За гюленистите в Европа преследването от Турция е и заплаха, и възможност

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и британският премиер Тереза Мей.

© Associated Press

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и британският премиер Тереза Мей.Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не посещава Лондон в неделя, понеделник и вторник заради извънредните избори, насрочени за 24 юни - визитата беше планирана още преди месеци. Не се очаква и да ограничи разговорите си с премиера Тереза Мей (които се очакват след среща с кралица Елизабет Втора) до икономически въпроси.


От опита за преврат насам Обединеното кралство е в добри отношения с Турция - негови представители бяха сред първите, осъдили пуча. Същевременно там е и една от големите мрежи на движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за пуча от 2016 г.


Поне това твърди Фондацията за политически, икономически и социални изследвания (SETA) в доклад от края на март, според който т. нар. FETO (с това съкращение Турция обозначава мрежата на Гюлен, защото я счита за терористична организация) действа в "цялата страна" от над две десетилетия.
Западни издания писаха в последните седмици, още преди решението за вота, че турските власти усилват натиска върху чужди правителства да изкоренят мрежата на Гюлен и да предадат нейни членове на турското правосъдие. "Проблем е за тези страни, както за България. Никога не знаете за кого работят тези хора," каза завеждащият европейски изследвания в SETA и съавтор на доклада Енес Байраклъ. Чрез ангажимента си след Студената война те са поддържани свирепо в посткомунистически страни... Русия беше първата, която затвори (организации, свързани с Гюлен) и каза, че тези хора работят за ЦРУ. А тези хора имат втората най-добра разузнавателна организация в света," обясни той в разговор с "Дневник".


За дългогодишния журналист Керим Балджъ, чието име е в доклада на SETA, истината за движението на Гюлен не изглежда толкова проста.


"Късметлия съм, че ме вкараха рано в черния списък," разказа за "Дневник" Балджъ, който почти 2 десетилетия е колумнист във вестниците "Заман" и "Тудейс Заман". От 2010 г. е и главен редактор на Turkish Review, англоезичната публикация на "Заман медия груп" - самоопределя се като "по-скоро старши член на движението." Кандидатства за убежище във Великобритания и междувременно е доброволец в свързаната с движението на Гюлен организация Turkish Institute.


Нарича се късметлия, защото напуска Турция през есента на 2015 г. - месеци преди събитията от 15 юли. Заминава за Великобритания, след като намира името си в "черен списък" с журналисти, които трябва да бъдат арестувани. По-късно е един от 17-те обвинени, че са нарушили конституцията и са знаели за предстоящия опит за преврат. По време на известния процес, в който обвияеми са журналистите Ахмет и Мехмет Алтан и Назлъ Ълъджак, прокуратурата обявява, че братята Алтан са изпращали "кодирани послания" до последователите на Гюлен ден преди пуча.


"Виновни по подразбиране" или "част от несъгласните"


Според Балджъ докладът на SETA цели да окаже натиск върху Великобритания преди посещението на Ердоган.


Такива страхове все още не се сбъдват в големите западноевропейски държави. По-голямата част от избягалите гюленисти, попаднали обратно в турски ръце, са били предадени в Катар, Саудитска Арабия (в началото подкрепяла турската политика), Косово, Пакистан, Малайзия, Индонезия, Талайнд и Габон (в списъка впрочем е и България). "Много хора в Западна Европа и Канада, известни като люлки на върховенството на закона и демокрацията, се страхуват, че това може да стане и в тези части на света," смята Балджъ.


Според него, след като напълно е смазала "Хизмет" в Турция, властта е успяла да всее у гражданите страх дори да общуват с избягалите, докато преследва движението по света. "Имам петима братя в Турция, не съм говорил с тях от опита за преврат... Имам приятели, на които дължа пари и нямат нищо общо с движението. Искам да им платя, но не си искат парите - на такова ниво е страхът." За този климат разказваше и в. "Файненшъл таймс" - приятели, близки и роднини взаимно се предават и докладват, за да не се изправят пред правосъдието, ако подозират, че техни близки може да са свързани с мрежата.


Дали всички свързани с "Хизмет" действително са виновни по подразбиране, както смята турската държава? "Не можете да разделите хората от организацията и да кажете: да съдим само замесените в преврата. Това е престъпна мрежа и терористична организация," казва Енес Байраклъ от SETA. Той дава пример със ситуации, в които журналисти, писали негативни истории за движението, получили заплахи и станали жертви на "клеветническа кампания". "Ако не сътрудничат, свързани с Гюлен полицаи влизат в домовете им, подправят доказателствата и ги арестуват. Прокурорът, свързан с Гюлен, повдига обвинения и съдията, който също е, ги изпраща в затвора. Как можете да кажете, че само войниците са виновни? Това е отвъд превата. Не можете да кажете, че (другите) са невинни, получавали са заповеди от гюленистката секта, замесена в масова измама на държавни изпити и други престъпления."


"Това трябва да имаме предвид, когато питаме защо Турция преследва учителите. Защото вече не можем да им се доверим. Лоялността на (гюленистки) държавни служители не е към държавата. Трябва да е към началниците им и към държавните институции."


Досега турският президент е отправял на десетки митинги в последните две години критики към Европа, че не е съпричастна с опита на Турция да надвие мрежата на Фетхуллах Гюлен.

© Associated Press

Досега турският президент е отправял на десетки митинги в последните две години критики към Европа, че не е съпричастна с опита на Турция да надвие мрежата на Фетхуллах Гюлен.


"Косовският сценарий" в Европа


Предаването на шестима души, свързани с мрежата на Гюлен, на турските власти от Косово не беше първият случай в Европа - експулсирането на Абдуллах Бююк от България се случи броени седмици след опита за преврат. Косовският случай обаче нашумя отчасти заради факта, че премиерът Рамуш Харадинай уволни министъра на вътрешните работи и шефа на разузнаването, защото не са го информирали за депортацията. След като турските власти заявиха, че разузнаването е заловило общо 80 души в 18 държави, около случая с Косово (а и този с Габон, който последва), опоненти на Ердоган го обвиниха, че допуска разузнаването да се занимава с "шпионски сценарии" на територията на други държави и заговориха за отвличания, които може да последват и в Европа.


"Те не бяха отвлечени, а екстрадирани в координация с властите," възрази Енес Байраклъ. Попитан за гневната реакция на косовския премиер Харадинай той каза: "Четох във вестниците, че синът на косовския премиер посещава гюленистко училище. Може би президентът е скрил това от него заради връзките и контактите му."


"На турската публика ѝ харесва много, че разузнаването може да прави операции в Косово, Габон, Малайзия. Това е комплекс за малоценност в страни, където хората чуват за "Мосад", КГБ и ЦРУ, а не за собстнените си служби. Израснах с истории за убийства на арменски бойци; после разбрах, че са измислени, но ги обичахме."


Дали обаче могат да се очакват нови искания от Турция Европа да действа срещу гюленистите, както предвижда "Хизмет" - особено в светлината на изборите? "Няма нищо общо с изборите," обяснява Байраклъ. "Трябва да разберем какво причиниха гюленистите в Турция. Опитът за преврат беше най-голямото престъпление в турската история... Турците са много гневни за това. Да бъдат намирани тези хора, връщани в Турция и изправяни пред правосъдието в турски съдилища, не е политика на Партията за справедливостта и развитието. Държавна политика е и ще продължи независимо кой е на власт в Турция. Мога да ви го кажа - дори ПСР да загуби изборите, ще продължи."


Според него позициите на повечето европейски страни по темата са политически - някои държави "искат да оказват натиск върху Турция, вместо да сътрудничат... и използват това като инструмент за въздействие върху Турция." Той дава пример с британските власти, които веднага изразиха солидарност с Турция след опита за преврат. Към този момент Лондон се оказа от малкото верни съюзници на Анкара в момент, когато припламва напрежение между лидери в западните столици и турските власти.


Какво ще стане с "Хизмет"


Мислейки за следващите стъпки на движението, и членовете му, и турските власти гледат почти изцяло извън границите на страната.


"Гюленистката секта е сериозна заплаха за демокрацията. Ако държавните ви служители не следват нарежданията на държавата, на политическите лидери, а на хора извън системата, това е опасно.. А гюленистите не само проникнаха в бюрокрацията, имаха и широка мрежа от медии, бизнеси и НПО. Цялата им мрежа сега е повалена, но при начина, по окойто работи организацията - измама, проникване в институциите, потайност - още се страхуваме, че има много в армията. Ще отнеме време да се отървем от тези хора."


"До голяма степен с движението на Гюлен за мен е свършено," казва Керим Балджъ. "Базата ни в Турция е изкоренена. Финансово може да се е смалило до една трета от онова, което беше през 2013 г... За следващото поколение ще има нов "Хизмет", най-вероятно ще се позовава на Гюлен като социално вдъхновение. Ще бъде многоезиково движение, но ядрото на решението, което Гюлен представи на света през 70-те г., все още е в сила. (На) глобалните проблеми Гюлен всъщност дава отговор - образованието."


Според него движението минава през "изумителна, огромна, но също и предизвикателна трансформация". Турция вече не е "котвата" за "Хизмет": някога турско, свързано с центровете и университетите, създавани от Анкара, то вече е глобално, "с все повече нетурци, които имат думата в ежедневните работи и стратегиите. Това е болезнено, не всички биха били щастливи, но е неизбежно."


И поддръжници, и противници на политиките на Анкара признават, че с действията си движението "Хизмет" е настроило част от турското движение срещу себе си.

© Associated Press

И поддръжници, и противници на политиките на Анкара признават, че с действията си движението "Хизмет" е настроило част от турското движение срещу себе си.


"Не сме казвали, че сме перфектни"


След опита за преврат и реакцията на милиони турци, събрали се, за да заклеймят "Хизмет" като терористична организация (FETO), дори някои от най-яростните противници на Ердоган признаха, че враждебността на турците към движението невинаги е без основание. "Ако някога се върне в Турция с нагласата, която имаше между 2007 и 2015 г., движението ще загине," смята Керим Балджъ. "Възстановяваме се от предишни болести, които наследихме от средата си. Не сме казвали, че сме перфектни. Например бяхме турски националисти, представяхме държавата като полубожествено тяло - наследство от османското и тюркско минало."


"Жените не бяха каст от нашето движение. Мога да направя списък с още 100 неща. Трябва да превъзмогнем противопоставянето с кюрдите и секуларистите... "Хизмет" трябва да се поучи от грешките, които направи, за да отчужди тези сегменти от обществото и като сътрудничеше на този много авторитарен режим. Но и други групи в обществото трябва да приемат, че никой от нас не е невинен. Ще приемем това, но ни трябва време. Няма да помогне например, ако направя изявление какво направиха гюленистите в турската бюрокрация. Недоверието ще оцелее."


Според Балджъ "Хизмет" трябва да се съсредоточи върху местните проблеми в новите си домове - самият той разказва, че насърчава приятелите си във Великобритания да създадат институции, за да превъзмогнат проблеми като самотата на британците.


Докато Ердоган започва британските си срещи обаче, властите в Анкара опитват да се съсредоточат и върху други проблеми: избори, икономика и сигурност по южната граница. Те могат да им създадат повече проблеми от движението - дори да се намереше съд, който да можеше да признае всички гюленисти по света за "виновни по подразбиране".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Ако тази статия е превод - лошо. Ама може да го минем като lapsus linguæ.
  Ако е оригинал - още по-лошо. Че тогава май си е направо lapsus intelectualis.

 2. 2 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Спора Ердоган - Гюлен прилича на спора Сталин - Троцки, отворили заедно кутията на Пандора и пуснали злините и преследванията между хората.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  "Проблем е за тези страни, както за България. Никога не знаете за кого работят тези хора," каза завеждащият европейски изследвания в SETA и съавтор на доклада Енес Байраклъ.
  ======
  Защо го казва чак сега ?
  Още преди година можеше да го обяви медийно. .....

  Страхливци !
  Един журналист не трябва да е умишлено страхлив......
  Сега , когато почнаха да се излавят гюленисти на поразия, товя му изказване бледнее.....
  Това аз го твърдях , още преди година и половина. ....


  Bukalemun
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  От опита за преврат насам Обединеното кралство е в добри отношения с Турция - негови представители бяха сред първите, осъдили пуча. Същевременно там е и една от големите мрежи на движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за пуча от 2016 г.
  =======
  Абсурда в тая реплика е очевиден, но автора не го е реставрирал пред читателя.

  Кое ли му е попречило ?
  Свободата на словото. ....Свободата на волята. .....или волята на прозрачност ?

  Bukalemun
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Разстроено

  Движението минава през "изумителна, огромна, но също и предизвикателна трансформация". Турция вече не е "котвата" за "Хизмет": някога турско, свързано с центровете и университетите, създавани от Анкара, то вече е глобално, "с все повече нетурци, които имат думата в ежедневните работи и стратегиите. Това е болезнено, не всички биха били щастливи, но е неизбежно."
  ======
  Това е верно , за съжаление.
  Да се воюва с тия хора прогонвайки ги , означава да им се смени местонахождениено. Затова борбата срещу тях трябва да е глобална .....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Интересно какво се промени, че чак сега "свободната западна" журналистика малко по малко и много внимателно започна за сваля завесата и да разкрива истинското лице на фетуллахистите?

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  До коментар [#6] от "nhn53551174":

  Доста интересен въпрос задаваш !
  Но нека този път да не виним медиите , както е традиционно.
  Понеже става въпрос за нещо много мащабно най вече аморфно като организация.
  Защиния механизъм на FETÖ , е създаден от твърде нестандартни варианти.
  Много често турските служби за сигурност откриват виновника ,но не са в състояние да го обвинят......
  Обикновено това се оказва някакъв безобиден супермаркет или кафетерия , чиито борсови акции са замесени , но техния персонал е абсолютно невинен.
  А нуждата от чужда помощ се изпитва точно тогава когато тя е в чужда държава която критикува турската държава по някакви критерии за права и свободи. ....и т.н.....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  ФЕТО май се разделя на повече части. :) Първо от него се отдели Ердоган. Сега други ще го последват...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Енес Байраклъ и Керим Балджъ не казват цялата истина и ни тикат към погрешни заключения.

  Фето е името на втората масова чистка на опоненти организирана под управлението на Ердоган. Първата беше Ергенекон и беше насочена само срещу светската опозиция. Като се скараха двамката, Гюлен прекрати Ергенекон и съдиите му освободиха всички арестувани. Затова Ердо започна втората чистка под името фето. Този път включи и опонентите гюленисти редо със светските. В Ердогания цари пълно беззаконие, това е.

  А чистките Ердо ги извърши по начините подметнати от Енес Байраклъ. Ердо ги върши !

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4731 Любопитно

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Ети, колко е лош Гюлен? Колкото Сорос? Или повече. Колкото Иван Костов? Тези двамата са враговете наред с Гюлен. Но аз се обърках кой е най-лошия!

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#9] от "half truth":

  Фето е името на втората масова чистка на опоненти организирана под управлението на Ердоган. Първата беше Ергенекон и беше насочена само срещу светската опозиция.
  =======
  Хоппалаа....ново 20 !
  Тогава както е тръгнало .....и Balyoz ще го обявите за светски......
  Като беше кмет на Истанбул , Ердо бе и против мръсния въздух и боклуците.
  И те ли бяха светски ?
  Ама второто си беше май наистина така....
  Ергенекон е дълбоката държава. .....още Йозал го бе казал. ...

  Bukalemun
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  До коментар [#9] от "half truth":

  Всъщност, Ергенекон е 2 хиляди годишна национално политическа енигма.
  И Ердо едва ли би успял да я ликвидира.
  Да се пазари с нея ..... може би ...... но за един държавник това е невъзможно.
  Ергенекон не е тема на този разговор.

  Bukalemun
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  До коментар [#9] от "half truth":

  Енес Байраклъ и Керим Балджъ не казват цялата истина и ни тикат към погрешни заключения.
  =======
  А трябваше ли ?
  След толкова мълчание около аферата ФЕТО ,дори и тия полу изказвания са берекетна информация.

  Bukalemun
 14. 14 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  ‘’До Ергенекон е дълбоката държава. .....още Йозал го бе казал. ...‘’коментар [#11] от "eti mehter":
  ————————-
  Да де, Ергенекон е дълбоката държава, Фето -паралелната, а Ердо войнът спасител на законността .
  По адрес на Ердо и Гюлен аз използвам първо правило за безопасно използване на интернет: ‘’Ако нещо мирише лошо, значи е ЛОШО.

 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  "Това трябва да имаме предвид, когато питаме защо Турция преследва учителите. Защото вече не можем да им се доверим. Лоялността на (гюленистки) държавни служители не е към държавата. Трябва да е към началниците им и към държавните институции.".
  —цитат от коментар 0 на 0


  Да де, всички опоненти на Ердоган са нелоялни към държавата. Защото Ердо е държавата. А истинските гюленисти (джемата на Гюлен) си седят до Ердо. За Фето са обявени опонентите на режима. Опоненти от джемата + светски = терористичната организация -Фето .

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#14] от "half truth":

  Да де, Ергенекон е дълбоката държава, Фето -паралелната, а Ердо войнът спасител на законността .
  =====
  Добре де , защо иронизираш?
  Кажи че Ердо е реалната държава , и да се разберем.....
  На нормалните и обикновени хора , е нужна именно тя !
  На хората им писна вече , Мария !
  Забрави ли ги лозунгите"нито преврат нито Шериат".....
  Ердо си направи пътека , именно между двете. ..... и затова печели винаги !
  Затова ще спечели и след 46 дена......иншаллах !

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK