Западът пропусна шанса си в Централноафриканската република

Западът пропусна шанса си в Централноафриканската република

© Associated PressЦентралноафриканската република (ЦАР) е страна, обхваната от 2013 г. от конфликт. На една четвърт от населението ѝ се е наложило да напусне дома си. В тази страна големите сили водят усилена борба за влияние, която неотдавна се изостри още повече, след като там влезе и Русия.


"Централноафриканската република е геополитическа шахматна дъска, на която всеки мести фигурите си. Когато някой направи ход, другите го виждат и действат в отговор", смята високопоставен служител на ООН в централноафриканската столица Банги, говорейки за присъствието в ЦАР на страни като Франция, САЩ, Китай и Русия.


В края на миналата година ООН разреши на Москва да доставя оръжия и да изпраща военни инструктори в Банги въпреки наложеното през 2013 г. ембарго върху доставката на оръжия. Навремето решението предизвика дебати и притеснения в Съвета за сигурност на ООН, особено от страна на САЩ, Франция и Великобритания, които поискаха някои видове оръжия (противовъздушни, мини и други) да бъдат изключени от доставките. Освен това те поискаха тези, които са доставени, да могат да бъдат проследявани.
Шест месеца по-късно оръжията пристигнаха и Русия, която е подписала двустранни споразумения с Банги, е увеличила многократно полето си на действие в страната: руски войници гарантират сигурността на президента и различни въоръжени групи казват, че с тях са се свързали руски агенти, предлагащи да посредничат, съобщават различни източници.


"Западът пропусна възможността", казва днес западен дипломат в ООН, който смята за притеснителен факта, че руснаците са "навсякъде в държавния апарат" на ЦАР. В контекста на това, че "Русия иска исторически реванш и Западът изпитва умора от Африка, някои африкански страни продължават да използват стратегията на обръщане навън, продължават да се надяват, че развитието им ще дойде от друго място", а не от бившите колониални сили, смята Тиери Виркулон, специалист по Централноафриканската република в изследователския център Френски институт по международни отношения.


В същото време мисията на ООН в ЦАР (с 10 000 войници) се опитва от 2014 г. да спре насилието в провинциите, контролирани предимно от въоръжените групи, които се бият за ресурси и влияние.


"Политическите и военни актьори, независимо дали произлизат от въоръжените групи, или от правителството, се възползват от този стремеж, за да защитават частни интереси в ущърб на мирните граждани", смята Наталия Дюхан от американския център за анализи "Enough Project".


Някои от тях неотдавна заплашиха да организират протестно шествие към Банги като реакция на подновяването на напрежението между общностите след насилие в столицата, при което загинаха десетки.


Държава е на колене, за продан


Според източника от ООН в Банги, като че ли "за да напомни, че все още е тук", на 13 май Франция изпрати самолети Мираж 2000-Д от Чад, които да извършат предупредителен полет над град Кага Бандоро. Това е първият подобен случай след края на операция "Сангарис" през 2016 година.


Франция запазва военно присъствие в ЦАР, където има петдесетина френски военни инструктори и тактически дронове. ЦАР е "държава на колене, за продан", смята и Виркулон, който добавя: "купувачите са развиващи се сили, като Китай, и една завръщаща се сила, Русия. Западняците вече не са купувачи, в 21 век сме и колонизаторите се смениха".


Западът пропусна шанса си в Централноафриканската република

© Associated Press


"Има ясна промяна на отношенията между Запада и Африка - които в момента се фокусират върху миграцията и сигурността - поради което това е един добър момент за новодошлите чужди сили да заемат позиции", отбелязва в началото на март Ронак Гопалдас, консултант в южноафриканския център за анализи Институт за изследвания на сигурността.


В края на миналата и началото на тази година Пекин обяви няколко "подаръка" за Централноафриканската република - анулирането на дълг от 17 милиарда долара, обучение на кадри в Китай, дарения на военно оборудване - без обаче да се стреми към видимо влияние в политиката или в областта на сигурността.


Петрол и мини


Но Китай присъства икономически в ЦАР, като разработва мините и петролните залежи. От 2007 г. две китайски държавни предприятия добиват и петрол в северната част на страната.


В края на миналата година обаче те напуснаха обектите, които сондираха, след като въоръжената група, която контролира района, промюсюлманският Народен фронт за възраждане на Централноафриканскатарепублика, разкритикува китайските "пристрастия към Банги".


"Те заминаха, изоставяйки всичките си камиони и оборудване", съобщава източникът от ООН в Банги. В края на април двайсетина руски камиона пристигнаха в северната част на ЦАР от Судан, където Русия отдавна е установила свое присъствие.


Както официално, така и според Народния фронт за възраждане на Централноафриканската република, те трябва да участват в ремонта на болници в северната част на страната. Наблюдатели обаче намекват за други цели, които не могат да бъдат потвърдени от независим източник. В Банги президентската администрация се поздравява за помощта на тези "приятелски страни" за Централноафриканската република. "Исках динамична, видима дипломация, която да подтикне към легитимност и ефективност, достойни за нашата страна", заяви президентът на републиката Фостен-Аршанж Туадера в края на месец март. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8757 Любопитно

  А защо Западът пропусна възможността?
  Беше зает с ИК ли?

  [email protected]
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3695 Любопитно

  "Западът пропусна възможността",
  ========
  Малко демокрация не остана ли .....та да я наложат в ЦАР ?
  Как да остане .....изконсумираха я в Ирак и Сирия......

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4473 Любопитно

  Нормално, като една страна изпадне в гражданска война и разруха всяка държава всеки взима каквото може каквото може възползвайки се от хаоса.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3695 Любопитно

  . Западняците вече не са купувачи, в 21 век сме и колонизаторите се смениха
  ========
  Точно така.
  В 21 век е срамно да заробваш както преди.....
  Сега на мода са бежанските потоци ......
  Номера е човешкия материал сам да иде при колонизатора си ....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 308 Весело

  Рашките си имат съюзник и в лицето на Вануту. Както и на Науру. Също и Никарагуа, където наскоро имаше брожения, щото комунягата Ортега им оряза пенсийките.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5840 Неутрално

  За "държава на колене" пристигането на която и да е военна сила е унизително за пристигащите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Какво означава "Западът пропусна шанса си"? Традиционно това означава- Америка да изпрати войски и разузнаване и да хвърли стотици милиони и милиарди, за да осигури мир и сигурност, а западните европейски държави да отидат наготово да правят бизнес. Нека отиде Германия да осигурява мира, да хвърля пари, да праща войници за да си заслужи бизнеса!

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  Русия не може да има това влияние в третия свят , каквото имаше по съветско време. Тогава десетки държави, предимно бивши колонии на Франция и Англия бяха обвързани в така нареченото "Движение на необвързаните държави", които щели да се развиват по "некапиталистически" път. По време на Студената война това движение беше изцяло под влиянието и опеката на СССР. То имаше за председатели Куба на Кастро , Индия на зависимата от КГБ Индира Ганди, Египет по времето на съветския агент Насър.
  В днешно време Русия няма нито икономическия , нито политически потенциал да се меси в която и да е африканска страна. Ако го прави , както е в случая , то това са хвърлени средства на вятъра , заради геополитическите илюзии на Путин , който си е наумил да възвръща влиянието по света , което имаше СССР. Подобни намеси и ангажименти на Русия само ще ускорят нейния разпад.

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  А защо трябва Западът да се занимава с тия провали? Нали искаха деколонизация - да се оправят. И да не плачат защо единственото, което работи от инфраструктурата им, е построеното от злите колонизатори. Гледах преди време едно клипче, как един китаец се гаври с черни в Мозамбик май беше. Разправяше им, че са имали железопътни линии, мостове и пътища по най-върховите технологии от 30-те години на XX век, каквто тогава не е имало в Китай, ама всичко са оставили да се срине. Направо им се подиграваше, а ония седяха и нямаше какво да му кажат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Ма тия хорица от снимката дайте да ги поканим в Европа, гледам приличат като да са инженери, доктори, програмисти, а тук е глад за такива кадри!

 11. 11 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Ма тия хорица от снимката дайте да ги поканим в Европа, гледам приличат като да са инженери, доктори, програмисти, а тук е глад за такива кадри!

 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#7] от "gozambo":

  В грешка си. В западна и централна Африка, до сега Франция е действала самостоятелно. Това са бивши френски колонии и до ден днешен Франция има специални връзки с тези държави и нееднократно се е намесвала с дипломатически и военни средства. Стига си завирал САЩ и Тръмп под всяка статия.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  Демокрация и Африка са несъвместими неща.
  Колегите от Легиона действат в страната и пипат здраво !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3695 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  А защо трябва Западът да се занимава с тия провали? Нали искаха деколонизация -
  =======
  Хубав въпрос , тюфлек !
  Само че отговора му едва ли ще ти хареса....
  Коментар 4.....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK