Лидерите на Западните Балкани идват в София без големи очаквания

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с премиери и президенти от Западните Балкани на среща в София на 1 март. Тя не успя да събере всички лидери: Босна и Херцеговина беше представена единствено от посланика си в България.

© Associated Press

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с премиери и президенти от Западните Балкани на среща в София на 1 март. Тя не успя да събере всички лидери: Босна и Херцеговина беше представена единствено от посланика си в България.Важна среща за Европейския съюз, за Западните Балкани и за България, знак за общи "политически цели и съдба", казват европейски представители за срещата ЕС - Западни Балкани в София на 17 май. За българското европредседателство започва интензивна седмица, която ще остане в историята, побърза да обяви в неделя ресорният министър Лиляна Павлова.


Всъщност пристигащите делегации от шестте балкански страни знаят, че няма дума за разширяване на ЕС в дневния ред, а акцентът е върху свързаността. Същото побързаха да предупредят български министри и политици от европейски държави.


"Ако тези 6 месеца на българско европредседателство и срещата на върха в София придвижат парадигмата на регионалните конфликти от мъртвата точка и ги придвижат дори със сантиметър към разрешаване, това ще е исторически принос на българската външна политика", смята изпълнителният директор на изследователския център Foreign Policy Initiative Лейла Рамич-Месихович. По-голям обаче ще е приносът на самите балкански лидери, съгласили се на придвижването, макар някои от тях да виждат, че членството далеч не им е гарантирано.
Откакто срещата беше предложена миналата есен, на нея се гледа или с големи очаквания, или с подозрение и се стига до противоречия заради участието на Косово, непризнато от пет държави в EС (и две на Западните Балкани).


Разширяването формално е тема едва след месец и половина, когато ще има среща на върха на ЕС. Но фактът, че европейската стратегия за Западните Балкани и докладите на Брюксел, които насърчиха четири страни за членство, бяха приети месеци преди срещата (и то по време на българското председателство на Съвета на ЕС, което говори за "европейски перспективи" на региона), накараха Сърбия, Черна гора, Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово да гледат към София с надежда.


"Дневник" попита експерти от региона с какви политически очаквания ще седнат западнобалканските лидери на масата за преговори. Докато някои ще могат да разчитат поне на подкрепа за скорошно разширяване или започване на преговорите, за други срещата може и да донесе разочарование.


Сърбия


С най-добри перспективи според стратегията на еврокомисията са Сърбия и Черна гора. Пред сръбското членство обаче има голямо препятствие.


Още преди да е известно дали Сърбия ще е на срещата (заради участието на Косово), президентът Александър Вучич каза, че Белград не може да очаква "прекалено добри новини" на 17 май. Отбеляза, че предстоят седмици на "важни разговори" за Косово из Европа - с политици в Париж и Брюксел, с германския канцлер Ангела Меркел, а преди това и с българския премиер Бойко Борисов в Мостар, а и с руския президент Владимир Путин в Москва, с когото се видя на 9 май.


Проф. Драган Джуканович от Факултета по политически науки в Белград не смята, че Сърбия ще дойде в София с конкретни искания за Косово. "Най-важното за Сърбия е да види, че има силна подкрепа за членството ѝ в региона и председателството на съседна България е добър контекст за това... Процесът на нормализация между Белград и Прищина е друга работа. Мисля, че в бъдещите 6 месеца и година ще имаме окончателен документ между Сърбия и Косово, който да подкрепи перспективата за членството и на двете."


Но ако косовският проблем няма да е на дневен ред, защо бяха на Вучич европейските обиколки последния месец? "Интензификацията на конфликта беше само ускорена от срещата в София и стратегията (за разширяване) на ЕС, която казва, че ако искате да влезете, не може да превърнете двустранните в многостранни въпроси, както правеха много държави досега, смята изпълнителният директор на изследователския център Foreign Policy Initiative Лейла Рамич-Месихович. Този нов контекст върна Косово на масата не само като тема, но и като участник в процеса."


Черна гора


За черногорската обществена телевизия Момчило Радулович, директор на Европейското движение в Черна гора, увери, че макар "да има още много проблеми", Черна гора е "лидер и се надява до 2025 г. да стане членка на ЕС" - има големи очаквания, но и много предизвикателство. Мястото на независимата от 2006 г. и вече поканена за член на НАТО Черна гора като пример и регионален лидер често се потвърждава в коментари на европейски лидери от ранга на председателя на комисията Жан-Клод Юнкер.


Всъщност не е толкова просто и освен обичайните примери за корупция в последните седмици се появиха и няколко за проблеми със свободата на медиите (макар Черна гора всъщност да е 8 места пред България в последната класация на "Репортери без граници"). "Туристически рай с планини, каньони и адриатическо крайбрежие, Черна гора има и сериозен проблем с организираната престъпност", писа "Гардиън". Изданието припомня, че спокойствието в страната от години периодично е нарушавано от престрелки и коли-бомби - каквито разтърсват ЕС, когато се случат на негова територия, особено ако пострадат журналисти.


В последния месец имаше поне две атаки срещу журналисти. Кола-бомба избухна през април пред дома на разследващия журналист Сеад Садикович. Оливера Лакич, която разследваше контрабанда на цигари и предполагаемото участие на полицията, беше простреляна в крака, а президентът Мило Джуканович нарече атаката <a href="http://www.kurir.rs/region/crna-gora/3047679/udruzenja-zestoko-osudila-djukanovicevu-reakciju-na-ranjavanje-novinarke-lakic-sramnom-izjavom-sakriva-odgovornost" target="_blank">контролирана щета</a>. На снимката Лакич е с еврокомисаря за разширяването Йоханес Хан.

© Associated Press

В последния месец имаше поне две атаки срещу журналисти. Кола-бомба избухна през април пред дома на разследващия журналист Сеад Садикович. Оливера Лакич, която разследваше контрабанда на цигари и предполагаемото участие на полицията, беше простреляна в крака, а президентът Мило Джуканович нарече атаката контролирана щета. На снимката Лакич е с еврокомисаря за разширяването Йоханес Хан.


Опозицията в Черна гора често обвинява Запада, че прощава на президента Мило Джуканович, главната фигура в политиката на страната от 30 години, всички нерешени проблеми на страната, за да я задържи в западна орбита.


Албания


Заедно с Македония Албания също получи от еврокомисията препоръка за начало на преговорите с ЕС въпреки многобройните вътрешнополитически предизвикателства. Премиерът Еди Рама е предупреждавал, че забавянето им крие допълнителни рискове като радикализация на мюсюлманите, подтиквана от Русия. Външният министър Дитмир Бушати пък каза през април, че Албания може да разбира "умората от бавещата се демократизация" на страните кандидати, но и е подхванала непопулярни реформи за разлика дори от някои държави членки.


"За Албания срещата е резултат от интензивно лобиране, за да може страната да получи окончателно "да" за начало на преговорите", смята Генц Млоя, старши редактор по въпросите на дипломацията в англоезичния Albanian Daily News. "Албания вероятно е държавата, чието население най-силно от Западните Балкани подкрепя членството - над 80% според последните проучвания", продължава Млоя, който е и бивш заместник-посланик в мисията на Албания в ООН.


По думите му чужди дипломати в Тирана смятат за по-добра идея Брюксел да започне преговорите и така да стимулира най-тежките реформи - съдебната, борбата с корупцията и с организираната престъпност. Някои са уверени, че решението ще бъде взето през юни, други - най-късно в края на годината, по време на австрийското председателство. Млоя не смята, че в Албания има риск от засилване на руското, турското, арабското или друго влияние, ако преговорите не започнат скоро, а всякакви коментари на албански политици за "външно влияние са замаскиран пропаганден натиск върху Брюксел, за да ускори процеса".


Македония


Македония се надява да реши спора за името с Гърция още тази пролет, за да получи покана за НАТО и за да одобри Европейският съвет началото на преговорите с нея през юни. В четвъртък разговор на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас в София може да се окаже решаващ. Според в. "Вима" двамата може да обсъдят временно споразумение, с което ново име (вероятно Горна Македония) да даде на Скопие 2 години преходен период да промени конституцията си да приеме новото си име и за вътрешна употреба, а Атина да не налага вето на преговорите с ЕС и членството в НАТО.


Ден след като <a href="http://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/11/3176953_mogat_li_cipras_i_zaev_da_reshat_v_sofiia_spora_za/" target="_blank">"Дневник" съобщи"</a>, че дипломатическият маратон за решаване на спора може и да завърши в София със среща между Заев и Ципрас в кулоарите на форума в София, външните министри на двете страни, Никос Коциас (вдясно) и Никола Димитров (в средата), след разговори със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц (вляво) дадоха заявка, че на 17 май най-малко ще има отделна среща между премиерите.

© Associated Press

Ден след като "Дневник" съобщи", че дипломатическият маратон за решаване на спора може и да завърши в София със среща между Заев и Ципрас в кулоарите на форума в София, външните министри на двете страни, Никос Коциас (вдясно) и Никола Димитров (в средата), след разговори със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц (вляво) дадоха заявка, че на 17 май най-малко ще има отделна среща между премиерите.


"И на нас не ни е ясно какво ще се случи в София", каза Денко Малески, първият външен министър на Македония от 1991 до 1993 г. Той допуска, че може да е предвиден опит да се приключи въпросът с името, за което Скопие спори с Атина от три десетилетия. "Може да става дума за план, който би предвидил проблемът да се реши на етапи, като се приемат гръцките условия срещу прием в НАТО и начало на преговори в ЕС." Въпреки тази възможност той е скептичен, че проблемът може да се реши краткосрочно.


"Македония очаква публична поддръжка от България и от други членки на ЕС, за да получи дата за начало на преговори, каза за "Дневник" бившият посланик на Македония в България Георги Спасов. Абсурдно е да не може да получи дори дата за начало на разговори, когато това се случи със Сърбия, Турция отдавна води преговори, а Черна гора, вече членка на НАТО, дори не беше независима през 2005 г., когато Македония получи статут на кандидат-член." Дори това да не се случи, Македония "ще остане независима държава... но по-бавно ще се развива икономически. Младите ще продължат да напускат. Може да се усилят междуетничесите напрежения. Трудно ще се прекъснат авторитарните тенденции. Но ще се преживее, както и много по-трудни времена. Няма да е краят на света".


Босна и Херцеговина


Многобройните лидери на най-трудно управляемата държава в Европа ще дойдат, без да са получили от Брюксел перспективата, каквато имат южните им съседи Сърбия и Черна гора. Нещо повече - двама от президентите, босненецът Бакир Изетбегович и хърватинът Драган Чович, наскоро успяха да се спречкат пред председателя на Европейския съвет Доналд Туск заради изборите през октомври (за които част от управляващите потърсиха помощ и от България) и спорен мост в Хърватия.


Това е само пример за трудността да се мисли за цели и очаквания сред управляващите в Сараево и Баня Лука (главния град в Република Сръбска). "Познавайки политическия елит тук и единствено декларативната му воля за европейски път, нямам очаквания за самата Босна и Херцеговина, смята Таня Топич, анализатор към фондация "Фридрих Еберт" от Баня Лука. Европейската ѝ перспектива е далеч, недостъпна във времето на това поколение политици, тъй като европейските им искания не са достоверни."


В годината на избори (насрочени за 7 октомври) политиците едва ли биха били склонни на необходими реформи. "Страхувам се, че някои политически структури настояват да получат положителна новина (от срещата), която да използват за политически цели, без намерения да работят за интеграция. Но е трудно общата безнадеждност и апатия тук да се надвият от която и да било добра новина на срещата... Европейският съюз не може да постигне единството на лидерите тук. Интересите на босненските политици са диаметрално противоположни, изключващи се и гражданите са заложници на тяхната нефункционалност."


ЕС и САЩ напразно са опитвали да решат въпроса и <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/11/3160595_zashto_balkanskite_lideri_vecheriaha_bez_boshniacite_v/" target="_blank">България не може да бъде полезна</a>, тъй като самият елит не желае съгласие, смята Таня Топич. В потвърждение на думите ѝ Борисов говореше за изборната реформа пред хърватския член на президентството Драган Чович в Мостар. Когато обаче в София дойде председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, бошнякът Денис Звиздич (на снимката до Борисов), темата не беше засегната публично, макар Борисов <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/12/3161158_bosnenskiiat_premier_e_v_sofiia_shte_obsudi_s_borisov/" target="_blank">да очакваше обратното.</a>

© Associated Press

ЕС и САЩ напразно са опитвали да решат въпроса и България не може да бъде полезна, тъй като самият елит не желае съгласие, смята Таня Топич. В потвърждение на думите ѝ Борисов говореше за изборната реформа пред хърватския член на президентството Драган Чович в Мостар. Когато обаче в София дойде председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, бошнякът Денис Звиздич (на снимката до Борисов), темата не беше засегната публично, макар Борисов да очакваше обратното.


Лейла Рамич-Месихович от FPI също не смята, че перспективата за интеграция стимулира политически реформи и дебат какво да се промени, а "единственият времеви хоризонт, с който се съобразяват нашите политически елити, е хоризонтът на предизборните кампании". "Босна не е идентифицирана като една от водещите страни (в евроинтеграцията)... Но за нас мисля, че ще е голям успех, ако приемем какъвто ангажимент ни възложат от Брюксел и дойдем в София с един глас и държавата има една позиция вместо три."


Косово


Десет години след обявяването на независимост Косово има и други политически и икономически проблеми отвъд конфликта със Сърбия и заедно с Босна и Херцеговина получи по-лоша оценка в евродокладите в сравнение с другите четири страни, които са и официални кандидати.


Дали диалогът на форуми като този в София действително променя нагласите и дневния ред в региона, пита се Хаки Абази от Института за развиващи се демокрации. "Разочарованието сега е много голямо - напредъкът е минимален или никакъв. Косоварите не могат да пътуват до Босна, босненците - до Косово. По-лесно е да вземеш виза за САЩ, отколкото за Босна (която не признава Косово - бел. ред.)."


"Косово не може да очаква в София много в сравнение със случилото се от началото на Берлинския процес... Реформите се спират от изкуствени междуетнически напрежения, от които печелят статуквото и организираната престъпност и това се използва и от други играчи като Русия и Турция. Когато европейски държави не приемат реалността в Косово и съществуването му като независимо... подкопават дневния ред и създават терен за други актьори да изострят проблемите", смята още Абази.


Отвъд политиката


На подобен форум, който разбуни духовете сред европейските министри и повдига въпроса за участието на Испания, действително е трудно да се говори за разширяване. Инфраструктура, свързаност, роуминг, цифровизация и облекчение за мобилните данни (еврокомисарят Мария Габриел каза в предаването "Панорама", че се водят "много тежки преговори с мобилните оператори", но остави конкретните новини за 17 май) са по-удобен за всички повод за среща.


Разширяване, но далеч не на всяка цена, беше и посланието на френския президент Еманюел Макрон за Западните Балкани от миналия месец. А и на срещата в София няма как да бъде взето подобно решение. Опитът на балканските лидери от последните няколко месеца обаче показва, че от разговорите им все пак има смисъл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5635 Неутрално

  Скептик съм .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 553 Любопитно

  Поне пиене и полуголи танцуващи мацки няма ли да има за тях?

  No Pain No Gain
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5635 Неутрално

  До коментар [#3] от "tokkay":

  За всекиго по нещо !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  По последното изречение- като е показало, че има смисъл от разговорите, кажете ни какъв е смисълът? Не ни дръжте в неведение!

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Наясно са. Още не са уврЕли да се променят и ще стоят отвън докато им уврАт главите.

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  А Макрон какъв е за Балканите? Комисар и отговорник от Политбюро за Балканите?

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Самият факт на срещата е събитие!!!
  Няма начин да сме натрупвали конфликти в продължение на векове и сега да ги разрешим с една "магическа среща"!
  Диалогът на балканите винаги е добра новина!!!

 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Весело

  А в същото това време енергийният министър Теменужка Петкова от 14.05 до 16.05 ще посети Сочи на среща, организирана от Росатом. По това време там се провежда и среща на Евразийския съюз, ръководена от Путин.
  Честити ви 20 милиарда заем за новото Белене...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Още не е дошъл сезонът на гъбите , затова - без големи кошници!

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 730 Весело

  "Всъщност пристигащите делегации от шестте балкански страни знаят, че няма дума за разширяване на ЕС в дневния ред, а акцентът е върху свързаността."

  - Акцентът е върху перспективата, свързаността е инструмент.

  Контра на "разделяй и владей".

 13. 13 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Ако има някой които може да вкара в пътя Балканите,то би трябвало три Нобелови за мир да получи!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 14. 14 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Че какви очаквания може да има от една показна среща ... Ролята и е да демонстрира желания и тенденции, от там нататък си има процедури по приемане ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 15. 15 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1330 Любопитно

  Баце превърна България в значим фактор на балканите.
  Никога България не е била толкова добре представена пред света и външния министър Захариева добре се представя и води умерена , добросъседска политика.

 16. 16 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Корумпирана,колонизирана от рушняци, с криминализирана съдебна система България се опитва да дава тон в политиката на Балканите....Жива да не бех.Ма за Боко е по-лесно да оправя света,отколкото собствената си държава...

 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  До коментар [#15] от "001":

  В събота бяхме на пазар в Лозенград. На една сергия, казвам на продавача (младо момче) "Комшу, дай кило ягоди и две кила череши". Той ми ги подова и вика: " Комшу, Бойко Борисов - евалла"!
  Не съм очаквал това!!!!

 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5123 Весело

  Каквото и да се договорят/недоговорят ще го отчетем за голям успех на ББ

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5635 Неутрално

  До коментар [#15] от "001":

  Само от много напъване да не стане някоя "беля" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 730 Неутрално

  ...Акцентът е върху перспективата, свързаността е инструмент.Контра на "разделяй и владей".
  —цитат от коментар 12 на plebs


  Освен срещата на страните от Западните Балкани, горното се отнася и за ТАНАП, свързан чрез газопровода "Eastring" с Централна Европа. - "TANAP пуска газ към Европа през юни, заобикаля Русия" /news.bg/

  Оценката на партии, личности и медии за тези събития е своеобразен лакмус.

  Не, хората НЕ са 80% дебили. :)

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4001 Неутрално

  По - добре е да нямат големи очаквания - ако се случи нещо добро ще бъде само плюс. Проблемът е, че западните балкани включват държави с много различни проблеми, които не могат да се решат заедно, нито в един времеви интервал. Но така или иначе за нас е важно да държим инициативата за подобна среща, иначе още по - малко неща ще се случат в посока членство в ЕС.

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Не им е лесно на балканските държавици. Нито да са вън, нито да са вътре в ЕС. Ако са вътре стават плячка, когато са вън са дивеч. Пък и много добре си знаят. Парите в ЕС свършиха, далавера няма да има. Тази среща няма да е полезна за ЕС. Евробюрократите не пестят безразличието си и даже пренебрежението. Тя обаче ще е полезна за балканските лидери. Да се опознаят малко по-добре и да не се страхуват едни от други. И сами да си поправят балканската каруца. Няма смисъл да викат неволята, няма да дойде.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  А Макрон какъв е за Балканите? Комисар и отговорник от Политбюро за Балканите?
  —цитат от коментар 8 на gozambo


  !?
  Изобщо много интересна е ценностната с-ма тук на Балканите (за Европа Долния Дунав), и особено в България.
  Макрон ако не е фактор за ЕС кой е? Путлерчето ли? Или супермен Борисов?

 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Оставете лидерите, вижте какво хората мислят по този повод - гърци, сърби, румънци, хървати, словенци (с изключение на косоваритя). Ако политизираната до крайност евровизия беше някакъв барометър, май очарованието им е в много минимални граници.

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4588 Весело

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Има един шопски лаф - "Мо'е и да се усереме, ма нема'а се изложиме!"
  Та така...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2461 Неутрално


  "Лидерите на Западните Балкани идват в София без големи очаквания"

  Май и без желание ,но да се отчете дейност, което в политиката е безсмислено. Правилно някои от форума отбеляза , че те тук са повече на развлечение и почивка , отколкото да свършат някаква работа. Остава рекламата за Бойко за вътрешната публика, тези , които гласуват за него и му се възхищават, щото в чужбина си го знаят като глупак и верен слуга на своите Началници, стремящ се на всички да угоди без да се съобразява с интересите на страната , която представлява.

 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3610 Неутрално

  Спука се балонът Бойков за ускорена процедура по приемане на Западните Балкани в ЕС. То си беше ясно от самото начало, че ЕС не е склонен да се разширява, особено със страни, които не са готови.

 28. 28 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1330 Любопитно

  До коментар [#15] от "001":В събота бяхме на пазар в Лозенград. На една сергия, казвам на продавача (младо момче) "Комшу, дай кило ягоди и две кила череши". Той ми ги подова и вика: " Комшу, Бойко Борисов - евалла"!Не съм очаквал това!!!!
  —цитат от коментар 17 на Дедо Либен


  Аз за шести май ходих до Любляна са колата.. Еми на всичките граници и на сръбската и на хърватската само като им подадохме българските си лични карти, отношението беше супер.
  Пожелаваха ни весело изкарване в страните им , а сръбския митничар се обръщаше с брато

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  Какво друго да кажат...? Няма как да кажат, че се срещат без да има смисъл, нали? Хеле пък, за наш Бойко, дето се изживява вече, като велик международник. :)

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fiji":

  това да не ти е връзкарството на което си свикнал..
  За приемането си има правила които се изпълняват, но големия зор въобще е да се съгласят да започнеш преговори за това.
  България също чака 5 години след като влезе в НАТО за да влезе в ЕС, не може Македония още да не е в НАТО и да искаш вече да е приемат.
  Допускането на балканските страни до преговори е успех.
  Преди година Юнкер въобще не предвиждаше започване на преговори с който и да е било до 2020 година

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  ДНЕВНИК все още отминава с мълчания командировката на Т. Петкова в Сочи, Русия на някакъв форум организиран от "Росатом". И то в момент, когато всички страни от ЕС, и повечето от НАТО се дистанцират от Русия, и от Путин. А до края на европредседателството остават има-няма 45 дена. И после някой ще поглежда ли този наш тюфлек? Дори и от Западните Балкани няма да го бръснат за слива.

 32. 32 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1330 Весело

  До коментар [#31] от "historama":

  Хахаха
  голямо дистанциране пада от Русия ...
  Меркел и Макрон се състезават кой пръв да се срещне с Путин.
  Меркел от София лети директно на 18-ти за Москва

 33. 33 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 942 Неутрално

  [quote#23:"historama"][/quote]

  Докато у нас се възвисяват на специалните отношения с Русия, НАТО и ЕС все повече се дистанцират от "приятеля" им Борисов. Остават потупванията по широкия му "мъжки" гръб.

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  До коментар [#15] от "001":

  Остави помпозните безсмислици...! За да сме значим фактор, трябва да сме икономическа и военна сила. Както добре виждаш и сам, не сме нито едното, нито другото.
  За момента, ролята ни е по-скоро незначителна, а председателството е нещо, което се падна по ред, не по заслуги или заради нашето влияние.
  Толкова сме добре представени, че скоро няма и да помиришем, ни Шенген, ни Еврозона...!

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3456 Неутрално

  До коментар [#32] от "001":

  М-да-а-а...! Несъмнено ще така! Стоят прави и обикалят нервно из коридорите на Кремъл, в очакване на благоволението на Путин!
  Ти, сериозно ли ги вярваш тия глупости, дето ги разправят на Позитано...?! :)

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на komunistos bacilikus
  komunistos bacilikus
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#20] от "plebs":
  Не,хората НЕ са 80% дебили.:)

  Не!Вече не са! Бяха 80%,но то беше мнооооого отдавна...Сега са над 96% и затова демокрацията,не можа да прескочи 4%-вата бариера на последните избори.......Но,ако на следващите се обедини и покаже нови лица на избирателя,без Лукави идиоти,Москв-ски анестезиолози и скимтящи Кабагайди,ще получи освен сигурните 3.9%на Територията и поне още 3% подкрепа отвън.....

 37. 37 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#35] от "tww09306483":

  нищо не вярвам само споделям фактите ..
  Нетаняху , се скъса да хвали Путин на парада
  Не е минало и седмица от новия мандат и в Москва отиват най влиятелните европейски лидери като Макрон и Меркел и веднага след тях се е набутал льотчика от Дондуков .
  Само споделям.

 38. 38 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3610 Любопитно

  До коментар [#30] от "001":

  Какво по-различно по смисъл съм написала от това, което ти твърдиш, та ме провъзгласи за връзкарка?

 39. 39 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Написала си , че се спукал балон ...
  а до преди година въобще не се говореше да започват преговори с никой от Западните балкани.
  Те и Турция са в преговори от 30 години, ама са затворили 5 глави ...
  Това си написала и
  За Сърбия и Черна гора и поставиха мироглед за след 7 години, ако си свършат работата, на всеки нормален човек му е ясно , че Македония и Албания преди 2028 -2030 няма как да влезат в ЕС

 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#35] от "tww09306483":нищо не вярвам само споделям фактите ..Нетаняху , се скъса да хвали Путин на парадаНе е минало и седмица от новия мандат и в Москва отиват най влиятелните европейски лидери като Макрон и Меркел и веднага след тях се е набутал льотчика от Дондуков .Само споделям.
  —цитат от коментар 37 на 001


  Отиват му на свиждане като при затворник или като при вързан луд в психиатрия да му набиват канчето. Само нашия отива на инструктаж. Натаняху след визитата му в Москва унищожи въоръжените с руско оръжие ирански бази в Сирия. Може би си мислиш , че е искал за това разрешение от Путин?

 41. 41 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Баце превърна България в значим фактор на балканите.Никога България не е била толкова добре представена пред света и външния министър Захариева добре се представя и води умерена , добросъседска политика.
  —цитат от коментар 15 на 001

  ***
  Разбирам иронията Ви, но се старайте това по някакъв начин да се усеща в написаното!
  Така написано изглежда като истина, а само неуред чиляк може да го мисли.

 42. 42 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Темата за незнайно защо наречените "Западни Балкани", спаси българското председателство. Което е добре. Вероятно България натрупа и някакъв временен актив пред Сърбия, БЮРМ, БХ, "държавата" Косово, Албания и Черна Гора. По обективни причини/очевидни за всеки непредубеден/ обаче, в близките 50г. нито една от тях няма никъкъв шанс да стане държава - членка на ЕС. Последното купе на последния вагон на последния влак го заеха България и Румъния. Добрата новина е, че все пак има някакъв диалог.

 43. 43 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#24] от "султана глаушева":

  Евровизия не е мерило за нищо.

 44. 44 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Ще правят Балканската седмица по примера на Варшавската четворка.

 45. 45 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Не им било ясно какво ще се случи в София?
  На нас, обаче, ни е ясно.
  Дузина прегръдки и целувки на КАПО ДИ ТУТИ КАПИ с подобни нему, пред камерите на пик-ли-ви журналистки от продажни медии, естествено.
  И изхарчени още незнам си колко евро за посрещане, ядене, пиене и изпращане.
  Краен резултат - зеро.

 46. 46 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Ще правят Балканската седмица по примера на Варшавската четворка.
  —цитат от коментар 44 на log_on


  Поправка; Вишеградската четворка

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8197 Неутрално

  На Бойко това няма да му хареса. Толкова усилия положи, за да имат големи очаквания.

 48. 48 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Тачи в крайно ляво, Вучич в крайно дясно. Но поне и двамата са тук.

 49. 49 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Ей, няма празно! Лейла Рамич-Месихович ли е единственият експерт, дето намерихте да цитирате? Ето донорите на Foreeign Policy Initiative BH. Пак, и пак, и пак....сорос! Скука.
  http://vpi.ba/en/about-us/donors/

  Мърфи е оптимист!
 50. 50 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  А какво следва да очакваме? Да разринем "Авгиевите обори" натрупани от десетилетия? Крачка по крачка - и това ще бъде успех.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  На Тикв@та дали ще му набиват канчетата утре?

 52. 52 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 543 Весело

  Срешата на върха "ЕС-Западни Балкани" е полезна, както за Ес, така и за страните от Западните Балкани. Но най-голяма полза тя би донесла на България, защото: Първо, вдига репутацията на нашата държава и доверието нея; Второ, създава условия за ускорено развитие на националната пътна, енергийна и комуникационна ифраструктура; Трето, създава условия за подобряване на инфраструктурата и политическия климат в страните около България; Четвърто, в резултат на първите три фактора се подобрява инвестиционния климат за страната, а от там и условията на живот на нейните граждани ! Така, че да й пожелаем УСПЕХ !

 53. 53 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 543 Весело

  Срешата на върха "ЕС-Западни Балкани" е полезна, както за ЕС, така и за страните от Западните Балкани. Но най-голяма полза тя би донесла на България, защото: Първо, повдига репутацията на нашата държава и доверието в нея; Второ, създава условия за по-ускорено развитие на националната пътна, енергийна и комуникационна ифраструктура; Трето, създава условия за подобряване на инфраструктурата и политическия климат в региона около България; Четвърто, в резултат на първите три фактора се подобрява инвестиционния климат за страната, а от там и условията на живот на нейните граждани ! Така, че да й пожелаем на добър час ! И УСПЕХ !

 54. 54 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Що бе, толкова е занимателно и екзотично.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 55. 55 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#15] от "001":

  + +

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK