Европейските помощи невинаги са спасение за върнатите в Африка мигранти

Фату Кине

© Reuters

Фату КинеКогато неуспешният опит на Фату Кине да стигне до Европа я оставила безработна и без пукната пара в Алжир, тя се обърнала към агенция, за която била чувала, че помага на мигранти да се върнат у дома.


Международната организация на ООН за миграцията (МОМ) направила това за нея и дори нещо повече. Тя върнала жената със самолет в Сенегал през януари миналата година и ѝ дала над 1000 долара, за да започне шивашки бизнес в крайбрежната столица Дакар.


Една година по-късно обаче Кине е на ръба на оцеляването. След като плати наема за магазин от 25 кв.м, ѝ остават около 16 000 СЕФА франка (централноафрикански франка, 29 долара), и то ако месецът е бил добър - не много повече, отколкото изкарвала като чистачка в болница, преди да замине за Алжир.
МОМ и Европейският съюз активизират усилията си да върнат африканските мигранти в родината им, след като хиляди загинаха по време на опасното морско пътуване към Европа, а правителствата на някои страни настояват за по-строги правила, които да намалят рязко броя на пристигащите. Мигрантите често биват репатрирани от страни като Алжир и Либия, където мнозина засядат на път за Европа, както и от самата Европа. Усилията се активизираха особено през последните шест месеца след разкритията за пазари за робски мигрантски труд в Либия.


Но интервютата с мигранти като Кине разкриват недостатъците на репатрирането дори за онези, които са имали достатъчно късмет да получат грант за стартиране на бизнес. В страни като Сенегал, където локалната икономическа активност често е слаба, мнозина трудно оцеляват.


В нейния магазин в оживено предградие на Дакар миналия месец, заобиколена от три шевни машини и два манекена, които гордо демонстрират разноцветните западноафрикански роби "бубу", които шие, Кине сподели, че иска отново да пробва да стигне до Европа, защото трудно свързва двата края. "С моите две деца не мога да се справя", каза 26-годишната жена.


МОМ признава, че репатрираните мигранти са изправени пред предизвикателства, аналогични на тези, които по начало са ги подтикнали да напуснат родината си, и че те често се опитват да заминат отново. В такива случаи организацията се старае да осигури за мигрантите точна информация за миграционното пътуване и потенциалните рискове, казва говорителката ѝ Флоранс Ким. МОМ издава брошури на няколко езика, които информират кандидат-мигрантите за това какво може би ги очаква.


Няма "сребърен куршум"


В края на 2016 г. ЕС и МОМ стартираха най-големия си проект за репартиране досега: фонд от 174 млн. евро (203 млн. долара), който да помага на мигрантите да се върнат у дома и да получат нов старт в живота по начин, който би премахнал необходимостта да потеглят за Европа. Той бе иницииран под натиска на европейски страни, разтревожени от имиграционните равнища и нарастващия брой на смъртните случаи сред африканците, опитващи се да прекосят Средиземно море с претоварени лодки.


МОМ е регистрирала 171 635 мигранти, пристигнали с лодки от Африка през 2017 г., което не включва онези, вероятно хиляди на брой, които са се опитали и не са успели. Новата програма досега е върнала над 25 000 души в 14 африкански страни, а 2700 от тях са получили пари за стартиране на бизнес или проект в местната общност. Други мигранти, включително Кине, са се върнали у дома през същия период с помощта на фондове от предишни проекти, но МОМ не разполага с данни за общия брой.


Говорителката на организацията каза, че е прекалено рано да се прецени колко добре работи най-новата програма, но призна, че репатрирането само по себе си не е достатъчно и че репатрираните мигранти трябва да имат възможност да оцелеят финансово. Експерти обаче изразяват опасения относно дългосрочната ефективност на стратегията, особено предвид нарастването на работната сила в Африка през следващите десетилетия, което ще увеличи демографския натиск.


"Тези проекти са много важни и доста необходими, но ние всъщност не знаем какво се случва с тези хора", казва Камий льо Коз, анализатор в Института за миграционна политика в Брюксел, която е проучвала новата инициатива. Според нея не се правят достатъчно проучвания, които да гарантират, че бизнесът на репатрирания мигрант ще бъде жизнеспособен.


Хадим Файе е един от завърналите се мигранти, които трудно се справят, въпреки че е получил 2400 долара от италианска агенция за хуманитарна помощ, за да отвори железария в Сенегал. Той живеел от 15 години в Италия, където берял плодове и изпращал спестените пари у дома, когато срокът на документите му изтекъл и той бил изхвърлен на улицата. Грантът в началото на 2017 г., който бил отделен от програмата на МОМ, но финансиран от ЕС, отишъл за купуване на материали и наемане на помещение в Туба, в родния му Сенегал. Оттогава той води мъчителна борба с местните конкуренти. На 43 години, с три малки деца и болна майка, Файе мисли да затвори магазина и да се върне в селото на рода му и да отглежда фъстъци.


Хадим Файе с майка си и сестра си

© Reuters

Хадим Файе с майка си и сестра си


"Търговията не върви. Един ден продадеш нещо, на другия - нищо", каза Файе, с когото разговаряхме в малкия му железарски магазин в Туба - отдалечен прашен град навътре в сушата, на 200 км от Дакар.


МОМ твърди, че проследява напредъка на репатрираните мигранти, като взима телефонните номера на хората, които са се върнали с нейна помощ. Според организацията често трябва да минат месеци, за да могат да се почувстват наистина у дома.


Говорителка на ЕС заяви, че този подход "позволява на мигрантите да се върнат у дома по сигурен, достоен и доброволен начин", но добави, че репатрирането е тежко и те често искат да се върнат в Европа.
"Контекстът е труден. Няма "сребърен куршум", няма бързо решение", каза тя.


Известен успех


Много от репатрираните се чувстват не на мястото си, безпомощни след продължително отсъствие. Други казват, че са чували слухове за възможна помощ, но не са знаели как да достигнат до нея.


МОМ репатрирала 43-годишния Хадим Диав със самолет от Мюнхен през 2017 г. Той каза, че отчаяно искал да работи в Германия легално, но не успял да получи убежище. МОМ му дала 400 евро при пристигането и още 400 евро шест месеца след връщането у дома. По думите му въпреки помощта той преживява също толкова трудно, колкото и преди да замине за Европа през 2010 г. Парите, които изкарва от малката си птицеферма в град Пикине, отиват за изплащането на дългове. Понеже не може да си позволи собствено жилище, живее със сестра си. Твърди, че не е знаел, че има достъп до безвъзмездна помощ за откриване на бизнес, иначе щял да кандидатства.


"Седем години в Европа и се връщаш в родината с празни ръце. Трудно е", каза той.


Според говорителката на МОМ организацията напоследък е активизирала усилията да информира мигрантите за възможностите, които са на тяхно разположение при завръщането им. Тя добави, че в рамките на съвместната инициатива с ЕС МОМ се старае да се фокусира не просто върху индивидуални проекти, а върху такива, които помагат на цели общности. Този подход е показал известен успех.


Фату Кине

© Reuters

Фату Кине


След като бил репатриран в Сенегал от Либия в края на 2016 г., Матар Худея Ндиайе миналата година започнал работа в птицеферма заедно с група други мигранти. МОМ платила за петчленния му екип пари за 2000 пилета, за фураж, фризер и наем за три месеца. За тези три месеца Ндиайе спечелил 3 млн. CFA франка (5205 долара). С тях 27-годишният мъж започнал онлайн бизнес за продажба на облекло, музика и аксесоари. Построил собствена птицеферма в родния си град Лингере с 1500 пилета. Работи за МОМ, като убеждава другите да не заминават за Европа.


"Имам приятели в Италия. Те казват по "Уотсап", че нямат работа, че спят на улицата", каза Ндиайе, седнал на матрака, на който спи в скромната си стая в околностите на Дакар. "Казват, че ако са знаели, че ще живеят така, нямало да си губят времето", добави той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  На тази жена явно не и се отдава бизнеса. Не е работа за всеки. Хубаво е, че са и помогнали, но някои правил ли е проучване къде може да се вложат тези пари за да се произвежда нещо, което се търси и да се получават по-добри доходи.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  На ВСЕКИ бизнес, МУ ТРЯБВАТ КЛИЕНТИ. Тва е, като го няма НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО КЛИЕНТА, ... .

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Няма една истина...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Повечето новосъздадени компании фалират в първите пет години, такава е реалността навсякъде. Даването на пари в брой за започване на бизнес без необходимите проучвания и познания за съжаление съвсем смъква успеваемостта.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Тази шивачка просто не е имала късмет - сега щеше да е следващата Иман или Наоми Кемпбъл

  седеньето го зголемува задникот
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Любопитно

  Защо точно европейците трябва да им се чувстват длъжни на тия? Цялата статия е като някакво извинение, че не са ги позлатили тия, заради висшето благоволение да се върнат....откъдето са дошли и откъдето никой не ги е гонил или викал. Ама трудно било. Ами то и ние по времето на Виденов живеехме с по 20 долара заплата. Явно има нещо вярно в расовите теории - аз поне с такова впечатление оставам от текста.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Понеже те не могат сами да се оправят, ние трябва да ги дунуркаме ли ???

 8. 8 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Където работя към немската държава, екипа от 18 човека се състои от 17 родени в Германия немци и мен като нероден в Германия и немският не ми е майчин език.

  Като говорих с двама немски колеги, с които работя заедно, те смятат, че Германия е задължена да подобри условията на живот в Африка, за да може да идват по-малко бежанци от Африка в Германия. Смятат, че Германия не прави достатъчно усилия за спиране на бежанският поток от Африка.

  Това е тяхно мнение, при мен е съсвсем различно. Аз не се чуствам задължен чрез плащането на данъци да спасявам света. "Всяка жаба да си гледа гьола".
  Ако бях бежанец, примерно в Кения, щяха да ме вкарат в един бежански лагер, с храна и спане в палатка. Аз съм на принципа: "Както при тях, така и при нас". И това важи много разтеглено. Мен ме учудва, че сириец пътува 3500 км чрез каналджия, при който и плаща, за да дойде в Германия, вместо да си остане в мирна съседна държава и когато свърши войната в Сирия да се върне обратно на родното си място.

  Когато имаше в България голяма вълна от бежанци от Сърбия, заради бомбардировките на НАТО, не съм бил против бежанците, понеже сърбите са съседна държава и най-близката мирна държава е България, Унгария и други съседни държави. За да избегнат бомбардировките, идват като бежанци в България за определено време. След края на войната в Югославия, границата им е наблизо, се връщат доброволно обратно. При нелегално престояващите в България сърби биват екстрадирани.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  На тези хора им трябва неизбежният бял. Те сами не могат да се оправят, но и в Европа не могат. Така че, да отиват белите там да им помогнат.

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Това не са бежанци а икономически имигранти без квалификация, език или идея какво ще правят в Европа.

 11. 11 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 574 Неутрално

  От къде на къде пък Европа трябва да се чувства длъжна на тия? Хайде стига с този извинителен тон все едно ние лично сме им причинили мизерията. Генетично е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK