ЕЦБ: За приемане на еврото България трябва да се справи със закони, корупция и слаба администрация

ЕЦБ: За приемане на еврото България трябва да се справи със закони, корупция и слаба администрация

© ReutersБългарското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на централната банка, на забраната за парично финансиране, както и за правна интеграция в Евросистемата. България е държава – членка на ЕС, с дерогация и следователно трябва да спазва всички изисквания за привеждането на законодателството си в съответствие съгласно член 131 от Договора."


Това е част от заключенията за България в разпространения днес Доклад на Европейската централна банка за конвергенцията, обхващащ 7 от деветте държави в Европейския съюз, които още не са приели еврото (останалите две са Дания и Великобритания, за които такива доклади се изготвят само по тяхно искане, а и британците си тръгват от ЕС след една година).


Още в самото начало се припомня, че тези седем страни са поели ангажимент да приемат еврото и да се стремят да покрият всички критерии за изравняване (конвергенция) със страните с единна валута.
В обхващащата десетки страници част за българската икономика са изредени макропоказатели, по които тя напълно покрива изискванията на еврозоната и те са доста по-добри от данните на някои държави в нея. "Българската икономика е добре интегрирана в еврозоната посредством търговската и инвестиционната си свързаност", казват авторите. Те посочват, че през миналата година за еврозоната е отивал дял от 44.6% от общия износ на България и от тези 19 страни са дошли 43.4% от вноса. Над 60% са и преките инвестиции, дошли в България от еврозоната.


Левът е стабилен благодарение на валутния борд, инфлацията е ниска, държавният дълг е с относително малък дял от БВП и може да се управлява ефикасно, фискалната дисциплина и балансът в бюджета изглеждат добре. В средно- и дългосрочен хоризонт България е изправена пред малки рискове за фискалната устойчивост.ЕЦБ има забележки към Закона за БНБ и препоръчва коригиране на конкретни части от него, за да се подсили независимостта на националната банка, на нейното ръководство, правомощия и политика. Целта е също така - ако България наистина иска скоро да влезе в еврозоната - те да съответстват на договорите и на устава на Европейската система на централните банки и на Европейската централна банка. "За по- нататъшното засилване на доверието във финансовата система компетентните национални органи трябва да продължат да подобряват надзорните си практики съгласно приложимите препоръки на съответните международни и европейски органи и да работят в тясно сътрудничество с други национални надзорници от държави – членки на ЕС, в рамките на надзорните колегии."


Основните проблеми, както посочи на 7 март и Европейската комисия, предстоят. Ето част от забележките на ЕЦБ:


- "Макар че макроикономическите дисбаланси в България вече не се оценяват като прекомерни, икономиката ѝ се сблъсква с тях под формата на оставащи слабости във финансовия сектор в съчетание със сравнително висока корпоративна задлъжнялост", казват от ЕЦБ. В посочените данни (без 2017 г.) се вижда, че консолидираният дълг на частния сектор е бил над 110% от БВП през 2015 г. и почти 105% от БВП през 2016 г. (За сравнение, държавният дълг е бил през миналата година малко над 23%, а през настоящата година се очаква да намалее до под 22% от БВП.) Високото ниво на натрупан дълг в частния нефинансов сектор остава най-уязвимото място за анализираните 7 държави. "Благоразумната фискална политика и по-нататъшните структурни бюджетни реформи остават от ключово значение, за да се запази в бъдеще стабилността на публичните финанси."


- "Качеството на работа на институциите и на управлението е сравнително ниско във всички разглеждани държави с изключение на Швеция. Това може да породи рискове за икономическата стабилност и устойчивостта на конвергенцията", посочва ЕЦБ другият проблем пред допускането до еврозоната. България е сред страните с ниско качество на институциите и управлението, то се е подобрило много малко спрямо 2008 г., а дори Полша, която заема средищно място по показатели, е обект от януари 2016 г. на безпрецедентна процедура на Европейската комисия за нарушаване върховенството на закона.


ЕЦБ: За приемане на еврото България трябва да се справи със закони, корупция и слаба администрация


- "Гледайки в перспектива, съществуват сериозни опасения за дългосрочната устойчивост на конвергенцията по отношение на инфлацията в България, като се вземе предвид и неотдавнашното увеличение на разходите за труд на единица продукция", пише в доклада. В статистическите данни към него страната е посочена с най-високите годишни показатели за повишаване на разходите за труд и това е обяснимо предвид ниския старт на догонваща България. Но тук се добавят също и дългосрочно намаляване на населението в трудоспособна възраст, административни и политически фактори и по-високите административни цени на комуналните услуги и енергията. Според експертите трябва подходяща политика от управляващите в София, за да се избегне натрупването на прекомерен ценови натиск и на макроикономически дисбаланси, процесът на догонване трябва да бъде подкрепен с подходяща политика. Тук отново се появява добре известният проблем с ръста на заплатите и разходите за труд при достатъчен растеж на производителността. В противен случай в очите на инвеститорите България ще се окаже с относително скъпи работници, с намаляла конкурентоспособност и привлекателност.


- Създаването на среда, благоприятстваща устойчивата конвергенция на България, изисква още благоразумна фискална политика, структурни бюджетни реформи, значително намаляване на корупцията, осигуряване на независима и ефикасна съдебна система и подобряване на образователната система. Трябва да намалее все още тежко бреме на корпоративния дълг, да се пристъпи към либерализация на регулираните сектори и да се подобри дейността си по усвояването на средства от европейските фондове. Дългосрочно безработните българи са голям процент от общата безработица и са нужни допълнителни мерки за повишаване на пригодността на хората за труд и равнището на уменията им.


- Кредитният риск още представлява сериозна заплаха за финансовата стабилност при все още високото равнище на необслужваните кредити за нефинансови предприятия, смятат от ЕЦБ. Препоръката е да се премахнат юридическите и съдебните пречки за преструктурирането на необслужваните кредити и да се реализират всеобхватни планове за действие с цел допълнително усъвършенстване на надзора върху банковия и небанковия сектор.


- Данъчната система може да стане по-благоприятна за растеж, като се преминава към по-ниска данъчна тежест за нископлатения труд, за по-ефективно използване на имотните данъци и за предоставяне на медицински услуги с по-висока ефективност на разходите. Властите трябва още да ограничат сивата икономика и да подобрят ефективността на разходите си.

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Не само слаба администрация, ами и огромна като численост

 2. 2 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2840 Весело

  .......и кой да ПОЛЗВАМЕ за ПРИМЕР.......????!!!!!......ИТАЛИЯ или ГЪРЦИЯ или и ДВЕТЕ заедно..........?????!!!!!!..........двойните СТАНДАРТИ само да не ни ХВЪРЛЯТ в ПРЕГРАДКИТЕ на ДРУГ.........две съседни ИМПЕРИИ или и на ДВЕТЕ ЗАЕДНО.......????!!!!!!......там даже ше ни се ЗАРАДВАТ като СТАРИ АВЕРЧЕТА........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2592 Неутрално  Еврото тепърва ще бъде поставено на поредното изпитание с дълговата буря, задаваща се от Италия.


 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1224 Весело

  ЛЪЖИ ЛЪЖИ всичко е ЛЪЖИ Бате БойКу ризата,потника ДОЛНИТЕ ГАЩИ си скъса да ни обеди че сме готови за левро,евро,космически войски и колонизирането на Марс.

  :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ф.Нинов":

  На мен като пълен лаик по темата ми е любопитно че най притеснени от ставащото в Италия са всъщност гърците.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Рейтинг: 1313 Весело

  Мда, тва си е една ако ме питате, унищожителна оценка за "държавицата" на "отлиЧника" Баци !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 7. 7 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А да се справи България с тези задачи, сега парламентарно представените политически партии трябва да бъдат издухани от парламента. Тази парламент е филиал на руската Дума.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2288 Неутрално


  Ако някой все още не е разбрал нека преведем на ясен български език: Или Бойко Борисов или еврозоната. Двете са несъвместими. Изборът си е ваш. Както и за Шенген.

 9. 9 Профил на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Рейтинг: 1313 Любопитно

  До коментар [#3] от "Ф.Нинов":

  буря ли ?!
  от Италия ?
  Нее, идва едно кратко "интермецо" да реЧем от около 4-ри месеца !
  тва е !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Неутрално

  От Франкфурт/Брюксел / се опитват да ни вкарат в правия път,но с тези "убавци" на власт това е "невъзможна мисия"!

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Неутрално

  До коментар [#1] от "stanislavdi":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Където и да се обърне човек в България вижда бюрократ до бюрократ!

 12. 12 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#2] от "kesh":

  Хайде Германия или Финландия да ползваме като стандарт.
  Съгласен ли си?

 13. 13 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1726 Разстроено

  За приемането на еврото, както и за Шенген, България на първо място трябва да е Държава. Обаче държава отдавна няма. Територия. Завладяна. От три прасета.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#13] от "BG Territory":

  Българската Коледа е отговора

 16. 16 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  Лъжете, закони си имаме, корупция нямаме, а гербавата администрация е най-добра в света.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 17. 17 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Скоро бях в Литва,която е в еврозоната.Не видях с какво те са по-добри от България и особено Румъния.Сигурно корупцията е по-малка.

 18. 18 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 806 Неутрално

  "страната е посочена с най-високите годишни показатели за повишаване на разходите за труд "
  "Тук отново се появява добре известният проблем с ръста на заплатите и разходите за труд при достатъчен растеж на производителността. В противен случай в очите на инвеститорите България ще се окаже с относително скъпи работници, с намаляла конкурентоспособност и привлекателност."

  Искат да кажат, че у нас заплатите са много високи и отблъскваме инвеститорите май. Ами като е така, чиновниците от ЕЦБ да си зарязват ниските заплати и да идват тук да получават много пари. Смешковци!

 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 973 Любопитно

  И колко години, Баш Бакана Боко е начело на България?
  Точно толкова години имитира дейност за борба с корупцията!
  Излиза че: БОКО Е ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК!

  Да разлая троловете!!
 20. 20 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  И колко години, Баш Бакана Боко е начело на България?Точно толкова години имитира дейност за борба с корупцията!Излиза че: БОКО Е ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК!
  —цитат от коментар 19 на lone_wolf


  Как бе, корупция в България няма, портиера я претрепа от бой и каратистки хватки.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 21. 21 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Не се заблуждавайте, магнолията много, много отдавна е тръгнал за рубльовки! Какво евро и зона, кви 5 лева...!

  Имало едно време ссср...
 22. 22 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Само с натиск отвън може да потръгнат накакви реформи.Цялото статукво
  /Герб=Бкп-бсп/ трябва да бъде сритано,вероят ЕС са му взели мерника.И ние от вътре трябва да си свършим работата,и да им искаме оставките вкупом от целия парламент,щото са ни вече непотребни.Провалиха ни изцяло. ОСТАВКА!

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Гласът на истината. Бойко мислеше да я докара само с целувки и прегръдки. Европа вече не вярва на такива неща. Преди 5-6 години предвид това , че сме във валутен борд , като икономически показатели имахме готовност и можехме да влезем в еврозоната , но нямахме политическа воля. Тогава изпуснахме златна възможност. Сега , особено след кризата в Гърция , режимът и изискванията се затягат. Защо тогава не искахме да сме в еврозоната , а сега се натискаме , само Бойко може да отговори, защото и тогава той беше министър председател. Ама няма журналисти да му зададат този въпрос.

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#18] от "aralambi":

  ......Искат да кажат, че у нас заплатите са много високи и отблъскваме инвеститорите май.....
  —цитат от коментар 18 на aralambi


  Не май, а точно това са казали. Че спрямо това, което изработвате у вас заплатите са много високи. Сега по-ясно ли е?

 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Ако някой все още не е разбрал нека преведем на ясен български език: Или Бойко Борисов или еврозоната. Двете са несъвместими. Изборът си е ваш. Както и за Шенген.
  —цитат от коментар 8 на Един препатил


  Любимото ми, да те е този! А кой? Корни, Сидеров, Слави Трифонов, Доган ага, Бойкиев или Радан, за кого да гласуваме? Екоталибани или умнокрасиви? За кого, Мафията свестни няма да допусне да се кандидатират! Теб?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 837 Неутрално

  .....Провалиха ни изцяло. ОСТАВКА!
  —цитат от коментар 22 на leslin


  Е и?

  Нали след оставката народецът пак ще ги избере?

  Айде да изброиш партиите в парламента и да ми кажеш кои от тях не са кумунизи?

  Та … кой ги избра?

  Надежда всяка оставете ! (с тези избиратели)

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 27. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  [quote#26:"Онуфри"][/quote]

  Тъй най-добре, дръжте си го бочко, матряла е виновен :)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 28. 28 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#27] от "Свинчуга":

  Ами в момента няма по-добра алтернатива от ГЕРБ.
  Аз чакам да се появи нова дясна партия без старите муцуни. Има назряла политическа необходимост.

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Неутрално

  До коментар [#13] от "BG Territory":

  +++++++++++++++++++++++++++++
  За съжаление сте на 100% прав .

 30. 30 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  До коментар [#27] от "Свинчуга":Ами в момента няма по-добра алтернатива от ГЕРБ.Аз чакам да се появи нова дясна партия без старите муцуни. Има назряла политическа необходимост.
  —цитат от коментар 28 на atmanpg


  Що, те ли най-добре крадат, те ли са най-големите русороби, те ли са най-некадърните че да нямат алтернатива?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 31. 31 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#26:"Онуфри"]
  —цитат от коментар 27 на Свинчуга
  Тъй най-добре, дръжте си го бочко, матряла е виновен :)[/quote]

  Четенето с разбиране явно те затруднява!

  Да се пробваш пак:

  "Айде да изброиш партиите в парламента и да ми кажеш кои от тях не са кумунизи?"

  А?

  :)

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 32. 32 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  [quote#31:"Онуфри"][/quote]

  Не виждам какво те възмущава. Какво значение има какви са партиите в този парламент, казах дръжте си го бочко.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#30] от "Свинчуга":

  Не.
  За разлика от останалите, те н само крадат, но и управляват.
  Останалите партии само крадат.

 34. 34 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 995 Неутрално

  "значително намаляване на корупцията, осигуряване на независима и ефикасна съдебна система и подобряване на образователната система. "
  ===========================

  ъъъъ - при тиквун - няма стане бе хора ....

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#34] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  При никой няма да стане.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  итал. правителство започна със стойките да солидаризира дълговете си, споделяйки ги с останалите страни в Еврозоната.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално

  Само на дебили може да се повтаря хиляди пъти и те пак да не разбират, защо.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 837 Неутрално

  айде още един смешник де си мисли че след 2009-та сме имали свободни избори
  —цитат от коментар 40 на Моа Преател Тайпи


  То ... щото при кумунизите бяха най-свободните клоуне!

  :(

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 42. 42 Профил на Иво Мончев
  Иво Мончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На книга отличници според някои но в действителност липсват страници и то най важните???????

 43. 43 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2698 Неутрално

  До коментар [#30] от "Свинчуга":Не.За разлика от останалите, те н само крадат, но и управляват.Останалите партии само крадат.
  —цитат от коментар 33 на atmanpg


  Ама те резултатите от управлението са видими просто, пък и като изключим това май целият вой е заради това колко некадърно управляват. Абе аз не знам как сме живели преди ГЕРБ. Били сме неуправляеми :)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4532 Неутрално

  Ако някой все още не е разбрал нека преведем на ясен български език: Или Бойко Борисов или еврозоната. Двете са несъвместими. Изборът си е ваш. Както и за Шенген.
  —цитат от коментар 8 на Един препатил


  Всеки случай не се надявайте също и на Нинова и Решетников да ни вкарат в еврозоната!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един препатил":

  "Не май, а точно това са казали. Че спрямо това, което изработвате у вас заплатите са много високи. Сега по-ясно ли е?"

  Не е ясно, дай някакви числа - производителност-заплати. Сигурно няма да можеш, само врякате без да можете нищо конкретно да кажете.

 46. 46 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Да, ще се справим." каза Борисов."Ей сегинка".

 47. 47 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Лъжете, закони си имаме, корупция нямаме, а гербавата администрация е най-добра в света.
  —цитат от коментар 16 на Свинчуга


  Да беше казал най-многобройната да повярваме.😀

 48. 48 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#45] от "aralambi":

  ...Не е ясно, дай някакви числа - производителност-заплати. Сигурно няма да можеш, само врякате без да можете нищо конкретно да кажете.
  —цитат от коментар 45 на aralambi


  Приятелю, Вие разбирате ли това, което пишете? За това, което четете пък въобще не питам. Аз не врякам - преведох Ви на понятен за Вас език това, което са казали от ЕЦБ. Ако имате някакви въпроси обърнете се към тях. Да задавате тези въпроси на мен е типичен пример за ниска производителност.

 49. 49 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Задача номер е дни е да се защитят институциите от този пипон Бойко, защото неговите тролове, не само го величаят до небето, но и искат да компрометират всеки, кото каже нещо срещу него. Така например си позволиха да кажат, че съдиите написали решението са от ДС?! Как си го представят млади юристи ще почнат да пишат решения срещу мин. председателя, защото са от ДС? Тя явно живеят в 45 година още.

 50. 50 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция
  —цитат от коментар 38 на Моа Преател Тайпи


  Виденов, Костов, Симеон 2, Станишев.

 51. 51 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 622 Весело

  Докато се подготвим за еврото и … него няма да го има.
  Дали да не си направим национална крипто валута?

 52. 52 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Царят я докара тази мафия. И много добре е знаел какво прави.

 53. 53 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Очевидно ще ни приемат в еврозоната.
  Някъде към 2750 та, само 500 години след като отменят парите.
  И ще ни поеденично, щото в това бъдещо време, българската държава няма да се споменава и в учебниците по история...

 54. 54 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 366 Неутрално

  ШокирАх се! Какви неочаквани новини.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Няма да стане с толкова руски мекерета наоколо.

 57. 57 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7017 Неутрално

  Ние си се движим на задна скорост

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 58. 58 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 391 Любопитно

  понеже гледам че има много специалисти и протагонисти на еврото, та ако може някой от тях да ми обясни защо Швеция отказва толкова години да приеме еврото?

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 59. 59 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#7] от "авторът":

  Въпреки правописната грешка-АБСОЛЮТНО ВЯРНО!+++

 60. 60 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Тези от Европейската Централна Банка нямат никаква дипломатичност.

 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#35] от "atmanpg":

  Бе при едни ставаше... Ма нали били стари муцуни...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Ааааааа, добро утро бабо Пенке, как спа?

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  Вии маркс имени лелина

  Обещаха ни:
  Снишени - влизате за нула време.
  Независимо от т.нар. закони, корупция и слаб админ.

  Как да не ти се подкопае доверието в Новия ссср?

  "ЕЦБ: За приемане на еврото България трябва да се справи
  със закони, корупция и слаба администрация"

 64. 64 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  За момента никой не иска и да чуе за еврото и разни зони. Това значи,че нашата централна банка вече няма да вижда само чисто небе,нямащи никакви облачета,е само едно-две,а ще има доста облаци ,които ще я следят изкъсо. Няма и да може финансовият ни министър да си прави републиканският бюджет както си иска,а ще трябва да го защитава. Някой супер отговорни другари няма да могат да се разпореждат както досега-да се раздават ей-така пари.Има още доста неща които трябва да се спазват,но на нашите юнаци не им отърва. Затова само ще декларираме ,че искаме но ...така ще си останем.

 65. 65 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Боко, не обръщай внимание на таз критика несправедлива,а бягай в масква да цаливаш ръка на шефа.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Искат да кажат, че у нас заплатите са много високи и отблъскваме инвеститорите май.
  —цитат от коментар 18 на aralambi


  Не искат, ами направо си казват. Тука е ключът от бараката : ако искаме да земеме евро, треба се намалят заплатите. Мисля че можеме да ги зарадваме с едно -20% за начало.

 68. 68 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  ЕЦБ: За приемане на еврото България трябва да се справи със закони, корупция и слаба администрация"

  А за да изпълни тези препоръки , трябва само едно единствено неща - да изрита управляващите и да сложи Стоп пред мераците на герберите и Простия за управление на държава . С манталитет на каруцари .

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  секи 4ти км

  Не прави обобщение за секи
  само от крымнаша централна банка ;)

  Телевизията каза, че Израел и Гърция искали да бутнат България да влезе в зоната.
  Не каза мотивите и средства за... солидарността

  До коментар [#64] от "galiwer1880":
  До коментар [#23] от "tacheaux":

  За момента никой не иска и да чуе за еврото и разни зони.

  Това значи,че нашата централна банка вече няма да вижда само чисто небе,
  нямащи никакви облачета,е само едно-две,
  а ще има доста облаци ,които ще я следят изкъсо

 70. 70 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1049 Гневно

  глейте си работата бе! не желая удвояване на цените! Колко от егашните членки на € зоната биха издържали критериите? 1-2 най-много! Тези много харесват да извиват ръце и да поставят условия! Нарежете 1-4 реактор! Подарете водите на Места. Обещайте Родопите на Турция! Обещайте, че спед приемането в €зоната няма да правите ценови дъмпинг-иначе казаон-ИЗРАВНЕНИ цени с останалите в € зоната!
  След премането на €-то в Италия, не спира въпната от самоубийства на бизнесмени! Ах, забравих! Ние намаме бизнес! И работан ръка не останА в България. Доклад на МВФ< цитран днес по Хоризонт-през 2017г 8% от населението(не от работната ръка, а от населението) на Изтонча Европа е мигрирало!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Силна икономически и иначе независима държава?
  Разполага с най-голямо количество в света шведски крони.
  Не e затънала в азийски кредит на доверие :)

  До коментар [#58] от "KLINGON":
  понеже гледам че има много специалисти и протагонисти на еврото,
  та ако може някой от тях да ми обясни

  защо Швеция отказва толкова години да приеме еврото?

 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на централната банка, на забраната за парично финансиране, както и за правна интеграция в Евросистемата. България е държава – членка на ЕС, с дерогация и следователно трябва да спазва всички изисквания за привеждането на законодателството си в съответствие съгласно член 131 от Договора."

  Ами на какво основание тогава брюкселските тикви , пардон зелки , обявяват България за ОТЛИЧНИК на ЕС" И подкрепят изводите , че осемдесет процента от българите са дебили и приемат всичко , изкашляно от Брюксел , е чиста истина и на подлежи на размишления .

 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#72] от "papyre":

  Никъде не ни обявяват за отличник, нито ни имат някакво доверие. Всички се държат като с к..рва. Всеки я харесва уж, ама никой не я кани у дома си. Истинското отношение зависи от това дали сме в Шенген и еврозоната.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 914 Неутрално

  ЕЦБ откровено иска да съботира правителството!
  Суджука от няколко месеца се е справил с корупцията ;) Даже Лилито ни убеждаваше,че "Това е усещане за корупция,но (!!!) не е! Бе,тия от ЕЦБ много чувствителни,бе!!!
  Ей,мръсни гадове тези от ЕЦ! Що не пускат #КОЙ в Еврозоната? Представям си "преуспелия" как се точи на ЕЦБ....направо ще я източи,че гърците и испанците,барабар с португлците и италиянците ще му завидят на уменията!
  Виж за справяне със закони...;) това го оставете на Монката.той ще отмени всичко и проблема ще се реши!
  Герберастията много слабо се представя на "тихият фронт".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 75. 75 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  С отварянето на бездънната руска каца Белене, шансовете ни за присъединяване към еврото, които сега са никакви, ще станат още по-никакви.

 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#1] от "stanislavdi":Не само слаба администрация, ами и огромна като численост

  Двеста хилядна администрация , плюс домашните , означава осигурен резерв за изборна победа . Най- добре го знае папконосителя на Простия .

 77. 77 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ф.Нинов":

  Който е живял в Италия или познава добре италианския манталитет му идва веднага наум защо са тези "стойки". Както един италиански актьор беше казал "италианецът е шумен -но е опортюнист, претенциозен е , но е ограничен и най-много обича да харчи чужди пари."

 78. 78 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Справянето с корупцията по герберски се изразява в слаб сценарии спрямо фризьорката,за което ще платим дружно няколко десетки хилядарки в Страсбург!
  Мисля си,че ЕЦБ завиждат на суджука,че вчера вкарал гол и победил ветераните на Лудогорец :) :) :)
  Дайте да си говорим честно,единственият мин.председател,който някога е ритал мачле в ЦЕЛИЯТ ЕС (!!!!!!) Б.Б Това е такова постижения за България. Да вкараш гол на Лудогорец!!
  Макрон само може да си мечтае,еле пък Меркел или Ципрас :) :) :) :)

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Ами финансовото светило Горанов, чиято единствена заслуга е ,че е племенник на предишния министър Ананиев, нали друго хортуваше. А сега вместо еврозона ни се сервира енергийна евразозона.

 81. 81 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#28] от "atmanpg":

  Да вярваш че Борисов е по-добра алтернатива от когото и да било след поредната проруска предателска изцепка, е все едно да вярваш в Дед Мороз.

 82. 82 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#28] от "atmanpg":

  Да вярваш че Борисов е по-добра алтернатива от когото и да било след поредната проруска предателска изцепка, е все едно да вярваш в Дед Мороз.

 83. 83 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#25] от "chichka":

  По какво се различава Борисов от Корнелия и Сидеров ? От това че дрънка колко е проевропейски и се прегръща с Юнкер, а същевременно изпълнява плана Решетников едно към едно и се готви да извърши едно от най-големите предателства в новата история на България, циментирайки руското влияние в България чрез престъпния проект Белене ? Театрото за десния и проевропейски Герб приключи окончателно и да иска Борисов вече не може да се върне назад. Сбогом Гиргино, панаирът свърши.

 84. 84 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#28] от "atmanpg":Да вярваш че Борисов е по-добра алтернатива от когото и да било след поредната проруска предателска изцепка, е все едно да вярваш в Дед Мороз.
  —цитат от коментар 81 на antonio_vivaldi


  За коя изцепка говориш?

 85. 85 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#19] от "lone_wolf":

  Той се е "заборил" с корупцията още като главен секретар на МВР - какви изпълнения бяха с черния шлифер , докато мафиотите се трепеха по кръстовищата той веднага цъфваше на местопрестъплението за да даде напоителни подробности кой и как е убит. После като кмет на София продължи чутовната си битка като назначи из общината где що имаше свързани със строителната мафия лица, които даже си позволяваха да му фалшифицират подписа, но той разбира се нищо не знаеше и не ги даваше под съд. Вече като премиер подвизите му се утроиха - налетяха рояци калинки , една от друга по-неграмотни, но крадливи и свързани кой с Пеевски, кой с Черепа, кой със Златев, кой с Пашата. А пък обществените поръчки станаха манна небесна за олигархията, която успя да източи милиарди. Хвала на такива борци срещу корупцията.

 86. 86 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#34] от "Sinite - завоят наляво забранен":При никой няма да стане.
  —цитат от коментар 35 на atmanpg


  няма щото матрЯла си гласува за ГЕРБ, БСП, Патреотите и ДПС, щото матрЯла ходи да протестира щото му дигнали винеткате с 20 лв, ама като става въпрос за съдебна реформа или кражбата на 10ки милиарди чрез белеНЕ предпочита да чопли семки пред телевизора, щото матрЯла гласува за руски партии, а пък иска да живее като германец

  когато хора като Радан Кънев или Христо Иванов или Плевневлиев или Трайчо Трайков му кажат истината се смеят неразбиращо

  та затова никога няма да стане. Не "при никой няма да стане", А "никога няма да стане", щото за тия дето могат да го направят гласуват 4-5%

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  То ест, ако искате да влезете ви предстоят 10 годишни усилия. Лошо, при увеличаващата се фирмена задлъжнялост, валутния борд няма да устиска толкова годинки. Ще трябва да се печатат парички за да се изчисти междуфирмената финансова бъркотия.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 89. 89 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10873 Весело

  Само това? Борисов е готов с резултатите до месец :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#33] от "atmanpg":

  Нали ти казаха в очи как управляват, герберунделчо.
  С неблагоразумна фискална политика, липсващи структурни бюджетни реформи, корупция, зависима и неефикасна съдебна система, скапана образователна система и медицински услуги . Гарнирано с корпоративен дълг и надзор над банковия сектор "според-зависи".
  Сега си сложи пак "крадат но и..." към по-горното, че да ти стане ясно защо тиквите са спрели от 10г тази страна в нищото.
  Само че, като паднат от коня и излезе отгоре целия гнилоч, пак такива като теб ще обясняват как е станало така щото следващите са виновните.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#84] от "atmanpg"

  За АЕЦ Белене

 95. 95 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Любопитно ми е как правителството ще коментира констатациите на ЕЦБ, засега мъдро мълчат, а придворните им медии предпочитат тази новина дискретно да я пропуснат. Защото някак си не можеш да кажеш на точно тези чужденци, че не са разбрали, или че са били заблудени, и че не оценяват големите ни успехи в европредседателството и стратегическата външна политика лично на .... -:

 96. 96 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Не само слаба администрация, ами и огромна като численост
  —цитат от коментар 1 на stanislavdi


  И съставена от невъзпитани,нагли и безотговорни чиновнички.

 97. 97 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#49] от "cintaksis":

  не е тайна ,че до 1989 а и далеч след нея ,да влезеш да учиш право ,да влезеш на работа в съда и прокуратурата и милицията се изискваше подпис на поне председател на ОК на БКП и обстойна проверка за вярност към партията и соца , а за висшите длъжности се подписваше поне член на ЦК на БКП , всичките сегашни съдии ,прокурори , председатели и т н са плод на тази система и са се клели във вярност на соца ,независимо сега ,че се пишат независими ,виждаме колко осъдени комунисти престъпници и крадци има ,нито един ,затова няма да ни приемат никъде ,стига ни ,че стратегически ни включиха в ЕС , за да сме им буфер към Турция .

 98. 98 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 446 Неутрално

  На мен цялата тази работа ми прилича на това, че нито тези действителни искат да ни приемат, нито ние решително искаме да влезем. Едно разтакаване, едно размотаване, кухи и нерелевантни празнословия с цел ако може да ни откажат с всякакви нелепи доводи. От наша страна пък върви едно ослушване и разколебаност вместо ясно да се каже, стига двойни стандарти, има разписани правила, отдавна отговаряме, приемайте ни.

 99. 99 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Корупция и раздута администрация,Що е то? Всички знаят, и какво от това?

 100. 100 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  1. Европейците са учтиви, но това не означава, че са тъпи. Това Ганю не го разбира.
  2. Целувки, прегръдки, лютеница, ракия и кукери изобщо не ги впечатляват.
  3. Докато не престанем с кражбите и корупцията няма да видим, ни Шенген, ни Еврозона. А скоро и еврофондове няма да виждаме.
  Освен да ни го каже в прав текст, Европа няма какво повече да направи.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK