Доналд Туск остро критикува Тръмп от София (видео)


"Всичко, което ще обсъждаме, има глобални последици. Европа ще е или основен участник, или ще е само потърпевша. Трябва да сме политически, икономически и военно обединени както никога досега. Или сме заедно, или няма да ни има."


Това драматично послание изпрати от София към лидерите на 28-те страни от Европейския съюз Доналд Туск.

В изявление в Националния дворец на културата председателят на Европейския съвет представи на журналистите основните теми на работната вечеря днес и на утрешния Съвет на ЕС, посветен и на Западните Балкани.


"Към възхода на Китай и агресивната позиция на Русия се добави нов феномен - капризите на американската администрация", каза още Туск. "Като гледаме последните решения на Доналд Тръмп, някой дори може да си помисли "с такива приятели не ти трябват врагове".


Честно казано, Европа, трябва да е благодарна на Тръмп, защото благодарение на него се разделихме с всичките си илюзии, каза още полякът. "Разбрахме, че ако се нуждаеш от помощ, ще трябва първо сам да си помогнеш. Трябва да използваме силата си за защита на трансатлантическите връзки, но и да сме готови за сценарии, когато да действаме самостоятелно. За нас това е предизвикателство, но на първо място трябват воля и решителност."


Туск обясни, че на вечерята в "София тех парк" основната тема ще е цифровата икономика и той ще повдигне пред 28-те лидери два въпроса, засягащи готовността им да инвестират на европейско и национално ниво в иновации. Те се съдържат в писмото му от 15 май към лидерите: "Какво трябва да се стори на ниво ЕС за подкрепа и засилване на пробивите и иновациите с голям ефект?" и "Как ЕС да стане световен играч в сферата на т.нар. големи масиви от данни?". На този етап това ще е открит дебат без писмени заключения, но той трябва да помогне за решенията на Европейския съвет през юни.


Председателят на Европейския съвет говори и за Западните Балкани, като изтъкна, че за пръв път от 15 години техните лидери се срещат директно с колегите си от ЕС. Ще обсъдим европейските перспективи за тези страни, инфраструктурната свързаност и връзките между хората, като това ще бъде фиксирано и в т.нар. Декларация от София, добави той.


"След последното ми пътуване в района съм убеден, че ЕС е единственият партньор, наистина загрижен за стабилността на целия полуостров и просперитета на народите му - за разлика от отношението към него като шахматна игра, в която хората са просто пешки", пише и в поканата на Туск към лидерите. В София той повтори съдържащия се в текста призив да не се правят просто политически декларации, а "да демонстрираме тук и сега, че ни е грижа за икономическото развитие на Балканите, защото това е в интерес на ЕС, и целта на срещата ни в България е да го докажем."


Когато премина към другите две основни теми - за съдбата на ядрената сделка с Иран и за американските санкции срещу производители на стомана и алуминий - Доналд Туск втвърди тона.


Той заяви, че докато Техеран се придържа към споразумението от 2015 г., би трябвало и европейските страни по него да го спазват. ЕС ще работи за това европейските фирми да бъдат защитени от т.нар. вторични санкции, които произтичат от възстановеното преди дни от Вашингтон ембарго срещу Иран.


Наказателните мита срещу европейски производители на стомана и алуминий също ще са сред обсъжданите в София теми. Туск посочи, че част от мотивите на САЩ да предприемат тази крачка са, че така се защитавала националната сигурност на страната. В този смисъл абсурдно е Доналд Тръмп да възприема Европейския съюз като враг, добави Доналд Туск.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Много силно. Особено това за враговете и приятелите. Браво на единия Доналд. Сега чакаме туит от другия Доналд.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Тръмпи с тая поеврейчена щерка бая ядове ще види.
  Ще има тате, подпалиха ни къщата, в резултат на оплакване на Джаред.
  И дедото, що да прави, ще помага.
  Ама пустата му любов не пита...

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Доналд Тръмп последователно прокарва обещаната от първите дни на предизборната си кампания политика без никакви промени. Капризи има, когато постоянно се сменят желанията му, а при него няма такова нещо. Кара точка в точка. И европейците знаят от две години какво ще прави. Това, че ЕС подкара левичарска неомарксистка политика и не му харесва политическата програма на Тръмп е друга работа.

 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Крайно време е ЕС да заеме собствена позиция и да води собствена политика, а не да следва сляпо задокеанския си господар.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Иначе от друга страна, Тръмпи, стига да е жив и здрав прави сериозна крачка към втори мандат. Знае се с какво влияние при избора на президент на САЩ е еврейското лоби и то вече със сигурност ще е на негова страна срещу когото и да се изправи. Да, тази политика ще донесе нови врагове на САЩ особено в мюсюрманския свят, но пък хардлайнерите са с него.
  Лошото е за неутралния свят е вече пълното незачитане на ООН и мненито на околните.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4805 Любопитно

  "Като гледаме последните решение на Доналд Тръмп, някой дори може да си помисли "С такива приятели не ти трябватн врагове".

  Абсолютно вярно и точно!!!

  "Честно казано, Европа, трябва да е благодарна на Тръмп, защото благодарение на него се разделихме с всичките си илюзии, каза още полякът. "Разбрахме, че ако се нуждаеш от помощ, ще трябва първо сам да си помогнеш. Трябва да използваме силата си за защита на трансатлантическите връзки, но и да сме готови за сценарии, когато да действаме самостоятелно. За нас това е предизвикателство, но на първо място трябват воля и решителност."

  Браво на Туск за това изказване! Абсолютно се присъединявам към неговото мнение!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Прав е Доналд Туск като казва , че трябва да сме благодарни на адаша му . Тръмп е необходимото зло , чрез което ще се освободим от илюзиите си и ще си сверим часовниците към днешна дата . Но пък и илюзиите на всички онези , които предричат разпада на ЕС ще бъдат попарени . Европа е силна , когато е единна , а ние сме и винаги ще сме част от този велик съюз !

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Напълно подкрепям посланието на блестящия Доналд Туск. Европейският Запад има много какво да научи от Европейския Изток.
  Щатите се лигавиха 45 години със СССР и се правеха на глухи и слепи за чудовищния съветски режим, съсипал цвета на страните ни. Днешните конгресни интриги, злоба и политическа завист и президент-любител в политиката правят още по-чудотворен Президента Рейгън, който направо невероятно преобърна световната история. Ако зависеше от днешните западни лигльовци, щяхме още да сме във Варшавския договор.
  За радост на Решетниковата шайка управляваща България.

  Navigare Necesse Est
 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  "Трябва да сме политически, икономически и военно обединени, както никога досега. Или сме заедно, или няма да ни има"

  Кухи полжелания - ЕС е супер като зона за свободно пътуване и търговия ама е пълен провал като идея за обща иконимоческа, политическа или военна концепция.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4805 Любопитно

  До коментар [#10] от "aleks ivan":

  Аз гласувам с две ръце ЗА това! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Всички подобни изказвания на лидери на ЕС в смисъл- давайте вече сами да се оправяме и да не разчитаме на САЩ имат една единствена цел, да прокарват политиката на концентриране на властта в ЕС и още по-голямо орязване на националния суверенитет на нациите и ликвидиране на нациите. ЧТе нямат за цел да обединят ЕС за борба с външни врагове, а за разправа с вътрешните "врагове" като Орбан, които искат Европа на нациите, които искат да съхранят нациите и националните култури, и да запазят националния суверенитет.
  Вижте на Меркел призивите- давайте сами да се оправяме без САЩ и в същото време- не можем засега да отделим повече от 1% за отбрана. Ще правят европейски войски! Ще направят точно два батальона и ще поискат цялата власт от националните правителства да премине в ЕС, оттам всичко да се решава.
  Европейските бюрократи ще видят зор. Вече има осъзната и организирана опозиция на от никого неизбраните европейски бюрократи и самозваните лидери на ЕС Макрон и Меркел.

 15. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Можело значи!
  Не го удари гръм, не стана земетресение и не изригна вулкан.
  Пита се в задачата, защо чак сега европеиците се сетиха, че трябва да отстояват своите приоритети.

 16. 16 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Туск е уникален, и то в добрия смисъл.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Адмирации за Туск!

  Опитайте се да прочетете следващите редове и статията като се абстрахирате от Путин Тръм и Нато. Прочетете текста само като текст за енергийна война. И не забравяйте, че ЕС акцентирасилно само върху дипломатическите решения.
  За читатели:
  „1. В интерес на „Газпром“ високопоставени руски лидери се обявяват в защата на Асад в Сирия, тъй като веднага след като той бъде свален от власт, ще бъде построен на територията на страната газопровод Катар -Турция-Европа. Този газопровод на практика е равнозначен на смърт за „Газпром“. Обратно, ако Асад успее да спечели недвусмислено в тази война (това май не му е писано да стане), едва ли за Москва ще стане по-добре. Всъщност, в този случай, ще бъде построена Truboprovodistan (газ, който ще идва от огромното иранското находище "Южен Парс") и евтин ирански газ ще потече към Европа, който и сега извира там. Като цяло, Москва не я устройва която и да е версия за мирно уреждане на конфликта в Сирия. Печеливша за Москва е единствено нестихващата гражданска война в страната на Асад. …“ - http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/idil-i-siriyskata-kasapnitsa-proekt-na-ruskoto-fsb

 18. 18 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Една друга интересна новина: http://www.presstv.com/Detail/2018/05/16/561894/Iran-EU-trade-dollar-euro-sanctions

  Петроевро звучи не по-зле от петродолар.

 19. 19 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Прав е Туск. Европа трябва да вземе нещата в свои ръце.

 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  До коментар [#18] от "Locke":

  Супер новина. Дано да стане по-скоро и да "повлечем крак".
  Утре Иран, а после Китай, Русия и т.н.
  А после можем да се замислим и за златото...

 21. 21 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Весело

  Абе според Бай.Х. Туск и Тръмп не бяха ли един и същи човек, все са Доналд?

 22. 22 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Малко смешно ми идва критикуването на Тръмп откъм Европа, понеже ЕС си е едно обстоятелство между САЩ и Китай. Обединена Европа към този момент не е на политическото ниво на Свръхсилите САЩ, Китай и Русия.
  А Тръмп показа здрави топки с признаването на Йерусалим за "вечна и неделима" столица на Израел. Тръмп се усети, че сделката с Иран, дава ресурси за подкрепа на Хамас, Иранската Революционна гвардия и др. милиции срещу Израел. Дори иранците започнаха да изграждат фронтални позиции на Революционната гвардия в Сирия. Дори от Москва дадоха сигнал, че подкрепата им за Иран има своите граници, отказвайки да доставят комплекси Ц-300 в Сирия. Само ЕС не осъзнава промяната на конюнктурата, и се бори с мелниците на своето драматично положение.

 23. 23 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  Г-н Туск, що не напомни на Тръмпуня и за Украйна ?
  Щото САЩ и Обединеното Кралство ГАРАНТИРАХА териториалната й цялост у оня меморандум ?

 24. 24 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Покрай тези скандали е местенето на посолството на сащ в Йерусалим ми мирише на доста силно арабско лоби в ЕС.

 25. 25 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#22] от "васил козарев":

  Само не съм съгласен русия дето е с икономика колкото италия или южна корея да се слага редом със сврух силите сащи китай :D

 26. 26 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "plebs":

  Нещо не схванах - как евтиният ирански газ не е проблем за Газпром, но този от Катар е равнозначен на смърт?

 27. 27 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Тръмп яко бръкна в джобовете на западните европейци. Всяко излизане от споразумение, митническа война и санкции удрят техния бизнес.
  А чухте ли за закон 477, който казва, че Полша е съдействала на Германия за Холокоста и трябва да върне на американските евреи имуществото им.
  А двата процента за отбрана.
  За тия работи реве Тъск, за пари!

 28. 28 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#22] от "васил козарев":

  Чимодан, вокзал - Маро Лаго!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#25] от "rdb41527334":

  Политически и военно е! Вече, ако разглеждате политиката като "продължение на икономиката с др. средства" е друг въпрос. Но, както знаем от историята, Платон е казал, че "войната е майка на всичко", и на тази основа можем да определим политиката като "продължение на войната с др. средства". Дипломацията идва в следвоенно време, докато непосредствено преди война има криза на дипломацията.
  А ЕС е военно джудже, което и предопределя и политическа незначителност в сравнение с големите субекти на световната политика.
  И това са фактите, и мога да те уверя, че нямам никакъв идиологически или пристрастен подтекст, излагайки ги.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  Добро и явно вътрешно съгласувано изказване на Туск. С решението си за Иран Тръмп постави в крайно неизгодно положение големи европейски компании. Един от примерите е "Аеробус" с договорите си за подновяване на авиационния парк на Иран. В комплектуването на самолетите на Аеробус влизат доста американски възли и системи. Налагането на ограниченията реално прави изпълнението на поръчките на Аеробус за Иран невъзможно, оттам и натискът на страните обединени в тази корпорация. Същото е и с "Тотал", и с други големи фирми с техните подизпълнители. В крайна сметка става въпрос за икономиката на ЕС и особено на "старата гвардия".

 32. 32 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "plebs":Нещо не схванах - как евтиният ирански газ не е проблем за Газпром, но този от Катар е равнозначен на смърт?
  —цитат от коментар 26 на idiotstavrev


  До коментар [#26] от "idiotstavrev":

  Пътят на енергоносителите към Европа от Катар,Иран, Сирия е възможен само при мир в района. Война в района прекъсва този път. Политиката на Тръмп срещу Иран, палестинците, защитата на Асад от Путин - всичко това означава война срещу нормална експлоатация на енергийните ресурси там.

 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Много силно изказване и много точно. Европа трябва да се отърси от зависимостта си от САЩ и да води политика в полза на своите народи. Затова европейските страни трябва да са единни, а не да вървят на различни посоки като орел, рак и щука. Единство в името на общото благо, това трябва да е водещото поведение на страните от ЕС.

 34. 34 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Два часа, жизнено важна тема, а щатните поплювковци си траят. Де да имаше в заглавието Русия, досега само те щяха да генерират 200 мнения.
  Ама където се казва, че САЩ пречат на европейската икономика, особено пък Туск, те се крият.

 35. 35 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  браво,сетиха се да го кажат на глас че европа е само потърпевш

 36. 36 Профил на baxxtraxx
  baxxtraxx
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Туск обясни, че на вечерята в "София тех парк" основната тема ще е цифровата икономика и той ще повдигне пред 28-те лидери два въпроса, засягащи готовността им да инвестират на европейско и национално ниво в иновации. Те се съдържат в писмото му от 15 май към лидерите: "Какво трябва да се стори на ниво ЕС за подкрепа и засилване на пробивите и иновациите с голям ефект?" и "Как ЕС да стане световен играч в сферата на т.нар. големи масиви от данни?"

  Отговорът на тези въпроси , скъпи ми Доналд, се нарича блокчейн. Сега е моментът ЕС да настъпи и да прегърне новата технология.

 37. 37 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#32:"plebs"][/quote]

  Нещо май не съм дочел явно - моя грешка. Сега видях, че и двата варианта в статията са сложени като равнозначни. Това написаното е ясно, това и аз съм го писал тук преди доста време, относно истинските причини, Русия да се намеси в Сирия. Така или иначе катарският вариант е чисто хипотетичен и малко вероятно да се случи, не само заради Сирия. Саудитска Арабия няма да го позволи.

 38. 38 Профил на ruspapaz
  ruspapaz
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#29] от "puhpuhan4o":

  Може ли да кажете кое е правилно за Европа тогава ? Като Америка каже скочи Европа да пита само колко високо а ? .... Боже, прибери си вересиите...

 39. 39 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "plebs":

  катар в момента не е ли държава подкрепяща тероризма?????

 40. 40 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Представяш ли си.. Тъск не бил доволен от Сащ, Китай, Русия.. щото си гледали техните интереси.. :-) Направо съм трогнат..То не може всички да са марионетки като наш'те бг.политиканчета..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 41. 41 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#5] от "voyko":

  Там с избори се сменят, ама в Русия карат до живот, макар че имитират избори, не се е променило нищо през последните сто години, а и преди това.
  Руснаци, кво да ги праиш!

 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Ма тва е много сериозно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Хо, хо, хо.. Тръмп му дреме на оная работа че някакъв полски тъпанар го критикувал.. Тръмп ако се съсредоточи върху намаляването на вноса от Китай и наръчаването на местната икономика да произвежда повече, както и изхвърлянето на китайските компании от американските пазара ще направи много добре.

  Марс е изконна Американска територия!
 44. 44 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ври и кипи...

  "Отношенията между Европа и Съединените щати трябва да устоят на различия като дипломатическия спор за ядрената програма на Иран. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.
  "Въпреки всички трудности, които имаме през тези дни, трансатлантическата връзка е и остава от първостепенно значение", каза Меркел пред долната камара на парламента, Бундестага.
  "Но тези трансатлантически отношения трябва също да могат да се справят с различните мнения, особено както виждаме тези дни с оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран", посочи тя. " - http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1801875

  " Рискът за Европа е нула от интеграцията на Западните Балкани. Ако не си прегърнем и обгрижим Западните Балкани, не им помогнем /много от тях не са готови, имат още да наваксват/, тогава няма защо да се сърдим, че влиянието на САЩ, Русия, Турция, Китай, Саудитска Арабия ще бъде много по-голямо, отколкото на Европа. " - http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1801869

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално
 46. 46 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#43] от "satanail13":

  ти къде живееш ве мой:)

 47. 47 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#30] от "васил козарев":

  Васил,

  всички военни експерти по света поставят Франция и Великобритания сред първите 6 военни сили на планетата, като пред тях са само Индия и Китай, които като население и територии са от друга група, а другите две държави пред тях са САЩ и Русия.

  Та толкова относно фактите и твърдението ти, че "А ЕС е военно джудже,".

  Имайки в предвид гореизложеното може би се досещаш , че си далеч от реалносттите:)

  The Tenth Man
 48. 48 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Разстроено

  САЩ явно бидейки "млада" държава продължават да допускат стратегически грешки взимайки предимно решения за справяне с краткосрочните им проблеми, без да осъзнават, че същите тези решения дори и добри в краткосрочен план, им носят стратегически негативи.

  Другото обяснение е, че се умишлено имат краскосрочен хоризонт.

  The Tenth Man
 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Туск е прав. Неволята се казва Тръмп :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Смятам, че поляците няма да преизберат Туск.

  Любовта ще спаси света!!!
 51. 51 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Удивително неспособни лидери. Пълно падение. Не случайно тук в щатите, и дума няма да чуеш за днешното уж важно събитие в София, а всъщност някаква нещастна пародия. Даже не могат да си дефинират кахърите. Гозамбо веднага удари Туск в земята. Капризи било уникоално последователната политика на Тръмп. До днес явно не могат да повярват, че онова, на което се надяваха, не стана.

  Ако вятърът на промяната не повее из Европа, това underbelly на САЩ, което САЩ се чуди какво да го прави като му се пречка в делата с азиатскиа колан, съвсем ще го закъса.

 52. 52 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Първото нещо след избирането му, което Тръмп направи, бе да посети Саудитска Арабия и да пусне цените на нефта. Разбира се, саудитите се задължиха с милиардите допълнителни долари да купят американско оръжие. Тъй че Америка не е на загуба, напротив. А и тя е производител на нефт. От това безспорно спечели и Русия. Нещо повече - жестът на Тръмп вкара Путин отново в играта. При тройното увеличение върху него се излива златен дъжд. Гоненията на дипломати и санкции срещу олигарси са нищо в сравнение с това. С отказа от иранското споразумение Тръмп напомпа още цените на петрола и вероятно ще изпълни някакви ангажименти пред Путин за връщане на нивата от 120-130 долара за барел. Разбира се, вбива и клин между Европа и Америка, което ще докара Путин до екстаз.

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Тоя почти си повярва :)

 54. 54 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Първото нещо след избирането му, което Тръмп направи, бе да посети Саудитска Арабия и да пусне цените на нефта. Разбира се, саудитите се задължиха с милиардите допълнителни долари да купят американско оръжие. Тъй че Америка не е на загуба, напротив. А и тя е производител на нефт. От това безспорно спечели и Русия. Нещо повече - жестът на Тръмп вкара Путин отново в играта. При тройното увеличение върху него се излива златен дъжд. Гоненията на дипломати и санкции срещу олигарси са нищо в сравнение с това. С отказа от иранското споразумение Тръмп напомпа още цените на петрола и вероятно ще изпълни някакви ангажименти пред Путин за връщане на нивата от 120-130 долара за барел. Разбира се, вбива и клин между Европа и Америка, което ще докара Путин до екстаз.
  —цитат от коментар 52 на nik_77.


  А кой купува руски газ по тръбопровода"Северен поток" и строи "Северен поток 2"?Вашата наглост няма граници-Германия пълни бюджета на Русия,ама Тръмп бил руско протеже.Полша прекратява напълно вноса на руски газ и САЩ ще им доставят газ.Така лишават Путин от приходи.

 55. 55 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Европейските лидери трябва да се вълнуват от това,че през последното десетилетие насраха Европа, превърнаха я в гето и Гейропа и я направиха непривлекателна за бившите съветски републики. И логично онзи ден Путин направи голяма стъпка към въстановяването на Съветския съюз. За това либералната преса не пише.
  А що се отнася до това кой е по-стабилен партньор можем да съдим по военните бюджети. САЩ на Европа изобщо не могат да разчитат. Използвачи. Германия с 4 самолета прилича ли на надежден партньор?

 56. 56 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#51] от "bryghtlyght":

  За Тръмп и избирателите му ако не е отразено от Fox and Friends, значи не съществува. Събуждането ще е рязко и болезнено. Доколкото последователната му политика, единственото последователно е, че ако Обама го е направил, Тръмп ще се опита да го развали, независимо какво е.

 57. 57 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2489 Весело

  и тем подобни обидни квалификации към нашите европейски водачи! ;-)
  —цитат от коментар 9 на Иво


  Егати водачите имаш бе Ивчо. Щеше да ми стане тъжно, ако не ми беше много смешно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 58. 58 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 305 Неутрално

  В Европа има стара и дълбока анти-американска традиция. Крайните метастази на тази традиция бяха Хитлер и Сталин. В момента европейските държави са силно зависими от САЩ по отношение на военните дела и сигурността. Това бърка в здравето на руския цар и дразни самочувствието на много западно европейци. Истината е че САЩ е възможно най-добрия и най-естесвен съюзник на ЕВропа в съвременния свят. Поставете един Китай в лидерска световна позиция и се замислете дали ви се живее в подобен свят. Дори на руснаците и на арабите не им се живее в подобна ситуация. Избора е или обединение около САЩ, или гризане на азиатското дърво, било то китайци, индийци, араби или нещо друго.

 59. 59 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  До коментар [#58] от "tsb00482740":

  Така е, ама Европа се управлява от бюрократи с либерално-комунистически уклон. :)

  И резултатът е плачевен.

 60. 60 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#50] от "hope":

  туск не го избират поляците:)

 61. 61 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Напрежението между ЕС и САЩ остава високо !И за това е виновен само Оранжевата Перука/първия американски президент ,който обърна гръб на Европа/!Силно се надявам следващата администрация в Белия Дом бързо да поправи тази стратегическа грешка в международната политика!

 62. 62 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#47] от "nze18563783":

  Може да смятаме, че Великобритания вече не е в ЕС...
  А Франция... да си спомним бомбардировките срещу Либия, и как на третия ден им свършиха бомбите.

  "...като пред тях са само Индия и Китай, които като население и територии са от друга група, а другите две държави пред тях са САЩ и Русия."- това ти изречение доказва моята теза. Добре, може да наредим Франция, като пета военно-политическа сила, но това важи ли за ЕС, като цяла. Та, ЕС няма своя собствена армия. Дори и икономически Европейският съюз е след първите две икономики- САЩ и Китай.
  Китайските търговски интереси тръгнаха да проправят нов път на коприната към Европа, а не обратното. Пак Китай е основен търговски противник на САЩ, а не Обединена Европа. Така че, дори икономически ЕС е между две стопански свръхсили.

 63. 63 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#58] от "tsb00482740":

  Напълно съм съгласен, че САЩ е най-естествения съюзник на Европа... Но! ВИнаги има едно НО...
  САЩ, като държава стои на англо-саксонската културна основа. Само че, от 50те години на 20век латиноамериканското население се увеличава като дял от американската нация. Увеличава се и афроамериканското. Като има и сегрегация и от страна на белите, и на черните. Реално погледнато, англо-саксонското начало занапред ще губи своето водещо значение в американската нация. След 50 или 100 години ще има едни коренно различни Щати, от тези които познаваме. Същото се случва и с Европа.
  Нека да направя едно историческо отклонение, упадъкът на Рим започва със сядането на престола на първия император, който не произхожда от Рим и италийските племена... При Византия, след 7ми век, няма император от Балканските провинции, като демографския потенциал се измества в Анадола. Византия се ориентализира.
  Това, което познаваме, като Западна цивилизация, предстои да се промени дълбинно, Старият континент върви към ориенталщина, като за това е виновна либералната хайка управлявала Европа през последните 50-60 години.

 64. 64 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 746 Разстроено

  Преводачката от гората ли я хванаха?
  Напомни ми за времето когато един мрънкащ дублираше всички филми на видеокасети...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 65. 65 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Боже , агент Оскар по -известен ,като Доналд Туск се изокал . Ами хайде де , давайте да я видим тая пуста европейска самостоятелност . Европейска армия , европейска отбрана на границите , обща европейска дипломация . Няма такова нещо . Нефелният ЕС не може да спре едни получовеци с гумени лодки и разни бандюги , които влизат като в разграден двор , ама щял да се репчи на Китай , Русия и САЩ . Реално , ако не са американците руската армия може да стигне до Париж за една седмица . Бундесвера дето се грижи повече за имената на казармите и правата на гейовете и има 4 самолета ,които не могат да летят ,ли ще защитава Европа . В момента е вълче време , а Европа се дължи , като влюбена ученичка и чака някой да я забърше . Тръмп прави нещата , който обяви и заради ,които го избрахме . ЕС се занимава с глупости и плаши гаргите , та нали , ако Ердо пусне бежанците и Европа е свършила . Ама тос водачи ,като бездетната комсомолка и геронтофил с Едипов комплекс толкова.

 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  секи 4ти км

  Абе... и теб да те погне лов на вещици,
  друга песен ще чуруликаш ;)

  "В този смисъл абсурдно е Доналд Тръмп да възприема Европейския съюз като враг,
  добави Доналд Туск."

 67. 67 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Да, Европа трябва да бъде силна. Но дали ще може да скъса каишката ?! С днешните европейски лидери , едва ли. Освен 2-3 другите са страхливи пудели и от тях нищо не може да се очаква. Изказването на Туск е най-силното което съм чул. С него на практика се признава , че Европа е зависима. Това обаче, за мислещите хора, не е новина. Друг е въпроса, че това изказване може да се обърне и срещу заслепените и объркани неолиберали и да налее вода в мелницата на, тъй наречените, крайни популисти. Имам усещането, че популистите в определен момент могат да се окажат по-големи реалисти отколкото изхабените, тромави , нерешителни и безидейни либерали. Времето ще покаже... Но едно е ясно, така не може и не бива да продължава. Време е европейците да се събудят.
  " Или сме заедно, или няма да ни има."

  Stupid people make me sick
 68. 68 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#58] от "tsb00482740":

  Истината е че САЩ е възможно най-добрия и най-естесвен съюзник на ЕВропа в съвременния свят.
  -------------------------------------
  Туск не мисли като тебе ...и не само той.

  Stupid people make me sick
 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  секи 4ти км

  Видеокасетите прибраха в Музея за соц изкуство,
  но дубльора не са.

  Лапнаха го като топъл леб Телевизиите.
  С мъжки глас дублира, дрънка.

  До коментар [#64] от "Торбалан":

  Преводачката от гората ли я хванаха?
  Напомни ми за времето когато един мрънкащ дублираше всички филми
  на видеокасети...

 70. 70 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#65] от "benefikato1":
  Реално , ако не са американците руската армия може да стигне до Париж за една седмица .
  .................
  По пътя от степите до Париж има толкова пивоварни и кръчми, че едва ли ще стигнат до 30 г.
  Пък и по-вероятно е красноармейците да си поискат азил и да минат на социални още в Мюнхен и в Кьолн.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 71. 71 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#68] от "Хакуна Матата !":

  Хакуна, ти, това жалко чпвече Туск ли го взе за лакмус на това какво е Европа? Туск е аномалия, патология. Такива като него трябва да изчезнат час по-скоро, за да тръгнат нещата.

 72. 72 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  За мечтателите за ЕУ армия :)

  Германия няма армия - няма работещи подводници и само 4 от 128-те самолета и летят. :)


  https://twitter.com/starsandstripes/status/996672460773830656

 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  "Наказателните мита срещу европейски производители на стомана и алуминий също ще са сред обсъжданите в София теми. Туск посочи, че част от мотивите на САЩ да предприемат тази крачка са, че така се защитавала националната сигурност на страната. В този смисъл абсурдно е Доналд Тръмп да възприема Европейския съюз като враг, добави Доналд Туск."

  Пак за пари се карат. Враг е всеки, който иска парите за себе си. Честно казано дълго съм се чудил защо Меркел е толкова привързана съм Биг Брадър. То явно за пари е било. Е, Тръмпи още не е решил за митата, може и да отстъпи. Но ще е за негова сметка.

 74. 74 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#72] от "realguru":
  Германия няма армия - няма работещи подводници и само 4 от 128-те самолета и летят. :)
  ......................
  Дааа, но след САЩ и Русия е трета по експорт на оръжия в света.
  Инак няма армия. Но пък технология..

  nemo malus felix, minime corruptor.
 75. 75 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#72] от "realguru":

  Статия имаше тук бе. И какво те радва, че Германия няма армия?

  През 2014-та щеше да претопява някакви тежки танкове, но след като Путлер окупира част от Украйна отмениха програмата и танковете вече са годни.
  Самолетите им също скоро ще бъдат годни. Осемдесет от тях много скоро.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Планът на Путя за разцепление на съюза между САЩ и ЕС върви в предначертаната от маскала посока благодарение на вярното му кученце - оранжев клоун, а тръмпанарите вият в екстаз ...

 77. 77 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#62] от "васил козарев":

  Васил,

  я да използваме този твой пример с Либия.
  Казваш той доказва, че Франция военно не става така ли?

  Ако е така по същата логика САЩ също са военно джудже, защото в същата тази Либия им убиха посланика без САЩ да успеят даже да реагират...

  П.С. Пробвай се с друго, военното дело не ти е силата:)

  The Tenth Man
 78. 78 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#62] от "васил козарев":

  Относно икономиката малко се бъркаш.

  Бъркаш количество с качество.

  Китай е РАЗВИВАЩА се държава, а ЕС е развита икономика.

  Ако имаш понятие от икономика щеше да знаеш какво означава тази разлика:)

  Иначе Китай бидейки голям изглежда силен икономически, но това е невярно...

  The Tenth Man
 79. 79 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Когато руснаците през август 2008 г. бяха почти до Тбилиси и разцепиха Грузия на две с танкове президентите на Полша, Латвия, Литва, Естония и Украйна вкупом отидоха в Тбилиси и пред огромен митинг обявиха, че няма да си отидат, докато Русия не се откаже от окупацията на Грузия. Руснаците се изтеглиха, запазвайки си Южна Осетия и Абхазия. Но Грузия бе спасена. Фактът е в съзвучие с казаното от Доналд Туск - ако се нуждаеш от помощ, трябва първо сам да си помогнеш.

 80. 80 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#18] от "Locke":

  „Петроевро звучи не по-зле от петродолар.“

  Да, особено след днешната новина, че евентуалното ново италиански правителство ще постави ултиматум на ЕС да му бъдат опростени 250 млд дълг от ЕЦБ. В противен случай Италия напуска Еврозоната. Което по същество означава разпадането и и преминаване към национални валути.
  https://www.bild.de/politik/ausland/italien/euro-hasser-wollen-schuldenerlass-55711840.bild.html

 81. 81 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#31] от "daskal1":

  „В крайна сметка става въпрос за икономиката на ЕС и особено на "старата гвардия".

  Да де, става въпрос за икономиката, а ма май не съвсем. Въпросът за Европа е повече политически. И е безмислен. Германия(германските фирми) има годишен оборот с Иран 3 млд. Евр. Със САЩ са 100 млд. И за това повечето германски фирми ще се откажат от иранския си „бизнес“. Повечето европейски страни нямат интереси в Иран.

 82. 82 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#80] от "joro4900":

  Мнозинството италианци няма да гласуват за подобно напускане, независимо какви ултиматуми поставя новото им правителство.

 83. 83 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4370 Весело

  До коментар [#81] от "joro4900":

  Те така и отговориха, "с Иран е въпрос на подкрепа за демократични промени в бъдеще, но не искаме да загубим бизнеса си със САЩ".

 84. 84 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4370 Весело

  До коментар [#50] от "hope":

  Туск беше назначен против волята на сегашното полско правителство и специално на Качински. Основният бизнес на Туск и връзките му са с Германия, самият той е от Гданск (бивш Данциг).

 85. 85 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 562 Неутрално

  левите кифли, както и да манипулират изборите, още догодина ще бъдат пометени и от ЕС, както вече стана в почти всички европейски страни - и няма никакво значение дали този комундерски форум много ще плаче заради това

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 86. 86 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 575 Неутрално

  "с такива приятели не ти трябват врагове"

  Ключова фраза като начало на по-самостоятелна политика

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 87. 87 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Този Туск кефи!!!! Много!

 88. 88 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2269 Весело

  Тръмп си изпълнява обещанията.Това за ЕС последните години е нещо непознато.Каприз !
  ЕС е домашното животинче на САЩ !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 89. 89 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#77] от "nze18563783":

  Това, че САЩ са военно джудже си го извади ти, не знам си откъде...
  САЩ военният им бюджет е над 600 млрд. д., плюс това че са един от двата най-големи военни комплекса, им предопределя мястото на световен лидер във военното дело...
  А, за французите, си ги знаем, за едни 40 дни хлопват кепенците ВСВ...

 90. 90 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5508 Неутрално

  Много точно го каза Доналд Туск за опита на САЩ и Русия да разцепят Европейския съюз, но няма да им се получи.

 91. 91 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#78] от "nze18563783":

  Китай, както искаш го смятай, е ВТОРА икономика в света...
  Развитата Европа, е Германия, Франция, Австрия, Северна Италия, надявам се не слагаш в това число Източна Европа, особено нас...
  Да не забравяме, че именно Европа рева за трансатлантическия договор, който явна за нея бе по-изгоден, отколкото за САЩ; именно Европа се оказва в неизгодно положени в следствие на излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран, и евентуалните санкции срещи европейски компании...
  Ами, къде е ЕС при конференциите обсъждащи мира в Сирия? Няма я никаква. Просто Европа в световната политика, в настоящия момент не е субект.

 92. 92 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  “Или сме заедно, или няма да ни има."
  Кои сте “ни”? Полша, Унгария, Германия и останалите или евробюрократите? Да знаем за какво иде реч.

  “Туск обясни, че на вечерята в "София тех парк" основната тема ще е цифровата икономика”
  Тази същата, дето я ръководи филоложката, родена неделчева, омъжена габриел ли? И заради това ли блокирахте цяла софия?

  “Като гледаме последните решения на Доналд Тръмп, някой дори може да си помисли "с такива приятели не ти трябват врагове".”
  Аха. Без коментар.

  Мърфи е оптимист!
 93. 93 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#89] от "васил козарев":

  Васил,
  ти пишеш за военни джуджета (ЕС)...
  ти пишеш как Франция се издънила в Либия...

  Аз ти подсказвам, че не си прав, като използвам твоя аргумент за Либия, където и САЩ се издъниха допускайки да им убият посланика...

  В света към момента Франция и САЩ са двете държави с една обилколка пред всички останали по отношение на ядрени оръжия.
  Докато Франция е част от ЕС, не може да оприличиш ЕС на военно джудже...

  Да не коментираме, че НАТО все още съществува.

  Цялата ти теория за военно противопоставяне между държави за постигане на политически цели в 21 век е несъстоятелна...

  Ако държиш продължавай да си ги пишеш, просто това показва липсата на разбиране за ситуацията при теб.

  The Tenth Man
 94. 94 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 562 Неутрално

  https://www.facebook.com/FoxNewsVoices/videos/1047138215434733/ всичко, което трябва да знаем за съюзниците на Иран и на Путин, които хахаха, много смешно, обвиняват Тръмп, че сътрудничел с руснаците

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 95. 95 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#93] от "nze18563783":

  Липсата на разбиране на ситуацията демонстрираш ти. Хилядолетния принцип, че правата ти стигат до там, до където стига силата ти, важи и днес, само че е формулиран така- до където стига възможността на армията ти, до там стига властта ти.
  А, това, че САЩ загубиха посланика си, изобщо, ама изобщо не означава, че е военно джудже. Как ги правиш тези изводи, не знам.
  А САЩ се намеси в Либия, именно защото свършиха ракетите, та се задейства някакъв член от устава на НАТО.
  Относно НАТО, не случайно Тръмп настоява европейските държави да спазват ангажимента си за 2% от БВП за отбрана, и причината е, че Европа удобно е предоставила сигурността си на САЩ.

 96. 96 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#91] от "васил козарев":

  Ако рабираше от икономика щеше да знаеш, че Китай няма такава, не и в смисъла на действаща пазарна икономика.

  Поради това не е фактор, освен с размера си.

  Типичния пример е наложеното от САЩ ограничение, което доведе до затварянето на китайска компания с размерите на ЗТЕ...

  Хайде моля развий си тезата за икономиката на Китай, която е толкова "силна", че ограничаването на доставката на компоненити води до затваряне на структурна телекомуникационна компания от ранга на ЗТЕ.

  Вдяваш ли какво се опитвам да ти обясня или е "студено".

  Следващото нещо, което следва да знаеш, че Китай както е огромен и има преимущества от това, търпи и негативи от огромния си размер.
  Огромна страна - огромни проблеми...

  The Tenth Man
 97. 97 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#91] от "васил козарев":

  "Просто Европа в световната политика, в настоящия момент не е субект."

  Щом казваш, точно така ще е:)

  The Tenth Man
 98. 98 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#97] от "nze18563783":

  Еми, не е. САЩ налага санкции, и противно на интересите си, Европа се съгласява да ги спазва. Опровергай ме за обратното, само че с валидни аргументи, а не с "щом казваш, точно така ще е"

 99. 99 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#96] от "nze18563783":

  Китай не е чиста пазарна икономика, там си има и държавен контрол.
  През последните години Китай тръгна към преход от икономика базирана на износа, към такава базирана на вътрешното потребление. С конкретния случай не съм запознат, а и не ме се рови, факт е че расте бързо и е основен търговски конкурент на САЩ.

 100. 100 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#95] от "васил козарев":

  "Хилядолетния принцип, че правата ти стигат до там, до където стига силата ти, важи и днес, само че е формулиран така- до където стига възможността на армията ти, до там стига властта ти."

  Наскоро стана едно сериозно придобиване.
  Немската Байер закупи американската Монсанто.

  Хайде сега се пробвай да осмислиш "хилядолетния принцип" как действа през 21 век.

  Явно забравяш, че Европа е стария континент, който притежава старите пари...
  Няма как да са никой:)

  The Tenth Man
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK