Еврокомисията изреди куп слабости на българската икономика и управление

Еврокомисията изреди куп слабости на българската икономика и управление

© ReutersЕфективността на публичните разходи в България е много ниска. Безработицата намалява, но и недекларираните трудови доходи остават високи. Минималната заплата се определя без ясен и прозрачен механизъм, а делът на работниците с такова заплащане се е увеличил повече от два пъти за последните 6 години.


Неравенството в доходите и рискът от бедност или социално изключване остават най-високите в Европейския съюз (две трети от населението през 2016 г.). Доходите на 20-те най-богати процента от българите е бил 8 пъти по-висок от този на 20-те процента най-бедни през 2016г. Разходите за социална защита са ниски, а покритието на схеми за осигуряване на минимален доход е ограничено и недостатъчно адекватно.


Тези заключения за състоянието на България се съдържат в прегледа от Европейската комисия на Конвергентната програма 2018 и актуализираната Национална програма за реформи. Той бе разпространен в сряда, когато Европейската комисия и Европейската централна банка представиха преценката си доколко страната е готова да стане член на еврозоната.
Тази преценка няма пряко отношение към желанието на българското правителство скоро да подаде молба за членство в механизма за подготовка за приемане на еврото, но представлява в сбита форма изброяване на основните проблеми в икономиката, изискващи реформи. Ето накратко основните от тях:


- Изключително важно е подобряването на ефективността на фискалната политика. Данъчните приходи и плащането на данъци се подобряват, но повече в резултат на подобрените икономически перспективи, отколкото от по-добрата работа на данъчната администрация и събирането на взимания.


- Ефективността на публичните разходи в България е много ниска, а реформите в управлението на тези финанси са важни и наложителни, докато са налице подходящи условия за това.


- Икономическите резултати на държавните предприятия са слаби в сравнение с тези на другите страни от района и с частния сектор; те са още един източник на несигурност и риск за обществените финанси; управлянието им не отговаря на международните стандарти.- Стабилността и надзорът на финансовия сектор се подобряват, но трябва да се приложат важни мерки като намаляване на рисковете от експозицията към свързани лица и подобряване оценката на активите.


- Схемата за обявяване в несъстоятелност е неефективна, забавя намаляването на задлъжнялостта в частния сектор и решаването на проблема с необслужваните кредити. Процедурите са бавни и възстановените активи са много малко. Липсата на събрани данни и на инструменти за адекватен мониторинг пречат да се оцени ефективността на старите или на нови процедури, включително такива по преструктуриране на бизнеса.


- Равнището на недекларираните трудови отношения остава високо и това има значителни последици за фискалните приходи, условията за труд и адекватността на приходите след пенсиониране. Обявени са нови мерки от властите, но трябва да се види доколко ще бъдат приложени.


- Заетостта е добра и безработицата е под средната за ЕС, но от това не печелят еднакво всички в работоспособна възраст. Дългосрочно безработните, неактивните младежи, ромите и хората в бедни и селски райони продължават да изпитват значителни трудности за излизане или завръщане на трудовия пазар. Остаряващото и намаляващо население в комбинация с трудова активност под средната за ЕС водят до недостиг на работна ръка и служители с умения, а това отслабва дългосрочните перспективи за цялата икономика. Нужни са активни политики на трудовия пазар, социални услуги и още по-добро фокусиране върху обучение и квалификация.


- Най-високите в ЕС остават неравенството в доходите и достъпът до услуги (образование, здравеопазване и жилища), както и рискът от бедност и социално изключване. Няма адекватен механизъм за преценка на нивото на необходимите социални помощи, социалната защите не предоставя достатъчно помощ на най-нуждаещите се, включително децата, възрастните, хората с увреждания и живеещите в селските райони.


- Неяснотите около това как се определя минималната заплата и увеличаването на хората, назначени на такива договори, застрашават баланса между това да се помага на заетостта и конкурентоспособността, от една страна, и да се гарантират трудови доходи, от друга. В допълнение, това създава несигурност, която силно пречи да се предвиждат условията да се прави бизнес в България. Правителството предложи механизъм за определяне на минималната заплата, но няма споразумение за него между социалните партньори.


- Ниските публични разходи за здравеопазване, неравномерното разпределение на ограничените ресурси (включително на медицински персонал) и ниското ниво на здравно осигуряване водят до ограничен достъп до здравни услуги. Недостигът на обществени средства се компенсира с пари, които хората доплащат от джоба си. Добрата новина е, че медиците, напускащи България, напоследък намаляват.


- Въпреки опитите за модернизиране на образователната система, резултатите от нея са ниски и са силно повлияни от икономическия и обществен статут. Цифровите умения са сред най-ниските в ЕС и са много различни в отделните обществени групи. Недостатъчна е подготовката в образователната система за уменията и познанията, които търси трудовият пазар. Възрастните много рядко участват в подобряване на квалификацията.


- Секторът на изследвания, разработки и иновации е силно разпокъсан и страда от структурни недостатъци. Това пречи на възможността да се помага на производителността и растежа. Иновациите са на много ниско равнище и нискотехнологичини сегменти доминират в производството. Публичните и частни разходи за разработки и изследвания са изключително ниски. Бавните реформи бавят движението към ориентирана към иновациите система. Има много университети и изследователски институти, но единици от тях произвеждат научен продукт с високо качество.


- Комерсиализирането на изследванията остава голяма слабост. Слабо и е и публично-частното партньорство. За финансирането на изследванията няма конкурентност, международна оценка и отпускане на средства на институти според постигнатите резултати. Емблематичният "София Тех Парк" все още страда от неефективно управление, нестабилно ръководство, нереализирана научна инфраструктура и отсъствие на дългосрочен финансов ангажимент от правителството.


- Бизнес средата се нуждае от подобрение, но макар да бяха приети някои реформи, практическото им реализиране изостава. Предприемачите продължават да се притесняват от корупция, дефекти на институциите и недостиг на служители. Бавен е напредъкът в електронната администрация. Слабостите на инфраструктурата си личат особено в ниската ефективност и резултати на транспортния сектор. Няма добре фокусирани и ефективни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха.

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3695 Неутрално

  Някой май е нарочен ”за отстрел”

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 2. 2 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1696 Весело

  Това са гнусни клевети! Ние сме най стабилната реформираща се държава!

 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4263 Весело

  Липса на реална пазарна икономика, реално разделение на властите и истински свободна преса!
  Само напоням някои от стълбовете без които е невъзможно проспериращо общество

  klimentm
 4. 4 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2805 Гневно

  Партийни секретари и бивши директори приватизираха предприятия и фабрики...с такива червени бизнесмени такъв бизнес...ограбват народа както турци не са го ограбвали и ги държат на минимална заплата...която пък забравят да плащат...

 5. 5 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Вай-вай-вай!
  Как може да имат такова мнение за най-стабилната държава?
  Тия не слушат ли какво им казва Боко?
  Ние сме най-стабилната държава!

  Да разлая троловете!!
 6. 6 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Някои статистически данни трудно се прикриват с пропаганда.

 7. 7 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Положението е като след война. Но война нямаше, само савецко влияние.

 8. 8 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#4] от "BiGman1":

  Не е вярно!
  Питай Курнелчето!
  Питай мама Свинка каксъбра пари от закуски!

  Да разлая троловете!!
 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Пак соросоидите са предали четата . Само да не дойдат после пак БСП и ДПС и Слави. Тогава Еврокомисията ще пише, че е загрижена............... Много ми е интересно как предлагат да стане включването на хората от слабонаселените райони, при положение, че болшинството от тях не искат да работят, а да речем, се наливат от сутрин до вечер или са пенсионери или са без знание на български език писмено и говоримо.........

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Половината изброени констатации са или неверни, или вятър и мъгла, или "принципни съображения" -валидни за всяка по-бедна държава и без да се налага ЕК да ги анализира.

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4263 Весело

  До коментар [#7] от "bird_song":

  Нека не забравяме все пак че свободолюбивия български народ си избра БКП в първите свободни избори след 45 години комунистическа диктатура, което до голяма степен даде насока на това което днес представлява страната!
  За 30 години Сингапур се превърна от вонящо блато в съвременна държава, на нас не са ни достатъчно!

  klimentm
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4263 Весело

  До коментар [#9] от "grayeagle":


  И Исус от Назарет да дойде все тая!

  klimentm
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Нищо ново което да ни изненадва няма в доклада. Докато сме с един крак в нео-съвецкия /Евразийския съюз, така ще е.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4292 Весело

  До коментар [#12] от "klimentm":

  А Мохамед (SAV)..... :)....?

  Bukalemun
 16. 16 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 474 Неутрално
 17. 17 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Което идва да покаже, че в Брюксел не са тъпите зелки, за които Ганьо Балкански ги мисли. И съвсем не е лесно да бъдат излъгани от всеки селски тарикат или меринджей-корумпе...

 18. 18 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Реформите се свършиха,нещата се стабилизираха, вече сме готови да изнасяме Ноу Хау и за зап. Балкани.. Дайте ни само пари, да построим капитализъма и там

  I shave with Occam's razor
 19. 19 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1598 Разстроено

  До коментар [#3] от "klimentm":

  Липса на реална пазарна икономика, реално разделение на властите и истински свободна преса!
  ----------------------
  Нищо от това което си изброил нямаме :(

  Stupid people make me sick
 20. 20 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Ние пък си мислехме , че сме перфектни.
  И италианците ги заплашваха със санкции, ама сега ще ядат дръвчето с новите управници в Италия.

 21. 21 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1125 Весело

  Направо таковаха мамата на "СтабиУността" на Бай.Х. Истината боли... Но пък новата опорка на гербавите вече е външната политика - там сме "звезди"!

 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  А бг икономика и управление може ли да изреди куп слабости на ес? Защо мълчат за северен 2, а препредадоха заповедта за спиране на южния? Защо санкционират бг за щяло и нещяло, но мълчат за пенсиите по 150 евра? Нали не е икономически, а ценностен съюз? Що за ценност е чистият геноцид на старите днес хора, изградили това, дето вече го крадат от 30 години и още има за крадене? И не залагайте на слаба памет - помним, когато целокупната ек подаде оставка, поради обвинения в корупция! Ние помним - ето линкче на същата медия по въпроса! Ама там корупциите за десетки милиони ги тешават с оставка. Удобно и комфортно!
  https://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2007/03/28/323105_/

  На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
 23. 23 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#9] от "grayeagle":

  Ей не ви омръзна на гербавата сган да плашите децата с бсп, дпс сега и Слави. Само и само някой да не ви измъкне кокала от устата. А те са ви братски комунистически партии и с едните и с другите работите заедно по "много проекти". Най-смешното е, че в края на мандата на тройната коалиция през 2009 България беше по-добре от сега в редица отношения, и като ниво на чужди инвестиции, и като показатели за свобода на словото, имаше някаква надежда у хората за бъдещето. Гербавият башибозук почти уби тази надежда за 7-8 години.

 24. 24 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 633 Неутрално

  С 2 думи: Гигандска администрация/бюрокрация и тотална липса на прозрачност.

 25. 25 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Сега остава и Путин да ни похвали и работата е втасала 😀

 26. 26 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":

  Първите свободни избори,бяха гнуско фалшифицирани с помощта на видните телевизионери и ченгета Кеворкян и Гарелов.Както каза Бойко Станкушев,най-малко 550000 гласа са откраднати.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 27. 27 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 870 Любопитно

  ЛЪЖИ ЛЪЖИ БОЙКу по телевидението каза друго фейк НюС;)

  :D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 28. 28 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Ние тези слабости си ги знаем.
  Лошо е че няма лек срещу тях не само в България.

 29. 29 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  "- Ефективността на публичните разходи в България е много ниска,.."
  С други думи, казват ни директно - давате обществените пари не на когото трябва и не за когото трябва. А причините за това са винаги две, или сте много некадърни или сте много корумпирани, или двете! При всички случаи герб трябва да си ходи!

 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Купил съм бира, пуканки, включвам 3 телевизора, два лаптопа, радио..... и на 31-ви от сутринта съм на живо с ББойко при Путин!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1643 Весело

  щот има рушняшко робство... нещата бързо ше се оправат ако го отфърлиме и навреме комунистическите и милицюйнерски блюдолизци и родоотстъпници у кучи г*з...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 32. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  Някой май е нарочен ”за отстрел”
  —цитат от коментар 1 на DDR  Нищо подобно ...
  Просто от Брюксел не искат да видят постиженията ни във всички отрасли, а тези, които все пак виждат - направо ни завиждат .
  Ами никой не им пречи да си намерят и те един свой Бойко и да просперират като нас, но да знаят, че нашия Бойко, не си го даваме !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 33. 33 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Дневник, а на кое място е България по свобода на словото? Визирам вас!

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4162 Любопитно

  До коментар [#11] от "klimentm":

  Не зная дали сингапурският модел на азиатска диктатура в началния период е това което би искал.

 35. 35 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Знаех си че не сме ефективни но се уплаших до каква степен се разхищава човешкия ресурс. Където и да отида за работа която може да се свърши от един човек има назначени поне четирима. И не само в държавната аьминистрация, в частните фирми е почти същото. Напомня ми за времето на социализма, тогава за една работа назначаваха поне 5,6 човечета, сега са ги намалили на 3, 4.

 36. 36 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  Тези от ЕК да внимават , че ББ ще насъска Цецерон. Ше видят те , хубаво ли е кога е лошо

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4247 Неутрално

  Не знам дали нещо е пропуснато в този критичен/ с основание/ анализ за състоянието на България,но дори да е пропуснато то е нещо малко!Като цяло картината продължава да не е благоприятна!

 38. 38 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 839 Неутрално

  След този доклад премиерът би трябвало да Фърли оставка и да се извини на всеки българин поименно(изключвам, разбира се, бокулизачите и комунягите - те си се разбират по тяхни, просташки методики).

  Само че България от 17 години премиер няма, скърца по инерция, колкото да гарантира хайдутлука на комунишко-милиционерската шайка.
  Турили за премиер нещо, дето на "Дондуков" не стъпва - кво ти управление на държава?!
  Нещото ако не шляпа карти с резидент Златев, рита топка с Вучката.
  Толкова му IQ-то, не става за друго.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4247 Весело

  До коментар [#2] от "lz73":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Страх ги е от Боце в Брюксел и затова "дращят" такива черногледи доклади

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4247 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":


  До коментар [#4] от "BiGman1":

  ++++++++++++++++++++++++++++
  Щеше да е весело,ако не ни засягаше но всъщност е тъжно!За мене двата огромни проблема са продължаващото застаряване и обезлюдяване на България и огромната корупция която е "прояла" до дъно Държавата

 41. 41 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  А бг икономика и управление може ли да изреди куп слабости на ес? Защо мълчат за северен 2, а препредадоха заповедта за спиране на южния? Защо санкционират бг за щяло и нещяло, но мълчат за пенсиите по 150 евра? Нали не е икономически, а ценностен съюз? Що за ценност е чистият геноцид на старите днес хора, изградили това, дето вече го крадат от 30 години и още има за крадене? И не залагайте на слаба памет - помним, когато целокупната ек подаде оставка, поради обвинения в корупция! Ние помним - ето линкче на същата медия по въпроса! Ама там корупциите за десетки милиони ги тешават с оставка. Удобно и комфортно!https://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2007/03/28/323105_/
  —цитат от коментар 22 на султана глаушева


  Освен това, в ЕС бият малките негърчета !
  И кой краде старите хора в България? Знаеш ли колко милионери има в България, дето въобще не четат вестник "Дневник"?

 42. 42 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#38] от "b_52_strato":

  е как да фърли оставка: ората са му признателни !
  За Корнелия ли да гласуват?

 43. 43 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1652 Любопитно

  Да ама НИЕ си ИМАМЕ Бойко Борисов и ГЕРБ!!!
  И КУПИЩА ГЕРБАВИ КАДРИ, успешно пласирани НАВСЯКЪДЕ.
  МОНОПОЛ!
  А те дават всичко от себе си!
  И вземат всичко!
  Какпо се полага при капитализъм.
  Чичко Сорос така каза.
  И големия брат отвъд Атлантика.
  И СТАНА!
  Как може да ни плюят за добре изпълнени НАРЕЖДАНИЯ?!
  :)
  !

 44. 44 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Демократична България да научи наизуст тези констатации и се подготви СЕРИОЗНО за идващите избори. Явно е дошло време да благодарим на Бойко за усилията и НОВИ кадърни и модерни българи поемат управлението на страната в правилна посока.

  Navigare Necesse Est
 45. 45 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1311 Весело

  Както вървят нещата и кои печелят изборите, може следващата ЕК да иска да направим Волен премиер

 46. 46 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  До коментар [#21] от "idiotstavrev":

  То..., подобни писания не за първи път се появяват и не за първи път доста икономически анализи, разбиват на пух и прах глупостите, дето Борисов ги дрънка по телевизиите...!
  Проблема е, че ГЕРБ-ерите станаха толкова нагли и дебелокожи, че вече не им пука. Не се стряскат ни от намеци, ни от директни приказки, ни от мониторинг... Единствено ги стряска спиране на евро-средствата и от няколко години се чудя, какво трябва да стане, за да шамаросат откъм Брюксел, тоя московски пудел, Борисов...?!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 47. 47 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Е, не случайно ни слагат такова нещо за премиер.
  Според акъла му премиерстването се измерва в картошляпане и топкоритане.
  И прерязване лентата на някой общоселски клозет.

  Що кукловодите вече 10 години ни обяздват с това недоразумение?
  Ми щото вярват, че покрай идиотщините му ще успеят да ни направят москалски бантустан.
  Дори му уредиха среща в комунишката бърлога - да го помилва бай Путин по плешивата глава.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 48. 48 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  До коментар [#42] от "gavrilov":

  Дали Корнелия, дали Борисов..., все тая! Все ще плащаме гьола Белене и все Пеевски ще печели поръчките...! :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 49. 49 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  До коментар [#8] от "lone_wolf":

  Питай мама Свинка каксъбра пари от закуски!
  КАК?
  Вторачвайки се в щрихите много хора изпускат цялата картина...а тя е в основополагащите думи на Андрей Луканов...да превърнем политическата власт... в икономическа власт...Курнелка, мама ти Свинка са само брънка в звеното...комунистите никога не са отървали властта...и преди и сега...
  Играем си на демокрация...ама в Европа не са слепи...

 50. 50 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 667 Разстроено

  Ама Винету по Първа програма друго казва. Да не би да лъже?

 51. 51 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1406 Разстроено

  Ауу, не ги е срам! Комунисти!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Значи може да ги подсили и приведе в ред...
  Звучи оптимистично.

  пп
  Говорим за икономика и управление

  "Еврокомисията изреди куп слабости
  на българската икономика и управление"

 53. 53 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Какво пък толкова... Само 10 години гербаво безвремие дотук... Аз продължавам да мисля, че мафията ще затрие борда в средносрочен план...

 54. 54 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ами толкова си може пожарникаря! Достойна оценка за три мандата упражнения!

 55. 55 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  Крайно време е истината за състоянието ни да се чува РЕДОВНО от Брюксел, защото у нас малцина вярват на опозицията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 56. 56 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  До коментар [#49] от "BiGman1":

  Те, в Европа не са слепи, ама няма да дойдат да гласуват на избори, вместо нас...! :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 57. 57 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 272 Неутрално

  ЕС очевидно трябва да издигне и комисар по психическо здраве!
  Как е възможно в София, целувки, прегръдки, потупвания, възхвала на Борисов за фискална стабилност, сигурност на границите и т.н. , а в Брюксел - точно обратното. Това се нарича шизофрения и предопределя жалката съдба на ЕС.

 58. 58 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Дайте и препоръките към другите държави - сигурен съм че при половината купчината със слабости ще е по-голяма

 59. 59 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Не е възможно се 45 години болщевищки произволи страната да стане нормална за 29 години. Поне три поколения трябват, уви!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  До коментар [#38] от "b_52_strato":
  "Само че България от 17 години премиер няма, скърца по инерция, колкото да гарантира хайдутлука на комунишко-милиционерската шайка."

  Самата истина. След Костов България се движи по инерция. Няма капитан в българския кораб , а морето става все по-бурно.
  Материалът го самоубиват. Той е вече толкова шашардисан , че губи инстинкта си за самосъхранение.

 61. 61 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Не е възможно се 45 години болщевищки произволи страната да стане нормална за 29 години. Поне три поколения трябват, уви!
  —цитат от коментар 59 на vxa15365434


  Какви 29 години те гонят? То първите 20 години след "промените" държавата само се крадеше и съсипваше?

 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11905 Неутрално

  Че какво хубаво са казали?
  А сетих се, не са казали името на Борисов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  До коментар [#57] от "zyx":
  " Това се нарича шизофрения "

  Това се нарича лицемерие.

 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  До коментар [#42] от "gavrilov":Дали Корнелия, дали Борисов..., все тая! Все ще плащаме гьола Белене и все Пеевски ще печели поръчките...! :)
  —цитат от коментар 48 на tww09306483


  Щото кадърните и отговорни политици ги изхвърлихме от парламента и от политиката.

 65. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3970 Весело

  Ама Винету по Първа програма друго казва. Да не би да лъже?
  —цитат от коментар 50 на herbaltea


  Доверието в Бойко вече се пропуква?
  Не може да бъде!

 66. 66 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  На Бацата му шибнаха още един звучен шамар. Затова ли ще лети до Масква ?

 67. 67 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#42] от "gavrilov":Дали Корнелия, дали Борисов..., все тая! Все ще плащаме гьола Белене и все Пеевски ще печели поръчките...! :)
  —цитат от коментар 48 на tww09306483


  При батюшката руския гасударь, това не е никакъв проблем. Затова са и последните напъни ... Време разделно.

 68. 68 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2006 Весело

  В един сутрешен блок застреляха директно с въпрос вицепремиера Томислав Д. как хем с широки крачки въвеждаме електронно правителство, хем администрацията от началото на мандата е набъбнала с 10000 души?
  Политическият модел в България почива на поголовно назначаване на наши хора на държавната софра! Колкото по-коалиционно е едно управление на толкова повече народ трябва да се угоди.
  За останалите балъци остава задачата да изкарат мангизит, които боклуците в Парламента да откраднат!
  :-)

  I Want To Believe
 69. 69 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Отново слаб 2 за БайХ.. няма значение това, всрще пак обрате на ГЕРБ ударно забогатяват. Народа...дреме му наа фара

 70. 70 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Интересно, какви оценки по математика са имали авторите на дколада? Защото нито една констатация и с най-добро желание на мога на я обърна някаси в числа. Иначе критериите за влизане в Еврото са с точно определени квантифицирани граници, но въпреки че БГ ги спазва, нещо се дръпнаха с Еврото. Не че е лошо, но "някои животни са по-равни от други" става май открито мото на Новосоца.

  Winora forever
 71. 71 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сахаров":

  Да ,капитализъм по руски модел ,на 100%.

 72. 72 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Крадат но комунягите, с други думи.

 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  То не че всичко не е вярно, но защо го казват? И защо го казват точно сега? Каква друга може да е причината, освен да оправдаят себе си? ЕС е достоен и почтен и прави всичко за развитието и преуспяването на България в духа на европейските демократични ценности, но уви, управниците ни са негодни и страната страда заради тях. И кво сега? Да сменяме управниците ли? Бунт ли да направим? Май нещо са притеснени нашите западни съюзници? Не че България е важна за тях, но нейния лош пример може да прелее чашата. А май вече нито имат какво, нито имат желание да и предложат нещо. Защото стигнаха до там да се чудят как да спасяват самите себе си. Председателството приключи преждевременно.

 74. 74 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2805 Весело

  До коментар [#73] от "Judjuk":

  Кахърен ми се виждаш...споко, има изход...чемодан, вокзал...аз на запад, ти на изток...кой на където го влече...

 75. 75 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ!!!!

 76. 76 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Тия сега защо пак клатят държавата и стабилността на управлението ? Какви са пак тия приказки за корупция у нас ? Те не разбраха ли, че ние почти сме я изкоренили вече !

 77. 77 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#61] от "cristo_n":

  Викаш, от 2009 вече не са краде, а?Е, наистина - вече се "усвоява"!!!Така ви излъга Борисов и ГЕРБ!!

 78. 78 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10647 Неутрално

  И са прави, боклуците които направиха масовата приватизация съсипаха икономиката на държавата ни.

 79. 79 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1255 Весело
 80. 80 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Накрая Бойко няма да издържи и ще тегли една майна на ЕК. Голям шамар му зашлевиха на връх прецедателството и само седмица след великата среща на върха!

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8347 Неутрално

  Една добра дума няма. Бойко, икономиката...…, както е казал Кенеди.

 82. 82 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1816 Разстроено

  Изобщо не ме учудва този доклад.Всичко написано е на 100 % истина...та чак ни е втръснало от подобни истини.Вече се молим да се намери някой та белким успее да ни излъже ....народа мре от отчаяние,беднотия и болести

 83. 83 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4263 Весело

  До коментар [#70] от "_plamen_":

  Какво означава “ квантифицирани граници”?!

  klimentm
 84. 84 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Накрая Бойко няма да издържи и ще тегли една майна на ЕК. Голям шамар му зашлевиха на връх прецедателството и само седмица след великата среща на върха!
  —цитат от коментар 80 на kilmer


  Той ще се оплаче на Путин и ще поиска извинение.

 85. 85 Профил на nqb06371969
  nqb06371969
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":

  Нека не бъркаме парламентарни избори с изборите за велико народно събрание и да не повтаряме тази стара песен и допълнително тогава фракцията на Луканов още ги имаха за реформатори... Това че Пирински, Луканов и Лилов оцеляха падението на БКП не е само в България, просто в България си го повтаряме по този начин, като постове в БКП не бяха по-различни от Елцин в КПСС. В Полша и Румъния също не е толкова по-различно.

 86. 86 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#8] от "lone_wolf":Питай мама Свинка каксъбра пари от закуски!КАК?Вторачвайки се в щрихите много хора изпускат цялата картина...а тя е в основополагащите думи на Андрей Луканов...да превърнем политическата власт... в икономическа власт...Курнелка, мама ти Свинка са само брънка в звеното...комунистите никога не са отървали властта...и преди и сега...Играем си на демокрация...ама в Европа не са слепи...
  —цитат от коментар 49 на BiGman1


  Герберче, я не ни задавай въпроси на нас, ами ни обясни, как така 10 г. бай ти Бойку - Гражданина за Евразийски Регрес на България, "антикомуниста"-комунист управлява, а "комунистите никога не са отървали властта...и преди и сега... Играем си на демокрация"?

 87. 87 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  Това го знае и усеща на гърба си всеки що годе грамотен и нормален българин. Само че само с констатации и призиви не става. Досега ЕК не е предприела нито едно сериозно решение против корупционния модел в България. Вместо това слушаме за "нашия приятел Бойко", мляскаме се и се здрависваме с него, пляскаме го по главата и го хвалим какъв европеец бил. Тази пошла комедия кара вече доста българи да се замислят относно адекватността на днешните европейски политици.

 88. 88 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 1030 Гневно

  Много ясно, че икономическите резултати на държавните предприятия ще са слаби...
  Не може с държавните предприятия да се прави социална политика. Пример: НЕК да купува тока на едни цени, а да го продава на други по-ниски от първите.

 89. 89 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Дайте и препоръките към другите държави - сигурен съм че при половината купчината със слабости ще е по-голяма
  —цитат от коментар 58 на cristo_n


  А ве гербераст, нас ни интересува България, не другите държави! От 10 г. сме в ЕС, 9 от които "управлява Бойку с ГРОБ и сме на последно място по всички показатели!!!
  Това е - БСП, ГРОБ - комунетата не ставате ве!

 90. 90 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 664 Неутрално

  В България има само полици няма икономисти. То и политици няма като изключим Бойко Борисов другите са само лапачи и подмазвачи. Ако една държава не може да сш събере данъците няма такава държава. Не, че тук не се бяга от данъци ама ако те хванат приключено е с теб

 91. 91 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Какви 29 години те гонят? То първите 20 години след "промените" държавата само се крадеше и съсипваше?
  [quote#61:"cristo_n"][/quote]
  И как тогава, като само се е крадяло, от тотално съсипана фалирала държава през 1996 г., само за 10 г. България стана член на ЕС ? И как, след като от 10 г. сме в ЕС, от които 9 г. "управлява Бойку с неговата ГРОБ, сме отново в киреча - последни по всички показатели?
  Има един единствен и неоспорим факт - държавникът Иван Костов и неговото правителство от ОДС, на което дължим стабилизирането на държавата и членството ни в ЕС!!!
  И въпреки че сме опашкарите в ЕС, стандартът на живот в България е 2 пъти по-висок отколкото в "самая могучая" Россия, поради което българите отиват на запад, а не в рашистан, докато самите рашистанци ни налазват, като скакалци - факт също неоспорим!!!
  А България в рамките и с парите на ЕС може много повече, но не и с крадливи герберо-бесепарски комунисти начело.


 92. 92 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#73] от "Judjuk":Кахърен ми се виждаш...споко, има изход...чемодан, вокзал...аз на запад, ти на изток...кой на където го влече...
  —цитат от коментар 74 на BiGman1


  И ти си за чемодан, вокзал... Как се представяш за "западен" гербер, при положение, че баш Бойку ти възкресява АЕЦ-а и руските патоци, нагъзвайки се на Путин?
  ГРОБ, БСП - едно сте - малформации на БКП!!!

 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4087 Неутрално

  Демократична България да научи наизуст тези констатации и се подготви СЕРИОЗНО за идващите избори. Явно е дошло време да благодарим на Бойко за усилията и НОВИ кадърни и модерни българи поемат управлението на страната в правилна посока.
  —цитат от коментар 44 на Schopenberg


  Демократична България трябва да надскочи не само ГЕРБ, но и БСП......ако искаме да тръгнем по-нормалния път на развитие.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на тони
  тони
  Рейтинг: 456 Неутрално
 95. 95 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Нищо, Баце сега ще отиде да се поклони на чичо Пу и всичко в икономиката ще се оправи ;)

 96. 96 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#70] от "_plamen_":Защото нито една констатация и с най-добро желание не мога да я обърна някакси в числа
  ...>> По следната констатация (Цифровите умения са сред най-ниските в ЕС )мога да посоча един линк към свеж ( от 18 май) доклад на ЕК:
  http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-3737_en.htm
  Digital Economy and Society Index (DESI) 2018
  Индексът включва 5 основни показатели:
  1 Connectivity ( скорост на интернета и различните разновидности...)
  2 Human capital(Basic skills and internet use, advanced skills and development)
  3 Use of internet service(Citizens' use of content, communication and online transactions)
  4 Integration of digital technology(Business digitisation and e-commerce)
  5 Digital public services(eGovernment and eHealth).
  Както се вижда от графиката, ние сме в клъстера на последните 3 държави.По отделните показатели ту изпреварваме Румъния, ту изоставаме..Гърция е твърдо последна... Понеже колега посочи като причина нашата бедност ,корумпираност и т.н., да спомена , че Русия е близко до средното ниво на ЕС и доста по напред от нашата ...балканска тройка.

 97. 97 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 473 Неутрално

  ами на мен ми прилича на затънал до шия в блатото човек ? минава комисия изплаква му очите , и го пита ? по добре ли си ? отминава и положението пак си е същото

 98. 98 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Дреме му на Баце.Той трябва да усвоява 20 милиарда за Белене.Които ще плащат целият народ.

 99. 99 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#22] от "султана глаушева":

  Лельо (ако си), попресилила си се в опита си да защитаваш Мутрата и русофилските му слуги и управници. Похвала за изровения линк от 2007 г. (?), макар и сигурно да ти е предоставен наготово. В статията пише за едни "десетки милиони евро", но при малко по-къса даже памет се сещаме за 4.5 млрд лв от КТБ и още 3 за Белене дотук само. А и принципът "они са куци, оти ние да не сме хроми" може само пиян милиционер да зарадва.

 100. 100 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#22] от "султана глаушева":

  И понеже обичаш да цитираш, ето още от посочения от теб морален крах на лицемерната ЕК в изровената от теб (или друг) статия. През 1999 г. ЕК подава колективна оставка понеже "тогавашният еврокомисар по образованието и науката Едит Кресон беше обвинена, че е назначила за свой съветник зъболекар от родния си град въпреки предупрежденията". А сега, лельо (ако си), я, ми припомни кога Светлейши пожарникар е подавал оставка освен в случаите на сигурно преизбиране и дали има и половин ефективно осъден за корупция освен мижави селски кметове и зам. областни управители като илюстративен материал към доклади с адресат същата тази несправедлива ЕК. Дългичко стана, а ти може и да си заета да ровиш цитати, та да не те ангажирам и набързо, а с много уважепие към библиофилската ти страст - на прост пожарникарски - " Аре, у лево!"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK