Закопаване на пластмаси - Европа се чуди какво да прави с трупащите се отпадъци

Закопаване на пластмаси - Европа се чуди какво да прави с трупащите се отпадъци

© ReutersЗакопаване на пластмасовите отпадъци с идея един ден - когато се открие по-подходяща технология - да бъдат използвани като ресурс. Подобни нестандартни идеи се появяват, докато Европейският съюз се чуди какво да прави с трупащите се пластмасови боклуци, след като Китай внезапно отказа да ги приема за преработка.


Проблемът се изостри още повече от насочването напоследък на вниманието към замърсяването на водата - по данни на ООН, ако нищо не се стори, към 2050 г. пластмасата в океаните ще надхвърли като тегло това на рибите. По данни на Европейската комисия световното производство на пластмаси се е увеличило около 20 пъти от 60-те години до днес и се очаква да се удвои отново в следващите 20 години.


Данни на Евростат показват, че износът от Европа за най-големия пазар за рециклиране е рухнал с 96% за първите два месеца на годината след влизането в сила на забраната от 1 януари - от почти 325 000 на малко над 13 000 тона. Драматичен е спадът и в Хонконг - вторият по големина приемник през миналата година сега е свил вноса на европейски пластмасови отпадъци от 151 000 на малко под 30 000 тона
"Ройтерс" разказва, че в очакване да се отворят нови пазари пластмасите се трупат на всевъзможни места - от изкопи до пристанища. Преработката в ЕС не расте отчасти защото това са продукти, замърсени с други съставки и не са сортирани - основната причина, поради която Китай отказа повече да ги приема.


Страни като Малайзия и Виетнам са започнали да внасят европейска пластмаса повече от всякога, но ако това не направят още няколко държави, единствената алтернатива остава горенете или закопаването на този отпадък. Понеже никъде в света няма толкова ограничителен режим за сметищата, остава горенето за производство на енергия. Но за производството на мегават електричество от отпадъци са нужни 345 кг пластмаса, изхвърляща 880 кг въглероден диоксид. За сравнение, централа на природен газ произвежда същата енергия с изгарянето на 132 кг газ и изхвърлянето на 360 кг въглероден диоксид, казва Ерик Солхайм, ръководител на екоорганизацията на ООН в Найроби.


През 2016 г. в Европа от събраните 27.1 млн. тона пластмасови отпадъци 41.6% са отишли за генериране на енергия, 31.1% - за рециклиране, включително в Китай, а 27.3% са струпани на сметища, сочат данни на Plastics Europe. Според организацията това е първата година, в която делът на рециклираните отпадъци е надхвърлил този на изхвърляните по сметища.


Това са най-добрите показатели в света. В САЩ например по официални данни от 2014 г. са събрани 33 млн. тона пластмаси, от които 75% са оставени по сметища, 15% са изгорени и 9.5% са рециклирани. Учени, работещи за ООН, изчислиха през същата 2014 г., че по света се рециклират едва 20% от градските отпадъци, 13.5% се изгарят за енергия и останалото се трупа по места, отделящи парникови газове като метан.


Сравнение в износа от ЕС на пластмасови отпадъци (вляво) през първите два месеца на 2017 и на 2018 г. и годишен обем (в милиони тонове) на износа, като за 2018 г. са показани само данните за януари и февруари

Сравнение в износа от ЕС на пластмасови отпадъци (вляво) през първите два месеца на 2017 и на 2018 г. и годишен обем (в милиони тонове) на износа, като за 2018 г. са показани само данните за януари и февруари


Една от радикалните идеи, предлагани напоследък, е пластмасите да се трупат под земята - например в закрити мини, и да се извличат обратно, когато рециклирането стане по-съвършено. Защитник на този модел е проф. Иън Бойд, старши научен съветник на британското екоминистерство. Според него европейските политики трябва да бъдат с повече нюанси и докато забраняват сметищата, правят малко за предотвратяване замърсяването на въздуха. Заводите за изгаряне на смет са освободени от т.нар. въглеродна такса, която в момента е около 14 евро на тон.


Ако рязко се увеличат глобите за емитиране на парникови газове - както от производството, така и от изгарянето на пластмаси - тогава бизнесът и хората може да започнат повече да ценят пластмасите. От индустрията не са съгласни с подобна логика, защото според тях с използването на пластмаси се спестяват други далеч по-замърсяващи производства. С такива леки опаковки например се спестяват емисии в транспорта или по-добре се съхранява храна, т.е. аграрният сектор и производителите на храни изхвърлят по-малко вредни газове.


По данни на фондация "Елън Маккартър", специализирана в познанията за рециклиране, през 2012 г. заради пластмасите - от производството до изгарянето им - са изхвърлени 390 млн. тона въглероден диоксид или екивалента на годишните емисии на Турция.


Европейската конфедерация на заводите за изгаряне на смет (CEWEP), обединяваща около 400 завода, използващи 90 млн. тона общински отпадъци, казва, че закопаването на пластмаси с цел да бъдат използвани по-късно е чиста фантазия. "Безотговорно е да се надяваме, че някаква чудодейна технология ще изскочи някъде в бъдещето", казва Елен Щенглер, ръководителката на CEWEP. Само почистването на този отпадък преди натрупването би било много скъпо, а и под земята пластмасите се разпадат и има рискове от пожари, допълва тя.


Поскъпването на преработката е факт и сега, но това не се трансформира в засилен интерес на бизнеса към отпадъците от пластмаси. Китай, където се рециклираше над половината от световния износ на пластмаси, настоя те предварително да бъдат почиствани. Целта е да намалее делът на отпадъка, който става само за изгаряне, което обикновено се прави в открити ями.


Малайзия, Виетнам, Турция, Индия и Индонезия поеха около 60% от европейските отпадъци, но в ЕС се трупат излишъци и данните засега сочат, че няма увеличен интерес към тях. Данни на британската група letsrecycle.com сочат, че преди година тон пластмасов отпадък за износ, в който има до 20% замърсители от типа на хартиени етикети по бутилките, е продаван за 25-40 паунда. Година по-късно цената е скочила на 40-60 паунда и пак не е лесно да се намери кой да го купи.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2232 Разстроено

  ЕК даде милиарди пари на данъкоплатците за немски, британски и скандинавски технологии за рециклиране. Са, ко праим?

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Въпрос на рентабилност. Ако рециклирането е скъпо, има резон да се закопят за да се ползват като ресурс утре и при по-евтин процес.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Сортирането на пластмасовинте отпадъци спокойно може да се извършва от мургавите ни събратия. То не изисква никаква квалификация и може да даде поминък на голяма част от тях.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Една от радикалните идеи, предлагани напоследък, е пластмасите да се трупат под земята - например, в закрити мини, и да се извличат обратно, когато рециклирането стане по-съвършено. Защитник на този модел е проф. Иън Бойд, старши научен съветник на британското екоминистерство"

  Този явно изобщо не е запознат с това колко пространство остава в една мина след края на експлоатацията ѝ - особено модерните подземни рудници вместо да трупат отпадъка в хвостохранилище го смесват с малко цимент и по тръбопровод си пълнят изоставените галерии, като по този начин се подобряват механичните свойства на скалите и намаляват опасността от срутвания.
  Отделно, че явно не отчитат и обема на тези отпадъци - 3 тона за скала не звучи много ама 3 милиона тона торбички и бутилки ако не са компресирани ще стане цяла планина.

 5. 5 Профил на arax
  arax
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Сортирането на пластмасовинте отпадъци спокойно може да се извършва от мургавите ни събратия. То не изисква никаква квалификация и може да даде поминък на голяма част от тях.
  —цитат от коментар 3 на Viva la Evolution


  И не само на мургавите, а и на 90 процента от наСелението - да сортират...

 6. 6 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1033 Весело

  "Една от радикалните идеи, предлагани напоследък, е пластмасите да се трупат под земята - например, в закрити мини, и да се извличат обратно, когато рециклирането стане по-съвършено. "
  Алоу еуропейците, наш Буйо е вашия човек, бря. Тъкмо вчера той отвори опциите за приемане на сякви отпадъци в БГ. Я да са подредите по размера на комисионните дето ги давате, за одобрение в Банкя. Ама да ги умножите по 2, щото тука ви предлагаме екстра: изобщо няма да се налага да се извличат пластмасите обратно, щото те без друго ще бъдат унищожени от радиацията на отработеното ядрено гориво на АЕЦ Беляни. Както и населението. Размера на боклучийската яма: 110000м2...

 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#5] от "arax":

  Явно не четете! просто китайците са спрели да приемат европеейските боклуци! Дали са сортирани или не, сега тук в европа няма кой да ги рециклира!

 8. 8 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Ясно е, че трябва пластмасовите опаковки да се забранят.
  Трябва да се търси алтернатива.

  If you are going through hell... Keep going!
 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Сортирането е въпрос на организация и навик. Почистването на сортираните опаковки е нискотехнологична задача - става въпрос за измиване. Смилането, пресяването и гранулирането също не са особено трудни. Къде точно е нужна технология от фантастичното бъдеще?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 10. 10 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Тъпата раса "човек разумен" се самозатрива от неизмеримата си алчност.
  Ми спрете производството на пластмаси за щяло и нещяло.Едно време имаше стъклени бутилки и буркани,картонените опавки също са добре.Стъклото и хартията се рециклират.Пластмасите са и канцерогенни като опаковки на храни и вода.
  Вчера си купувам авточаст.Опакована в картонена кутийка и в найлонов плик.Найлона за чий?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 11. 11 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Странно е след такава новина, човек да се замисли колко малко правят потребителите и правителствата им за справяне с проблема с отпадъците. Системата си стои на някакво ниво отпреди 10-15 години и никой не иска да я подобри. За пореден път искам да призова журналистите да се разровят кой подложи крак на reverse-vending машините у нас. Имаше една на Орлов мост, една в CBA в Надежда - и двете много бързо спряха да работят

  slivizasmet.blogspot.com
 12. 12 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Да правят танкери които да се пълнят с пластмасови отпадъци и да потапят пълните танкери в океана

 13. 13 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#9] от "stein":
  Проблемът в сортирането е, че PE, PP, PVC и PET, например трябва да са разделени преди гранулирането. Това е трудоемкото, за другото си прав.

 14. 14 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 450 Неутрално

  понякога опаковките струват повече от продукта който съдържат и отива на боклука

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3842 Неутрално

  До коментар [#7] от "ban":

  Само те ли ?

  Bukalemun
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5800 Неутрално

  Нея разбирам това вайкане.
  От толкова години производство и складиране на пластмаси трябва вече да е ясно каква е цената на:
  - рециклирането
  -почистването
  -депонирането
  Да сложат правило или 100% събиране и рециклиране с еднакви разградими материали, или разходите се включват в цената на производителите, поставят се строги правила за събиране и жестоки глоби (до фалит) за замъсителите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3842 Любопитно

  До коментар [#10] от "sandman":

  Тъпата раса "човек разумен" се самозатрива от неизмеримата си алчност.
  ======
  +
  Отделно. ....в западно европейските гробища , проблема алармира вече близо от 20 години. .....
  Много от погребаните тела и до момента не се разлагат......
  Тоест не само пластмасите ,а и техния потребител ....човека е в същността на проблема. ....
  А бе ера техническа !!!

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#10] от "sandman":

  Защо ли хората са намалили потреблението на стъкло за сметка на пластмасата? Защото са били глупави или защото е с по-малки разходи? В т.ч. и на енергия.
  Напълно измислен проблем. С пластмаса е пълен тихия океан. Явно не от европейски произход.
  И спокойно може да се изгаря. намалявайки вноса на енергия. Чудното количество. около 10 млн.т. годишно за 500 млн население.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  По въпроса :
  Рециклиране му е майката...

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Що? Вие в Стамбул такъв проблем нямате ли? Дребните бисквитки със срок на годност 3 години от преди 20+ години не е дал резултат? Толкова сте наблъскани с консерванти и друга химия, че светите в тъмното...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  ами да върнем стъкления амбалаж и "пълно за празно"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3842 Весело

  До коментар [#19] от "the_flea":

  Аааа , не ......то беше преди !!!!!
  Нали знаеш кога ?
  Когато светските генерали пазеха да не рециклират едни завети !
  Днес ситуацията е вече друга ......Турция продава семена на Израел дори.....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2105 Весело

  1 етап: изгарят се
  2 етап: слага се пепелта в дълбока шахта
  3 етап: ядрен взрив, ядрената реакция разпада вредните съединения и ги превръща в други химични елементи.

  Дайте сега 5 милиона евро за консултантски услуги!

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  При въздигнато в култ безогледна консумация това са резултатите. "Използвай и изхвърляй" е царуващата идеология и после се чудят защо имало много отпадъци. Ами така е проектирана системата, да изхвърляш за да купуваш ново и ново. Съзнателно намаляват срока за годност за да могат да продават все повече и естествено това става отпадъци.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на bxr40522743
  bxr40522743
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Миналата седмица, по ББС съобщиха за нов вид генно модифицирана бактерия, която изяжда пластмасата и я изхвърля като елементи. Така че, не всички пари за наука са хвърлени на вятъра. Някъде по света хората все още работят и мислят. Дано и тука да се появат такива екземпляри :-)

 26. 26 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#18] от "Цецо":

  "Защо ли хората са намалили потреблението на стъкло за сметка на пластмасата? Защото са били глупави или защото е с по-малки разходи? В т.ч. и на енергия."

  Отговора е в поста ми.прекомерна алчност.Простия народ го е казал образно-"гъз,глава затрива"
  Значи можем да борим алабализма глобално затопляне с някакви огромни бюджети,потъващи в сметките на определени хора.Но не можем се бръкна за нещо реално пазещо средата ни и нас самите от канцерогени?Добре стъклото наистина е енергоемък процес,но пък трае много дълго.Хартията едва ли е по-скъпа за обработка от пластмасите.Канабиса освен за пушене е бързо и евтино растящ плевел,който може да се ползва за хартия.Първата известна хартия е именно от канабис.
  Изобщо,алтернативи има много,но пуста алчност.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 27. 27 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 978 Неутрално

  ЕС Да вземе примера на Швейцария и да рециклира 98% от пластмасовите отпадъци! Въжможно е, даже и в Германиа, но на местата дето все още са останали германци!

 28. 28 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Ами ако наистина ни е мила природата - забрана на пласмаси (и въобще на всякакви прозводства), които не могат да се рециклират или оползотворят по безвреден начин.

 29. 29 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 612 Любопитно

  Жалко, че няма данни за Германия. Би било интересно в контекста на статията. Иначе съм убеден, че решението е въвеждане на задължителен депозит на територията на целия ЕС за всяко пластмасово шише и алуминиево кенче, както е в Германия. И в някои щати на САЩ. Депозит, който е над 3 пъти по-висок от депозита за стъклено шише!!

  Стига се до любопитни ситуации, където в дискаунтър (от тип Лидл) евтината вода 1.5 литра струва 15 цента шишето, но към нея има депозит (Пфанд) за пластмасата, който е по-висок от цената на самата вода - 25 цента. И така целият продукт излиза 40 цента.

  Ясно е, че такава мярка изискваа натоварване на бизнеса, инвестиции в събираща и рециклираща инфраструктура и т.н. но пък може държавата да субвенционира такива дейности. Най големият плюс е, че така няма как да се види търкаляща се бутилка по земята. Има хора които това работят. Вървят с едни дълги щипци и огромни чували и събират така наречения "Пфанд". Те правят понякога и над 100 Евро на ден, при по-големи мероприятия, събирания, фестивали и т.н. Чисти пари, без данъци!
  100 евро на ден, след данъци са една добра заплата в Германия, на човек с висше образование.

  А иначе нали наскоро откриха ензими (както и червеи) които разграждат (ядат) пластмаса?! Това също е доста важен аспект!

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 30. 30 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 612 Любопитно

  Да правят танкери които да се пълнят с пластмасови отпадъци и да потапят пълните танкери в океана
  —цитат от коментар 12 на dearblue


  Надявам се ше шегуваш! Идеята обаче е толкова глупава, че дори и за шега не става. Поне между интелигентни хора...

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Никой не се сеща за същността на проблема - а именно че хората станахме твърде много на тази земя...!
  Каквито и технологии да се измислят, ако не спреме да се плодим като скакалци, пак ще зарием планетата с отпадък!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 32. 32 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Рециклиране на пластмасови отпадъци. Звучи чудесно! Дори величествено! Но ... Доколко е възможно и ефективно. Изгарянето е една възможност. При това с доказана икиномическа ефективност. Но предполага известни екологични проблеми. Преработването като производство на нови изделия от отпадъците е прекалено добра възможност за да бъде лмасово и успешно. Проблемите са най-вече технологични. Започват още със събирането. И не се разрешават само с изхвърляне на пластмасовите отпадъци в съответния контейнер.
  П.П. Защо ли в България не се въвежда поне практиката на входа на големите магазини да има машина, която приема бутилките, смила ги и издава касов бон, който се осребрява на касата. Цената наа бутилката е ангажираща. Транспортирането на няколко празни бутилки до магазина не би затруднило никого.

 33. 33 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":
  Има подходяща технология. Измислена с възникването на човешкия род. Война.

 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  До коментар [#33] от "zhivko6461":

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":Има подходяща технология. Измислена с възникването на човешкия род. Война.
  —цитат от коментар 33 на zhivko6461


  Така е. А Хитлер въвежда понятието "Тотална Война".

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 35. 35 Профил на njw05563397
  njw05563397
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А защо изобщо произвеждат неща, които после не знаят какво да правят? Акъл - море ...

 36. 36 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#29] от "blurred":
  Колко ли подобни ензими (червеи) обитават Земята? Колко ли пластмаси моат да изядат(преработят)? Ами ако се научат да атакуват складове с нов невложен в производство пластмасов амбалаж и саамо си отхапват по малко от всяка бутилка или кутийка? Достатъчно за да ги превърнат в отпадъци и да генерират ново производство. Ами ако разберат, че много често опаковките съдържат по-вкусни неща?

 37. 37 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#22] от "Веселин Дечев":
  Заслужавате хонорар. Но не чак толкова. Преди около час хакнах сметката Ви и преведох 500 лева. Ако не Ви харесва консултирайте хидроенергийни обекти.
  Ако не откривате подобна положителна промяна значи съм допуснал грешка и вместо Вашата съм отворил моята сметка.

 38. 38 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#32] от "zhivko6461":

  Защото ще има опашки от едни леко мургави, които ще го превърнат в професия, но няма да действат като германци. Ще разхвърлят например всички контейнери с отпадъци и ще съберат мръсните вече бутилки, но няма пак да върнат боклука в контейнерите.

 39. 39 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#26] от "sandman":

  Айде пак лозунги. С алабализми. Едва ли и т.н. И що па точно канабис набута? А не прост коноп?
  Как смяташ да направиш бутилка от хартия? С импрегниране? И като я запалиш дали няма да има страшни канцерогени? Има и без импрегниране.
  Напълно измислена пушилка. Точно както и пушилката около затоплизма. С явната цел да се оскубе още матриало под благовиден претекст.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 40. 40 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1511 Весело

  До коментар [#28] от "niki7":

  И смело напред към пещерата. Там е рай.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 41. 41 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ясно е, че трябва пластмасовите опаковки да се забранят.Трябва да се търси алтернатива.
  —цитат от коментар 8 на dante_18


  И влаковете с линии, и самолетите с крила. Това също е много отпадък, който се генерира след края на експлоатационния им живот. Ето, инженерите от Холивуд вече конструираха Хилядолетния сокол, а ние още ползваме тия стари и мръсни технологии!

 42. 42 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Весело

  Странно е след такава новина, човек да се замисли колко малко правят потребителите и правителствата им за справяне с проблема с отпадъците. Системата си стои на някакво ниво отпреди 10-15 години и никой не иска да я подобри. За пореден път искам да призова журналистите да се разровят кой подложи крак на reverse-vending машините у нас. Имаше една на Орлов мост, една в CBA в Надежда - и двете много бързо спряха да работят
  —цитат от коментар 11 на sparti


  Ами така се намаляват събраните пластмаси, с които да се чудят какво да правят.

 43. 43 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Количеството на реагиращите вещества е равно на количеството на получените вещества
  Хората добиват количество петрол и после получават петролни продукти със същото количество на повърхността и във въздуха

 44. 44 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Стъклените опаковки имат малък недостатък. Возят се в пластмасови, или дървени каси. Не знам кой ще превози бутилка от чешка бира към Чехия и каква ще бъде цената на транспорта. Но може да има унификация на стъкления амбалаж в световен мащаб. Може да се помисли и за етикетите,че дори и за лепилото им.

 45. 45 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1308 Весело

  Рециклиране, смилане/гранулиране, добавяне на битум и изграждане на антивибрационен слой на магистралите....

  Ще има и за магистрала до Лехчево...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 46. 46 Профил на njw05563397
  njw05563397
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#44] от "anlon":

  Касите могат да се ползват многократно, това е най-малкия проблем. Шишетата също. Като е скъп транспортът ще произвеждат по-близо до потребителите или просто нема да продават в даден регион, а ще оставят пазара на местни фирми. Не е нужно едни и същи глобални компании да окупират всички пазари.

 47. 47 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#39] от "Цецо":

  На лозунг ли прилича?Първо ми дойде на ум за канабиса/аз си мисля,че конопа е същото/,
  щото расте като плевел и е евтин.Има и дървесни видове,които растат бързо.Както и да е.А за пушилката около затоплизма,нали и аз това твърдя.Плащаме луди пари за глупости,но не можем да платим цената на стъклото?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 48. 48 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  След време като се подобри технологията и успеят да направят от пластмасата кренвирш ще се решат проблемите.

 49. 49 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Кто начало може да се помисли за безумната мания за опаковки и опаковчици. Има все по-малки разфасовки от нещо си, но в огромни опаковки, целящи да ти продадат нещо безмислено. Например, за какъв к** трябва да има опаковка кашкавал 50 грама??? Кофата с грюне пункт отпадъците се пълни три пъти по-бързо от обикновения боклук. И то без да сме маниаци на пазаренето и на яденето.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 50. 50 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#29] от "blurred":

  Пред екологична катастрофа е бил изправен някога и Древния Рим.. В покрайнините на града и до днес се намират следите на древно сметище от изхвърлените с десетилетия и векове може би амфори делви и т.н други грънчарски изделия.

  Тази бактерия или червей дето от няколко години се говори за нея засега няма практично приложение по съвсем простичкия факт защото ако плъзне по света и една пластмаса няма да остане .. а засега пластмасите ги ползваме...

  Единственото решение което да е хем екологично хем икономически рентабилно е да се измислят както за храните така и за течностите органични опаковки които да са безвредни както за нас ако ги погълнем така и за околната среда...

  Мисля че такива подобни има измислени за вода.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 51. 51 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Също така да не забравяме че пластмасите са част от петролния бизнес а той не мисли за бъдещето а само за печалби

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 52. 52 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 978 Неутрално

  На тия умници по една случайност дали не им е хрумвало че трябва просто да се намали производството на пластмасови опаковки. В днешно време за щяло и не щяло се ползва пластмасова опаковка... Та дори (най-голямото падение) за бутилиране на бира!

 53. 53 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#29] от "blurred":

  Като живеехме в Германия трудно можеше да се намери празно пластмасово шише да си налееш айрян да речем... Щото ги връщахме в супера имаше една машина дето приемаше бутилките и цъкаше центове за тях.. Както и за стъклените бутилки и кенчетата... Има депозит на всяка бутилка и той не е никак символичен, по мое време беше около 20 цента на шише...

 54. 54 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ами да забрани пластмасовите опаковки! Напитки в стъклени шишета. Пиеш, връщаш, а не хвърляш! Да спре консуматорската вакханлия, дето носиш, потребяваш и хвърляш - не кърпиш, не поправяш! Да изчезнат найлоновите торбички за щяло и нещяло. Да корегира абсурдната икономика, дето се базира на ежегоден растеж при отрицателна демография! Това е очевадно от години, ама на кого му пука?

  Мърфи е оптимист!
 55. 55 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  Напълно прав си. Лимитът за хора на Земята е прехвърлен и то многократно. Особено тарамбуки в Африка. Някой каза: война. С проста война няма да стане, проблемът е много дълбок. Трябва нещо по-мащабно.

 56. 56 Профил на киро акционера
  киро акционера
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Като начало да се забрани продажбата на бутилки вода под 1.5 литра. Който иска по-малко да си носи контейнер за многократна употреба. Бирата в пласмаса просто трябва да се забрани със закон.

  Не може да имаш нещо, което никога не си имал, без да направиш нещо, което никога не си правил.
 57. 57 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5362 Неутрално

  "Европейският съюз се чуди какво да прави с трупащите се пластмасови боклуци, след като Китай внезапно отказа да ги приема за преработка."

  Европа пак не е в час. За такъв важен проблем Европа трябва са има собствено решение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 58. 58 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#32] от "zhivko6461":Защото ще има опашки от едни леко мургави, които ще го превърнат в професия, но няма да действат като германци. Ще разхвърлят например всички контейнери с отпадъци и ще съберат мръсните вече бутилки, но няма пак да върнат боклука в контейнерите.
  —цитат от коментар 38 на pbdan

  Явно не съм се изразил достатъчно ясно.

 59. 59 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Европа няма какво да се чуди - просто се отваря ниша да намали безработицата сред младите и нискоквалифицирани слоеве от населението.
  Както и да въведенякои задължителни изисквания за опаковките, и облекèния за производители, които опаковат в хартия и стъкло.

 60. 60 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Рециклиране и повторно използване, все пак се прави от нефтени продукти
  които са скъпи и не са неизчерпаеми !!!

 61. 61 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  я дай линк към някоя статия как Турция продава с3мрна дзже на Израел.
  а сдремето на сеетските генерали -ще ревете за него,но дано не е късно да се поправвт гигантските вреди от джхуджето грандоман ердьо .

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 62. 62 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Оказва се, почти всичко което се произвежда, рано или късно се оказва проблем. Телефони, компютри, телевизори, автомобили, битова техника имат вече все по-малък времеви ресурс за ползване. Чалъмът бил изделието да се конструира така, че да се повреди малко след изтичане на гаранцията му.
  А технологиите вече толкова са напреднали, че може да се произведе един практически вечен автомобил например.
  Но пък няма да има ръст на икономиката.

 63. 63 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1302 Разстроено

  Мерки трябва от всички по веригата.

 64. 64 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  До коментар [#62] от "jmf29537805":

  Преди години с мой колега отидохме до една фабрика за полиетиленово фолио с предложението за рационализация. Идеята беше рулата фолио да минават под облъчване в специална инсталация с цел омрежване или "съшиване " на полимерните вериги, при което здравината на фолиото нараства до 3 пъти, респ. времето на употреблението му. Директорът ни изслуша много внимателно и каза: "Господа, вие искате да ме фалирате. Аз искам фолиото в оранжериите да изкара един сезон, за да дойдат пак да си купят от мен, а вие искате да дойдат чак след три години. Намам никаква файда от това, нали разбирате" .

 65. 65 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#54] от "султана глаушева":

  султанке, де да беха само упаковките . раотата е там че то вече сичко е пласмаса - и футболните топки вече ги праят от пласмаса, и хръната дето я хрупаш и тя е почти пласмаса. а еуропа, която голямите кУрпороции, които ивенн продуципрват тая пласмаса пот една или друга формъ са я притиснали отсекъде и която и сама им бута гювеч...та тъзи еуропа нема никъф путенциял да риши тоя прублем. въсмошните исходи сами по себе си отварят не по малки прублеми. изобшто...шибана раота. а ти докого ше се праиш на две и полвина , нали нешто ракиа, баниза и туи онуй, а пък после - ништо.

 66. 66 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Не беше ли открита бактерия, която ги изяжда?!

 67. 67 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#65] от "betona":
  О, бетоне, драго ми е! Ами европата с едни пликчета като не може да се справи, лоша работа. А баницата и ракийката те чакат!

  Мърфи е оптимист!
 68. 68 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Толкова ли е трудно да се забрани ползването на пластмасови опаковки? Има достатъчно алтернативи. И като гледам колко пари се дават за събиране и рециклиране, тия алтернативи може и да са по-евтини

 69. 69 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 450 Неутрално

  П.С. Европейците както бяха "върха на сладоледа" изведнъж се оказаха най-изостаналия континент по много показатели. До това води комунизма...

 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#22] от "Веселин Дечев":

  ама забравихте 4. Това го правим на отдалечено пустинно място и заселваме всияки умници които го предлагат наблизо. За да могат хубаво да се нарадват на ефектите от радиацията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK