи и е решил да ги сглоби в едно изречение.
  —цитат от коментар 7 на futurama


  Точно.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4507 Разстроено

  До коментар [#12] от "c.b.o.":

  Явно материята не е по силите на милицията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Явно материята не е по силите на милицията.
  —цитат от коментар 15 на КМЕТ В СЯНКА


  Радвам се, че успях да те убедя къде грешиш.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4162 Неутрално

  Никой от нас не е избрал кога да се роди и кога да дойде на този свят и никой от нас не трябва да избира самоубийството като край на житейския си път ! Животът ни е подарен от Бог и само Той има право да го прекрати. Това, че един човек не вижда смисъл в живота си е много тъжно и жалко. Човек винаги може да направи добро за себе си и за другите. Животът никога не е безмислен, стига да го изживеем с вяра и надежда, безмислено е самото самоубийство ! Самата дума надежда носи идеята, че е над, че е въпреки всичко и че надживява всички житейски трудности и отчаянието ! Пожелавам всеки от вас да носи надеждата в себе си ! Никога няма да сбърка или съжалява ! И няма да му се налага да се самоубива !

 18. 18 Профил на Veselin Dimitrov
  Veselin Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност не е бил тежко болен, а просто не му се е живеело. Нямал радост от живота и избрал "достойна " смърт. Брех, майка му стара, до какви новини доживяхме.
  Някъде някой се бори с болест и страда, а другаде хората намират недостойната смърт от картеч, гранати, мачете, глад, бомби, а дядото пропътувал сума ти свят, за да си отиде от този. Е, определено живота е повече от ироничен.

 19. 19 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  А дали сам е избрал да се роди? Май се е взел доста насериозно...

 20. 20 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Всъщност е задължение, точно толкова, колкото и право, особено ако ще си говорим юридически.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  "На каква възраст смятаме, че хората не е естествено да се радват на живота?"
  Да се радват, а не да страдат и вегетират.

 22. 22 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Бил е с акъла си, не е бил неизлечимо болен, но не е намирал радост в живота - депресия?

 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Изпитанията пред вярата и морала надхвърлят най-песимистичните очаквания в първите години от новото хилядолетие. Заради това е особено важно доброто законодателство и стриктното му прилагане. Държавите са светски и на малко места религията определя дневния ред в обществата. Интернет и социалните мрежи дават почти неограничен достъп до информация, но не и умения да разделяме истината от лъжата или пропагандата. Правото на живот не дава по аналогия право на смърт, дори за атеисти. Утроби под наем, размразяване на клетки след десетилетия, ужасяващи черни пазари и "ферми за органи" вече не са сюжети от фантастичен филм. Остава ни малкото човешко удоволствие да обичаме и да бъдем нужни, да се грижим за доброто и правата на всеки човек, без да забравяме че "моята свобода свършва там, където започва свободата на другия".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Изпитанията пред вярата и морала надхвърлят най-песимистичните очаквания в първите години от новото хилядолетие. Заради това е особено важно доброто законодателство и стриктното му прилагане. Държавите са светски и на малко места религията определя дневния ред в обществата. Интернет и социалните мрежи дават почти неограничен достъп до информация, но не и умения да разделяме истината от лъжата или пропагандата. Правото на живот не дава по аналогия право на смърт, дори за атеисти. Утроби под наем, размразяване на клетки след десетилетия, ужасяващи черни пазари и "ферми за органи" вече не са сюжети от фантастичен филм. Остава ни малкото човешко удоволствие да обичаме и да бъдем нужни, да се грижим за доброто и правата на всеки човек, без да забравяме че "моята свобода свършва там, където започва свободата на другия".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 25. 25 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Изпитанията пред вярата и морала надхвърлят най-песимистичните очаквания в първите години от новото хилядолетие. Заради това е особено важно доброто законодателство и стриктното му прилагане. Държавите са светски и на малко места религията определя дневния ред в обществата. Интернет и социалните мрежи дават почти неограничен достъп до информация, но не и умения да разделяме истината от лъжата или пропагандата. Правото на живот не дава по аналогия право на смърт, дори за атеисти. Утроби под наем, размразяване на клетки след десетилетия, ужасяващи черни пазари и "ферми за органи" вече не са сюжети от фантастичен филм. Остава ни малкото човешко удоволствие да обичаме и да бъдем нужни, да се грижим за доброто и правата на всеки човек, без да забравяме че "моята свобода свършва там, където започва свободата на другия".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Изпитанията пред вярата и морала надхвърлят най-песимистичните очаквания в първите години от новото хилядолетие. Заради това е особено важно доброто законодателство и стриктното му прилагане. Държавите са светски и на малко места религията определя дневния ред в обществата. Интернет и социалните мрежи дават почти неограничен достъп до информация, но не и умения да разделяме истината от лъжата или пропагандата. Правото на живот не дава по аналогия право на смърт, дори за атеисти. Утроби под наем, размразяване на клетки след десетилетия, ужасяващи черни пазари и "ферми за органи" вече не са сюжети от фантастичен филм. Остава ни малкото човешко удоволствие да обичаме и да бъдем нужни, да се грижим за доброто и правата на всеки човек, без да забравяме че "моята свобода свършва там, където започва свободата на другия".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Изпитанията пред вярата и морала надхвърлят най-песимистичните очаквания в първите години от новото хилядолетие. Заради това е особено важно доброто законодателство и стриктното му прилагане. Държавите са светски и на малко места религията определя дневния ред в обществата. Интернет и социалните мрежи дават почти неограничен достъп до информация, но не и умения да разделяме истината от лъжата или пропагандата. Правото на живот не дава по аналогия право на смърт, дори за атеисти. Утроби под наем, размразяване на клетки след десетилетия, ужасяващи черни пазари и "ферми за органи" вече не са сюжети от фантастичен филм. Остава ни малкото човешко удоволствие да обичаме и да бъдем нужни, да се грижим за доброто и правата на всеки човек, без да забравяме че "моята свобода свършва там, където започва свободата на другия".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 28. 28 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Изпитанията пред вярата и морала надхвърлят най-песимистичните очаквания в първите години от новото хилядолетие. Заради това е особено важно доброто законодателство и стриктното му прилагане. Държавите са светски и на малко места религията определя дневния ред в обществата. Интернет и социалните мрежи дават почти неограничен достъп до информация, но не и умения да разделяме истината от лъжата или пропагандата. Правото на живот не дава по аналогия право на смърт, дори за атеисти. Утроби под наем, размразяване на клетки след десетилетия, ужасяващи черни пазари и "ферми за органи" вече не са сюжети от фантастичен филм. Остава ни малкото човешко удоволствие да обичаме и да бъдем нужни, да се грижим за доброто и правата на всеки човек, без да забравяме че "моята свобода свършва там, където започва свободата на другия".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 29. 29 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Изпитанията пред вярата и морала надхвърлят най-песимистичните очаквания в първите години от новото хилядолетие. Заради това е особено важно доброто законодателство и стриктното му прилагане. Държавите са светски и на малко места религията определя дневния ред в обществата. Интернет и социалните мрежи дават почти неограничен достъп до информация, но не и умения да разделяме истината от лъжата или пропагандата. Правото на живот не дава по аналогия право на смърт, дори за атеисти. Утроби под наем, размразяване на клетки след десетилетия, ужасяващи черни пазари и "ферми за органи" вече не са сюжети от фантастичен филм. Остава ни малкото човешко удоволствие да обичаме и да бъдем нужни, да се грижим за доброто и правата на всеки човек, без да забравяме че "моята свобода свършва там, където започва свободата на другия".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 30. 30 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Изпитанията пред вярата и морала надхвърлят най-песимистичните очаквания в първите години от новото хилядолетие. Заради това е особено важно доброто законодателство и стриктното му прилагане. Държавите са светски и на малко места религията определя дневния ред в обществата. Интернет и социалните мрежи дават почти неограничен достъп до информация, но не и умения да разделяме истината от лъжата или пропагандата. Правото на живот не дава по аналогия право на смърт, дори за атеисти. Утроби под наем, размразяване на клетки след десетилетия, ужасяващи черни пазари и "ферми за органи" вече не са сюжети от фантастичен филм. Остава ни малкото човешко удоволствие да обичаме и да бъдем нужни, да се грижим за доброто и правата на всеки човек, без да забравяме че "моята свобода свършва там, където започва свободата на другия".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Изпитанията пред вярата и морала надхвърлят най-песимистичните очаквания в първите години от новото хилядолетие. Заради това е особено важно доброто законодателство и стриктното му прилагане. Държавите са светски и на малко места религията определя дневния ред в обществата. Интернет и социалните мрежи дават почти неограничен достъп до информация, но не и умения да разделяме истината от лъжата или пропагандата. Правото на живот не дава по аналогия право на смърт, дори за атеисти. Утроби под наем, размразяване на клетки след десетилетия, ужасяващи черни пазари и "ферми за органи" вече не са сюжети от фантастичен филм. Остава ни малкото човешко удоволствие да обичаме и да бъдем нужни, да се грижим за доброто и правата на всеки човек, без да забравяме че "моята свобода свършва там, където започва свободата на другия".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Изпитанията пред вярата и морала надхвърлят най-песимистичните очаквания в първите години от новото хилядолетие. Заради това е особено важно доброто законодателство и стриктното му прилагане. Държавите са светски и на малко места религията определя дневния ред в обществата. Интернет и социалните мрежи дават почти неограничен достъп до информация, но не и умения да разделяме истината от лъжата или пропагандата. Правото на живот не дава по аналогия право на смърт, дори за атеисти. Утроби под наем, размразяване на клетки след десетилетия, ужасяващи черни пазари и "ферми за органи" вече не са сюжети от фантастичен филм. Остава ни малкото човешко удоволствие да обичаме и да бъдем нужни, да се грижим за доброто и правата на всеки човек, без да забравяме че "моята свобода свършва там, където започва свободата на другия".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 33. 33 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Изпитанията пред вярата и морала надхвърлят най-песимистичните очаквания в първите години от новото хилядолетие. Заради това е особено важно доброто законодателство и стриктното му прилагане. Държавите са светски и на малко места религията определя дневния ред в обществата. Интернет и социалните мрежи дават почти неограничен достъп до информация, но не и умения да разделяме истината от лъжата или пропагандата. Правото на живот не дава по аналогия право на смърт, дори за атеисти. Утроби под наем, размразяване на клетки след десетилетия, ужасяващи черни пазари и "ферми за органи" вече не са сюжети от фантастичен филм. Остава ни малкото човешко удоволствие да обичаме и да бъдем нужни, да се грижим за доброто и правата на всеки човек, без да забравяме че "моята свобода свършва там, където започва свободата на другия".

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 34. 34 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1178 Любопитно

  Типичен пример за старческо безумие.На мен животът също не ми носи непрекъснато радост,но това е,което има, е по-добре от хич.Само веднаж съм мислил за самоубийство-през 1978 г.,когато установих,че от джоба ми са изпаднали 10 лв.(на цяло).Цял ден ги търсих,не ги намерих и от мъка,реших,да се обеся.Запалих цигара и се размислих,че обесването,няма ,да ми върне парите и се отказах.Още ме е яд,но се надявам някой ден,да ми мине.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4507 Неутрално

  До коментар [#20] от "me13":

  за смъртта ли коментираш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#17] от "samoedin":

  Кой бог ти подари живота, тоя дето обещава девственици или тоя дето праща спин на децата в Африка?

  А по темата - на неговите години, ако се чувствам в тежест на децата си, също бих избрал да им спестя грижите.

 37. 37 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#33] от "etty1":

  Да не забравяме, че Бог е дал на човека и Свободен Избор (включително и да греши). Духовното не би трябвало да се налага със закон, а да е въпрос на съзнателно желание, вътрешен копнеж. На сила хубост не става, както е казал мъдрият ни народ!
  Светла му памет на човека и покой за душата му.

 38. 38 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Това трябва да е право на всеки човек, който може да разсъждава, да реши сам дали да го обгрижват като малко дете на над 100 години или да приключи живота си на Земята.

  Peni Nikol
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7940 Неутрално

  Уважавам мнението му, влизам му в положението. Смятам, че го е направил публично, защото защитава своята кауза и правото както той го раБира.
  Аз не го одобрявам, но кой съм аз? Нито съм на годините му, нито съм в състоянието му...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1703 Разстроено

  До коментар [#37] от "blahblah":

  Не забравям избора. Той не включва самоубийство.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 41. 41 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "..........Под звуците на "Ода на радостта" от Девета симфония на Бетовен и в обкръжението на близки..............."
  Заминал от нашия свят като Крал. Дано има награда за такива достойни хора. Жалките религии само събират пари и дават лъжливи пейзажи. Тоя човеке е тръгнал на път като Великан. Аз имах любима баба- добър и чист човек и скапаната черква непрекъснато дава лъжливи надежди за Второто пришествие и доста пари сме дали, но Баба не получава възкресение и живот след смъртта. Отивам сега на Великден в една черква и паля свещи за живите приятели и роднини и тръгвам да паля и за Баба. Някакъв свещеник изскача и ми обяснява, че на тоя ден не се пали за умрелите, защото.......... на тоя ден те БИЛИ ВАЗКРЪСНАЛИ, ЖИВИ И СРЕД НАС........... Как не му се развиках не знам....... Значи, не само не казват кога ще е това Второ пришествие, но и после ти говорят лъжи, че то било се състояло , но не го виждаме................
  Лек път на Героя- учен от Австралия и един цитат от Христо Ботев -......„Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си ................."

 42. 42 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Само не разбрах що трябва да блъскаш до Швейцария, за да се самоубиеш?

 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  Я стига гнусна религиозна пропаганда

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 44 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Много ми е интересно - беше ботаник, еколог, откъдето и да го погледнеш Зелен! Дали хейтърите и троловете на Цеко няма да видят и тук вина в зеленото! Как не са се сетили?

 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#40] от "etty1":

  Що за избор е тогава?
  Като на избори, нали? Свободно избираш различни сортове лайна.
  Нелайняното - ау, то е незаконно или грях!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2941 Разстроено

  Както винаги прогресивното войнство начело с редакцията на "Дневник" се кефи на смъртта. Забелязал съм, че нищо не може да зарадва леваците повече от убийството - аборти, евтаназия, геноцид (миналата седмица се спукаха да обясняват колко бил прав Карл Маркс, чиято престъпна идеология е виновна за смъртта на най-много хора в целокупната история на Човечеството). А после даже имат наглостта да обясняват, че всички несъгласни с тях искали "да умират деца". Левичарството е най-страшната болест на нашето време.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#42] от "Petak":

  Преинсталирай си разбиралката

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тюфлекчия":

  Халюцинации онлайн в текст

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 49 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Този случай ми напомни как си отиде от този свят режисьорът Марио Моничелли на 95 годишна възраст - като се хвърли от прозореца на стаята си в клиниката, където е бил на лечение за терминалния си рак. И сега ме побиват тръпки, като си представя последните му моменти.

 50. 50 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Този случай ми напомни как си отиде от този свят режисьорът Марио Моничелли на 95 годишна възраст - като се хвърли от прозореца на стаята си в клиниката, където е бил на лечение за терминалния си рак. И сега ме побиват тръпки, като си представя последните му моменти.

 51. 51 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 279 Неутрално

  във въпросният случай едва ли ще има човек, който няма да се съгласи с решението на дядката. В конкретния случай това е било приемливо. В общия случай обаче не е, щото би трябвало това да е право на всички, ако го има като право. Колко беди биха произтекли от това - всеки депресиран да реши, че понеже има право - въжето и край ? Помислете си как би изглеждал закон, който позволява евтаназията (или пък направо да прочетем швейцарския)
  —цитат от коментар 10 на миро родозов

  Ми направи си едно проучване дали в Швейцария толкова са оредяли чак като бройка заради закона и ще разбереш дали биха произлезли чак такива беди.

 52. 52 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1300 Весело

  "Но д-р Майкъл Ганън, президент на Австралийската медицинска асоциация, заяви, че е притеснен от това, че едва ли не се празнува "самоубийството на столетник".

  ...и с право!
  :-)

  I Want To Believe
 53. 53 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Някои намесиха религията, а други побързаха да я заклеймят.

  В случая, както и по отношение на абортите, изобщо не става дума за религия. Другарите, дето мразят всички религии, с изключение на нехристиянските, да не се опитват да размиват дискусията!

  В случая става дума само и единствено за това как и доколко съвременното общество цени човешкия живот. Основен, върховен хуманистичен принцип, завещан ни от Просвещението е, че човешкият живот е абсолютна ценност и правото на живот е противопоставимо спрямо всеки един от нас. Всеки има право да изисква от останалите "Не ме убивайте!", а всички други са длъжни да не правят нищо, което може да застраши живота на човека. Умниците, които твърдят, че както има право на живот, така трябва да има и "право на смърт", да кажат в какво точно се състои това право, какво поведение изисква от останалите членове на обществото. Нали не намеквате, че означава "Убийте ме!" и всички други трябва да се надпреварват кой първи да го свитне. Абсурд!

  Тъжно е да виждаш как същите тези фенчета на разните тоталитарни идеологии, които погазиха в морета от кръв идеалите на Просвещението, сега отново да се опитват да внушават, че правото на живот не е абсолютно, че може да бъде отнето, ако животът не ни харесва. Да, едно право не трябва да се превръща в бреме за носителя му, но в същото време не е работа на правото да легализира фактически действия като самоубийството.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 54. 54 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Този господин ще бъде много неприятно изненадан, то вече е де ...

  preklara rara
 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Каква е разликата между евтаназия и самоубийство?
  Ако 104 годишният учен може да си отиде с евтаназия, защото вече живота не го радва, защо 20 годишният нещастно влюбен - да не може?

 56. 56 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Само не разбрах що трябва да блъскаш до Швейцария, за да се самоубиеш?
  —цитат от коментар 42 на Petak


  Ми от суета. Бил е активист за озаконяване на евтаназията, та борба до края.

 57. 57 Профил на Dimiter Tsvetkov
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Доста странна и зловеща постъпка, не одобрявам подобни неща

  klimentm
 59. 59 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  човек е свободен, обречен на свобода сам да избере кога и как да умре, не намирам особен смисъл в тази показност и шумотевица....не намирам смисъл и в това да се иска от държавата да узакони нещо което е във властта на всеки, ако реша мога да не съм жив само след 30 секунди, за какво ми е санкцията на това "чудовище"

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 60. 60 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Някои намесиха религията, а други побързаха да я заклеймят.В случая, както и по отношение на абортите, изобщо не става дума за религия. Другарите, дето мразят всички религии, с изключение на нехристиянските, да не се опитват да размиват дискусията!В случая става дума само и единствено за това как и доколко съвременното общество цени човешкия живот. Основен, върховен хуманистичен принцип, завещан ни от Просвещението е, че човешкият живот е абсолютна ценност и правото на живот е противопоставимо спрямо всеки един от нас. Всеки има право да изисква от останалите "Не ме убивайте!", а всички други са длъжни да не правят нищо, което може да застраши живота на човека. Умниците, които твърдят, че както има право на живот, така трябва да има и "право на смърт", да кажат в какво точно се състои това право, какво поведение изисква от останалите членове на обществото. Нали не намеквате, че означава "Убийте ме!" и всички други трябва да се надпреварват кой първи да го свитне. Абсурд!Тъжно е да виждаш как същите тези фенчета на разните тоталитарни идеологии, които погазиха в морета от кръв идеалите на Просвещението, сега отново да се опитват да внушават, че правото на живот не е абсолютно, че може да бъде отнето, ако животът не ни харесва. Да, едно право не трябва да се превръща в бреме за носителя му, но в същото време не е работа на правото да легализира фактически действия като самоубийството.
  —цитат от коментар 53 на c.b.o.


  Означава не "Убийте ме", а (колкото и да звучи абсурдно в този контекст) бъдете човечни и ми помогнете СЪЗНАТЕЛНО И ПО СОБСТВЕНА ВОЛЯ аз САМИЯТ да сложа край на живота си, както е направил въпросният господин, по възможно най-безболезнения за мен начин. Ако човекът е решил да се самоубива, няма да има кой или какво да го спре, но може да го направи с цената на по-сериозни мъчения за себе си, а какво да говорим, ако опитът му е неуспешен.

  PS: Религиозните брътвежи изобщо няма да ги коментирам.
  PS2: Не съм левак/левичар. Презирам комунистите в червата си.

 61. 61 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Почувствах се гадно докато четях новината.

 62. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4162 Неутрално

  До коментар [#36] от "chepokalipsis":

  "Кой бог ти подари живота, тоя дето обещава девственици или тоя дето праща спин на децата в Африка?

  А по темата - на неговите години, ако се чувствам в тежест на децата си, също бих избрал да им спестя грижите."

  Спин не е пратен от Бог, а е поради развратен начин на живот, свързан с безразборен секс, в следствие на което " придобиваш" имунна слабост и всяка една обикновенна настинка може да те довърши...

  Дори и да не вярваш фактът, че изобщо не си се самосъздал, а си приел живот е безспорен за всеки един от нас.

  Много хора избират самоубийството не защото са в тежест на някого, нито дори защото са просто стари. Но дори това не е най - важното. Всъщност най - лошото е, че самия ти по този начин демонстрираш собствената си оценка за самия себе си и за смисъла от собственото ти съществуване !
  А тя ще бъде зачетена и във Вечността, без да има на кого да се сърдиш....

 63. 63 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Ми от суета. Бил е активист за озаконяване на евтаназията, та борба до края.
  —цитат от коментар 56 на half truth


  Точно. Щом може да дава интервюта и конференции, значи можеше и сам да сложи край на дните си. Проблем – никой нямаше да разбере. Е, не става така. Ако ще се мре, поне нека всички да разберат, да се пишат легенди и т.н. А всъщност някой спира ли го в "лошата" Австралия да си прережи вените например? По-болезнено и нехуманно ли е от смъртоносната инжекция?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 64. 64 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#55] от "half truth":

  Много... хм... странен въпрос.
  На 20-годишния влюбен ще му мине. Столетникът няма да се подмлади...

 65. 65 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Означава не "Убийте ме", а (колкото и да звучи абсурдно в този контекст) бъдете човечни и ми помогнете СЪЗНАТЕЛНО И ПО СОБСТВЕНА ВОЛЯ аз САМИЯТ да сложа край на живота си, както е направил въпросният господин, по възможно най-безболезнения за мен начин.
  —цитат от коментар 60 на Brasil


  Самоубийството не е престъпление, престъпление е подтикването към самоубийство. Ти казваш, да, ама зависи – ако си поискаш, не трябва да има проблем да ти помогнат. Човещинка, нали?

  А това, че от юридическа гледна точка правото на живот престава да бъде абсолютно, че се поставя в зависимост от собствената преценка дали на човек му харесва животът му, това как може да се обясни. Изобщо асистираното самоубийство, ако ще се регламентира, трябва да стриктно ограничено само за случаи, когото би спестило по-големи страдания на тежко болен, напр. от рак или парализа от врата надолу и др.

  А иначе казваш, че смъртоносната инжекция била "възможно най–безболезнения начин". Екзекуциите в американските затвори (и на други места, на там няма такава публичност) показват друго. Как може едновременно да си против екзекуцията с инжекция и да одобряваш асистираното сомоубийство със същатата инжекция?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 66. 66 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#63] от "c.b.o.":

  Представете си стреса, който ще изпитат хората, които ще намерят самоубилият се в локва кръв и то, ако го намерят скоро след това.

 67. 67 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#55] от "half truth":Много... хм... странен въпрос.На 20-годишния влюбен ще му мине. Столетникът няма да се подмлади...
  —цитат от коментар 64 на tie_interceptor


  Това е Вашият критерии. Човек трябва да е поживял за да стигне до него. На 20 години хората не мислят така.

 68. 68 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Означава не "Убийте ме", а (колкото и да звучи абсурдно в този контекст) бъдете човечни и ми помогнете СЪЗНАТЕЛНО И ПО СОБСТВЕНА ВОЛЯ аз САМИЯТ да сложа край на живота си
  —цитат от коментар 60 на Brasil


  Е, значи се оказва, че всъщност няма "право на смърт", огледално на абсолютното право на живот.

  Както писах по–горе, всеки има право да изисква от останалите "Не ме убивайте!", а всички други са длъжни да не правят нищо, което може да застраши живота на човека. Умниците, които твърдят, че както има право на живот, така трябва да има и "право на смърт", да кажат в какво точно се състои това право, какво поведение изисква от останалите членове на обществото. Нали не намеквате, че означава "Убийте ме!" и всички други трябва да се надпреварват кой първи да го свитне. Абсурд!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 69. 69 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Представете си стреса, който ще изпитат хората, които ще намерят самоубилият се в локва кръв и то, ако го намерят скоро след това.
  —цитат от коментар 66 на tie_interceptor


  Дали е по–малък от този, когато дядката им е казал "Отивам в Швейцария и повече няма да се върна"?

  Ето как отново се вмъкват някакви състрадателни елементи в дискусията вместо да се разсъждава трезво и обективно. Но това е днешното ниво – всеки, които изпитва някакви чувства, решава, че всъщност това са неопровержими аргументи и ако някой му възрази, този някой е "лош" и неразбрал.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 70. 70 Профил на so
  so
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Моят дядо също се самоуби, малко преди да стане на 100. Не толкоз публично, но и далеч по-болезнено, със сигурност. Казваше, че след 90 животът вече не носи радост. Имаше и опасност да се залежи, а това за него беше неприемливо и унизително. Сигурно всички ние четящи тук не може да го разберем, защото сме под 90, а и едва ли и повечето от нас ще преминат тази възраст. Но все пак, увжавам постъпката му и се възхищавам на смелостта да го направи. R.I.P.

  #RussiaIsATerroristState
 71. 71 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#62] от "samoedin":

  Каква вечност те гони, бог няма, не е имало, няма и да има. Ако теб са те създавали от кал, мен са ме създали майка ми и баща ми. И на 104г. да се грижиш за себе си едва ли е най-лесното нещо, ти грижил ли си се някога за възрастен човек? Дано не доживея до толкова, за мен всичко след 85г. на тоя етап от развитие на науката, се превръща малко или много в наказание за околните, а много вероятно и за теб, зависи от здравето. Ако е останал орган по мен, който може да се ползва да го взимат и да горят тялото ми. Не желая да бъда заравян в земята.

 72. 72 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Човека не вижда, не може да се движи, това живот ли е?

  Медведев, Дмитрий Анатольевич, очевАдно е решил след време като го съди международния трибунал в Хага да се обяви за НЕВМЕНЯЕМ, и затова в момента дрънка такива безумици, подготвя си защитата.
 73. 73 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Човека не вижда, не може да се движи, това живот ли е?
  —цитат от коментар 72 на today


  А децата родени с (тежки) увреждания, и тяхното ли не е живот? И на тях ли да "помагаме"?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 74. 74 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#67] от "half truth":

  Е, това вече са глупости!
  Понеже всички тийнеджъри си мислят, че знаят и могат всичко да ги оставим да правят, каквото си искат ли?!
  Точно, защото 20-годишният не знае, колко щастие го очаква, не трябва да му се позволява да върши глупости.
  Кои по-опитен и какво може да му обещае на 104-годишен ослепяващ, оглушаващ и обездвижващ се човек?!

 75. 75 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#69] от "c.b.o.":

  Как се разсъждава трезво и обективно за нещо, с което никой няма никакъв личен опит?!

 76. 76 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Религията е убежището на слабите. А на Гудол не му трябва друг бог. На тази плането Човекът е Бог. Имам предвид просветеният човек-хуманист.

 77. 77 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#40] от "etty1":

  Не е Богоугодно, но е избор...иначе съм съгласна с теб. тъмни времена.

 78. 78 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Както всеки път всеки си интерпретира евтаназията както си иска.
  През 2003 г Европейската Асоциация за Палиативни Грижи (European Association of Palliative Care (EPAC) призовава под думата евтаназия да се разбира САМО евтаназия извършвана по искане на пациента (активна доброволна евтаназия ) или пасивна доброволна евтаназия ( със спиране на системите за поддържане на жизнените функции например при пациенти с необратима кома или мозъчна смърт и отказ от продължаване на живота на пациента в такова състояние)

  "Medicalized killing of a person without the person's consent, whether nonvoluntary (where the person in unable to consent) or involuntary (against the person's will) is not euthanasia: it is murder. Hence, euthanasia can be voluntary only’

  Всички останали случаи без да е взето предвид желанието и съгласието(писмено) на пациента и насилствената , принудителна евтаназия (методите на евгениката разработвани от нацистите) представляват убийство.
  Процедурата в Швейцрия е строго регламентирана и обмислена отвсякъде:
  Лицето, което желае да умре събеседва с няколко служители на агенцията занимаваща се с евтаназия , в допълнение също и с независим от агенцията друг лекар. Независимият лекар оценява доказателствата, предоставени от страна на пациента и се среща с него поне два пъти, с интервал от време между всяка от консултациите докато събира юридически допустими доказателства, че лицето наистина желае да умре, след което се подписва клетвена декларация, приподписана от независими свидетели. ВСИЧКИ подпомагани самоубийства в Швейцария се заснемат на видео. След като смъртта е докладвана на полицията, полицейски служител и съдебен лекар пристигат на място . Междувременно от семейството и приятелите задължително се взимат показания. По принцип не се разрешава на съпруг, деца или личен лекар да участват директно в процедурата. Ако личен интерес на близки не може да бъде установен, се приема ,че няма престъпление. След изготвянето на всички доклади тези смъртни случаи се приемат като отворени, закрити и приключени
  А иначе моето мнение е ,че всеки трябва да има право и на този избор , правото да живее и да умре така както иска стига да не нарушава правата на други хора. Глупавата смърт е тогава ,когато не знаеш какво правиш. Когато си наясно е просто избор. Виждал съм няколко стотин хора мъртви или минути преди смъртта им, стоял съм до леглата им и съм ставал свидетел на чудовищно грозни ,отвратителни агонии на пациенти потънали в собствена кръв ,урина и фекалии . Сигурен съм ,че не биха искали такъв унизителен за човешкото достойнство край.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 79. 79 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#37] от "blahblah":Не забравям избора. Той не включва самоубийство.
  —цитат от коментар 40 на etty1


  е какъв избор е тогава?

 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  Това е само една крачка към отваряне на официален бизнес.Някога гледах филми как в бъдещето хора ще се подлагат на евтаназия,продавайки си органи, за да си покриват дългове или да заделят за децата си.Явно и това ше стане реалност.Не е добре, щом и човешкия живот стана търговска стока.

 81. 81 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3341 Неутрално
  До коментар [#48] от "Николай Теллалов":

  Никакви хслюцинации не са-левичарите се кефят на смъртта и я пропагандирст-от избиването на милиони,за "да изградим нов свят" до рекламиране на аборта и евтаназията.Десните идеологии са защитници на живота като ценост,за развитие и изграждане,за запазване на традициите,които левите искат да унищожат,разбира се.Като комуне,няма как да не знаеш,че в идеалния комунизъм семейство няма,то трябва да бъде унищожено,а човекът е заменим ресурс.

 82. 82 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Заглавието е формулирано неточно и по манипулативен начин. Има огромна разлика
  между евтаназия и асистирано самоубийство. Според швейцарското законодателство при асистираното самоубийство пациентът държи контрола върху самия процес и сам слага край на живота си, а трето лице само му помага. В класическият случай на евтаназия друг човек прекратява нечий живот чрез своите собствени действия, като това най-често е медицинско лице. Очевидно в нашия случай става въпрос за асистирано самоубийство. Мотивите за подобна
  законодателна вакханалия, която противоречи грубо на Всеобща декларация за правата на човека, са абсолютно неясни, но поради други пропуски законът позволява от подобни услуги да се възползват и граждани на други държави (?!), което вече е твърде скандално. Правото на живот на всеки трябва да се защитава от закона. Никой не може да бъде умишлено лишен от живот, освен в изпълнение на съдебна присъда за извършено престъпление, за което такова наказание е предвидено в закона. Никой не може умишлено да прекрати своя живот, защото това е противоестествена проява и законодателят трябва да ограничава всякакви норми, които позволяват безнаказано трети лица косвено или пряко да асистират доброволна смърт.

 83. 83 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Точно, защото 20-годишният не знае, колко щастие го очаква, не трябва да му се позволява да върши глупости.Кои по-опитен и какво може да му обещае на 104-годишен ослепяващ, оглушаващ и обездвижващ се човек?!
  —цитат от коментар 74 на tie_interceptor


  Ако не беше атеист и 104 годишният щеше да намери смисъл да живее. Самоубийството си е самоубийство и на 20г. и на 100г. Няма разлика.

 84. 84 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#42] от "Petak":
  “Само не разбрах що трябва да блъскаш до Швейцария, за да се самоубиеш?”
  ===
  Защото там ще ти помогнат. Иначе трябва сам. Първо е страшно, второ няма никаква гаранция, че ще успееш. По статистика само около 20% от опитите завършват със смърт, а повече от половината - със сакатлък. И то много тежък . Отървал се е човекът, да си почива в мир.

  Мърфи е оптимист!
 85. 85 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#42] от "Petak":

  "Само не разбрах що трябва да блъскаш до Швейцария, за да се самоубиеш?"
  Много правилен въпрос. Затова аз в къщи имам достатъчно оръжия, та да не ходя до Швейцария. Налапваш дулото и натискаш спусъка - безболезнено и бързо.

 86. 86 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#84] от "султана глаушева":

  "Иначе трябва сам. Първо е страшно, второ няма никаква гаранция, че ще успееш. "
  Абе ти налапай дулото на 45 калибър, па да видим дали няма да успееш.

 87. 87 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#82] от "dc_ken":

  "Никой не може да бъде умишлено лишен от живот, освен в изпълнение на съдебна присъда за извършено престъпление, за което такова наказание е предвидено в закона. "
  Вярно.
  "Никой не може умишлено да прекрати своя живот, защото това е противоестествена проява и законодателят трябва да ограничава всякакви норми, които позволяват безнаказано трети лица косвено или пряко да асистират доброволна смърт."
  Написал си пълна глупост. Защо да е "противоестествена проява", кой казва това, ти ли?

 88. 88 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#78] от "Dr_Doolittle":

  "Процедурата в Швейцрия е строго регламентирана и обмислена отвсякъде:..."
  Само като прочетох дългата процедура, и реших - никаква Швейцария. Моята процедура е много по-къса и лесна.

 89. 89 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 402 Весело

  Един въпрос към Юристите: евтаназията, Юридическо погледнато, е или не е самоубийство? Застраховките за живот не се изплащат когато застрахованият се е самоубил. Така ли е и при евтаназията?

 90. 90 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#68] от "c.b.o.":

  "какво поведение изисква от останалите членове на обществото. "
  Ако е сляп и немощен, да му заредят и дадат пистолета в ръката.

 91. 91 Профил на Playncooler
  Playncooler
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#34] от "Sabbath":

  Твоето нещастие е било голяма радост за някой друг. Гледай по-позитивно на живота.

 92. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#81] от "yanne":

  Още един с халюцинации.
  По-точно - с демагогски лозунги.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 93. 93 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#76] от "venelingeologia":

  Просветените хуманисти не издребняват и не изпростяват толкова, че да се смятат за богове

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 94. 94 Профил на Pontif
  Pontif
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Не мога да разбера защо опонентите на Евтаназията нерекъснато намесват държавата и това кой можел да реши кой живот си струва и кой не. Това е решение само на индивида. Ако аз реша че на 30 години не ми се живее, защо държавата трябва да се намесва. Ако реша на 104 да не умирам, това пак си е мое решение. Какъв У..й търси държавата, църквата или обществото тука?!

  California Über Alles
 95. 95 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#94] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Едно незадължително вярно предположение е, че държавата и църквата (доколкото църквата е по-скоро власт, отколкото вяра в Бог) не могат да си позволят да губят... ръботна ръка, особено в трудни моменти.

 96. 96 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Не бих го направил публично.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 97. 97 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4162 Неутрално

  До коментар [#71] от "chepokalipsis":

  "Каква вечност те гони, бог няма, не е имало, няма и да има. Ако теб са те създавали от кал, мен са ме създали майка ми и баща ми. "

  Вярата и неверието в Бог са личен избор. Това, че ти или някой не вярва, не значи нищо за съществуването на самия Бог ! Значи нещо само за самия теб ! Но разговора няма смисъл да се води на толкова примитивно ниво !
  Вечността не гони никого, тя си съществува и всеки отива в нея след смъртта си. И там получава в пълнота, това, което е изградил приживе в живота си.
  Пак подчертавам, самоубийството далеч не е въпрос на години - и много млади, а и успели хора се самоубиват, без значение колко са здрави ! Защото то е непознаване и неразбиране на смисъла на самия живот и свеждането му само до първични и примитивни схващания, които поставят човека до животното, а не до това, което му е изначално определено. Но всеки сам избира какъв и какво да бъде - във Вечноста, както и тука междувпрочем, има място за всеки ! Не всички места обаче са еднакви, има и лоши места. И всеки получава според това, което е повярвал и живота, който е водил тук, на земята. Самоубийството те обрича на тъмнина и безпътица. Ти сам решаваш оттука насетне !

 98. 98 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Не мога да разбера защо опонентите на Евтаназията нерекъснато намесват държавата и това кой можел да реши кой живот си струва и кой не. Това е решение само на индивида. Ако аз реша че на 30 години не ми се живее, защо държавата трябва да се намесва. Ако реша на 104 да не умирам, това пак си е мое решение. Какъв У..й търси държавата, църквата или обществото тука?!
  —цитат от коментар 94 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Лесно е – защото държавата е законодател и гарант на правата на индивидите, а в случая се иска да се признае едно право, т.е. иска се държавата да задължи определени хора да помагат на сомоубийци или поне да не ги наказва, както е в момента. Нещо неясно?

  Иначе абсолютно никой не те спира да сложиш край на живота си. Няма такава забрана поне на държавно ниво (за религията не говорим). Но трябва да се прави разлика м/у самоубийството като ФАКТ (както е в момента) и съмоубийството като ПРАВО (каквито са "прогресивните" искания).

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 99. 99 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#42] от "Petak":"Само не разбрах що трябва да блъскаш до Швейцария, за да се самоубиеш?"Много правилен въпрос. Затова аз в къщи имам достатъчно оръжия, та да не ходя до Швейцария. Налапваш дулото и натискаш спусъка - безболезнено и бързо.
  —цитат от коментар 85 на rumen5252


  бе и там стават грешки - яворов например

 100. 100 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 341 Неутрално

  сомоубийци .... съмоубийството
  —цитат от коментар 98 на c.b.o.


  сАмоубийци, сАмоубийство... Още не съм се събудил.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK