Еврокомисията принуди "Газпром" да се откаже от господстващо положение в Източна Европа

Еврокомисията принуди "Газпром" да се откаже от господстващо положение в Източна Европа

© ReutersРуският енергиен гигант "Газпром" сключи споразумение с Европейската комисия, съгласно което приема да реформира ценообразуването за клиентите си в Източна Европа и се отказва от доминиращото си положение в района. В замяна това еврокомисията няма да налага глоби на "Газпром", които можеше да достигнат 10% от световния годишен оборот, т.е. милиарди евро.


Това е и краят на продължило 7 години разследване на това как работи Русия на тази част от единния пазар и дали това е в нарушение на общите правила за ЕС. Но ако "Газпром" наруши условията, глобата за милиарди евро може да бъде наложена. Засегнати източноевропейски страни обаче са недоволни, че "Газпром" избегна глобите, които иначе Брюксел налага в случаи, засягащи "Гугъл" например.


Сред няколкото клаузи, засягащи България, е и това, че по отношение на закрития от Москва проект "Южен поток" ясно се посочва, че "Газпром" няма да се възползва от получените предимства и няма да иска обезщетения от българските партньори след прекратяването на проекта.. Това се прилага, без да се засяга въпросът дали това искане би било изобщо основателно.
В официалното съобщение от 24 май се казва, че стратегията, използвана от "Газпром", вероятно е позволила на компанията да налага по-високи цени на газа в пет държави членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша). Проверката обхвана още Чехия, Унгария и Словакия.


С днешното решение на комисията се слага край на тази практика на "Газпром". Освен това на "Газпром" се налага подробен набор от правила, които значително ще променят начина, по който дружеството извършва дейност на централно- и източноевропейските газови пазари:

 • - Край на договорните бариери пред свободния пренос на газ: "Газпром" трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения по отношение на препродажбата на газ през граница.


  - Задължение за улесняване на потоците на газ към изолираните пазари и от тях: "Газпром" ще позволи потоците на газ да текат към и от части на Централна и Източна Европа, които все още са изолирани от другите държави членки поради липса на междусистемни връзки, а именно балтийските държави и България.


  - Структуриран процес за осигуряване на конкурентни цени на газа: На съответните клиенти на "Газпром" се предоставя ефективен инструмент, с който да се гарантира, че тяхната цена на газа отразява равнището на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, особено в разпределителните центрове за втечнен газ.


  - Без използване на господстващо положение при доставките на газ: "Газпром" не може да се възползва от каквито и да е предимства, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като използва господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.


Еврокомисията принуди "Газпром" да се откаже от господстващо положение в Източна Европа


Всички тези задължения отговарят на изразените от комисията опасения по отношение на конкуренцията и постигат целите ѝ за осигуряване на свободен пренос на газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени.


Поради това комисията реши да направи тези задължения (т.нар. ангажименти) правно обвързващи по отношение на "Газпром".


Те ще са в сила в продължение на осем години. Според комисаря по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер "след 8 години ще имаме различен газов пазар". Тя смята, че промените ще нарушат доминиращото положение на руснаците, а високопоставен източник от "Газпом" казва за "Ройтерс", че "това вече се превърна в пазар на купувачите".


Маргрете Вестагер представя резултатите от споразумението

© Reuters

Маргрете Вестагер представя резултатите от споразумението


Вестагер заяви, че "с днешното решение се премахват създадените от "Газпром" пречки, възпрепятстващи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. Нещо повече — нашето решение предвижда специална нормативна уредба за бъдещото поведение на "Газпром". (...) Чрез това решение на клиентите на "Газпром" в Централна и Източна Европа се предоставя ефективен инструмент, за да се гарантира, че цената, която плащат, е конкурентна (...) .И случаят не приключва с днешното решение — по-скоро днес започва прилагането на задълженията на "Газпром".


"Убедени сме, че приетото днес решение е най-приемливият изход за функционирането на европейския газов пазар като цяло", се казва в официалното съобщение на "Газпром". Компанията твърди, че няма да има повече разследвания в ЕС срещу нея.


"Ройтерс" посочва, че рамките на споразумението са били известни преди повече от година и са били финализирани в началото на 2018 г. Забавянето е било заради реакцията от осемте източноевропейски държави, които са настоявали за глоби заради милиардите евро, които са изгубили заради наложените им неизгодни договори.


"Това е жалко", каза днес литовският премиер Саулиус Сквернелис. "Но все пак е крачка напред."

Ключови думи към статията:

Коментари (159)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5068 Неутрално

  Като са зле финансово Газпром са клекнали.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Весело

  А някакъв президент, изживяващ се като дилър на газови и енергийни проекти, окакваше "Български поток"?! Баси и недоразумението!? Такава неподготвеност, такъв автогол, отдавна никой не беше постигал...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Истината за нас ще е след визитата на Борисов в Русия. Да видим какво ще се получи...

 4. 4 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Ами какво ще правим с шлема на Първанов - Радев?!

 5. 5 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 471 Весело

  Фати идиния,удъри другиъ!

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Весело

  С това решение, България, независимо от нейните дилъри - Радев, Борисов, Пеевски и т.н., ще не ще, ще спестява стотици милиони долари през годините напред...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf1":
  Прав си, дори пари да не ни дава, а само да ни предпазва от загробването на българската икономика от Русия, ролята на ЕС би била безценнеа.

 8. 8 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  дайте следващата стъпка: спиране на Северен поток 2 !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 9. 9 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Благославяйте всеки ден откакто сме в ЕС и уважавайте Костов именно за това, че сме в този съюз. Честит празник !

  VD
 10. 11 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 257 Весело

  Рекетьори гадни!

  Така подло да изнудят тази прекрасна компания Газпром!

  И ще ми претендират за европейски ценности, изнудвачи...

  The Tenth Man
 11. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  С това решение, България, независимо от нейните дилъри - Радев, Борисов, Пеевски и т.н., ще не ще, ще спестява стотици милиони долари през годините напред...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf1


  ЕК са по-големи български патриоти от "нашите лидери"! Или може би просто по-компетентни и по-малко корумпирани... (което не е трудно :-()

 12. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Нека сега дежурните да обяснят как нямаме никаква сметка от ЕС. Добре, че сме вътре ,въпреки тях.

 13. 14 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  " - Край на договорните бариери пред свободния пренос на газ: "Газпром" трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения по отношение на препродажбата на газ през граница. "

  Ха сега да вземем да прочетем кой от наша страна е подписал да има такива бариери.
  Според тях "хъбчето на Баце" не може да започне да функционира, щото щеше да има и руски газ в него.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 14. 15 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  А не трябваше ли да има някаква компенсация за надвзетите суми или всяка страна отделно ще се съди с "Газпром", респ. с Русия.
  И то ако й стиска...
  Щото за България е ясно, че с това правителство и резидент няма как да се опълчи на Алкашея...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 15. 16 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Изглежда свърши лапаницата на Газпром. Е, рано или късно се плаща за арогантността. Въпросът е дали оповестените днес мерки и високите разходи за новите газопроводи, няма да фалират този държавен мастодонт до една петилетка.

 16. 17 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Опасявам се, че родните русофили няма да се зарадват на очакваното понижение на цените, а ще пищят, че ЕС несправедливо ощетява Русия.

 17. 18 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 253 Неутрално

  След тази новина, Радев би трябвало да се самоимпийчне, но няма нито доблест, нито морал, нито смелост да го направи.

 18. 19 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 716 Гневно

  Лош ЕС, лош! Не ни позволява да даваме повечко доларе на братския ни сАвеЦки народ! Но няма нищо, русолюбивите родни политици ще намерят начин да се реваншират и да платят на гаспадарите си.

 19. 20 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  От Европа, за празника, благодарим!

 20. 21 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  С това решение, България, независимо от нейните дилъри - Радев, Борисов, Пеевски и т.н., ще не ще, ще спестява стотици милиони долари през годините напред...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf1


  Всъщност няма да ги спестим ние, защото българския газопреносен картел винаги е държал огромна надценка на руския газ, а парите винаги са отивали в ДС и мафията. Но ми харесва ентусиазма ти. Животът е прекрасен, когато си наивен и неинформиран.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 21. 22 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#15] от "Депутат 241":за България е ясно, че с това правителство и резидент няма как да се опълчи на Алкашея...

  Какво опълчване бе, братчед!
  Борисов е на принципа: "По-добре да се поклоним прекалено ниско, отколкото недостатъчно."

  /не се чете/
 22. 23 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А не трябваше ли да има някаква компенсация за надвзетите суми или всяка страна отделно ще се съди с "Газпром", респ. с Русия.И то ако й стиска...Щото за България е ясно, че с това правителство и резидент няма как да се опълчи на Алкашея...
  —цитат от коментар 15 на Депутат 241


  Така ли смяташ- резидентът и правителството са на един акъл? Не би ли изчакал да видим кой за какво се бори, пък тогава да даваме оценки?

 23. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  "Сред няколкото клаузи, засягащи България, е и това, че по отношение на закрития от Москва проект "Южен поток" ясно се посочва, че "Газпром" няма да се възползва от получените предимства и няма да иска обезщетения от българските партньори след прекратяването на проекта.. Това се прилага, без да се засяга въпросът дали това искане би било изобщо основателно."
  Да, ама на 30-ти червен ББойко ще се извърти и ще плати пак няколко млрд на Раша! Нали си е техен слуга.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 25 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Това е добре. Да видим новите фактури за газ.

 25. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#15] от "Депутат 241":

  Ами другите държави си отправиха исковете и Газпром се отчете с тях. Червен ББойко каза че нямаме претенции към Газпром и на нас нищо!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#23] от "skomina":

  Не знам, за какво се бори Борисов, но резултата е, че живеем в най-бедната и изостанала държава в ЕС! Като разликите от средно-европейското ниво, не са в проценти, а в пъти...!

  Бивш tww09306483.
 27. 28 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Минус 4 млрд. лева търговско салдо с Русия!!!

  I shave with Occam's razor
 28. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Гусин Радев иска директна газова връзка с майка Русия, и още АЕЦ "Белене" в силно сеизмичен район, отделно корупционните тежести около проекта. Интересното е, че и гусин Борисов иска почти същото, въпреки че са от различни партии, уж противници за пред плебса. Сума време се говореше за разнообразяване на газовите доставки, но нищо по същество не се прави по темата. Важното е "Газпром" и "Лукойл" да диплят пачките, а оръфаният нашенец да им плаща скъпо и прескъпо горивата, по най-високите тарифи, които са различни от тези на другите европейски държави. Интересно ми е електоратът на един акъл ли е с тези двама господа или е на друго мнение. Социологическите проучвания от последните месеци не показват някаква особена динамика в предпочитанията.

 29. 30 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 264 Неутрално

  По случай празника - хубав подарък от Европа.

 30. 31 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 484 Неутрално

  "Чрез това решение на клиентите на "Газпром" в Централна и Източна Европа се предоставя ефективен инструмент, за да се гарантира, че цената, която плащат, е конкурентна (..."

  Аз пък съм убеден, че нашите национални предатели дето управляват и са в опозиция в момента няма да се възползват от тия инструменти - кой защото е купен, кой защото го държат със компромати, кой защото си е руски роб по душа......

 31. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Сред няколкото клаузи, засягащи България, е и това, че по отношение на закрития от Москва проект "Южен поток" ясно се посочва, че "Газпром" няма да се възползва от получените предимства и няма да иска обезщетения от българските партньори след прекратяването на проекта.
  ________________
  Е то закриването на проекта е в полза на евро-либерастията която няма интерес Източна Европа да получава по-евтино газ от Северна Европа - примерно!
  Меркел що не глоби Газпром за дъмпинг на газ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 33 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 700 Неутрално

  А може ли сега някой руски трол да обясни как нямаме никакви ползи от Европейския Съюз моля?

 33. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf1":


  С това решение, България, независимо от нейните дилъри - Радев, Борисов, Пеевски и т.н., ще не ще, ще спестява стотици милиони долари през годините напред...
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf1


  Ще ми се да бяхте прав, ама много...., но в решението е записано, че при поискване Газпром се задължава да свали цените.
  Да видим дали "..Радев, Борисов, Пеевски и т.н..." ще поискат това!

 34. 35 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За Русия е важно да бъдат изградени трите основни потока.
  На всяка цена.
  След това ситуацията става съвсем различна.

 35. 36 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Дали има връзка между привикването на р-к радев в москва и това решение?Или предстоящето/за което знаят засега само московците/на гражданина за евразийско развитие на България и това решение?

 36. 37 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 223 Неутрално

  От една страна това е поредното доказателство, че е добре да сме от общото ЕС семейство. И по моему трябва да е ясен знак за САЩ. Глобяваме Гугъл, а с Газпром се споразумяваме.

 37. 38 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  сега българските подлоги ше ръгнат да крият цените, та белким никой не се сети да иска намаление...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 38. 39 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 601 Весело

  ЕС продължава да причинява добро на България въпреки политиците и.

 39. 40 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#32] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  ...Е то закриването на проекта е в полза на евро-либерастията която няма интерес Източна Европа да получава по-евтино газ от Северна Европа - примерно!Меркел що не глоби Газпром за дъмпинг на газ?
  —цитат от коментар 32 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  За първи път чух, че ако ЮП беше построен, газът по него щеше да е по-евтин. От къде стигнахте до това заключение? Или Гоце така казА?

 40. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Любопитно

  Защо ли имам съмнения относно реалностите на тази договореност с Газпром? "Европейски спот цени" - добре, но в сегашната конюктура с ръста на цените на тези горива едва ли България ще спечели особено.

 41. 42 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Мдааа. Така става, когато се свалят граждански самолети с руски ракети....
  Ответните мерки се взимат сравнително бързо.

 42. 43 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 682 Неутрално

  РоскомРублаТрол веднага да пусне опорнье точки. Кви са тези мръсни капиталисти дето не дават нашия газ да се продава.

 43. 44 Профил на Vladimir St Radoslavov
  Vladimir St Radoslavov
  Рейтинг: 8 Весело

  Всъщност "споразумение" е ключовото понятие, има тържество на пазарният принцип и политиката остава на заден план. Няма да има искове срещу газпром няма да има санкции и глоби ... пазарът на ЕС ще бъде с единна тарифа и ще се движи свободно (съмнително) че газа в Германия ще бъде на цента за България.

 44. 45 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Браво на Баце
  всичко е благодарение на него.

  Сега се чух с приятели в Гърция, висят до Солун защото бежанците блокирали магистралата, ама тук никой не се сеща да благодари на Баце, че благодарение, че се разбира с Ердо в България е спокойно

 45. 46 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  "Руският енергиен гигант "Газпром" сключи споразумение с Европейската комисия"

  Тава не се отнася за нашата територия, където мутренските правила са други.

 46. 47 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Нищо! Радев и Боце вече работят по въпроса донорството от страна на България към Русия да не спира.

 47. 48 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 421 Неутрално

  За неразбралите да поясня - Еврокомисията реши да НЕ глобява Газпром!

  ****** ******* was live — at Ciragan Palace Kempinski Istanbul.
  1 hr · Istanbul, Turkey

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 48. 49 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Интересно, няма радостни реакции от българските управници.
  Или чакат да мине празника и да обявят едномесечен траур. Тъкмо дебелият европиколо да има повод да не тресе телеса из Сочи.

  Navigare Necesse Est
 49. 50 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Еврокомисията принуди "Газпром" да се откаже от господстващо положение в Източна Европа"
  ***
  А какво ще правим с тези, които обичат руската нагайка, само защото е руска?!

 50. 51 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Някой от пишещите тук знае ли цената на газа за крайните абонати на Овъргаз да речем? Някъде около 1000 лв за 1000 куб.м. А се купува от Газпром на цена около 250 долара за същото количество.

 51. 52 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#49] от "Schopenberg":

  Няма радостни реакции, щот ЕК казва, че до сега братушките са ни праскали без вазелин, но пък със съгласието на нашите избранници.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 52. 53 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Споразумението би било ценно за България, защото на практика Газпром е блокирал всички наши газови връзки и не разрешаваше поне до скоро да се пренася друга газ, дори когато тръбите са празни. Поради тази причина, а и поради нашето дупедавство и умишлените пречки от държавата не можа да се осъществи търга за продажба на газ между България и Гърция. Т.н. свободен пазар на газ все още е мираж у нас, благодарение на Газпром и неговите слуги, в Булгаргаз и Булгаргазимпорт. Да не говорим за клаузата "купи или плащай".

 53. 54 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1636 Любопитно

  Как ли ще спи Радев тази нощ? Такъв шамар по руските му ментори.

 54. 55 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Ушанките, к'во става с опорката, как Путен ще спре газта???

 55. 56 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#34] от "lz73":
  Всъщност, при започване на преговорите, в. Коммерсант, който е издание на Газпроммедия, писа че единствено България не се е присъединила към обвиненията на източноевропейските държави срещу злоупотреба с монополно положение при ценообразуването.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 56. 57 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Али Ибн Абдул Обстул Бей , Kemerovo, Russian Federation
  Ето с кого си имаме работа, когато се чудим що за човек е последователна руска подлога. Просто обикновен наемник.
  Снимка на хубавеца: https://steamcdn-a.akamaihd.net/steamcommunity/public/images/avatars/a8/a8634f20c40af3ab607d8e91c6ec56e9b1af385d_full.jpg

  А защо си е присвоил образа на първия Президент на Израел Хаим Вайцман, ще остане на Д да ни обясни. http://3.bp.blogspot.com/-D0uo3bVOPxo/UD3hT-21puI/AAAAAAAAANo/dIUmumZOnZE/s320/chaim-weizmann-granger.jpg

  Navigare Necesse Est
 57. 58 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 281 Весело

  Много е забавно как се представя същата новина в други родни сайтове - "ЕК прекрати антимонополното разследване срещу Газпром", видите ли от ЕК не открили причина за такова разследване...

 58. 59 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 423 Разстроено

  Браво на Бацевсичко е благодарение на него.Сега се чух с приятели в Гърция, висят до Солун защото бежанците блокирали магистралата, ама тук никой не се сеща да благодари на Баце, че благодарение, че се разбира с Ердо в България е спокойно
  —цитат от коментар 45 на 001


  Пази Боже сляпо да прогледне - това важи за всичкото матрЯл.
  Баце си строши коленцата и доброволно се съгласи да плаща на мурзилките само преди няколко месеца - ама пусто къса памет...

  Stef
 59. 60 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Любопитно

  Пореден шамар в лицето на Путин!

 60. 61 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 975 Неутрално
 61. 62 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#7] от "авторът":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Добре ,че сме част от ЕС!И поздравления за Брюксел,защото намира начин ефективно да стопира алчните руски енергийни интереси у нас!

 62. 63 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf1":
  а защо подминаваш момента , че екип на баце е участвал във вземането на това решение.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 63. 64 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 257 Любопитно

  До коментар [#41] от "daskal1":

  Защо ли имаш съмнения я?

  The Tenth Man
 64. 65 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#32:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]
  Е то закриването на проекта е в полза на евро-либерастията която няма интерес Източна Европа да получава по-евтино газ от Северна Европа - примерно!Меркел що не глоби Газпром за дъмпинг на газ?[/quoteНСпи]

  ГАЗПРОМ е пречката да се препродава газ от преносната мрежа. Газпром калкулира според страната ,в която продава без да се обоснове как се получават разликите като е една преносната мрежа. Сега обясни как като Газпром забрани препродаването на газ от купувачите и продължи да калкулира за отделните страни по отделно според наличие на алтернативи как ще е по-евтина тая газ от Северен поток две ? Иначе разбрахме, че не знаеш какво значи дъмпинг и за напред не я ползвай тази думичка. Освен ако не смяташ, че цената на газта в на вход в Германия е под себестойността и ( не е ) или е най ниската на световния пазар ( съвсем не ) или смяташ, че Газпром има филмовата версия на тежка шизофрения и сам си прави дъмпинг на себе си и не знае...

 65. 66 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 624 Неутрално

  От Газпром добре, а от Росатом кога? Че както са тръгнали да продават България, от майцепродавците на власт само ЕС може да ни предпази!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 66. 67 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Защо ли имам съмнения относно реалностите на тази договореност с Газпром? "Европейски спот цени" - добре, но в сегашната конюктура с ръста на цените на тези горива едва ли България ще спечели особено.
  —цитат от коментар 41 на daskal1


  И за двете страни часовникът тиктака много бързо, по-добре лоша сделка отколкото без сделка преди 2019. Цените варират постоянно, може и да спестим някой лев за 8 години, но пък ако не дай си Боже БХ да изгради тая връзка с Гърция ще се спечели.

 67. 68 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#51] от "Oggie Petkov":

  Знам крайната цена, което не прави Газпромските изпълнения по-малка свинщина. имало е куриози да искат над 10 лева за кубик вода затоплен. Хубаво на ниво сграда ама какво от това, самовара е по-евтин. Което не променя че цената ни на вход е много по-висока от тази на други страни в Европа на същата дистанция по тръбата. И ни забраняват прикупуване от тях.

  Та хубаво преразпределителните дружества са куци. Ама Газпром продължават да се държат така сякаш са отглеждани в кочина.

 68. 69 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Весело

  "Газпром" няма да се възползва от получените предимства и няма да иска обезщетения от българските партньори след прекратяването на проекта."

  Язък.
  Нашите големци се надпреварват кой по-ниско да се поклони на Путин, а то решението било другаде.

  подпис
 69. 70 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 264 Разстроено

  До коментар [#13] от "nema_labavo":

  Засега е добре,че сме в ЕС. Но ми се струва,че с мишо ситнени,бавно и подмолно се отдръпваме от там. Тия" братски" посещения,тия реакторчета,тия "пробиви "в /Южният фронт ли, в Централният ли са /дето ги прави "новобранеца"какво са? Дано не доживея нещо такова да стане!

 70. 71 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Весело

  До коментар [#17] от "conTXT":
  "Опасявам се, че родните русофили няма да се зарадват на очакваното понижение на цените"

  Как да се радват като надницата намалява.

  подпис
 71. 72 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 389 Весело

  До коментар [#59] от "stef":

  Ако не беше Баце, щяхте да видите за какво става на въпрос ...

  Първо руснаците искаха около 1.5 милиарда евро , но благодарение на това , че Баце нае скъпа международна кантора да ни защитава, арбитража им призна само 550 милиона евро.
  Освен това заради това , че Баце им изплати отсъденото на арбитража в срок, руснаците се съгласиха да опростят лихви на България за десетки милиони.

  Ако не беше платил, всеки ден щяха да се трупат по 324 хиляди лева лихва.
  За две години може да ги сметнете, колко е спестил Баце на България.
  Ако бяха другарите, нямаше да има и арбитраж, ами направо щяхме да дължим 1.5 милиарда евро, колкото първоначално поискаха руснаците

 72. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Новината никак не е добра , защото сме свидетели на поредния компромис направен на Русия от страна на либерална Европа. Еврокомисията прилага двойни стандарти с които облагодетелства страни агресори като Русия. Със спестените милиарди евро от не налагането на глоба на Газпром, Русия строи мостове до анексирани територии, извършва агресии към съседни страни и окупира част от техните територии, води войни в подкрепа на диктаторски режими.
  Вместо да се споразумява с Газпром за в бъдеще да не изнудва страните от Източна Европа с монополното си положение в доставката на газ , трябваше да го глоби с милиардите евра , а нека Газпром да продължава да изнудва и за в бъдеще , ако му стиска да плаща глобите.
  Сега сме в смешното и жалко положение изнудвача и крадеца хванат , но вместо да го глобим или да го вкараме в затвора , го пускаме като се уговаряме с него повече така да не прави.

 73. 74 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#56] от "Николай Колев":

  Не е във Газпром Усманов от 2014та. И той беше директор на Газпроминвест, не в Газпром медия. Не че ще им се размине в Комерсант да са редовно по-критични, но не е толкова тясна връзката. Както с други издания, дава се свобода на Комерсант и Ведомсти в това отношение до известна степен, но има и редовно набиване на канчетата, когато събере Громов .

 74. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  "Газпром" сключи споразумение с Европейската комисия, съгласно което приема да реформира ценообразуването за клиентите си в Източна Европа и се отказва от доминиращото си положение в района. В замяна това еврокомисията няма да налага глоби на "Газпром", които можеше да достигнат 10% от световния годишен оборот, т.е. милиарди евро.
  Това е и краят на продължило 7 години разследване на това как работи Русия на тази част от единния пазар и дали това е в нарушение на общите правила за ЕС. Но ако "Газпром" наруши условията, глобата за милиарди евро може да бъде наложена. Засегнати източноевропейски страни обаче са недоволни, че "Газпром" избегна глобите, които иначе Брюксел налага в случаи, засягащи "Гугъл" например.

  Отново реверанси към Русия. Не случайно потърпевшите източноевропейски страни са недоволни. Крадецът е хванат , изнудвачът е сгащен, но вместо да го вкараме в затвора, се уговаряме повече да не краде и изнудва. Каквото е откраднал до сега си остава за него.
  Трябва да гадаем с колко милиона евро са набъбнали сметките на членовете на Еврокомисията с подобни скандални решения. Примерно Газпром дава 100 милиона за подкуп , но спестява милиарди глоба.

 75. 76 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Можело значи.
  Газпром е като адвокат - дето го видиш, шут в задника. Той никога не пита защо.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 76. 77 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  "Това е и краят на продължило 7 години разследване на това как работи Русия на тази част от единния пазар и дали това е в нарушение на общите правила за ЕС. Но ако "Газпром" наруши условията, глобата за милиарди евро може да бъде наложена"

  Смях. Газпром ще наруши условията , това е сигурно. Еврокомисията отново ще се тутка 7 години да разследва нарушенията , и накрая отново няма да глоби Газпром, а само ще го предупреди повече така да не прави. Или ако го глоби , то глобата ще е по-малка от заграбеното вследствие на изнудване.
  Жалка работа.

 77. 78 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Сред няколкото клаузи, засягащи България, е и това, че по отношение на закрития от Москва проект "Южен поток" ясно се посочва, че "Газпром" няма да се възползва от получените предимства и няма да иска обезщетения от българските партньори след прекратяването на проекта."
  В "Газпром" трябва да разберат, че България е независима държава, член на НАТО и ЕС. "Газпром" не може да налага условия на България. След като партийното и държавното ръководство е решило България ще изплати тези обезщетения и "Газпром" не може да се възползва от монополното си положение да не ги приема.

 78. 79 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Ето защо русофилите са против ЕС и за Русия. Те те помагат на Русия да крадат от парите ни, докато ЕС защитава гражданите си.
  Понякога се чудя доколко тези русофила са номинални граждани и в каква част. Убеден съм, че русигилите са 100% европейски граждани в правата си, и 0% в задълженията си.
  Типична Пета колона...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 79. 80 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това споразумение е добро, но то означава автоматично и че ще има и СП 2. Всяко зло за добро.

 80. 81 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това е добрата новина на деня.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 81. 82 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  "Еврокомисията принуди "Газпром" да се откаже от господстващо положение в Източна Европа"

  Правилното заглавие трябва да бъде:

  "Еврокомисията не глоби Газпром срещу обещанието повече да не изнудва страните от Източна Европа"

 82. 83 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#72] от "001":

  Баце загуби нарочно едно кристално ясно дело.
  Руснаците трябваше да ни платят за грабежа

 83. 84 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#83] от "Noal":

  арбитража друго отсъди ...
  а едва ли една от най големите адвокатски кантори с хонорар над милион, би загубил дело нарочно

 84. 85 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Буря в чаша вода.Истината е,че чрез газопровода"Северен поток"Русия заобикаля държавите от източна Европа и така може да има налага диктат на цените.Щото те няма откъде другаде да получават газ.И Германия активно съдейства на Путин за това.Не само това,но строи и"Северен поток 2".И така пълни руският бюджет.

 85. 86 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Президентът на България се утвърди като посмешище номер едно в Европа.

 86. 87 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 389 Весело

  Президентът на България се утвърди като посмешище номер едно в Европа.
  —цитат от коментар 86 на xefgo


  И защо ...
  Ти само дневник ли четеш, тук не пише за прегръдките от днес на Макрон и Вова от Санкт Петербург

 87. 88 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Еврокомисията може и да може да принуди "Газпром" да се откаже от господстващо положение в Източна Европа, обаче нищо не може да откаже България от господстващото положение на "Господпром". Все пак това е "държава" (предполагам единствената в целия свят и в цялата история на света), която доскоро беше вписала това господстващо положение в конституцията си и в националния си химн. Няма нищо по-свято за тази популация от преклонението пред московския самодържец, нито дори заветите на Левски, нито дори делата на Стамболов. Москва е с нас в мир и в бой, во веки веков амин ! За онези които не споделят тази религия, епитетите са най-различни : от соросоиди и либерални толерасти до американски импрериалисти и всякакви "исти". А онези които най-намазват благинки от това положение са всите от една и съща клика наследници от болшевишката клоака.

  veni vidi fugi
 88. 89 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 423 Любопитно

  До коментар [#32] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Можеше поне един път привидно "да се зарадваш", че има шанс българският интерес бъде защитен над руския, а не обратното.
  Но не можа... Реши да си изсмучеш от пръстите нещо лошо, негативно, в което само ти и останалите русоботове сте убедени...

  Ти сигурно не си и руснак- ти си порусначен анти-българин. Защо, по дяволите, всички порусначени боклуци сте анти-българи?!?

  Порусначен народ- слаба държава
 89. 90 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 264 Неутрално

  НАЙ-ПОСЛЕ "ГАЗПРОМ" КЛЕКНА И ОМЕКНА !
  СЕГА СЛЕДВА ДА ВИДИМ БЪЛГАРИЯ КАКВИ СТЪПКИ ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕ.
  "ГЕНЕРАЛЪТ" ОБАЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕДУПРЕДЕН И НЕДОПУСКАН ПОВЕЧЕ ДА СИ ПРИСВОЯВА УПРАВЛЕНСКИ ПРАВА И ДА ПРЕМИНАВА ГРАНИЦАТА НА ПЪЛНОМОЩИЯТА, КОИТО КОНСТИТУЦИЯТА МУ Е ОТРЕДИЛА !

 90. 91 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Хубаво, че са европейците, да ни дадат глътка въздух от руските ни " освободители", че както е тръгнало и единия и другия с това срамно слугинско поведение ще направят от страната ни просто един безличен придатък на имперски амбиции и мераци, кланяйки се на " големите шефове" !

 91. 92 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 244 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

  Че то точно чрез тези договорени днес правила ЕК на практика ОДОБРЯВА новите газопроводи и газови връзки, които Газпром и правителствата на изброените горе държави от ЕС ще строят в близкото бъдеще...

 92. 93 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 528 Разстроено

  Какво им пречи на нашите "управници" да се съгласят с всяка преложена им цена...?

 93. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Ние ще се съгласим на висока цена, ще се съгласим да ни построят Белене и ЮП, на каквато цена ни кажат. Ние сме Троянския им кон в Европа. Нашите политици нямат капка гордост и достойнство и са готови да продадат България, на каквато цена поиска Русия.

 94. 95 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#92] от "dr_al_hussaini":

  Разбира се , че това е идеята. Но това ще е с правила валидни за всички. Най-накрая тръбата няма да се използва като оръжие към по-малките потребители.

  SHADOWS of SOFIA
 95. 96 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Много добра новина!
  Време е ушанките да разберат, че не са над правилата и законите!

 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 98 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Сбогом, болшевики.

  The best way to predict the future is to invent it.
 98. 99 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Айде газпром да ядат дървото, както и големия шлем на първанов да изчезва!

 99. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 101 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Сред няколкото клаузи, засягащи България, е и това, че по отношение на закрития от Москва проект "Южен поток" ясно се посочва, че "Газпром" няма да се възползва от получените предимства и няма да иска обезщетения от българските партньори след прекратяването на проекта.."

  Проектът беше закрит от трима американски сенатори. Отчитайки този факт, тоест, че в подмандатните територии на Вашингтон правото на взимане на държавнически решения не се толерира, руската страна няма да се възползва от възможностите които и дава международните договорености и няма да иска обещетение, което е нейно пълно право.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK