Новите правила за личните данни: мълчанието не е съгласие

Ето как в. "Гардиън" иска изрично съгласие да продължи да праща информация в имейлите на потребителите си

Ето как в. "Гардиън" иска изрично съгласие да продължи да праща информация в имейлите на потребителите сиИдната седмица в ЕС влиза в сила най-мащабната реформа за защита на потребителите от повече от двадесет години насам - Общият регламент за защита на личните данни (GDPR).


Досегашната европейска директива за защита на личните данни бе от 1995 г. За тези двадесетина години интернет стана масово достъпен, социалните мрежи изгряха и някои започнаха да залязват, а интернетът на нещата е на път да навлезе в живота на обикновения човек. Ето защо беше крайно време да се създаде ново европейско законодателство, което да пази неприкосновеността на гражданите.


То залага на основни принципи и дефиниции, които да гарантират, че потребителите знаят за какво и как компаниите използват информацията им. Ето какво означават най-важните от тях, обяснени от българската Комисия за защита на личните данни.


Съгласие
То трябва да бъде:


- свободно изразено – да не е дадено под натиск или заплаха от неблагоприятни последици (например по-висока цена на услуга);


- конкретно – отделно съгласие за всяка конкретно определена цел, а когато е относимо - и за конкретна категория лични данни;


- информирано – дадено на основата на пълна, точна и лесно разбираема информация;


- недвусмислено – да не се извлича или предполага въз основа на други изявления или действия на лицето;


- дадено с активно действие: чрез изрично изявление или ясно потвърждаващо действие, включително онлайн. Мълчанието на лицето или предварително отметнати квадратчета за съгласие не могат да се приемат за валидно съгласие.


Лицето има право да оттегли своето съгласие по всяко време, като начинът за това следва да бъде толкова лесен и достъпен, колкото начинът, по който съгласието е било дадено.


Профилиране


Това е автоматизирано обработване на лични данни с цел оценяване на определени лични аспекти, свързани с дадено лице. Сред тях - анализиране или прогнозиране на поведението му, изпълнението на професионалните му
задължения, икономическото му състояние, здраве, лични предпочитания, интереси, надеждност, поведение, местоположение или движение.


Физическото лице – обект на профилиране, следва да бъде информирано за извършването му и за последствията от него. То има право да възрази срещу профилирането по всяко време.


Новите правила за личните данни: мълчанието не е съгласие

© Цветелина Белутова, Капитал


Профилирането не следва да води до дискриминация на лицата въз основа на тяхната раса или етнически произход, политически възгледи, вероизповедание или убеждение, членство в синдикални организации, генетичен или здравен статус или сексуална ориентация. Профилирането не може да се прилага спрямо дете.


Длъжностно лице по защита на данните


Този човек трябва да гарантира, че администраторът на лични данни спазва закона. Той трябва да разполага с професионални качества и експертни познания в областта на защитата на личните данни (законодателство и практика) и такива експерти са все по-търсени по света и в България, тъй като GDPR ще засегне всички фирми, които обработват данни на европейци, дори да не са базирани в ЕС.


Задължение да определят Длъжностно лице по защита на данните имат следните администратори на лични данни (физически и юридически лица):


- публичен орган или орган на местно самоуправление;


- администратори, които извършват системно и мащабно наблюдение на
субектите на данните;


- администратори, които извършват мащабно обработване на специални
(чувствителни) лични данни;


- в други, предвидени в закон случаи.


Отчетност


Това задължение е ново за администраторите. В него се включват:


- поддържането на регистри на дейностите по обработване;


- определяне на длъжностно лице по защита на личните данни, когато такова
се изисква;


- извършване на оценка на въздействието при наличие на висок риск за правата и свободите на физическите лица.
- своевременно уведомяване на Комисията за защита на личните данни и субекта на данните при нарушения на сигурността;


- прилагане на доброволни механизми за сертифициране и/или спазването
на кодекси на поведение.


Защита по подразбиране


Това изискване означава, че администраторите трябва да прилагат механизми, които по подразбиране гарантират изпълнението на следните изисквания:


- да се обработва само минималното количество лични данни, които са абсолютно необходими за постигането на всяка специфична цел;


- данните да се съхраняват за минималния срок, абсолютно необходим за постигане на целите на обработване (например за периода, необходим да се предостави съответният продукт или услуга), и след това заличени при
спазване на съответните правила и процедури;


- всеки достъп, предаване или споделяне на данни е допустим само при наличие на валидно правно основание за това (например съгласието на субекта на данни или правни задължения на администратора).


- в интернет средата, най-често социалните мрежи, защитата на данните по подразбиране изисква активиране по подразбиране на най-стриктните настройки за поверителност, които не позволяват автоматично споделяне на данни. Например информация за дадено лице, публикувана в социалните мрежи, не трябва да бъде достъпна и видима за неограничен кръг лица по подразбиране, освен ако самото лице, за което информацията се отнася, не го разреши със свое активно утвърдително действие.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5169 Неутрално

  И защита по дизайн
  И ако не се получи разрешение, наличните данни за лицето трябва да бъдат изтрити
  И още, и още...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Доста хора ще направят доста пари след две седмици...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  Компютризацията на бита води до
  пълно разгологъзване на личността!
  Проследяването на индивида чрез дебитните/
  кредитните му карти или ГСМ-а е неизбежно,
  а информационната зависимост на човека
  ще се окаже чумата на бъдещето!!!!!

 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":

  Кво значи проследяване... Не е задължително да имаш смартр, нито банкова карта.

  Кой те следи?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#4] от "Darth Plagueis": Кой те следи?

  Биг брадър или на когото е поръчано!

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Основният проблем е търговията с лична информация —като например, някой да получи достъп до това, от какви заболявания сте се лекувал или какви са ви сексуалните практики и в зависимост от това, да извлича изгода за себе си (например да ви предлага лекарства или да не ви вземе на работа, защото не понася нудисти например)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на okt59513123
  okt59513123
  Рейтинг: 5 Гневно

  Нали тези хрантутници трябва да оправдаят незаслужено високите си заплати. Давай регулации, да има! Нищо, че не се спазват....

 8. 8 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Неясен регламент, рай за скъпоплатени консултанти.

 9. 9 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Отивам да си платя интернета, стигам до касата и трябва да рецитирам ЕГН пред цялата опашка. ЗАЩО?

 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  "Съгласие
  То трябва да бъде:
  - свободно изразено – да не е дадено под натиск или заплаха от неблагоприятни последици (например по-висока цена на услуга);"

  Българските шмекери и това заобикалят, още преди да е въведено новото законодателство. В една от големите вериги немски хипермаркети в България, където има т.н. "карти за отстъпки" от месец насам принуждават собствениците на тези карти да подпишат изрично съгласие за употреба на личните им данни, иначе "може да изгубят своите отстъпки в цените". И това ако не е шантаж, здраве му кажи. Напълно противоречи на правилото съгласието да не бъде давано под заплаха от по-висока цена на стоките. Тези си плачат някой да сезира органите и да им мацнат една мощна глоба.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 11. 11 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 373 Неутрално

  И сега на всеки сайт ще трябва да прочетеш и да се съгласиш с един тон писаници, които никой няма реално време да чете или повечето не са и в състояние да разберат.
  С кукитата все едно имаше някаква файда ... само стана мега досадно, та чак плъгини излезнаха, които да игнорират и скриват изскачащите предупреждения.
  Не е това начина! Или искаме общество от нов тип и някакъв прогрес, което върви ръка за ръка с споделяне на личните данни и техния анализ или все ще си държи на личното пространство и си я караме по старо му.

 12. 12 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lou":

  Не те заплашват, че ще плащаш по-висока цена, а че ще плащаш редовната, етикетна цена без отстъпка. Има съществена разлика.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 13. 13 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 437 Весело

  До коментар [#11] от "v_l":

  Всъщност не съвсем - от край време са излезли и туул-ове за премахването на въпросните "бисквитки", като "self-destructing cookies" за всички водещи браузъри на пазара, веднага, щом човек затвори таба на отворения сайт.
  Алчните за информация да се хващат за палците!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 14. 14 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 437 Весело

  еВем ти и "прогреса", щом е за сметка на личната сфера. Качвате "Adnauseam" и показвате един мощен среден на всички дата-майнери ала гоогле и фацебук

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 15. 15 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 437 Весело

  еВем ти и "прогреса", щом е за сметка на личната сфера. Качвате "Adnauseam" и показвате един мощен среден на всички дата-майнери ала гоогле и фацебук

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lou":Не те заплашват, че ще плащаш по-висока цена, а че ще плащаш редовната, етикетна цена без отстъпка. Има съществена разлика.
  —цитат от коментар 12 на russian78


  Като е тъй, да премахнат политиката с картите и да слагат тези стоки на обща промоция, както една друга немска верига с червен фон и 11-тата поред буква в азбуката ни. Там няма карти. И не шантажират потребителите си, че вече няма да получават отстъпки, ако изрично не се съгласят на принудата да предоставят личните си данни за фирмена употреба след 25 май.

  Всичко останало е абсолютна принуда и шантаж.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Точно така, потребителят трябва изрично да потвърди, че е съгласен да се използват личните му данни.

 18. 18 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Бьлгариът има странна афера с личните данни, поискай му ЕГН-то и изпада в параноя (нищо че по избори същото виси със седмици на витрината на кварталното кафене в избирателните списъци) А като отиде в кварталния пощенски клон да си получи джвъчката от АлиБаба с готовност дава личната карта на лелката, подписва нещо без да гледа, взема пакета и бяга! :) :)

 19. 19 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#15] от "trial_jezz":

  Или Brave browser!

 20. 20 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 880 Неутрално

  С този закон ще ни побъркат всички. А реално нищо няма за се промени.

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Точно така.
  Мълчание не означава съгласие.

  Велико правило.

  Повелявам да се прилага при всички видове държавни, общински, търговски и прочее услуги. Като подразбирана клауза на всеки договор.
  Във всички делови отношения.

  Само след изрично съгласие, разбира се ;)

  Писмено, с еднообразен екземпляр за всека от страните.
  На виртуален носител (хартиен, цифров и/или равносилно качествен).

  "Новите правила за личните данни:
  мълчанието не е съгласие"

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  секи 4ти км

  Ти кажи.
  Свикнал си да отговаряш пред колектива?
  Защо бе, човек??

  До коментар [#9] от "parcaleste":

  Отивам да си платя интернета, стигам до касата и
  трябва да рецитирам ЕГН пред цялата опашка. ЗАЩО?

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  секи 4ти км

  "За".
  Точно така да бъдат осъждани алчните...
  или на друг вид обществено полезен труд ;)

  До коментар [#13] от "trial_jezz":
  До коментар [#11] от "v_l":

  Всъщност не съвсем - от край време са излезли и туул-ове за премахването на въпросните "бисквитки", като "self-destructing cookies" за всички водещи браузъри на пазара, веднага, щом човек затвори таба на отворения сайт.

  Алчните за информация да се хващат за палците!

 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1385 Гневно

  Отивам да си платя интернета, стигам до касата и трябва да рецитирам ЕГН пред цялата опашка. ЗАЩО?
  —цитат от коментар 9 на parcaleste


  Същото е и в пощата. Не можеш да изпратиш препоръчано писмо в чужбина без да си кажеш ЕГН-то, че и телефонния номер написан на плика! (само име и адрес не било достатъчно). За какъв дявол е всичко това?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Отивам да си платя интернета, стигам до касата и трябва да рецитирам ЕГН пред цялата опашка. ЗАЩО?
  —цитат от коментар 9 на parcaleste


  Глупав проблем!
  Ако имаше в себе си стара бележка нямаше да ти се налага.
  Като не искаш всички да чуват твоя ЕГН носи си стара бележка....или си го напиши на лист и го показвай на жената.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Последният пирон в ковчега на здравеопазването.

 27. 27 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  МДААА.ПЪК СЕКО КВАРТАЛНО ЧЕНГЕ ТИ СВАЛЯ ДАННИТЕ ОТ БАЗАТА И ГИ ПРОДАВА,НА КОЙТО ПОЖЕЛАЕ ЗА ЖЪЛТИ СТИНКИ...

 28. 28 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#26] от "Radical":

  проблема в здравеопазването е най остър ,всички лекари и болници работим с ЕГН и три имена на пациента ,а беше отдавна времето да се направи електронна карта с осигурителен код ,както е по света ,така няма да имаме достъп до ЕГН или други данни ,на лекаря не му трябва нито адреса на пац , нито ЕГН ,нито данните ,а само кръвната му група и пола му ,от там нататък един код и зад кода му е цялото досие , а сега е точно обратното и евродерективата задължава да се крият данни , да се назначава човек да следи нещата , екак ще ги следи ,като сега има денонощно включени системи ,които са в различни населени места и са в мрежа ,в която всеки може да проникне и да си извлече данни каквито и колкото си иска за цялото население ,защото сървъра на НЗОК има за всички и също много хора имат достъп до него ,това ще остъпи здравната услуга ,защото защитата на данните не е медицинска ,а немедицинска дейност и достъпа до лекар и компютър и за най малкото вече няма да е безплатен както сега за огромната маса ,а и докторите няма да се съгласят да харчат хиляди и да ги глобяват милиони ,а да администрират данни безплатно за пациентите .

 29. 29 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Глупости,заради които ще се глобяваме на поразия.

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  ,..а беше отдавна времето да се направи електронна карта с осигурителен код....
  —цитат от коментар 28 на edin drug


  Е нали Петър Москов точно това искаше да направи, но някои му се опънаха!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3462 Весело

  Пазите се като да сте някои рокфелеровци или секретни шпиони!
  Е какво толкова ще ви направят на вас лично като ви вземат данните?
  Най-много да ви предложат това, което от толкова време търсите но не можете да го намерите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#9] от "parcaleste":
  Ако това ви притеснява, защо не си плащате сметките онлайн?

  Умен и красив жълтопаветник.
 33. 33 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Държавата към Гражданина - мълчалив Отказ!!!???
  Гражданина към Държавата - мълчаливо Съгласие!!!???
  Защо???!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 34. 34 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#11] от "v_l":Всъщност не съвсем - от край време са излезли и туул-ове за премахването на въпросните "бисквитки", като "self-destructing cookies" за всички водещи браузъри на пазара, веднага, щом човек затвори таба на отворения сайт.Алчните за информация да се хващат за палците!
  —цитат от коментар 13 на trial_jezz


  А потребителя не се възползва от положителните страни на това сайта да го "познава".
  Сега можем да спорим доколко има такива ... това е според зависи. Но факт е, че едното върви с другото - ако искаш определени екстри трябва да споделяш определена информация.
  Още по драматично е със следенето ... не искаме да следят нас, но искаме да могат да следят разни утрепки какви ги вършат. Е как ?
  Контрол върху ползването на информацията трябва, а не забрана за събирането и. Но винаги е по лесно да се забранява.

 35. 35 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Оруел в действие - картинката ще остане същата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 36. 36 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#26] от "Radical":

  Точно така e. Хал хабер си няма електоралната единица какво следва в здравеопазването . Вече съм коментирал ,че фалитът на болниците ще се ускори на форсаж с 5 пъти МАX с тези нови назначения и 'инвестиции'. А и не само там. Сега излиза ,че за всяка имунизация , всяка инжекция може да се иска родителят да подписва конкретно съгласие - както са по 2 комбинирани ваксини във втория,третия и четвъртия месец на бебето - по 2 декларации за съгласие на преглед и имунизация, а не както сега с принципно съгласие за имунизации и водейки детето се счита ,че родителите са съгласни. А всяка лелка от бг-мамма.кукуком може просто само да мълчи и дори да не пожеае да изрази писмено несъгласие за имунизации .Просто да си мълчи като пукел - ходи се опраа'й..... В същото време пациенти ми носят чужди амбулаторни листове и изследвания дадени им от лаборатории и лекари. Но аз ако ги приема и не са ми дадени лично от пациента вече съм на топа на устата на КЗЛД защото вече разполагам с непозволена инфромация добита по незаконен начин.
  Кашата е пълна , а така нареченото доверие е вече тотално компрометирано от бюрократите...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 37. 37 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lou":

  Нека наричаме нещата с истинските им имена. Става дума за австрийска верига и това е Била. Наистина некоректно от тяхна страна! Можеха просто да изтрият имената от базата данни.
  --------------------------------------------------------
  Колкото до закона... ще си подготвя списък с всички фирми с които съм имал досег и съм им оставил някакви данни. По смисъла на закона комбинацията от име + телефонен номер също са лични данни, та списъкът ще бъде дъъъълъг. След това ще си подготвя писъмце с което ще изискам да разбера какво пазят за мен, последвано с искане "да ме изтрият".

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 38. 38 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#11] от "v_l":

  За кукита и букмаркс TOR браузър е намерил лечение😀

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK