Защо САЩ и Руанда се скараха заради дрехи втора употреба

Защо САЩ и Руанда се скараха заради дрехи втора употреба

© Associated PressПозицията на президента на САЩ за глобалната търговия "Америка на първо място" засегна Руанда посредством налагането на мита върху износа на дрехи от малката източноафриканска страна. Спорът се върти около един малко известен внос, на дрехи втора употреба, и твърдата воля на Руанда да не се отказва от борбата.


Кога започна всичко?


През март тази година САЩ дадоха на Руанда 60-дневно предизвестие, че ще анулират правото на страната, която няма излаз на море, да им продава дрехи без мита - статус, на който тя се радва в съответствие със Закона за растеж и възможности на Африка (Africa Growth and Opportunity Act - AGOA).


AGOA е знаков американски търговски закон, предназначен за увеличаване на търговията и инвестициите в съответните африкански държави, като им осигурява безмитен достъп за 6500 изнасяни стоки.
"Решимостта на президента подчертава неговия ангажимент да прилага нашите търговски закони и да гарантира справедливостта на търговските ни отношения", заяви тогава американският заместник-представител по търговията Си Джей Махоуни. Тези 60 дни изтекоха.


Защо Руанда забрани вноса на дрехи втора употреба?


Идеята е да бъде защитена зараждащата се текстилна промишленост. Много африкански страни някога са се отличавали с жизнеспособен текстилен сектор. Десетилетията на лошо управление, нестабилност и нараснала глобална конкуренция обаче взеха своя дан.


Това може да се види в Гана, където изследване установи, че пазарната либерализация през 80-те години на ХХ век е довела до рязко намаляване на работните места в текстилната промишленост - от 25 000 души през 1977 г. до едва 5000 през 2000 година.


Кения е имала половин милион текстилни работници преди две десетилетия. Днес броят им се измерва в десетки хиляди.


Дрехите втора употреба са един фактор за почти пълния колапс на текстилната промишленост в Африка южно от Сахара. Западните дрехи масово производство са толкова евтини, че местните фабрики и самонаети шивачи са неконкурентоспособни.


Според изследване на USAID, Агенцията на САЩ за международно развитие, на Източноафриканската общност (ИАО) през 2015 г. се е падал дял от близо 13% от глобалния внос на дрехи втора употреба, оценен на 274 милиона долара.


Защо САЩ и Руанда се скараха заради дрехи втора употреба

© Associated Press


Около 67% от населението на Източна Африка са си купили поне една дреха втора употреба, е установило проучването. Правителствата на източноафриканските страни твърдяха, че вътрешното търсене на дрехи местно производство е задушавано от евтиния внос втора ръка. И така, през 2015 г. държавите от ИАО обявиха, че ще забранят дрехите втора употреба от 2019 г.


В случая с Руанда правителството обяви, че носенето на такива дрехи е унижение за народа на страната. Руанда повиши през 2016 г. митата върху вноса на дрехи втора употреба от 0.20 до 2.50 долара за килограм. Крайната цел е този внос постепенно да изчезне. Правителството се надява, че този ход ще помогне на местната текстилна промишленост и ще създаде над 25 000 работни места.


Защо това обезпокои САЩ?


Всичко започна, когато търговска организация в САЩ подаде жалба в офиса на американския търговски представител. Сдружението, наречено Асоциация на вторичните материали и рециклирания текстил (Secondary Materials and Recycled Textiles Association - SMRTA), заяви, че решението на Източноафриканската общност от 2016 г. за постепенно спиране на вноса на дрехи втора употреба ще причини "значителни икономически затруднения" на съответния американски сектор.


То е изчислило, че забраната на дрехи втора употреба от страна на ИАО може да струва загубата на 40 000 работни места в САЩ и на 124 млн. долара пропуснат износ.


Тези числа предизвикаха известно недоволство. Според агенция "Ройтерс" SMRTA не е направила публично достояние кои свои членове е включила в изследването с аргумента, че то съдържа поверителна частна информация.


"ИАО оспори голяма част от използваната от SMRTA статистика", каза пред Би Би Си Грант Т. Харис, главен съветник на бившия президент на САЩ Барак Обама по африканските въпроси. До март 2017 г. американският търговски представител бе заплашил да извади от AGOA четири източноафрикански страни - Кения, Уганда, Танзания и Руанда.


Защо Кения, Уганда и Танзания дадоха на заден ход?


Заплахите се оказаха достатъчни, за да разубедят тези държави. В средата на миналата година Кения заяви, че ще спазва AGOA и се отказа от предложената забрана на дрехите втора употреба.


Ползите на Кения от AGOA са значително по-големи, отколкото за Руанда: нейният износ за САЩ през 2017 г. е възлизал на близо 600 милиона долара срещу само 43 млн. долара за Руанда.


Американският търговски представител обясни в прессъобщение защо Танзания и Уганда са капитулирали: "Президентът (на САЩ) не анулира ползите за Танзания и Уганда, защото всяка от тях предприе стъпки за премахване на възпиращите мита върху вноса на носени дрехи и обувки и пое ангажимент да не налага постепенно забрана на тези стоки."


Честно ли е това, което правят САЩ?


И да, и не. САЩ имат пълното право в съответствие с AGOA да изискват от страните да премахват търговски бариери, което е и обявената цел на закона. "Това обаче не прави решението правилно", заяви Харис. "По-общата цел на AGOA e да използва търговията за подкрепа на развитието, за икономически растеж", се аргументира той.


Защо САЩ и Руанда се скараха заради дрехи втора употреба

© Associated Press


Харис добави, че САЩ осигуряват безмитен достъп до пазара си на много други страни, които са издигнали бариери за американски износ, включително Индия и Бразилия. "Ако САЩ искат да заемат принципна позиция и да предприемат действия срещу всяка държава, която блокира тяхна стока, това ще е по-смислено."


"Възприемането на този конкретен подход към Руанда, която работи за превръщането си в страна със средни доходи, не е съвместима с по-общите цели на AGOA, въпреки че отговаря на буквата на закона", обобщи Харис. Според него най-правилният път е бил администрацията на Тръмп да преговаря с Руанда, без да използва AGOA "като тояга".


Как ще се отрази това на Руанда?


Въпреки че САЩ не са най-големият пазар за руандийския износ, този ход може да навреди на страната, заяви пред Би Би Си Флори Лайзър, бивш американски помощник търговски представител за Африка. "Посетих производствена мощност там... 150 жени шиеха чанти за Kate Spade специално за да влязат на американския пазар чрез AGOA", разказа тя.


Тези работни места може да са изложени на риск и е възможно митата да уплашат инвеститорите, искащи да се възползват от AGOA, предположи Лайзър.


Президентът на Руанда Пол Кагаме изглежда склонен да пожертва икономическия растеж. "Това е изборът, който трябва според нас трябва да направим. Що се отнася до мен, изборът е лесен, въпреки че може да има последици за нас", каза той през 2017 година. "Руанда и други страни в региона, които са част от AGOA, трябва да правят други неща - ние трябва да растем и да създаваме наши индустрии."


Истинският печеливш в този спор ще бъде Китай, твърдят експерти. Китайският износ на евтина конфекция за Източна Африка възлиза на 1.2 млрд. долара според изследването на USAID. Тази сума далеч надхвърля стойността на вноса на дрехи втора употреба, които сега са купувани от най-бедните 40% от населението на Източна Африка.


"Това просто ще отвори по-голямо пазарно пространство (за Китай) и ще направи (страните от региона) по-зависими (от него)", предупреди Харис. Той прогнозира, че "хората, които си купуват дрехи (втора употреба), нямат средствата да си купят облекло местно производство, така че те ще се насочат към евтината конфекция от Китай".


Какво мислят руандийците за това?


Някои руандийци не се вълнуват от твърдата политика на правителството си. Над 22 000 души са били заети в сектора с дрехите втора употреба в Руанда през 2016 г. и той е възлизал на 17 млн. долара. Тази екосистема изпитва затруднения след забраната, наложена от президента Кагаме.


Мариам, която купува дрехи в столицата Кигали, каза пред Би Би Си, че на пазара за дрехи днес може да бъдат открити само "китайски дрехи и те са много скъпи". "Разбирам, че Руанда има нужда да развива своя собствена промишленост, подкрепям кампанията "Произведено в Руанда", но тези индустрии все още ги няма. Справедливо би било, ако правителството разреши дрехите втора употреба заради бедните", каза тя.


Търговецът на дрехи втора употреба Рулинда Елмас заяви, че не е против плана за развиване на местни индустрии. Той обаче отбеляза, че "засега те са малко, почти не съществуват".


Според него би било справедливо да разрешат конкуренцията на дрехите втора употреба, защото "на хората трябва да бъде позволено да имат избор". "А за американските санкции мисля, че това е голям проблем, надвиснал над страната. Всички ще страдат", предупреди той./ БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Трябва да се поучим от Руанда и да забраним магазините за дрехи втора употреба.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3618 Разстроено

  Ужас! Война за дрипшоповете! И това го правят САЩ?
  Забелязахте ли, че на едната снимка има дори ръкавица? За местни рокери с Харли?

  Еретик
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#1] от "Panda":

  Не да ги забраним, просто трябва подходящи мита и те сами ще се забранят.
  Напълно съм съгласен, тези дрехи са си обида за страна членка на ЕС.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Истинският печеливш в този спор ще бъде Китай, твърдят експерти. Китайският износ на евтина конфекция за Източна Африка възлиза на 1.2 млрд.
  __________________
  Еха може даже и евтини ушанки в Африка да внасят!
  У нас даже някой от големите рекламодатели на мейнстрийма и дарители на политическа партия на Баце въртят бизнес с дрехи изхвърляни от къщи на починали старци!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2010 Весело

  Тръмп въвежда нов термин: Кръгова атака

 6. 6 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Трябва да се поучим от Руанда и да забраним магазините за дрехи втора употреба.
  —цитат от коментар 1 на Panda


  Това, което остане от внесените в България дрехи втора употреба (дрехите, които тук никой не иска да купи), се реекспортира за други страни - главно в Африка.

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  "То е изчислило, че забраната на дрехи втора употреба от страна на ИАО може да струва загубата на 40 000 работни места в САЩ и на 124 млн. долара пропуснат износ."
  "ИАО оспори голяма част от използваната от SMRTA статистика."

  И аз я оспорвам. 40 хил. работни места за 124 млн. долара износ? Една от двете цифри не е вярна. Това прави по 3 100 дол. на работно място - егати работниците!

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6587 Неутрално

  Как Тръмп подпомогна китайския износ :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Business is war...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 10. 10 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 378 Неутрално

  В случая не е Тръмп виновен, защото първи с митата са започнали угандииците, а от САЩ просто са отвърнали.

 11. 11 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  В случая не е Тръмп виновен, защото първи с митата са започнали угандииците, а от САЩ просто са отвърнали.
  —цитат от коментар 10 на ivant88


  Обвинявам го в лицемерие

 12. 12 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Слабо ме интересува Руанда но винаги ми е правило впечатление отношението на Българите към дрехи или неща втора употреба. Това е интересно защото показва дълбоки предразсъдъци и различия в културата.
  В САЩ е съвсем нормално да си купуваш дрехи втора употреба. Дори не се наричат така а се наричат "винтидж". Има Холивудски звезди които носят рокли втора употреба на официални церемонии. Жена ми поне веднъж на два месеца ходи с приятелки в такива магазини да търси "съкровища". Аз самия поне веднъж в година си купувам по нещо от такъв магазин. Разбира се всяка година даряваме поне два чувала с дрехи и обувки но понякога и си купуваме. Миналата година си купих лятно сако от лен и сурова коприна което никога не беше обличано със зашити джобове беше още за $15 в джоба още седеше оргиналния етикет за $480. Явно някой го е купил и никога не го е носил или магазина не са могли да го продадат и са го дарили.
  Също тук е много популярно да се разменят дрехи на децата защото те растат бързо и не могат да износят дрехите. Майките си разменят дрехи с чували. Аз не си спомням някога да сме купували дрехи за децата освен дайперси за еднократна употреба. Спомням си че на сина ми му бяха дали един страхотен "бомбер'с джакет" на Ош-Кош. Такива са носили пилотите на бобардировачи през ВСВ. На 3 годишно момченце седеше много хубаво и смешно. Той го носи един сезон и го надрасна. Миналата година гледам на едни познати хлапето със същото яке. Викам им - сина ми имаше такова яке като малък. Оказа се че това е "якето". Сега сина ми завършва колеж! 20 години по-късно тази дрешка продължава да обикаля българската общност в Силикон Вали. А тя е направена от такива качествени материали че няма да се учудя ако някой ден на сина ми децата я поднесат, подарена от някой наш познат.
  Всичко това е въпрос на манталитет, не на пари.
  На мене роднина който живее с родителите си и с умираща баба в едностаен апартамент ми е казвал че за детето си дрехи втора употреба или детска количка на старо няма да вземе па ако ще и да гладувал!!! Бях му предложил да му донеса наши много качествени дрешки от сина ми. Обиди се.
  Аз правя доста над $200К на година( и годините са ми много също) и нямам проблем да си купувам неща на старо.

  California Über Alles
 13. 13 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3062 Весело

  До коментар [#12] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  През 90-те години имах много пари, но дрехи почти нямаше откъде да се купят. Не и качествени.

  Минавам през втората употреба, оставям моя риза за мярка, давам 50 долара на продавачката и казвам, че искам ризи от кадифе всякакъв цвят и вид. От едрото до най-финното кадифе. Още няколко имам от тях.
  Минавам след няколко седмици и получавам нови чудесни ризи, които в България и сега не мога да си купя. И тоя цикъл го въртях почти с всичко без бельо, чорапи и обувки.

  И като ме пита някой тази риза откъде я купи и чуе втора употреба.....думи нямам :).
  Онемяват. А те самите са бедни като църковни мишки и не добре облечени.

  За съжаление българина се светна и вече не сварвам нищо свястно да си купя и не минава номера "да ти платя предварително".

  Това е българина, да.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 14. 14 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#12] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Забелязал съм, че е много важно е количката на детето да е скъпа. Като цяло е важно е нещата да са "скъпи".

  Много ми е забавно, когато някой ме пита, дали ми харесва нещо, и получи отрицателен отговор да чуя "Ти луд ли си? Знаеш ли колко струва?". Сякъш, цената му вдига стойността. Как да е..

  Същото е и относно училища тук. Една позната ми вика "Училището на детето е топ! 5 бона на срок (цената е първото, което изтъква). Имат си басейни, спорт, учебниците влизат в цената. Всичко е супер! На еди кой си детето е тук." Реалността обаече е, че това училище го посещават децата на някакви мутри и първенюта - още в 8 клас са с охрана, друсайки наркотици.

  Много популярно е дрехите да са от разни брандове и да носят голям надпис - да си личи откъде са. В едно "елитно" заведение чух как след забележка, че момче е анцунг, той отговори "Това е направо топ бе, 600 кинта е горнището само".

  Имам приятелка психоложка, която обясняваше веднъж, че хората, които сами усещат, че нямат стойност, гледат да си я придадат с такива неща - да носят дрехи с табели, да позират и да изтъкват кое колко струва. Това е единственото, което им придава стойност..

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1365 Любопитно

  Интересно. Под статии за запазване на природата всички са много еко-позитивни, а дрехите втора ръка били, видиш ли, обида. Как мислите, кое е по-добре за ресурсите на Земята - производството на нови парцалки или повторното използване на вече произведени парцалки?

  Ако ставаше дума за изхвърляне на храни, веднага ще се надигне вой до небесата, как може такова разхищение, дечицата в Африка гладуват! Ама за дрехи... е друго.

  Няма значение, че ще допринесем за засирането на Земята, нали ще защитаваме зараждащата се текстилна промишленост в Африка!

 16. 16 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3062 Весело

  До коментар [#15] от "areta":

  Всъщност става въпрос за митата. Руанда в опит да спре втората употреба вдига митата мисля, че беше три пъти. Надява да прави точно нови дрешки. Работни места да има.
  Автоматично влиза в списъка на Рижавия, но не мога да му отрека, че принципно е прав.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#15] от "areta": кое е по-добре за ресурсите на Земята - производството на нови парцалки или повторното използване на вече произведени парцалки?

  Ако не сте забелязали, мадам, Земята е разделена на страни и народи и е важно кой точно ще засира. Не може само едни да имат това право, а други да нямат какво.
  Световният лидер брани интересите си от африканците. Затова там се наместват китайците. Не само продават свои продукти, но дават технологии и кредите и тръгват да превръщат Африка в производител. Мисля,че това допринася миграционният натиск от там върху Европа да намалее и дори за се върнат обратно.

 18. 18 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#17] от "ahasver":

  "Не може само едни да имат това право, а други да нямат какво. "

  Защо си мислите, че някой е "отнел" правото на развиващите се държави да засират? Най-големите замърсители в света са Китай. Разбира се не без мълчаливото съдействие на Запада, който си изнесе производствата там. Само че тук става дума за тежък протекционизъм или още по-вероятно за нечия лична изгода.

 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#18] от "areta":Един от методите на модерния колониализъм и по всички начини да се пречи на индустриализацията на неразвитите страни. Чрез дъмпинг и забрани. Навремето в Ливан местни хора откриха текстилна фабрика. В пристанището на Бейрут дойде американски кораб и раздаде милиони евтини ризи. Фабриката фалира. Агресивният натиск за възобновяеми енергийни източници има за резултат забраната на африканските страни да добиват въглища и да развиват индустрия. С вятър и слънце промишленост не се създава- Това обрича африканците на вечна сиромашия, запазва континента като пазар за индустриални стоки на бившите колониални метрополии и вечен източник на суровини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK