В Русия обсъждат закон за затвор, ако помагаш на санкциите на Запада

В Русия обсъждат закон за затвор, ако помагаш на санкциите на Запада

© ReutersВ руския парламент е внесен законопроект, предлагащ наказателна отговорност за всеки, който прилага или подпомага прилагането на санкциите срещу Русия, въведени от ЕС, САЩ и други държави след анексирането на Крим, намесата в Източна Украйна и опитите за манипулиране на избори и общественото мнение в редица демократични страни.


Текстът предвижда като наказания глоби до 600 000 рубли (8100 евро), принудителен труд до 4 години и лишаване от свобода за срок до 4 години.


Зад проекта застанаха ръководителите на двете камари на парламента Вячеслав Володин и Валентина Матвиенко, а той е подкрепен и от всички парламентарни фракции. Подкрепа даде правителството, а Върховният съд коментира, че няма "забележки или възражения от концептуален характер".
За углавно престъпление ще се смята "извършването на действия" или "бездействие", чиято цел е "изпълняване решение на чуждестранна държава, на съюз на чужди държави или на международна организация за въвеждане на мерки с ограничителен характер", ако това е довело до ограничаване или отказ от бизнес операции или сделки между руски частни лица или компании.


Под "обичайни стопански операции или сделки" авторите определят "юридически действия, насочени към изпълнение на предвидените от закона задължения или възникващи по договора задължения".


Наказателна отговорност ще произтичат и от "умишлени действия", които подпомагат въвеждането на санкции срещу руски частни компании, публични субекти и граждани. Тук глобата достига до 500 000 рубли, принудителен труд до 3 години или затвор до 3 години.


Сред мотивите се изброяват защитата на интересите и сигурността на Русия, правата и свободите на нейните граждани, както и правата и законните интереси на юридически лица, пострадали от санкции от страна на САЩ и други държави.


Това е вторият подобен проект. На 13 април Володин и лидерите на всички фракции в Държавната Дума предложиха въвеждане на ответни мерки срещу САЩ, но по-скоро като очертаване на възможни рамки, в които президентът Владимир Путин да избира какво и кога да приложи.


Този законопроект предвиждаше забрана и ограничения за вноса на определени стоки, спиране на сътрудничеството в редица области, ограничаване допускането до руски държавни поръчки или назначаването на чуждестранни служители от тези държави. Предвидено беше също отказ от изключителни права на запазените търговски марки на американци и повишаване на таксите за обслужване на американски самолети в Русия.


След силен обществен натиск отпадна идеята да се забрани внос на лекарства и медицинска апаратура от държави, въвели санкции, и да не се допускат чуждестранни журналисти да работят в Русия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK