Великобритания драстично намалява допустимите суми за залози в хазарта

Великобритания драстично намалява допустимите суми за залози в хазарта

© ReutersПравителството на Тереза Мей потвърди в четвъртък, че ще намали драстично - от 100 на 2 паунда - предела на сумите, които могат да се оставят еднократно за хазарт на автомати за залози и игри на щастието. По този начин минстрите се опитват да ограничат проблемите, произтичащи от пристрастяване към хазарт и отхвърлят твърденията на бизнеса, че така щели да се изгубят хиляди работни места.


В съобщението не се посочва срок за прилагане на това решение, но се предполага, че нов режим може да има още през 2019г. За него е нужно одобрението на парламента, а правителството обещава да си сътрудничи с бизнеса, за да му позволи да приложи промяната и да извърши технологичните промени. Според британската преса брокерските къщи за залози докарват около половината от приходите си от пунктовете, а близо 70% от приходите идват от залози над 2 паунда.


Решението на правителството е най-сериозната регулаторна промяна от 2005г. насам, когато бяха либерализирани правилата в сектора.
Комисията по хазарта ще засили защитата на играещите онлайн като наложи по-строги правила за доказване възрастта на играчите и като предложи операторите да поставят ограничители за сумите, които могат да бъдат похарчени преди да бъде направена проверка дали реално могат да си позволят такива средства.


Анализатори очакват Лондон да увеличи с 3.5 до 5 процентни пункта и сегашните 15% акциз върху дейността на онлайн операторите. Подробности едва ли ще има преди ноември, когато правителството представя есенната си оценка за бюджета и плановете си за данъчната политика. По официални данни през 2017-2018г. бюджетът би трябвало да получи от хазартния сектор 720 милиона паунда.


Ето още от обявените мерки:


- Възрастта, от която може да се играе на Националната лотария (в момента тя е 16 години), ще бъде подложена на преразглеждане.


- Телевизионите реклами за хазарт ще трябва да използват "по-отговорни" послания през цялото времетраене на рекламата.


- Ще има специални телевизионни рекламни, разясняващи опасността от пристрастяване.


- Ще бъде извършена проверка за щетите за здравето, причинени от играенето на хазарт, на което се обръща много по-малко внимание, отколкото на опасностите от тютюнопушене и злоупотреба с алкохол и наркотици.


Великобритания драстично намалява допустимите суми за залози в хазарта

© Reuters


Притиснатите компании за хазарт и залози може да се принудят да увеличат дейността си зад граница, за да компенсират промените на британския пазар. Мерките обаче са приветствани от опозицията, църквата и благотворителните организации. Правителството с подкрепата на хазартния бизнес ще започне и рекламна кампания за милиони паунда, с която ще агитира за отговорно отношение на играещите и на предлагащите им това занимание.


"Това е социална напаст"


Към властите бяха отправени множество оплаквания, че автоматите, на които на всеки 20 секунди се прави залог до 100 паунда на игри като електронна рулетка, водят до силно пристрастяване и чрез тях играчите губят големи суми за кратко време. "Тези машини са социална напаст и се възползват от най-незащитените в обществото. Имаме твърдо намерение да прекратим това и да изградим едно по-честно общество за всички", заяви Мат Ханкок, държавен секретар по въпросите на спорта.


Почти 14% от използващите автомати за фиксирани залози (FOBT) са "проблемни", сочат данни на Комисията по хазарта от 2016г. Това е най-високият показател при който и да е вид форми на хазарт. Критици на автоматите ги наричат хазартен "кокаин" и сочат, че голяма част от тях са концентрирани в райони с население с ниски доходи.


Само за 10 месеца са регистрирани над 233 000 случая, в които играчи са губили повече от 1000 паунда на FOBT, а един от тях е изгубил само за 7 часа сумата от 13 778 паунда. В страната има 33 661 FOBT и всеки от тях носи средно по повече от 53 000 паунда, заложени от играчите.


Реакцията на компаниите


Големи компании от сектора като William Hill и GVC се оплакват, че автоматите и терминалите за приемане на залози и в момента се борят за оцеляване, защото по-младите играчи се преместват към онлайн игрите.


Във Великобритания има над 87888 пунктове за приемане на залози и на компаниите е позволено да инсталират до 4 машини във всяка от тях. Ladbrokes Coral, която GVC закупи миналата година за почти 4 милиарда паунда, оперира близо 3500 такива пункта в цялата страна и има над 25 000 служители. William Hill е с около 2300 пункта и над 12 500 служители.


След днешната новина от William Hill заявиха, че новата регулация може да им струва 35-40% от нетните годишни печалби и около 900 от пунктовете ѝ ще станат губещи. В GVC изчисляват, че драстичното свиване на допустимата сума за еднократен залог ще намали с около 160 милиона паунда приходите им през първата година.


Адам Брадфорд, който научил за тайното 30-годишното пристрастяване на баща си в деня, когато го вкарали в затвора за 2 години заради измама за 50 000 паунда, приветства промяната. "Повече няма да има случаи играещи да изпадат в сериозна беда, а в същото време игрите на щастието се връщат към историята си на развлекателно занимание."

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Бахари Захаров нещо да каже?

  харпун
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Няма страшно, комарджиите ще играят на борсата, там Лондон не предвижда регулации :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  "Големи компании от сектора като William Hill и GVC се оплакват, че автоматите и терминалите за приемане на залози и в момента се борят за оцеляване, защото по-младите играчи се преместват към онлайн игрите"

  Защо пък оцеляването на фирмите за хазарт трябва да е грижа на обществото? Като че ли става дума за фирми които произвеждат важни, но редки лекарства! Като нямало интерес към автоматите тогава да ги пращат за скрап и да садят картофи.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 4. 4 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не знам защо ги наричат "играчи". Играч ще да е някой, дето щипва милиони. Тез страдалци са чиста проба комарджии.

 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не може да бъде. Дневник в един тон и на едно мнение с Валери Симеонов..

  Ко стана тя? Да не би шорош да ви е спрял парите..

 6. 6 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Весело

  Бахари Захаров нещо да каже?
  —цитат от коментар 1 на bitaka


  Мдааам, ще трябва да му организират ново клипче

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  Тези в Лондон нямат ли си хазартно лоби?
  Защото ние имаме 205 от 240 депутата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Убиха мечтите на хората...

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 9. 9 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1572 Весело

  Нищо. Сега на Слънчака освен евтин алкохол и евтини жени, ще привличаме поданиците на Нейно Величество и с билетчета за търкане.

  Насам народеееей!

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 10. 10 Профил на qed35563938
  qed35563938
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И у нас да се намалят допустимите залози, в онлайн хазарта също, вкл. и в спортните залагания. Също да се забрани и зарибяването с бонуси, т.е. да ги нема. Само в най-големите казина и в курортите + Свиленград, Кулата и пр. да е без ограничения, там са основно чужденци и идват да изгубят некой лев, защо да им разваляме удоволствието.

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Ако някой е болен трябва да се лекува, а не да се ограничават останалите. Хазарта не е престъпление.

 12. 12 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 543 Любопитно

  Захарито друго каза младия момко,сега на него ли да вярвам на кой да вярвам?Мани мани да създадеш толкова трудно себе с такъв хубав герой като Иво Андонов и накрая да направиш така тези хора които са те харесвали вече да те намразят.Съвест няма в нашите випове,аз като се замисля в бг виповете не защитават граждански позиции те само се показват,като се сетя Робърт де Ниро и куп,куп други актьори какви позиции имат относно Тръмп и мн други неща,разбирам защо сме зле.

 13. 13 Профил на qed35563938
  qed35563938
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Захари, Бахари, пазят си хляба, нормално е да лобират за рекламите на хазарт, както и клубовете, медиите и пр. Политиците да гледат интересите на народа, не на бизнеса.

 14. 14 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ебаси и бизнеса да отмъкваш последните стотинки на най-бедните....чудя се как можеш да работиш нещо такова и да се гледаш вечерта в огледалото.

 15. 15 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 758 Гневно

  УУУУУУУУУУУУ!!!!!! КРАДЦИ!! УБИЙЦИ!!!!

  Марс е изконна Американска територия!
 16. 16 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И за спортни срещи трябва да последва същото.

 17. 17 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#14] от "johnniewalker":

  Аз точно такова работя. Махнал съм всички огледала в апартамента си, забранил съм дори на жена ми да носи сгъваеми дамски огледалцабв чантата си.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 18. 18 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  по горе колегите коментират че нашите випове нямат съвест...ми и при соца и сега те са полу-назначени и близки до власта,и максимално цоцат докато могат..и много малко от тях почти не се сещам имат обществено значими инициативи или граждански позиции...сещам се за бербатов който подкрепи цеко а едно момче на 16г не прие наградата от фондацията му понеже е участвал в протеста за запазване на резервата в Пирин...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Иво Андонов да пише декларация. Спас Русев и той!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Това няма да спре увредените и тотално зомбираните. Просто ще им трябва повече време, защото ще правят повече на брой залози. Все пак обаче, е нещо. Браво на Тереза!

 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Това е болест, няма лечение. Трябва наистина да се въведат ограничения върху хазарта. И да плащат такива данъци, че да им се стъжни. Защото тази сфера нищо не произвежда, с нищо не допринася за добруването на хората и трябва да бъде санкционирана най-строго.

 22. 22 Профил на hes55559736
  hes55559736
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Един по един отпадат аргументите на защитниците на хазартната мафия!ЗАБРАНА ЗА РЕКЛАМА НА ТАЯ ЧУМА ХАЗАРТА Е ИЗХОДА!

 23. 23 Профил на gyo02566994
  gyo02566994
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Крайно некомпетентни изказвания. Не бъркайте приоритетите от развитието на хазартния туризъм с "мекият" хазарт от лотарийни билети. Развитието на хазартния туризъм е включено в актуализираната през февруари 2018г. Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма в България 2014-2030г.
  Пълната забрана на реклама на хазартни игри няма да спре хората да играят. Казината нямат реклами, а броят на издадените лицензи расте с всяка година. По-високите такси са предпоставка за злоупотреби и укриване на данъци. Промените трябва да бъдат съгласувани с бизнеса и обмислени внимателно за да се постигне максимален ефект, без да бъде ощетен спорта и туризма, без да се съкращават работни места, без загуби за икономиката на страната.
  Промяната е необходима, но в съзнанието на хората. Не може да има родители, които купуват билети на децата си, а после обвиняват бизнеса. Това е все едно да подариш кутия с цигари на дете и после да обвиниш производителите на тютюн, защо детето е пристрастен пушач.
  Проблемът е в обществото, което не преценява риска и в организациите, които би трябвало да положат повече усилия да запознаят хората с проблема и хазартната зависимост.
  Хазарт е имало и ще има винаги. Легализиран и забраняван многократно през последните 126 години, все още търсим начин как успешно да го регулираме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK