ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

  • 25.5%
  • 19.9%
  • 14.4%
  • 10.2%
  • 10.0%
  • 7.9%
  • 4.2%
  • 2.9%
37.1%активност

Източник: "Алфа Рисърч"

Русия обяви организация за борба с диабета за чуждестранен агент

Русия обяви организация за борба с диабета за чуждестранен агент

© Associated PressИзбори 2022

Руското правосъдие категоризира като чуждестранен агент неправителствена организация, която оказва медицинска помощ на диабетици. Спорното название се прилага към организации, които получават финансиране от чужбина и според властите упражняват политическа дейност, предаде "Франс прес".


Според руските медии решението е било взето за организацията за диабетично болни в Саратов, град с 840 000 жители на 700 км югоизточно от Москва. Мотивът е, че е получила пари от чуждестранни фармацевтични компании.


Директорката на организацията Лариса Саигина заяви, че ще обжалва решението, и добави, че проблемите й с правосъдието вече възпрепятстват работата на нейната НПО с болните. "Ще се борим докрай", увери тя.
Според опозиционния вестник "Новая газета" тази НПО е упрекната, че е подронила държавната власт с критики за действия на държавни представители в здравния сектор, включително с подлагане под съмнение на качеството на произвеждания в Русия инсулин.


Закон от 2012 г. задължава организациите с чуждестранно финансиране и упражняващи "политическа дейност", което е твърде неясна формулировка, да се регистрират като "чуждестранен агент" и да се представят като такъв във всяка публична дейност или комуникация.


Спорното название е използвано по времето на Сталин за опозиционери на властта, а през 70-те и 80-те години с него се окачествяват дисидентите, които са обвинени, че са платени маши на Запада. Оттогава множество НПО са категоризирани като "чуждестранни агенти", включително правозащитни и екологични организации.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK