Закопаване на пластмаси - Европа се чуди какво да прави с трупащите се отпадъци

Закопаване на пластмаси - Европа се чуди какво да прави с трупащите се отпадъци

© ReutersЗакопаване на пластмасовите отпадъци с идея един ден - когато се открие по-подходяща технология - да бъдат използвани като ресурс. Подобни нестандартни идеи се появяват, докато Европейският съюз се чуди какво да прави с трупащите се пластмасови боклуци, след като Китай внезапно отказа да ги приема за преработка.


Проблемът се изостри още повече от насочването напоследък на вниманието към замърсяването на водата - по данни на ООН, ако нищо не се стори, към 2050 г. пластмасата в океаните ще надхвърли като тегло това на рибите. По данни на Европейската комисия световното производство на пластмаси се е увеличило около 20 пъти от 60-те години до днес и се очаква да се удвои отново в следващите 20 години.


Данни на Евростат показват, че износът от Европа за най-големия пазар за рециклиране е рухнал с 96% за първите два месеца на годината след влизането в сила на забраната от 1 януари - от почти 325 000 на малко над 13 000 тона. Драматичен е спадът и в Хонконг - вторият по големина приемник през миналата година сега е свил вноса на европейски пластмасови отпадъци от 151 000 на малко под 30 000 тона
"Ройтерс" разказва, че в очакване да се отворят нови пазари пластмасите се трупат на всевъзможни места - от изкопи до пристанища. Преработката в ЕС не расте отчасти защото това са продукти, замърсени с други съставки и не са сортирани - основната причина, поради която Китай отказа повече да ги приема.


Страни като Малайзия и Виетнам са започнали да внасят европейска пластмаса повече от всякога, но ако това не направят още няколко държави, единствената алтернатива остава горенете или закопаването на този отпадък. Понеже никъде в света няма толкова ограничителен режим за сметищата, остава горенето за производство на енергия. Но за производството на мегават електричество от отпадъци са нужни 345 кг пластмаса, изхвърляща 880 кг въглероден диоксид. За сравнение, централа на природен газ произвежда същата енергия с изгарянето на 132 кг газ и изхвърлянето на 360 кг въглероден диоксид, казва Ерик Солхайм, ръководител на екоорганизацията на ООН в Найроби.


През 2016 г. в Европа от събраните 27.1 млн. тона пластмасови отпадъци 41.6% са отишли за генериране на енергия, 31.1% - за рециклиране, включително в Китай, а 27.3% са струпани на сметища, сочат данни на Plastics Europe. Според организацията това е първата година, в която делът на рециклираните отпадъци е надхвърлил този на изхвърляните по сметища.


Това са най-добрите показатели в света. В САЩ например по официални данни от 2014 г. са събрани 33 млн. тона пластмаси, от които 75% са оставени по сметища, 15% са изгорени и 9.5% са рециклирани. Учени, работещи за ООН, изчислиха през същата 2014 г., че по света се рециклират едва 20% от градските отпадъци, 13.5% се изгарят за енергия и останалото се трупа по места, отделящи парникови газове като метан.


Сравнение в износа от ЕС на пластмасови отпадъци (вляво) през първите два месеца на 2017 и на 2018 г. и годишен обем (в милиони тонове) на износа, като за 2018 г. са показани само данните за януари и февруари

Сравнение в износа от ЕС на пластмасови отпадъци (вляво) през първите два месеца на 2017 и на 2018 г. и годишен обем (в милиони тонове) на износа, като за 2018 г. са показани само данните за януари и февруари


Една от радикалните идеи, предлагани напоследък, е пластмасите да се трупат под земята - например в закрити мини, и да се извличат обратно, когато рециклирането стане по-съвършено. Защитник на този модел е проф. Иън Бойд, старши научен съветник на британското екоминистерство. Според него европейските политики трябва да бъдат с повече нюанси и докато забраняват сметищата, правят малко за предотвратяване замърсяването на въздуха. Заводите за изгаряне на смет са освободени от т.нар. въглеродна такса, която в момента е около 14 евро на тон.


Ако рязко се увеличат глобите за емитиране на парникови газове - както от производството, така и от изгарянето на пластмаси - тогава бизнесът и хората може да започнат повече да ценят пластмасите. От индустрията не са съгласни с подобна логика, защото според тях с използването на пластмаси се спестяват други далеч по-замърсяващи производства. С такива леки опаковки например се спестяват емисии в транспорта или по-добре се съхранява храна, т.е. аграрният сектор и производителите на храни изхвърлят по-малко вредни газове.


По данни на фондация "Елън Маккартър", специализирана в познанията за рециклиране, през 2012 г. заради пластмасите - от производството до изгарянето им - са изхвърлени 390 млн. тона въглероден диоксид или екивалента на годишните емисии на Турция.


Европейската конфедерация на заводите за изгаряне на смет (CEWEP), обединяваща около 400 завода, използващи 90 млн. тона общински отпадъци, казва, че закопаването на пластмаси с цел да бъдат използвани по-късно е чиста фантазия. "Безотговорно е да се надяваме, че някаква чудодейна технология ще изскочи някъде в бъдещето", казва Елен Щенглер, ръководителката на CEWEP. Само почистването на този отпадък преди натрупването би било много скъпо, а и под земята пластмасите се разпадат и има рискове от пожари, допълва тя.


Поскъпването на преработката е факт и сега, но това не се трансформира в засилен интерес на бизнеса към отпадъците от пластмаси. Китай, където се рециклираше над половината от световния износ на пластмаси, настоя те предварително да бъдат почиствани. Целта е да намалее делът на отпадъка, който става само за изгаряне, което обикновено се прави в открити ями.


Малайзия, Виетнам, Турция, Индия и Индонезия поеха около 60% от европейските отпадъци, но в ЕС се трупат излишъци и данните засега сочат, че няма увеличен интерес към тях. Данни на британската група letsrecycle.com сочат, че преди година тон пластмасов отпадък за износ, в който има до 20% замърсители от типа на хартиени етикети по бутилките, е продаван за 25-40 паунда. Година по-късно цената е скочила на 40-60 паунда и пак не е лесно да се намери кой да го купи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK