"Турски поток" ще се изплаща 50 години, от газопроводите печелят предимно близките на Путин

Президентът Путин с Аркадий Ротенберг - основният изпълнител и на моста от Русия до анексирания полуостров Крим, открит преди броени дни.

© Reuters

Президентът Путин с Аркадий Ротенберг - основният изпълнител и на моста от Русия до анексирания полуостров Крим, открит преди броени дни.Трите най-амбициозни проекта за експортни газопроводи на "Газпром" са нискорентабилни и от тях печелят най-вече строителните компании, свързани с приближени на президента Владимир Путин, а не руската държава и акционерите на енергийния гигант.


Разходите за "Силата на Сибир" (връзка с Китай), "Северен поток 2" (пряка връзка с Германия през Балтийско море) и "Турски поток" (директен транзит през Черно море от руския до турския бряг) са за 93.4 милиарда долара.


Само общата стойност на "Турски поток" ще надхвърли 20 млрд. долара (през февруари 2018г. в "Газпром" говореха за 7 млрд. долара) и проектът няма да спре да носи загуби в продължение на почти 50 години дори без да се взима предвид инфлацията.
Тези стряскащи инвеститорите твърдения се съдържат в поверитерен доклад на анализатори от Sberbank CIB - поделение за инвестиционно и корпоративно банкиране на руската "Сбербанк". Това е най-голямата транснационална и универсална банка на страната и в нея 50% принадлежат на централната банка на Русия.


Заключенията на Алекс Фек и Анна Котелникова са в майския отчет за руските петролни и газови компании, които би трябвало да са основните печеливши от международните транзитни проекти на "Газпром". От банката са заявили за деловото издание РБК, че "този обзор е търговски продукт, който не се разпространява за широката аудитория и е предназначен само за квалифицирани инвеститори наши клиенти, а ние не коментираме подробности на търговските отношения с клиентите си". Двама от клиентите на Sberbank CIB са потвърдили автентичността на доклада.


В полза на Ротенберг и Тимченко


"Установяваме, че решенията на "Газпром" стават абсолютно понятни, ако се допусне, че компанията се управлява в интерес на своите подизпълнители, а не за получаване на търговска изгода", научават притежателите на отчета. Сред компаниите, изграждащи многомилиардните проекти, са "Стройгазмонтаж" (СГМ) на Аркадий Ротенберг и "Стройтранснефтегаз" (близо половината в компанията принадлежат на Геннадий Тимченко и семейството му).


Основно внимание е отделено на "Силата на Сибир" заради внушителните разходи за него ($55.4 млрд.) при алтернатива, изискваща около $10 млрд.


При "Турски поток" и "Северен поток 2" големите разходи са в наземната инфраструктура, подвеждаща към морските участъци. В "турския" проект досега са вложени 3.5 млрд. долара и над половината от тях са за обекти на руска територия. Фек и Котелникова смятат, че общите разходи ще надхвърлят 20 млрд. долара, а чистата му текуща стойност (Net present value или NPV показва очакваната доходност от инвестициите) е отрицателна и възлиза на цели 13 млрд. долара.


"Северен поток 2" при използване на 60% от мощностите няма да възвърне инвестициите в продължение на 20 години, смятат авторите. Те оеняват проекта на 17 млрд. долара, включително наземните подвеждащи обекти (оценката на "Газпром е 9.5 млрд.е вро). Строителството на някои от тези обекти на стойност над 1 млрд. долара получи неотдавна "Стройтранснефтегаз" и то без конкурс. Това е непублична компания и жалко, че не можем да инвестираме в нея, допълват анализаторите.


И двата проекта не предполагат излизане на нов пазар, а според "Газпром" основното им предимство е, че заобикалят Украйна след 2019г. и само "Турски поток" ще пести на компанията около 500 милиона долара годишно. Но реализирането на двата проекта няма да позволи пълен отказ от украинския транзит и на "Северен поток 2" са нужни нови клиенти в Европа, а не само преместване през Балтийско море на обемите, пренасяни през Украйна.


"Комерсант" също съобщава за поверителния доклад, но Александър Фролов, зам.-тенерален директор на Института за национална енергетика, казва, че изводите на инвестиционната банка са спорни. Според него само чрез "Северен покок 2" Русия ще си спести 2-3 млрд. долара годишно за транзит, които плаща на Украйна. Освен това водеща не е финансовата изгода, а намаляването на зависимостта от политически риск и от опасността от срив на украинската преносна система, известна с лошото си състояние и недостатъчни инвестиции.


Строежи 2-3 пъти по-скъпи от аналогични проекти


Но Михаил Крутихин от RusEnergy смята, че газопроводите наистина не се изплащат. "Строителството на газопроводи, които са политизирани и без абсолютно никакви икономически обосновавания, само вреди на страната и измъква средства от "Газпром", федералния бюджет и финансираните от нег ослужители, а ицгода получават само получателите на апетитни договори за изпълнение", казва известният критик на начина, по който се управлява компанията.


"При това когато сравним средната стойност на километър такъв газопровод с проекти при абсолютно аналогични условия в други държави, виждаме, че нашите строители залагат 2-3 пъти по-високи разходи. Мисля, че господата Ротенберг и Тимченко просто паразитират върху манията за величие на руското политическо ръководство, тъй като решенията за инвестиции в такива некомерсиални проекти като "Силата на Сибир" се взимат на високо политическо ниво."


Да поговорим за Игор (Сечин)


Крутихин казва, че не се съмнява в изводите в отчета, защото "в Sberbank CIB работят високо квалифицирани експерти, които няколко пъти публикуваха изводи, различни от политиката на самата "Сбербанк".


Такъв беше случаят от октомври 2017г., когато се появи докладът на Алекс Фек, Валерий Нестеров и Анна Котелникова, в който имаше глава "Роснефт: Трябва да поговорим за Игор" (Rosneft: We Need to Talk About Igor). В нея те критикуваха стратегията на най-голямата петролна корпорация на Русия и в частност изразходването след 2013г. на 22 млрд. долара "за придобивания без ясен фокус". "Проблемът е в това, ме органичният растеж беше твърде кратък, за да удовлетвори амбициите на генералния директор [Игор Сечин]."


"Роснефт" толкова се раздразни, че последва натиск и оттегляне на доклада, заменен с по-смекчена версия, отстраняване споменаването на Сечин и извинение от инвестиционната банка.


Разходи за спорно строителство, а не за дивиденти


През октомври 2016г. от проектите на "Газпром" за десетки милиарди долари се оплака Александър Бранис, директор на малкия акционер Prosperity Capital. Пред президента Путин той каза, че "възниква едно впечатление, че компанията неизвестно защо работи не за акционерите си, не за потребителите, не за държавата, а фактически за подизпълнителите си", каза той.


Асоциацията на професионалните инвеститори призова правителството да увеличи дивидентите от "Газпром", а не да влага спечеленото в нови и нови строежи. Миналата седмица Управителният съвет препоръча утвърждаване на дивидентите на нивото от 2017г., за да има финансова стабилност на компанията и реализиране на "приоритетни стратегически проекти", сред които са и няколкото експортни газопровода.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  И на руснаците не им е лесно, както на редакторите от "Дневник" - твърде много правописни грешки.
  Да инвестираш в руска публична компания си е жив мазохизъм освен ако се надяваш да им станеш "личен" подизпълнител. :-)

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 2. 2 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Това е добре да се знае: да се знае какво ни чака нас. Макар че като знам политиците ни, ако имаше "Южен поток", бихме го изплатили доста по-бързо. За сметка на: армия, пенсии, инфраструктура.

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  У нас вече повече от 30 години се говори за АЕЦ Белене, и освен М. Димитров никой не е говорил за рентабилност, и евентуално кога ще се изплати? (и дали изобщо ще се изплати?)

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  Това е добре да се знае: да се знае какво ни чака нас. Макар че като знам политиците ни, ако имаше "Южен поток", бихме го изплатили доста по-бързо. За сметка на: армия, пенсии, инфраструктура.
  —цитат от коментар 2 на aleks ivan


  Някой би казал, че нито имаме армия, инфраструктура и пенсии, нито "Южен поток"!
  Какъв ли потоп щеше да е ако бяха започнали "Ю.П.?

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2874 Весело

  Газпромци много ги "стяга чепика". Активностите им у нас:
  Първо беше напънът за приватизация на газовата ни инфраструктура през Топенерджи при Жан Виденов. Не се получи.
  Следващият им напън беше за Южен поток. Искаха 50% собственост върху тръбите, само те да пренасят газ по тях, а другите 50% собственост да е "наша", но да се финансира със заем от тях. И това не се получи.
  Третият напън - Турски поток. "Четири тръби през Турция ще стигнат до границата с Гърция. Европа да се готви и да строи газопровод през Сърбия и Македония за да посрещне газа." От четирите тръби останаха две, като само капацитета на едната е договорен за вътрешното потребление на Турция. Другата стои наполовина положена и търси къде ще я поискат. А никой не се напъва да я иска. Европа /и ние/ си строи Eastring и чака азерски газ, втечнен газ от терминал в Гърция и т.н.

  Сега путинките ни се разкрещяха - искате бе, искайте. - Тц.

 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 947 Неутрално

  "... че "възниква едно впечатление, че компанията неизвестно защо работи не за акционерите си, не за потребителите, не за държавата, а фактически за подизпълнителите си", каза той."

  За акционерите се работи там, където има капитализъм.
  Където има бандитизъм (както е у нас и в Русия) се работи за мафиотската банда, прикрита като строителна компания.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Имееть си хас.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1853 Весело

  Само общата стойност на "Турски поток" ще надхвърли 20 млрд. долара (през февруари 2018г. в "Газпром" говореха за 7 млрд. долара) и проектът няма да спре да носи загуби в продължение на почти 50 години дори без да се взима предвид инфлацията.

  А злед 40-50 г. дали (ако изобщо се ползва) ще се употребява такива количества газ? Дали ще е в такива количества само руски? Далие ще имат възможност да го доставят ушанките въобще? С две думи се оказва, че се строят едни потоци (в часност и мостове) просто за да се облагодетелстват определени наши хора, а държавата и населението кучета ги яли! Типично по руски! Браво!

  Имало едно време ссср...
 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  че се строят едни потоци (в часност и мостове) просто за да се облагодетелстват определени наши хора, а държавата и населението кучета ги яли! Типично по руски! Браво!
  —цитат от коментар 8 на citoplast


  Обърни внимание, че И „СИЛА СИБИРИ” към КИТАЙ,

  И ТУРСКИ ПОТОК се строят ИЗЦЯЛО И САМО ЗА СМЕТКА НА РУСИЯ !!!!

  Само и единствено „БЪЛГАРСКИ ПОТОК” беше замислен така,че да остане

  ИЗЦЯЛО И САМО ЗА СМЕТКА НА „бедна майка БЪЛГАРИЯ”

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  АЕЦ "Белене" - проектът няма осигурено финансиране и никога не е имал. Затова няма договор, а путинските ни управления го бутаха със споразумения. Щенията на путинките - те да строят ида ни осигурят финансирането, но да не са собственици. Така се стигна до арбитража и по кое споразумение какви задължения ни определи той. Основната част от задълженията се оказаха в резултат на споразуменията, подписани по времето на първата тройна коалиция на Станишев.
  Повтарям позиции на партии от това време - 2009г.:
  ДСБ
  „Хората на Иван Костов смятат, че изграждането на АЕЦ "Белене" трябва да започне, когато се намери инвеститор, готов да вложи средства и да излезе на конкурентния пазар на електроенергия в България и Европа като поеме своя риск. Вариант за развитие на родната ядрена енергетика от партията виждат и в строителството на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", което щяло да струва по-евтино, а произвежданият ток ще бъде два пъти по-евтин.
  От ДСБ настояват изборът да се направи от следващото правителство, което също така да потърси персонална отговорност от Сергей Станишев и министрите му за нанесените на България тежки финансови щети.“ - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/04/22/708604_ot_dsb_iskat_moratorium_vurhu_ruski_zaem_za_aec_belene/
  СДС и ДСБ
  „Правителството договаря в Москва кредит за строежа на АЕЦ "Белене" и ново споразумение с "Газпром" преди края на мандата, заявиха от двете партии. Мартин Димитров предупреди, че с тези договори България ще бъде натоварена с тежки финансови ангажименти за десетилетия напред. Правителството няма право да взема решения на толкова голяма финансова стойност броени месеци преди края на мандата си, добави той.
  Нашият приоритет е да не се задължава България, независимо към кого, посочи лидерът на ДСБ Иван Костов. Отбеляза, че има алтернативно решение за строителството на АЕЦ "Белене" - да се намери инвеститор, който да изгради централата със свои средства.“ - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/04/08/702125_/
  ГЕРБ
  „ГЕРБ не е за строителството на АЕЦ "Белене", а би искала то да бъде замразено, добави още Борисов. Ние обаче не сме запознати с параметрите на този проект - сключените договори, налятите пари, отбеляза лидерът на ГЕРБ. Ако е вярно, че от евентуалното замразяване на проекта, България всеки ден ще трябва да плаща компенсации и санкции от около милион лева, както пресмятат наши експерти, то тогава как може да се спре изграждането, попита той.“ - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/03/25/695016_borisov_celta_na_gerb_e_poveche_kompensacii_za_3_i_4/

 11. 11 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  И после защо ушанките тънели в мизерия, безправие и ...? Ами ще мизерстват като не стават за нищо!
  А нашите облъчени петоколонисти ги поддържат и се радват, че не можем да се измъкнем от същата схема вече толкова години.

  Имало едно време ссср...
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  Корпорацията Кремъл е безмилостна нечовешка структура която мачка всеки и всичко по пътя си за да осигури нечовешки лукс и охолство на 1 000 души милионите руснаци могат само да охлаждат таратора

 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Компанията работи в интерес на подизпълнителите си - и у нас се игра тази сценка с фирми на входа и изхода на държавните предприятия, докато фалират.

 14. 14 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Хубав пример в какво иска да ни набута пРезидента и останалата русофилска клика!

  Подпис - електронен ;)
 15. 15 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 793 Весело

  комшиите ще берат ядове с русия и диктатора =корупция,убиства ,мизерия и простотия до край това са те славяно-монголците

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Мечтата на комуниста е вечна зависимост от Русия. През 50-те години социализъм икономиката ни работеше 80% за Русия. Именно затова сме толкова по-зле от другите бивши соц държави.
  Сега е изключително важно да премахнем енергийната зависимост от Русия. Комунистите наобратно - Белене, Южен поток и всичко, което да удължи васалната зависимост на България след 1878 и 1944.
  Тук икономиката трябва да отстъпи на разумната политика. Ако Русия ни предлага безплатно гориво, енергия и мощности, трябва да кажем, не, благодаря, ще си купим, но от друг.

 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  "Бурлаките" си избраха пак "Цар-батюшка"! Опъват вратлета и теглят затъващата "ладия", на руската икономика, в частта и - газодобив и пренос. Те са си свикнали и я "карат" тъй от памти века. Важното е "болярите", около Батюшка, да са доволни! А тия анализатори да внимават какво пишат, щото "путь до Магадана, не дальокий, поезд до полгода, доползять, там бери гитару" ...., и нататък знаете!😂😂😂

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#10] от "plebs":

  "Становище на адвокатите на НЕК за АЕЦ "Белене" (ПЪЛЕН ТЕКСТ)"
  https://clubz.bg/45066-stanovishte_na_advokatite_na_nek_za_aec_belene_pylen_tekst

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  След една такава статия всеки, който продължава публично да защитава подобни мегакорупционни клептопроекти, трябва да бъде подвеждан за държавна измяна и вкарван в затвора.

  А ако е президент - преди това импийчван.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12647 Весело

  Слонът в стаята никога не се е крил, просто на жонгльора започнаха да му падат топките за отвличане на вниманието и това е от умора...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12647 Весело

  До коментар [#10] от "plebs":

  Да, и ГЕРБ си прибра един от виновните като го направи (все още е) заместник министър...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3474 Неутрално


  " Стоежи 2-3 пъти по-скъпи от аналогични проекти "


  Рассия е багата, русскый народ благоденства - за ценою не пастоим !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  АЗ ПЪК СИ МИСЛЕХ ,ЧЕ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ЧУКЧИТЕ И ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО...

 26. 26 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2522 Весело
 27. 27 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 359 Неутрално

  След една такава статия всеки, който продължава публично да защитава подобни мегакорупционни клептопроекти, трябва да бъде подвеждан за държавна измяна и вкарван в затвора.А ако е президент - преди това импийчван.
  —цитат от коментар 21 на Norman Granz


  Т.нар. президент наруши Конституцията, като си присвои правомощия във вътрешната и външната политика, каквито няма.
  Само че при сегашното депутатство няма никакъв шанс да му се потърси отговорност.
  Превзета държава.

 28. 28 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Савецката икономика не я интересува дали има рентабилност, важното е да пИчели Гасударя.

 29. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6145 Весело

  Денег нет но вы держитесь!!!
  И бурлаците теглят баржата.
  А у нас - големи шлемове, пробиви, наколенки...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  "Установяваме, че решенията на "Газпром" стават абсолютно понятни, ако се допусне, че компанията се управлява в интерес на своите подизпълнители, а не за получаване на търговска изгода"

  Както се казва - здрасти, открихте топлата вода ! Тя цяла Русия е изградена на тоя принцип. Та нали борбата на управляващата върхушка у нас е ние да станем на тоя принцип. Та нали това правим и по време на целия " преход" ! Борбата е да спрем тия ракови престъпни процеси у нас, Русия отдавна е ясна, тя от близо век е това !

 31. 31 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Това е оригиналната статия, естествено нищо общо с горнят превод! Даже там ясно е казано, че за такива мега инфраструктурни проекти "20-50 години са добър срок за изплащенето им"!

  sulx.ru/b21cd045

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 32. 32 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 425 Разстроено

  ...Другата стои наполовина положена и търси къде ще я поискат. А никой не се напъва да я иска. - Тц.
  —цитат от коментар 5 на plebs


  Ще ми се да е така, но се питам аджеба каква я дири нещото, наричащо се президент Радев в Русия точно тези дни...

 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2706 Весело

  До коментар [#31] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Май имаш проблем с русия език. Преводът е точен, като тонът на статията е доста по-остър. Последният параграф, който си постнал избирателно, е неуспешен опит за защита на един от бъркалите в меда, който даже не си е съобщил името, а го водят "совладелец одной из компаний — подрядчиков «Газпрома»

  Подробнее на РБК:
  https://www.rbc.ru/business/21/05/2018/5afc50979a79471ce133d69a?from=center_7

  С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
 34. 34 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 215 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  А, ако бивш комсомолски секретар се дърви на гол г.з, направо платинен орден да му се даде...
  А Путин не случайно избягва темата за Революцията, когато наближава годишнина от събитието... Днешна Русия, като структура на социалната пирамида поразително напомня на 1917. А като икономика бих я сравнил с НЕП-а на Ленин. В първият случай имаме следното делене- руски либерали, които са и олигарски, и цялата останала Русия, с една класа чиновници между двете; във вторият- има частен сектор, който е ограничен, като определени хора са с привилегии.
  Така или иначе, пред Русия предстоят бурни времена. Но те ще са в следпутинови времена, когато е много вероятно "злият путинизъм", да излезе не чак толкова "зъл", в сравнение с "наследника"....
  Някой като Навални никога няма да влезе в Кремъл, по-скоро очаквайте нов Йосиф Висарионович... Е, може да не е с мустак, нито грузинец...

 35. 35 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Ама в мАгучая кога някой е мислел за крепостните.....баби наражают ищо!

  То това е и мечтата на нашенските русофили!

 36. 36 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 425 Гневно

  Само общата стойност на "Турски поток" ще надхвърли 20 млрд. долара (през февруари 2018г. в "Газпром" говореха за 7 млрд. долара) и проектът няма да спре да носи загуби в продължение на почти 50 години дори без да се взима предвид инфлацията.А злед 40-50 г. дали (ако изобщо се ползва) ще се употребява такива количества газ? Дали ще е в такива количества само руски? Далие ще имат възможност да го доставят ушанките въобще? С две думи се оказва, че се строят едни потоци (в часност и мостове) просто за да се облагодетелстват определени наши хора, а държавата и населението кучета ги яли! Типично по руски! Браво!
  —цитат от коментар 8 на citoplast


  Работата е тем, че и Южен Поток щеше да има сходна икономическа логика, добре че поне за сега ни се размина тази "благодат" Руска....

 37. 37 Профил на kopo
  kopo
  Рейтинг: 425 Весело

  Ако случайни зрител все още се чуди как се пръкна у нас модела #КОЙ? - статията го обяснява подробно. Нашите дрогаре винаги са се равняали по догарете у Кремль.
  Още чакам "Сил;ата на Сибир" не само да бъде завършен, а и да започне експлоатация. Просто съм любопитен дали Газпром ще оцелее с него на врата.

 38. 38 Профил на Боже
  Боже
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Двамата анализатори от Sberbank CIB да бъдат разследвани за връзки и финансиране от Сорос, МИ5, МИ6, ЦРУ, ФБР, Мосад, Ватикана, илюминатите, масноте, НЛО, майка Тереза, кораба майка ... и да се изпратят на студено по каналния ред.

  Боже, Боже ...
 39. 39 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Печалбата то природните богатства трябва да се внася директно в държавния бюджет.Те са на хората от тази държава, и затова богатите на нефт страни ,трябва да имат богат народ.В Норвегия е нещо подобно.

 40. 40 Профил на pqh39564413
  pqh39564413
  Рейтинг: Неутрално  Интересно Германия и Китай явно се управляват от глупаци , защото и Германци и Китайци се натискат газопроводите да ги свържат директно с находищата в Русия. Добре, че са експертите във форума на " Дневник " , за да ни светнат колко опасно и вредно е това, и че много по изгодно е газта да ни се доставя през поне 3-4 страни посредници, на които да плащаме транзитни такси, и от които да сме зависими. 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":
  „СИЛА СИБИРИ” към КИТАЙ,

  И ТУРСКИ ПОТОК се строят ИЗЦЯЛО И САМО ЗА СМЕТКА НА РУСИЯ !!!!"

  Турците и китайците казаха на Путин, като много искаш да ни продаваш газ , построй си газопровод до нашите граници, нареди се до сергиите за продажба на газ , пък ние ще решим колко газ и на каква цена ще го купувам
  Турците имат да избират руски, азерски и ирански. Няма как руския да е най-евтин след като , за да стигне до турската граница трябва да мине хиляди километри , докато азерския и иранския газ е под носа на Турция. Русия ще продава газ , ако турския султан благоволи на цена под себестойността или на загуба.
  Същото е и с Китай. Китайците разработват огромните си залежи от шистов газ. Освен това получиха концесии за добив на газ от Аляска. Ще купуват газ от Русия само , ако имат изгода и ако русия им продава газа на безценица.
  За какво изплащане на газопроводите може да става дума при това положение?
  Тези газопроводи са като БАМ /байкало амурската магистрала/по съветско време , която я строяха с голям ентусиазъм цяло десетилетие, похарчиха десетки милиарди , за да се разбере след разпада на СССР, че няма нужда от нея.

 42. 42 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Интересно Германия и Китай явно се управляват от глупаци , защото и Германци и Китайци се натискат газопроводите да ги свържат директно с находищата в Русия. Добре, че са експертите във форума на " Дневник " , за да ни светнат колко опасно и вредно е това, и че много по изгодно е газта да ни се доставя през поне 3-4 страни посредници, на които да плащаме транзитни такси, и от които да сме зависими.
  —цитат от коментар 40 на pqh39564413


  Пропускаш само, че Русия сама си строи проводите до Китай и Германия, докато при ЮП нешата не стояха точно така, а?

 43. 43 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Тия от Спермбанк си клатят стола!

  Every cradle is a grave.
 44. 44 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1500 Весело

  Това е оригиналната статия, естествено нищо общо с горнят превод! Даже там ясно е казано, че за такива мега инфраструктурни проекти "20-50 години са добър срок за изплащенето им"!sulx.ru/b21cd045
  —цитат от коментар 31 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  20-50??? Нерде Ямбол, нерде Стамбул. За 20 години ще се съглася, за 25 при много условности, ама над 25 вече е набутване.

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#3] от "historama":

  Е каква рентабилност като дори оптимистичните сценарии на БАН ( при направо фантастични допускания като това зе България ще има положителен прираст на населението) доказват че няма нужда от нови мощности. Това значи че цените на тока ще се задържат ниски десетилетия напред и въобще ча възвращаемност на инвестицията в АЕЦ не може да става дума. Отдено там въобще не са смятани разходи за извеждане от екшплотация , разходи за хранилища и т.н.. То и затова няма реален инвеститор. И няма и да има, независимо от заклинанията на всякакви чукундури по медиите.

 46. 46 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Също така нека припомним, че нашия президент вчера им лази по пода на тия

 47. 47 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Малка корекция: Газпром щеше да притежава не 50, а 51% от ЮП. По споменатата тук схема цената бе завишена тройно и за изпълнител бе избрана руска фирма при фалшив търг. Пак да напомня: Такси за пренос, определени от Газпром така че за 30г. с тях да се изплаща заема към Газпром, а след това с таксите да се покриват разходите за поддръжката. Газопроводът щеше да се охранява от руска фирма и да минава през цялата Северна България, т.е. във всеки един момент щяхме да имаме хиляди зелени човечета, готови за любезна инвазия. Ползата за България-кръгла нула с всички отрицателни последствия за екология, транспорт и диверсификация на доставките на газ. За незнаещите: и сега газпром плаща в България за транзит по 8 долара на км при средна цена над 20 долара, като за благодарност ни продава най-скъпата газ, ей така като на братушки.

 48. 48 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#42] от "xhi13317223":

  А как стоеше въпросът с ЮП? Припомни ни, че сме забравили. Заем от ГАЗПРОМ при неизвестна лихва.

 49. 49 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#47] от "Oggie Petkov":

  Малки корекции. Южен поток България беше 50/50 на Газпром/БЕХ, но българския изпълнителен директор беше безгласна буква, докато Елкин дори публично не можеше да прикрие кой кара влака.
  Последната схема за ЮП от времето на позьора Стойнев беше 22 години да изплащаме с кредита на Газпром за малка част от надутите тройно разходи за строежа. По-голямата част от разходите щяха да се покрият от банкови кредити. Уловката беше, че сметките се правиха при 100% натоварване на газопровода, което според Газпром щеше да стане 2018 година. Но всъщност газопровода нямаше шансове да работи на пълна мощност заради потенциалното потребление по трасето му. С евентуалните дивиденти ние нямаше да покрием кредита на Газпром за 22 години. Мисля, че сметките клоняха към експлоатационния срок на газопровода ( 50 години). Т.е. България нямаше да види печалба от този проект. Практически с тройно завишената цена България със своя дял щеше да плати газопровода без да види печалба. Газпром ни даваше кредита с над 4 % лихва, което беше доста над нивата за подобни проекти.

 50. 50 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 1431 Любопитно

  До коментар [#4] от "historama":

  Но държавата България (респ. "Булгартрансгаз" АД) в момента строи чисто нов и то много сериозен газопровод в посока от най-източната част на българо-турската граница към Драгоман и Сливница ! Съвсем скоро (след 2-3 м4есеца) ще се появят и първите компресорни станции по трасето и този ФАКТ ! вече няма как да бъде укриван или отречен ! Тази тръба я проектират да транзитира както руски, така и азерски, а вероятно и ирански газ с огромния дебит от почти 26 милиарда куб.м. газ на година в посока - Сърбия...

  Отде пари ?!??

 51. 51 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#42] от "xhi13317223":А как стоеше въпросът с ЮП? Припомни ни, че сме забравили. Заем от ГАЗПРОМ при неизвестна лихва.
  —цитат от коментар 48 на Oggie Petkov


  Ти си го описал как стоеше при ЮП - минавка отвсякъде за България - цяло чудо е, че се оттървахме от това заробване!

 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  То тва мисля, че на всички е ясно. Те и затова искат чуждите държави да ги плащат, а не руснаците. :)

 53. 53 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Нашите управляващи като четат това си казват:
  прекопирали сме го едно към едно от големия брат, но какви мащаби там, а?!да ти потекат лигите. Еееех, че не сме политици там...но и тук бива де!
  ***
  Та един стар виц:
  Наш строителен инженер отива на обмяна на опит в ссср.
  На гости на свой колега руснак остава учуден от битовия му стандарт.
  Съветския другар го отваря за благополучието въпреки малката заплата:
  -Виждаш ли оня мост!
  Нашия кима утвърдително.
  -Една торба цимент там, една тук.
  След известно време руснака връща визитата на нашия другар и остава втрещен от благобита му.
  -Как го постигна това?
  А нашия.
  -Видиш ли оня мост?
  -Неее
  -Ми как ще го видиш, той е тук!

  https://www.youtube.com/watch?v=6-XxAENUBa4

 54. 54 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Колкото републиканците ще импийчнат Тръмп, толкова и родните депутати ще тръгнат да се занимват с Радев, даже още по-малък е шанса.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 55. 55 Профил на jlq22498938
  jlq22498938
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Тъпи германци, отвсякъде им говорят, че се набутват с потока, а те не та не. Но ние сме по-умни, ще купуваме евтин "турски газ".

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И на руснаците не им е лесно, както на редакторите от "Дневник" - твърде много правописни грешки.Да инвестираш в руска публична компания си е жив мазохизъм освен ако се надяваш да им станеш "личен" подизпълнител. :-)
  —цитат от коментар 1 на Чарли


  Неправилно. В момента основният инвеститор в дългови ценни книжа на Газпром са компании от ЕС заради високите лихви, които се предлагат и доходността е повече от добра. Впрочем, тук видях и други мнения, че Русия едва ли не сама строи потоците със собствени средства, което също не е вярно. Участват инвеститори от цял свят, но предимно от европейски компании. Да не говорим, че и по-голямата част от оборудването не е руско. Отделно, идеята е точно проекта да се изплаща с течение на годините, тъй като различните инвеститори имат различно съпоставяне на активите и пасивите. В заключение мога да кажа, че няма значение дали един поток се изплаща 10, 20 или 50 години при положение, че имаш непрекъснати парични потоци.

 58. 58 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Нищо ново, това е отдавна известно:
  1. Газопроводите /а и всички големи проекти/ при руснаците се правят не за да са печеливши а за да се краде от тях.
  2. Отдавна е установен "коефициент РОЗ=3" /Распил, Относ,Занос/. Т.е. че поради корупция и кражби всичко руско е 3 пъти по-скъпо от нормалното. Дори е известно и правилото как се разпределят крадените пари, за Путин 10% от всичко откраднато.

  Новото беше, че с "Южен поток" руснаците искаха да крадат не само от собственият си народ но И ОТ НАС! Размина ни се но неизвестно докога.

  Турците по-хитри, оставиха руснаците сами да платят газопроводите до тях а вътре в Турция сами си ги правят. Впрочем същото и за останалите газопроводи. Затова общ бизнес с руснаци никога! Пито, платено и довиждане, така с тях.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 666 Неутрално

  След една такава статия всеки, който продължава публично да защитава подобни мегакорупционни клептопроекти, трябва да бъде подвеждан за държавна измяна и вкарван в затвора.А ако е президент - преди това импийчван.
  —цитат от коментар 21 на Norman Granz


  Браво на теб! Да започваме с Меркел и и целият немски парламент.
  Направо в Белене. А какво ще кажете?

 61. 61 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 520 Весело

  Красатъйша!
  Сега мурзилажът моменталически да ни обясни, че руснаците си имат много пари и тия 93 зле похарчени млрд. $ са капка в морето на съветския бюджет ... и че зле похарчените пари са всъщност добре похарчени, щом са минали през правилните олиг... пардон .. богатири на батюшка-цар ....

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 62. 62 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 520 Весело

  ... колко печели ... от публикуването на стотиците антируски материали ...
  —цитат от коментар 56 на glaxo11

  Струва ми се бъркате "анти-руски" с "нелицеприятни за Вовата" ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 63. 63 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 520 Весело

  Пито, платено и довиждане, така с тях.
  —цитат от коментар 58 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП

  ++++++++++++
  Чудесна формулировка!

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 64. 64 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Следващият им напън беше за Южен поток. Искаха 50% собственост върху тръбите, само те да пренасят газ по тях, а другите 50% собственост да е "наша", но да се финансира със заем от тях.
  —цитат от коментар 5 на plebs

  При което като залог за този заем щеше да послужи златната част на българската енергетика - Козлодуй, Мариците, Булгаргаз. За целта специално беше създаден БЕХ /Български Енергиен Холдинг/ който стана собственик на тези фирми.

  Нататък комбинацията е едноходова, проблеми с плащането на заема, кредитора взема залога и енергетиката ни вече официално става с руски собственик. Просто е чудо, че ни се размина! Засега, защото БЕХ продължава да съществува вместо да бъде ликвидиран. Т.е. фирмите в него отново може да бъдат заложени за някой безумен проект. Тези които замислиха това трябва мигновено да бъдат осъдени и обесени. И да няма давност за това национално предателство.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 65. 65 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2791 Разстроено

  Сега путинките ни се разкрещяха - искате бе, искайте. - Тц.
  —цитат от коментар 5 на plebs


  Да, ама г-н Радев повтаря: "Искам, искам!"

  https://eadaily.com/ru/news/2018/05/21/bolgariya-poboretsya-za-tureckiy-potok

 66. 66 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Красатъйша!Сега мурзилажът моменталически да ни обясни, че руснаците си имат много пари и тия 93 зле похарчени млрд. $ са капка в морето на съветския бюджет ... и че зле похарчените пари са всъщност добре похарчени, щом са минали през правилните олиг... пардон .. богатири на батюшка-цар ....
  —цитат от коментар 61 на инж. Ганев - малцинство от 5.87%


  Никой не го интересуват руснаците, а българите. Сега всички западни сайтове начело с украинските почват да ни убеждават колко неизгоден е този проект за руснаците, защото Путин каза, че газ през Украйна ще има само ако икономически изгодно за Русия. Газопроводната мрежа в Украйна е стара и за ремонт. Газпром отдавна чака Украйна да ги убеди, че ще им изгодно да продължи да използват тръбите им

 67. 67 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3448 Весело

  То явно няма нужда и от санкции срещу тия.
  Те сами си вредят-крадат толкова, колкото не биха могли да им навредят никакви санкции.

  Цепенето на ссРосия 2.0 ще започне очевидно като чисто вътрешен процес.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Мили русофобчета, сметката на руснаците е пределно ясна. Само не знам, автора защо не е написал колко е транзитната такса на 404?
  Аз знам, че е около 3 млрд. $. Сложете и още газ за половин милиард открадната. Сега разделете 90 на 3.5 и ще откриете, че само от таксите ще го избият за 26 години, а не за 50. Това без да броим печалбата от продажбите на газ.

 69. 69 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  В момента основният инвеститор в дългови ценни книжа на Газпром са компании от ЕС заради високите лихви, които се предлагат и доходността е повече от добра.
  —цитат от коментар 57 на Момо


  Бъркате инвестиране в (акции на) Газпром и инвестиране в ценни книжа (заеми) на Газпром. Стойността (акциите) на една компания могат да падат (или да не се вдигат), но тя да си плаща заемите, Заемите престават да се плащат чак когато компанията фалира (стойността / акциите са близки до нула). Иначе е твърде лесно приходите на Газпром из Европа да бъдат иззети.

  А фактът, че ценните книжа (дълговете) на Газпром носят висока лихва отразява риска, че той все пак може да престане да си ги изплаща (на практика, да фалира).

 70. 70 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Сега разделете 90 на 3.5 и ще откриете, че само от таксите ще го избият за 26 години, а не за 50.
  —цитат от коментар 68 на tos_buratino


  Това е, ако предположим че сегашните 90 млрд. долара Газпром ги има в наличност и няма къде да ги инвестира, а си ги държи под дюшека. Реално, Газпром трябва да вземе тези пари назаем (чрез издаване на ценни книжа), срещу което ще плаща лихви. Добавете и тях.

  Тези съображения не са русофобски. Напротив, те са с най-голямо уважение и грижа към руския народ и държава (коитоса губещите от цялата схема).

 71. 71 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  До коментар [#56] от "glaxo11":

  Деде, това не е антируски материал, а проруски такъв. Пак слагаш знак за равенство между антипутински и антируски. Оригиналният материал е на руската РБК, по доклад на руски експерти от руската Сбербанк.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 72. 72 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 520 Весело

  Никой не го интересуват руснаците, а българите.
  —цитат от коментар 66 на madridchanin

  Дотук добре.
  А натам :
  ... начело с украинските ... за руснаците, .. Путин каза, ... през Украйна ... за Русия. ... в Украйна ... Газпром .... Украйна ...
  —цитат от коментар 66 на madridchanin

  Къде са българите? :-))))
  Останала аргументация изглежда като вземане на страна в някакъв руско-украински спор.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 73. 73 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Работата е тем, че и Южен Поток щеше да има сходна икономическа логика, добре че поне за сега ни се размина тази "благодат" Руска....
  —цитат от коментар 36 на xhi13317223

  разликата е че тук всичко се плаща от русия, а при ЮП искаха нас да натоварят!

 74. 74 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2902 Любопитно

  "При това когато сравним средната стойност на километър такъв газопровод с проекти при абсолютно аналогични условия в други държави, виждаме, че нашите строители залагат 2-3 пъти по-високи разходи. Мисля, че господата Ротенберг и Тимченко просто паразитират върху манията за величие на руското политическо ръководство, тъй като решенията за инвестиции в такива некомерсиални проекти като "Силата на Сибир" се взимат на високо политическо ниво."
  ========================================================================
  Това е ясно и отдавна известно,но защо "Радев представя днес и на Путин идеята си за "Български поток"?!?

 75. 75 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Реално, Газпром трябва да вземе тези пари назаем (чрез издаване на ценни книжа), срещу което ще плаща лихви. Добавете и тях.
  —цитат от коментар 70 на plamen_b


  За Ваше улеснение: Газпром е публикувал лихвите, които плаща по своите ценни книжа на своя сайт тук:

  http://www.gazprom.com/investors/creditor-relations/bonds/

  Посленият транш в щатски долари е издаден на 23.03.2017 и трябва да се изплати за 10 години при доходоносност 4,95% на година. Дори ако предположим, че този заем би могъл да се рефинансира при същите условия още 45 пъти (за общо 50 години), което е под сериозен въпрос, за 50 години при 4,95% лихва и първоначален заем от 93.4 милиарда долара, Газпром ще трябва да изплати общо 252,527 млрд. щатски долара (37% от тях за да си върне главницата, и 63% лихви).

 76. 76 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Явно опорката е, че Германия ще купува газ от мужиците през Северен поток.

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
 77. 77 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Всичко е ясно: Печелят Путин и компания, а губи руския народ!
  —цитат от коментар 56 на glaxo11

  ами разбрал си го!
  от публикуването на стотиците антируски материали...
  —цитат от коментар 56 на glaxo11
  ама май са си напълно верни! и защо ''антируски'' - това са анти около путлеристката олигархия.
  напротив - симпатизират на крадения , нещастен руски народ.
  докато ти май симпатизираш на путлеристката олигархия.

 78. 78 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 818 Неутрално

  След дългогодишна тежка битка срещу руските енергийни проекти юдеите предусещайки очертаващият им се пълен провал запяват песента: "гроздето кисело".Още ще ви докиселее, Юди. Още.
  —цитат от коментар 59 на рб.о1ген18

  написано от путлерофил само показва и дава още едно доказателство колко близки са режимите на Путлер и Хитлер

 79. 79 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 520 Весело

  Явно опорката е, че Германия ще купува газ от мужиците през Северен поток.
  —цитат от коментар 76 на clint_eastwood

  ... през СП2, щото СП1 вече е запълнен на 110% с транзит към други европейски държави. ;-)

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 80. 80 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Ротенберг и Тимченко може да са сякакви, ма строят действително с невероятни темпове и при невероятно трудни условия. Друг едва ли може, например чехите се опитаха на Камчатка да прокарат търба и то малка, и я зарезаха после. Условията при които се прокара Сахалин- Владивасток газопровода са кошмарни, а сроковете - невероятни, и те при тия условия строяха до 10 км на ден...
  "Силата на Сибир" е сравнително по - лек проект, но и той има и социална ктойност. Това е поминък на доста хора , примерно в Якутия работа няма, а търба над 1200 км ще има. И това са пари за хората, освен това и някаква инфраструктура, това са и пътища, и ток, и газ. А в амурска област се изгражда и завод за дълбока преработка на тоя газ, и то огромен. Пречината е че газта не е чиста, има хелии много в нея. Ще се извадят всички примеси които после "Сибул" ще преработва всичко в газохимически комплекс който ще е нещо огромно - за 6-7 милиарда завод.
  https://www.youtube.com/watch?v=wsP4Axo8Fh4&t=46s

 81. 81 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#68] от "tos_buratino":
  Много си зле, но предполагам си го знаеш.
  Първо е добре да научиш как се изчисляват разходите за транзитиране - пренос на 1000 м3 за 100 км.
  Булгартрансгаз взема 207 млн лева за транзита на около 16 млрд м3 без разхода за технологичен газ. Т.е. 13 лева за пренос на 1000м3 от Кардам до Странджа/Кулата, което прави такса доста по-ниска от 3 лева!!!/1000м3 за 100км. Но няма да се плашиш, поляците вземат 1,1 евро/1000м3 за газопровода Ямал-Европа. Украинците искат 3 долара/1000м3 за 100км.
  Сега вземи "елката" и сметни 450 км (от Варна до сръбската граница) за 42 млрд.м3 + 50км ( от Варна до Провадия) за още 21 млрд.м3. умножи ги по украинската тарифа. Колко излиза? 600 млн долара приходи? Пак сметни! И прави разлика между приходи и печалба. И имай предвид, че в обозримо бъдеще Южен поток нямаше да може да работи на 100%.

 82. 82 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#75:"plamen_b"][/quote]

  Емии?! След като си го сметнал вече, виждаш, че ЕС печели от тая работа.

 83. 83 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  "Турски поток" ще се изплаща 50 години, от газопроводите печелят предимно близките на Путин-благодаря за загрижеността!
  А КОЛКО години ще се изплащат ВЕИ-тата? По-точно колко години ще ги плащаме по тези цени? А американските офшорни ТЕЦ марица 1 и 3? А Малките ВЕЦ? А "ЕС високоефективничт ковачки? Азивинявайте,ч е мен ме вълнува повече какво става в (ИЗ)родната енерг€пика, от колото с газпромските работи. Те са гарантирали някакви транзитни таксички на България за пренос до 2030. Дори и да не ги ползват!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 84. 84 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#80] от ".":

  Владивосток е името. Руснаците ги произнасят ВладивАсток. Защо ли си се объркал?
  СибуР е фирмата.
  А колкото до Ротенберг и Тимченко как строели - ами ще строят нали им се плаща три-четери пъти по-скъпо от нормалното. Пък и там идеята е да източим максимално и бързо Газпром. Както е описано и в статията. Всъщност ти прочете ли статията?

 85. 85 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#72] от "инж. Ганев - малцинство от 5.87%":

  Все едно ме питаш каде са германците. Значи Германия след северен поток 2 ще стане водеща сила в Европа, а ние нямаме полза от разправията между Русия и Украйна? Ами я да видим колко плаща БГ за 100 кб. м. газ на Газпром 600 Румъния 450 Полша 520 Германия 800 каква ли поза от български поток а? Като имаш впредвид, че тръбите в България са прокарани и готови от две години.

 86. 86 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#79] от "инж. Ганев - малцинство от 5.87%":

  Даеш петилетку за 2 года!!!
  110%! Догодина 130%, А след 10 години 240%!!
  За миналата година по Северен поток за минали ...51 млрд.м3. Как точно сметна процентите? ТАСС и Раша тудей ли ти помогнаха?

 87. 87 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 520 Весело

  До коментар [#86] от "sasoss":
  Настроение : "Весело, поради липса на Иронично".

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 88. 88 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 520 Весело

  Теза :
  Директната газова свързаност с Русия дава енергийна сигурност.
  Въпрос :
  Каква е енергийната сигурност на Украйна?
  Би трябвало да е една от най-високите в света ...

  Теза :
  Наличието на газопровод, транзитиращ руски газ, гарантира приходи за държавата за десетилетия напред.
  Въпрос :
  След като през Украйна има изградени газопроводи с капацитет десетки млрд. куб. м годишно, то какви ще бъдат приходите на Украйна от транзит след 2019г ?

  ПС : Въпросите са риторични.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9021 Неутрално

  Същото ще е и с Белене. 50 години няма да се изплати.

 90. 90 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  При "Южен поток" разликата щеше да бъде само една. Нямаше да го строят за сметка на бедните руснаци, а за сметка на бедните българи..............................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 91. 91 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Не намирам никакви основания да се прехласвам по Русия, имайки предвид историческата ѝ настойчивост да унищожи България.

  Но недоумявам как е възможно народът на Русия, надарен от Природата с несметни богатства, да тъне в мизерия и няма капка достойнство да да прати по дяволите крадливите си управници и заживее нормален живот.

  Това робско поведение още повече ме кара да нямам мотив за солидарност с тези нищожни поданици на поредния властелин.

  .

  Navigare Necesse Est
 92. 92 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Глас от плебса - я викни, та запей! Президентът вече поиска тръбата, Боко отива в Русия да я напълни. Винаги са ме умилявали ония напъни, които са свързани с броенето на чуждите паре. Разбирам, че е естествено броенето да завършва с твърденето, че всичките харчове са напразни - така се появява смисълът на шикалкавенето. Но практиката показва съвсем по-друго от онова, което е насмятал авторът на "Дневник". И се чудя, защо още не са описали превземането на "Ярмук" в Дамаск за тотална загуба?

 93. 93 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Същото ще е и с Белене. 50 години няма да се изплати.
  —цитат от коментар 89 на Роси


  За мен любопитният въпрос е а дали Козлодуй се е изплатил?
  Всички приемат че централата дава ефтин ток защото се е изплатила.
  А дали е така?
  А колко ни е струвало да я постройм.
  А парите за съхранение на ядрените отпадъци и строежа на хранилище къде са заделени от печалбата на работещата централа?
  Е на тези въпроси ако обичат да отговорят първо мераклйите за втора атомна.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 94. 94 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Явно опорката е, че Германия ще купува газ от мужиците през Северен поток.
  —цитат от коментар 76 на clint_eastwood

  ... през СП2, щото СП1 вече е запълнен на 110% с транзит към други европейски държави. ;-)
  —цитат от коментар 79 на инж. Ганев - малцинство от 5.87%


  Може, може, ама зависи от конкретните условия. Все си мисля, че немците не са залитнали в корупционна схема, целяща да облагодетелства няколко руски олигарха за сметка на немския данъкоплатец.

  Хората, на които им липсва соцът, трябва много сериозно да се замислят как щеше да изглежда България днес, ако БКП не бе сдала политическата власт
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK