Заев предложи име Илинденска Македония, ВМРО-ДПМНЕ го отхвърли (видео)

Заев предложи име Илинденска Македония, ВМРО-ДПМНЕ го отхвърли (видео)

© ReutersВМРО-ДПМНЕ, основната опозиционна партия в Македония, отхвърли предложението на премиера Зоран Заев да се преговаря с Гърция за ново име на страната, което да е Илинденска Македония.


"Република Илинденска Македония е името, по което е възможен компромис с Гърция. На английски то ще е Republic of Ilinden Macedonia, а на албански Republika Ilinditase e Maqedonisë", се казва в официалното съобщение на премиера. "Република Илинденска Македония е име, с което ще заздравим основите на нашата република, а Илинден означава историческо продължение на нашите стремежи, нашата държавност и нашата гордост. Илинден е нашето славно минало, Илинден е и нашето светло бъдеще."


Но за да стане това реалност, премиерът и управляващите в Скопие имат нужда не само от споразумение с Атина, но и съгласието на македонската опозиция. Причината е, че трябва да се направи поправка в Конституцията с две трети от 120-те депутати
"ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи промяна в конституцията с цел смята на конституционното ни име", заяви в неделя следобен лидерът на партията Християн Мицковски след среща със Заев.


Изборът на управлявалата близо десетилетие партия я поставя в деликатна ситуация, тъй като патриотите отказват да издигнат до най-висок статут Илинденско-Преображенското въстание (както е известно то в българската история) от 2 август 1903г. е най-важното събитие в историята на Македонската република. Освен с въстанието от преди 115г., датата е свързана и с учредяването през 1944г. на Антифашисткото събрание на народното освобождение на Македония (АСНОМ) и решението му за основаване на република Вардарска Македония за съставна федерална единица на Югославия.


Съпротивата на опозицията, на която от години симпатизира Русия, поставя под въпрос шанса да има преходно споразумение с Гърция, което да открие възможност за начало на преговори на Македония за членство в ЕС в края на юни и евентуално за членсто в в НАТО след срещата на върха на алианса през юли.


Гръцкият премиер Алексис Ципрас също има проблеми с получаване на широка подкрепа за промяната в страната си и инициативата за Илинденска Македония е отхвърлена в събота след срещите му с опозиционните партии и един от коалиционните партньори. "Независими гърци" обявиха, че няма да подкрепят нищо, в което се съдържа името Македония. "Нова демокрация" - основната опозиционна партия, нарече предложението "неприемливо".


В неделя следобед Заев изрично каза, цитиран от "Ройтерс", че "с това име правим пълно разграничение от района Македония в Гърция, разграничение във всички аспекти".Така той-повтори и изявлението си от събота, в което се обръща към гражданите на Гърция с декларация, че "няма никакви териториални стремежи към нито една съседна страна, включително Гърция (...) и още веднъж потвърждавам, че и аз, и моят народ, нямаме никакви териториални претенции и препотвърждаваме непроменимостта на границите и затитането на наследството на гръцкия народ и Гърция, като Македония е готова да потвърди това по всеки необходим начин".


Заев говори още за нуждата от решение на сънародниците му за четвърти Илинден (след историческите дати от 1903, 1944 и 8 септември 1991 г.), който отваря врати към членството в ЕС и НАТО, и гарантиране на сигурността и стабилността на Македония от "САЩ, Франция, Великобритания, Германия - най-силните държави".


"Няма да има повече пречки пред членството в ЕС. Отворени врати, вместо блокади, получаване на повече пари и помощ от ЕС, фондове за стимулиране на икономиката, фондове за по-добър живот на гражданите. Кога ще получим място в Брюксел ще засиви изключително от нас и колко бързо ще се справим с реформите. С евентуалния договор ще получим и окончателно потвърждение на македонския език, ще е гарантирана идентичността ни и международните кодове МК и МКД."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK