Играчите в либийската криза търсят изход от нея

Кадри от разрухата в Бенгази

© Associated Press

Кадри от разрухата в БенгазиКрахът на диктатурата на Муамар Кадафи през 2011 г. превърна Либия в раздробена държава с множество съперничещи сили, обвързани с групировки и политически фракции, вкопчени в ожесточена борба за надмощие в страната.


Четири основни действащи лица в кризата се договориха вчера в Париж да положат съвместни усилия с цел парламентарни и президентски избори на 10 декември.


Файез Сарадж


Оглавява правителството на националното единство (ПНЕ), признато от международната общност и сформирано въз основа на междулибийското споразумение, подписано в края на 2015 г. под егидата на ООН в мароканския град Схират. Сарадж пое поста през март 2016 г., но до момента не му е гласувано доверие от парламента, заседаващ в източната част на страната и все още враждебно настроен към него. В столицата негова опора са три влиятелни местни милиции, чиято задача е по-специално да гарантират сигурността в Триполи и околностите. ПНЕ и досега не намира единодушна подкрепа в страната, при все че му обещаха вярност редица градове от западните региони.


Халед ал Мишри
Председател на Държавния съвет (еквивалент на горна камара), заседаващ в столицата Триполи. Този консултативен орган, също формиран в резултат на споразумението от Схират, включва мнозина бивши членове на Генералния национален конгрес (бившия парламент, съставен след изборите през 2012 г.), враждебни спрямо маршал Халифа Хафтар, силния човек в Източна Либия. Мишри, който участваше в парижката среща, бе избран в началото на април начело на съвета и замести Абдеррахман Суели, влиятелен политик от град Мисрата. Новият председател на съвета членува в Партията за справедливост и съзидание на либийските "Мюсюлмански братя".


Халифа Хафтар


Силният човек в Киренайка, Източна Либия, командващ самопровъзгласената Либийската национална армия (ЛНА). Критиците му го обвиняват в стремеж да установи нова военна диктатура в Либия с подкрепата на чуждестранни сили - Египет, Обединените арабски емирства и Франция. ЛНА контролира обширния либийски изток - от Петролния полумесец до границата с Египет, с изключение на Дерна, където се разпорежда джихадистка милиция, сродна с "Ал Кайда". ЛНА присъства и в южните райони, по-специално в град Куфра и в околностите на Себха. В редиците ѝ служат бивши офицери от либийската армия, членове на милиции и бойци без военна подготовка, дошли от съюзнически племена и от салафитски неджихадистки групи. На 7 май маршал Хафтар започна офанзива за "освобождаване" на Дерна.


Агила Салех


Председател на парламента, избран през 2014 г., който скоро бе прокуден в изгнание в източния град Тобрук, след като коалиция от милиции ("Фаджр Либия") завзе в Триполи. Дотогавашният парламент - Генералният национален конгрес, заседаващ на запад, оспори неправомерното според него поемане на функциите от новото законодателно събрание и отказа да му отстъпи правомощията. Маршал Хафтар претендира, че легитимността му се опира на този парламент в изгнание.Главата на този парламент Агила Салех, който е бивш съдия, разчита главно на подкрепата на своето племе ал Обейдат, едно от най-могъщите в либийския изток.


Други играчи


Аналитици и наблюдатели смятат, че редица други важни играчи в кризата са били изключени или представени на ниско равнище на срещата в Париж.


Мисрата: Този град, който бойкотира разговорите, е събрал най-влиятелните политици и най-силните милиции от либийския запад. Милициите в града, разположен между Триполи и Сирт, са враждебни на маршал Хафтар, но са разделени на привърженици и противници на Генералния национален конгрес. Силите на Мисрата присъстват в Триполи, а също така в Сирт и околностите на града, който освободиха от "Ислямска държава" в края на 2017 г.


Зинтан: Силите на Зинтан, които са били поканени на срещата в Париж според Елисейския дворец, бяха прогонени от Триполи през 2014 г. и се оттеглиха в града си, югозападно от столицата. Те не гледат с добро око на ислямистките течения и мнозина от тях нескрито подкрепят маршал Хафтар. Милициите от Зинтан контролират петролните полета в западните региони на страната.


Бригади за защита на Бенгази: Те са съставени най-вече от милиции от Мисрата и ислямистки бойци, прогонени от източния град Бенгази от силите на маршал Хафтар.


Амазиги: Дошли предимно от градовете Джадо, Налут и Зуара, те контролират по-конкретно двата пропускателни пункта на границата с Тунис - Рас Джедир и Дехиба. Редовно се оплакват, че са маргинализирани от преходните власти.


Племето туареги: Те контролират по-специално границите с Южен Алжир и западната част на Нигер.


Племето тубу: Те присъстват в Себха и в граничната зона с Нигер, Чад и Судан.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  маймунска държава ,навремето пращахме да им робуват българия ,явно и това е минало .

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Където е минАл комунизЪма и трева не расте.

 3. 3 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Какво отне демомряцията на Либия и какво й дадоха западните демократи. Все пак в Либия петролът е Мерцедеса на петролите.

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Джамахирийците все не могат се разбра коя мъжка шамия (и до чалма още не са стигнали) и кой вид шатра да са официални, колко оазиса и тенекии с петрол се полагат на всеко бедуинско племе, както и кога и къде да се провежда традиционното надбягване с камили.
  Залагам обаче че Сейф ал Ислам Кадафийски (забравен в статията, но с доста милиарди на Запад и с "благороден" произход) ще е начело на керваните !

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Не знаете нищо за идеалната държава?
  Как може невежи, че прочетете веднага "Зелената книга" на великия племенен вожд Кадафи!
  Там всичко е описано кратко и с думи прости, ама простите бедуини не го разбраха и го набучиха на кол.
  А Джамахирията бе тъкмо държава на масите/тълпите, които се "самоуправляват" демократично, но с върховен диктатор с репресивен "революционен"апарат с тоталитарен контрол над иначе народовластието начело- гениално, как не сме се сетили досега!
  Ето свещените сакрални писмена, преведени на руски:
  http://kaddafi.ru/z-a5.pdf

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Весело

  Каквото и да правят другите,племето туареги в южна Либия си остава непоклатимо! Не случайно Фолксваген кръстиха джип на тяхно име.

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Любопитно

  Да си зададем въпроса кое е по-изгодно за Европа - държава-диктатура, която поддържа някакво прилично жизнено равнище (ама "недемократична"!) или описаното в статията "демократично многообразие", от което поданиците му през глава бягат, даже с риск за живота си?

  Сериозно ли някой вярва, че "маршалите", "халифите" и "полевите командири" ще организират, проведат и признаят резултатите от някакви избори???

  Ако има такъв наивник, мястото му не е в коридорите на властта.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Признато от международната общност - демек тея от нашия клас мен ме харесват повече и се съгласяват да го бием дружно тоя другия, докато обаче им давам пари всеки ден. В същото време тоя другия не го бият щото той си седи в махалата и не идва на училище, а махленската му бригада ще ни откачи главите на всички ако отидем да го бием там. Нещо такова ли ?

 9. 9 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Каква демокрация в държава, където законите, моралът, религията и всички нрави от 14 века предполагат единовластие? Що се правите на улави? В момента, в който падне централната власт, народът започва да си търси друго водач и да го следва. Народопсихология.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  След диктатори е така...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Незнам на какво се дължи факта ,че българският език който в момента се говори в България в последните 20- 30 много "изпростява",става все по неразбираем и до някъде непонятен,спецялно за хора от моето поколение .Може би не след 100 а след 10 години няма и да се разбираме - ние които суверенно се опитвмае да говорим на все още мелодичният и приятен български и хората които го непрекъснато променят. "Играчите в либийската криза търсят изход..." Какви играчи по дяволите ?Точно тази дума започнахте да я употребявате взаимствайики от англоезичният вариант който звучи много по ясно и естесвенно отколкото в българският такъви в който винаги се уточнява за какво става въпрос а контекста е ясен примерно ........ is likely to be a big player in the Republican Party’s future .......и т.н....А сега тези ИГРАчи непрекъснато ги повтаряте в политическите коментари като някакви папагали което е наистина смешно.Не е само това, много взаимствани думи/чуждици се използват в съвременният български език ,които са доста нелепи и неадекватни но за някой са модерни ,въпреки че има български синоними които и са по точни а и са по мелодични и приятни за четене или слушане /говорене.

 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#11] от "the_fat":

  На пълния разпад на образователната система, разбира се.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Статията дава представа за разделението в Либия между различните политици и техните милиции. Всеки се бори за власт и повече територии. Затова Либия днес е раздробена държава. Дано някой ден се споразумеят и сложат край на войната помежду си. Това заивиси само от тях.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 244 Весело

  А "демократичната" коалиция на САЩ, държавите от ЕС, безполезните уахабитски кралства и емирства от Залива, Турция, Израел и т.н. искаха и изхаричха над 88 милиарда $ за да превърнат и Сирия в подобна кочина...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK